標題: 烏軍24小時內重奪逾20村鎮 專家:驕兵必敗 - 香港文匯網 [打印本頁]

作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 11:06

(香港文匯報綜合報道)俄烏衝突形勢近日出現逆轉,烏克蘭軍方稱在東北部哈爾科夫奪回3,000平方公里土地。有專家指出,烏軍漸掌握主動權,但若要保住戰果,須謹記「驕兵必敗」的道理,切勿急於乘勝追擊,同時要確保後勤補給充足。

軍事分析家指出,烏軍在哈爾科夫報捷,主因是獲得西方國家支援大量先進武器,加上俄軍後撤後遺留大批彈藥和軍事文件,補充了烏軍裝備,以及使烏方和西方國家能進一步分析俄軍計劃、戰術甚至弱點。《華爾街日報》指出,烏克蘭距離在這場衝突中取得勝利仍有漫漫長路,但扭轉在戰場上的劣勢,可增加將來與俄方和談的籌碼。

烏指俄襲基建 900萬人斷電

不過專家表示,相比奪回哈爾科夫,守住當地會更困難,若希望進一步攻下其他被佔領地區,必須事先仔細評估,稱「驕兵必敗」是不變的真理,歷史上出現太多乘勝追擊卻兵敗而回的例子。美國智庫「新美國安全中心」俄羅斯問題專家埃德蒙頓說,「快速取得進展固然很好,但切記不要讓部隊分得太散。」

另一智庫「戰略與國際研究中心」國際安全計劃主任瓊斯也表示,後勤補給是否能跟上,是烏軍高層決定下一步行動前須衡量的重點,烏軍仍需燃料、彈藥和食物,才能保持推進,他引用二戰時期盟軍1944年登陸諾曼底後,美國「鐵血將軍」巴頓率領部隊在數周內推進1,120公里到達盧森堡,但最終因補給線無法趕上,被迫放慢攻勢,「後勤補給是所有軍隊的命脈,如何在這方面做得比敵軍好是重大挑戰。」

最新戰況方面,烏軍昨日表示,在過去24小時內重奪逾20條村鎮,烏總參謀部前日則稱,俄軍已撤出盧甘斯克地區軍事重鎮斯瓦托夫,指該鎮是俄補給路線的重要樞紐。

◆ 烏克蘭坦克在哈爾科夫行駛。 (路透社)

烏總統澤連斯基前日在社媒發文,指責撤退的俄軍對平民基礎建設發動報復攻擊,其中哈爾科夫一間地熱電廠受襲,導致該地區大範圍斷電,頓涅茨克、扎波羅熱、第聶伯羅彼得羅夫斯克和蘇米部分地區也陷入漆黑,合共約900萬人受影響,「俄軍攻擊對象並非軍事設施,他們的目標是剝奪民眾使用照明和暖氣。」俄方則否認蓄意攻擊平民及民生基礎設施。

普京取消與國防部高層會議

據俄媒報道,在俄軍於哈爾科夫的軍事行動失利後,俄總統普京已推遲原定與國防部高層在黑海度假勝地索契舉行的會議。克宮發言人佩斯科夫證實會議取消,但表示相關會議未來仍有必要舉行,稱「隨着特別軍事行動的發展,也累積出某些待討論與檢討的經驗」,但他沒透露會在何時舉行。

俄稱軍事行動持續 直至所有目標達成

(香港文匯報綜合報道)對於烏軍聲稱進行反攻,奪回東北部哈爾科夫地區大片土地,克里姆林宮發言人佩斯科夫昨日表示,俄方將繼續在烏克蘭的特別軍事行動,直至所有目標達成為止。

傳烏反攻兵力超俄7倍

佩斯科夫表示,總統普京已聽取有關俄軍重新部署的匯報,國防部承認俄軍在哈爾科夫地區後撤,但未有形容為「撤退」。他指出,總統時刻都與防長和所有軍方指揮官溝通,被問到普京是否仍信任軍方領導層時,佩斯科夫未有正面回應,僅稱「特別軍事行動將繼續,直至所有原本訂下的目標達成」。

