標題: 烏克蘭局勢|俄現逃亡潮單程機票售罄 「如何離開俄羅斯」成熱搜 | am730 [打印本頁]

作者: 棉花木有糖     時間: 2022-9-22 09:46

俄羅斯總統普京今日宣布動員30萬後備軍,報道指俄羅斯出現「逃亡潮」,離開俄羅斯的單程機票價錢被大幅搶高,所有前往毋須簽證國家的機票也售罄。另外,在Google「如何離開俄羅斯」的搜尋急升。根據Google搜尋顯示,3人飛往南非約翰內斯堡的單程機票索價約4.9萬美元(約38萬港元),航程接近45小時和中途停留3個地方。根

俄羅斯總統普京今日宣布動員30萬後備軍,報道指俄羅斯出現「逃亡潮」,離開俄羅斯的單程機票價錢被大幅搶高,所有前往毋須簽證國家的機票也售罄。另外,在Google「如何離開俄羅斯」的搜尋急升。根據Google搜尋顯示,3人飛往南非約翰內斯堡的單程機票索價約4.9萬美元(約38萬港元),航程接近45小時和中途停留3個地方。根據俄羅斯機票訂購網Aviasales,由首都莫斯科直航往土耳其伊斯坦布爾和亞美尼亞首都埃里溫的今日起程機票搶購一空,俄人前往兩地都毋須簽證。前往阿塞拜疆、哈薩克、烏茲別克和吉爾吉斯的機票在中午則暫停售賣。

俄羅斯鐵路和國營航空Aeroflot稱,暫未收到命令禁止18歲至65歲的人離境。據悉,普京今早發表電視講話時,「如何離開俄羅斯」登上Google熱搜,反映民眾擔心戰事惡化波及他們。

走得快好世界,但機票都好貴

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/國際/烏克蘭局勢-俄現逃亡潮單程機票售罄--「如何離開俄羅斯」成熱搜/339494?utm_source=home_banner_web&utm_medium=referral
作者: 不含色素     時間: 2022-9-22 09:58

唔搭飛機搭船走唔走到?
作者: vvoy     時間: 2022-9-22 10:11

搭火車都得啫
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-9-22 10:13

我又唔信俄羅斯冇軍事迷同好戰人士 
作者: ansonkpl     時間: 2022-9-22 10:20

俄佬啲正規軍人呢,使唔使咁快出動後備呀
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-22 10:24

只要信,不要問
作者: hermanherman     時間: 2022-9-22 10:33

陽光海灘, 近近地,越南,泰國。。
作者: u23dom     時間: 2022-9-22 10:37

世界上乜人都有; 總有貪生怕死的賤人吧! 就像香港曱甴那樣
作者: ww4565555     時間: 2022-9-22 10:42

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-22 09:46 發表
俄羅斯總統普京今日宣布動員30萬後備軍,報道指俄羅斯出現「逃亡潮」,離開俄羅斯的單程機票價錢被大幅搶高,所有前往毋須簽證國家的機票也售罄。另外,在Google「如何離開俄羅斯」的搜尋急升。根據Google搜尋顯示,3人飛往南非約翰內斯堡的單程機票索價約4.9萬美元(約38萬港元),航程接近45小時和中途停留3個地方。根

...
最近的宣傳好鐘意用逃亡潮呢3個字。
作者: grandsing     時間: 2022-9-22 10:43

你試下戰火蔓延到大陰蒂蟈, BNOer立刻會為左民主自由...............................逃回返佢哋口中冇未來嘅獨裁中國香港😂😂😂😂
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-9-22 10:45

儍的嘛⋯還坐飛機,機場是政府的可以隨時改變航班,候機室收割
問下國內可離境的人 見到D乜清零呀嘛

作者: Sambb     時間: 2022-9-22 10:45

俄國d男人真無用,我相信我國打台灣鄉討大把師兄棟住柺杖都自願去參軍
作者: 消失的香蕉     時間: 2022-9-22 10:47

有錢人走先
作者: touya08     時間: 2022-9-22 10:52

730要做埋西方傳媒工具嗎?
作者: 阻住地球轉     時間: 2022-9-22 10:52

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-22 09:46 發表

...
得啖笑
平日住山洞,先至要Google「如何離開俄羅斯」
(老老實實,俄國人幾時咁多人識中文
作者: 祖與占     時間: 2022-9-22 10:54

