標題: 卓慧思:英國決心與盟友合作 確保台灣能夠保衛自己 - RTHK [打印本頁]

作者: 星仔走天涯     時間: 2022-9-26 08:28

.

英國首相卓慧思表示。英美之間的「特殊關係」,在面臨來自俄羅斯的威脅,以及中國日益獨斷的時候,變得越來越重要,她稱決心在未來幾年內,使這種特殊關係更加特別。

卓慧思接受美國傳媒訪問時強調,英國的盟友需要共同努力,對中國和俄羅斯採取一致立場。

在被問到台灣問題時,卓慧思強調,英國決心與盟友合作,確保台灣能夠保衛自己。

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

作者: 神殿老子     時間: 2022-9-26 08:32

英國自己都將四分五裂,保住自己先啦,小圈子選舉又選咗個白痴首相出嚟。
作者: ballking118     時間: 2022-9-26 08:34

即係叫盟友衹提供武器,台灣自己保自己

佢地唔會出手
作者: 星仔走天涯     時間: 2022-9-26 08:35

英美不是特殊關係,只係美國養的一隻狗
作者: kwokk2014     時間: 2022-9-26 08:39

窮鬼英狗搞惦自己先講,
行乞妳就有份!
作者: kwokk2014     時間: 2022-9-26 08:41

有乜L嘢特殊關係?
含, 奶 ?
作者: banjo.     時間: 2022-9-26 08:42

卓慧閪, 做美國隻走狗都幾稱職.
作者: judylam651     時間: 2022-9-26 08:52

盟友 ? 老尾根本就係白痴婆卓喂c的主人 !

咩英国首相隻頭馬晨早已俾FBI照肺 !

圖片附件: unnamed (4).jpg (2022-9-26 08:52, 66.3 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: siuhung     時間: 2022-9-26 08:57

英國決心與盟友合作?
與盟友一同屈菜婆販賣到期軍火嗎?
作者: ^guts^     時間: 2022-9-26 08:57

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-26 08:28 發表
.

英國首相卓慧思表示。英美之間的「特殊關係」,在面臨來自俄羅斯的威脅,以及中國日益獨斷的時候,變得越來越重要,她稱決心在未來幾年內,使這種特殊關係更加特別。

卓慧思接受美國傳媒訪問時強調,英國的盟友需要共同努力,對中國和俄羅斯採取一致立場。

在被問到台灣問題時,卓慧思強調,英國決心與盟友合作,確保台灣能夠保衛自己。

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1668407-20220926.htm?spTabChangeable=0
無錯, 估計英聯邦好快分裂
作者: billy_1231     時間: 2022-9-26 09:20

想搶美國老軍火生意,真係大想頭!顧掂你自己先啦,因住俾人搞你顏色革命呀
作者: ijkn     時間: 2022-9-26 09:24

英吠
作者: 曲明     時間: 2022-9-26 09:24

佢呢句唔似佢諗出嚟,應該後面有高人教佢講吧
作者: 人之初大大     時間: 2022-9-26 09:26

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-26 08:28 發表
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1668407-20220926.htm?spTabChangeable=0
英美「特殊關係」,所以英磅都跌到和尾元同價
作者: peter925     時間: 2022-9-26 09:29

即係確保台灣能夠自決和平統一,唔駛被外部勢影響中國內政。
作者: 加燦     時間: 2022-9-26 09:31

我好相信歐美一定無限量供應嘴炮援台。
作者: victorkc     時間: 2022-9-26 09:38

果然最叻出口述,即系叫呆灣買埋佢地啲二手武器自己打
作者: 阿乜水     時間: 2022-9-26 09:41

Check 到 "漏水QE2"冇得掹, 出口術賣比台灣水魚.
作者: Chobis     時間: 2022-9-26 09:50

何來的自信去攪局台灣省呢?憑英國現今實力連派隻像樣的船艦去台海都有困難
作者: ansonkpl     時間: 2022-9-26 10:25

唔講派兵協防嘅,大佬表咗態話會派兵協防喎,你夠膽唔撐

台灣宣佈獨立時,係咪想八國聯軍連同台灣一起攻打中國,再引發另一場侵略戰呀

作者: 奧林巴斯     時間: 2022-9-26 10:32

又話脫歐可以回復昔日日不落帝國的風光,當年日不落帝國有所謂的盟友嗎﹖連打敗美國火燒白宮英國精兵都未出契弟加拿大兵就已經完成使命...到今天竟然淪落到要靠一個小島台灣去保衛自己...
作者: Henrywu18     時間: 2022-9-26 10:36

