標題: 西醫工會同意涉濫發免針紙作廢 病人組織憂寒蟬效應|本地|商業電台 881903 [打印本頁]

作者: dtw     時間: 2022-9-28 11:07

西醫工會同意涉濫發免針紙作廢 病人組織憂寒蟬效應7名西醫先後因涉嫌濫發「免針紙」被捕,政府表明下月12日起,不接納相關西醫發出的

香港病人政策連線主席林志釉表示,7名醫生發出的接種豁免證明數量驚人,指部份「免針紙」每張索價數千元,但仍然有市場,反映市民無論是否刻意瞞騙,都難以找醫生簽發證明。 林志釉在電台節目指,以往有私家醫生未了解病人的身體狀況,就已經婉拒簽發「免針紙」,亦有公立醫院醫生表明,即使確認病人不宜接種,都不會發出豁免證明,預料今次事件會造成寒蟬效應,有需要的市民日後將更難找醫生簽發證明。他又說,組織鼓勵病人在合適的情況下接種疫苗,但質疑目前全球正逐步放寬防疫措施之際,港府是否仍要收緊疫苗通行證的要求。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2458507
真係好難理解:濫發免針紙會造成寒蟬效應?
醫院、醫生唔發真免針紙唔去問吓醫委會點解?

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news2/local/2458507/西醫工會同意涉濫發免針紙作廢-病人組織憂寒蟬效應

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-9-28 11:07, 38.61 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-28 11:10

真係好難理解:濫發免針紙會造成寒蟬效應 x 2 
作者: lttsang888     時間: 2022-9-28 11:13

寒蟬效應,黑箱作業,大笨象工程,仲有咩幾年為聽過呢d詞?
作者: 綠腳趾     時間: 2022-9-28 11:15

引用:
原帖由 lttsang888 於 2022-9-28 11:13 發表
仲有一國兩制已死,但又好似香港樂壇咁死左好多次 
作者: skwongskwong     時間: 2022-9-28 11:16

以後都幾難搵到醫生簽..
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-28 11:17

開免針紙通常都係相熟醫生,何來寒蟬效應??
作者: IWC-Rolex     時間: 2022-9-28 11:18

引用:
原帖由 dtw 於 2022-9-28 11:07 發表
西醫工會同意涉濫發免針紙作廢 病人組織憂寒蟬效應7名西醫先後因涉嫌濫發「免針紙」被捕,政府表明下月12日起,不接納相關西醫發出的

香港病人政策連線主席林志釉表示,7名醫生發出的 ...
講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?
作者: 睇天做人     時間: 2022-9-28 11:20

害你老味
作者: IWC-Rolex     時間: 2022-9-28 11:24

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:18 發表

講出嚟嗰個都傻,如果醫生確認不適應,但不肯發,就已經專業失當!有冇醫生會咁做?
個病人權益,真係有問題!濫發醫生紙醫生,只佔專業醫生極少部分,絕大部分醫生都係公正專業,碰上見到一個唔肯發,未轉一個,兩個都唔肯發,病人就應該自己想想係唔係真係不適合,定自己想多咗。
作者: banjo.     時間: 2022-9-28 11:31

'病人組織'咪又係啲黃畜團伙.
作者: 朋友號04     時間: 2022-9-28 11:33

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:10 發表
又係d黃畜誇大其詞無病呻吟, 正正經經有曬病歷實事求是行得正企得正去簽使L怕人拉呀? check下病歷做個有良心專業判斷照收番一次門診錢上帝都屈你唔到啦. 貪錢黑醫就只想不勞而獲暴利.
仆街黃畜最鍾意歪曲事實, 叫你唔好做妓女不等於迫你做修女, 做個安份守己嘅良家婦女就硬係唔得嘅?
作者: 朋友號04     時間: 2022-9-28 11:34

引用:
原帖由 lttsang888 於 2022-9-28 11:13 發表
垃9圾黃畜嗌埋d垃9圾口號未呃白痴仔
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 11:35

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:10 發表
睇下呢單野先啦,幫你政府打枝針,跟住瞓十幾日醫院!

