標題: 醫管局:300名大灣區護士將來港交流 冀優勢互補 - RTHK [打印本頁]

作者: dtw     時間: 2022-9-23 12:37

醫管局公布大灣區醫療人才交流計劃,醫院管理局聯網服務總監鄧耀鏗表示,今次計劃目標是希望將內地醫護知識、專業帶來港,提升本港水平,透過交流計劃,亦可讓內地醫護熟悉本港醫療系統,有需要時可來幫忙,得益的仍是病人。 鄧耀鏗在本台節目《千禧年代》表示,今次交流計劃有4個範疇,包括醫生、中醫、專科護理及放射技...

希望尼個項目可以加快,提高香港病患人士應得嘅服務!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1668077-20220923.htm?spTabChangeable=0

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-9-23 12:37, 326.6 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: ballking118     時間: 2022-9-23 12:42

認識完會覺得香港醫療好落後

睇個專科要排2年
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-9-23 12:43

兩地護士係醫院🏥鬥靚點算🤔🤔可唔可以跳去私院做
作者: 揚州     時間: 2022-9-23 12:45

好事
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-9-23 14:14

引用:
原帖由 dtw 於 2022-9-23 12:37 發表
醫管局公布大灣區醫療人才交流計劃,醫院管理局聯網服務總監鄧耀鏗表示,今次計劃目標是希望將內地醫護知識、專業帶來港,提升本港水平,透過交流計劃,亦可讓內地醫護熟悉本港醫療系統,有需要時可來幫忙,得益的仍是病人。 鄧耀鏗在本台節目《千禧年代》表示,今次交流計劃有4個範疇,包括醫生、中醫、專科護理及放射技...
今次計劃目標是希望將內地醫護知識、專業帶來港,提升本港水平.

香港班乞衣護又高薪又無效率水平又低,趁呢個機會,真係要真心向人哋學習啦。
作者: @海東青     時間: 2022-9-23 14:53

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-23 14:14 發表

今次計劃目標是希望將內地醫護知識、專業帶來港,提升本港水平.

香港班乞衣護又高薪又無效率水平又低,趁呢個機會,真係要真心向人哋學習啦。
總監佢話是過來幫忙?
除非老習又出動員令,我就唔信有人會離鄉破地獄
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-23 14:54

book 左隔離酒店未 
作者: bobo_wong     時間: 2022-9-23 15:16

引用:
原帖由 dtw 於 2022-9-23 12:37 發表
有冇牙醫?
作者: 封無可封     時間: 2022-9-23 15:17

清走香港啲黑醫護
作者: dtw     時間: 2022-9-23 15:20

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2022-9-23 15:16 發表

有冇牙醫?
應該唔止,希望各個專科
作者: ~!!~     時間: 2022-9-23 19:36

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-23 14:14 發表

作者: Henrywu18     時間: 2022-9-23 19:53

樂見其成😀
作者: Retired2019     時間: 2022-9-23 19:54

護畜冇了,睇下你班畜牲仲單唔單眼丫那
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-23 21:33

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-23 14:53 發表

總監佢話是過來幫忙?
除非老習又出動員令,我就唔信有人會離鄉破地獄
香港醫護薪酬世界頂級…人工咁高香港肯開放市場大把人肯嚟做