標題: 過渡性房屋|首項目成功上樓率不足三成 團體:部份住戶重返劏房 [打印本頁]

作者: 棉花木有糖     時間: 2022-9-23 15:53

公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基

公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基地產借地興建的首個組合屋項目「南昌220」的兩年營運期,於周五(23日)屆滿,負責籌建的社會服務聯會回覆查詢時指,截止周一(19日),僅24戶成功「上樓」,佔所有住戶不足三成,餘下70戶無法上樓的居民中,有14戶(佔全部租戶15%)無法銜接到其他社會房屋,換言之或要重返劏房市場再覓新居。

社區組織協會表示,政府起初推行過渡性房屋計劃時,只是希望短暫改善劏房戶的居住環境,「真係上唔到樓嗰啲,佢就真係要搬返去劏房。」惟客觀效果卻是曾享受短暫美好的居民更難受,建議當局酌情處理無法銜接到其他社會房屋的居民個案,甚至推出租金津貼,資助他們能租住私樓,令他們不至於要重返劏房。

根據社聯提供的資料,「南昌220」合共有94戶正輪候公屋的基層入住,涉及175人。截至周一,僅24戶已成功「上樓」編配公屋單位,佔整體僅25.5%,即超過70%住戶無法順利過渡至公屋;未獲安排上樓的住戶中,仍有19戶居於「南昌220」,當中有3戶仍未有落腳處,正等候其他項目的面試,才能知道有沒有機會銜接到其他過渡性房屋,另有一戶準備遷到其他單位,餘下的15戶則已獲安排到其他項目,但正等待遷出。

社聯表示,協助營運「南昌220」的東華三院,參與項目時已計劃住戶滿約後的遷出安排,盡量協助屆時仍未獲配公屋的租戶另覓新居,包括協助住戶規劃搬遷財務安排、協助住戶申請其他社會房屋項目、提供儲蓄配對計劃,鼓勵居民培養儲蓄習慣,亦可為合資格住戶申請各類緊急基金,以解即時財政困難。

香港房屋問題真係好難搞

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/815997/過渡性房屋-首項目成功上樓率不足三成-團體-部份住戶重返劏房
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-23 16:01

根本就快拆快起先係解決方法 
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2022-9-23 16:02

黃人BNO,錢材運去完大陰蒂國,用定又返香港爭屋爭錢,靈憶又忘記叫人做
作者: 飛劍龍     時間: 2022-9-23 16:05

方艙咁多空置單位,做乜唔物盡其用?
作者: vvoy     時間: 2022-9-23 16:07

乜野邏輯 ?
入住過渡性房屋
可以打尖上樓(公屋)嗎?
作者: leadership324     時間: 2022-9-23 17:23

如果佢哋認為要住番劏房難接受, 咁當初就唔好申請. 

無得話住過呢類, 就有得住耐D. 或者提早上樓.

一早知係住一排, 之後要讓番出黎比其他有需要人士.
作者: chun4321     時間: 2022-9-23 17:26

每日制造一個問題
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-23 17:29

住到上樓為止??
作者: vvoy     時間: 2022-9-23 17:32

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-23 16:05 發表
方艙醫院
無雷公咁遠
你問下刁民
肯唔肯去住 ?
作者: 西門官人07     時間: 2022-9-23 17:32

不如問吓難受嗰d,呢兩年d錢用左喺邊度?
作者: 飛劍龍     時間: 2022-9-23 17:46

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-23 17:32 發表

方艙醫院
無雷公咁遠
你問下刁民
肯唔肯去住 ?
如果免一年租畀人試住,一定大把人爭住要
作者: triumphal_ark     時間: 2022-9-23 17:56

處理無法銜接到其他社會房屋的居民個案,甚至推出租金津貼,資助他們能租住私樓

提呢個建議嘅人,佢或佢親戚朋友有幾多租盤喺手?
作者: WakeUp77     時間: 2022-9-23 18:23

刁民話。木廠。回收廠。過渡屋。可俾不可收
作者: christ201430     時間: 2022-9-23 18:39

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-23 16:07 發表
乜野邏輯 ?
入住過渡性房屋
可以打尖上樓(公屋)嗎?
exactly 
住過渡性屋期間
已慳了錢和環境好過劏房
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-23 19:04

