標題: 英鎊大跌|卓慧思或面臨逼宮 傳與財相爭拗 IMF「罕有干預」促審視減稅方案 | am730 [打印本頁]

作者: mycarrera     時間: 2022-9-28 22:25

英國首相卓慧思政府上周五公布主要涉及減稅措施的「迷你預算」(Mini-budget)後,英鎊隨之急挫,彭博社周二指,卓慧思上任一個月以來,英國股票及債券市場已經最少蒸發5,000億美元,影響投資者信心。《獨立報》及《衛報》等指最少一名保守黨國會議員,日前已向黨內1922委員會致函,要求向卓慧思發動不信任投票。

她能夠做多幾多天首相呢?會不會改寫歷史成為最短任期首相

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/國際/英鎊大跌-卓慧思或面臨逼宮-傳與財相爭拗-imf-罕有干預-促審視減稅方案/340608

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-9-28 22:25, 92.78 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: T2.     時間: 2022-9-28 22:44

輪都輪到黑暴選手相啦,為嬰割付出咁多
作者: 輪皇     時間: 2022-9-28 22:54

引用:
原帖由 mycarrera 於 2022-9-28 22:25 發表
英國首相卓慧思政府上周五公布主要涉及減稅措施的「迷你預算」(Mini-budget)後,英鎊隨之急挫,彭博社周二指,卓慧思上任一個月以來,英國股票及債券市場已經最少蒸發5,000億美元,影響投資者信心。《獨立報》及《衛報》等指最少一名保守黨國會議員,日前已向黨內1922委員會致函,要求向卓慧思發動不信任投票。

...
希望佢可以做耐啲首相,咁英國就有運行啦!
作者: hermanherman     時間: 2022-9-28 23:06

做到蘇格蘭國出現。
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-9-28 23:10

想做第二個“戴卓爾夫人”?發夢都無咁早!
作者: tinnit     時間: 2022-9-28 23:10

又話一上任首相 就考慮攻擊中國嘅,
咁就可以轉視線, 永續首相囉..

作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-9-28 23:10

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-9-28 23:10 發表
又話一上任首相 就考慮攻擊中國嘅,
咁就可以轉視線, 永續首相囉..
未“打”中國,成個國家就畀自己打殘咗
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-28 23:11

引用:
原帖由 T2. 於 2022-9-28 22:44 發表
難民嚟喎點去選

圖片附件: discuss2_1655258117354.png (2022-9-28 23:11, 975.85 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-28 23:12

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-9-28 23:10 發表

未“打”中國,成個國家就畀自己打殘咗
英國三屍拍門……卓胃屍查你屍同黄屍…死硬
作者: gd4860ecc1954     時間: 2022-9-28 23:15

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-9-28 23:06 發表
做到蘇格蘭國出現。
加埋北愛
作者: 人之初大大     時間: 2022-9-28 23:25

引用:
原帖由 mycarrera 於 2022-9-28 22:25 發表

...
陰尾就算有特殘關係,尾國照樣做瓜你陰
作者: Joeycky     時間: 2022-9-28 23:27

上任未滿一月就逼宮,唔係掛。
作者: T2.     時間: 2022-9-28 23:29

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-28 23:11 發表

難民嚟喎點去選
憑黑暴能力實力,接管嬰國係勢在必行
作者: T2.     時間: 2022-9-28 23:30

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-28 23:12 發表

唯一辦法係將政權交比黑暴接掌嬰國家
作者: wkngtw     時間: 2022-9-28 23:31

人又係你自己揀嘅 咁快就反面?定係當時冇人肯做,冇狗唯有捉隻貓?
作者: danny.chai     時間: 2022-9-28 23:34

笑咗
作者: ufo2018     時間: 2022-9-28 23:36

呢條反君主制女人講就天下無敵,要唔要中國教佢點做首相?
作者: lctj9     時間: 2022-9-29 00:14

係咪又要再選過?
作者: 清風水靜     時間: 2022-9-29 00:31

個癲婆竟然準備推行英國式QE.............!!

