標題: 【移英生活】移英爸爸炮製愛心飯盒帶回校 女兒卻哭訴:冇人同我食同玩 - 香港經濟日報 - TOPick - 親子 - 育兒經 [打印本頁]

作者: todayhomenet     時間: 2022-10-2 05:14

近年,有不少移民英國的父母,為了子女食得健康,都會費盡心思為他們炮製愛心飯盒,不過因為中西飲食文化有差異,分分鐘搞到子女與同學格格不入變成異類,最近有一位移英爸爸在Facebook 群組「食在英國 超

去奶英真好,細細個就食垃圾食物!自己食就好,唔好害個女??個女將來三高,就因為父母為下一代!

新聞來源連結:

https://topick.hket.com/article/3366605?r=cpstna
作者: hw1chan     時間: 2022-10-2 05:41

要融入當地文化 
作者: ANZAS     時間: 2022-10-2 05:42

啲人真奇怪,曱甴走左未由佢,成日咁關心英國關啲人叉事,自己又唔係響英國,唔明做咩咁關心其他人,又唔講吓其他國家生活狀況?
作者: hw1chan     時間: 2022-10-2 05:45

最多回家食好D 
作者: 商界長長主題     時間: 2022-10-2 05:47

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-10-2 05:14 發表
近年,有不少移民英國的父母,為了子女食得健康,都會費盡心思為他們炮製愛心飯盒,不過因為中西飲食文化有差異,分分鐘搞到子女與同學格格不入變成異類,最近有一位移英爸爸在Facebook 群組「食在英國 超

聽講話好多人想返來,千萬唔好返來,做人要有骨氣,捱2,30年就好啦💪💪
作者: 寒冬委屈的白襪     時間: 2022-10-2 06:02

這種生活就叫做為左下一代移民英國。
作者: hfceddie     時間: 2022-10-2 06:06

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-10-2 05:14 發表

入鄉隨俗,想人哋唔抗拒你,俾你埋堆就唔好攪到自己與別不同。

香港人間交資談講廣東話,唔理其他參與者唔知你哋講乜,更加係大忌!
作者: hfceddie     時間: 2022-10-2 06:08

引用:
原帖由 ANZAS 於 2022-10-2 05:42 發表
啲人真奇怪,曱甴走左未由佢,成日咁關心英國關啲人叉事,自己又唔係響英國,唔明做咩咁關心其他人,又唔講吓其他國家生活狀況?
移英港人心繫出生地香港,仍記掛親友,但都俾香討唔少人話去咗英國做乜仲咁關心香港嘅事,係咪融入唔到英國社會。

掉返轉,英國小國寡民,二流國家,同你哋冇啦冇掕,使乜理人哋發唔發債,房貸崩唔崩,有冇熱浪,有冇冷氣,電費貴唔貴,牛油幾多錢,英鎊升定跌吖,見到都戥佢哋辛苦!

唔知係咪喺大灣區生活得好辛苦,想睇人仆街心理上平衡啲?
作者: ctchan20f     時間: 2022-10-2 06:30

引用:

感覺女兒被同學排擠並非飯盒,可能是被歧視。
作者: tktprim     時間: 2022-10-2 06:31

引用:
原帖由 ANZAS 於 2022-10-2 05:42 發表
咪係咯,希望曱甴走左唔好再抹黑香港,而留低香港的人就耳根清净,咪鬼理班曱甴啦,佢地死佢地事。
作者: 雕狗豹狸     時間: 2022-10-2 06:36

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-2 05:41 發表
要融入當地文化 
首先要將頭髮,眼睛,皮膚容咗先可以融入社區,自己選擇,不要後悔。
作者: 雕狗豹狸     時間: 2022-10-2 06:38

引用:
想人寂寞佢哋有幾好?
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2022-10-2 06:38

又係港窮撚嘅酸文,點解咁關心大英嘅?得閒就反大碌啦港柒
作者: hw1chan     時間: 2022-10-2 06:39

引用:
原帖由 雕狗豹狸 於 2022-10-2 06:36 發表

首先要將頭髮,眼睛,皮膚容咗先可以融入社區,自己選擇,不要後悔。
唔好酸葡萄
作者: 沒自信的人     時間: 2022-10-2 06:43

只會食快餐
作者: bronze18man     時間: 2022-10-2 06:47

鬼佬唔載口罩,你載罩都比鬼佬追住來打啦!
入鄉隨俗啦!
去得鬼域就唔好再用我地中國人嗰套囉!
佢地支持喲仔女自由發展,乞食讉世都支持你,你地中國人得唔得呀?
作者: johncheung7777     時間: 2022-10-2 06:48