查一下甚麼hea會是否同蟑螂
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-23 19:05

香港有很多蟑螂hea會
作者: Apachewarrior     時間: 2022-9-23 22:24

根本解決問題的方法,
只有大力増建公屋.....
作者: pycicamn     時間: 2022-9-23 23:37

過渡性房屋即以前臨屋區的翻版
作者: 1=1234     時間: 2022-9-24 00:19

返大陸住,到有公屋再返港
作者: falconV8     時間: 2022-9-24 00:29

過渡性無法銜接「上樓」, 打回原形。
作者: samsam~

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 肥輝仔     時間: 2022-9-24 01:07

公屋唔係無,係有班人到有樓分配到就覺得派得太遠又或者太舊。
作者: err33     時間: 2022-9-24 01:24

吓,d人寧願返劏房訓?
點睇過渡屋衛生都好d啦
作者: coldlemon     時間: 2022-9-24 02:22

乳房大Lin頭小
作者: ke2011     時間: 2022-9-24 05:03

早已預期,協助基層兒童脱貧都可能有類似效果,sad but true! 長貧難顧!
作者: ke2011     時間: 2022-9-24 05:04

大力調查濫用公屋資源,隨時可以加快上公屋!
作者: fb3350181     時間: 2022-9-24 05:21

食過好嘢返唔到轉頭,呢個理由幾好笑
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2022-9-24 06:25

Samsam正宗黃犬,佢老M又封冇膽俾人回
作者: ctchan20f     時間: 2022-9-24 06:26

正常,公屋單位不足,兩年過渡性房屋成功全數轉公屋機會不大。
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2022-9-24 06:27

samsam,你個黃犬,佢祖宗十八代,又封人
作者: tmchu007     時間: 2022-9-24 07:27

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-23 16:01 發表
你入行幫手未, 成行都冇人…..
作者: apmichael     時間: 2022-9-24 07:28

引用:
無嘢食無交通點住?
作者: 萬家喜歡了獅子     時間: 2022-9-24 07:44

雖然我自己都係租劏房住,但係當初記得原意為改善居民生活,所以先有過渡房屋出現,而且租金較劏房平,但無話一定住到上樓,佢話有25%上左樓,其實上樓果班排左最小7年先有機會到佢地,點都好最後都係政府話事
作者: akanesk     時間: 2022-9-24 07:58

引用:
原帖由 萬家喜歡了獅子 於 2022-9-24 07:44 發表
雖然我自己都係租劏房住,但係當初記得原意為改善居民生活,所以先有過渡房屋出現,而且租金較劏房平,但無話一定住到上樓,佢話有25%上左樓,其實上樓果班排左最小7年先有機會到佢地,點都好最後都係政府話事
所以來年落成的過渡性房屋會由住2年變5年,起碼上樓機會多番
作者: noel2046     時間: 2022-9-24 08:04

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-23 15:53 發表
公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基

...
房屋政策搞成咁,歷屆香港政府應該切腹
作者: 87er     時間: 2022-9-24 08:06

引用:
除咗啟德方艙預咗會住一般人外,
其他的冇預~
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 08:07

政府白痴唔踢人出公屋 又賣公屋
多多公屋都唔夠啦
根本就係要唔係香港住滿七年
係唔可以申請公屋
諗得掂生活先好黎香港
唔係就應該去大灣區發展
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-9-24 08:15

個個人排緊隊,住完過渡性房屋唔通仲可優先咩
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 08:17

政府應停建公屋
主力只發展居屋同私樓

點解唔學新加坡只發展組屋同私樓
佢話新加坡係無公屋
未申請到組屋 就同私人租住先
人地生活得幾好
作者: democrazyboy     時間: 2022-9-24 08:17

除非政府有錢到好似中東油國咁,包食包住包結婚包生仔包養老包醫病包死葬,否則資本主義就係咁貧富懸殊嘅啦,有綜援唔會餓死算好好啦,仲要包住好?依家上唔到公屋嘅九成九新移民家庭,大部分係香港人娶大陸老婆申請落嚟,以前要住滿七年先可以申請公屋,依家落嚟就申請得,問題就出現在呢度,政府一年起碼要起三萬套公屋先可以解決,過渡屋解決唔到問題,可以做嘅就係重回港英政府嘅安置區,冇廁所簡易房屋,環境差都冇辦法,鬼叫你窮,係咁嘅啦。
作者: DEFEND     時間: 2022-9-24 08:19