由於英國國債無人要.........要由英國央行印銀紙回購.....買長債....!!
這次好玩了....!!
作者: keigohgoh     時間: 2022-9-29 00:35

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-9-29 00:14 發表
係咪又要再選過?
如果佢下台要再選,之前投佢票嗰班人應該唔准再參與,因為佢地眼光太差。
作者: lctj9     時間: 2022-9-29 00:37

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-9-29 00:35 發表

如果佢下台要再選,之前投佢票嗰班人應該唔准再參與,因為佢地眼光太差。
無記錯的話, 再選都係同一個黨選一個新領袖...無咩大分別
作者: touya08     時間: 2022-9-29 00:38

我諗好多人會想佢繼續做,簡直卓建國😂🤣😂🤣
作者: 清風水靜     時間: 2022-9-29 00:38

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-9-29 00:35 發表

無用........因為她的上台代表了英國保守黨整體智商.....英國民眾對保守黨很失望.......!!
現在工黨氣勢如虹..........下一屆多數是工黨執政.........!!
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2022-9-29 00:50

睇個勢波大無腦真係又一例子證明!!! (。)(。)
估計她捱得過今年也捱不過明年中!!!

作者: BIBIJI     時間: 2022-9-29 01:08

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-28 23:12 發表

三屍會審
作者: GATEWAY2010

作者: top11     時間: 2022-9-29 01:22

引用:

...
咁快就逼宮~

駛唔駛搵番卡梅倫,文翠珊同金毛再做多次番兜~
作者: 春雨彎刀     時間: 2022-9-29 01:28

引用:

...
傻白痴😎識塊Hi咩🙄
作者: 吳尊函     時間: 2022-9-29 01:40

引用:

...
卓慧思,就係黑化首尚,佢一上場兩日 英女皇 駕崩,唔夠一個月, 英磅跌至新低,股市又跌,經濟 撼 於衰退,將整個英國黑化哂, 國之將亡必有妖孽,卓慧思唔通就係 妖孽
作者: benho118     時間: 2022-9-29 02:08

連英國最top嘅牛律大學都係出啲咁嘅爛貨,睇怕英國平均嘅大學水平都唔會好得去邊。
話時話,同香港大學情况差唔得好多!
作者: 有贏冇輸     時間: 2022-9-29 02:10

引用:

...
會唔會發爆渣按完核彈先落台?
作者: teddy88hk     時間: 2022-9-29 02:21

引用:
原帖由 mycarrera 於 2022-9-28 10:25 PM 發表

...
應該無限期連任

作者: iapple2     時間: 2022-9-29 02:22

英磅貶值,唯一出路
作者: GATEWAY2010

作者: Mimimoore     時間: 2022-9-29 03:23

搵番個呀差做首相
作者: ax7ax     時間: 2022-9-29 03:30

所以民主係一種白痴
作者: 神殿老子     時間: 2022-9-29 04:25

引用:

...
希望佢可以做耐啲,咁英國就會有運行。
作者: dueduefing     時間: 2022-9-29 06:12

支持蘇格蘭獨立
作者: ff65535     時間: 2022-9-29 06:47

引用:
原帖由 wkngtw 於 2022-9-28 23:31 發表
人又係你自己揀嘅 咁快就反面?定係當時冇人肯做,冇狗唯有捉隻貓?
同個印藉爭 英國殖民印度成個世紀 唔通要比個印度人管返佢地咩
作者: 6674     時間: 2022-9-29 06:49

逼走咗又係保守黨塘水滾塘魚,又係保守黨員決定英國命運。
IMF為她找了下台階,競選承諾的辣椒可以唔算數。
作者: 13個加速馬達     時間: 2022-9-29 06:55

想唔話制度問題都唔得啦!

儍白唔甜都做首相!
作者: 三碌木     時間: 2022-9-29 07:12

正如我地想川建國同志連任一樣。卓大媽千祈唔好下台
作者: golfboy     時間: 2022-9-29 07:46

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-9-28 23:06 發表
做到蘇格蘭國出現。
了解陰国歷史先啦,走出來柒,蘇格蘭自古而來已是一国,陰国正名叫聯合王国,重点係聯合呀
作者: hermanherman     時間: 2022-9-29 07:54

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-9-29 07:46 發表

了解陰国歷史先啦,走出來柒,蘇格蘭自古而來已是一国,陰国正名叫聯合王国,重点係聯合呀
小學G問題,蘇聯。。。俄羅斯國, 哈薩克國。。。。
作者: DARKSILVER     時間: 2022-9-29 07:59

引用:

...
會唔會趁仲未落台,立馬去台灣提款先?
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-29 08:02

