標題: 俄動員30萬預備役,中國能汲取教訓嗎? [打印本頁]

作者: starr     時間: 2022-9-22 09:09

俄羅斯打左200日後先動員係乜野玩法?

普京好明顯就係錯估美西的嗜血,以為是但打一打表達不滿,就可以令美西回到談判桌,重視俄的安全訴求
結果呢? 我們看到的是美西一邊綁住俄的核武優勢,另一邊不斷加大武裝投入,想陰乾俄羅斯

現在俄羅斯從2500萬中只動員30萬人,夠嗎?
好明顯都係唔夠! 烏已經動員百萬壯丁,估計美西都投入數萬人進入烏克蘭,仲有數十萬在後方作戰術及後勤支援
俄羅斯還是低估了美西強盜文化啊...

強盜就係欺軟怕硬,中國一定要汲取俄羅斯的教訓

作者: robin09     時間: 2022-9-22 09:52

所以说中国是这次俄乌战争大赢家。
别的先不说,单单是观摩实战,吸取经验教训就是无价。
我觉得其中一个最重要的原则就是:一旦开战就必须狮子搏兔尽全力,必须第一时间斩首,绝对不能给绿魔党在国际上表演的机会。
作者: 1234maui     時間: 2022-9-22 10:03

China can mobilise  10 time  more than this  , sure  win !
作者: Amingo328     時間: 2022-9-22 10:12

如何俄羅斯真係沒有核武什麼也不是,即係美國軍備比想想像中強
中國好應該評估一下武統台灣的勝算
作者: 秋落     時間: 2022-9-22 11:31

请问下乌克兰百万壮丁从哪里冒出来?
作者: michael     時間: 2022-9-22 11:58

刁, 根本俄佬真正戰場不局限於俄烏戰場🤣🤫🤪😆
作者: 鐵血群俠ONLINE     時間: 2022-9-22 12:21

https://youtu.be/mBQ4w-UKKjA

大把人反對普京
作者: 1234maui     時間: 2022-9-22 13:36

俄羅斯呢10幾年已被西方滲透,中國要小心!
作者: 1234maui     時間: 2022-9-22 13:43

俄羅斯有好多西方文化
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-22 13:56

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-22 11:31 發表
梗有傻hi陪佢去送死
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-22 13:57

引用:
原帖由 1234maui 於 2022-9-22 13:43 發表
俄羅斯有好多西方文化
根本沒2樣
作者: topwai~威威     時間: 2022-9-22 14:12

引用:
原帖由 鐵血群俠ONLINE 於 2022-9-22 12:21 PM 發表

大把人反對普京
美國侵略中東,美國本土夠大把人反戰啦, 咪一樣照出兵。
作者: chenflie     時間: 2022-9-22 15:08

引用:
本國咯。烏克蘭動員左幾個月啦。
以人口支持。烏克蘭最高可動員數係250萬兵力。
俄佬都無動員!
高估自己嗻。烏克蘭咁大。人口又多。真打。你無百萬兵力打條鐵咩。
伊拉克當年都號稱100萬軍力。美軍足足出動45萬地面部隊先搞得掂。

即系俄佬今日,最低都需要50萬軍力先可以打低烏克蘭。 今日前線得十幾萬。
俾人反攻咯 前線企人守位都唔夠。俾人空位突入。 漏曬。

作者: freeyauchan     時間: 2022-9-22 15:27

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 15:08 發表

俄佬都無動員!
高估自己嗻。烏克蘭咁大。人口又多。真打。你無百萬兵力打條鐵咩。
伊拉克當年都號稱100萬軍力。美軍足足出動45萬地面部隊先搞得掂。

即系俄佬今日,最低都需要50萬軍力先可以打低烏克蘭。 今日前線得十幾萬。
其實有冇人知咩事?  吾知咩事又可以判斷出事件?無限自由的思想!  俄羅斯統治區  進行獨立公投! 而過程中 有納稅烏軍進行暗殺及引發暴動  而統治區民兵不能有候維持地區安全! 所以出30萬後備俄軍在公投區幫助維持區內安全!   網民想像力非常豐富
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-22 15:48

去到盡,帶領去地府
作者: chenflie     時間: 2022-9-22 16:01

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-9-22 15:27 發表

其實有冇人知咩事?  吾知咩事又可以判斷出事件?無限自由的思想!  俄羅斯統治區  進行獨立公投! 而過程中 有納稅烏軍進行暗殺及引發暴動  而統治區民兵不能有候維持地區安全! 所以出30萬後備俄軍在公投區幫助維持區內安全!   網民想像力非常豐富
其實按照俄羅斯法律。動員兵係唔可以出國作戰。
只有合同僱傭兵可以出國打仗。
咁今日,公投完啦。個幾個州就唔算境外咯喔。算國內。
動員兵就可以進駐防守!  合同兵有左後防。自己就可以去打進攻。
合同兵俄佬只可以調出20萬。
動員兵就有過百萬。

所以要緊急公投。 投完,俄佬先有足夠人手守衛個幾個親俄地區市民同據點。
作者: chenflie     時間: 2022-9-22 16:11

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-22 09:52 發表
我觉得其中一个最重要的原则就是:一旦开战就必须狮子搏兔尽全力,必须第一时间斩首,绝对不能给绿魔党在国际上表演的机会。
大國打細國。靠斬首,靠外科手術戰可以。因為人少地窄。一次玩曬。
但今次其實俾中共學到係一樣野。

美國佬水人!
邊個話今日高科技就可以唔重視人數?