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月),必須喺到覆診日,醫生先至會按情況而簽續期,並建議佢暫時去揾私家醫生續期,並話私家醫生睇過佢嘅病歷記錄會簽續期俾佢

於是佢揾私家䣽生,私家䣽生再續多3個月免針紙俾佢

到接近7月,佢再揾嗰個私家䣽生,但嗰個私家䣽生同佢講,而家情況唔同,我唔會再簽免針紙,我朋友不斷苦苦哀求,但呢個私家䣽生點都拒絕再簽發免針紙

於是我朋友再揾其他私家䣽生,但揾過多個私家䣽生都係拒簽

於是我朋友再揾佢到12月先至覆診嘅醫院、以及其他多間公立、私家醫院,但都係拒簽發免針紙

到7月初,我朋友唯有去打針,打完後,當日佢心臟越嚟越痛,至深夜佢老婆call白車送去急診室,急症室醫生檢查到佢心臟跳得好快,需要留醫,結果佢留醫11日,喺留院期間,佢問醫生係咪因打疫苗而導至,醫生答可能係亦可能唔係,我朋友再問適唔適宜之後再打第2、第3針,醫生答你自己決定

而政府近日宣佈,日後全球各地旅客來港,可以以定期核酸檢測若都係陰性,就可以毋須針咭,亦可以喺食肆、酒吧堂食堂飲,但不適用於香港市民,咁大細超、咁荒謬

其實隔日甚至每日核酸檢測若都係陰性,根本比打咗針更安全

仲有,由於各種疫苗都係蒼茁下推出,到現今已發覺,各種疫苗嘅防疫功效及防重症功效,都不如預期
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-28 11:37

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:35 發表

我經營食肆,有一個我以前嘅員工,近年因為年紀漸大已退休,不過一直都係我嘅好朋友

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科,喺疫苗通行症初期,佢喺覆診時要求免針紙,當時醫生立即簽發一張為期3個月嘅免針紙俾佢

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月), ...
佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科<===唔打針就唔會訓醫院???

有真係醫生驗過唔打得, 同濫發醫生紙, 有咩7關係???
咪沖出黎柒啦.......濫發佔50%......

作者: pqrdownloader     時間: 2022-9-28 11:43

印假銀紙又寒蟬效應,賣毒品又寒蟬效應
作者: lttsang888     時間: 2022-9-28 11:44

引用:
原帖由 朋友號04 於 2022-9-28 11:34 發表

垃9圾黃畜嗌埋d垃9圾口號未呃白痴仔
仲有白色恐怖
作者: 馬路小薯仔     時間: 2022-9-28 11:52

即係話醫生無判斷力
作者: 無聊閒人2011     時間: 2022-9-28 11:52

引用:

到3個月近屆滿時,佢到醫院要求續免針期,但護士長話佢下次覆診期係2022年12月(當時係2022年4月), ...
我舊老細都有心臟病, 仲要裝咗機仔
佢打齊3針都無事
有心臟病同唔打得針/打完會唔舒服無直接關係

反而你朋友似係個人原因引致不適
有心臟病嘅都知情緒會影響病情
你朋友對打針一事太多憂慮
幾個月嚟嘅擔憂+撲嚟撲去搵醫生簽免針紙
就算唔打針都有機會出事
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 11:54

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-28 11:37 發表

佢心臟有過事,亦有血壓高,佢長期覆診嘅政府醫院專科<===唔打針就唔會訓醫院???

有真係醫生驗過唔打得, 同濫發醫生紙, 有咩7關係???
咪沖出黎柒啦.......濫發佔50%......
都知你想講咩,打完針,跟住個心痛到入醫院,然後話唔關枝針事。放心一定唔關枝針事,除非關!🤣🤣🤣
作者: 果個大大名車     時間: 2022-9-28 11:55

唔想打針既智將,又攬炒左真係有病唔適合打針既人
作者: starr     時間: 2022-9-28 11:57

作廢係最溫和做法,揸正可以告佢地欺詐
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-28 11:58

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:54 發表

都知你想講咩,打完針,跟住個心痛到入醫院,然後話唔關枝針事。放心一定唔關枝針事,除非關!🤣🤣🤣
濫發.......係睇都冇睇lor
柒左重死撐
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 11:58

