標題: 海洋公園綑綁式計劃 燒錢大計嚇走投資客 [打印本頁]

作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 08:14

陷入財困的海洋公園後獲政府泵水逾百億元填氹及協助轉型,但發展大計卻再次碰壁。海洋公園「重生方案」的核心、山下零售飲食娛樂商業區計劃日前流標,海洋公園主席龐建貽昨日表示,對流標結果不感意外,因本港疫情打亂了計劃,投資者對策略較為審慎,他有信心下次成功招標。不過,重新招標勢拖延公園重生計劃,立法會議員陳家珮亦稱對流標結果不感驚訝,有關商業計劃屬綑綁式、投資龐大,疫情下難有機構願意投資。她又指政府的「躍動港島南」計劃先後已遇3個挫折,足見投資界對前景未感樂觀。

轉載;

陷入財困的海洋公園後獲政府泵水逾百億元填氹及協助轉型,但發展大計卻再次碰壁。海洋公園「重生方案」的核心、山下零售飲食娛樂商業區計劃日前流標,海洋公園主席龐建貽昨日表示,對流標結果不感意外,因本港疫情打亂了計劃,投資者對策略較為審慎,他有信心下次成功招標。不過,重新招標勢拖延公園重生計劃,立法會議員陳家珮亦稱對流標結果不感驚訝,有關商業計劃屬綑綁式、投資龐大,疫情下難有機構願意投資。她又指政府的「躍動港島南」計劃先後已遇3個挫折,足見投資界對前景未感樂觀。

龐建貽解釋,今年2月向投資者發出邀請,7月截標,期間本港經歷第5波疫情,未能通關下海洋公園的訪客人數,由400萬人次降至靠「內循環」的140萬人次;餐飲零售業處於低位,市民改為多用網購購物等,均令投資者策略較為審慎,有更多考慮,最終未有人入標。

疫下前景未明 投標者較審慎

他亦提到海洋公園的山上計劃,透露已有不少發展商及營運商表示有興趣,而水上樂園的酒店也做得成功。政府撥款海洋公園進行保育及教育工作,加上成本控制得宜,他認為只要不用再關園,未來幾年沒有財政問題,長遠則需要有較大的資金注入。園方未來會再跟政府商討,包括形式、營運,以及有否更大誘因吸引投資等,希望令海洋公園做到自負盈虧,減少對政府的依賴。他又指,海洋公園的定位是相當好,保育、教育等方面可增加公眾對海洋生態的認識。

議員:金額大宜分拆吸引注資

立法會議員陳家珮表示,海洋公園的山下商業計劃屬綑綁式,中標機構要處理零售、飲食及娛樂業務,要有龐大投資金額,現時情況下叫人投資有困難,財政司司長亦下調本港全年經濟預測,經濟不明朗因素打擊信心。她希望,海洋公園董事局內部能討論可否拆細投資方案,減低投資金額,以吸引不同投資者。

政府推出「躍動港島南」計劃,希望刺激南區旅遊及經濟,但先後發生珍寶海鮮舫沉沒、石澳水上運動中心及海洋公園山下商業區流標,被問及政府需否重新檢視「躍動港島南」計劃時,陳家珮亦指,「躍動港島南」多波折,兩宗流標同一死因,也是因為投資大,疫情下投資機構都打退堂鼓。她希望本港早日定出對內對外通關時間表,以制訂未來發展計劃。

海洋公園表示對山下零售飲食娛樂商業區計劃流標不感意外。

陳家珮

原文網址:海洋公園綑綁式計劃 燒錢大計嚇走投資客 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 924-0924_00176_221/

海洋公園已經冇乜吸引力,可以考慮將部分嘅用地公開拍賣,將得到嘅金錢重建海洋公園。只係需要起幾個大魚缸,養殖一啲魚類比市民欣賞。以免經常向政府申請撥款,否則只係會擔沙倒海,浪費納稅人嘅金錢!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cont ... 洋公園綑綁式計劃--燒錢大計嚇走投資客

作者: hw1chan     時間: 2022-9-24 08:25

蝕錢生意邊個做 ? 
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 08:29

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-9-24 08:25 發表
蝕錢生意邊個做 ? 
有高鐵同磁浮列車

正所謂:
High tech High野
Low tech 撈野
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 08:32

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-9-24 08:25 發表
蝕錢生意邊個做 ? 
既然大家都知道係一盤蝕本嘅生意,點解唔考慮下將佢重整?
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 08:33

