標題: 中五女每周$500零用錢 港媽要求儲$100 網民一睇地區:有啲離地 [打印本頁]

作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-9-27 17:17

今時今日每周500元零用錢是否足夠?有港媽分享每星期給中五女兒500元零用錢,包早午餐及車費,最近希望她可以每星期儲起100元,留些錢在周末用及養

今時今日每周500元零用錢是否足夠?有港媽分享每星期給中五女兒500元零用錢,包早午餐及車費,最近希望她可以每星期儲起100元,留些錢在周末用及養成儲錢習慣,惟女兒藉口多多,說在九龍塘上學吃完飯已剩下不多錢,反希望加零用。港媽又透露原希望她可以到石硤尾吃飯,沒料到她會留在九龍塘吃,「我哋擔心呢個年紀嘅女仔使錢冇分寸」。帖文引起熱議,許多人直言今時今日500元零用包兩餐和交通很難有錢剩,又認為要考慮女兒社交上的困難,不可能要求同學仔日日陪她去石硤尾。

樓主在親子王國討論區發文,問高中生應該要給多少零用錢。她的女兒現時讀中五,每周給女兒500元零用錢,讓女兒解決早午餐和車錢,「我最近就要求佢每個禮拜可以儲返100蚊應急用」,但女兒卻藉口多多,說在九龍塘區上學平日吃完飯已經剩下不多錢,「又話平時零用錢已經唔夠使,如果要佢儲錢嘅話我就要畀多啲零用錢佢使」。樓主問其他家長們,覺得中五生一星期500元零用錢是否足夠。

樓主補充,女兒每星期車費約50元,早餐要外出解決,平日不是到石硤尾吃就是到又一城吃,而女兒讀的女校較特別,平日放學後會有補課,無補課的話女兒會留在學校圖書館溫習,基本上5天上學都要外出午膳,預計女兒一周交通費50元、早餐50元、午餐250至300元。樓主又說,女兒其實很乖,每年只會買3、4件衫,但因為女兒星期六會出街和朋友吃飯,所以想她在星期一至五儲錢供周末出街玩用,並回想自己過去中學100元可以用一星期,而且有錢剩。

樓主稱明白通脹嚴重,已將女兒零用加到500元,沒料到「佢都覺得唔足夠」,學校午膳時間有60分鐘,夫妻原預計女兒會去石硤尾食飯,沒預計過她會餐餐去九龍塘吃飯,擔心若不設定一個金額迫她儲錢,「佢連1蚊都唔會儲」、「我哋擔心呢個年紀嘅女仔使錢冇分寸」。

帖文引起熱議,不少家長直言每周500元只夠正常生活用,「$500好少,不會再要求佢儲蓄」、「早餐一星期$50? 感覺有啲離地」,尤其考慮到女兒是在九龍塘上學,即使去到石硤尾都不太夠,快餐店同茶餐廳都要45至50多元。一星期要儲100元即每日只能花80元,女兒早可能只能買個麵包,「高中生使費唔會俾成年人少,一樣搭車,早餐,午餐,社交」。雖然樓主預想女兒到石硤尾吃飯,但有家長認為應考慮女兒要和同學社交,「呀女冇可能餐餐要求同學陪佢去石硤尾食…」。

有網民認為現時學生因為錢不是自己賺的,「真係豪到你唔信」,惟每個學生家庭環境不同,最好「一家人傾掂佢」。若非經濟困難,不宜計得太盡,可以包女兒早午餐及車費,另外每月給數百元當零用錢,用剩自己儲,或者和孩子分析每天要用多少,再安排零用錢。

(親子王國)

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/817169/中五女每周-500零用錢-港媽要求儲-100-網民一睇地區-有啲離地

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-9-27 17:17, 325.69 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: vvoy     時間: 2022-9-27 17:24

