標題: 學生戴口罩吹笛掀網上熱議 教育局發文強烈譴責嘲笑言論:保留追究權利 (20:03) - 20220923 - 港聞 [打印本頁]

作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 06:04

教育局本周三發布《少年中國說》賀國慶音樂錄像,片中有學生戴著口罩吹奏樂器,在網上掀熱議。教育局今(23日)發表「政策正面睇」文章,稱有部分人士於網上發表不當言論,並肆意嘲笑及醜化,局方形容是「超越社會的道德底線」,指相關人士遣詞用字及言論背後的用心實完全無關言論自由,並予以強烈譴責,希望相關人士明白網絡欺凌的嚴重性,立即停止相關行為,局方將保留追究權利。

教育局本周三發布《少年中國說》賀國慶音樂錄像,片中有學生戴著口罩吹奏樂器,在網上掀熱議。教育局今(23日)發表「政策正面睇」文章,稱有部分人士於網上發表不當言論,並肆意嘲笑及醜化,局方形容是「超越社會的道德底線」,指相關人士遣詞用字及言論背後的用心實完全無關言論自由,並予以強烈譴責,希望相關人士明白網絡欺凌的嚴重性,立即停止相關行為,局方將保留追究權利。

教育局指,片段是上月下旬攝製,當時疫情個案數字日漸上升,為保障學生的健康安全,所有參與演出的學生必須佩戴口罩,以減少飛沫的擴散及接觸。局方又稱,吹奏笛子的同學所佩戴口罩屬管樂器者專用的口罩,其他國家亦有採用。

教育局又指,在網上作出冒犯行為、罔顧他人感受,令年輕學子的名譽受損,甚或承受心理壓力和負面情緒,指這些行為絕對不容助長。局方將一如既往,繼續透過不同途徑,鼓勵青少年抱持正面價值觀和態度,培養家國情懷和國民身分認同,自強不息,盡責興國。

嘲笑別人係唔好嘅行為! 但去到甚麼保留追究嘅權利就真係有d過火!
批評下笑下都唔得? 真係想香港變極權地方?
令樓主想起余老太單嘢! 無記真係要追究了

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220923/s00001/1663934982679/學生戴口罩吹笛掀網上熱議-教育局發文強烈譴責嘲笑言論-保留追究權利
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 06:13

帶口罩吹蕭,   楊威國際. 

好快會帶口罩食飯,  kiss , 扑野 
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 06:15

好心你班膠官, 全世界已經當你地小醜咁睇, 仲痔我感覺良好.
作者: 史太夫     時間: 2022-9-24 06:23

又唔撚見啲死曱甴去嘲笑一吓美畜國,日日美肺大核爆已經死撚咗百幾萬隻 ! 
作者: 萬家喜歡了獅子     時間: 2022-9-24 06:25

其實高官真係要認真幾時除罩唔通帶帶一世??
作者: vinsze_hk     時間: 2022-9-24 06:25

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:04 發表

...
有人嘲笑,亦有人保留追究既權利,有咩問題
作者: vinsze_hk     時間: 2022-9-24 06:27

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:13 發表

只要中左招唔好去醫院,死左唔怨政府,防唔防疫都冇問題。移民去外國立即解放
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 06:27

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2022-9-24 06:25 發表

我保留追宄校方的權利, 要我個女 7 出國際.
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 06:29

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2022-9-24 06:25 發表

到將來你講句唔啱聽嘅說話都要畀人追究就唔好怨囉
作者: 口琴     時間: 2022-9-24 06:30

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:27 發表

我都想保留追久丫, 帶住口罩。樣都睇唔到。。。。
不知所謂。

上台表演最少見到個樣喇
作者: montejo     時間: 2022-9-24 06:30

引用:

...
樓主自己出貼唔睇內文?
演奏家專用口罩,有乜好嘲笑?
你網上嘲笑欺凌就得,人哋唔可以法律解決?說好的法治呢?
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 06:33

引用:
原帖由 口琴 於 2022-9-24 06:30 發表

我都想保留追久丫, 帶住口罩。樣都睇唔到。。。。
不知所謂。

上台表演最少見到個樣喇
小學生, 影畢業相都係帶口罩, 無陰公, 好好地的童年, 比班膠官廢左.

