標題: 踢「中國居民」出會後急撤回 美國外科學院:最不幸的錯誤 [打印本頁]

作者: cannabisbaby     時間: 2022-9-30 16:03

美國外科學院(American College of Surgeons)上周向香港分院會員發電郵,指他們居於「中華人民共和國」,擁有的院士銜頭及會員資格因而被取消。

挑,error?跪得咁快?企硬取消啦!!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/820 ... utm_medium=referral
作者: sokwokwai     時間: 2022-9-30 18:00

不會是錯誤,只是想引中方關注。
作者: democrazyboy     時間: 2022-9-30 19:50

黎青龍應該係院士,唔知茂叔係唔係。
作者: 一眼關七     時間: 2022-9-30 20:13

佢唔取消,有骨氣的都應該自動退出。
作者: 剎華     時間: 2022-9-30 20:16

想比D顏色中國人睇咋呱?
作者: MICMIC_2ND     時間: 2022-9-30 20:16

小心目的是誘騙你過美國研究拘捕控告你要你打過千萬元官司監禁罰款後踢你回國或被自殺。
作者: 剎華     時間: 2022-9-30 20:18

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-9-30 20:16 發表
小心目的是誘騙你過美國研究拘捕控告你要你打過千萬元官司監禁罰款後踢你回國或被自殺。
師兄好清楚了解咁喎~
作者: MICMIC_2ND     時間: 2022-9-30 20:20

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:18 發表

師兄好清楚了解咁喎~
獵巫行動開始,你被踢走咗返唔到嚟點獵你。
https://youtu.be/hqSQ-kSzSgs
作者: MICMIC_2ND     時間: 2022-9-30 20:23

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:18 發表

師兄好清楚了解咁喎~
And this.

https://youtu.be/5tvLgco5wWE
作者: 剎華     時間: 2022-9-30 20:28

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-9-30 20:23 發表

And this.

https://youtu.be/5tvLgco5wWE
唔得閒睇,簡單黎講,就係政治打鴨吧~~算唔算迫害?
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-9-30 20:42

老尾好樣衰呀!
作者: MICMIC_2ND     時間: 2022-9-30 20:43

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:28 發表

他在美國公司任職時,某科研領域研發能力出眾,離開美國公司回中國後任教,舊公司研發力蛇無頭,賣出部門由新公司接手,兩年後他開公司成潛在勁敵,新公司向美執法部門投訴偷技術,於是以學術交流名義誘捕。
作者: 剎華     時間: 2022-9-30 20:49

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-9-30 20:43 發表

他在美國公司任職時,某科研領域研發能力出眾,離開美國公司回中國後任教,舊公司研發力蛇無頭,賣出部門由新公司接手,兩年後他開公司成潛在勁敵,新公司向美執法部門投訴偷技術,於是以學術交流名義誘捕。
原來如此,所謂大國也用這種低劣手段,可恥~
作者: tipp-ex     時間: 2022-9-30 20:49

身為中國人點解要加入呢啲外國組織,呢啲貪慕虛銜嘅行徑完全偏離習種先愛黨後愛國嘅指導方針,應該予以強烈譴責
作者: maskman2020     時間: 2022-9-30 20:51

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-30 16:03 發表
美國外科學院(American College of Surgeons)上周向香港分院會員發電郵,指他們居於「中華人民共和國」,擁有的院士銜頭及會員資格因而被取消。

尾國佬也精神分裂
作者: starr     時間: 2022-9-30 20:56

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-30 16:03 發表

美國解雇「銷藥員」
作者: starr     時間: 2022-9-30 20:56

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:16 發表
想比D顏色中國人睇咋呱?
不,就是一個字 --- 蠢

呢d咁既學會,美其名就係定期分享最新醫療動向,實際上就係推銷美國新藥,nothing more~

作者: 剎華     時間: 2022-9-30 21:05

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 20:56 發表

不,就是一個字 --- 蠢

呢d咁既學會,美其名就係定期分享最新醫療動向,實際上就係推銷美國新藥,nothing more~
啊!原來如此,長知識了。
作者: DocHolliday     時間: 2022-9-30 21:11

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:49 發表

之前孟晚舟單野師兄仲未睇凊美帝真面目?
作者: 剎華     時間: 2022-9-30 21:17

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2022-9-30 21:11 發表

孟晚舟單野我淨係知道表面而已,當中的因由和目的新聞沒說,我也沒去研究,還是網上多資訊哦~
作者: 商界長長主題     時間: 2022-9-30 22:40

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-9-30 20:20 發表

獵巫行動開始,你被踢走咗返唔到嚟點獵你。
https://youtu.be/hqSQ-kSzSgs
全球齊心滅美畜💪💪
作者: 义電機     時間: 2022-9-30 22:53

老尾連外科學院都政冶上晒腦
傻 L 咗
作者: 清風水靜     時間: 2022-9-30 23:00

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2022-9-30 21:11 發表

留下來一樣死........!!
尾國利用完華人科學家之後.......多數會教壞他們....例如玩女人及吸毒....!!
之後這華人就廢了......!!

