標題: 普京抵撒馬爾罕準備晤習近平及出席上合組織峰會 - RTHK [打印本頁]

作者: 前進可愛的波菜     時間: 2022-9-15 19:00

俄羅斯總統普京抵達烏茲別克撒馬爾罕,準備出席上海合作組織峰會。 會議舉行期間,普京會同國家主席習近平會談。路透社報道,普京同習近平將於當地周四下午會晤。 另外,普京亦計劃同伊朗、吉爾吉斯、巴基斯坦、土庫曼及烏茲別克的領袖會晤。

🤔習大大用了2年時間打齊3針或4針?

所以才出行?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1666896-20220915.htm

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-9-15 19:00, 275.7 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-9-15 19:01

是不用帶罩的 只有低級生物還在恐懼

作者: 香港雞蟲     時間: 2022-9-15 19:07

激死登登
作者: 啟德之星     時間: 2022-9-16 03:00

為何北韓不加入?
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2022-9-16 03:39

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-9-15 19:00 發表
俄羅斯總統普京抵達烏茲別克撒馬爾罕,準備出席上海合作組織峰會。 會議舉行期間,普京會同國家主席習近平會談。路透社報道,普京同習近平將於當地周四下午會晤。 另外,普京亦計劃同伊朗、吉爾吉斯、巴基斯坦、土庫曼及烏茲別克的領袖會晤。
中國+俄羅斯+哈薩克+伊朗+吉爾吉斯+巴基斯坦+土庫曼+烏茲別克
已經佔全球能源供應產量接近50%
沙特近幾年又開始唔再聽美國支笛……

睇泥歐洲真係要靠晒美國啲能源供應先掂
作者: 史太夫     時間: 2022-9-16 05:49

中俄會師攻入北美,殺死所有美畜已經指日可待。
作者: 堅決反對     時間: 2022-9-16 06:30

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-9-16 03:39 發表

中國+俄羅斯+哈薩克+伊朗+吉爾吉斯+巴基斯坦+土庫曼+烏茲別克

現在全世界都推電動車
而核能發電技術愈來愈成熟
過多十至廿年產油國食蕉呢個先係趨勢
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-16 07:03

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-15 19:07 發表
激死登登
千方百計要見習大
作者: sakito520     時間: 2022-9-16 07:53

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-16 06:30 發表

現在全世界都推電動車
所以沙特咪請中國幫佢轉型起基建囉
中國電動車又已經彎道超車穩穩攞住世界第一技術同市場
能源又有沙特伊朗俄佬長約穩定射住過渡到新能源達成碳中和,同時又將人民幣強勢化
提提你~唔好忘記你老尾家陣轉為產油國仲要係雞肋頁岩油
作者: nikonlee     時間: 2022-9-16 08:17

引用:

現在全世界都推電動車
美元捆绑了石油期货

石油不再重要,受伤最重的是美国

全世界90%太阳能板大陆出口,全世界锂电池厂家前10,7家中国,宁德第一

俄罗斯,中亚有大量的硅和锂都是新能源原材料,还有超高压传输技术也是中国领先,你忘记?不是美国打压,英国的核电站都是中国建造了,成本和技术有优势

中国想用新能源超车等了很久了,所以才答应大力推动碳中和,并作出承诺

如果美国自己废了石油和其他天然气等旧能源,中国求之不得

本来这个就是一个双击战术,要不就帮俄罗斯,要不是就帮中国,一个新能源,一个旧能源,你美国玩那样??

