標題: 0+3|料對旅客欠吸引力 酒店業界:本地「宅度假」生意或跌兩至三成 | am730 [打印本頁]

作者: 豬仔會爬樹     時間: 2022-9-27 09:54

本港入境檢疫措施今早(26日)6時起放寬至「0+3」,抵港人士在機場檢測陰性後,即可自行離開,選擇在家或酒店做3天的醫學監測。酒店業主聯會經理陳媛妍在電台表示,新安排「0+3」對業界未必是好消息,由於檢疫酒店要重返本地市場,但目前本地需求不算太大,而「0+3」對旅客吸引力亦不算大,她預期新安排下酒店業界生意不會太好。

本港入境檢疫措施今早(26日)6時起放寬至「0+3」,抵港人士在機場檢測陰性後,即可自行離開,選擇在家或酒店做3天的醫學監測。酒店業主聯會經理陳媛妍在電台表示,新安排「0+3」對業界未必是好消息,由於檢疫酒店要重返本地市場,但目前本地需求不算太大,而「0+3」對旅客吸引力亦不算大,她預期新安排下酒店業界生意不會太好。
陳媛妍續指,有檢疫酒店可能會因為新安排下轉為經營「宅度假」,從而令「宅度假」的市場被攤薄,加上新政策下,可能有較多港人外遊,預計業界度假住宿生意會由目前八至九成,再下跌兩至三成。她指,酒店界將推出優惠住宿套餐或餐飲優惠,期望維持生意。

陳媛妍:盼盡早全面免檢疫
對於下月1日將有新一期消費券發放,陳媛妍指當局已表明消費券可用作報團旅遊,相信消費券提振酒店生意的作用有限,又說新措施「0+3」對外地旅客吸引力不大,除非全面免檢疫,否則商務旅客寜可繼續透過視像會議處理業務,因為商務旅客一般只會短暫逗留,她期望「0+3」不要維持太久,能實施全面免檢疫。過萬人提早放「疫監」

新安排下,正接受強制檢疫的旅客即日起可提早離開指定檢疫酒店。陳媛妍早上稱,檢疫酒店正陸續安排住客分批離開,希望住客耐心等候酒店安排退款。衞生署回覆本報查詢表示,按照政府最新的入境旅客檢疫措施,約13,000名合資格旅客今日已獲准提早離開指定檢疫酒店。

0+3對旅客入境香港嘅吸引力唔大,香港人出境嘅意欲就大大提升,仲有邊個香港人會本地staycation,係都出國啦,搞到本地客又冇,外地旅客都冇

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/0-3-料對旅客欠吸引力-酒店業界-本地-宅度假-生意或跌兩至三成/340075
作者: CC_CHAN256     時間: 2022-9-27 09:58

一早已經話左0+7或者0+3只會方便左港人外出旅遊,對香港經濟根本唔會有幫助

對零售餐飲業更加有負面影響

作者: 大添二     時間: 2022-9-27 10:01

做唔住,唔好拖,執左佢
作者: m40     時間: 2022-9-27 10:13

啲港紙而家咁貴,本身就欠缺吸引力
真係收得皮了,不過真係唔關政府事了
作者: Bunryuu     時間: 2022-9-27 11:59

引用:
原帖由 大添二 於 2022-9-27 10:01 發表
做唔住,唔好拖,執左佢
平租比本地客

大把人住劏房

你間酒店個位 可以長租比劏房住客 唔好阻住塊地啦 
作者: cannabisbaby

作者: chun4321     時間: 2022-9-27 12:03

酒店業同商界一早講要0+0先有效
係撈寵物同清零西抽住後腳扮對中央忠城!
作者: 笨豬傻咪     時間: 2022-9-27 12:05

之前唔係有班福乖講支持本土消費咩
話唔需要靠遊客及自由行都頂得住
叫酒店搵返呢班福乖出黎消費啦

作者: ATA0075     時間: 2022-9-27 12:07

香港唔歡迎遊客,香港太細
作者: 山上異理想     時間: 2022-9-27 12:08

0+0對旅客都無吸引力,疫情前每年有多少外國旅客?
作者: 9個平平貓奴     時間: 2022-9-27 12:16

租比啲住劏房嘅人
作者: kuochung     時間: 2022-9-27 12:26

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-9-27 09:58 發表
一早已經話左0+7或者0+3只會方便左港人外出旅遊,對香港經濟根本唔會有幫助

對零售餐餐業更加有負面影響
話又分兩頭講,咁都方便左d係外國逗留的香港人什至好多外地的中國人啊,佢地番來都要洗錢架,都好想番來香港郁吓同探人,同埋唔0+3吓先,點可以再去0+0啊,到時又多番點旅客掛,唯一麻煩就真係港元價高,不利做生意,但這不是政府政策錯誤,是美國導致的大環境影響
作者: jl1008     時間: 2022-9-27 12:32

外國人黎香港旅遊幫唔到啲咩,更何況而家外國咁既環境,仲會旅遊??香港政府到底明唔明香港都係要靠中國先可以好?