一旦係一個有廣大領土個地區,爆發大國戰爭。
一兩次斬首,外科手術攻擊。咩q海馬斯襲擊。 係完全起唔到大效果。
人地唔會因為死個幾個上校。 一兩個指揮部唔掂。就散曬。會有人頂替。會再補充。

反而俾中共睇到。戰線上邊企唔夠人,形成唔到防線。後方無密集個後補做縱深。人數唔夠! 烏克蘭又好,俄軍又好。
係好容易俾人一打就穩到空位打你成幾千平方公里落來。

因為烏克蘭有高技術武器啦。俄佬都唔差。
但最後解決大國戰爭問題,仲系陸軍! 仲系一個個去佔領據點個士兵。

俄佬精簡陸軍,精簡出咁大個問題。
作者: Hubert_Tang     時間: 2022-9-22 16:54

俄羅斯法律規定義務兵不能出國作戰,但若烏東四州被公投宣佈為俄羅斯領土,這項法律可被繞過。繼續服役的合同兵和部分被動員兵令納入起來在烏克蘭領土上可增加50萬兵力。
作者: 秋落     時間: 2022-9-22 17:09

引用:
原帖由 鐵血群俠ONLINE 於 2022-9-22 12:21 發表

大把人反對普京
即係蔡省长1.5个博士!
作者: rayhome99     時間: 2022-9-22 20:05

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 15:08 發表

俄佬都無動員!

俄軍最初輕敵係最大問題,明知對手有大量反坦克導彈,仍派裝甲部隊衝,而且又輕視無人機的運用,亦無乜防範無人機的反制設施。
作者: rayhome99     時間: 2022-9-22 20:07

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-9-22 20:05 發表

俄軍最初輕敵係最大問題,明知對手有大量反坦克導彈,仍派裝甲部隊衝,而且又輕視無人機的運用,亦無乜防範無人機的反制設施。
俄軍固守現有陣地為上策
作者: chenflie     時間: 2022-9-22 20:50

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-9-22 20:05 發表

呢d其實都唔係重要。 你睇俄軍進攻開始係好順利。野戰無任何問題。
關鍵就係對大城市。
打城市,空襲 高科技其實無咩大作用。
而唔好俾班黃人誤導。 一個城市如果係有意堅守。就連美軍都唔可以靠少數人高科技打落來。
伊拉克戰爭,納西裏耶戰役就係版。咁係幾十年來,美軍第一次遇到堅決防守個城市戰。其他都系因為怕而走佬。
咁真系守會點? 伊拉克11步兵師8000人頂住左美軍4萬陸軍仲有空中日日精準高科技空襲。而且攻擊個係美軍精英部隊……其中有82空降師同第二機步師
伊拉克頂住左半個月。最後係美軍炸平全城。連平民一齊炸。
你好少見到美軍人海戰術挂,三打一,人多打人少,都打到咁款

咁基輔 哈爾科夫呢種過百萬人城市?

俄軍就系人少。估計得太不足啦。

作者: freeyauchan     時間: 2022-9-22 21:14

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 16:01 發表

其實按照俄羅斯法律。動員兵係唔可以出國作戰。
只有合同僱傭兵可以出國打仗。
咁今日,公投完啦。個幾個州就唔算境外咯喔。算國內。
動員兵就可以進駐防守!  合同兵有左後防。自己就可以去打進攻。
合同兵俄佬只可以調出20萬。
動員兵就有過百萬。

所以要緊急公投。 投完,俄佬先有足夠人手守衛個幾個親俄地區市民同據點。
動員後備兵員喎! 退伍軍人  要公投咁有趣?  第一次聽
作者: starr     時間: 2022-9-22 21:19

引用:
原帖由 robin09 於 2022-9-22 09:52 發表
老祖宗早就告戒我們,戰爭就是凡事都要做到極致

《孫子兵法·軍爭篇》:「其疾如風,其徐如林,侵掠如火,不動如山,難知如陰,動如雷震」
作者: starr     時間: 2022-9-22 21:21

引用:
抓壯丁 抓來的
作者: starr     時間: 2022-9-22 21:24

引用:
原帖由 鐵血群俠ONLINE 於 2022-9-22 12:21 發表

大把人反對普京
100%就係美西宣傳戰,幾乎年年都有,動不動就話俄百幾個城市爆發示威,但美西唔會話你知每個城市就係幾十人(甚至幾個人)... 事實上普京支持度高過晒美西領導人
作者: chenflie     時間: 2022-9-22 21:28