吊,一早預啦!
作者: fcw99     時間: 2022-9-24 08:19

引用:
原帖由 飛劍龍 於 23-9-2022 04:05 PM 發表
人家要馬好但不吃草
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 08:23

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-9-24 08:17 發表
除非政府有錢到好似中東油國咁,包食包住包結婚包生仔包養老包醫病包死葬,否則資本主義就係咁貧富懸殊嘅啦,有綜援唔會餓死算好好啦,仲要包住好?依家上唔到公屋嘅九成九新移民家庭,大部分係香港人娶大陸老婆申請落嚟,以前要住滿七年先可以申請公屋,依家落嚟就申請得,問題就出現在呢度,政府一年起碼要起三萬套公屋先可以解決,過渡屋解決唔到問題,可以做嘅就係重回港英政府嘅安置區,冇廁所簡易房屋,環境差都冇辦法,鬼叫 ...
同意
本土香港人唔會夠班新移民搶
佢地唔返正職 主力做抄散 走水貨

所以我一直係建議停公屋
學新加坡只起居屋 咁公平好多

其實無錢政府畀二,三千蚊綜援班人過活
已經好好
如果係香港生活搞唔掂
咪轉去大灣區發展
為什麼死係度等公屋 浪費青春呢

作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 08:36

我個人嚟講,呢啲過渡性房屋個原意係好,但係點解唔直接喺呢啲地方,起一啲組合適嘅公屋呢?.將來嘅公屋可以喺高啲,每層多啲單位(冇論各種單位設計需要改動,要更加實用同埋唔好浪費地方)。咪可以容納輪候冊上面嘅居民囉
作者: 海島清涼的盒子     時間: 2022-9-24 08:39

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-9-23 22:24 發表
根本解決問題的方法,
根本永遠都解決唔到問題,除非好似80年代人人可以有錢買樓自住!
大力增建公屋,祇可縮短排隊時間!永遠都有人排隊搭車。
作者: 丁老闆     時間: 2022-9-24 08:42

都唔知邊位天才諗過渡性房屋出嚟?又唔多單位,點解唔加快起多啲公屋?
作者: banjo.     時間: 2022-9-24 08:49

大把人爭去住.
作者: montejo     時間: 2022-9-24 08:56

引用:
原帖由 leadership324 於 2022-9-23 17:23 發表
如果佢哋認為要住番劏房難接受, 咁當初就唔好申請. 

無得話住過呢類, 就有得住耐D. 或者提早上樓.

一早知係住一排, 之後要讓番出黎比其他有需要人士.
等啲NGO感受下,乜嘢叫易請難送!
作者: montejo     時間: 2022-9-24 08:57

引用:

方艙醫院
無雷公咁遠
你問下刁民
肯唔肯去住 ?
皇后山都被某報紙吊,乜嘢孤島喎!
作者: 我要做富翁     時間: 2022-9-24 08:57

大陸毎日有150人落嚟香港嘅後遺症,有啲假結婚之後又離婚,又無錢住私樓,咪逼晒出嚟住劏房.
作者: montejo     時間: 2022-9-24 08:59

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:17 發表
政府應停建公屋
主力只發展居屋同私樓

點解唔學新加坡只發展組屋同私樓
佢話新加坡係無公屋
未申請到組屋 就同私人租住先
人地生活得幾好
新加坡有公屋嘅,不過唔太受歡迎,正常嘅都買組屋
作者: wtf_name     時間: 2022-9-24 08:59

引用:
原帖由 西門官人07 於 2022-9-23 17:32 發表
不如問吓難受嗰d,呢兩年d錢用左喺邊度?
核酸經濟學
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-24 09:08

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 08:59 發表

新加坡有公屋嘅,不過唔太受歡迎,正常嘅都買組屋
唔知喎
我問個新加坡人 新加坡有無公屋
佢話無
之後問未排到組屋點
佢話同人租
作者: manmangrey     時間: 2022-9-24 09:09