早餐食個麵包都得啦
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:25

如果淨係搭車同食午餐就一定夠有凸
作者: 飛劍龍     時間: 2022-9-27 17:28

畀唔夠又驚佢出去做雞
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:30

搭車$20[已經多] 午餐$4~50, 5日就$3~350, 其實學生食嘢可以更平
儲$100有幾難?
作者: falconV8     時間: 2022-9-27 17:30

自小要培養節儉儲蓄習慣。
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-27 17:31

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-27 17:28 發表
畀唔夠又驚佢出去做雞
或者老母唔比識條仔比
作者: launch_date     時間: 2022-9-27 17:32

除50蚊車費外,

即每星期450
90蚊攪掂早午兩餐...

再儲$100
即每星期350
70蚊攪掂早午兩餐}

又唔係唔得既~~~
早餐屋企自己煮$0~~
午餐$70
作者: Henrywu18     時間: 2022-9-27 17:33

已經好足夠,
學生搭車食飯有優惠
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:33

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-9-27 17:32 發表
除50蚊車費外,

即每星期450
90蚊攪掂早午兩餐...

再儲$100
即每星期350
70蚊攪掂早午兩餐}

又唔係唔得既~~~
早餐屋企自己煮$10~~
午餐$60
學生有特價餐 $3~40有交易
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:34

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-9-27 17:33 發表
已經好足夠,
學生搭車食飯有優惠
搭車半價, E+學生多數係原區近區, 幾蚊一程
作者: 枝上的鳥兒     時間: 2022-9-27 17:36

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 17:30 發表
搭車$20[已經多] 午餐$4~50, 5日就$3~350, 其實學生食嘢可以更平
儲$100有幾難?
早餐呢?
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-27 17:37

引用:
儲$100有幾難?
樓主補充,女兒每星期車費約50元........
預計女兒一周交通費50元、早餐50元、午餐250至300元

車費$10日......
早餐$10日窄d......
午餐$50-$60係0既......

作者: 大腳傳中     時間: 2022-9-27 17:37

引用:
儲$100有幾難?
早餐唔見咗?

要平,早午餐都食個包+支水,行路來回,肯定可以既,但真係要過苦行僧式生活?
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:37

引用:
原帖由 枝上的鳥兒 於 2022-9-27 17:36 發表

早餐呢?
早餐可以屋企食又可以買麵包$10有找
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-27 17:40

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 17:37 發表

$500包左早餐......
$10......得麵包....燒賣/腸粉見過都$12+

作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:41

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-9-27 17:37 發表

早餐唔見咗?

要平,早午餐都食個包+支水,行路來回,肯定可以既,但真係要過苦行僧式生活?
有幾苦? 好多成年人唔計晚餐一日都係使$100以下
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:43

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-27 17:40 發表

$500包左早餐......
$10......得麵包....燒賣見過都$12+
香港女仔飲樽脫脂奶都夠早餐
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-27 17:44

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 17:41 發表

其實我得

車來回$10......港島住+返工....地理近, 冇計.....

早餐$28-$32....(灣仔街市)
lunch $46.......如果去排2送, $3x tim.......

$10+$32+$46 = $88

作者: sylm01     時間: 2022-9-27 17:45

唔係冇可能嘅,大把人每日都用唔到$100。
但你要生活有品味,就一定唔得啦
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:45

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-27 17:44 發表

其實我得
車來回$10......港島....近冇計
早餐$28-$32....
lunch $46.......

10+32+46 = 88
其實好多人都得, $400一個星期零用對一個學生唔算少
作者: 小朋友JJ     時間: 2022-9-27 17:46

個阿媽咁做只會逼個女出黎做援交
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 17:47

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2022-9-27 17:46 發表
個阿媽咁做只會逼個女出黎做援交
好多學生嘅零用都無呢個數, 要富貴$2~3000零用都唔夠
作者: 鐘覺霧     時間: 2022-9-27 17:50

..............殖入廣告..................。
作者: 大腳傳中     時間: 2022-9-27 17:51

講真,$500,儲$100,即係每日得$80,搭車$10必須,即係$70包早午餐,得就唔係唔得既,餐餐老麥就仲有錢淨添,不過發育期要食垃圾食物,用身體去“教飛”?