在俄方控制的哈爾科夫地區,當地官員向俄媒透露,烏軍上周已奪回北部多條村莊,並迫近俄羅斯邊境,他指出,進行反攻的烏軍人數超過俄軍人數7倍。

責任編輯: 文劼

製造暫時的「大勝」,沖昏西方帝國主義陣營頭腦
中俄等十多國東方2022正義聯軍,已集結十萬大軍,隨時甕中捉鱉

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202209/13/AP631fd7cbe4b033218a62505a.html
作者: sunday8999     時間: 2022-9-13 11:08

俄軍用緊孫子兵法 制造烏軍小勝假象 誘敵深入 然後一舉伏擊烏軍 將其消滅

作者: voyagehk     時間: 2022-9-13 11:24

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-9-13 11:06 發表

(香港文匯報綜合報道)俄烏衝突形勢近日出現逆轉,烏克蘭軍方稱在東北部哈爾科夫奪回3,000平方公里土地。有專家指出,烏軍漸掌握主動權,但若要保住戰果,須謹記「驕兵必敗」的道理,切勿急於乘勝追擊,同時要確保後勤補給充足。

軍事分析家指出,烏軍在哈爾科夫報捷,主因是獲得西方國家支援大量先進武器,加上俄軍後撤後遺留大批彈藥和軍事文件,補充了烏軍裝備,以及使烏方和西方國家能進一步分析俄軍計劃、戰術甚至 ...
分分鐘等嗚軍戰力分散到時俄佬玩逐個殲滅
作者: voyagehk     時間: 2022-9-13 11:25

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-9-13 11:08 發表
俄軍用緊孫子兵法 制造烏軍小勝假象 誘敵深入 然後一舉伏擊烏軍 將其消滅
無錯,依家更似暴風雨前夕
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-9-13 11:28

引蛇出洞打殲滅戰
去到呢一刻關鍵係邊一邊死得人小,三千平方公里即係三個香港咁大嘅地方,唔好吹過龍。
作者: ah_wil     時間: 2022-9-13 11:29

其實要炸個總統幾難?
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-9-13 11:30

匿山洞等人撤走,跟住出嚟嗌打贏啦 再呃翻當地居民:現在又我管 你地要交翻稅

作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 11:50

引用:
原帖由 voyagehk 於 2022-9-13 11:25 發表

無錯,依家更似暴風雨前夕
普京孤身力敵美英為首的西方帝國納綷的欺凌

栗戰書訪俄,傳授中國偉人新時代兵法
西方國家有排受!
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 12:46

引用:
原帖由 ah_wil 於 2022-9-13 11:29 發表
 其實要炸個總統幾難?
為何要炸,有乜好過敵人前線總指揮是個業餘戲子政棍
但背後有美軍操縱著,是肯定的

其實就是代理人戰爭,俄烏就是中美代理人
作者: mikkiiop     時間: 2022-9-13 12:52

估唔到俄佬而家戰力咁差
作者: peter925     時間: 2022-9-13 13:02

俄軍太快打贏就等於比機會歐洲回氣,到時能源價格回落亦不利俄方,所以要製造勢均力敵境像。
作者: bestwin61     時間: 2022-9-13 13:08

打到莫斯科先講
作者: cardreadermp3     時間: 2022-9-13 13:18

俄就住就住打,下面點發圍
作者: 2282008     時間: 2022-9-13 13:20

孫子兵法棄城誘敵 虛則實之 實則虛之 戰場爾虞我詐 戰況還未結束就....大言不慚🤭
作者: audia     時間: 2022-9-13 14:28

我係普京就唔忍啦! 一早射粒戰術核彈BB。反正都輸硬……攬埋俄羅斯人一齊死💞
作者: ah_wil     時間: 2022-9-13 14:31

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-9-13 12:46 發表

為何要炸,有乜好過敵人前線總指揮是個業餘戲子政棍
但背後有美軍操縱著,是肯定的

其實就是代理人戰爭,俄烏就是中美代理人
炸條仆街就唔會有領導!
旗下馬仔可能個個想投靠 Russia
作者: Thank_777     時間: 2022-9-13 14:32

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-13 11:28 發表
引蛇出洞打殲滅戰
去到呢一刻關鍵係邊一邊死得人小,三千平方公里即係三個香港咁大嘅地方,唔好吹過龍。
一個東莞咁上下大的地方