香港每日浪費一千萬個口罩以上.
作者: wize     時間: 2022-9-24 06:34

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:13 發表

佢哋好快會話外國都有人戴住口罩食飯,規定所有食肆食緊飯都要戴口罩
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 06:35

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 06:30 發表

樓主自己出貼唔睇內文?
香港係言論自由, 有人認為咁樣唔好, 呢個亦係佢地嘅意見
其實何謂欺凌? 講句說話唔啱聽就係欺凌?
咁樣藍鬧黃, 黃鬧藍 都一樣係欺凌喎!
作者: 努力不棄     時間: 2022-9-24 06:35

引用:

...
咁網絡欺凌中學生都覺得無所謂既時侯,法律追究下都無咩所謂 je。 傷害人得人就要有比人傷害返既覺悟啦。 有咩過火?
作者: ken-man     時間: 2022-9-24 06:36

一D都吾尊重D樂器同音樂。
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 06:36

吹L 到個眼鏡水氣白晒
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 06:36

引用:
原帖由 努力不棄 於 2022-9-24 06:35 發表

咁網絡欺凌中學生都覺得無所謂既時侯,法律追究下都無咩所謂 je。 傷害人得人就要有比人傷害返既覺悟啦。 有咩過火?
明嘅! 香討意見就係政治掛帥
作者: Puke007     時間: 2022-9-24 06:37

有什麼好笑?演奏嘅人無問題,出嚟效果無問題,就係可笑?音樂吾系用眼睇架。
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 06:38

引用:
原帖由 wize 於 2022-9-24 06:34 發表

佢哋好快會話外國都有人戴住口罩食飯,規定所有食肆食緊飯都要戴口罩
又黎一招, 外國也有
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 06:40

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-9-24 06:37 發表
有什麼好笑?演奏嘅人無問題,出嚟效果無問題,就係可笑?音樂吾系用眼睇架。
同一道理笑人醜樣同身材唔好隨時畀人告
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 06:42

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 06:30 發表

樓主自己出貼唔睇內文?
  呢D 19發明,  同太陽能電筒一L 樣.   加几個演奏級口罩大字, 唔方平
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2022-9-24 06:43

一個自閉社會已經好撚可笑,呢d被逼自閉行為唔應該取笑,留低做歷史見證,柒棺都可以遺臭萬年
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2022-9-24 06:44

傻的嗎,吹笛氣會在笛另一端出,帶罩會有用?一啲科學常識都無
作者: 有用豁達的菲菜     時間: 2022-9-24 06:49

笑你咪笑你囉,告我丫笨
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-9-24 06:51

莫奈何!
作者: montejo     時間: 2022-9-24 06:52

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:35 發表

香港係言論自由, 有人認為咁樣唔好, 呢個亦係佢地嘅意見
其實何謂欺凌? 講句說話唔啱聽就係欺凌?
咁樣藍鬧黃, 黃鬧藍 都一樣係欺凌喎!
你有睇過點講?又點知唔係欺凌?
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 06:54

引用:

樓主自己出貼唔睇內文?
明唔明作為官員講呢d說話就有畀人壓制言論自由嘅感覺!
要追究都係果兩個妹妹追究啦! 政府唔應該講呢d說話!
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 06:56

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 06:52 發表

你有睇過點講?又點知唔係欺凌?
要追究都係當事人追究唔係政府
政府咁講就有壓倒言論自由嘅感覺
你幾時見到政府代人告誹謗?
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 07:03

Eason 演唱會洗唔洗戴口罩?  唔戴就係躺平 ?
作者: montejo     時間: 2022-9-24 07:05

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:56 發表

要追究都係當事人追究唔係政府
政府咁講就有壓倒言論自由嘅感覺
你幾時見到政府代人告誹謗?
教育局係做乜㗎?學生被欺凌,教育局唔應該保護學生?
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 07:05

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2022-9-24 06:44 發表
 特制笛, 加左過濾棉 
作者: montejo     時間: 2022-9-24 07:06

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:54 發表

唔覺,滿意未?
你有子女未?
作者: miumiutravel     時間: 2022-9-24 07:07

引用:

其實戴住口罩, 可否使用到這類樂器?
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 07:08

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 07:05 發表

咁耐以來都係頭一次聽到話有人畀人鬧而政府要追究喎, 香港政府幾時變得咁積極呀? 想壓制言論自由?
就算要追究都係協助當事人追究唔係政府去追究
作者: miumiutravel     時間: 2022-9-24 07:09