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-9-28 23:10 發表
仆街就學到10足
作者: DARKSILVER     時間: 2022-9-29 08:13

引用:
原帖由 吳尊函 於 2022-9-29 01:40 發表

卓慧思,就係黑化首尚,佢一上場兩日 英女皇 就駕崩,唔夠一個月, 英磅跌至新低,股市又跌,經濟 撼 於衰退,將整個英國黑化哂, 國之將亡必有妖孽,卓慧思唔通就係 妖孽
娃鬼回魂,所到之處,寸土不生!
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2022-9-29 08:14

引用:
原帖由 benho118 於 2022-9-29 02:08 發表
連英國最top嘅牛律大學都係出啲咁嘅爛貨,睇怕英國平均嘅大學水平都唔會好得去邊。
腦屍們話最緊要波大
作者: DARKSILVER     時間: 2022-9-29 08:15

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-9-29 02:24 發表

英國玩精英制

來了件儍白甜

傻白甜 定 醜白痴?
作者: 東方純情的馬桶     時間: 2022-9-29 08:17

百日宰相。
作者: 4player     時間: 2022-9-29 08:21

引用:

...
腳頭唔好!
一上任即克死女皇,而家英磅大跌,建議佢去拜神燒E紙冲番下!
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-29 08:23

唔同調wor
曱甴重唔話英爆
作者: MarkIV     時間: 2022-9-29 08:24

Silly cunt PM! 😂😂😂

作者: chu2048     時間: 2022-9-29 08:35

由得條凶靈巫婆做啦,佢做幾耐大陰蒂國應該會衰幾耐,醫返哂藥費. 
作者: 2013yuki21     時間: 2022-9-29 08:41

魔盜女王走咗國運已完

作者: 揚州     時間: 2022-9-29 08:51

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-28 23:27 發表
英國政治遊戲
作者: 夜來人     時間: 2022-9-29 08:56

咁我地特首呢?
作者: 阿妮呢     時間: 2022-9-29 08:57

笑屎禾。
作者: 007star     時間: 2022-9-29 09:02

上任未滿一月就逼宮
作者: paul-lo     時間: 2022-9-29 09:10

[國際新聞評論] 英鎊大跌|卓慧思或面臨逼宮 傳與財相爭拗 IMF「罕有干預」促審視減稅方案

引動世界笑話好教材,假如不是民族意識作祟,由印印辛偉誠上場,起碼講明不會減稅這類雪上加霜的政見,令各方面反而覺得踏實而從長計議; 她一開聲就標榜減稅,去那裏找錢填氹?
作者: wk221ab     時間: 2022-9-29 09:16

IMF 干預人哋
作者: 封無可封     時間: 2022-9-29 09:16

傻閪快啲去烏克蘭走轉,再打埋呆灣牌即刻冇事
作者: woodydavid     時間: 2022-9-29 09:17

保守黨不保守,就這樣。
作者: leetinsee     時間: 2022-9-29 09:19

呢條垃圾傻婆,將成為歷史最短命首相,哈哈😂
作者: ccbboc     時間: 2022-9-29 09:20

卓慧思做得好好,應該永續
作者: 俗世遊人     時間: 2022-9-29 09:23

引用:

...
所謂民主國家小圈子選擇出嚟嘅白痴係咁上下架啦,民主大晒架嘛
作者: chatjai     時間: 2022-9-29 09:25

蠢人是不會知道自己蠢的 
作者: mmljf     時間: 2022-9-29 09:26

引用:
佔領白金漢宮先?
作者: briancccc     時間: 2022-9-29 09:32

引用:

...
其實另一個角度睇佢真係好利害,佢上台短短2個星期,已經黑死左英女王同搞亂晒英國經濟,英鎊仲要新低。真係搵個弱智既上台都唔會搞成咁。
作者: lionking9     時間: 2022-9-29 09:37

見到呢啲仆街賤種國家衰落及內亂持續,心裡湧起無名快感,請繼續吧。
作者: DZDD     時間: 2022-9-29 09:37

引用:

...
咪幾好, BNOer黃狗曱甴又有得玩投票。。。。。
唉屌, 唔得左陰蒂無一人一票普選首相添。。。
作者: 綠腳趾     時間: 2022-9-29 09:38