而且是俄軍主動唔要

班傻鳩打晒飛機
作者: audia     時間: 2022-9-13 14:36

大家漏咗重點!「文滙報」五毛唔敢入嚟,除非上綫有指令帶風向。

只是误会”!
卢卡申科:马上派
大使回基辅,修复兄弟关系

中國網易新聞
https://3g.163.com/dy/article/HH4RCK70055389NN.html?spss=adap_pc
作者: audia

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 百川歸海     時間: 2022-9-13 14:37

最痛苦係歐豬
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 14:38

引用:
原帖由 2282008 於 2022-9-13 13:20 發表
孫子兵法棄城誘敵 虛則實之 實則虛之 戰場爾虞我詐 戰況還未結束就....大言不慚🤭
瑜亮過招,豈是凡人能看透
最重要是擁護習主席,支持祖國一切行動
不被外媒風向動搖
作者: CallMeKSM     時間: 2022-9-13 14:38

引用:
原帖由 voyagehk 於 2022-9-13 11:24 發表

分分鐘等嗚軍戰力分散到時俄佬玩逐個殲滅
傻兵必敗!

作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 14:43

引用:
原帖由 百川歸海 於 2022-9-13 14:37 發表
最痛苦係歐豬
[img]https://i.imgur.com/6DYVUeT_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium[[/img]
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 14:53

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-13 14:38 發表
配埋圖,等死全家嘅5五毛冇聲出💞
此乃三十四計苦肉計
看來中國已派軍委參謀接管指揮
西方人的那種橫衝直撞,永遠鬥不過中華三千年兵法戰略藝術

圖片附件: 143144B93-0.png (2022-9-13 14:53, 368.46 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 14:54

引用:
原帖由 百川歸海 於 2022-9-13 14:37 發表
最痛苦係歐豬

作者: audia     時間: 2022-9-13 14:56

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-9-13 14:53 發表

此乃三十四計苦肉計
中國最拿手滲透!俄軍領導應該有中國無間道💞
作者: lovewai2     時間: 2022-9-13 15:11

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-9-13 11:08 發表
好心你睇清楚現代戰爭模式
北約衛星每分鐘都分析俄部隊位置
地面通訊又截曬
連俄軍偷了人地幾多架洗衣機都知
俄佬仲想埋伏
正好開戰初期想突擊基輔機場
一起飛美國已經call烏軍炮兵係機場附近set 炮啦
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-9-13 15:12

有條茂李又話俄軍三日後斷糧,過咗咁耐俄軍仍然打緊仗,依家烏軍只奪回20分1烏克蘭土地,隔離有班人已經好開心係咁打飛機
作者: lovewai2     時間: 2022-9-13 15:12

引用:
原帖由 bestwin61 於 2022-9-13 13:08 發表
打到莫斯科先講
莫斯科号D屍
應該俾魚食剩骨
作者: lovewai2     時間: 2022-9-13 15:14

引用:
原帖由 Thank_777 於 2022-9-13 14:32 發表

一個東莞咁上下大的地方

而且是俄軍主動唔要

班傻鳩打晒飛機
伊久姆花2個月打下會主動唔要
主動唔要唔駛送成旅軍備俾敵人呀
作者: PKdickson     時間: 2022-9-13 15:40

俄佬最叻就係等入冬將敵人一舉消滅!
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 16:16

引用:
原帖由 PKdickson 於 2022-9-13 15:40 發表
是的 Ching懂歷史
埋葬多少德法西方帝國納綷亡魂
擔定櫈仔,今年十月開始,歐洲好戲連場
作者: ax7ax     時間: 2022-9-13 16:22

突登退守,穩步陣腳,再反擊
作者: 得閒看看     時間: 2022-9-13 17:19

引用:
原帖由 lovewai2 於 2022-9-13 15:11 發表

地面通訊又截曬
俄佬仲想埋伏
冇辦法,佢哋仲係用緊冷兵器嘅思維!
作者: judylam651     時間: 2022-9-13 17:27

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-9-13 11:06 發表

軍事分析家指出,烏軍在哈爾科夫報捷,主因是獲得西方國家支援大量先進武器,加上俄軍後撤後遺留大批彈藥和軍事文件,補充了烏軍裝備,以及使烏方和西方國家能進一步分析俄軍計劃、戰術甚至 ...
一出好戏,乌克兰大举反攻之际,波兰在背后狠捅一刀!

