標題: 今年香港馬拉松取消 大會:仍未獲批持分者無時間準備|本地|商業電台 881903 [打印本頁]

作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 18:29

今年香港馬拉松取消 大會:仍未獲批持分者無時間準備香港田徑總會宣布,取消在11月20日舉行的香港馬拉松。田總表示,大會至今尚未

香港又一鑊柒出國際的笑話.

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2457072/今年香港馬拉松取消-大會仍未獲批持分者無時間準備
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 18:33

HONG KONG SEVENS = 香港好柒.
取消埋佢喇, 無眼屎乾淨盲.
作者: takngaihk     時間: 2022-9-16 18:40

非常好,政府要擴疫為先。
作者: mowind     時間: 2022-9-16 18:41

11月個國際金融峰會好似都得番十零廿個銀行家出席
作者: chungxxx     時間: 2022-9-16 18:44

跑步都話驚,柯屎驚吾驚
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 18:44

引用:
原帖由 mowind 於 2022-9-16 18:41 發表
11月個國際金融峰會好似都得番十零廿個銀行家出席
人哋網上出席就當係參加咗.
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 18:48

引用:
原帖由 chungxxx 於 2022-9-16 18:44 發表
跑步都話驚,柯屎驚吾驚
可以參加跑步比賽的人, 都唔會發燒喉嚨痛, 而且跑步的人係單方向跑步, 又係在街道上跑, 都唔知政府驚乜嘢.
作者: 楊鉅祥     時間: 2022-9-16 18:49

Training 大過天,跑咩跑
作者: 小魚電腦公司     時間: 2022-9-16 18:49

做返漁港算啦,  好地地一個國際城巿, 比你班膠官玩死
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 18:50

你老味, 政府真係好撚驚青[[[香港加油]]]喎.
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-9-16 18:51

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-16 18:33 發表
HONG KONG SEVENS = 香港好柒.
取消埋佢喇, 無眼屎乾淨盲.
七欖,姣西同基佬最鍾意睇。
作者: falconV8     時間: 2022-9-16 18:57

11月個國際金融峰會, 會否如期舉行, 仍有很多變數。
但這項國際大型賽事被取消, 有點可惜, 郤無奈 !  
作者: 食家牛     時間: 2022-9-16 19:01

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-9-16 18:29 發表
今年香港馬拉松取消 大會:仍未獲批持分者無時間準備香港田徑總會宣布,取消在11月20日舉行的香港馬拉松。田總表示,大會至今尚未

: ...
爆疫呀, 你估澳門清左0 呀?
好多人上呼吸都出現問題啦, 仲要跑?
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 19:03

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-16 18:57 發表
11月個國際金融峰會, 會否如期舉行, 仍有很多變數。
但這項國際大型賽事被取消, 有點可惜, 郤無奈 !  
11月條條國際金融大鱷去晒新加坡飲花酒攬坡妹, 真係爽.
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 19:07

我最敬愛的家超特首, 十月發表首份施政報告, 兩個字就講完: [ 谷針, 谷針, 谷針. ]
作者: mikkiiop     時間: 2022-9-16 19:10

跑步都唔俾
On9
作者: falconV8     時間: 2022-9-16 19:11

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 16/9/2022 19:03 發表

11月條條國際金融大鱷去晒新加坡飲花酒攬坡妹, 真係爽.
比着係我, 都會過去新加坡啦 !
今次新加坡飲咗頭啖湯。
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 19:18

等我踢爆喇,
政府公告: 香港有4人限聚令, 你班蟻民一定要遵守, 幾千人跑步, 即係一嘢就篤穿4人限聚令喎, 咁搞法政府就冇晒飛屎.
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 19:20

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-9-16 18:40 發表
非常好,政府要擴疫為先。
擴大瘟疫.
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 19:33

家超特首愛民如子, 佢講香港取消馬拉松賽事, 目的都係保護香港人抗疫.
香港人可以睇電視睇外國如常舉辦的馬拉松賽事.
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-9-16 20:30

政府咁撚驚青, 取消咗國慶煙花, 即係明年的年初二煙花都係凍過水喇.
睇煙花的人都係戴口罩又係身處戶外, 都唔知驚乜鳩嘢.
依家早上返工時間, 地鐵人逼人, 有冇人因搭地鐵而中咗招???
作者: teven2005     時間: 2022-9-16 20:57

做得好好,值得一讚

都係果句,一日病毒未消失一日都唔應該搞咁大型賽事
冇野比身體健康重要
作者: pycicamn     時間: 2022-9-17 00:54

上年在防疫措施完善下舉辦到,今年又不舉辦
作者: 天地有正正     時間: 2022-9-17 02:07

支持七欖取消埋佢 配合大國清0 外防輸入 內防反彈 抗疫到底 唔好俾佢停
作者: 天地有正正     時間: 2022-9-17 02:09

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-9-16 20:57 發表
做得好好,值得一讚

冇野比身體健康重要
等病毒消失 做得好好 其實你係唔係講反話
作者: 劉婕     時間: 2022-9-17 07:05

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-9-17 00:54 發表
上年在防疫措施完善下舉辦到,今年又不舉辦
是香港田徑總會自己滕雞話取消, 話只有兩個多月時間就舉行, 仍未收到政府批文, 唔夠時間讓跑手準備喎!
兩個多月後, 怕入冬後疫病爆升先至係主因
上年就是在防疫措施不完善下舉辦到,令到今年二月香港大爆發