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-2 05:45 發表
最多回家食好D 
帶中式飯盒smelly, 鬼仔鬼妹唔中意
作者: 阻住地球轉     時間: 2022-10-2 06:50

引用:

咁英國人就唔啱啦,分明係種族歧視
黃人快d大大聲屌尻班人,唔係唔出聲做奴隸啊?係香港時好惡架喎
作者: hw1chan     時間: 2022-10-2 06:51

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2022-10-2 06:48 發表

帶中式飯盒smelly, 鬼仔鬼妹唔中意
所以要入鄉隨俗
作者: 雕狗豹狸     時間: 2022-10-2 06:56

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2022-10-2 06:02 發表
這種生活就叫做為左下一代移民英國。
拔掉自己的根,那棵植物怎會生長?自己去諗吓就會明白。
作者: hkjc166     時間: 2022-10-2 07:00

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-2 06:08 發表

移英港人心繫出生地香港,仍記掛親友,但都俾香討唔少人話去咗英國做乜仲咁關心香港嘅事,係咪融入唔到英國社會。

掉返轉,英國小國寡民,二流國家,同你哋冇啦冇掕,使乜理人哋發唔發債,房貸崩唔崩,有冇熱浪,有冇冷氣,電費貴唔貴,牛油幾多錢,英鎊升定跌吖,見到都戥佢哋辛苦!

仲有好多人諗緊去唔去英國, 關心下唔得咩
作者: johncheung7777     時間: 2022-10-2 07:07

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-10-2 06:50 發表

黃人快d大大聲屌尻班人,唔係唔出聲做奴隸啊?係香港時好惡架喎
要適應當地文化
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-10-2 07:13

引用:

三高都無所謂
長唔高就仆街
作者: 8888beebee     時間: 2022-10-2 07:16

呢個係族種歧視,唔好以為改變飯盒食品同學仔會改變對子女態度。有時可能學校壓力學生只會可能表面上做得冇咁明顯。
作者: 鑊鑊甘     時間: 2022-10-2 07:17

英國學生食物引人詬病多時
因為長期重口味,唔肯食d健康清淡嘅食物
為咗融入,連健康都可以放埋一邊先,去到英國真係可以無L哂底線
當日缺一不可嘅精神,原來咁易化灰
作者: FASST     時間: 2022-10-2 07:20

係失業多時至有咁多時間整飯盒
作者: 阻住地球轉     時間: 2022-10-2 07:20

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2022-10-2 07:07 發表

要適應當地文化
當地人都要尊重其他人既文化及選擇,西人唔係好開明咩?唔係好開放架咩?又話多元文化及人種?食個飯都要睇佢地面色?
作者: miumiutravel     時間: 2022-10-2 07:22

引用:
原帖由 hkjc166 於 2022-10-2 07:00 發表

仲有好多人諗緊去唔去英國, 關心下唔得咩
佢呢啲人唔駛理🤭🤭 佢夠膽講,但唔夠膽俾人回應, 懦弱廢人一個🤭🤭 英國咁陰毒害啲蠢BNOer,  睇吓英國而家報應夠好啦。  總之, 蠢黃千祈唔好返港就得了
作者: s336990     時間: 2022-10-2 07:25

因為飯盒而被排斥已經common到電影都有得睇
唔反佢飯盒,同佢加料,咪算係咁
都話小黄人自我中心,做乜都只係自我感動
至仆街係,一句“為子女好”,將移民咁大嘅鑊俾子女背負晒
成功適應都仲好啲
有咩事起上嚟,小黄人封晒尾門,移民係為咗你好咋,我地含辛如苦犧牲咁多balabala下刪5萬字,仔女只能硬食
作者: s336990     時間: 2022-10-2 07:26

引用:
因為妓者嘛
fb就係新聞來源
妓者當然關心黑暴小黃人後續
分分鐘佢地己都會呢條路架
作者: Mich281963     時間: 2022-10-2 07:27

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2022-10-2 05:47 發表

聽講話好多人想返來,千萬唔好返來,做人要有骨氣,捱2,30年就好啦💪💪
為了下一代,點到要堅持下去,吾好番呀,港共政權甘可惡,民煮豉油甘難得。
作者: MarkIV     時間: 2022-10-2 07:38

其實真係理得佢哋閪崩啦,曱甴無論點生活得幾仆街都會死撐呢個等性係唔會改,佢哋走咗好過留喺香港日日鬼食泥咁咪幾好?
作者: 有用豁達的菲菜     時間: 2022-10-2 07:43