https://www.youtube.com/watch?v=5e2rjP0icpQ&t=132s
作者: 朋友號04     時間: 2022-9-13 17:30

引用:
原帖由 2282008 於 2022-9-13 13:20 發表
東風食鋪雞胡咁早慶祝
作者: naly     時間: 2022-9-13 17:47

其實烏克蘭係度都反攻左好耐, 只係呢次集結左7,8倍於俄軍的兵力, 俄軍先有退我咁快
作者: 禁言又點     時間: 2022-9-13 17:49

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-9-13 15:12 發表
有條茂李又話俄軍三日後斷糧,過咗咁耐俄軍仍然打緊仗,依家烏軍只奪回20分1烏克蘭土地,隔離有班人已經好開心係咁打飛機
條茂李係咪你老友eddie
作者: naly     時間: 2022-9-13 17:53

班友吹到美國科技咁勁, 咪一樣打輸比塔利班
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-9-13 17:57

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-9-13 17:19 發表

冇辦法,佢哋仲係用緊冷兵器嘅思維!
烏克蘭而家電都冇得用,仲可以高乜鳩嘢科技呀?
作者: peter925     時間: 2022-9-13 17:59

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-13 14:28 發表
我係普京就唔忍啦! 一早射粒戰術核彈BB。反正都輸硬……攬埋俄羅斯人一齊死💞
你係普京?柔道冠軍?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-9-13 18:00

引用:
原帖由 lovewai2 於 2022-9-13 15:11 發表

地面通訊又截曬
俄佬仲想埋伏
就係知你歐美成日通水。
而家就襲擊烏克蘭嘅電力設施。
等你冇能源。
機都開唔著
睇你仲玩乜嘢膠科技。
當然你可以話烏克蘭仲可以用發電機云云,但係到能源短缺嗰陣都仲有得開機發電嘅嘢,一定係軍事目標。到時搵架無人機喺高空用紅外探測好快就搵出嚟。
作者: peter925     時間: 2022-9-13 18:03

引用:
原帖由 PKdickson 於 2022-9-13 15:40 發表
以己之長擊敵之短
作者: voyagehk     時間: 2022-9-13 18:06

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-9-13 11:50 發表

普京孤身力敵美英為首的西方帝國納綷的欺凌

栗戰書訪俄,傳授中國偉人新時代兵法
西方國家有排受!
根本就齊齊商討點大反攻尾閪方
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-9-13 18:34

引用:
原帖由 禁言又點 於 2022-9-13 17:49 發表

條茂李係咪你老友eddie
直頭佗衰「老友」兩個字
作者: montejo     時間: 2022-9-13 18:59

引用:

奪回3000平方公里咁大把………即係三個香港唔夠
作者: montejo     時間: 2022-9-13 19:00

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-13 11:28 發表
引蛇出洞打殲滅戰
小過三個香港
作者: 得閒看看     時間: 2022-9-13 19:38

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-9-13 17:57 發表

烏克蘭而家電都冇得用,仲可以高乜鳩嘢科技呀?
啱呀,所以咪話嗰班茂利用啲乜鳩包餃子思維囉!
作者: _👻_     時間: 2022-9-13 19:52

有老美武器無限支援 俄羅斯敗是遲早問題
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 20:01

引用:
原帖由 voyagehk 於 2022-9-13 18:06 發表

根本就齊齊商討點大反攻尾閪方
偉大人民領袖親自飛去中亞國家烏茲別克
是否去親自部署,親自指揮,御駕親征,就不得而知
作者: Zzlaz     時間: 2022-9-13 20:19

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-9-13 02:53 PM 發表

此乃三十四計苦肉計
笑左。。

你果d乜計乜計係弱者對抗強者先用
呢家世界第二義之師都搞成咁
走果時又送武器
https://youtu.be/1NRODKpvqKE
作者: naly     時間: 2022-9-13 20:32

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-9-13 20:19 發表

笑左。。

你果d乜計乜計係弱者對抗強者先用
呢家世界第二義之師都搞成咁
走果時又送武器
https://youtu.be/1NRODKpvqKE
咁美國打輸俾塔利班, 走個時送一大堆武器又點睇
作者: siuhung     時間: 2022-9-13 20:52

重奪逾20村鎮又如何呢?
仲有冇居民在?
係咪有嘅話,就會徵召拉班村民同鎮民參戰呢?定係送去後防呢?還是留返係當地?而若果留返係當地,要不要提供糧食比呢20條村鎮的人民過冬呢?那麼會否拖累烏軍的糧食補給呢?
還有的是,會否拉長了戰線,分散了烏軍兵力,隨時會被俄軍反撲呢?