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-9-22 21:14 發表

動員後備兵員喎! 退伍軍人  要公投咁有趣?  第一次聽
俄軍從二十年前開始軍事改革。學埋曬美軍搞一堆麻煩事。
動員後備退伍。當然啦。
學美軍減少左陸軍。
陸軍人員唔夠啊。而且搞到現役國內義務兵動員兵個服役期減到一年半。
即系預備役反而軍事訓練仲長過現役。
但你放心,後備唔係去上戰場。係要整備置換。
即系將現役部隊調開。你要有後備頂原來崗位,後備係俄羅斯境內頂替。其他現役咪調得出30萬去打仗咯。。
最弊個法律又動員兵唔可以出國打。都唔知道當時邊個傻佬咁q樣迷信美軍。
搞到要玩法律文字。公投之後再調兵過去。

作者: bronze18man     時間: 2022-9-22 21:35

核武就係王道!
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-22 23:59

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-9-22 14:12 發表

之前美國打利比亞,冇人敢出聲。真理係,誰大誰惡誰正確。
作者: pooh24680     時間: 2022-9-23 00:26

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-22 21:19 發表

老祖宗早就告戒我們,戰爭就是凡事都要做到極致

《孫子兵法·軍爭篇》:「其疾如風,其徐如林,侵掠如火,不動如山,難知如陰,動如雷震」
先求勝再求戰
上兵伐謀,其次伐交,其次用兵,其下攻城

基本上都犯晒……….
作者: pooh24680     時間: 2022-9-23 00:31

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 21:28 發表

俄軍從二十年前開始軍事改革。學埋曬美軍搞一堆麻煩事。
動員後備退伍。當然啦。
學美軍減少左陸軍。
陸軍人員唔夠啊。而且搞到現役國內義務兵動員兵個服役期減到一年半。
即系預備役反而軍事訓練仲長過現役。
但你放心,後備唔係去上戰場。係要整備置換。
即系將現役部隊調開。你要有後備頂原來崗位,後備係俄羅斯境內頂替。其他現役咪調得出30萬去打仗咯。。
最弊個法律又動員兵唔可以出國打。都唔知道當時邊個傻佬咁 ...
唔精簡邊有錢養咁多人……
比美國水左玩震盪療法,乜都震散晒啦
作者: chenflie     時間: 2022-9-23 01:16

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 00:31 發表

咁點解蘇聯個陣可以? 其實根本唔係呢回事。
蘇聯以前係一種特別個雙軌制後備兵制度。你可以當成係一種職業技能提昇計劃。
蘇軍每一個級別個管理job都系兩個backup。 一個職位同時有三個人一齊。你可以當警隊一個沙展位有三個人一齊做。一個警司位又係三個。
睇落好腐敗。咬糧多過做。
然後後備兵係後方。照常參加社會工作。係等閒休息日按規定參加軍隊訓練。
當打仗個陣,軍隊每個管理job即刻三個拆分。一個帶正規常備兵去打仗。另一個返去後方接收經過訓練個後備兵出發。第三個留低準備接收新一批後備。

平日養一隊兵就得。 但戰時。你可以即刻從將軍到士兵個成建制完善軍隊多一倍。然後有經驗個管理系統仲有一套系度培訓新一代軍隊。

咁好用個辦法。 俾美軍水到廢左。

作者: pooh24680     時間: 2022-9-23 01:43

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-23 01:16 發表

蘇聯以前係一種特別個雙軌制後備兵制度。你可以當成係一種職業技能提昇計劃。
蘇軍每一個級別個管理job都系兩個backup。 一個職位同時有三個人一齊。你可以當警隊一個沙展位有三個人一齊做。一個警司位又係三個。
然後後備兵係後方。照常參加社會工作。係等閒休息日按規定參加軍隊訓練。
當打仗個陣,軍隊每個管理job即刻三個拆分。一個 ...
時晨未到遮

蘇聯時代外貿就係 賣資源買糧食……其他都係內部塘水滾塘魚,安安份份免免強強過日子

就係太過集中軍工,產糧食大國都要進口糧食
民用工業不提也罷
就比美國 推淋油價推高糧價 兩手玩死,冇晒美金用盧布買條毛,國營商店搵粒米都冇得賣,普京都要 揸白牌…..
作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-9-23 02:14

俄國輕敵,起初以為用裝甲部隊可輕易取勝,逼司機上談判桌(甚至攻入基輔),結果被烏方大量反坦克武器消滅

俄軍隊主要問題是數量不足夠,結果被敵方突破防線

歷史上不少戰爭,佔有人力優勢的一方往往採取多次+少量增兵,結果完全達不到戰略效果;二戰時,北非戰場正是如此。假如希特拉一開始投放多點軍力在北非戰場,隆美爾早就勝利了

其實二戰時,納粹德國直到1943年才總動員作戰,之前希特拉想盡量減少戰爭對國內影響,結果大失預算
作者: Wildgarden     時間: 2022-9-23 03:31

備戰冬天開第2 round戰爭,到時歐洲缺天然氣,民怨會再次侵襲大部份歐洲國家,到時老俄慢慢收割戰績。
就咁睇老俄戰略,根本唔似想打完仗,似係想拉長條戰爭線多D。
作者: 雨農     時間: 2022-9-23 08:56

引用:
一個動用過百萬兵力攻台要看俄烏汲取經驗?
軍方不是先考慮怎樣第一波攻擊、第二波攻擊⋯⋯第三波攻擊⋯⋯!
空中支援、海軍支援、陸軍推進佈防,前線指揮部、後勤指揮部,每推進一步都要空中支援等等!
仲有共軍用導彈攻擊台灣重要設施、機場、港口,美軍用同樣反制攻擊,前線補給一但出現問題只能投降,渡海戰只要行錯一步全軍必定被全殲滅或投降,真的難打!九死一生之策!