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2022-9-28 11:52 發表

我舊老細都有心臟病, 仲要裝咗機仔
佢打齊3針都無事
有心臟病同唔打得針/打完會唔舒服無直接關係

反而你朋友似係個人原因引致不適
有心臟病嘅都知情緒會影響病情
你朋友對打針一事太多憂慮
幾個月嚟嘅擔憂+撲嚟撲去搵醫生簽免針紙
就算唔打針都有機會出事
其實打完冇事,有事嘅人都有。你冇事,唔等如人地都會冇事。之前有報告,30歲以下男女,或成年男性,容易啲有心肌炎。咁成年女性打就冇事,就以為其他人同佢一樣,其實根本係兩個情況。
作者: 朋友號04     時間: 2022-9-28 11:58

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2022-9-28 11:43 發表
印假銀紙又寒蟬效應,賣毒品又寒蟬效應
你講果兩樣我只見到越做越大單
作者: 13個加速馬達     時間: 2022-9-28 12:00

香港病人政策連線主席

究竟咁嘅組織,馮乜代表病人?
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-9-28 12:00

引用:
班黃友成日笑我國外交部次次都係果幾個字,咩負責在X方

你地黃友咪一樣成日果堆字!寒蟬效應,XX已死!
作者: 香港偽民為患     時間: 2022-9-28 12:02

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:18 發表

的確係事實,年頭我都有提及我例子,2021年12月9日到公院覆診,醫生解釋新政策為配合2022年2月24日之疫苗通行證,大部份不宜接種疫苗病例視作無效,不過醫生係絕不會要你接種,只係停發免針紙
作者: 無聊閒人2011     時間: 2022-9-28 12:05

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 11:58 發表

其實打完冇事,有事嘅人都有。你冇事,唔等如人地都會冇事。之前有報告,30歲以下男女,或成年男性,容易啲有心肌炎。咁成年女性打就冇事,就以為其他人同佢一樣,其實根本係兩個情況。
我無話所有人打針都無事
就算流感針都一樣有人會出事
只係多與少嘅問題
何況只係臨急推出嘅疫苗
我只係想指出你朋友有不適唔一定係因為打針
心臟病人喺日常生活有好多嘢要注意
尤其係情緒/壓力嘅管理
作者: HKusers     時間: 2022-9-28 12:06

賊仔當然反對捉賊
作者: seven3137     時間: 2022-9-28 12:08

既然不適合打針
記住中左重症唔好去醫係屋企等死好啦

作者: 踏入神的領域     時間: 2022-9-28 12:12

真係好難理解全球都證明支針冇用的情況下, 香港逆思維收緊垃圾通行證係咩一回事   

答案得2個一係疑似收藥廠好多錢sell針, 二係疑似利用通行證與針卡連結作監控市民

除左呢2點外基本上毫無理由仲收緊垃圾通行證
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 12:12

引用:
原帖由 seven3137 於 2022-9-28 12:08 發表
既然不適合打針
記住中左重症唔好去醫係屋企等死好啦
你真你以為好多人有重症?流兩日鼻水,好返重唔重呀?你估個個都係老人家咩?🤣🤣🤣
作者: 踏入神的領域     時間: 2022-9-28 12:13

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-28 12:12 發表

你真你以為好多人有重症?流兩日鼻水,好返重唔重呀?你估個個都係老人家咩?🤣🤣🤣
基本上近幾星期每日死亡都係打2針以上多過0針
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-28 12:14

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2022-9-28 11:16 發表
點會冇呀on9收晒佢地皮,騰籠换鸟後,又一片彩雲啦on9佬

作者: 神秘夫人     時間: 2022-9-28 12:14

引用:
是否因為電子打針紙,有監察市民一舉一動的行為?
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 12:14

部分人冇打針,唔會對疫情有大影響,打針,唔打針都會中,長者唔打先係問題,因為佢地容易死,不過近來打針死多過冇打針死。
作者: s336990     時間: 2022-9-28 12:19

下?
買假免針紙行使假文書
政府唔告到你甩褲
病人組統仲好意思講寒蟬效應?