總之呢,唔到最後,都未知個結局,而一個爛溶溶的國家,要花數十年重建,還分分鐘會陷入債務危機,就已經輸九成囉!
作者: ryokun99     時間: 2022-9-13 22:13

你班曱甴確定烏克蘭反攻緊?唔係俄佬同習大大設局?真係好L天真唧一班冇腦廢物
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-9-13 22:22

還是俄軍打完收工,
離開之後烏軍就走返入去?
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-13 22:23

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-9-13 20:52 發表
重奪逾20村鎮又如何呢?
仲有冇居民在?
係咪有嘅話,就會徵召拉班村民同鎮民參戰呢?定係送去後防呢?還是留返係當地?而若果留返係當地,要不要提供糧食比呢20條村鎮的人民過冬呢?那麼會否拖累烏軍的糧食補給呢?
還有的是,會否拉長了戰線,分散了烏軍兵力,隨時會被俄軍反撲呢?

總之呢,唔到最後,都未知個結局,而一個爛溶溶的國家,要花數十年重建, ...
Ching心水清,歐洲準備過冬
糧食物資一早收割曬,剩下爛銅爛鐵是減輕行李回家
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-9-13 22:24

引用:
原帖由 ah_wil 於 2022-9-13 11:29 發表
 其實要炸個總統幾難?
澤男死了就會成為英雄,
留番低佢日日獻世,
反而更有用。
作者: cannabisbaby

作者: lukjoel     時間: 2022-9-14 00:58

引用:

一個用上帝視角3D攻擊,一個盲咗响地下用「閃電五連鞭」亂Fing 。傻的都知道邊個乃嘢啦⋯⋯視頻裡裙luck褲luck,留哂啲武器軍火…..現時烏仔的軍火變咗有俄仔加Nato 支持……「驕兵必敗」..俄羅斯不負此名!

作者: kihim2004     時間: 2022-9-14 01:15

引用:
原帖由 naly 於 2022-9-13 17:53 發表
班友吹到美國科技咁勁, 咪一樣打輸比塔利班
01年阿富汗戰爭美國佬用兩個月就令塔利班政府倒台
而上年係美軍主動撤軍
塔利班幾時打贏過美國佬?
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-9-14 01:51

烏國無論政經社會都已大受破壞和元氣大傷,戰事一時變化都很難改寫烏國人民悲苦,小弟對烏國美麗少女流淚
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-9-14 02:19

引用:
原帖由 kihim2004 於 2022-9-14 01:15 發表

而上年係美軍主動撤軍
阿富汗人民抗戰二十年,最終擊退美帝國主義,恢復對全國行使主權,事實擺在眼前
癲倒黑白,收左美國佬幾錢?
作者: 買大陸股等跳樓     時間: 2022-9-14 03:43

俄狗 侵略者 抵能死
作者: beegeejk     時間: 2022-9-14 04:05

引用:
x2
作者: audia     時間: 2022-9-14 09:14

引用:
原帖由 peter925 於 2022-9-13 17:59 發表

你係普京?柔道冠軍?
普京老人症發作可能會做得出。反歷史罪人都好似講過類似言論。
始終韭菜係用嚟割,用嚟送死。

毛澤東是否說過“死3億人沒關系”
https://www.dswxyjy.org.cn/BIG5/ ... 23725-30920896.html
作者: audia     時間: 2022-9-14 09:30

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-13 18:59 發表

奪回3000平方公里咁大把………即係三個香港唔夠
報導大概係俄羅斯已佔領二十分一。大家買多啲花生爆谷慢慢睇💞

如果這刻白俄申科調轉槍頭仲好睇😎☝️
來源:大6網易!香土大6仔唔洗翻牆都睇到💞

不是开玩笑,白俄罗斯发表声明:祝贺乌克兰独立日!没想到

- 网易 2022年8月24日
https://3g.163.com/dy/article/HFIHMSGN0553BD4L.html?spss=adap_pc

作者: audia     時間: 2022-9-14 09:35

補充多次post主題

香港文匯報綜合報道)俄烏衝突形勢近日出現逆轉,烏克蘭軍方稱在東北部哈爾科夫奪回3,000平方公里土地。有專家指出,烏軍漸掌握主動權,但若要保住戰果,須謹記「驕兵必敗」的道理,切勿急於乘勝追擊,同時要確保後勤補給充足。
作者: borofans     時間: 2022-9-14 09:36