作者: Cepa     時間: 2022-9-27 12:32

有咁耐風流,就有咁耐折墮。風水輪流轉!
作者: 夏天進擊的隊長     時間: 2022-9-27 12:34

可以收租!仲唔發
作者: 真命天子     時間: 2022-9-27 12:36

對酒店真係無咩效...
作者: CC_CHAN256     時間: 2022-9-27 12:58

引用:
原帖由 kuochung 於 2022-9-27 12:26 發表

話又分兩頭講,咁都方便左d係外國逗留的香港人什至好多外地的中國人啊,佢地番來都要洗錢架,都好想番來香港郁吓同探人,同埋唔0+3吓先,點可以再去0+0啊,到時又多番點旅客掛,唯一麻煩就真係港元價高,不利做生意,但這不是政府政策錯誤,是美國導致的大環境影響
你計下數d錢走既多定入既多?
作者: 丫巴癲     時間: 2022-9-27 13:24

引用:
原帖由 大添二 於 2022-9-27 10:01 發表
做唔住,唔好拖,執左佢
用黎起公居屋😎店晒
作者: discuss-5     時間: 2022-9-27 13:27

外國消費,本地乞米。多謝比卡超。
作者: kelvintee1     時間: 2022-9-27 13:39

國際旅客有幾多會淨係來香港,尤其港仔咁貴
作者: autobahn     時間: 2022-9-27 13:42

多9餘,咁又唔計多咗停香港嘅大陸回國客
作者: IPOMan     時間: 2022-9-27 13:43

減3成會考慮, 還店買唔到机票。
作者: 66infinity     時間: 2022-9-27 13:43

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-9-27 09:58 發表

講到底就是外圍經濟比香港差
作者: hh002     時間: 2022-9-27 14:04

引用:
原帖由 m40 於 2022-9-27 10:13 發表
啲港紙而家咁貴,本身就欠缺吸引力
真係收得皮了,不過真係唔關政府事了
HKD 升左對抗唔到通漲,反而物價又貴左,個logic 可否搵神人解答下?
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-27 14:10

引用:

我公司同事已經攞定假,10去泰國,11月去台灣
作者: 武德鼎     時間: 2022-9-27 14:25

轉做劏房囉 
作者: kong99     時間: 2022-9-27 14:43

酒店這幾日都加了價,點會再渡假
作者: unico     時間: 2022-9-27 14:48

怕咩檢疫酒店政府違約比返2億你地分,呢個價係頂到11月尾,唔駛做有錢收幾好
作者: lostofbubble     時間: 2022-9-27 14:51

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-9-27 09:54 發表

...
明明放寬前唔係咁講喎~~
作者: lctj9     時間: 2022-9-27 14:54

咁本地 staycation 即係仲可以 keep 住平多陣
作者: 聖利aaron     時間: 2022-9-27 15:05

媽保涼好快就同媽咪宅酒店
@涼鎮鷹
作者: 湯米     時間: 2022-9-27 15:13

無所謂啦,反正行行都缺人,執咁啲,啲員工可以走去做第二行,大把人請
作者: 強大師     時間: 2022-9-27 15:13

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-9-27 09:54 發表

...
未有疫情前,外地旅客都係佔兩三成,好多都係入中國玩,順道嚟香港澳門玩兩三日。依家入大陸又要7十3,外地旅客有幾多吖,0+3,對本地旅遊業冇乜幫助,反而香港人急沖出去玩就真。
作者: kr1201     時間: 2022-9-27 15:20

宅度假,包一條女過夜就大把人幫襯
作者: HEGSWF     時間: 2022-9-27 15:22

航空業復活
港男飛晒去日本搵日本妹
個個去晒旅行
作者: bigmouth2006     時間: 2022-9-27 15:29

本地D酒店
輸澳門九條街
作者: 天郎     時間: 2022-9-27 15:29

身體要健康一定要清O
作者: paul-lo     時間: 2022-9-27 15:39

企業界嗌調整入境檢疫措施,現在改為0+3又有另一批酒店業人呻慘,左右做人難呀!
凡事總有一個過程的,唉.......
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 15:41

引用:

...
0+3係為商務客同時亦係拯救旅行社同航空公司
作者: 一嗚     時間: 2022-9-27 15:42

引用:

痴線,抄英國佬,BNO 5+1 , 香港人抄人又3+4 , 0+3 .😄
作者: bigmouth2006     時間: 2022-9-27 15:43

自己執靚間酒店先講
有澳氹水準就有客
作者: simonfdf     時間: 2022-9-27 16:25

支持返 3加4 好嗎?
作者: sanghk05     時間: 2022-9-27 16:25

引用:

你前排冇睇新聞,有班商家佬日日叫政府0+3, 你去小商家佬啦
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-27 16:29

最好14+14咁就very good囉
作者: tmchu007     時間: 2022-9-27 19:07

引用:

事都未開始利益者講咩就信咩,你有冇分析能力㗎🤪
作者: Dimalibudi     時間: 2022-9-27 19:20

香港已經臭名遠播。
有能人黎。
等死啦。
作者: Dimalibudi     時間: 2022-9-27 19:21

玩能完啦!
作者: Dimalibudi     時間: 2022-9-27 19:27

香港酒店玩能完啦!
作者: sam0010     時間: 2022-9-27 19:31

都話左一放寬就得寸進尺叫人再放寬多D
作者: sam0010     時間: 2022-9-27 19:32

引用:
原帖由 sanghk05 於 2022-9-27 16:25 發表

你前排冇睇新聞,有班商家佬日日叫政府0+3, 你去小商家佬啦
已經即刻得寸進尺要人再放寬到0+0
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-9-27 19:35

如果解除口罩令,口罩廠生意夠急跌

香港要複常,就要放寬
酒店應該要求馬上0+0

作者: 天郎     時間: 2022-9-27 19:35

一定要青O
作者: 幸運0911     時間: 2022-9-27 20:01

引用:
原帖由 discuss-5 於 2022-9-27 13:27 發表
外國消費,本地乞米。多謝比卡超。
派消費券資助香港人去日本吃喝玩樂使錢
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2022-9-27 20:02

出外洗錢多過入境消費,港柒棺點補呢條數?沽爆港紙係時候喇
作者: miumiutravel     時間: 2022-9-27 20:07

引用:

...
唉, 啲人為咗更多錢,真係可以不顧生命健康。
作者: ryderdralpha     時間: 2022-9-27 20:10

就係要經濟差
作者: 星臣     時間: 2022-9-27 20:13

引用:

...
賺咗咁多錢夠啦
作者: m40     時間: 2022-9-27 21:07

引用:
原帖由 hh002 於 2022-9-27 14:04 發表

HKD 升左對抗唔到通漲,反而物價又貴左,個logic 可否搵神人解答下?
全世界物價貴咗,港水升咗,所以來貨理應平咗
但商家趁機加價賺多啲補返少咗遊客嗰份
作者: m40     時間: 2022-9-27 21:08

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-9-27 19:35 發表
如果解除口罩令,口罩廠生意夠急跌

香港要複常,就要放寬
酒店應該要求馬上0+0
淨係口罩令都趕客
鬼佬才不玩罩
作者: 東方純情的馬桶     時間: 2022-9-27 21:11

皇帝節儉要宮女返鄉下
作者: smallcannon2002     時間: 2022-9-27 21:20

引用:
原帖由 sam0010 於 2022-9-27 19:31 發表
都話左一放寬就得寸進尺叫人再放寬多D
啱呀, 跟本呢班仆街商家佬, 而家就係不斷試緊政府個底線。梗係啦, 呢個政府, 對呢班仆街商家佬有求必應, 一上場已經3+4, 跟住比班仆街商家佬出嚟嘈下, 就即刻0+3, 政府只有不停作出遷就, 仲有求必應個黃大仙, 咁樣班仆街商家佬唔食住上, 都對唔住自己啦。一個管理階層, 最致命傷就係比下面帶返轉頭, 牽住個鼻嚟走, 而家政府就係正正開始比呢班仆術商家佬帶返轉頭啦, 要求完一樣又另一樣, 就好似一人有一個夢想, 同埋最大問題, 呢班仆街商家佬, 同政府開牌頭, 完全唔使成本, 只係成班夾埋出嚟嘈幾句, 就算政府唔應承, 佢地都冇任何損失, 點知而家呢個政府, 有求必應, 仲好過自己老豆老母咁滯, 值頭意外驚喜啦。

作者: 我係毛澤東     時間: 2022-9-27 22:01

真係搵嚟講 !!

收緊措施又話影響生意,而家放寬又話影響生意! 
作者: dartarrow     時間: 2022-9-27 22:27

個個都應該支持政府政策
作者: copypaper     時間: 2022-9-27 22:36

我估計好快會0+0,大約十月中
作者: wang8699     時間: 2022-9-28 00:45

香港政府收咗日本錢 放人去消費
作者: wang8699     時間: 2022-9-28 00:59

日本都識計數~我未見過有鬼妹搶購藥庄店嘅!歐美旅客消費力絶對唔及中國旅客一半!一定承認中國疫苗 ~

作者: 台風變態的樓盤     時間: 2022-9-28 01:17

仆街冇腦走店老撚板,未有外客先加價,而家冇外客,本地撚又唔吊,柒商抵撚死
作者: 球証直指十二碼     時間: 2022-9-28 01:31

講撚左 一個衰個一個!
作者: 公園長長採購     時間: 2022-9-28 01:51

如果外國遊客幫到疫後經濟,2003SARS就唔駛靠大陸開放自由行呢!