就算有都係多得呢班人唔少咋
作者: 7218318964     時間: 2022-9-28 12:22

迫香港人個個打針中武漢肺炎死
作者: domug     時間: 2022-9-28 12:23

D阿嬋喺又寒,唔係又寒。
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 12:25

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-28 11:24 發表

個病人權益,真係有問題!濫發醫生紙醫生,只佔專業醫生極少部分,絕大部分醫生都係公正專業,碰上見到一個唔肯發,未轉一個,兩個都唔肯發,病人就應該自己想想係唔係真係不適合,定自己想多咗。
實際上係可豁免嘅情況太窄,所以醫生會話你適合打。之後有事都係病人自己食,而打枝針,佢自己防唔防重症,定係怕疫苗副作用係由佢自己決定,並唔係醫生,亦唔係疫苗通行証。啲人真正目的是拿回基本人權自由。
作者: arhon009     時間: 2022-9-28 12:26

正常嚟講, 你唔係睇開呢個醫生, 人地無你病歷紀錄, 點可能發免針紙 
作者: apmichael     時間: 2022-9-28 12:29

引用:
原帖由 踏入神的領域 於 2022-9-28 12:12 發表
真係好難理解全球都證明支針冇用的情況下, 香港逆思維收緊垃圾通行證係咩一回事   

答案得2個一係疑似收藥廠好多錢sell針, 二係疑似利用通行證與針卡連結作監控市民

除左呢2點外基本上毫無理由仲收緊垃圾通行證
我都好難理解全球政府都叫人打針係你話支針冇用
作者: 踏入神的領域     時間: 2022-9-28 12:32

引用:
原帖由 apmichael 於 2022-9-28 12:29 發表

我都好難理解全球政府都叫人打針係你話支針冇用
其他國家其實冇架啦, 最多9up呼籲下長者去打加強劑, 打唔打都係自己決定, 基本上都放寬晒所有野

全球得番香港咁神奇收緊自由去迫針, 連澳門都冇咁做法, 好難唔令人懷疑背後有另一種目的
作者: 雨中回收的朋友     時間: 2022-9-28 12:33

犯法野都做
作者: 俗世遊人     時間: 2022-9-28 12:35

引用:

好明顯哩個仆街組織又係一個仆街曱甴竇
作者: hermanqk     時間: 2022-9-28 12:37

濫發免針紙會造成寒蟬效應?

係乜野邏輯 ?
「賊喊捉賊」嗎 ?    
作者: 賀天生大佬88     時間: 2022-9-28 12:38

叫埋啲乜乜連綫怪名,名頭加香港就去扮代表,成个谷又可能得幾条友。曱甴死過又改下一个名?有冇注册?有乜quali?乜病都入得谷?

寒乜效應?犯咗法唔比拉嗎?定拉咗人唔得比人知?
作者: takngaihk     時間: 2022-9-28 12:38

食外賣啦 , 冇乜所謂或者學下返去自己煮 👍
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-28 12:39

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2022-9-28 12:14 發表

是否因為電子打針紙,有監察市民一舉一動的行為?
去日本要打針先
作者: keigohgoh     時間: 2022-9-28 12:44

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2022-9-28 12:00 發表
香港病人政策連線主席

究竟咁嘅組織,馮乜代表病人?
我都唔明係乜嘢組織,係唔係由一班久病成醫嘅長期病患者組成??
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-28 12:44

引用:

寒蟬效應既意思係,經過今次事件,令到所有正當醫生,為求自保,有理無理一律不簽免針紙,反正又冇錢袋落袋(講緊正當醫生,寫張免針紙等同寫張病假紙,不會額外收費),費事第時有故講,咁有需要既病人就更難拎到免針紙。
作者: 8888beebee     時間: 2022-9-28 12:47

促到呢7個e生,全是年紀大,即係有年資,一係臨老揾一大筆,一係在衛生署識人以為可以唔會俾人篤出來,就算篤都可以事先收風夠時間走佬
作者: Chris.yukman     時間: 2022-9-28 12:49