開餐囉!小粉紅們
作者: tvbdt     時間: 2022-10-2 07:45

淨係民主自由已經足夠個細路自豪,千祈唔好退縮,最緊要唔好返香港同上大陸呢啲咁危險嘅地方。
作者: 商界長長主題     時間: 2022-10-2 07:48

引用:
原帖由 Mich281963 於 2022-10-2 07:27 發表

為了下一代,點到要堅持下去,吾好番呀,港共政權甘可惡,民煮豉油甘難得。
同意👍👍
作者: walkera2006     時間: 2022-10-2 07:50

炮製中式飯盒移英中國人爸爸

圖片附件: Screenshot_20221002-064619_Gallery.jpg (2022-10-2 07:50, 96.06 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 黑色勇士     時間: 2022-10-2 07:57

餐餐fish n chips
作者: ATA0075     時間: 2022-10-2 08:03

新移民
作者: 曲明     時間: 2022-10-2 08:03

條裙著短D,就有男仔同你食啦
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2022-10-2 08:05

結果又用小朋友做藉口回港了
作者: johncheung7777     時間: 2022-10-2 08:06

D印度亞差我班在你面前食咖喱又如何
作者: 蛙蛙蛙蛙蛙     時間: 2022-10-2 08:08

熟食不應室溫兩小時
作者: 三碌木     時間: 2022-10-2 08:13

唔想做中國人又食中國菜。攞黎賤
作者: 9個外圍的膠樽     時間: 2022-10-2 08:16

香港人細路心理唔夠強大, 我雖然是在美國,但差不多, 你睇吓印度和中東果d移民小朋友, 佢地照食自己屋企帶黎的重口味食物, 理9 你地點諗, 你唔鐘意佢d 味道就坐埋一邊, 你再阿之阿左, 分分鐘告9 你種族歧視
作者: kingkong_hk     時間: 2022-10-2 08:17

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2-10-2022 05:14 發表

等於大6人/男呀人來到食家鄉野,都係好凸別
作者: hw1chan     時間: 2022-10-2 08:18

引用:
原帖由 蛙蛙蛙蛙蛙 於 2022-10-2 08:08 發表
熟食不應室溫兩小時
香港上班一族大把人帶飯盒
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-10-2 08:20

有呢啲人頭豬腦黃絲父母 真係死得好冤枉
作者: Bitcoin     時間: 2022-10-2 08:20

引用:
港人充滿愛心💗

講真港人唔去關心英國,就會好得閒咁關心大陸要為大陸爭取民煮啦。

港人真係好能冇聊又on狗。

又唔見新加坡人去關心馬來西亞民唔民煮❓

❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓😪😪😪
作者: 鬼滅破壞神

作者: 異國王子     時間: 2022-10-2 08:22

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-10-2 07:50 發表

炮製中式飯盒移英中國人爸爸
假圖
作者: 鬼滅破壞神

作者: martinipsir

作者: 007kk     時間: 2022-10-2 08:26

YC為小朋友好🙄
訓練獨立
作者: ballking118     時間: 2022-10-2 08:27

本身就是岐視

唔關你食乜
作者: 屙唔出屎     時間: 2022-10-2 08:27

引用:
其實冇人關心佢地,只係佢地走左去英國之後成日響Facebook 晒命。😂
作者: ifung5     時間: 2022-10-2 08:27

咁咪教個女打柒班鬼妹仔囉
作者: 三碌木     時間: 2022-10-2 08:31

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2022-10-2 07:22 發表

佢呢啲人唔駛理🤭🤭 佢夠膽講,但唔夠膽俾人回應, 懦弱廢人一個🤭🤭 英國咁陰毒害啲蠢BNOer,  睇吓英國而家報應夠好啦。  總之, 蠢黃千祈唔好返港就得了
Eddie仔應該搵黑左唔少人,想屌佢每次都要開新account
作者: bigbottle     時間: 2022-10-2 08:35

引用:
證明香港有言論自由!
作者: hk_fletcher     時間: 2022-10-2 08:37

乜都係為下一代啦
作者: 黄金工程☀️     時間: 2022-10-2 08:40

引用:

回應1:
唔明, 個報道到底是針對英國同學, 還是針對個女, 還是針對爸爸?
抑或是針對香港和英國的食物不同? 定還是針對英國食肆太貴?

回應2 :
就算學校要求全班同學都自攜飯盒,  
有沒有可能需要互相SHARE, 咁唔合衛生?