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-9-28 01:51, 106.25 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: smallcannon2002     時間: 2022-9-28 02:56

引用:
原帖由 球証直指十二碼 於 2022-9-28 01:31 發表
講撚左 一個衰個一個!
呢一屆係歷屆以來最冇責任同最冇承擔。
作者: alanchu     時間: 2022-9-28 03:22

酒店十間有九間藍 應該大把貨唔使怕嘅😂
作者: 一風堂     時間: 2022-9-28 03:29

多L餘,不嬲本地酒店主要對象唔係本地客,所謂宅度假只係疫情下短暫變種怪胎產品,你唔係當恆常呀?
作者: 今生何求     時間: 2022-9-28 04:14

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-9-26 20:54 發表

...
   唔係喎!我查香港啲酒店自從0+3之後全部酒店爆晒棚一房難求噃,唔通有假?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-9-28 04:39

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2022-9-28 01:51 發表
如果外國遊客幫到疫後經濟,2003SARS就唔駛靠大陸開放自由行呢!
買辦同埋慕洋犬唔肯面對嘅現實!
作者: phmo     時間: 2022-9-28 06:35

仲玩「宅渡假」,直接飛去外國享受假期啦!
作者: icekids     時間: 2022-9-28 07:13

香港繼續谷針on心出行,全香港人就因為班無老正苦高官全面攬炒,酒店食肆全面結業,到時一定乜都清零,除非唔係,否則呢個一定就係佢哋想見嘅情況!🫣
作者: 鴻昇嘉型     時間: 2022-9-28 07:26

引用:
原帖由 山上異理想 於 2022-9-27 12:08 發表
0+0對旅客都無吸引力,疫情前每年有多少外國旅客?
咪甘低能
大把旅客掛住香港雲吞麵點心
作者: discuss-5     時間: 2022-9-28 08:23

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-28 02:56 發表

呢一屆係歷屆以來最冇責任同最冇承擔。
比卞超一早同你們講咗架啦WE and US  一起承擔。
作者: smallcannon2002     時間: 2022-9-28 08:34

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-27 15:29 發表
本地D酒店
輸澳門九條街
咪係囉, 同埋人地娛樂事業多元化, 根本係間酒店裏面, 已經可以玩足成日, 香港呢的所謂酒店, 算吧啦, 做唔掂, 執左佢, 唔好再咁多嘢講。
作者: 另一個天堂     時間: 2022-9-28 08:41

無通關內地,酒店必死
作者: 我要做富翁     時間: 2022-9-28 08:46

出去旅行幾日又可以盡情性解放,男女飢渴度爆標唔使香港宅度假

作者: onnam     時間: 2022-9-28 09:12

遊客一般都鐘意睇d特色景點,香港仲有冇?
作者: bigmouth2006     時間: 2022-9-28 09:16

引用:
原帖由 onnam 於 2022-9-28 09:12 發表
遊客一般都鐘意睇d特色景點,香港仲有冇?
香港祇剩五寶

縮骨,寒酸,老土
食水深,求其
作者: cosisi     時間: 2022-9-28 09:18

引用:

...
當日做檢疫酒店趕客走,現在就求客?
作者: bigmouth2006     時間: 2022-9-28 09:19

引用:
原帖由 cosisi 於 2022-9-28 09:18 發表

當日做檢疫酒店趕客走,現在就求客?
有事就兄弟
冇事就契弟
作者: kuochung     時間: 2022-9-28 09:30

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-9-27 12:58 發表

你計下數d錢走既多定入既多?
你諗住完全唔走錢就入錢 蝕頭賺尾你都唔識🤣 好彩唔係你做特首
作者: skm1209     時間: 2022-9-28 09:53

引用:

她期望「0+3」不要維持太久,能實施全面免檢疫。過萬人提早放「疫監」

當然唔係啦, 上面呢句先係重點, 以往都係有港人外遊, 你唔見對香港經濟有打擊? 外遊唔等於返香港唔食飯, 唔外遊唔等於拎哂D錢四圍去食飯

事實係, 商界希望進一步開放, 即係全面開放, 毫無限制, 完全復常
作者: bug688     時間: 2022-9-28 14:13

3+4不满意! 0+7 不满意!0+3也不满意!要怎样才行?