有乜需要免針?
聽埋啲流言
作者: keigohgoh     時間: 2022-9-28 12:51

引用:
仲有“最黑暗的一天”。
不過佢地最常用嘅都係“憂”同“憂慮”,但係事實証明佢地嘅憂慮全部都只係“幻想”。
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-28 12:54

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-28 11:17 發表
你係醫生,你仲够膽為相熟既人開免針紙嗎?唔係話佢會出賣你,係佢要拎張免針紙去用,唔知幾時,可能有執法人員上門揾你傾計,問你係咪同阿邊個邊個簽過張咁既野,我地覺得張野有問題,請你番去協助調,你即時驚到瀨屎啦。
係咁既情形下,我諗你為求自保,都係晤好搞咁多,相唔相熟都好,有理冇理,有冇病都好,一律唔開,咁,呢D咪叫寒蟬效應囉。
作者: keigohgoh     時間: 2022-9-28 12:55

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 12:44 發表

寒蟬效應既意思係,經過今次事件,令到所有正當醫生,為求自保,有理無理一律不簽免針紙,反正又冇錢袋落袋(講緊正當醫生,寫張免針紙等同寫張病假紙,不會額外收費),費事第時有故講,咁有需要既病人就更難拎到免針紙。
就算出現咁嘅情況都係怪呢7個貪錢醫生造成,所以呢7條友真係應該要重罰。
作者: bigmouth2006     時間: 2022-9-28 12:56

多L魚
寒你老味

專業
應吾應開都分吾到?
吔屎吧
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-28 12:57

引用:

但醫生話,我地聲務所冇呢個服務,冇能力判斷病人是否免針能力,唔知又算唔算專業失當呢?
作者: djimavic     時間: 2022-9-28 12:57

西醫工會會員全部有濫發?唔係有乜好驚?
作者: 蘇屈     時間: 2022-9-28 13:01

寒蟬效應?!其實西醫仲有幾多濫批?病假?白咭?傷殘?⋯驚都唔出奇!

作者: herick     時間: 2022-9-28 13:01

會講寒潮效應的,都知道是什麼人
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-28 13:03

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-9-28 12:55 發表

就算出現咁嘅情況都係怪呢7個貪錢醫生造成,所以呢7條友真係應該要重罰。
所以政府呢個政策係敗筆,有乜理由咁重要既公共衛生政策,可容許一個普通注冊西醫就可出證明?問兩句,乜都唔使check就知適合打針乎?
作者: 交易聲東擊西     時間: 2022-9-28 13:04

其實黃綠醫生太多, 收錢開醫生病假紙已經唔係新鮮事
作者: Gisselle     時間: 2022-9-28 13:06

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 12:57 發表

但醫生話,我地聲務所冇呢個服務,冇能力判斷病人是否免針能力,唔知又算唔算專業失當呢?
冇能力判斷病人........  
冇能力, 即係庸醫, 你仲幫襯? 到時唔打針佢都醫死你
作者: samsampigpig     時間: 2022-9-28 13:08

引用:

我家四大長老都年過七十, 個個都做過通波仔 (其中一個係2020年做, 三條血管塞咗兩條), 亦係長期病患 (糖尿病, 高血壓, 痛風...各有不同組合).

佢哋四個都打哂三針.

過去九個月, 佢哋不定時結伴遊中國.

不過, 都有一個未夠四十歲嘅拎到免針紙, 因為佢體質易過敏, 政府醫院醫生認為佢打針風險高, 所以發咗免針紙比佢 (佢想打, 但醫生唔建議).

作者: Gisselle     時間: 2022-9-28 13:09

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 13:03 發表

所以政府呢個政策係敗筆,有乜理由咁重要既公共衛生政策,可容許一個普通注冊西醫就可出證明?問兩句,乜都唔使check就知適合打針乎?
普通注冊西醫? 你真係覺得晌香港攞個西醫牌好容易?
作者: jack2015     時間: 2022-9-28 13:11

香港病人政策連線主席林
志釉,你表明立場話市民攞假免針紙係合情合法?