又或者早少少起身,煮麥皮食,咁午餐可以食好少少,發育期,男又好女又好,都唔好食快餐
作者: launch_date     時間: 2022-9-27 17:52

要教呀囡洗錢應該每月比錢,唔係每星期~~

同佢講,月尾慳錢,可以咁做
好多在識人士,都用呢兩個招過渡難關既
「自己煮早餐」「帶飯返學」仲健康D 吖~~~

月頭咪比佢大吃大喝囉~~唔一定每日都慳既,
做人要靈活D~~~

如果佢每星期慳到$100, 咁就獎多佢$100, 等佢學識搵錢

慳錢,搵錢

.

作者: 大腳傳中     時間: 2022-9-27 17:53

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 17:41 發表

成年人唔洗發育,餐餐垃圾食物都得,日日洗$50以下都有,生活同身體係自己揀
作者: 大腳傳中     時間: 2022-9-27 17:56

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-9-27 17:52 發表
要教呀囡洗錢~~~
應該每月比錢,唔係每星期~~

月尾慳錢,可以咁做
好多在識人士,都用呢兩個招過渡難關既
「自己煮早餐」「帶飯返學」仲健康D 吖~~~

月頭咪比佢大吃大喝囉~~唔一定每日都慳既,
做人要靈活D~~~

如果佢每星期慳到$100, 咁就獎多佢$100, 等佢學識搵錢

.
冇錯,寧願俾佢學“慳頭豪尾”或“慳尾豪頭”,都唔需要日日都咁
作者: kr1201     時間: 2022-9-27 17:56

d中學生唔夠錢洗,未出來做援交囉,無辦法,家長迫出來
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2022-9-27 17:57

其實拎部計數機出嚟計數好難?車錢每日一樣,早餐午餐出去行個圈都知咩價,如果九龍塘係負數,石硤尾係正數的話,將兩個地點平均分佈就得
作者: BC0101     時間: 2022-9-27 17:57

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 17:37 發表

人哋阿媽都講咗早餐要外岀解決。
作者: pooh1971     時間: 2022-9-27 17:59

如果比$400,係咪最尾果日會餓死?
既然唔係,點解會儲唔到剩低果$100?
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-27 17:59

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-9-27 17:53 發表

成年人唔洗發育,餐餐垃圾食物都得,日日洗$50以下都有,生活同身體係自己揀
發育咁要食咩先岩????
大隻奶粉???
作者: 三碌木     時間: 2022-9-27 17:59

咁唔儲一百儲50得唔得?不為也,非不能也
作者: 慾致號2     時間: 2022-9-27 18:00

呢d都叫新聞?
作者: 西門官人07     時間: 2022-9-27 18:01

唔可以鬆,識得個讀傳統名校嘅屋村妹,用同樣原因叫屋企加零用。

錢到手就群埋d有米同學度充大頭鬼,初初就日日放學去食件貴cake, 之後就買衫買波鞋,之後就去蒲。成班都讀書唔成,但同學有米去晒留學,得返個屋村妹喺香港做廢人
作者: 好滋味     時間: 2022-9-27 18:01

佢覺得唔夠就會扔個身出黎
作者: top11     時間: 2022-9-27 18:03

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-27 17:24 發表
早餐食個麵包都得啦
早啲起身係屋企食亦得~
前提係早一晩早啲瞓唔好煲劇到咁夜~
作者: fb95c9207ee716     時間: 2022-9-27 18:04