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-13 14:36 發表
大家漏咗重點!「文滙報」五毛唔敢入嚟,除非上綫有指令帶風向。

只是误会”!
卢卡申科:马上派
大使回基辅,修复兄弟关系

中國網易新聞
https://3g.163.com/dy/article/HH4RCK70055389NN.html?spss=adap_pc
儍閪小粉紅用垃圾報鳩噏啫😂乜新聞都唔洗睇,除咗儍仔丁第一家犬白俄之外,中秋殺撻子之後,亞塞拜疆即刻打鳩儍仔丁條靚阿美利亞你就知鄰近國家買邊邊😂😂國家情報唔勁過你作新聞❓
作者: montejo     時間: 2022-9-14 09:38

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-14 09:30 發表

報導大概係俄羅斯已佔領二十分一。大家買多啲花生爆谷慢慢睇💞

如果這刻白俄申科調轉槍頭仲好睇😎☝️
來源:大6網易!香土大6仔唔洗翻牆都睇到💞

不是开玩笑,白俄罗斯发表声明:祝贺乌克兰独立日!没想到

- 网易 2022年8月24日
https://3g.163.com/dy/article/HFIHMSGN0553BD4L.html?spss=adap_pc
你想表達乜?
作者: borofans     時間: 2022-9-14 09:38

引用:

地面通訊又截曬
俄佬仲想埋伏
6月已經見唔到儍仔丁啲飛機,根本唔敢飛
作者: peter925     時間: 2022-9-14 09:45

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-14 09:14 發表

普京老人症發作可能會做得出。反歷史罪人都好似講過類似言論。
始終韭菜係用嚟割,用嚟送死。

毛澤東是否說過“死3億人沒關系”
https://www.dswxyjy.org.cn/BIG5/n1/2019/0228/c423725-30920896.html
所以毛主席有資格被封為神,深明生命嘅意義在於自由,國民面對邪惡帝國侵略下不惜捨生取義,不會被敵人踐踏中國人嘅尊嚴,為下一代人建立復興嘅基礎。
作者: borofans     時間: 2022-9-14 09:45

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-9-13 15:12 發表
信cctvb鳩噏❓其餘地方已經冇哂兵撤哂啦,烏仔唔係你班咀炮兵,做好運輸補給報防慢慢行過去都未遲😂
作者: peter925     時間: 2022-9-14 09:48

引用:
原帖由 borofans 於 2022-9-14 09:36 發表

儍閪小粉紅用垃圾報鳩噏啫😂乜新聞都唔洗睇,除咗儍仔丁第一家犬白俄之外,中秋殺撻子之後,亞塞拜疆即刻打鳩儍仔丁條靚阿美利亞你就知鄰近國家買邊邊😂😂國家情報唔勁過你作新聞❓
語無輪次,都唔知你發乜噏風。
作者: audia     時間: 2022-9-14 09:49

引用:
原帖由 peter925 於 2022-9-14 09:45 發表

所以毛主席有資格被封為神,深明生命嘅意義在於自由,國民面對邪惡帝國侵略下不惜捨生取義,不會被敵人踐踏中國人嘅尊嚴,為下一代人建立復興嘅基礎。
係!當年投胎到中國就註定條命奉獻咗畀黨。
多麽感人  多麽暖心💞
作者: peter925     時間: 2022-9-14 09:51

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-14 09:49 發表

係!當年投胎到中國就註定條命奉獻咗畀黨。
多麽感人  多麽暖心💞
中華歷代英雄都係存著一樣的意志,這是刻於中華大地每個人基因中嘅光榮。
作者: audia     時間: 2022-9-14 09:54

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-14 09:38 發表

你想表達乜?
五毛唔識睇 ?

文滙報道
大陸網報道
代表咩?