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:29 發表

有高鐵同磁浮列車

正所謂:
Low tech 撈野
睇嘢就要睇完啲!國內任何一個省份或者一個地方,都希望自己有一個高鐵站,可以同其他地方聯繫。香港點解唔可以有高鐵站呢?
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 08:38

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:33 發表

睇嘢就要睇完啲!國內任何一個省份或者一個地方,都希望自己有一個高鐵站,可以同其他地方聯繫。香港點解唔可以有高鐵站呢?
佢地基建差。點同香港。
香港係無需要
已經人滿 我地都唔想咁快
坐火車慢D 散心仲開心
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 08:46

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:38 發表

佢地基建差。點同香港。
香港係無需要
坐火車慢D 散心仲開心
以前我久唔久需要搭飛機上國內,若果國內天氣唔好又或者空管,你可能要喺機場等成大半日,飛機都冇得升降。不過自從高鐵開通,就可以準時開出,準時到達目的地。
作者: 天無眼     時間: 2022-9-24 08:51

將蘭桂芳搬去佢個夜市😄
作者: u23dom     時間: 2022-9-24 08:51

本地疫情一日未平, 投資多少仍是石沉大海!
作者: banjo.     時間: 2022-9-24 08:52

搵內地啲財閥啦, 實會有興趣.
作者: Joeycky     時間: 2022-9-24 09:06

既然光輝不再,政府好應該考慮下執左海洋公園,原有土地建公屋,咁大塊地,應該可能安置到十萬人居住。
作者: montejo     時間: 2022-9-24 09:08

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:46 發表

以前我久唔久需要搭飛機上國內,若果國內天氣唔好又或者空管,你可能要喺機場等成大半日,飛機都冇得升降。不過自從高鐵開通,就可以準時開出,準時到達目的地。
你同啲反中漢奸解釋,會唔會浪費時間?
作者: montejo     時間: 2022-9-24 09:08

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-24 09:06 發表
既然光輝不再,政府好應該考慮下執左海洋公園,原有土地建公屋,咁大塊地,應該可能安置到十萬人居住。
點解你嘅思維只係建公屋?
作者: 飛劍龍     時間: 2022-9-24 09:12

如果改為起方艙仲吸引
作者: A1000     時間: 2022-9-24 09:13

每年都向政府申請撥款,每一次都是擔沙倒海。不如直接改變海洋公園用途,減省開支。
作者: A1000     時間: 2022-9-24 09:15

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:38 發表

佢地基建差。點同香港。
香港係無需要
坐火車慢D 散心仲開心
如果你想火車旅行,你可以上國內乘坐其他比較慢速的火車,高鐵是方便各省的市民來往。
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-24 09:18

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:08 發表

唔起公屋 咁起乜?又嚟起哥爾夫球場??
閣下又有乜見解
作者: Morningsky     時間: 2022-9-24 09:18

真係好笑,既然對投標結果不感意外,咁當初花咁多時間金錢做份標書出黎做乜?乜你唔係已經考慮過呢D因素之後先至開出招標文件架咩?哦,原來搞咁多野出黎係預左冇人會中標架?呢D乜野邏輯黎架?

唉....好心執柒左佢啦仲要燒幾多公帑先心足呀?
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-24 09:21

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-9-24 09:18 發表
真係好笑,既然對投標結果不感意外,咁當初花咁多時間金錢做份標書出黎做乜?乜你唔係已經考慮過呢D因素之後先至開出招標文件架咩?哦,原來搞咁多野出黎係隕左冇人會中標架?呢D乜野邏輯黎架?

唉....好心執柒左佢啦仲要燒幾多公帑先心足呀?
之前美食車搞到個個損手離場 仲會有人肯揼本投資呢啲有無得賺都唔知嘅項目咩
作者: 冗員七號     時間: 2022-9-24 09:23

我見D人去迪迪尼多過海洋公園
作者: montejo     時間: 2022-9-24 09:23

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2022-9-24 09:18 發表

閣下又有乜見解
知唔知天水圍點解係悲情城市?就係因為天水圍規劃超過九成係公營房屋!全天水圍只得一個嘉湖山莊
一個正常社區,應該好似沙田咁,有私樓,有公屋,有工業區,有商用區
公屋係社會燒錢養人,私樓包括商業係錢搵錢……呢啲咪你啲窮人唔會明囉!