作者: wwwvv0701     時間: 2022-9-23 09:37

引用:
原帖由 1234maui 於 2022-9-22 13:36 發表
俄羅斯呢10幾年已被西方滲透,中國要小心!
俄羅斯就係信錯歐美,被社交媒體滲透,沒有過濾通訊能力,就好似泰國. 緬甸.烏克蘭....香港特區,反對派(美國代理人)號招,就成千上萬垃圾走上街抗議,支持政府嘅聲音被滅,結果只有兩個:政府被推翻,新政府被美國控制,成為奴隸國;現政府血腥鎮壓保住政權,但被歐美制裁。
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-23 10:19

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-23 09:37 發表

俄羅斯就係信錯歐美,被社交媒體滲透,沒有過濾通訊能力,就好似泰國. 緬甸.烏克蘭....香港特區,反對派(美國代理人)號招,就成千上萬垃圾走上街抗議,支持政府嘅聲音被滅,結果只有兩個:政府被推翻,新政府被美國控制,成為奴隸國;現政府血腥鎮壓保住政權,但被歐美制裁。
同意,要學北韓管理,封鎖所有vpn, 要出國必須番查,家人留在中國,一有異心立即連座。要讓國人知道自己幸福👍🏼
作者: wwwvv0701     時間: 2022-9-23 11:15

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-23 10:19 發表

同意,要學北韓管理,封鎖所有vpn, 要出國必須番查,家人留在中國,一有異心立即連座。要讓國人知道自己幸福👍🏼
哦!你喜歡就得,我無意見!
我只係覺得香港已經很自由,如果能夠阻擋 假新聞.謠言流傳,社會安定,就真係樂土!
作者: ruspc2     時間: 2022-9-23 11:22

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-9-22 14:12 發表

共和黨在08年就落左台了
作者: ruspc2     時間: 2022-9-23 11:23

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-22 16:11 發表

大國打細國。靠斬首,靠外科手術戰可以。因為人少地窄。一次玩曬。
但今次其實俾中共學到係一樣野。

美國佬水人!
邊個話今日高科技就可以唔重視人數?

一旦係一個有廣大領土個地區,爆發大國戰爭。
一兩次斬首,外科手術攻擊。咩q海馬斯襲擊。 係完全起唔到大效果。
人地唔會因為死個幾個上校。 一兩個指揮部唔掂。就散曬。會有人頂替。會再補充。

反而俾中共睇到。戰線上邊企唔夠人,形成唔到防線。後方無密集 ...
俄佬邊有錢養咁多軍人?
作者: ruspc2     時間: 2022-9-23 11:24

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-23 01:16 發表

當打仗個陣,軍隊每個管理job即刻三個拆分。一個 ...
蘇聯格硬嚟咪搞到亡國
作者: ruspc2     時間: 2022-9-23 11:27

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 00:31 發表

俄羅斯無錢? 當然唔係!
不過去哂啲寡頭到。
邊個幫英超帶來金元足球?
艾巴莫域治!
作者: ruspc2     時間: 2022-9-23 11:33

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-9-23 02:14 發表
俄國輕敵,起初以為用裝甲部隊可輕易取勝,逼司機上談判桌(甚至攻入基輔),結果被烏方大量反坦克武器消滅

歷史上不少戰爭,佔有人力優勢的一方往往採取多次+少量增兵,結果完全達不到戰略效果;二戰時,北非戰場正是如此。假如希特拉一開始投放多點軍力在北非戰場,隆美爾早就勝利了

其實二戰時,納粹德國直到1943年才總動員作戰,之前希特拉想盡量減少戰爭對國內 ...
鳯凰衞視的軍事評論員講俄國戰前大約有2600架坦克,但現在有相為証的已無左1000架。
俄羅斯的裝甲實力遭到大幅削弱。
作者: 6674     時間: 2022-9-23 11:36

中國要做嘅係每年廣積糧,增加石油儲備和軍事硬件。
中台與俄烏有幾點不一樣:

兵力
戰爭最後勝利,係要靠陸軍佔領土地。而解放軍陸軍兵源和戰斗力是世上最強。

目標
俄羅斯是想懲戒烏克蘭和取回俄裔地方,但保留基輔政權。而中國是要統一全國,不會畏首畏尾留下一吋空間。老解會在淡水河停下慢慢談判嗎?歷史上老共不接受隔江分治,劍指南京。

地緣
台島面積只及烏克蘭1/16,幾十萬登陸後,整個島,尤其西岸,已經變成人肉攪拌機,這是老解強項,亦是美軍最害怕的模式。
對一個鼻屎地方發動閃電戰,容易過德國打波蘭。