引用:
原帖由 noel2046 於 2022-9-24 08:04 發表

因為呢隻雞生既蛋好和味
作者: montejo     時間: 2022-9-24 09:11

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 09:08 發表

唔知喎
我問個新加坡人 新加坡有無公屋
佢話無
之後問未排到組屋點
佢話同人租
新加坡係七十年代嚟香港考察,之後招抄香港,起公屋,再起居屋…組屋!
不過近年會唔會停起公屋,咁就唔清楚!
作者: keyman98     時間: 2022-9-24 09:17

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2022-9-23 16:02 發表
黃人BNO,錢材運去完大陰蒂國,用定又返香港爭屋爭錢,靈憶又忘記叫人做
其實這班打手,根本無論什麼標題都是這樣講,就算娛樂版講緊女星身材好吾好,都係咁打。
作者: 山邊委屈的老闆     時間: 2022-9-24 09:23

政府班高官真係低能唔係扮用得咁嘅資源點解唔起公屋改完之後遲啲又要拆公屋全部都係預製件裝嵌又快最主要係有地
作者: 天生厚多士     時間: 2022-9-24 09:26

起碼叫做交平咗兩年租或/和改善咗住的環境先,所以呢啲過渡性房屋仍然有存在必要。
作者: 天生厚多士     時間: 2022-9-24 09:38

引用:
原帖由 noel2046 於 2022-9-24 08:04 發表

罪魁禍首係貪曾,唔係佢長期停建公居屋,點會攪成而家咁。
作者: Puke007     時間: 2022-9-24 09:47

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:11 發表

新加坡係七十年代嚟香港考察,之後招抄香港,起公屋,再起居屋…組屋!
不過近年會唔會停起公屋,咁就唔清楚!
星波因為通過就通過,所以-直快香港十幾廿步,香港沿用英冶時立法局,97前都算-言堂,97後加埋班反中份子,倒退結果係大家有眼睇,依家咁樓價又點會去反30年前?唔通話10幾年前吾糸用真金白銀買咩。
作者: montejo     時間: 2022-9-24 09:50

引用:
原帖由 山邊委屈的老闆 於 2022-9-24 09:23 發表
政府班高官真係低能唔係扮用得咁嘅資源點解唔起公屋改完之後遲啲又要拆公屋全部都係預製件裝嵌又快最主要係有地
其實你低能唔係扮!呢啲係NGO嘢嚟
作者: falconV8     時間: 2022-9-24 09:57

杯水車身, 始終無法解決問題。
作者: ke2011     時間: 2022-9-24 10:11

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:23 發表

同意
本土香港人唔會夠班新移民搶
佢地唔返正職 主力做抄散 走水貨

所以我一直係建議停公屋
學新加坡只起居屋 咁公平好多

其實無錢政府畀二,三千蚊綜援班人過活
已經好好
如果係香港生活搞唔掂
咪轉去大灣區發展
為什麼死係度等公屋 浪費青春呢
可能因為有計劃劣幣驅逐良幣嚟換血
作者: ke2011     時間: 2022-9-24 10:12

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:36 發表
我個人嚟講,呢啲過渡性房屋個原意係好,但係點解唔直接喺呢啲地方,起一啲組合適嘅公屋呢?.將來嘅公屋可以喺高啲,每層多啲單位(冇論各種單位設計需要改動,要更加實用同埋唔好浪費地方)。咪可以容納輪候冊上面嘅居民囉
因為大部分呢啲地係私人擁有借出嚟
作者: nhldp     時間: 2022-9-24 10:14

我反對租金補貼,所有補貼,都係俾業主漲價嘅理由!
作者: audia     時間: 2022-9-24 10:24

我成日去果條街打卡💞📸
作者: 人生第一層樓     時間: 2022-9-24 10:34

點解唔可以靠自己努力上樓?點解一味要個心一要靠納稅人嘅公屋?點解人地得你唔得?
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-9-24 10:43

其實依d過渡性房屋只係浪費資源,規劃到建築要兩丶三年,但可住又係兩丶三年,而且密度又低,設施又不足,一幢樓只住得數十戶。
作者: Kai_Fong     時間: 2022-9-24 10:46