仆你個街,就係因為有你呢啲人,誤導市民,分化港人仇恨政府,個個唔打針,四周圍播病毒,搞到疫情今日都未回落
作者: 山上的天才     時間: 2022-9-28 13:12

黃色物體口頭禪之一:
寒蟬效應!
即係佢地做咩衰嘢犯法嘢,
政府千祁唔好追究!
否則產生寒蟬效應!
作者: jack2015     時間: 2022-9-28 13:13

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 13:03 發表

所以呢個西醫要負全部責任
作者: videowatcher3     時間: 2022-9-28 13:13

呆灣有松鼠,

喪港有寒蟬,

好駛又好用,

唔收人工添。

作者: IWC-Rolex     時間: 2022-9-28 13:14

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-28 12:57 發表

小朋友,咁都問得出?
有無睇過私家醫生,有需要私家醫生會轉介政府醫院。你病咗睇醫生,由係醫生跟據你病情,病歷去決定。唔適合打針的,肯定有長期病患或遺傳病,唔會一個正常健康既人忽然不適合,對了對?一個只睇開風感冒嘅屋村醫生,對長期病患不太熟悉,有幾奇,佢唔發咪叫佢轉介囉。
作者: caritalau     時間: 2022-9-28 13:16

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-9-28 11:15 發表

仲有一國兩制已死,但又好似香港樂壇咁死左好多次 
中國經濟崩潰😂
作者: 家中紫色的腰部     時間: 2022-9-28 13:17

引用:

應該將呢班黑醫全部停牌啦
作者: jack2015     時間: 2022-9-28 13:18

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-9-28 12:44 發表

我都唔明係乜嘢組織,係唔係由一班久病成醫嘅長期病患者組成??
商業電台刻意搵個曱甴組織來訪問,司馬昭之心, 路人皆知
作者: nicekate     時間: 2022-9-28 13:18

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-28 11:17 發表
一般家庭醫生,有哂病人記錄,合情合理嘅洗乜驚!
作者: wanwh     時間: 2022-9-28 13:19

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2022-9-28 11:16 發表
我有親人問政府醫生取, 她是應該括免打針, 但政府醫生說他們不發醫生紙括免打疫苗, 叫她去找私家醫生.
現在私家醫生怕被查, 更加不肯簽
作者: 濟顛     時間: 2022-9-28 13:19

適唔適合打針係醫生專業判斷,有根有據點會俾其他人影響到。
作者: nicekate     時間: 2022-9-28 13:20

引用:
原帖由 山上的天才 於 2022-9-28 13:12 發表
黃色物體口頭禪之一:
寒蟬效應!
即係佢地做咩衰嘢犯法嘢,
政府千祁唔好追究!
否則產生寒蟬效應!
全部都係5-60歲醫生,所以搵夠即刻收山5+1走人。今次真係臨老過唔到世
作者: 何水     時間: 2022-9-28 13:20

當年寒蟬效應是黃人曱甴專用名詞,一有不如意便說他人不對,大大頂帽扣下來,而家又想借屍還魂? 仆街醫生為錢而濫發醫生紙同真正有需要是等同一樣嗎? 收皮啦死曱甴,返去主人身邊乞食吧!
作者: 風中捉刀     時間: 2022-9-28 13:21

引用:

你有事 一定發俾你 你無事要醫生發就係濫發 明未  當中有無利益輸送就問佢地當事人。傻仔唔好沖出黎作故仔 詆毁執法者
作者: 林燊     時間: 2022-9-28 13:22

寒蟬?無拉晒班攞假針紙嘅人,告行使虛假文書,以經係極度寬宏大量
作者: cannabisbaby     時間: 2022-9-28 13:23

引用:

呢單野印證左政府無論做乜都會有人diu明明做左好事都有人彈……
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 13:25

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2022-9-28 13:08 發表

我家四大長老都年過七十, 個個都做過通波仔 (其中一個係2020年做, 三條血管塞咗兩條), 亦係長期病患 (糖尿病, 高血壓, 痛風...各有不同組合).

佢哋四個都打哂三針.

過去九個月, 佢哋不定時結伴遊中國.