主辦原文網址:田總宣布取消今年渣打馬拉松 | on.cc東網 | 體波
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20220916/bkn-20220916181919899-0916_00882_001.html

作者: 綠腳趾     時間: 2022-9-17 07:14

唔駛封路擾民、唔駛跑死人、幾千人不適咁,我覺得 o 喎

真係鍾意跑自己上山或者去運動場跑夠一百畸囉

真係為跑咩,打卡啫
作者: 綠腳趾     時間: 2022-9-17 07:16

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-9-16 19:10 發表
跑步都唔俾
On9
我朝朝喺公園見人跑步喎,點唔俾啊
作者: bestwin61     時間: 2022-9-17 07:16

凡集體遊戲全部取消否則每人5000
作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-17 08:04

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-9-16 19:11 發表

比着係我, 都會過去新加坡啦 !
今次新加坡飲咗頭啖湯。
仲有新加坡個渣打馬拉松已經表明12月照去馬

https://singaporemarathon.com/

圖片附件: Screenshot_20220917-080157_Chrome.jpg (2022-9-17 08:04, 296.92 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 細菌人一路發     時間: 2022-9-17 08:06

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-9-16 20:57 發表
做得好好,值得一讚

冇野比身體健康重要
你日日返工都要迫巴士地鐵 一樣都有機會中招
作者: kwanhung     時間: 2022-9-17 08:07

香港渣馬取消,我諗大多香港人都「預咗」,無乜驚訝。

我最驚訝,係聽到楊局長話驚訝。

睇到人哋唔駛仆街都開心,在此祝福新加坡 11 月嘅金融科技週舉辦成功,順祝新加坡渣打馬拉松(12月3至4日)一切順利。
作者: pycicamn     時間: 2022-9-18 02:12

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-17 07:05 發表

是香港田徑總會自己滕雞話取消, 話只有兩個多月時間就舉行, 仍未收到政府批文, 唔夠時間讓跑手準備喎!
兩個多月後, 怕入冬後疫病爆升先至係主因
上年就是在防疫措施不完善下舉辦到,令到今年二月香港大爆發

主辦原文網址:田總宣布取消今年渣打馬拉松 | on.cc東網 | 體波
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20220916/bkn-20220916181919899-0916_00882_001.html
去到11月確診數字大約1000-2000宗,不舉辦都不合理
作者: 夜來人     時間: 2022-9-18 02:18

香港要打針比大陸佬黎香港緊要啲,呢啲國際賽事,展覽會都好閒姐
作者: yamamaisougly     時間: 2022-9-18 02:28

全港清0
-事無成
作者: ATA0075     時間: 2022-9-18 03:38

跑乜9呀?
作者: smallcannon2002     時間: 2022-9-18 04:04

的人咁中意跑, 又成日話外國大部份地方已經開放, 咪去外國跑囉, 十一月泰國都有馬拉松, 的人講到外國咁好, 去外國跑嘛, 出面大把選擇, 使乜成日嘈話香港取消啫? 心動不如行動, 嘈冇用㗎, 快的去報名啦。😆😆😆

圖片附件: FB_IMG_1663445138662.jpg (2022-9-18 04:06, 117.37 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: cwbguy     時間: 2022-9-18 05:36

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 16-9-2022 18:29 發表

: ...
田總和田北俊一樣,都係黃的
作者: hw1chan     時間: 2022-9-18 05:45

跑乜鬼, 費事出意外 
作者: ken-man     時間: 2022-9-18 05:46

李光耀用左幾十年來就係想超越香港,香港嘅李Sir幾個月就幫佢搞掂。
作者: 劉婕     時間: 2022-9-19 10:15

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-9-18 02:12 發表

去到11月確診數字大約1000-2000宗,不舉辦都不合理
田徑總會係怕11月之後大爆發, 到時市民入佢數, 以後都冇得搞点算?
不如早啲宣佈取消, 又可以入政府數
作者: pycicamn     時間: 2022-9-20 00:59

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-9-19 10:15 發表

田徑總會係怕11月之後大爆發, 到時市民入佢數, 以後都冇得搞点算?
不如早啲宣佈取消, 又可以入政府數
可破例戴着口罩參加馬拉松,即使活動完了也不會大爆發,但要改在下午進行,因太早舉辦活動抵抗力會下降
作者: 劉婕     時間: 2022-9-20 08:57

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-9-20 00:59 發表

可破例戴着口罩參加馬拉松,即使活動完了也不會大爆發,但要改在下午進行,因太早舉辦活動抵抗力會下降
11月不太熱, 戴著口罩跑應該不會太辛苦!
但跑手不是這麼認為
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-20 15:05

任何都講現實,參考外國遊客消費數據無可能讓所有外國人無條件入境,昔日川普大帝細千金在特區消費。最要人物給予特別優惠,人數不多但消費強,而且容易把握
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-20 15:09

有些外國人消費強,有些外國人無消費力身上有很多病毒無價值,甚至做港女一隻洋鴨
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-20 15:13

設定最低消費額,某些洋棍根本無錢,入境做港女一隻洋鴨,某些港女共享一隻洋鴨,洋人甚至拿jetso
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-20 15:20

跑馬拉松如果中東油王家族,來特區一定歡迎,消費力強
作者: 奥海     時間: 2022-9-20 15:54

不舉咪好囉唔使封路阻人生活