標題: 65吋4K電視賣$500?移民賣家列1條件 港女執平貨一夜後結局崩潰 [打印本頁]

作者: maomao_mc     時間: 2022-9-29 12:31

潮流興網購,近年亦有不少人喜歡於網上放售或購入二手物品,環保之餘也有機會「執平貨」。近日有網民於討論區發文,指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家,購入1部原價逾3萬元的65吋4K電視,條件是要答應接載對方到機場。樓主對於以1程車及僅500元換來貴價電視感到非常興奮,更大讚電視畫面非常鮮艷,可是僅過了1晚,外傭卻意外「屈爛」了電視,令她崩潰大嘆:「一夜之間,來回天堂又折返地獄……」

有網民於討論區發文,指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家,售入1部原價逾3萬元的65吋4K電視,條件是要答應接載對方到機場。(親子王國討論區圖片)

該名女網民於親子王國討論區以「買咗部超平原價4萬幾大電視」為題發文,指日前在二手交易平台以超低價500元,購入了1部原價逾3萬元、僅使用約半年的65吋4K大電視。由於外籍賣家翌日早上9時便要上機返回加拿大,他提出交易的其中1個條件是要接載他到機場,樓主爽快答應,雙方相約半夜2時交收,「係有一個買家臨時放飛機,因為太遠所以佢先揾我,半夜三更我飛車過去攞」。

帖文一出引來網民嘩然,紛紛表示樓主大賺,「$500唔怪之得,半夜你都肯去拎啦」、「咁嘅價錢,真係好平」。她事後指,賣家非常親切,完成交收按協議接載對方到機場後,賣家再主動給她200元作為答謝。她亦大讚該電視畫面清晰又鮮艷,「4K畫面超靚」。

由於外籍賣家翌日早上9時便要上機返回加拿大,他提出交易的其中1個條件是要接載他到機場,樓主爽快答應,雙方相約半夜2時交收。(親子王國討論區圖片)

正當一眾網民也羨慕樓主執到平貨之際,她翌日突然更新並公布壞消息,指家中外傭竟意外弄壞使用了僅1天的4K電視,「俾個工人屈爛咗,『啪』一聲,咁就鎅咗個角出來,開着畫面閃咗幾閃,之後自動關機」。發現崩潰現實的她不禁大嘆「一夜之間,來回天堂又折返地獄」,直言不明白外傭弄壞電視的原因,「真係要問姐姐點解咁,一上佢手就咁」。

樓主似乎對花了時間心力卻只能享用電視1天耿耿於懷,並問能否向外傭追究責任,「唔知可不可係佢人工扣,佢唔知$500買返來」。她指購入電視後曾向外傭展示商店的建議零售價,姐姐得知電視價值後大感擔心,「頭先工人喊咁口話賠返一個月人工畀我,佢知道架電視機好貴」,惟樓主未有交代最終如何處理。

樓主突然更新並公布壞消息,指家中外傭竟意外弄壞使用了僅1天的4K電視。(親子王國討論區圖片)

有網民則估計事件未必全為外傭責任,「工人咁容易可以整爛,件產品質量都有問題,500元當豪畀佢,賠来都沒意思」,又認為她應向姐姐講述購入電視的實際價錢,「何必咁嚇佢,你$500買返嚟咋嘛」、「你唔係諗住要工人賠3萬呀?自己都係500蚊買返來」。另有人建議樓主可找保養公司檢查再作決定,「有單call維修睇下先囉,話唔定整到呢。工人我就唔會扣錢喇,法例只准扣$300,佢之後唔順唔續約仲貴呀」。

自購$500嘅電視被工人不小心整爛,都係損失$500,同電視質量無關!!
意外就係意料之外...雖然損失好少$,但失去執平貨炫耀既心靈創傷極大!!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/819302/65吋4k電視賣-500-移民賣家列1條件-港女執平貨一夜後結局崩潰

作者: 剎華     時間: 2022-9-29 12:33

因500元崩潰?
作者: paulchen     時間: 2022-9-29 12:34

電視買咗半年
應該有保養免費維修
作者: ansonkpl     時間: 2022-9-29 12:43

唯有自己春囉,有乜好講
作者: ansonkpl     時間: 2022-9-29 12:44

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-9-29 12:34 發表
電視買咗半年
應該有保養免費維修
應該不包括人為破壞嘅情況
作者: 直線國國王     時間: 2022-9-29 12:44