回應3 :
比着我, 都唔敢食同學帶返嚟學校SHARE給大家
的飯盒入面的飯、餸、肉、菜和麵,
更不敢飲同學飯壺入面的湯。

回應4 :
報道指爸爸花盡心思設計飯盒, 是否需要成功博取其他同學仔爭著用叉拮來吃的歡心,
才會獲得老師滿意的評分?
抑或是, 爸爸用心製作的飯盒, 連老師見到都覺得唔夠心思?
如果係, 就要設計得比較英式一點, 遷就
和配合當地人的口味。

圖片附件: 2022-10-35.png (2022-10-2 08:58, 163.9 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: todayhomenet     時間: 2022-10-2 08:41

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-10-2 08:17 發表

等於大6人/男呀人來到食家鄉野,都係好凸別
起碼我哋都係自己人,包容到,香港的廣東人都好多人鍾意食辣嘢。

去到英國搵阿茂包容你。
作者: 揚州     時間: 2022-10-2 08:42

唔被欺凌已經偷笑
作者: todayhomenet     時間: 2022-10-2 08:43

引用:
原帖由 揚州 於 2022-10-2 08:42 發表
唔被欺凌已經偷笑
仲繼續食飯盒嘅後果
作者: zimax     時間: 2022-10-2 08:50

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-2 06:06 發表

入鄉隨俗,想人哋唔抗拒你,俾你埋堆就唔好攪到自己與別不同。

香港人間交資談講廣東話,唔理其他參與者唔知你哋講乜,更加係大忌!
呢d佢地識咖啦 
成人吊新香港人係香港講普通話 
佢地點會去英國又講廣東話姐
作者: newbieb     時間: 2022-10-2 08:50

港人移民到英的遭遇不就是大陸新移民移居到香港的遭遇一樣,港人歧視大陸新移民,同樣英國白人亦歧視港人移民,全世界一樣。
作者: 無聊之無聊     時間: 2022-10-2 08:51

哈哈哈
唔鍾意香港
離開咗中國香港
仲做咩中式食物?
抵死

作者: 揚州     時間: 2022-10-2 08:52

根本大人將自己願望強硬植入下一代身上,從冇諗過小朋友感受,囗囗聲聲為下一代,事實係自私行為
作者: 阿妮呢     時間: 2022-10-2 08:52

為了下一代

有種族歧視移民🙄
作者: u23dom     時間: 2022-10-2 08:53

做得曱甴就要認命...你們世世代代都無法融入當地的了! 因為本土人只認白種人為同類; 黃種人只能當畜牲

在中國將所有西方高價產業全搶奪到手後; 西人只能以食屎過活, 而當地黃種人就一定被拿來作洩忿對象!

作者: H叔     時間: 2022-10-2 08:55

引用:
講得啱,曱甴走咗就唔好理佢,最緊要唔好返嚟害人。成日關心佢哋嘥時間,唔好學弱智仔Eddie咁過咗英國(把口)仲日日嚟香討刷存在感
作者: Coke_duo     時間: 2022-10-2 08:56

佢爸爸話移民係為左下一代,即係為左個女,仲哭乜呀?快D多謝爸爸啦。
作者: 工廠男     時間: 2022-10-2 08:57

引用:

D冇仔女曱甴一早已經講,英國學生文化,食包薯片當午餐,叫人地家曱甴仔女,要跟人飲食文化。
作者: bonod     時間: 2022-10-2 09:04

西人最唔妥新移民, 就係唔願入鄉隨俗, 仲要同鄉聚埋一齊生活, 變成一個小印度小中國小日本..., 會認為你唔係來加入, 而係來開拓殖民地, 本國變成外國的租界, 甚至想同化佢地國家
作者: Senior_Potato     時間: 2022-10-2 09:06

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2022-10-2 07:22 發表

冇錯,千祈唔好返嚟,呢度完全唔符合佢哋心目中可以生活嘅地方。 如果要佢哋勉強返嚟,肯定心理唔平衡,到處搞破壞造成社會不安。 最好攞bno過咗英國嗰啲人, 連續3年,每年少過180日响香港就取消佢 香港居民身份就最好, 等佢哋響嗰邊專心啲發展。
作者: 最緊要有米2     時間: 2022-10-2 09:07

抵X死
作者: 春天進擊的表姐     時間: 2022-10-2 09:08

出世已經定左 就算幾努力移到民 人地都唔會認同你 因為係種族既問題 要怪就怪自己點解唔係純正既白人英美血統 咁咪唔洗移民囉
作者: hahachui     時間: 2022-10-2 09:08

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2022-10-2 06:30 發表

感覺女兒被同學排擠並非飯盒,可能是被歧視。
其實帶乜食都無用,唔中意你就唔中意你。有排玩
作者: 友善閑逛的間尺     時間: 2022-10-2 09:09

引用:

D人只當你係三等公民,異類,点會同你食同玩,都係D政治上腦父母,害左佢地下一代,枱吾起頭做人。
作者: Matt1221     時間: 2022-10-2 09:09

去咗奶鷹嗰啲…就日日講自己有幾開心,買餸幾平,間屋幾大,口罩都唔駛戴…仲笑9你日日做檢測

無走嗰啲…就日日留意住嗰邊幾時無電無水,話人哋以前係香港大公司管理人員…去到嗰邊就係工廠組裝員…下刪百千字…

計我話…打和啦…香港人都係衰L格架啦
作者: iceman7777     時間: 2022-10-2 09:10

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-2 06:08 發表

係大環區要日日鳥泌
作者: Joeycky     時間: 2022-10-2 09:11

外國屎都是香的,移民開心食吧。
作者: hfceddie     時間: 2022-10-2 09:17

引用:
原帖由 友善閑逛的間尺 於 2022-10-2 09:09 發表

D人只當你係三等公民,異類,点會同你食同玩,都係D政治上腦父母,害左佢地下一代,枱吾起頭做人。
嘩!創作力量同幻想,會嚇你一跳!
作者: cvcv105     時間: 2022-10-2 09:17

引用:

去到世界各地,掛住出生地係人之常情⋯⋯
作者: 賈谷主     時間: 2022-10-2 09:17

祈禱解決問題?我下星期買完六合彩都祈禱先
作者: fcw99     時間: 2022-10-2 09:21

出去同班暴徒玩咪得囉
作者: 友善閑逛的間尺     時間: 2022-10-2 09:30

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-2 09:17 發表

嘩!創作力量同幻想,會嚇你一跳!
創作力,同幻想,点會叻得過果班人,無人死,可以作到有人死,死左D人仲要係大陰帝國復活,咁會吾會嚇你一跳
作者: 阿努阿圖阿圖     時間: 2022-10-2 09:31

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2022-10-2 06:38 發表
係果啲BNOer自己post出嚟,再經報章報導至有人講唧!唔係有柒人去關心大陰國曱甴嘅生話咩?正on9仔!
作者: ben1999     時間: 2022-10-2 09:32

自由大過一切,唔好返香港
作者: starr     時間: 2022-10-2 09:33

引用:
香港人,最鍾意睇人仆街
作者: miumiutravel     時間: 2022-10-2 09:35

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-10-2 08:31 發表

Eddie仔應該搵黑左唔少人,想屌佢每次都要開新account
理得佢, 冇人理佢, 佢最傷心🤭🤭
作者: cvcv105     時間: 2022-10-2 09:35

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-10-2 06:50 發表

門口狗
作者: miumiutravel     時間: 2022-10-2 09:38

引用:
原帖由 Senior_Potato 於 2022-10-2 09:06 發表

冇錯,千祈唔好返嚟,呢度完全唔符合佢哋心目中可以生活嘅地方。 如果要佢哋勉強返嚟,肯定心理唔平衡,到處搞破壞造成社會不安。 最好攞bno過咗英國嗰啲人, 連續3年,每年少過180日响香港就取消佢 香港居民身份就最好, 等佢哋響嗰邊專心啲發展。
呢班都係思想簡單到自以為是嘅人, 對任何地方都唔會有建樹。   做佢哋喜愛嘅廉價勞工, 唔駛用腦就有偏遠地方爛大屋住, 有佢哋以為揸車係上流嘅生活, 就最適合
作者: CC_CHAN256     時間: 2022-10-2 09:38

引用:

英國人根本唔會蘇你, 香港人過到英國只能夠埋返香港人堆
作者: 賢豬     時間: 2022-10-2 09:41

引用:
超同意
作者: 倉底之蛙     時間: 2022-10-2 09:41

引用:

都係狗奴才夠狗,送走子女去外國受苦,自己留响祖国享樂,享夠先去外國受"苦"🤭
作者: chinaboyboy     時間: 2022-10-2 09:42

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2022-10-2 06:38 發表
知唔知咩叫睇人扑街最開心? 你叫D傳媒唔好寫囉, 佢地唔寫我地唔睇架!
作者: 賈谷主     時間: 2022-10-2 09:45

新移民一定會被排斥,昨日香港,今日英國
作者: smilsom     時間: 2022-10-2 09:48

你有你講。佢有佢走
作者: 笑到最後     時間: 2022-10-2 09:54

抵L死,轉頭食西洋拳。
作者: siuhung     時間: 2022-10-2 09:57

好明顯係個愛心飯盒唔靚啦,人哋日本果d,幾卡通幾趣智呀,咁先至可以吸引到同學仔架嘛!