思想指導
老解有政委,職權與司令一字並肩,貫徹執行總書記教導、後勤、地方工作。這是中共史很重要的職務,著名的有周公、鄧老、林_陳_粟(兼司令)。老毛也許知道彭德懷的缺點,所以西北工作交給習老爺子。

民族主義
俄烏可算是兩個民族和語系的戰爭;中台只有漢族,少積怨多雷同。建立一個香港模式不反中的省政府便是。

反對派友敵
在台灣反對派的人數和力量遠比烏克蘭多,對維穩和瓦解台獨會有很大助力。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-9-23 11:46

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-9-22 15:27 發表

你的創作能力及幻想能力,想像力非常豐富,但點塗脂抹粉都遮唔到侵略烏克蘭嘅事實!聯合國可以答你!
作者: 6674     時間: 2022-9-23 12:00

引用:
原帖由 6674 於 2022-9-23 11:36 發表

兵力
戰爭最後勝利,係要靠陸軍佔領土地。而解放軍陸軍兵源和戰斗力是世上最強。

目標
俄羅斯是想懲戒烏克蘭和取回俄裔地方,但保留基輔政權。而中國是要統一全國,不會畏首畏尾留下一吋空間。老解會在淡水河停下慢慢談判嗎?歷史上老共不接受隔江分治,劍指南京。

地緣
台島面積只及烏克蘭1/16,幾十萬登陸後, ...
感覺,近幾年老解射擊訓練、聯合兵種軍演的次數、規模,比俄羅斯更好準備。
央視差不多每星期有轟山訓練影片(小心阿里山成為孟良崮2.0)。另一方面,台灣沒有大型軍訓射擊場,台軍有規規的是唯有向海發炮,很難檢查成效。
作者: 雨農     時間: 2022-9-23 12:03

引用:
原帖由 6674 於 2022-9-23 11:36 發表

兵力

目標

地緣
台島面積只及烏克蘭1/16,幾十萬登陸後, ...
陸軍最強,怎樣推進?
先要渡海,集結數十萬兵力渡海,對方已經使用導彈攻擊港口、船艦,-旦被猛烈轟炸戰事已經結束玩完!
作者: 雨農     時間: 2022-9-23 12:06

之前台灣只靠自身防衛還有希望奪取,現在美國介入根本沒有辦法制勝!
中國大陸算吧!努力改善自身經濟!
作者: molittlemo     時間: 2022-9-23 12:07

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-22 09:09 發表

普京好明顯就係錯估美西的嗜血,以為是但打一打表達不滿,就可以令美西回到談判桌,重視俄的安全訴求
結果呢? 我們看到的是美西一邊綁住俄的核武優勢,另一邊不斷加大武裝投入,想陰乾俄羅斯

好明顯都係唔夠! 烏已經動員百萬壯丁,估計美西都投入數萬人進入烏克蘭,仲有數十萬在後方作戰術及後勤支援
俄羅斯還 ...
今次徵兵, 明顯只係為左公投完加入俄羅斯的4個地區加強兵力.
作者: molittlemo     時間: 2022-9-23 12:12

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-9-23 02:14 發表

其實二戰時,納粹德國直到1943年才總動員作戰,之前希特拉想盡量減少戰爭對國內 ...
老俄根本唔想打完~
今個凍天, 歐洲應該會好慘~ 老俄繼續賣資源發財.
4個洲公投完加入老俄~ 係重要既產糧區域~
到過左凍天~ 遲D老俄又對糧食加價繼續搵錢~

成件事真正苦主係歐洲~
作者: molittlemo     時間: 2022-9-23 12:16

引用:

其實樓主都講左兩句好得意既野.
1: 俄羅斯打左200日後先動員係乜野玩法?
20號話公投, 21號話動員
2: 現在俄羅斯從2500萬中只動員30萬人,夠嗎? 好明顯都係唔夠!
如果唔夠, 咁點解又只動員30萬

咪就係關公投事囉~
作者: pooh24680     時間: 2022-9-23 13:19

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 11:46 發表

你的創作能力及幻想能力,想像力非常豐富,但點塗脂抹粉都遮唔到侵略烏克蘭嘅事實!聯合國可以答你!
科索沃呢?
作者: Amingo328     時間: 2022-9-23 13:29

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 13:19 發表

科索沃呢?
炸到溶溶爛爛冇水冇電冇公路,然後攪民主選舉
選民主一方有重建貸款,選另一方就食自己
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-9-23 13:42

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-23 12:16 發表

其實樓主都講左兩句好得意既野.
1: 俄羅斯打左200日後先動員係乜野玩法?
20號話公投, 21號話動員
2: 現在俄羅斯從2500萬中只動員30萬人,夠嗎? 好明顯都係唔夠!
如果唔夠, 咁點解又只動員30萬

咪就係關公投事囉~
你哋成班人係咪想作反?你阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投,如果個個都話搞咩獨立公投,咁到時台灣又搞點算?打唔打擊獨立公投先?你哋係咪要為阿爺增添煩腦?係咪想全部拉晒去勞改?
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-9-23 13:46

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 13:19 發表

科索沃呢?
又嚟轉移話題,慣性技倆!

咁又要提返南斯拉夫種族滅絕事件先!
作者: pooh24680     時間: 2022-9-23 13:55

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 13:46 發表

又嚟轉移話題,慣性技倆!