大陰帝國唔解體先算,自己未顧掂
作者: chaolininin     時間: 2022-9-26 10:36

二流国奴才狗阴国,能做些什么,咀炮
作者: tony2319     時間: 2022-9-26 10:45

做議員反政府反中打咀炮可以成功名成利就,做首相照做就全國PK
作者: kwma     時間: 2022-9-26 12:26

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

有提款机点会执输
作者: kid_a     時間: 2022-9-26 12:54

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

美國控制傀儡英國首相...
等一句就幫美國吠中國...
唔吠既話好快又落台..
作者: 巴山風雨     時間: 2022-9-26 13:01

台灣係我們中國自己事,關你英國鬼事咩😡
作者: touya08     時間: 2022-9-26 13:01

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

被人抽水要好好保護自己, 要識嗌「唔好」
作者: Thanks123     時間: 2022-9-26 13:06

呢個賤婦,佢保到自己先算啦。
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-26 13:08

DKLM ,台灣關你英國鳩事
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-26 13:09

中國獨斷甚麼??
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-26 13:11

唔係朋友,就係敵人
作者: singsingbaby     時間: 2022-9-26 13:15

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

真心講,你自己民生經濟滙率通漲 乜L野都未搞得掂, 聽 美主 話搞中台? 做狗真係咁重要,而且做得咁肉酸?
作者: 赤共

作者: xxcxxc     時間: 2022-9-26 13:22

卓慧思諗住捐錢定捐武器??  
我估應該係捐武器......咀炮
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-26 13:23

引用:
原帖由 赤共 於 2022-9-26 13:19 發表
升級到盟友台灣可以得到英國呢個盟友簡直係中華民族之光應該感到驕傲
對抗西方獨裁共產政權
菜婆可傳授心得

圖片附件: discuss2_1662368064679.png (2022-9-26 13:23, 89.83 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: mikkiiop     時間: 2022-9-26 13:24

一中各表
講到明,只要大家都認 "一個中國"
解放軍就唔打台灣

美國又講明,唔支持改變台海局勢,
即係唔支持台獨

即係點都唔會打

作者: 9big     時間: 2022-9-26 13:25

點確保 叫晒啲 BNOer 充軍
作者: discuss-5     時間: 2022-9-26 13:26

不自量力
作者: hkcctv2021     時間: 2022-9-26 13:26

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-9-26 08:32 發表
英國自己都將四分五裂,保住自己先啦,小圈子選舉又選咗個白痴首相出嚟。

作者: 東方純情的馬桶     時間: 2022-9-26 13:27

缺水出口術,出口術唔使錢
作者: 2282008     時間: 2022-9-26 13:28

庸人自擾自尋麻煩🤔
作者: fedrigonia     時間: 2022-9-26 13:33

決你老味喇,你有本事咩???
作者: 楚曉     時間: 2022-9-26 13:33

引用:
原帖由 曲明 於 2022-9-26 09:24 發表
不是高人, 是廢老拜山.
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2022-9-26 13:36

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

台灣係中國領土一部份,台灣有中國大陸保護就足夠,中國人唔鍾意歐美係中國領土攪事。。。

作者: no_ic     時間: 2022-9-26 13:39

真名係叉屎truss, 人哋畀面叫慧思,點睇都唔配叫慧思!一上場就尅死女王,英鎊狂冧,唔反思,仲要到處挑機!真係人符其名'叉屎'。
作者: 楚曉     時間: 2022-9-26 13:40

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-9-26 13:24 發表
一中各表
講到明,只要大家都認 "一個中國"
解放軍就唔打台灣

美國又講明,唔支持改變台海局勢,
即係唔支持台獨

即係點都唔會打
美國誠信根本無價值. 口講什麼都沒價值.

美國未直接侵略中國, 支持台獨, 只是因為知道不會成功, 沒有利益可圖.

當年日本入侵台灣, 都有美國身影.

作者: 豆芽生     時間: 2022-9-26 13:43

引用:
原帖由 曲明 於 2022-9-26 09:24 發表
佢狗主係尾國
作者: mikkiiop     時間: 2022-9-26 13:43

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-9-26 13:40 發表

美國誠信根本無價值. 口講什麼都沒價值.

美國未直接侵略中國, 支持台獨, 只是因為知道不會成功, 沒有利益可圖.