作者: Joeycky     時間: 2022-9-24 09:27

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:08 發表

咁可以建什麼?
作者: montejo     時間: 2022-9-24 09:28

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-24 09:27 發表

咁可以建什麼?
睇#21
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-24 09:29

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:23 發表

知唔知天水圍點解係悲情城市?就係因為天水圍規劃超過九成係公營房屋!全天水圍只得一個嘉湖山莊
一個正常社區,應該好似沙田咁,有私樓,有公屋,有工業區,有商用區
公屋係社會燒錢養人,私樓包括商業係錢搵錢……呢啲咪你啲窮人唔會明囉!
咁小弟的確好窮住公屋 唔夠閣下咁有米
咁依家咪問你 執左海水公園 塊地你會諗住點用呢?
作者: montejo     時間: 2022-9-24 09:44

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2022-9-24 09:29 發表

咁小弟的確好窮住公屋 唔夠閣下咁有米
咁依家咪問你 執左海水公園 塊地你會諗住點用呢?
講咗咁多,都係要人喂你食魚,唔識自己釣魚煮飯……你繼續做窮L啦!
作者: falconV8     時間: 2022-9-24 09:50

改為地産項目, 更有經濟效益。 
作者: 巴菲特     時間: 2022-9-24 09:54

無遊客, 你起到龍宮咁都係無人去
作者: DZDD     時間: 2022-9-24 10:09

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:14 發表
陷入財困的海洋公園後獲政府泵水逾百億元填氹及協助轉型,但發展大計卻再次碰壁。海洋公園「重生方案」的核心、山下零售飲食娛樂商業區計劃日前流標,海洋公園主席龐建貽昨日表示,對流標結果不感意外,因本港疫情打亂了計劃,投資者對策略較為審慎,他有信心下次成功招標。不過,重新招標勢拖延公園重生計劃,立法會議員陳家珮亦稱對流標結果不感驚訝,有關商業計劃屬綑綁式、投資龐大,疫情下難有機構願意投資。她又指政府的「躍 ...
清晒裡邊班黃狗曱甴先講啦
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-24 10:09

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:44 發表

講咗咁多,都係要人喂你食魚,唔識自己釣魚煮飯……你繼續做窮L啦!
依家咪請教你塊地諗住點用囉 有錢人果然係唔同啲 仲寸過碼頭咕喱
作者: 愚人之石     時間: 2022-9-24 10:14

改造骨灰場啦,肯定大賣又可以賺錢支持養魚,一舉兩得,
作者: 雨點子     時間: 2022-9-24 10:27

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:14 發表
陷入財困的海洋公園後獲政府泵水逾百億元填氹及協助轉型,但發展大計卻再次碰壁。海洋公園「重生方案」的核心、山下零售飲食娛樂商業區計劃日前流標,海洋公園主席龐建貽昨日表示,對流標結果不感意外,因本港疫情打亂了計劃,投資者對策略較為審慎,他有信心下次成功招標。不過,重新招標勢拖延公園重生計劃,立法會議員陳家珮亦稱對流標結果不感驚訝,有關商業計劃屬綑綁式、投資龐大,疫情下難有機構願意投資。她又指政府的「躍 ...
累人累物,快的执著佢,起楼最实际。
作者: 無盡默默的老闆     時間: 2022-9-24 10:32

引用:
蝕錢生意邊個做 ? 
大把  郵輪碼頭啦  高鐵啦 三跑啦   xxxxxxxx  etc
作者: singsingbaby     時間: 2022-9-24 10:45

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:29 發表

有高鐵同磁浮列車

正所謂:
Low tech 撈野
乜高鐵 係要黎賺錢架咩? 不如用公屋賺錢啦,香港有百五萬間吧⋯⋯公厠又要不要賺錢?
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 10:58

引用:

你同啲反中漢奸解釋,會唔會浪費時間?
明白!如果中國任何城市或者地方,冇高鐵站即係唔可以通全國。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 10:59

引用:
原帖由 天無眼 於 2022-9-24 08:51 發表
將蘭桂芳搬去佢個夜市😄
地理性質唔係嗰樣嘢!
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 10:59

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-24 08:51 發表
本地疫情一日未平, 投資多少仍是石沉大海!
就算疫情平定都未必有咁多人再去海洋公園,你諗下你去過幾多次海洋公園?
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:00

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-9-24 08:52 發表
搵內地啲財閥啦, 實會有興趣.
佢每年約開支好似天文數字,呢個係無底深潭,冇人會做蝕本生意。
作者: montejo     時間: 2022-9-24 11:00