或者弄出個什麼心臟病及老人痴呆.......!!
基本就是唔死都殘廢.......太多例子了.........再不是就打成間諜罪......!!

反為又呆又蠢.........賺小小錢就走.........有小聰明....!!
尾國就會保留他們下來荼毒內地中國年青人........希望中國年青人走歪路急攻近利...!!
作者: 鐘覺霧     時間: 2022-9-30 23:37

李醫生 要脅院方撤回,而不是錯誤,否則,李醫生會退出該院以表不滿,心想,院方..........最好自行退出,誰在乎銜頭?!就好以郁俄國佬一樣,現在,就是" rehearsal '。
作者: 靚靚姆姆天后     時間: 2022-10-1 00:03

吊你老尾,美國真仆街
作者: Coke_duo     時間: 2022-10-1 00:19

不嬲都係話美國係明歧視架啦。駛乜同你客氣呀。
係某D香港先信美英佬公平無歧視乜乜乜正義公正。
鬼佬最唔公正就真呀。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-10-1 00:43

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-10-1 00:19 發表
不嬲都係話美國係明歧視架啦。駛乜同你客氣呀。
係某D香港先信美英佬公平無歧視乜乜乜正義公正。
鬼佬最唔公正就真呀。
以前我以為歐洲人很理性,做事公道

俄烏戰事爆發,俄籍指揮家因不肯公開譴責普京,被歐洲各大樂團抵制;英國球會班主,因為是普京朋友,被逼放棄球會

有乜好講丫
作者: 賭爸     時間: 2022-10-1 01:17

引用:
原帖由 一眼關七 於 2022-9-30 20:13 發表
曱甴有資格講
作者: 少洛     時間: 2022-10-1 01:26

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:28 發表

我都冇睇,不過再簡單少少睇就係類似" 錢學森" 咁,有料到過咗去就唔俾你返黎
1:對自己有用
2:俾你返去幫到中國提高水平就麻煩
老美慣常做法
作者: s336990     時間: 2022-10-1 01:39

藝術、體育、連貓狗樹都有立場/國界
科學家無?
係科學家實際作用及獨特性遠高於藝術體育貓狗樹
定係搞錯咗時間,美帝以為今日已經逼到中國開戰架嘛
美國外科學院早就收到錦囊打配合架嘛
點知仲未開打
於是象牙塔美國外科學院急急收回?

作者: zhangan     時間: 2022-10-1 01:43

引用:

法國阿爾斯通嘅皮魯齊,華為孟小姐,美國都係用類似低劣手法
作者: 加燦     時間: 2022-10-1 01:57

"信中提到中國法律規管在境內運作的外國機構,學院為免帶來問題而作出相關決定。"

乜唔係全世都有咁嘅法例嘅咩?外國公司幾時可以唔使接受當地法例規管?
作者: 加燦     時間: 2022-10-1 02:05

引用:
原帖由 tipp-ex 於 2022-9-30 20:49 發表
身為中國人點解要加入呢啲外國組織,呢啲貪慕虛銜嘅行徑完全偏離習種先愛黨後愛國嘅指導方針,應該予以強烈譴責
主要目的係社交網絡,久不久便有研討會,等有開領域的醫生可以聚一聚。原意是好的,但現在全被政治化,可悲。
作者: 007kk     時間: 2022-10-1 02:32

先告虚偽的老味歧視
作者: 楚曉     時間: 2022-10-1 02:44

引用:
原帖由 加燦 於 2022-10-1 01:57 發表
"信中提到中國法律規管在境內運作的外國機構,學院為免帶來問題而作出相關決定。"

乜唔係全世都有咁嘅法例嘅咩?外國公司幾時可以唔使接受當地法例規管?
歐美白豬口講人權自由平等, 實則邪惡霸道, 要有特權過其他民族.
作者: wize     時間: 2022-10-1 02:56

引用:

仲以為佢會杯葛美國人俾嘅名銜
原來最後身體最誠實,一個美國嘅名銜就睇穿佢
點解唔堂堂正正做個中國人?
作者: beegeejk     時間: 2022-10-1 02:58

一去不返
作者: 雨點子     時間: 2022-10-1 06:47

引用:

老美做的一切都是正确,世界就是这样。老美杀人是为了人类更美好。
作者: waiwaid     時間: 2022-10-1 07:28

引用:

老美學位只係虛榮
人治學院無法無天
作者: 甜美迷糊的狼犬     時間: 2022-10-1 08:00

尼克松在毛澤東面前都要低頭小晚輩咁,邦周恩来總理除外套大衣,呢一輩中國巨人使中國人民从此站立起來了!!!