引用:
儲$100有幾難?
你畀我儲200都得
仲有錢一個月最低消費月供股票500
仲可以同啲同學講已經買緊股票
幾撚型

作者: BC0101     時間: 2022-9-27 18:04

咁一個中五生, 星期一至五當佢基本洗費係三百五, 咁星期六岀下街, 平時買筒糖食都無咗十幾廿蚊喇, Airwave一包都要十蚊。咁五百只可以講啱啱好。

而且個阿媽唔化, 話自己以前都係得一百。。。 個女都中五喇, 即係起碼廿年前喇。
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2022-9-27 18:04

女要貴養!!!
作者: 遨天@祝福     時間: 2022-9-27 18:07

引用:
早餐食個麵包都得啦
一日三餐早餐最重要... 
發育期早餐不注重,求其食少少的確影響孩子身高發育及集中精神等等,非常科學... 有啲野影響好長遠,家長要懂得。

500蚊一星期,九龍塘區,我唔評論節儉定大洗,因為都睇家庭背景,有乜其他兄弟姊妹等等... 直覺個學生妹都好合理,如果加埋其他社交活動直頭算慳
作者: chokman3     時間: 2022-9-27 18:08

要儲就實儲到既
作者: pp炸蝦     時間: 2022-9-27 18:09

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-9-27 17:37 發表

早餐唔見咗?

唔多苦喎!

早餐一個包,嘢飲屋企攞。午餐五十元。
有幾苦?
作者: pp炸蝦     時間: 2022-9-27 18:13

引用:
原帖由 kr1201 於 2022-9-27 17:56 發表
原來你以前一唔夠錢就賣菊花維生既!

真係辛苦你!
作者: 揚州炒旦     時間: 2022-9-27 18:14

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-27 17:28 發表
畀唔夠又驚佢出去做雞
做ptgf,1q公價3k
作者: zxcvv     時間: 2022-9-27 18:14

冇難度,90年代中,小弟返學日先有廿蚊,咪一樣有錢剩。
咁都話離地,好明顯係太大洗。
作者: wincwc     時間: 2022-9-27 18:14

有乜咁離地,如果你控制得好錢嘅運用就會儲到,如果係錢控制你自己,咁就算每星期有一千蚊都未必儲到
作者: 慾致號2     時間: 2022-9-27 18:15

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2022-9-27 18:04 發表
女要貴養!!!
窮養兒,富養女
作者: kr1201     時間: 2022-9-27 18:16

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2022-9-27 18:13 發表

原來你以前一唔夠錢就賣菊花維生既!

真係辛苦你!
無錢就要做雞做鴨㗎喇,鬼叫屋企人唔比錢
作者: lctj9     時間: 2022-9-27 18:16

包早午餐及車費真係有難度, 要好慳先得
作者: launch_date     時間: 2022-9-27 18:18

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-9-27 17:56 發表

冇錯,寧願俾佢學“慳頭豪尾”或“慳尾豪頭”,都唔需要日日都咁
我親戚係是咁教的

教到個仔好獨立,中五已自己策劃財政
作者: zxcvv     時間: 2022-9-27 18:21

引用:
原帖由 遨天@祝福 於 2022-9-27 18:07 發表

一日三餐早餐最重要... 
發育期早餐不注重,求其食少少的確影響孩子身高發育及集中精神等等,非常科學... 有啲野影響好長遠,家長要懂得。

500蚊一星期,九龍塘區,我唔評論節儉定大洗,因為都睇家庭背景,有乜其他兄弟姊妹等等... 直覺個學生妹都好合理,如果加埋其他社交活動直頭算慳
你錯了,近年研究,早餐係最應該Skip 的一餐,尤其依家尐肥仔肥女,更加應該好好用利用早上生酮時間消脂,有效減肥之餘頭腦都清醒尐,其實對學習有幫助。
作者: 慾致號2     時間: 2022-9-27 18:21

引用:
原帖由 揚州炒旦 於 2022-9-27 18:14 發表

做ptgf,1q公價3k
F.5 得 17, 小心 衰11。
作者: pp炸蝦     時間: 2022-9-27 18:22

引用:
原帖由 kr1201 於 2022-9-27 18:16 發表

無錢就要做雞做鴨㗎喇,鬼叫屋企人唔比錢

我無錢會用其他辦法架,食腦呀!人唔用腦同咸魚有咩分別?