當年日本入侵台灣, 都有美國身影.
最主要原因
目前台海情況
中國,台灣,美國
都齊齊賺錢

大把借火買賣軍火,又可以好多政治操作
作者: Gglookgg     時間: 2022-9-26 13:44

英美之間的「特殊關係」即是狗與主人
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2022-9-26 13:45

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

成枱辣手經濟難題淨識縮減開支開倉派米!!好快又提前大選

作者: 楚曉     時間: 2022-9-26 13:46

引用:
原帖由 赤共 於 2022-9-26 13:41 發表

唔好成日整埋呢啲圖出嚟打飛機啦固定你個獨裁鬼國先啦,講咗幾十年話要收復台灣,而家台灣全世界民主國家都支持,蔡英文總統得到全台灣極高票數連任總統
得到中華民國人民支持㗎
至於你個獨裁鬼國600,000,000人搵$1000以下咁窮,咁落後的顧掂自己先啦,收復台灣等台灣人同我哋一齊做核酸檢測啊
香港100年都收得返. 當年真鐵娘子都嚇到卜街.

作者: bebe1226     時間: 2022-9-26 13:46

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-26 08:35 發表
美國隻狗永遠都唔會認是美國隻狗,成日話同老美是特殊關係或盟友等同黃人一樣
作者: andyyyy     時間: 2022-9-26 13:47

澳洲狗莫里森都係因為咁下台,睇下你又坐得幾耐?不如開埋度  bno門比台灣佬啦!
作者: QingKing     時間: 2022-9-26 13:50

多鳩餘
作者: nelsonnew18     時間: 2022-9-26 13:50

英國再唔能夠用 gentleman 去形容佢 d 人。感覺假咁層都無埋,依家明刀明槍去隊你
作者: hermanherman     時間: 2022-9-26 13:50

盟友合作銷售武器,台灣不得 還價, 若還價,盟友合作拉下台,換人。。
作者: ioriyagami0442     時間: 2022-9-26 13:51

那中國要支持北愛同蘇格蘭走自己既路
作者: sokwokwai     時間: 2022-9-26 13:51

既然唔視台灣為中國一部份,為何唔與中國斷交?
作者: yeungph     時間: 2022-9-26 13:52

呢個英國首相乜都無,得把亂嗡24嘅咀,英國之福。
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2022-9-26 13:52

引用:
原帖由 ioriyagami0442 於 2022-9-26 13:51 發表
那中國要支持北愛同蘇格蘭走自己既路
果啲係人地內政關中國鳩事!!不過嘛有生意機會可以傾傾
作者: expedia     時間: 2022-9-26 13:52

要訂國旗果陣
唔見你口硬喎
作者: 楚曉     時間: 2022-9-26 13:53

引用:
原帖由 nelsonnew18 於 2022-9-26 13:50 發表
英國再唔能夠用 gentleman 去形容佢 d 人。感覺假咁層都無埋,依家明刀明槍去隊你
我只見到口炮、水花.
作者: 肥輝仔     時間: 2022-9-26 13:53

引用:
原帖由 billy_1231 於 2022-9-26 09:20 發表
想搶美國老軍火生意,真係大想頭!顧掂你自己先啦,因住俾人搞你顏色革命呀
憑甚麼搶,美割cut 英割GPS即刻收得皮
作者: betterbetter     時間: 2022-9-26 13:53

所以英女皇被她激死了,見到咁嘅智商嘅人做首相唔激死就奇
作者: ioriyagami0442     時間: 2022-9-26 13:54

引用:
原帖由 吹唔漲掹唔長 於 2022-9-26 13:52 發表

果啲係人地內政關中國鳩事!!不過嘛有生意機會可以傾傾
蘇格蘭現在有直航貨船去中國,英格蘭好唔likely🤣
作者: yeungph     時間: 2022-9-26 13:55

—直都覺得呢個女人完完全全係靠亂嗡上位。
作者: arsenal2046     時間: 2022-9-26 13:55

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-9-26 13:51 發表
既然唔視台灣為中國一部份,為何唔與中國斷交?
英國沒說支持台獨
只是保衛台灣免受戰火
作者: sokwokwai     時間: 2022-9-26 13:56

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-26 13:55 發表

英國沒說支持台獨
只是保衛台灣免受戰火
干涉中國內政,等同支持台獨。
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2022-9-26 13:56

引用:
原帖由 ioriyagami0442 於 2022-9-26 13:54 發表

蘇格蘭現在有直航貨船去中國,英格蘭好唔likely🤣
中國人做生意搵錢至上,意識形態免談,白皮有今日都係出於樣樣政治先行,關人隱事
作者: 連續默默的浴缸     時間: 2022-9-26 13:56

自己都快冧檔了
作者: marcominnie     時間: 2022-9-26 13:58

英國崩潰
作者: ec_eat     時間: 2022-9-26 13:58

自己國家都就死,仲有時間玩人?
作者: marcominnie     時間: 2022-9-26 13:59

脫歐預咗啦
作者: 肥輝仔     時間: 2022-9-26 14:00

引用:
原帖由 赤共 於 2022-9-26 13:41 發表

唔好成日整埋呢啲圖出嚟打飛機啦固定你個獨裁鬼國先啦,講咗幾十年話要收復台灣,而家台灣全世界民主國家都支持,蔡英文總統得到全台灣極高票數連任總統
得到中華民國人民支持㗎
至於你個獨裁鬼國600,000,000人搵$1000以下咁窮,咁落後的顧掂自己先啦,收復台灣等台灣人同我哋一齊做核酸檢測啊
今時今日台灣省還剩幾多個邦交國呢?😂
作者: arsenal2046     時間: 2022-9-26 14:03