果然民心所向
作者: 明日純情的馬     時間: 2022-9-22 10:55

引用:

...
過濾不忠之士
作者: falconV8     時間: 2022-9-22 10:56

命仔緊要, 逃離戰火。  

作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-9-22 10:57

引用:
原帖由 touya08 於 2022-9-22 10:52 發表
730要做埋西方傳媒工具嗎?
吓?730一向都黃架喎,你而家先知?
作者: JoeWhite     時間: 2022-9-22 10:57

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-22 10:20 發表
正虧軍 死晒??!
作者: JoeWhite     時間: 2022-9-22 10:59

引用:
原帖由 Sambb 於 2022-9-22 10:45 發表
俄國d男人真無用,我相信我國打台灣鄉討大把師兄棟住柺杖都自願去參軍
一定趕住去報到!!
作者: 打雜一名     時間: 2022-9-22 11:00

睇另一篇文, 支持打既都係40左右中年人士, 年輕既大部分都反戰, 咁咪叫D中佬去打囉, 睇下打到幾耐
作者: steven_9988     時間: 2022-9-22 11:00

引用:

...
吹牛國家, 都無好下場
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2022-9-22 11:03

引用:

...
係咪日本,南韓,台灣已經出兵北方4島????
台灣人成日話要攞返海參威,基會嚟啦!!!
作者: miumiutravel     時間: 2022-9-22 11:03

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-22 10:11 發表
搭火車都得啫
經海參威🤭🤭
作者: jf5977     時間: 2022-9-22 11:04

珍惜生命人之常情
作者: kid_a     時間: 2022-9-22 11:07

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-22 10:13 發表
我又唔信俄羅斯冇軍事迷同好戰人士 
俄羅斯人就係好戰民族....
作者: hingfai709a     時間: 2022-9-22 11:09

俄羅斯人用腳嚟投票
作者: 黑衣是PK     時間: 2022-9-22 11:11

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-22 10:37 發表
世界上乜人都有; 總有貪生怕死的賤人吧! 就像香港曱甴那樣
對, 曱甴黃畜是全世界有人類以來最惡毒的一種.  不可能找到更差的.  
作者: 剎華     時間: 2022-9-22 11:11

有人走,有人留,俄國今次都幾頭癢~~
作者: 黑石牛     時間: 2022-9-22 11:12

世界末日
作者: ChiNa使用支付寶     時間: 2022-9-22 11:16

唔走變炮灰
作者: freefreehkhk     時間: 2022-9-22 11:18

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-9-22 10:52 發表

得啖笑
一針見血
作者: 袋中來了貓奴     時間: 2022-9-22 11:20

打仗同打交一樣,永遠都係精人出口,笨人出命。不如整場元首隻抽,自己打夠佢!
作者: 1469394     時間: 2022-9-22 11:20

懦夫!捉到呢班人一定要全部上前線!
作者: 蘇屈     時間: 2022-9-22 11:20

引用:

...
之前又話俄羅斯經濟崩潰嘅,邊度有咁多錢買機票呢?
作者: 秋落     時間: 2022-9-22 11:20

威权、独裁政府发布战时命令人民还可以大量自由出境,这样比西方口中民主人民睇见都羡慕死。
作者: 香港空氣好     時間: 2022-9-22 11:21

咁其實,烏克蘭人,已經走得仲快啦。
作者: hkgfai     時間: 2022-9-22 11:22

好似香港一樣,走嗰十萬八萬人講到好似世界末日咁,其實連2%都冇
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2022-9-22 11:23

香港已經示範咩叫逃亡潮,有二百萬隻曱甴走得廿萬唔到
作者: 桃花賭主     時間: 2022-9-22 11:23

其實俄佬今次露左底,廢到極點,今日中國仲咩同佢埋堆?係時後出兵收回海嵾崴,突擊俄狗後欄,正式終止不平等條約
作者: michael     時間: 2022-9-22 11:24

反俄文宣又嚟🤣🤫🤪😆
作者: kkl6226     時間: 2022-9-22 11:28

關你咩事呢究竟?
作者: cantona777     時間: 2022-9-22 11:33

白卡佬,禍國殃民
作者: 急焦長長壽包     時間: 2022-9-22 11:39

引用:

...
去美國🇺🇸爆俄羅斯🇷🇺最安全,一定有特別優待
作者: u23dom     時間: 2022-9-22 11:40

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-22 11:11 發表
有人走,有人留,俄國今次都幾頭癢~~
只是一少撮壞份子; 無有怕!
作者: goodlook     時間: 2022-9-22 11:45

有好多歐洲人都逃亡去東南亞

作者: haogaoye     時間: 2022-9-22 11:48

係咪潛藏在俄羅斯既CIA要盡快全體逃離俄羅斯,所以在GOOGLE狂SEARCH?😂
作者: hofat888     時間: 2022-9-22 11:53

引用:

...
西方新聞不要盡信, 還有中國, 俄國, 歐州, 鳳凰, 很多新闐機構
作者: 蝦蟆仔     時間: 2022-9-22 11:53

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 22-9-2022 09:46 發表

...
搵個烏婆辦俄人 做訪問,以前無知會信,而家
作者: 高大夜樓奴     時間: 2022-9-22 11:53

俄羅斯又要解體了
作者: 蒼穹貓     時間: 2022-9-22 11:53

3人?逃亡潮
作者: bbq323     時間: 2022-9-22 11:54

引用:

...
黃人又作新聞,打飛機打到出汁用39萬買張機票逃走,應該只有黃人先至幻想得到出來!
仲有點解一定要買單程機票?買雙程才一萬幾千,作文都要用下腦至得架!
作者: 勇敢沉靜的甘草     時間: 2022-9-22 11:57

引用:

...
嘻嘻,边撚個同你讲係咁架?
作者: moonsoonrain     時間: 2022-9-22 11:59

黃人又作新聞,平日住山洞,先至要Google「如何離開俄羅斯」
作者: tipp-ex     時間: 2022-9-22 11:59

以前講到俄羅斯的軍力如何強勁,打左一個月時發現簡直誇大其詞,共慘黨成日係網上講到自己幾咁犀利,可能佢自己都忘記左當年打江山嘅係目不識丁嘅窮人,依家嗰啲係嬌生慣養嘅娘娘腔
作者: on20000     時間: 2022-9-22 11:59

又係730文宣
作者: DARKSILVER     時間: 2022-9-22 12:01

引用:

...
人性理應如此先係正常!

想當日武漢, 好多人四處逃竄, 但亦都好多人八方馳援!

整件事, 好合理! 換世界住何一個地方, 都會有呢個結局!
作者: cu3128     時間: 2022-9-22 12:01

西方控制晒d傳媒,有小小負面新聞又或者老作既新聞就不停放大,但有關烏仔既新聞就只聞司機既做戲既新聞,但烏仔既老百姓新聞、司機既極低民望等既新聞就絕對唔見到,而家新聞已經冇記者,只有作者
作者: 抗毒果勇士     時間: 2022-9-22 12:01

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-22 10:45 發表
儍的嘛⋯還坐飛機,機場是政府的可以隨時改變航班,候機室收割
問下國內可離境的人 見到D乜清零呀嘛
皮蛋哥用慣洗頭艇用自己方法走佬?
作者: 鐵血群俠ONLINE

作者: 33388     時間: 2022-9-22 12:02

航空股有無升 ?
作者: kikola     時間: 2022-9-22 12:07

戰時狀態有啲人想唔波及到自己去走難
又總有啲人立志投軍報國嘅啫
有咩咁奇
作者: ctchan20f     時間: 2022-9-22 12:10

38萬港元機票,真係天價!
作者: 三級警司     時間: 2022-9-22 12:23

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-22 10:11 發表
搭火車都得啫
到鄰國契丹?
作者: 古堡鋒     時間: 2022-9-22 12:30

引用:
原帖由 Sambb 於 2022-9-22 10:45 發表
排隊都未到香港人去打台灣,內地正規軍,武警,後備軍,退伍軍等等,條數都上億。
作者: 梅菜炆扣肉     時間: 2022-9-22 12:31

引用:

...
俄烏最好走返去美國攪事者做難民!!!
作者: NIK9527     時間: 2022-9-22 12:33

契弟走得摩啦!
作者: 北村奈奈     時間: 2022-9-22 12:33

坐火車去中國囉!
作者: 1MH1     時間: 2022-9-22 12:45

歡迎俄女烏女來港
作者: haroldleung61     時間: 2022-9-22 12:49

香討好多網民支持俄羅斯,參唔知有冇人參軍
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2022-9-22 12:50

呢啲可能又係文宣黑妓技倆,如果核戰走去邊都無用,傻仔先信
作者: 200888     時間: 2022-9-22 12:56

引用:
原帖由 haroldleung61 於 2022-9-22 12:49 發表
香討好多網民支持俄羅斯,參唔知有冇人參軍
香港監獄入面都好多黃屍支持歐美,出獄後去烏克蘭🤭
作者: kaman2020     時間: 2022-9-22 12:56

如果有一日, 大陸打台灣, 美國協防. 
莫講話飛機, 過億人徒步逃亡都唔只. 
作者: haroldleung61     時間: 2022-9-22 13:06

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-9-22 10:57 發表

吓?730一向都黃架喎,你而家先知?
下,am730老闆係施永青喎?乜施永清都係黃?係你眼中除黨媒有乜係藍?
作者: 司農神君     時間: 2022-9-22 13:08

引用:
原帖由 haroldleung61 於 2022-9-22 13:06 發表

下,am730老闆係施永青喎?乜施永清都係黃?係你眼中除黨媒有乜係藍?
2月開打個時俄羅斯都有示威架啦
以架示威可以捉埋示威者去前線幫手添
作者: 司農神君     時間: 2022-9-22 13:09

引用:
原帖由 kaman2020 於 2022-9-22 12:56 發表
如果有一日, 大陸打台灣, 美國協防. 
莫講話飛機, 過億人徒步逃亡都唔只. 
到時個d咩支持台灣既人又會起電腦面前話支持台灣
但緊住去移民了
作者: haroldleung61     時間: 2022-9-22 13:10

引用:
原帖由 司農神君 於 2022-9-22 13:08 發表

2月開打個時俄羅斯都有示威架啦
以架示威可以捉埋示威者去前線幫手添
有鬼用咩,未受過專業訓練加本身意願都唔想打嘅,送去做砲灰擋子彈呀?
作者: pes2068     時間: 2022-9-22 13:10

引用:
不出10年中國會統治整個東南亞

作者: tigershrimp33     時間: 2022-9-22 13:10

引用:
原帖由 不含色素 於 2022-9-22 09:58 發表
唔搭飛機搭船走唔走到?
俄羅斯國境好少接海,近海港口通常有國境爭執或者成日有歐盟或中日韓把守。陸路走合理是較快。
作者: 司農神君     時間: 2022-9-22 13:11

引用:
原帖由 haroldleung61 於 2022-9-22 13:10 發表

有鬼用咩,未受過專業訓練加本身意願都唔想打嘅,送去做砲灰擋子彈呀?
緊係用黎去送頭啦
示威既係反普京喎
以架捉佢地再送上前線
咪睇下到時烏克蘭點對佢地
作者: tigershrimp33     時間: 2022-9-22 13:12

引用:
原帖由 kikola 於 2022-9-22 12:07 發表
戰時狀態有啲人想唔波及到自己去走難
又總有啲人立志投軍報國嘅啫
有咩咁奇
俄羅斯政府見咁多人走,唔即停俄羅斯護照?😆
作者: 95折     時間: 2022-9-22 13:14

引用:
軍隊需要鍵盤戰士?幾錢一日?
作者: 9個老遊艇     時間: 2022-9-22 13:14

引用:

...
好快到抬灣半年前機票售罄。
作者: tigershrimp33     時間: 2022-9-22 13:14

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-9-22 12:23 發表

到鄰國契丹?
應有人逃往強國,所以消息咁快傳到。係咪打算賀中國牛一(10/1)?😁
作者: Puke007     時間: 2022-9-22 13:15

走去邊?吾糸比人制裁緊,全世界要簽証。 
作者: big3624     時間: 2022-9-22 13:16

中國有漢奸,俄國有俄奸
作者: 95折     時間: 2022-9-22 13:16

有生之年可以見到俄狗解體
作者: 司農神君     時間: 2022-9-22 13:20

引用:
原帖由 95折 於 2022-9-22 13:16 發表
你會唔會諗多左
作者: hk_mask     時間: 2022-9-22 13:29

作新聞嘅人真係好pk! 😖
作者: wize     時間: 2022-9-22 13:30

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-22 10:20 發表
打到今日其實已經好清楚
俄仔戰力冇可能差到咁
點解一直用班垃圾戰力二戰裝備嘅軍隊去打烏克蘭
因為項莊舞劍志在沛公,真正目標就係中國
俄仔最好裝備作戰能力最強嘅部隊到今日都依然冇出擊,因為要隨時出動打中國
一班成日吹打台灣嘅on9
以為歐美唔可以兩邊作戰,但實情係歐美多方作戰咗幾十年,反而中共完全冇經驗
所以俄仔一邊示弱一邊迫中國開台灣戰線
班on9根本係暗示習近平係冇腦
明知一出兵俄仔就會食埋東北
成L日話自古以來領土,輸咗海參威嗰忽成個沿岸都唔夠,仲想送埋東北三省
呢啲on9就真正漢奸走狗賣國賊
作者: Sambb     時間: 2022-9-22 13:32

引用:
原帖由 95折 於 2022-9-22 13:16 發表
習大大同普京應該傾唔掂數唔係點解晚飯都唔食咁快回國
作者: 前插後抽     時間: 2022-9-22 13:33

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-22 10:24 發表
只要信,不要問
小粉紅係時候入伍幫契哥
作者: wize     時間: 2022-9-22 13:34

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-9-22 10:52 發表

得啖笑
真係笑你on9怕你嬲
俄仔俾西方世界制裁
好多地方去唔到
Google好正常
另外呢,中文報紙翻譯俄文做中文
呢啲連智障都明白嘅事你唔明?🤔
作者: 一風堂     時間: 2022-9-22 13:34

引用:
原帖由 ww4565555 於 2022-9-22 10:42 發表

最近的宣傳好鐘意用逃亡潮呢3個字。
逃亡潮,曱甴,手足,黃C掛鉤。
作者: ansonkpl     時間: 2022-9-22 13:35

引用:
原帖由 wize 於 2022-9-22 13:30 發表

打到今日其實已經好清楚
俄仔戰力冇可能差到咁
點解一直用班垃圾戰力二戰裝備嘅軍隊去打烏克蘭
因為項莊舞劍志在沛公,真正目標就係中國
俄仔最好裝備作戰能力最強嘅部隊到今日都依然冇出擊,因為要隨時出動打中國
一班成日吹打台灣嘅on9
以為歐美唔可以兩邊作戰,但實情係歐美多方作戰咗幾十年,反而中共完全冇經驗
所以俄仔一邊示弱一邊迫中國開台灣戰線
班on9根本係暗示習近平係冇腦
明知 ...
俄佬係咪想侵略中國,目前我看不到有任何蹟象,你看得到就係有先見之明,佩服

不過老美一直挑釁中國,曲線支持台灣獨立,就全世界都看得見,你可以話我膚淺,無問題,我只信自己嘅眼睛
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-9-22 13:39

屠夫Putin好快會封鎖邊境, 阻止平民離開~
作者: 逆風的肥牛     時間: 2022-9-22 13:45

係咪折射出俄國人其實好有錢,歐洲人窮到走唔到只可以等死
作者: wize     時間: 2022-9-22 13:48

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-22 13:35 發表

俄佬係咪想侵略中國,目前我看不到有任何蹟象,你看得到就係有先見之明,佩服

不過老美一直挑釁中國,曲線支持台灣獨立,就全世界都看得見,你可以話我膚淺,無問題,我只信自己嘅眼睛
其實美國一直都有做所謂曲線支持台獨嘅行為
包括派美方人員到台灣
點解廿年前冇問題,十年前五年前都冇問題嘅行為,中國突然之間認為有問題,認為係挑釁?
用吓腦都知,皇上身邊總有幾件讒臣太監
故意挑撥就係為個人利益
睇吓件胡姓報紙佬就知啦
傳聞家人全部美籍(其實有晒證據但佢唔認就先當傳聞)
成日講啲白痴嘢擺中共上枱迫中共打仗
點知佢同老美俄仔係咪有枱底交易
作者: leetinsee     時間: 2022-9-22 13:49

又假新聞,信佢嗰班都憨鳩😂