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 10:58 發表

明白!如果中國任何城市或者地方,冇高鐵站即係唔可以通全國。
香港一班黃人,就係想同內地分離,唔係點會反對高鐵
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:01

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-24 09:06 發表
全中!留返部分地方起公園俾市民參觀。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:01

引用:

除咗喺公園同公屋,另外都可以拍賣貴重地皮。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:02

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-24 09:12 發表
如果改為起方艙仲吸引
香港已經有足夠,你係咪想去住下?
作者: sokwokwai     時間: 2022-9-24 11:02

海洋公園應該要搬去大嶼山,黃竹坑原址改為大型住宅項目。
作者: banjo.     時間: 2022-9-24 11:03

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 11:00 發表

佢每年約開支好似天文數字,呢個係無底深潭,冇人會做蝕本生意。
要等同內陸通咗關, 或者會有返啲起色.
作者: keung135     時間: 2022-9-24 11:06

做遊客生意 要有當地特色

環顧四同亞洲

幾乎只有香港就無哂無街邊檔

官商勾結嘅地產 靠炒賣泡沫推經濟
能維持幾耐??
今年三萬一呎 後年五萬弓呎 十年後十萬一呎
咁真係咁好??無止境的地獄輪迴??
普羅人工能追到??
作者: 飛劍龍     時間: 2022-9-24 11:07

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 11:02 發表

香港已經有足夠,你係咪想去住下?
唔似得其他山旯旮方艙,呢度鄰近海洋公園,有 staycation 概念
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:21

引用:
原帖由 DZDD 於 2022-9-24 10:09 發表

清晒裡邊班黃狗曱甴先講啦
曱甴喺地球場生存咗咁耐,佢嘅生命力比人類更加強大。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:24

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:23 發表

你岩數!1992年我有入過天水圍做嘢,.當年嘉湖山莊有全版廣告,最平嗰單位唔使一百萬港紙。佢嘅配套措施根本唔足夠,只係一個大型住宅區,所有人需要乘搭交通工具離開呢個區,去第二個區返工做嘢!仲有因為呢開個區做嘢,嗰個交通費亦都唔平,同樣亦會產生好多社區問題。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:25

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-24 09:50 發表
改為地産項目, 更有經濟效益。 
有道理。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:26

呢個亦都係一個要面對嘅問題!
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:26

引用:
原帖由 愚人之石 於 2022-9-24 10:14 發表
改造骨灰場啦,肯定大賣又可以賺錢支持養魚,一舉兩得,
咁都得?
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:27

引用:
原帖由 雨點子 於 2022-9-24 10:27 發表

累人累物,快的执著佢,起楼最实际。
一百分。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:27

引用:
原帖由 無盡默默的老闆 於 2022-9-24 10:32 發表

大把  郵輪碼頭啦  高鐵啦 三跑啦   xxxxxxxx  etc
高鐵同三跑,係基本設施。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:28

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-9-24 10:45 發表

乜高鐵 係要黎賺錢架咩? 不如用公屋賺錢啦,香港有百五萬間吧⋯⋯公厠又要不要賺錢?
如果公廁好似外國要收取費用,我諗衛生會比而家好一啲。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:30

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-9-24 11:03 發表

要等同內陸通咗關, 或者會有返啲起色.
唯有係咁啦!
作者: 鐘覺霧     時間: 2022-9-24 11:31

素來海洋公園塊地皮,好適合起獨立式豪宅,慨然公園出現財政問題,﹒﹒﹒﹒倒不如。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:32

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-24 11:07 發表

唔似得其他山旯旮方艙,呢度鄰近海洋公園,有 staycation 概念
有冇咁筍呀?
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2022-9-24 11:33

我好想去海洋公園做管理層!!! 我有十足信心可令海洋公園起死回生!!!
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-9-24 11:34

疫市先來出大計 痴缐的
個個都驚個市起唔翻
作者: 無盡默默的老闆     時間: 2022-9-24 11:36

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 11:27 發表

唉!就係越黎越多香港人用公用角度去睇可以商業既野 香港金融城市先會衰落至止 我睇全球最自由商業城好快都會不保
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-24 11:36