引用:

...
其實有好多方法解決防疫問題, 香港啲中級8,90後官, 真係廢, 唔係扮
作者: montejo     時間: 2022-9-24 07:10

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 07:08 發表

咁耐以來都係頭一次聽到話有人畀人鬧而政府要追究喎, 香港政府幾時變得咁積極呀? 想壓制言論自由?
就算要追究都係協助當事人追究唔係政府去追究
你有子女未?
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 07:10

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 07:06 發表

唔覺,滿意未?
你有子女未?
講講下又幾咗呢d自我感受!?
E+係講政府應唔應該講呢d說話喎!
作者: Jackishere     時間: 2022-9-24 07:11

又係奇怪
作者: montejo     時間: 2022-9-24 07:12

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 07:10 發表

講講下又幾咗呢d自我感受!?
E+係講政府應唔應該講呢d說話喎!
無子女嘅,行L開啦!
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 07:14

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2022-9-24 07:07 發表

其實戴住口罩, 可否使用到這類樂器?
  你去睇 Eason 演唱會, 接受到佢全程戴口罩迷得羅。 
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 07:16

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 07:12 發表

無子女嘅,行L開啦!
乜嘢叫公正持平, 啱就啱, 錯就錯, 同有無子女有乜關系?
要保護自己子女反而要教導佢點樣面對呢d網上言論唔係將佢地關起象牙塔之內
作者: montejo     時間: 2022-9-24 07:16

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 07:16 發表

乜嘢叫公正持平, 啱就啱, 錯就錯, 同有無子女有乜關系?
要保護自己子女反而要教導佢點樣面對呢d網上言論唔係將佢地關起象牙塔之內
無子女嘅,死L開!
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-24 07:18

吊都係吊班膠官傘, 係人都知小妹妹無辜
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-9-24 07:21

引用:

...
呢次慘囉, 會唔會又有會員突然消失㗎?
作者: 炎小子     時間: 2022-9-24 07:27

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2022-9-24 06:27 發表

只要中左招唔好去醫院,死左唔怨政府,防唔防疫都冇問題。移民去外國立即解放
講得啱水3
作者: turtle     時間: 2022-9-24 07:27

引用:

...
教育局幾時變得咁惡?
嘲笑都唔俾?
作者: 炎小子     時間: 2022-9-24 07:29

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:27 發表

可以追究,最好馬上請律師上法庭
作者: lmao     時間: 2022-9-24 07:30

引用:
原帖由 史太夫 於 2022-9-24 06:23 發表
又唔撚見啲死曱甴去嘲笑一吓美畜國,日日美肺大核爆已經死撚咗百幾萬隻 ! 
邊樣好笑d咪笑邊樣囉
作者: wu0919     時間: 2022-9-24 07:31

問問藍屍五毛 點解祖國呢幾年的電視劇電影無戴罩?
作者: mtlchun     時間: 2022-9-24 07:31

笑都唔比
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 07:33

畀新加坡恥笑 無哂面
作者: 沒自信的人     時間: 2022-9-24 07:35

第一次見
作者: $navyseals     時間: 2022-9-24 07:35

冇用政策越怕越中,香港正苦笑死人
作者: 公司小主席     時間: 2022-9-24 07:36

引用:

樓主自己出貼唔睇內文?
班黃仔自己做就得,人哋做就唔得,所以基本上唔需要理會呢班脫離現實嘅網絡小孩童
作者: $navyseals     時間: 2022-9-24 07:36

帶罩吹樂器
作者: 四代火影     時間: 2022-9-24 07:37

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:33 發表

小學生, 影畢業相都係帶口罩, 無陰公, 好好地的童年, 比班膠官廢左.