不過, 都有一個未夠四十歲嘅拎到免針紙, 因為佢體質易過敏, 政府醫院醫生認為佢打針風險高, 所以發咗免針紙比佢 (佢想打, 但醫生唔建議).
我呀爸呀媽都有打3針伏,冇乜事,不過呀嬸就溝針,兩科一伏,三個月前驗到乳癌,做咗手術,而家化療緊,當然冇証據話關枝針事,不過枝針未註冊,又冇臨床數據,要之後統計過先知。
作者: chaolininin     時間: 2022-9-28 13:26

病人组织支持假针纸?
作者: chaolininin     時間: 2022-9-28 13:27

引用:
原帖由 skwongskwong 於 28/9/2022 11:16 發表
真你有病的应可以拿到的
作者: ~JustinBeaver~     時間: 2022-9-28 13:27

因為寒蟬效應,正常人又憂慮另一個寒蟬效應,執法人員不敢於執法
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-28 13:28

引用:
原帖由 何水 於 2022-9-28 13:20 發表
當年寒蟬效應是黃人曱甴專用名詞,一有不如意便說他人不對,大大頂帽扣下來,而家又想借屍還魂? 仆街醫生為錢而濫發醫生紙同真正有需要是等同一樣嗎? 收皮啦死曱甴,返去主人身邊乞食吧!
唔剷走佢地你又點求仁得仁呀曱甴
作者: 沉默的肥龍     時間: 2022-9-28 13:28

引用:

自己有份買假針紙梗係驚啦
作者: DZDD     時間: 2022-9-28 13:29

引用:

寒曱甴個老母
作者: keigohgoh     時間: 2022-9-28 13:29

引用:
原帖由 jack2015 於 2022-9-28 13:11 發表
香港病人政策連線主席林
志釉,你表明立場話市民攞假免針紙係合情合法?

仆你個街,就係因為有你呢啲人,誤導市民,分化港人仇恨政府,個個唔打針,四周圍播病毒,搞到疫情今日都未回落
香港病人政策連線,顧名思義,就係要香港多病人佢地先至有得玩。
作者: edbe     時間: 2022-9-28 13:29

病人組織'=黃狗
作者: 沉默的肥龍     時間: 2022-9-28 13:30

寒蟬效應係曱甴口頭禪 
作者: 平常的人     時間: 2022-9-28 13:31

引用:

「香港病人組織亅點解明知濫交免針證明係犯法都仲要為疑犯開脫❓係咪想制造「寒蟬」效應令政府不敢檢控犯法嘅專業人士❓

作者: dtw     時間: 2022-9-28 13:31

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-28 13:23 發表

呢單野印證左政府無論做乜都會有人diu明明做左好事都有人彈……
我仲記得以前有班尼泊爾人斬人,警察叫停否則開槍,啲On9 9組織話點解唔講英文!真係DLLM
作者: dtw     時間: 2022-9-28 13:32

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2022-9-28 13:27 發表
因為寒蟬效應,正常人又憂慮另一個寒蟬效應,執法人員不敢於執法
隻寒蟬好長命
作者: no_ic     時間: 2022-9-28 13:33

病人組織,邊類病人?多數係精神病。
作者: 司徒永石     時間: 2022-9-28 13:34

下月生效寬限太長,買假針紙并使用欺詐手段欺騙的人更應該受惩戒
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-28 13:34

引用:
原帖由 風中捉刀 於 2022-9-28 13:21 發表

你有事 一定發俾你 你無事要醫生發就係濫發 明未  當中有無利益輸送就問佢地當事人。傻仔唔好沖出黎作故仔 詆毁執法者
個例子係其他人在留言講。其實呢啲情況聽到好多,只係你冇留意。而免針情況今本就太窄,呢枝針未註冊,所以其實免針情況應該寬鬆啲先岩。
https://m.discuss.com.hk/index.p ... age=22#pid552355362
免針情況婷婷有講
https://youtu.be/Z-VEYEjVJ4I
作者: andyyyy     時間: 2022-9-28 13:34

呢個係咪精神病人組織?
作者: 平常的人     時間: 2022-9-28 13:35

「香港病人組織亅點解明知濫交免針證明係犯法都仲要為疑犯開脫❓係咪想制造「寒蟬」效應令政府不敢檢控犯法嘅專業人士❓