真係辛苦晒!
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2022-9-27 18:22

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-9-27 18:15 發表

窮養兒,富養女
最記得我當年幼稚園每天放學都會飲一支益力多!!! 

當年我父母每月收入各$500!!!
作者: 慾致號2     時間: 2022-9-27 18:23

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-9-27 18:21 發表

你錯了,近年研究,早餐係最應該Skip 的一餐,尤其依家尐肥仔肥女,更加應該好好用利用早上生酮時間消脂,有效減肥之餘頭腦都清醒尐,其實對學習有幫助。
唔係下化, 以前完全唔是咁讲喎。
要食早餐先有精力去做野。
作者: 揚州炒旦     時間: 2022-9-27 18:24

又要搭車又早午餐,老母真係食米唔知米貴,最小都$1000
作者: 奇異果博士     時間: 2022-9-27 18:26

引用:
原帖由 sylm01 於 2022-9-27 17:45 發表
唔係冇可能嘅,大把人每日都用唔到$100。
但你要生活有品味,就一定唔得啦
重點係,事件中女學生日日都係又一城午餐,除非佢指嘅係food court或者麥記,否則一般打工仔都唔消費唔起日日食又一城價位嘅午餐!
作者: fto94     時間: 2022-9-27 18:29

呢條主題封面笑得最靚係Yumi  👍😊
呀Gi笑得咁3文魚咀嘅..😏
作者: 零死04     時間: 2022-9-27 18:30

車錢50,早20x5=100,又一城有大家樂40x5=200
作者: 男人小笨象     時間: 2022-9-27 18:33

買多罐可樂就吾夠
作者: kuyski     時間: 2022-9-27 18:34

我都系比500,仔仔話夠有凸了 
作者: tamadabi     時間: 2022-9-27 18:37

學生女食個早餐要幾銀?
返學你有好多時間食早餐咩?
有邊個返學咁得閒去茶記starbucks嘆個全餐呀?
作者: 老乘客     時間: 2022-9-27 18:37

老人金每月都無4千。你5日有5百。你老母好過香港政府
作者: 假波多     時間: 2022-9-27 18:38

$500唱次K都冇咗啦老母
作者: productdesigner     時間: 2022-9-27 18:40

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-27 17:30 發表
自小要培養節儉儲蓄習慣。
小莫小於水滴,漸成大海汪洋。細莫細於沙粒,漸成大地四方。

https://www.youtube.com/watch?v=gATFnbGlD-s
作者: johncheung7777     時間: 2022-9-27 18:44

引用:
早餐食個麵包都得啦
自己煮早餐
作者: falconV8     時間: 2022-9-27 18:46

引用:
原帖由 productdesigner 於 27/9/2022 18:40 發表

小莫小於水滴,漸成大海汪洋。細莫細於沙粒,漸成大地四方。

https://www.youtube.com/watch?v=gATFnbGlD-s
經典廣告
作者: sylm01     時間: 2022-9-27 18:47

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-9-27 18:26 發表

重點係,事件中女學生日日都係又一城午餐,除非佢指嘅係food court或者麥記,否則一般打工仔都唔消費唔起日日食又一城價位嘅午餐!
佢一定要入又一城就冇辦法啦,唯有叫屋企加零用。
作者: kingkong_hk     時間: 2022-9-27 18:49

OK啦,1個月2村人
作者: 06VV     時間: 2022-9-27 18:50

引用:
原帖由 枝上的鳥兒 於 2022-9-27 17:36 發表

早餐呢?
自已買定生命麵包, 搽定果jam, 煎蛋 火煺夾麵包帶返學食, 野飲超市一pack六包 $13,  果汁/擰茶 計落平均$2.5一包 ,
即食麵/米粉早少少食完先返學