倒不如由房署重新起臨時房屋區好過啦!
作者: caritalau     時間: 2022-9-24 10:48

起樓又被地產商嘈
依啲嘢死黃絲又睇唔到
作者: choopper     時間: 2022-9-24 11:00

唔好諗住可以打尖上樓,比你暫住炸, 成日話劏房環境差,呢家又唔住。。。。。

作者: bbc16M     時間: 2022-9-24 11:01

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-9-23 22:24 發表
根本解決問題的方法,
應該係加快趕走富戶同濫用公屋戶,知唔知幾多人係內地有幾間樓收緊租但住緊/輪緊公屋?
作者: 正傻西4     時間: 2022-9-24 11:06

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-23 15:53 發表

...
其實唔難搞,公屋富户佔整體70%以上,我同事2公婆加埋在每個月搵7萬,揸Benz,玩名牌,住了公屋10幾年,大陸外國有大量物業揸手收租。

只要幾招解決房屋問題
1. 禁止公屋租戶出境,包括返大陸及澳門
2. 禁止公屋租戶結婚
3. 禁止公屋租戶生小孩
4. 禁止公屋租戶擁有/配戴某些資產,例如汽車、名錶、金飾。

如有違反,即時取消公屋資格,並以欺騙政府資源判監。
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 11:20

引用:
原帖由 ke2011 於 2022-9-24 10:12 發表

因為大部分呢啲地係私人擁有借出嚟
呢個其中一個原因,但係好多香港嘅土地,係可以發展單幢式公屋。
作者: 跌打風濕藥膏     時間: 2022-9-24 11:39

引用:

方艙醫院
無雷公咁遠
你問下刁民
肯唔肯去住 ?
刁民話,樓下冇街市,冇商場,冇地鐵站,冇巴士總站,我哋唔去
作者: 跌打風濕藥膏     時間: 2022-9-24 11:41

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 11:20 發表

呢個其中一個原因,但係好多香港嘅土地,係可以發展單幢式公屋。
刁民話,即係盲搶地,我樓下要發展圖書館,公園
作者: 你好我好大家好     時間: 2022-9-24 11:45

引用:

方艙醫院
無雷公咁遠
你問下刁民
肯唔肯去住 ?
啟德方艙喺市區喎, 嗰度D私樓2萬幾蚊呎呀!咁都唔肯住?
作者: Marlboro22     時間: 2022-9-24 11:52

要多謝當年出街大遊行反對董伯伯8萬5計劃的香港市民
在加埋貪曾停建公屋先搞到香港咁既地步
返工既糧交租已經冇左一大半
點結婚生仔?只能苦等有公屋先敢講結婚
作者: I-HAVE     時間: 2022-9-24 12:16

資本家話事.....
作者: I-HAVE     時間: 2022-9-24 12:19

引用:
原帖由 Marlboro22 於 2022-9-24 11:52 發表
要多謝當年出街大遊行反對董伯伯8萬5計劃的香港市民
在加埋貪曾停建公屋先搞到香港咁既地步
返工既糧交租已經冇左一大半
點結婚生仔?只能苦等有公屋先敢講結婚
貪僧可能係瑞士數緊錢了......
近年真係好腐敗......
作者: 買大陸股等跳樓     時間: 2022-9-24 12:19

供應有限,做下show姐
作者: 山邊委屈的老闆     時間: 2022-9-24 12:57

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:50 發表

其實你低能唔係扮!呢啲係NGO嘢嚟
唔識字唔好扮博士睇清楚最緊要有地
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-24 12:58

本土旺師飯民甚麼hea目的散播反特區政府計劃,首先散播令市民對特區政府無信心調查試水溫,之後同傳媒大唱合奏推倒特區政府政策本土旺師飯民是惡魔打倒香港人
作者: amstrong668     時間: 2022-9-24 13:36

數字遊戲,整色整水
作者: Sprewall     時間: 2022-9-24 13:41

過渡性房屋真係無個樣搞個樣,上唔到公屋個班,十個有九個唔會肯走
作者: jumboleung     時間: 2022-9-24 13:46

引用:
原帖由 跌打風濕藥膏 於 2022-9-24 11:41 發表

刁民話,即係盲搶地,我樓下要發展圖書館,公園
你都識講啦!嗰啲係刁民。
作者: goaheadman2300     時間: 2022-9-24 13:48

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-9-23 23:37 發表
過渡性房屋即以前臨屋區的翻版
咁又好過臨屋, 你住過未先。
作者: anitalo     時間: 2022-9-24 14:16