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-9-29 12:31 發表
潮流興網購,近年亦有不少人喜歡於網上放售或購入二手物品,環保之餘也有機會「執平貨」。近日有網民於討論區發文,指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家,購入1部原價逾3萬元的65吋4K電視,條件是要答應接載對方到機場。樓主對於以1程車及僅500元換來貴價電視感到非常興奮,更大讚電視畫面非常鮮艷,可是僅過了1晚,外傭卻意外「屈爛」了電視,令她崩潰大嘆:「一夜之間,來回天堂又折返地獄……」
...
要姐姐賠的后果是她以后用正常速度十分之一的慢動作幫你打掃以妨碰壞你滿屋的精品。真係咁嬌貴,解决方法是買保險啦!
作者: daniel47877     時間: 2022-9-29 12:48

紙紮?咁易爛
作者: 伍皓昌     時間: 2022-9-29 12:49

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-9-29 12:31 發表
...
.....指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家.....

明明係外籍人士返祖家, 移乜九野民?  9唔搭8
作者: Joeycky     時間: 2022-9-29 13:06

咁應該叫外傭姐姐買返同款電視作為賠償。
作者: BC0101     時間: 2022-9-29 13:08

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-9-29 12:49 發表

.....指在二手交易平台以500元向1名趕着移民的外籍賣家.....

擺明趕住番老美。
作者: 亂9咁ban人     時間: 2022-9-29 13:23

0+3之後姐姐唔可以再惡,叫佢賠返部電視啦
作者: kim168     時間: 2022-9-29 13:23

唔係錢問題, 係心靈創傷
作者: xanavi23     時間: 2022-9-29 13:24

咁都是新聞
作者: 阻住地球轉     時間: 2022-9-29 13:28

引用:
...
500蚊買最多就賠500算啦
唔係叫人賠3萬蚊咁多錢咁無陰公啊
而且應該有條文寫,如果整爛野點計
否則你有古董係屋企,人地咪要賠幾百萬比你?咪on9
作者: 九龍大笨象     時間: 2022-9-29 13:29

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-9-29 12:34 發表
電視買咗半年
應該有保養免費維修
自己整爛邊有保養架
作者: Coke_duo     時間: 2022-9-29 13:30

作者: hero9981     時間: 2022-9-29 13:31

實際損失$300姐,咁都崩潰?好好訓練下自己eq啦
作者: 星星同學會     時間: 2022-9-29 13:32

LG?送都唔要。
作者: apmichael     時間: 2022-9-29 13:33

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-29 12:33 發表
因500元崩潰?
加一程機場接送
作者: 大寶二寶     時間: 2022-9-29 13:36

500元(係$300)食餐飯都冇咗喇,出咩帖啫

作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-29 13:37

呢d叫唔係你財唔入你袋命中無咁福份去消受
作者: kwma     時間: 2022-9-29 13:41

引用:
...
妓姐少见多怪好多老外港漂要返鄉下都会賤賣或捐比人.
作者: 飛劍龍     時間: 2022-9-29 13:42

臭賓賓搏炒想跳槽
作者: 木伽四點     時間: 2022-9-29 13:43

以為咩大件事
每天好濕碎嘅事  
作者: 日日zzz     時間: 2022-9-29 13:43

心理創傷比荷包創傷大太多 
作者: 百川歸海     時間: 2022-9-29 13:44

姐姐話:咁大部抹死人咩
作者: boss.tseung     時間: 2022-9-29 13:44

引用:
...
之前有香討網友出過一模一樣帖,圖片都一模一樣
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-29 13:47

引用:
電視買咗半年
應該有保養免費維修
整爛有保養??
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-9-29 13:51

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-9-29 12:49 發表

我都係唸緊呢個問題
作者: 賭爸     時間: 2022-9-29 13:51

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-29 12:33 發表
因500元崩潰?