錯關乜疫情事,咩都係黃畜,黑暴,曱甴做成,執七佐佢啦,用來起樓啦

作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-24 11:37

引用:
原帖由 無盡默默的老闆 於 2022-9-24 11:36 發表

唉!就係越黎越多香港人用公用角度去睇可以商業既野 香港金融城市先會衰落至止 我睇全球最自由商業城好快都會不保
攪笑完善後仲有咩
作者: 瞓個好覺     時間: 2022-9-24 11:46

部分土地建私樓
部分土地攪個海洋生物公园+海岸公园
可以自己搞掂條數囉
作者: 瞓個好覺     時間: 2022-9-24 11:49

咪撚養埋d
雀、馬骝、龜 ...
九唔搭八
作者: bestwin61     時間: 2022-9-24 11:50

應該拾咗先
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 12:00

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-9-24 10:45 發表

港鐵咪用黎賺錢囉
作者: ballking118     時間: 2022-9-24 12:08

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2022-9-24 09:18 發表

閣下又有乜見解
起監倉

太多曱甴要坐監

又可以解居住問題
作者: 清風水靜     時間: 2022-9-24 12:10

地產財閥要絕殺海洋公園搶地建豪宅.........!!

所以海洋公園未來的路很難行............富豪及銀行都會很針對海洋公園的財政下手.....!!
作者: Dracomak     時間: 2022-9-24 12:19

引用:
呢個反對,比起海洋公園,應該先清理長久拎綜援嘅低端人口
作者: I-HAVE     時間: 2022-9-24 12:26

香港需要房屋,

拆左起屋吧.......
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-24 12:32

引用:

咁你想佢既層次去到邊?
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-9-24 12:35

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 11:27 發表

而家有乜用?
養草?
養老鼠?
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-24 12:36

引用:
原帖由 無盡默默的老闆 於 2022-9-24 10:32 發表

呢D係私人投資項目?
作者: u23dom     時間: 2022-9-24 12:38

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 10:59 發表

就算疫情平定都未必有咁多人再去海洋公園,你諗下你去過幾多次海洋公園?
放一萬個心, 海洋公園的目標是內地自由行旅客, 靠本地客早就摺咗了!
作者: lctj9     時間: 2022-9-24 12:38

海洋公園條路好難行
要唔要盛智文再出山?
作者: 香港偽民為患     時間: 2022-9-24 12:41

一個遊樂設施,如何延續吸引,一是不斷有新生代使用,二是不斷改變格局,可惜兩者並非香港強項,所以只有記望早日有大量旅客訪港
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-24 12:42

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-9-24 11:02 發表
海洋公園應該要搬去大嶼山,黃竹坑原址改為大型住宅項目。
所以香港人除左起樓乜柒都晤識,包括D大商家,叫香港商家佬投資旅遊產業,哂九氣啦,好似香港後花園西貢,有咁美麗風景,又有世界文化遺產,有冇人提出利用黎打造香港旅遊產業?一味淨係識起樓。
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-24 12:56

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2022-9-24 11:33 發表
我好想去海洋公園做管理層!!! 我有十足信心可令海洋公園起死回生!!!
其實海洋公園可考慮同外國主題樂園合作,好似環球片埸咁,將海公分兩大元素,機動遊戲就環球片埸式再加D港產片元素落去,布置在山下,當然面積要擴大,動物以至海洋環保搬到上,恢復海洋劇埸,汁左海洋劇埸係硬傷,冇左大明星海威亦係硬傷,要捧番另一個明星出黎,當年海威係海洋公園標誌,好多人為左佢才入去。
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-24 13:01

睇標題都估到係台灣
作者: uncannyoracle     時間: 2022-9-24 13:02

戴口罩玩機動遊戲,唔使錢都唔去。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:03

收縮和暫停海洋公園發展規模收回土地,同時保留熊貓館,海洋館,海洋保育中心
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:07

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-9-24 12:56 發表

其實海洋公園可考慮同外國主題樂園合作,好似環球片埸咁,將海公分兩大元素,機動遊戲就環球片埸式再加D港產片元素落去,布置在山下,當然面積要擴大,動物以至海洋環保搬到上,恢復海洋劇埸,汁左海洋劇埸係硬傷,冇左大明星海威亦係硬傷,要捧番另一個明星出黎,當年海威係海洋公園標誌,好多人為左佢才入去。
當全球經濟恢復,才擴展。當全球經濟不景,暫停擴展,保留熊貓館,海洋館,海洋培養中心,將海洋公園員工調往其它崗位。事實上香港迪士尼樂園,西九文化中心事業都要特區政府巨大資助
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:08