作者: tamadabi     時間: 2022-9-27 18:51

睇留言真係好L攪笑

好似好多人無返過學咁

中學生朝頭早個個都係趕住返學㗎喇

早餐都係求L奇,邊個咁得閒坐低慢慢食?
作者: 我係Miss大佬     時間: 2022-9-27 18:52

find sugar dad
作者: manhong1128     時間: 2022-9-27 18:52

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 27-9-2022 17:17 發表
今時今日每周500元零用錢是否足夠?有港媽分享每星期給中五女兒500元零用錢,包早午餐及車費,最近希望她可以每星期儲起100元,留些錢在周末用及養

今時今日每周500元零用錢 ...
$500 包你每日一餐 lunch,無娛樂消費,亦無得買短裙背心化妝品溝仔,咁咪儲到囉!條數係唔洗搭車返學計
作者: 理+誠     時間: 2022-9-27 18:53

引用:
儲$100有幾難?
每日車費肯定唔使$20,學生有優惠、有月票,所以根本好平。
但食就可以好貴,現今之新一代,係唔會慳住食。
作者: 找不到用戶

作者: copypaper     時間: 2022-9-27 18:55

每日最少都要一舊水啦
作者: 神行客     時間: 2022-9-27 18:55

有幾離地?
洗唔洗每日食個百幾蚊午餐
作者: 太大粒     時間: 2022-9-27 18:56

家家有本難唸的經

佢老母計過:
平均1天洗:80元
一週5天共洗:400元, 有100元剩

1)九龍塘來回石硤尾:
港鐵車費,頂盡10元
2)早餐:
買個麵包,一包飲料,操盡20元
3)午餐:
闊佬d, 仲有50元搞搞佢
☝🏼
呢3項仲有位,可以再慳d

條pk女跟佢老母意思做,
大個一定係小富婆,
仲擦靚佢老母鞋,
第時敲佢一筆大搞生意,
發緊.

@萬家懷舊的名錶
肥gap敲左肥爸一筆未?
快,唔係俾肥姐(外嫁女)劫晒

作者: BIBIJI     時間: 2022-9-27 18:56

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-9-27 17:17 發表

4舊水過5日,一日80,理論上冇問題,但長期都係咁就會失去人生意義。成人就話以慳錢買樓,留番D錢俾子女為動力去死頂啫,中學生以乜野為動力呢?儲錢買BTS專輯?
作者: 奇異果博士     時間: 2022-9-27 18:57

引用:
原帖由 kr1201 於 2022-9-27 17:56 發表
以前做中學生唔夠錢,會去做補習、侍應、派傳單,點解到咗呢個年代第一時間係會諗做援交?🤔
作者: 初出熱身     時間: 2022-9-27 18:57

我覺得可以,$500-$50-$100=$350/5=$70
/日,包早餐和午膳,但肯定唔會太豐富
作者: legend_dreamer     時間: 2022-9-27 19:00

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-9-27 17:17 發表

如果男既500可能得
女既如果比500,你唔怕佢去賺錢咪試下囉
女既自己唔養有其他人會養
作者: 初出熱身     時間: 2022-9-27 19:02

喺九龍塘返學,好心就唔好去又一城或者石結尾食飯呀,有2個好地方,平靚正
作者: 飛豬     時間: 2022-9-27 19:02

記得我讀中學個時,一日得$50零用錢,搭小巴來回都$14,早餐十幾,午飯十幾,根本都草唔到錢🤣
作者: copypaper     時間: 2022-9-27 19:03

帶水壺,保溫飯盒和行路返學,一毫子零用錢都唔使比
作者: 06VV     時間: 2022-9-27 19:04

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-9-27 18:57 發表

以前做中學生唔夠錢,會去做補習、侍應、派傳單,點解到咗呢個年代第一時間係會諗做援交?🤔
以前酒樓會請學生
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-9-27 19:08