圖片附件: IMG_20220614_103801.jpg (2022-10-1 08:00, 46.51 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mmexport1581945115545.jpg (2022-10-1 08:00, 61.7 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 875366570754747efd0c6f02b2ab914c.jpg (2022-10-1 08:00, 8.52 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: lctj9     時間: 2022-10-1 08:04

做醫生係為救人,居然讀完考完都被政治化去取消資格,痴線
作者: hhpwwp     時間: 2022-10-1 08:20

引用:
非常正確
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-10-1 08:32

邊有咁多錯誤,明玩你又如何
作者: cwbguy     時間: 2022-10-1 08:33

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 30-9-2022 16:03 發表

呢類學院靠會員交會費運作,突然間冇左咁多會員,班admin係咪想裁員先?
作者: hhpwwp     時間: 2022-10-1 08:40

引用:
原帖由 tipp-ex 於 2022-9-30 20:49 發表
對!強烈呼籲所有中國香港人退出這個組織。唔退出就冚家鏟,特別係姓林既耳圓。
作者: ichthys2     時間: 2022-10-1 08:52

奸邪妖獸空歡喜一場。
作者: 清晨長長C6     時間: 2022-10-1 08:54

原來呢d學院院士的銜頭係零價值。即係好多醫生根本無乜料
作者: 剎華     時間: 2022-10-1 09:02

引用:
原帖由 少洛 於 2022-10-1 01:26 發表

我都冇睇,不過再簡單少少睇就係類似" 錢學森" 咁,有料到過咗去就唔俾你返黎
1:對自己有用
2:俾你返去幫到中國提高水平就麻煩
老美慣常做法
卑鄙既留人手段!!
作者: iceman7777     時間: 2022-10-1 10:24

引用:

有間諜
作者: 馬路強勁的裙     時間: 2022-10-1 10:39

在尾國白人眼中,黃種中國人永遠不當人。
遠離尾國保平安。
作者: 丫巴癲     時間: 2022-10-1 10:55

引用:

唔洗取消自己放棄啦🤭唔係唔敢呀
作者: tim30     時間: 2022-10-1 12:09

引用:

點解中國人會加入美國外科學院做漢奸?依家被取消唔好咩 做人好過做狗啦
作者: 何水     時間: 2022-10-1 12:45

引用:

尾腳佬愈來愈on9,玩制裁全宇宙,個個都錯只有它才正確。 
作者: leung1324lung     時間: 2022-10-1 12:47

自由 民主 人權?
我有自由,你無自由
你民,我主
我係人先有人權
我話你唔係人,所以無人權
真係佢老尾
作者: 面交player     時間: 2022-10-1 12:51

引用:

不幸食左誠實豆沙包, 錯誤講出心裡話
作者: 利是易賞     時間: 2022-10-1 13:02

引用:

強盜國,常用黑社會大佬最下賤的手段
作者: free33sky     時間: 2022-10-1 13:06

認錯😅
又奶中,可恥
作者: testoklee     時間: 2022-10-1 13:06

寄撚番張廢紙比佢地喇
作者: 錦衣夜行     時間: 2022-10-1 13:07

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-9-30 20:43 發表

美帝驚輸,做得好難睇!
作者: tcfalcon     時間: 2022-10-1 13:09

惡霸行事
一味靠惡
同佢講道理盞晒氣

作者: 老振振     時間: 2022-10-1 13:11

生番永遠都係生番
作者: 倉底之蛙     時間: 2022-10-1 13:12

引用:

身為愛國者竟然竟然睇唔起國內學院,去外国受訓?又係一條口講愛国,腳走外国嘅狗奴才!
作者: Alcohol618     時間: 2022-10-1 13:28

身為中國人

做咩要美國頭銜

就算人地唔取消

都應該自己取消唔要

最緊要交返個美國籍出黎
作者: kingking99     時間: 2022-10-1 13:44

引用:
國際交流,相互合作,共同研究,互相認可,
有交流才能加快進步,互相得益,
現在美國在有好處地方就要交流,人家好處比它多時就封鎖打壓,十分卑鄙無恥
作者: _JoN_     時間: 2022-10-1 13:50

丘成桐退左休都頂唔順回流就知班友幾痴線
作者: maldini1967     時間: 2022-10-1 13:56

引用:
報導指林醫生已經退出
作者: 暗影小草     時間: 2022-10-1 13:57

你黃人此終系黃人,你又唔系白鬼點會當自己人,歐洲和美國都系互不信任,內可歐洲冇軍事力量咪任由美國指鹿為馬
作者: big3624     時間: 2022-10-1 14:04

有骨氣
作者: legend_dreamer     時間: 2022-10-1 15:16

引用:

比班大陸人累埋一份