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2022-9-26 14:00 發表

今時今日台灣省還剩幾多個邦交國呢?😂
美國英國站出來護台已經足夠
中國軍力差太遠了
作者: LWCW     時間: 2022-9-26 14:03

堅決反對嚴正交涉
作者: 星仔走天涯     時間: 2022-9-26 14:03

蘇格蘭獨立,唯一出路
作者: 87er     時間: 2022-9-26 14:04

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

搞掂自己先啦~
作者: 星仔走天涯     時間: 2022-9-26 14:04

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-26 14:03 發表

中國軍力差太遠了
幾時護烏克蘭?
作者: cwbguy     時間: 2022-9-26 14:06

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 26-9-2022 08:28 發表
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

英鎊兌港元就快跌穿七算啦
作者: arsenal2046     時間: 2022-9-26 14:06

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-9-26 13:56 發表

干涉中國內政,等同支持台獨。
美國一向有台灣關係法
更有駐台美軍
中國一直都沒因此跟美國斷交
所以美國並沒有違反外交慣例
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-26 14:06

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-9-26 13:50 發表
盟友合作銷售武器,台灣不得 還價, 若還價,盟友合作拉下台,換人。。
支持

圖片附件: discuss2_1662221318421.png (2022-9-26 14:06, 612.56 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 冷看一眼     時間: 2022-9-26 14:08

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-9-26 09:26 發表

英美「特殊關係」,所以英磅都跌到和尾元同價
呢句真,今日竟然係1對8.31,比起以前1對14風光年代,相去甚遠。
作者: 可樂味伏特加     時間: 2022-9-26 14:08

比支槍佢自己打仗,背後為你震聲納喊!
作者: atkatk002     時間: 2022-9-26 14:09

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-26 08:35 發表
狗與主人的關係
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2022-9-26 14:10

引用:
.

保得住自己英國先啦

新聞來源連結:

蘇格蘭公投之後先再講啦!

作者: 腸旦丁麵     時間: 2022-9-26 14:11

是狗不是盟友。
作者: 不想再等     時間: 2022-9-26 14:12

妳保護好英國先啦,英鎊跌到咁
作者: sokwokwai     時間: 2022-9-26 14:12

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-26 14:06 發表

美國一向有台灣關係法
更有駐台美軍
中國一直都沒因此跟美國斷交
所以美國並沒有違反外交慣例
中國無斷交,唔代表美國無違反一個中國原則的。
作者: 肥輝仔     時間: 2022-9-26 14:14

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-26 14:03 發表

中國軍力差太遠了
英割係廢物,不要再提它了

作者: arsenal2046     時間: 2022-9-26 14:15

引用:
原帖由 吹唔漲掹唔長 於 2022-9-26 13:56 發表

中國人做生意搵錢至上,意識形態免談,白皮有今日都係出於樣樣政治先行,關人隱事
原則不重要?
作者: RosaRosa     時間: 2022-9-26 14:16

人總是活在過去, 回憶是甜蜜的, 可惜現實太殘酷,
大英帝國快要分崩離析, 仲有餘力管別人閒事!!
先要擔心自己個位保唔保得住過冬先啦!
作者: arsenal2046     時間: 2022-9-26 14:17

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-9-26 14:12 發表

中國無斷交,唔代表美國無違反一個中國原則的。
中國如不能接受美軍駐台
為甚麼不斷交?
作者: arsenal2046     時間: 2022-9-26 14:17

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2022-9-26 14:14 發表

美割係度物,不要再提它了
美國軍事比中國領先數十年
作者: arsenal2046     時間: 2022-9-26 14:18

引用:
原帖由 RosaRosa 於 2022-9-26 14:16 發表
人總是活在過去, 回憶是甜蜜的, 可惜現實太殘酷,
大英帝國快要分崩離析, 仲有餘力管別人閒事!!
先要擔心自己個位保唔保得住過冬先啦!
英國的國力及文化影響力是超越疆土的
作者: sokwokwai     時間: 2022-9-26 14:18

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-26 14:17 發表

中國如不能接受美軍駐台
為甚麼不斷交?
因為國家利益吧,中國仍然不及美國強大。反過來,美國又為何不與中國斷交,直接承認台灣主權?