作者: 宅男有野講     時間: 2022-9-16 10:48

定係中國可以襯俄羅斯唔掂,
向俄羅斯收購西伯利亞遠東地方?
反正全球氣溫變暖,向北遷徙係大勢
作者: 豆芽生     時間: 2022-9-16 10:50

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-9-16 03:39 發表

呢個上合組織去到美元化就精彩囉
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-16 10:52

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-16 08:17 發表

美元捆绑了石油期货

石油不再重要,受伤最重的是美国

全世界90%太阳能板大陆出口,全世界锂电池厂家前10,7家中国,宁德第一

俄罗斯,中亚有大量的硅和锂都是新能源原材料,还有超高压传输技术也是中国领先,你忘记?不是美国打压,英国的核电站都是中国建造了,成本和技术有优势

中国想用新能源超车等了很久了,所以才答应大力推动碳中和,并作出承诺

如果美国自己废了石油和其他天然气等旧能源,中 ...
火鸡國又發現夠千年用稀土,.支持你地制裁美狗唔賣電池,唔買晶片,餓死美狗

作者: MiracleZone     時間: 2022-9-16 12:14

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-9-16 05:39 發表

哈薩克+吉爾吉斯+土庫曼+烏茲別克同中俄關係的確係好,但其實都唔係反西方陣營喎
佢哋同歐美關係一向OK或好

沙特阿拉伯同巴基斯坦就算同美國冇以前咁close,都唔代表佢哋已經係反美陣營

特別係沙特,之前同特朗普政府關係好啲,同拜登就當然冇咁好,所以可能同邊個上任有啲關連

作者: peter925     時間: 2022-9-16 13:25

密謀分食歐美崩潰後嘅利益。
作者: longgun67     時間: 2022-9-16 13:28

黃撚又要好嬲好嬲咁食黃店
作者: oyear     時間: 2022-9-16 13:33

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-16 10:52 發表

火鸡國又發現夠千年用稀土,.支持你地制裁美狗唔賣電池,唔買晶片,餓死美狗
中國從來就無玩制裁,你支持咩
依家係美國自己關埋門,唔賣又唔想買中國貨
作者: longgun67     時間: 2022-9-16 13:45

引用:

現在全世界都推電動車
講之前先出黎柒啦
美國單方面退出京都議定書即係唔會遵守協定、全世界20強新能源零件有3/4屬於中國...當中有好多光伏產件來自新疆
仲未計石油、天然氣、煤炭佔左全球能源70%以上
以歐洲現時情況,發展起碼要4-50年甚至更耐,如果中國肯出手幫可能會快小小
你唔識就唔好出聲,低能仔井底之蛙
作者: chan198999     時間: 2022-9-16 14:40

引用:
原帖由 oyear 於 2022-9-16 13:33 發表

佢唔知道土耳其和美國關係麻麻!

土耳其同俄合作,美國就制裁左佢,唔俾佢用美國武器。

搞到土耳其火滾,自己建五代戰機,還要搞俄一齊搞。🤣
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-16 15:10

引用:
原帖由 oyear 於 2022-9-16 13:33 發表

你冇睇新聞咪制裁佐幾個美狗耳猿囉,咩冇呀
作者: oyear     時間: 2022-9-16 15:23

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-16 15:10 發表

你冇睇新聞咪制裁佐幾個美狗耳猿囉,咩冇呀
只係還擊哥幾個攪事既無名小卒。
其實根本就無還擊。你覺得唔夠嗎?

習近平日日就話太平洋足夠大可以容納中國美國。
西方白人只信林林法則,要還拖白人先會怕。
作者: superplx     時間: 2022-9-16 15:33

中國地大 有既係太陽能 由其中西部
所以推廣新能源係好事
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2022-9-16 15:38

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-15 19:01 發表
點低過PH法輪亂倫雞妹妹,PH雞爸川普又點,打幾針,新爸拜登早打4針,PH仔冇膽講雞爸
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-16 15:50

引用:
原帖由 oyear 於 2022-9-16 15:23 發表

只係還擊哥幾個攪事既無名小卒。
其實根本就無還擊。你覺得唔夠嗎?

習近平日日就話太平洋足夠大可以容納中國美國。
西方白人只信林林法則,要還拖白人先會怕。
咁唔怪得美狗得串進尺啦,攪咁多嘢,就係制裁力度不夠格
作者: 乞衣曱甴     時間: 2022-9-16 16:00

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-9-15 19:01 發表
你講的低級生物是不是閣下貴母親,居然能生你呢隻牲畜出來🤭🤭
作者: oyear     時間: 2022-9-16 19:01

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-16 15:50 發表

咁唔怪得美狗得串進尺啦,攪咁多嘢,就係制裁力度不夠格
大陸九成人想依家就武統
民焠就係唔理性既。美國就係想你華人打生打死
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-9-16 19:34

引用:
原帖由 oyear 於 2022-9-16 19:01 發表

大陸九成人想依家就武統
民焠就係唔理性既。美國就係想你華人打生打死
係咩有咁嘅事