西九文化事業年年都要特區政府注資
作者: 香港天空     時間: 2022-9-24 13:10

OCEAN  PARK最好入場免費,玩遊戲逐個計算收費,人多自然有旺場機會。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:24

凍結海洋公園擴展計劃,關閉某些資本開支和日常支出大項目,保留熊貓館和海洋館,海洋培養中心
特區西九文化,體育文化中心大學,學校,甚麼hea協會都要收緊
作者: 香港神仙     時間: 2022-9-24 13:26

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:32 發表

既然大家都知道係一盤蝕本嘅生意,點解唔考慮下將佢重整?
Ocean Park 唔係沒得救,只係管理層唔掂,要換走晒至得。

經營模式有問題,焦點太過放在要賺大舊錢,怱視旅客消費模式和行為。

越有綑綁式消費,旅客就唔爽,唔爽就唔來,一唱個盤都臭哂,以後玩L完。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:29

快活谷馬場搬入海洋公園,關閉快活谷馬場收回快活谷用地。馬,熊貓,海洋生物集中在海洋公園
作者: 巴黎簽左個癈人     時間: 2022-9-24 13:38

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-9-24 13:07 發表

當全球經濟恢復,才擴展。當全球經濟不景,暫停擴展,保留熊貓館,海洋館,海洋培養中心,將海洋公園員工調往其它崗位。事實上香港迪士尼樂園,西九文化中心事業都要特區政府巨大資助
擴展要時間,係經過低迷時擴展,到經濟恢復時就食到頭淡湯。
作者: 雨點子     時間: 2022-9-24 13:43

引用:

一百分。
我出个200分计划,执著佢,开网络赌博,发挥自由资本主义那一制,创造特色香港网络赌城。保证香港更繁荣。
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:45

保留某些海洋公園特色項目和主題,暫停和關閉某些項目,安置好海洋公園員工工作,空置土地,節省開支,等待機遇
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 13:47

引用:
原帖由 Dracomak 於 2022-9-24 12:19 發表

呢個反對,比起海洋公園,應該先清理長久拎綜援嘅低端人口
你有啲乜嘢好嘅方法呢?
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:47

特區市民對熊貓佳爺離開懷念証明熊貓館有一定價值
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 13:49

引用:
原帖由 無盡默默的老闆 於 2022-9-24 11:36 發表

要長遠計!
作者: wsp     時間: 2022-9-24 13:50

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 11:00 發表

香港一班黃人,就係想同內地分離,唔係點會反對高鐵
黃L雙腳離地
以為香港好撚把炮
佢哋唔會諗下冇咗和國家嘅連繫
香港嘅吸引力仲剩幾多?
而家國家似乎唔介意減少和香港嘅聯繫
只要唔挑戰主權就可以
香港嘅將來其實面對前所未有嘅危險
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 13:57

之前建設力量立法局議員數年前指出保留海洋公園某些主題和特色項目,關閉某些項目讓出土地節省開支,安頓好員工,
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 14:01

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-9-24 13:57 發表
之前建設力量立法局議員數年前指出保留海洋公園某些主題和特色項目,關閉某些項目讓出土地節省開支,安頓好員工,
証明議員有見地。不少市民送別熊貓佳爺。某些項目有價值
作者: lgm@uknorth     時間: 2022-9-24 14:04

封關的後果
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-9-24 14:10

引用:
原帖由 wsp 於 2022-9-24 13:50 發表

黃L雙腳離地
以為香港好撚把炮
佢哋唔會諗下冇咗和國家嘅連繫
香港嘅吸引力仲剩幾多?
而家國家似乎唔介意減少和香港嘅聯繫
只要唔挑戰主權就可以
香港嘅將來其實面對前所未有嘅危險
香港過去太依賴內地
社會發展不平衡
這次疫情,充份突顯了此問題
而家是好機會,香港再出發,從新規劃香港的經濟
作者: 花生之友     時間: 2022-9-24 14:11

引用:
迪士尼一樣蝕到眼坦坦,根本無晒自由行同旅遊相關行業都死蹤一條。
作者: derrickt     時間: 2022-9-24 14:12

將海狗公園內部份用地改建小型賽車場、騎術學校、賭場、大型博覽會、室內演唱會場地、室內泳池、商場…可能仲會有一線生機賺錢!
作者: 番攤士碌架     時間: 2022-9-24 14:15

肯改做 海洋賭場渡假村 大把人搶來做啦