咁又要提返南斯拉夫種族滅絕事件先!
話新疆都係喎,典算?盧旺達 又唔理?

伊拉克最好,話晒有枝洗衣粉  

侵略就係侵略,呢個你講得o岩

咪扮聖人喇 😎😎
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-9-23 13:58

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-23 13:55 發表

話新疆都係喎,典算?盧旺達 又唔理?

伊拉克最好,話晒有枝洗衣粉  

侵略就係侵略,呢個你講得o岩

咪扮聖人喇 😎😎
扮咩聖人啫!宜家發生嘅事,又拎從前嘅事相提並論,你係咪古人?
作者: kim_12346     時間: 2022-9-23 14:01

"你的創作能力及幻想能力,想像力非常豐富,但點塗脂抹粉都遮唔到侵略烏克蘭嘅事實!聯合國可以答你!"

最叻作野咪係1450喎
咩運重武器去馬里烏波爾、6月大反攻
錯完又錯
不停出醜
作者: pooh24680     時間: 2022-9-23 14:03

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 13:58 發表

扮咩聖人啫!宜家發生嘅事,又拎從前嘅事相提並論,你係咪古人?
你未出世呀小朋友?
幾耐之前嘅事?

侵略就侵略,如果?歴史就係侵略嘅歷史,打贏左就改名係建國,
咪扮道德L
戰爭只有生死同成王敗寇
作者: molittlemo     時間: 2022-9-23 14:08

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 13:42 發表

你哋成班人係咪想作反?你阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投,如果個個都話搞咩獨立公投,咁到時台灣又搞點算?打唔打擊獨立公投先?你哋係咪要為阿爺增添煩腦?係咪想全部拉晒去勞改?
唉...
讀多兩年書先啦
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-9-23 14:32

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-23 14:08 發表

唉...
讀多兩年書先啦
你讀咗幾年書啊?成日喺度提咩獨立公投!
作者: ilovenikita     時間: 2022-9-23 15:59

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-22 09:09 發表

俄羅斯還 ...
咩玩法?因為烏東西省要公投入俄羅斯呀,本來入去既就唔多只有十幾萬,現在要固守四省,當然要更多預備役
作者: ilovenikita     時間: 2022-9-23 16:01

引用:
原帖由 雨農 於 2022-9-23 12:03 發表

陸軍最強,怎樣推進?
先要渡海,集結數十萬兵力渡海,對方已經使用導彈攻擊港口、船艦,-旦被猛烈轟炸戰事已經結束玩完!
二次世界大戰呀,集結數十萬渡海打台灣?

美國主人真係多得你地尼班低能仔,先錯失打壓中國既機會
作者: 冷看一眼     時間: 2022-9-23 16:06

引用:

俄佬都無動員!

擺明就輕視對手。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-9-23 17:42

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-9-23 15:59 發表

咩玩法?因為烏東西省要公投入俄羅斯呀,本來入去既就唔多只有十幾萬,現在要固守四省,當然要更多預備役
你到底係咪想作反?都提咗你阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投,如果個個都話搞咩獨立公投,咁到時台灣又搞點算?咁打唔打擊獨立公投先?你哋係咪要為你阿爺增添煩腦?你係咪想拉去勞改?

作者: kim_12346     時間: 2022-9-23 18:20

“阿爺最唔想人哋搞咩獨立公投”
你點知
如果係咁
蔡英文政府點解唔敢搞?
作者: 賀天生大佬88     時間: 2022-9-23 18:45

引用:
absolutely true n agree no more
作者: 賀天生大佬88     時間: 2022-9-23 18:52

引用:
原帖由 雨農 於 2022-9-23 08:56 發表

一個動用過百萬兵力攻台要看俄烏汲取經驗?
軍方不是先考慮怎樣第一波攻擊、第二波攻擊⋯⋯第三波攻擊⋯⋯!
空中支援、海軍支援、陸軍推進佈防,前線指揮部、後勤指揮部,每推進一步都要空中支援等等!
仲有共軍用導彈攻擊台灣重要設施、機場、港口,美軍用同樣反制攻擊,前線補給一但出現問題只能投降,渡海戰只要行錯一步全軍必定被全殲滅或投降,真的難打!九死一生之策!
儍的嗎?
諗住保留實力?减少傷痛?
獅子搏兔,全軍盡出,72hrs 內结束!
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-23 21:14

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-23 11:15 發表

哦!你喜歡就得,我無意見!
我只係覺得香港已經很自由,如果能夠阻擋 假新聞.謠言流傳,社會安定,就真係樂土!
’假‘新聞🤣🤣🤣
香港好少人移民🤭
大部分/全部人支持習主席共同富裕🤭
真係樂土👍🏼👍🏼👍🏼
作者: 雨農     時間: 2022-9-23 21:36

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2022-9-23 18:52 發表

儍的嗎?
諗住保留實力?减少傷痛?
獅子搏兔,全軍盡出,72hrs 內结束!
艦艇在航行中對方知唔知道?現在衞星咁先進。
登陸戰解放軍處於被動傷亡很慘重,簡直任人射殺!
作者: wwwvv0701     時間: 2022-9-23 22:41