又要威又要帶頭盔,講明過渡性,約滿更係要搬返出去,點解唔利用呢两年享受一下呢?同時試下有冇其他辦法去解決自己生活質數呢?
作者: LaLaChow39     時間: 2022-9-24 14:46

過渡性房屋只係比啲突然性無屋住經濟有困難嘅人住同成功上樓跟本就無關係,一樣要排隊
作者: leemanna     時間: 2022-9-24 14:52

當然選遍遠地區且發展冇咁快的過渡屋,續期都機會大。
作者: 海灣可愛的水樽     時間: 2022-9-24 15:23

其實有好多舊式屋邨, 有好多公屋空置單位, 例如石梨貝我聽人講有幾凍起碼 兩棟大廈一梯四十顆舊式公屋, 係有好多空置嘅單位裏面, 如果你哋派嗰啲畀啲窿候公屋嘅人佢哋又嫌唔夠又嫌交通唔就腳,

其實可唔可以利用 呢一啲唔受歡迎嘅舊式公屋單位, 可以攞一部分畀人哋抽公屋, 一部分攞嚟畀人哋當係臨時過渡房屋, 其實我諗全香港都有好多呢啲舊式公屋空置單位,

橫掂呢啲咁嘅舊式公屋都未開始遷拆, 但係有好多空置喺度, 派又未必有人要, 何不拎出嚟畀人當臨時房屋
作者: fathoz     時間: 2022-9-24 15:32

申請7年個住戶係佢自己唔肯轉新界區,其實依d都唔係例子黎
作者: eric1966     時間: 2022-9-24 15:57

有幾年低租安樂茶飯俾你仲想點?生養死葬,欠你的嗎?所以有講法,對窮人施恩要小心,好易佢地會當成老逢,當你還債。
作者: eric1966     時間: 2022-9-24 16:00

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2022-9-24 11:45 發表

啟德方艙喺市區喎, 嗰度D私樓2萬幾蚊呎呀!咁都唔肯住?
但交通唔方便,如果安排私家專車接送去市區,都會考慮下,但返工又始終遠D,如果安排埋就近工作,人工唔可以低於5萬,以維持生活質素,會搬去住.
作者: 等候發落     時間: 2022-9-24 16:01

要住喺香港而你係基層你冇公屋踎要租地方住的話真係慘撚過去死,啲物價貴撚到癲,無能力真係番大陸生存好過!
作者: 海灣可愛的水樽     時間: 2022-9-24 16:41

其實呢 空置 嘅 舊公屋 , 其實可以畀啲有逼著住屋需要又或者輪候公屋多年, 嘅人入住直至佢哋上到公屋為止又或者直至嗰個舊公屋清拆 為止, 其實更加善用公屋資源同埋可以幫佢哋解到佢哋長期輪候公屋, 如要住劏房支付嘅昂貴租金可以解到好多困難,

只有啲唔肯入住呢一啲舊公屋因為可能要就住佢哋嘅返工或者小朋友返學嘅地址, 咁嗰啲咪選擇係嗰啲而家成日話起緊嗰啲臨時暫住兩年嗰啲房屋囉,( 如果嗰啲可以住完兩年如果覺得佢哋冇乜嘢可以續期都會比較好啲) 但係當然呢啲唔可以畀人濫用啦, 如果唔係就畀人揀地區變相啲空置公屋又係冇人用得到, 但係又未夠時間拆得, 咁未拆得之前係咪可以真係畀啲唔介意嘅, 又或者有急切房屋需要嘅住住呢

作者: zliang     時間: 2022-9-24 16:52

浪費資源 集中力量建公屋好過
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2022-9-24 16:53

明明大大個大嶼山不去發展卻不斷說沒地起樓,明明回歸二十多年來沒有填海造地,卻對我們說沒地起樓,明明大量舊樓可以重建增加房屋供應,卻對我們說沒地起樓,難得有群沒頭沒腦的,真的信以為真,相信香港真的沒地起樓,而不是官商勾結抬高樓價,是不是可笑至極!?
作者: hohohea     時間: 2022-9-24 17:21

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-23 16:01 發表
有d 地要填平之後用黎做停車場或呢d 臨屋地等沉降.
作者: 今天永恆的鞋抽     時間: 2022-9-24 17:35

咁也太難了