引用:
原帖由 初出熱身 於 2022-9-27 19:02 發表
喺九龍塘返學,好心就唔好去又一城或者石結尾食飯呀,有2個好地方,平靚正
理想?
作者: kr1201     時間: 2022-9-27 19:11

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-9-27 18:57 發表

因為以前無上網
作者: 人人話我乖     時間: 2022-9-27 19:12

早餐四十幾
午餐百幾
下午茶四十幾
晚餐二百左古
出入坐的士
500蚊唔夠一日用
作者: kr1201     時間: 2022-9-27 19:14

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2022-9-27 18:22 發表

我無錢會用其他辦法架,食腦呀!人唔用腦同咸魚有咩分別?

真係辛苦晒!
個個好似你咁食腦咁叻,就無人咁得閒上香討喇。
作者: zxcvv     時間: 2022-9-27 19:14

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-9-27 18:23 發表

唔係下化, 以前完全唔是咁讲喎。
要食早餐先有精力去做野。
食早餐係消費文化產物,完全違反本能。
你諗返人類文明前既飲食模式,邊有訓醒有野食,都係要先勞動完一輪,先有野落肚,人類身體幾百萬年都係呢個模式,身體機能係完全適應。
好多人朝早起身其實未餓,因為早餐文化洗腦,先塞尐野落肚,其實好致肥。
訓完一晚,基本上晚餐已經完全消化,所有能量已經轉成肝醣同脂肪備用,本來係預你早上搵食勞動用,血糖會上升叫醒你,血糖高所以你唔餓,點鬼知你有上一餐既能量唔用,又即塞野食入黎,點會唔肥?
作者: 加燦     時間: 2022-9-27 19:14

引用:

畀夠一星期一千,佢咪可以儲一半囉。
作者: kr1201     時間: 2022-9-27 19:18

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-9-27 18:21 發表

研乜鬼究,我唔食早餐就會暈。
作者: s336990     時間: 2022-9-27 19:20

引用:
早餐食個麵包都得啦
早餐屋企食啦
起身煎兩隻蛋+方包/三文治,煮個麵/烏東好難為咩
個老母早啲起身同個女食埋早餐先出門咪得囉
咁就起碼慳50啦

老實講,早餐一星期50,以現時物價好難囉
仲邊有十蚊早餐呀
作者: gto1234     時間: 2022-9-27 19:21

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-9-27 18:26 發表

我十年前返又一城,搵25k, 都要成日走去南山村或偷入城大食飯!
作者: 枝上的鳥兒     時間: 2022-9-27 19:22

引用:
原帖由 06VV 於 2022-9-27 18:50 發表

自已買定生命麵包, 搽定果jam, 煎蛋 火煺夾麵包帶返學食, 野飲超市一pack六包 $13,  果汁/擰茶 計落平均$2.5一包 ,
即食麵/米粉早少少食完先返學
閒日完全冇社交,唔買零食…咪得囉,但有咩意思。
作者: s336990     時間: 2022-9-27 19:26

引用:
儲$100有幾難?
同學仔社交呀嘛

我以前班同學一條牛仔褲千幾蚊,講緊二三十年前(我就無本事咁嘅消費,佢地都無逼我睇齊先睬我)
雖然lunch仲係正常車仔麵(當年十幾蚊已經有三餸)麥記、兩餸飯
但都唔係無試過食日本嘢50-60一碗魚生飯
所以要正正常常有起落,就好難儲到囉
除非早餐屋企食
耐唔耐減下肥唔出去食lunch
作者: DARKSILVER     時間: 2022-9-27 19:27

引用:

地鐵一日來回 $5.6,  未計8點15前出閘有7折

地鐵有麵包舖 當 $15 啦

又一城樓上有大家樂, 城大有 CANTEEN, 一個午餐 $50 肯定有錢剩

一日 $5.6+15+50= $70.6一日 其實係有多無小的

星期1-5 $353 已經卓卓有餘