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-23 21:14 發表

’假‘新聞🤣🤣🤣
香港好少人移民🤭
大部分/全部人支持習主席共同富裕🤭
真係樂土👍🏼👍🏼👍🏼
太子831死咗人,在你眼中肯定係「真」新聞了,你慳啲啦,黃畜文宣!🥱🥱🥱
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-24 07:25

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-23 22:41 發表

太子831死咗人,在你眼中肯定係「真」新聞了,你慳啲啦,黃畜文宣!🥱🥱🥱
你説的無死人是事實,
不過你可以回應一下嗎?因為你上面好像不相信我說的是事實,可以説一下,我上面三點那一個不是事實嗎?😅😅😅
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-24 07:31

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-23 14:08 發表

唉...
讀多兩年書先啦
所以你也支持地方獨立公投?
作者: wwwvv0701     時間: 2022-9-24 07:34

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:25 發表

你説的無死人是事實,
不過你可以回應一下嗎?因為你上面好像不相信我說的是事實,可以説一下,我上面三點那一個不是事實嗎?😅😅😅
要我回應,請你自己睇多一次寫乜,然後再發問啦!
提示:量詞
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-24 07:35

引用:

俄佬都無動員!

同意,兵力太分散👍🏼

記得當年日本侵華,日軍在中國有時候也有此問題,當時會用敵後游擊隊得到情報,再集中打擊。
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-24 07:37

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-24 07:34 發表

簡單啲。請問以下兩點有那一條是假的,
香港好少人移民🤭
大部分/全部人支持習主席共同富裕
作者: wwwvv0701     時間: 2022-9-24 07:52

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:37 發表

簡單啲。請問以下兩點有那一條是假的,
香港好少人移民🤭
「好多人」 「大部份」
以專業記者.媒體角度嚟講,係唔應該出現嘅字,要用「數字」去取代,等讀者自行去判斷多與少,由記者.媒體主觀地加上去嘅量詞,並非「新聞」內容一部份,所以我可以答你,這是「假新聞」!
作者: molittlemo     時間: 2022-9-24 08:21

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:31 發表

所以你也支持地方獨立公投?
我係支持打倒獨栽美帝同北約既行動
作者: starr     時間: 2022-9-24 10:28

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-9-23 15:59 發表

應該一開始就動員
作者: 冷看一眼     時間: 2022-9-24 11:35

引用:
原帖由 雨農 於 2022-9-23 21:36 發表

艦艇在航行中對方知唔知道?現在衞星咁先進。
登陸戰解放軍處於被動傷亡很慘重,簡直任人射殺!
連你都知,老解反而唔知咁奇?梗有辨法去破解既,以前啲城牆咁高,咪一樣會被攻入破城嗎?
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-24 15:37

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-24 08:21 發表

我係支持打倒獨栽美帝同北約既行動
為了閣下目的,所以烏克蘭人民就要受苦😨,妻離子散,國破家亡⋯⋯
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-24 15:40

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-24 07:34 發表

其實以下新聞對你來說是真是假很難嗎?是的話真係不用回了。

香港好少人移民🤭
作者: ilovenikita     時間: 2022-9-24 20:40

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:35 發表

同意,兵力太分散👍🏼

記得當年日本侵華,日軍在中國有時候也有此問題,當時會用敵後游擊隊得到情報,再集中打擊。
真係服咗你地,事實上俄羅斯就目標就係個烏東四省,之前所謂既失地唔係佢地目標,所以只有民兵在守,完全無反抗
一開始大家都分析一開始出動十幾萬士兵就知道,唔係想全佔烏克蘭及什麼閃電戰

現在出動預備役,因為四省要入俄公投,要加固防守,要在公投前防止出意外,目標不是要搞什麼反攻

作者: molittlemo     時間: 2022-9-24 21:42

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 15:37 發表

為了閣下目的,所以烏克蘭人民就要受苦😨,妻離子散,國破家亡⋯⋯
先找的
誰可憐
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 09:27

引用:
原帖由 molittlemo 於 2022-9-24 21:42 發表

先找的
誰可憐
原來2014年入侵,再加烏東分離分子😰😰,先找的😨🤔?數學利害👍🏼
而且果然人格高尚👍🏼
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 09:28

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-24 07:52 發表

「好多人」 「大部份」
以專業記者.媒體角度嚟講,係唔應該出現嘅字,要用「數字」去取代,等讀者自行去判斷多與少,由記者.媒體主觀地加上去嘅量詞,並非「新聞」內容一部份,所以我可以答你,這是「假新聞」!
你的意思是大部分人不支持習主席的共同富裕,對嗎?
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 09:41

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-9-24 20:40 發表

真係服咗你地,事實上俄羅斯就目標就係個烏東四省,之前所謂既失地唔係佢地目標,所以只有民兵在守,完全無反抗
一開始大家都分析一開始出動十幾萬士兵就知道,唔係想全佔烏克蘭及什麼閃電戰