香港每日浪費一千萬個口罩以上.
黃畜真係麻L煩
作者: 四代火影

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: nakamichi     時間: 2022-9-24 07:39

睇見張相,第一個反應係想笑,有乜問題?
作者: marcominnie     時間: 2022-9-24 07:41

志志雄
作者: marcominnie     時間: 2022-9-24 07:42

香港真係有病
笑都唔比
以前周星馳啲戲都係笑人為樂
輕鬆下啦香港人
作者: marcominnie     時間: 2022-9-24 07:42

帶罩BJ
作者: lawlawmic     時間: 2022-9-24 07:45

咁L驚仲吹
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-24 07:48

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:54 發表

小的應該是規定,不應該對兩個小朋友,而家世界上好多人對別人網上欺凌,要求俾人欺凌嘅人反抗,但係唔俾其他人幫手,其實這好像有問題,不是嗎?
我們成日都說,如果你發現有人被欺凌或者虐待,其他人應該報警或者支援,而唔係問點解受害人自己唔報警,我們有言論自由,但我們沒有傷害別人嘅自由,自由也有底線的。如果官員唔出聲,有事時,有人問,點解啲官員唔出聲保護小朋友。父母為什麼不出來打九啲欺凌別人的人……
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 07:53

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:48 發表

小的應該是規定,不應該對兩個小朋友,而家世界上好多人對別人網上欺凌,要求俾人欺凌嘅人反抗,但係唔俾其他人幫手,其實這好像有問題,不是嗎?
我們成日都說,如果你發現有人被欺凌或者虐待,其他人應該報警或者支援,而唔係問點解受害人自己唔報警,我們有言論自由,但我們沒有傷害別人嘅自由,自由也有底線的。如果官員唔出聲,有事時,有人問,點解啲官員唔出聲保護小朋友。父母為什麼不出來打九啲欺凌別人的人……
係協助小朋友唔係代小朋友
如果政府直接去向講不啱聽說話嘅人追究就真係一個家長式管治嘅社會!
除非呢d言論犯了法否則都唔應該壓制! 由頭到尾都無話呢d言論犯法喎?
作者: erikwong2     時間: 2022-9-24 07:55

引用:

樓主自己出貼唔睇內文?
而家好多人
除左賤嘴 冇野叻
作者: 蛋蛋俱樂部     時間: 2022-9-24 07:56

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 07:06 發表

唔覺,滿意未?
你有子女未?
你成日笑你美國爸爸等比人告啦
你以為呢度大陸呀?
香港而家言論自由都無呀?
作者: 蛋蛋俱樂部     時間: 2022-9-24 07:58

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:48 發表

笑都要比人告
行行下街笑會唔會比人告架?
作者: ifung5     時間: 2022-9-24 07:59

二十四橋明月夜,玉人何處教吹簫
作者: LEE1989     時間: 2022-9-24 08:00

網絡欺凌,絕對唔可以姑息,要杜絕
作者: 甘正因     時間: 2022-9-24 08:01

睇個樣似低低咃
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 08:02

引用:
原帖由 LEE1989 於 2022-9-24 08:00 發表
網絡欺凌,絕對唔可以姑息,要杜絕
點杜絕? 點樣定性何謂欺凌?
香討係藍欺凌黃 X登就係黃欺藍
兩個都要接埋?
作者: noel2046     時間: 2022-9-24 08:07

同戴口罩打排球有異曲同工之妙
作者: 厲害了我的英國     時間: 2022-9-24 08:07

引用:

...
笑都唔比
惡撚到呢
作者: noel2046     時間: 2022-9-24 08:09

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2022-9-24 06:44 發表
同牆國替魚蟹做核酸檢測一樣
作者: 日落藍藍的葫蘆     時間: 2022-9-24 08:09

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:38 發表

又黎一招, 外國也有
但你哋成日外國唔會…,外國已經…,冇理由你可以用外國比較,其他人唔得喎
作者: 日落藍藍的葫蘆     時間: 2022-9-24 08:13

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:40 發表

同一道理笑人醜樣同身材唔好隨時畀人告
“小粉紅”笑人你就上綱上線,自己笑人就天經地義?

作者: 鄉貢仁     時間: 2022-9-24 08:14

似乎不太環保, 用
多咗好多口罩, 要
砍多咗好多樹, 影
響地球生態.

不過有個好處, 如
果樣子唔係靚仔靚
女, 帶個口罩可以
加強信心.

作者: alankhyip     時間: 2022-9-24 08:19

引用:

带mask 咀咀
已大流行了
作者: rickychan3064     時間: 2022-9-24 08:25

引用:

...
教育局係用邊條法例去追究人哋嘅嘲笑?我好想知喎!
作者: 黄金工程☀️     時間: 2022-9-24 08:30

引用:

...
既然有咁多問題, 就用隔板分隔, 代替口罩。

新年期間,香港01報道,有人食飯,因為無戴口罩,結果畀人打。
一定是基於口罩的法例,在演出時不能除,才會出現這個現象。
請問,點解炎明熹上台唱歌,都可以唔戴口罩?
表演時,係可以用隔板隔開人的距離,就可以唔戴嗎?