六合彩20蚊
劃定NUMBER 結果冇買
但中了頭獎
作者: 曲明     時間: 2022-9-29 13:51

勞工法例,如果不能證明員工有意損壞僱主財物,員工最多只能賠$300
作者: imissyousomuch     時間: 2022-9-29 13:56

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-9-29 12:44 發表

要姐姐賠的后果是她以后用正常速度十分之一的慢動作幫你打掃以妨碰壞你滿屋的精品。真係咁嬌貴,解决方法是買保險啦!
一部65寸電視機好重,唔係咁容易推郁佢,奇怪個工人點樣整壞部電視機
作者: maomao_mc     時間: 2022-9-29 13:57

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-9-29 13:51 發表

六合彩20蚊
劃定NUMBER 結果冇買
但中了頭獎
損失事少,羞辱性極大!
作者: 另一個天堂     時間: 2022-9-29 13:59

引用:
原帖由 BC0101 於 2022-9-29 13:08 發表

擺明趕住番老美。

作者: lctj9     時間: 2022-9-29 14:00

佢能夠用 $500 買部 65吋已經好神奇
作者: 直線國國王     時間: 2022-9-29 14:01

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2022-9-29 13:56 發表

一部65寸電視機好重,唔係咁容易推郁佢,奇怪個工人點樣整壞部電視機
或者部電視本來就是爛爛哋,佢吓边個唔好彩最后掂罷了。
作者: boss.tseung     時間: 2022-9-29 14:03

引用:
...
假新聞都有人信

多月前在室內設計版見過一帖,話新買 LG 機屈爛咗一角,圖片一模樣,故事唔同
作者: mowind     時間: 2022-9-29 14:04

港女人生只值$500
作者: 零死04     時間: 2022-9-29 14:06

外籍人事應該叫返鄉下
作者: 新丁一號     時間: 2022-9-29 14:09

又愛貪又愛賴既廢人
作者: 新丁一號     時間: 2022-9-29 14:10

個電視拍落嚟責親佢老母,又賴個二手電視?
作者: silverseven     時間: 2022-9-29 14:13

自己整爛邊有保養架
作者: comton36     時間: 2022-9-29 14:13

當你整要一萬,點都有賺,只係賺少左。

當然,賺少左係會唔like。
作者: hk5234     時間: 2022-9-29 14:16

咁易爛
作者: 天壇     時間: 2022-9-29 14:17

引用:
...
有乜可能要工人賠
作者: 天久可勝范高爾     時間: 2022-9-29 14:20

引用:
電視買咗半年
應該有保養免費維修
本來得,依家唱通街工人打爛,無行了!!!
作者: 番攤士碌架     時間: 2022-9-29 14:22

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-9-29 14:03 發表

假新聞都有人信

多月前在室內設計版見過一帖,話新買 LG 機屈爛咗一角,圖片一模樣,故事唔同
我都見過張相
作者: 阿乜水     時間: 2022-9-29 14:23

咁爛既古仔都有得拎黎呃like? 響賣家度搬部野返屋企, 肯定唔係新買咁裝好箱有晒保護膠, 上上落落都冇事, 居然抹下就崩? 搵邊個信?
作者: 流晶花園     時間: 2022-9-29 14:26

引用:
...
網民十安ge,  只准扣3百,係你無需法院判決都可扣300, 不是就咁可算數, 可以去錢債法庭申索
可扣300 係扣左錢而不犯勞工法例,扣300 就得,邊個仲敢開古董店,你一個唔順氣咋弟打爛一件賠300就得,個老闆比你做囉
作者: 流晶花園     時間: 2022-9-29 14:28

豆腐黎架,咁易屈斷,金屬黎架喎
定係你個工人係少林寺請返黎
作者: kuochung     時間: 2022-9-29 14:32

我覺得重點係依度,(賣家再主動給她200元作為答謝)   500元就買到部30000元的大電視,果個買家仲好意思收人200元車費

但又咁,無咁易整爛部電視的,一係部機一早有問題,所以先咁平賣比佢,如果咁平,移民就算再急都唔可能今日話移聽日就走,一放上網大把人要,洗急到要車埋佢去機場仲要比200元你  有點奇怪law
作者: wongtai38     時間: 2022-9-29 14:38

車呢程好大風險,車中逃犯,協助逃港 呢條罪  隨時坐幾年😂😂 用下腦,點解佢地一家要你車佢?call車好難咩
作者: paul-lo     時間: 2022-9-29 14:41

值三皮嘢電視肯五舊轉讓,要求接送機場一程做條件又醒返兩舊,即是實際得三舊; 咁唔合情理嘅?
物主不如call摩登收買佬全屋物品盡賣乾手淨腳,走時book架uber簡單輕鬆.
作者: 高級慈祥的羊腩     時間: 2022-9-29 14:48