現在出動預備役,因為四省要入俄公投,要加固防守,要在公投前防止出意外,目標不是要搞什麼反攻
原來對你來說一開始分三個方向直接打基輔,目標只是四省,俄羅斯一開始的報道是解放烏克蘭,他們會歡迎俄軍,結果🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️
當然不是什麼閃電戰啦,因為已經失敗了,而頭幾天降在基輔西面的傘兵被全滅,未降的被迫回去,唔想🤭🤭🤭,我相信你都係唔想讀清華,所以無讀,對吧🤣🤣🤣
作者: wwwvv0701     時間: 2022-9-25 10:51

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 09:28 發表

你的意思是大部分人不支持習主席的共同富裕,對嗎?
你有閱讀障礙?
我指「大部份」點樣得出嚟,究竟「大部份」即係幾多.受訪目標及數目,受過訓練.專業的記者.編輯會引用「數字」及「來源」,我話「大部份」係訪問曱甴,結果會係相反,誤導群眾,這不是假新聞嗎?
例如:根據xx統計(加上來源),有90%中國民眾支持習主席。
作者: 6道     時間: 2022-9-25 11:04

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 15:37 發表

所以俄要打烏,打到烏只可以是中立。烏要加入军事,只会被打!
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 12:32

引用:
原帖由 6道 於 2022-9-25 11:04 發表

所以俄要打烏,打到烏只可以是中立。烏要加入军事,只会被打!
你的想法是入完人屋企搶嘢,再打人哋屋企人,唔俾人報警,如果報警就再打多一獲。
利害利害👍🏼
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 12:42

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-25 10:51 發表

你有閱讀障礙?
我指「大部份」點樣得出嚟,究竟「大部份」即係幾多.受訪目標及數目,受過訓練.專業的記者.編輯會引用「數字」及「來源」,我話「大部份」係訪問曱甴,結果會係相反,誤導群眾,這不是假新聞嗎?
例如:根據xx統計(加上來源),有90%中國民眾支持習主席。
大部分人呢個係中學生問題嚟嘅,大部分人的意思是多於半數人,而我在中國人,所以你覺得是不是多於半數中國人支持共同富裕呢?

唉,大部分都要解釋,來源🤭🤭🤭,我問的是事實是不是。希望以上資料可以令你答得出是不是大多數人支持習主席。

小弟簡單啲,支持習講話和共產黨領導😇,閣下就慢慢想支唔支持啦。
作者: wwwvv0701     時間: 2022-9-25 13:14

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 12:42 發表

大部分人呢個係中學生問題嚟嘅,大部分人的意思是多於半數人,而我在中國人,所以你覺得是不是多於半數中國人支持共同富裕呢?

唉,大部分都要解釋,來源🤭🤭🤭,我問的是事實是不是。希望以上資料可以令你答得出是不是大多數人支持習主席。

小弟簡單啲,支持習講話和共產黨領導😇,閣下就慢慢想支唔支持啦。
報紙/媒體講「大部份」「少部份」,根本係背棄自己嘅專業,用記者主觀意志去誤導讀者,50%就50%,55%就寫55%,「如實報導」有幾難呢?🤔🤔🤔
作者: 6道     時間: 2022-9-25 13:15

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 12:32 發表

你的想法是入完人屋企搶嘢,再打人哋屋企人,唔俾人報警,如果報警就再打多一獲。
利害利害👍🏼
你的说法係暴徒暴力合理化,中立和平有什么不好?
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-25 13:35

徵返來能打嗎,只能靠督戰隊去做炮灰

作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 14:32

引用:
原帖由 6道 於 2022-9-25 13:15 發表

你的说法係暴徒暴力合理化,中立和平有什么不好?
🤭🤭🤭先入人屋企搶劫,跟住我報警,原來我係錯,閣下利害👍🏼👍🏼

日本係918話中國人炸日本在中國的鐵路,日本話中國先撩者賤,你點睇?
作者: 6道     時間: 2022-9-25 14:42

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 14:32 發表

🤭🤭🤭先入人屋企搶劫,跟住我報警,原來我係錯,閣下利害👍🏼👍🏼

日本係918話中國人炸日本在中國的鐵路,日本話中國先撩者賤,你點睇?
在人家们口动力枪,暴徒始终都係暴徒。中立和平的世界就是要破坏。
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 15:13

引用:
原帖由 6道 於 2022-9-25 14:42 發表

在人家们口动力枪,暴徒始终都係暴徒。中立和平的世界就是要破坏。
作者: fantasticfour     時間: 2022-9-25 15:16

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-25 13:14 發表

報紙/媒體講「大部份」「少部份」,根本係背棄自己嘅專業,用記者主觀意志去誤導讀者,50%就50%,55%就寫55%,「如實報導」有幾難呢?🤔🤔🤔
我的問題好難嗎?
你覺得是不是多於半數中國人支持共同富裕呢?
你覺得?
原來你覺得都可以想這麼多🤔
佩服佩服👍🏼
作者: 6道     時間: 2022-9-25 15:34

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-25 15:13 發表

米国低人格话中国炸日本。不可比為,烏米暴徒去中立軍事化。
米国人格低到说人是贼,就可自以為是警察(米国黑警)?不过香港呆湾等民豬的曱甴物体就会认为自己坏事做盡,放在他人身上自己就清白的醒目<=本本低能。