圖片附件: ec09647dcef4ae3525cffab247488383d.jpg (2022-9-25 01:21, 50.48 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: josephlee1118     時間: 2022-9-24 08:30

除咗嘲笑同醜化外,仲有以極度滋擾和冒犯的言論欺凌同學。大家可以去睇下成篇文寫咩

https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/cleartheair/20220923.html
作者: flickshu     時間: 2022-9-24 08:31

其實可能已經諗緊點樣可以帶口罩食飯
作者: 黄金工程☀️     時間: 2022-9-24 08:31

引用:
原帖由 josephlee1118 於 2022-9-24 08:30 發表
除咗嘲笑同醜化外,仲有以極度滋擾和冒犯的言論欺凌同學。大家可以去睇下成篇文寫咩

https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/cleartheair/20220923.html
連眼鏡都矇晒, 係一種物理現象, 點睇樂譜? 變相要記,而無得睇。
新年期間,香港01報道,有人食飯,因為無戴口罩,結果畀人打。
一定是基於口罩的法例,在演出時不能除,才會出現這個現象。
請問,點解炎明熹上台唱歌,都可以唔戴口罩?
表演時,係可以用隔板隔開人的距離,就可以唔戴嗎?
大家係投訴個機制,影響學子正常表演。

縱然覆蓋住都係中空:

圖片附件: ec09647dcef4ae3525cffab247488383d.jpg (2022-9-25 01:21, 50.48 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 中午強勁的樹根     時間: 2022-9-24 08:32

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 07:05 發表

其實做個核酸吹咪得,搞咁多做乜
作者: ani666     時間: 2022-9-24 08:32

引用:

叫G戴口罩有咩出奇
作者: 鑊鑊甘     時間: 2022-9-24 08:33

拍攝果d人應該有d嘢
我見一d政府嘅樂器團,演奏嘅時候唔會戴口罩
作者: 飛劍龍     時間: 2022-9-24 08:34

魔笛追魂
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 08:35

引用:
原帖由 josephlee1118 於 2022-9-24 08:30 發表

全部都係空泛嘅形容? 有無具體嘅說話?
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-24 08:38

引用:

...
到底用左乜嘢字眼先 教育局又想玩以言入罪?
作者: ani666     時間: 2022-9-24 08:40

引用:

...
戴口罩吹不知所謂唔好吹啦
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-24 08:40

引用:
原帖由 flickshu 於 2022-9-24 08:31 發表
其實可能已經諗緊點樣可以帶口罩食飯
起下面向上塞去個口
掉轉都得
作者: unico     時間: 2022-9-24 08:41

香港又响世界出名了👍
作者: Roberts     時間: 2022-9-24 08:43

表演之前做個快測,仲帶乜撚野罩?
作者: s336990     時間: 2022-9-24 08:44

引用:

蕭係直,笛係橫架
你係為抽水打擦邊球,定真唔識分?
作者: frozenaurora     時間: 2022-9-24 08:44

真正既柒出國際😂
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-24 08:45

引用:
原帖由 marcominnie 於 2022-9-24 07:42 發表
香港真係有病
笑都唔比
以前周星馳啲戲都係笑人為樂
輕鬆下啦香港人
香土不嬲都有病啦 你睇呢度啲人 小小事就無限上網上線 死老豆老母都無呢啲咁緊張  吹笛都要防疫防到咁 啲外國人見到唔笑先奇
作者: 黑色勇士     時間: 2022-9-24 08:46

黃畜最鐘意圍爐欺凌
作者: taifat     時間: 2022-9-24 08:50

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 24-9-2022 06:29 發表

到將來你講句唔啱聽嘅說話都要畀人追究就唔好怨囉
甴甴成日都係咁做,fb一見唔啱聽就舉報,手足做唔少,我呢則都好快比人舉報
作者: bdove     時間: 2022-9-24 08:51

引用:

你有福氣可以生出可以上台表演的子女才說啦。以你的言論(走路)上報紙頭版快D