引用:
原帖由 4player 於 2022-9-29 08:21 發表

腳頭唔好!
一上任即克死女皇,而家英磅大跌,建議佢去拜神燒E紙冲番下!
又唔可以怪晒佢既,班BNOer陀衰家都好大影響
作者: DZDD     時間: 2022-9-29 09:38

引用:
佢無咁嘅智商
作者: ntt1567     時間: 2022-9-29 09:39

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-28 23:27 發表
X 2
作者: 曲明     時間: 2022-9-29 09:42

引用:

作者: chickenrice2005     時間: 2022-9-29 09:49

選都唔止一個月,個個未到月底出糧就被人雞走,英國已走到盡頭。
作者: 波濤宇宙的貓奴     時間: 2022-9-29 09:50

引用:
原帖由 top11 於 2022-9-29 01:22 發表

咁快就逼宮~

駛唔駛搵番卡梅倫,文翠珊同金毛再做多次番兜~
搵卡梅倫出山好啲,管理到國家欣欣向榮,尤其同中國保持良好合作關係!齊齊發展經濟做大個餅。
作者: vampire912     時間: 2022-9-29 09:50

引用:

...
以攪中國為綱領搏取選票,宜家上任莫話話中國,佢連英國自己都一身屎,唔知佢知唔知醜?
作者: mmljf     時間: 2022-9-29 09:53

引用:
原帖由 benho118 於 2022-9-29 02:08 發表
讀書叻唔代表識得治理國家
作者: 傷心尋回犬     時間: 2022-9-29 09:54

仲諗住佢會演到袁世凱
作者: 金光大盜     時間: 2022-9-29 09:54

財政政策一鑊粥
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2022-9-29 09:58

引用:
原帖由 mmljf 於 2022-9-29 09:53 發表

讀書叻唔代表識得治理國家
唔識管治識搵人幫亦得吖??掌咗大權都仲鳩吹??抵死囉
作者: Chobis     時間: 2022-9-29 10:00

揾隻掃把星做首相緊係衰啦,仲要接收黑曱甴發放負能量再衰多兩錢
作者: atkatk002     時間: 2022-9-29 10:03

引用:
我會投票比雞蟲傑
作者: 六嬸嬸     時間: 2022-9-29 10:33

白皮豬自言系高人一等。點知大部份為真歐豬
作者: Rz1111     時間: 2022-9-29 10:44

劫貧濟富,厲害的政策
作者: 剎華     時間: 2022-9-29 10:53

多得卓太太演技精湛,我地班網民先有好戲睇咋!!唔好比佢停,請繼續~~
作者: se7endays     時間: 2022-9-29 11:37

支持卓慧思一直做英國首相
作者: 啟德之星     時間: 2022-9-29 11:37

引用:
原帖由 夜來人 於 2022-9-29 08:56 發表
咁我地特首呢?
和英國首相無關
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-29 11:39

根本英國既問題, 係英國國內, 成9日講大陸又點會解決到問題
作者: kks668     時間: 2022-9-29 11:41

閹割想經濟好轉,只有2個放棄就可,放棄做老美嘅跟尾狗,放棄烏賊,到時要幾多平氣/幾多平物資都有😁
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-29 11:42

食花生,等睇戲
作者: ing.baring     時間: 2022-9-29 11:43

呢條劏豬櫈,一上任已經剋死英女王
作者: hamsomeking     時間: 2022-9-29 11:44

引用:

...
千祈唔好走呀,大陰蒂國都未衰夠
作者: 054D     時間: 2022-9-29 11:44

英國應該知道歐洲有事所以減稅去吸引歐洲產業,但美國不能忍。
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-9-29 12:18

而家英國首相嘅命運有D似以前嘅日本首相,任期好唔穩定
作者: skwongskwong     時間: 2022-9-29 12:22

佢腳頭真麻麻...一握手女皇就埋單..
作者: Essentials     時間: 2022-9-29 12:24

吾好呀,佢做得幾好呀,一上場就剋死鷹女皇,再做落去睇下可吾可以剋到滅國……
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-9-29 12:29

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-9-28 22:54 發表

希望佢可以做耐啲首相,咁英國就有運行啦!
有咩運行?衰運?🤣🤣🤣
作者: 一個討論者3.0     時間: 2022-9-29 12:31

引用:
做到蘇格蘭國出現。
做到南北愛爾蘭統一埋。到時由大英帝國首相變做小英格蘭首相🤗🤭🤭