作者: hfceddie     時間: 2022-9-29 14:54

我一向嚴禁菲傭接觸我嘅影音、電腦器材,就算見到有成吋塵都唔好攪。

作者: 勤力的人     時間: 2022-9-29 15:03

如果姐姐洗爛佢支如意棒,點算
作者: Lobo1717     時間: 2022-9-29 15:05

屈得爛個電視? 有可能嗎
作者: 小窮鬼     時間: 2022-9-29 15:08

真好笑😂搬嗰陣時整唔爛反而返到屋企比個菲傭整爆?🤔
雖然小弟冇錢買咁貴嘅電視,不過以我理解呢種電視係好薄但可以屈到某個角度而不會容易爆的!🤗
作者: 阿妮呢     時間: 2022-9-29 15:12

咁得意?
作者: SimonJZL     時間: 2022-9-29 15:24

m手機冇咁易一嘢就爛。咁大部電視就會? 好明顯比人搵笨。
作者: democrazyboy     時間: 2022-9-29 15:29

請得起工人好心就唔好貪平購物,平嘢邊有好嘢,三萬蚊一件點解唔托運返大家拿?
作者: easywin     時間: 2022-9-29 15:31

甘都可以上新聞
作者: 星臣     時間: 2022-9-29 15:59

引用:
...
工人賠一個月俾你?小心告你一人蟻
作者: ufo2018     時間: 2022-9-29 16:03

咁都叫新聞正pk
作者: IPOMan     時間: 2022-9-29 16:05

佬作 ! 我去過的二手網  search 過曬, 無哩的移民栒機。
作者: 前面契帝     時間: 2022-9-29 16:06

嘩,咁多文字
作者: 五毛去年     時間: 2022-9-29 16:09

港女仆街中极品!
作者: septemberchan     時間: 2022-9-29 16:19

抵佢死..
呢啲死港女貪心執平嘢心態心地又衰。
作者: fkhefjk     時間: 2022-9-29 16:20

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-9-29 14:03 發表

假新聞都有人信

link?
作者: ep905     時間: 2022-9-29 16:29

屈爛部電視?想知道點樣屈法,個工人咁大力?
作者: ep905     時間: 2022-9-29 16:33

根據勞工法例,僱員無論整壞左僱主幾多錢的物品,都只需要賠340元,故意除外
作者: k514     時間: 2022-9-29 16:34

引用:
原帖由 流晶花園 於 2022-9-29 14:28 發表
豆腐黎架,咁易屈斷,金屬黎架喎
定係你個工人係少林寺請返黎
依家D電視好薄,尤其掛牆如果冇兩個人裝,一唔小心好易整爛
作者: ep905     時間: 2022-9-29 16:35

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-9-29 13:28 發表

500蚊買最多就賠500算啦
唔係叫人賠3萬蚊咁多錢咁無陰公啊
而且應該有條文寫,如果整爛野點計
否則你有古董係屋企,人地咪要賠幾百萬比你?咪on9
根據勞工法例,僱員無論整壞左僱主幾多錢的物品,都只需要最多賠340元,故意除外
作者: boss.tseung     時間: 2022-9-29 16:38

引用:
原帖由 fkhefjk 於 2022-9-29 16:20 發表

link?
仲未搵返........努力中
作者: boss.tseung     時間: 2022-9-29 16:40

引用:
原帖由 ep905 於 2022-9-29 16:29 發表
屈爛部電視?想知道點樣屈法,個工人咁大力?
樓主點答到你
佢只係轉貼.........仲係盲目嗰隻
作者: 流晶花園     時間: 2022-9-29 21:16

引用:
原帖由 k514 於 2022-9-29 16:34 發表

依家D電視好薄,尤其掛牆如果冇兩個人裝,一唔小心好易整爛
但會否真係斷開兩截
作者: k514     時間: 2022-9-29 21:35

引用:
原帖由 流晶花園 於 2022-9-29 21:16 發表

但會否真係斷開兩截
咁就冇咁誇張,不過D裝修佬都講,如果買電視掛牆,千其唔好自己掛,等送貨個D掛,有乜事可以換部新
作者: imissyousomuch     時間: 2022-9-30 07:38

引用:

假新聞都有人信

可能個外國人話返外國都係假,事主都係選擇信
作者: 大江東去     時間: 2022-9-30 09:17

好野唔會益你囉。菲傭自已賣
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2022-10-1 07:30

香港人幾時開始咁玻璃心,為500蚊崩潰?。。。