代表當日支持俄侵略嘅集體炒車。

圖片附件: images.jpeg.jpg (2022-9-14 09:54, 16.94 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: peter925     時間: 2022-9-14 09:57

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-14 09:35 發表
補充多次post主題

潛台辭係烏軍驕兵必敗,因為後勤保給不足。
作者: audia     時間: 2022-9-14 09:59

引用:
原帖由 peter925 於 2022-9-14 09:57 發表

潛台辭係烏軍驕兵必敗,因為後勤保給不足。
您啲理解能力唔簡單……已畀💞
作者: peter925     時間: 2022-9-14 10:00

引用:
原帖由 kihim2004 於 2022-9-14 01:15 發表

而上年係美軍主動撤軍
19年曱甴用幾個月佔領香港各街道,而前年主動撤曱,香港人幾時打贏過曱甴?
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-9-14 10:01

引用:
原帖由 audia 於 2022-9-13 14:28 發表
好彩你唔係。
作者: kihim2004     時間: 2022-9-14 10:07

引用:
原帖由 peter925 於 2022-9-14 10:00 發表

19年曱甴用幾個月佔領香港各街道,而前年主動撤曱,香港人幾時打贏過曱甴?
唔識比喻就咪突個龜頭出黎柒啦
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-9-14 10:08

又話俄軍得番三日糧,要去超市搶食物,
又話烏軍大反攻,五月講到現在,
連美國人都唔睇呢台戲了。

https://youtu.be/UBZEs6V-ThU
作者: peter925     時間: 2022-9-14 10:10

引用:
原帖由 kihim2004 於 2022-9-14 10:07 發表

唔識比喻就咪突個龜頭出黎柒啦
你唔識睇比喻啫,曱甴無自知之明係正常的,預衰一世㗎啦。
作者: kihim2004     時間: 2022-9-14 10:10

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-9-14 02:19 發表

阿富汗人民抗戰二十年,最終擊退美帝國主義,恢復對全國行使主權,事實擺在眼前
癲倒黑白,收左美國佬幾錢?
上年由頭到尾都係塔利班同阿富汗政府軍打
你要打飛機話係塔利班打贏美軍仲有咩可以講落去
作者: kihim2004     時間: 2022-9-14 10:11

引用:
原帖由 peter925 於 2022-9-14 10:10 發表

你唔識睇比喻啫,曱甴無自知之明係正常的,預衰一世㗎啦。
你岩
唔講仲以為塔利班打到美軍一仆一碌
作者: peter925     時間: 2022-9-14 10:15

引用:
原帖由 kihim2004 於 2022-9-14 10:11 發表

你岩
唔講仲以為塔利班打到美軍一仆一碌
你對戰爭全無認識啫,要克敵唔咪一定要打到對手一仆一碌的,所謂抗戰就係以不同策略令敵人失去對你嘅戰鬥意志,令敵人衡量利害後放棄侵略。
作者: lung_block     時間: 2022-9-14 10:16

引用:

冬天就快到,俾烏軍佔下落後地區等佢哋捱凍!
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-9-14 10:26

引用:
原帖由 borofans 於 2022-9-14 09:45 發表

信cctvb鳩噏❓其餘地方已經冇哂兵撤哂啦,烏仔唔係你班咀炮兵,做好運輸補給報防慢慢行過去都未遲😂
你鍾意對號入座

烏克蘭被俄軍佔領嘅現有土地,除咗哈爾科夫之外,仲有邊個被佔領嘅土地無晒俄軍? 叫乜嘢地方名? 佢哋邊度做運輸同補給? 係邊度慢慢行過去? 你同大家分享一下
作者: lukjoel     時間: 2022-9-14 11:07

引用:

而上年係美軍主動撤軍
一切最難的不是攻陷地方,戰後地方管理才是問題,你又唔係諗住吞拼統治人地,又唔殺滅反對者,小數人管大堆人,如果當地人管理代行人如果貪腐無能,又減者反對者日攪夜攪破壞,檀嘢最後都係玩完多。史上好少國家做到,日本仔做唔到,當年美國做唔到,最後要走。今日俄羅斯都唔會做到,克里米亞同烏東,遅早吐番出嚟。就算史上最成功的英國,但都是一個個唔同模式吐番出嚟,不過徹離形式做得比較好睇。

作者: borofans     時間: 2022-9-14 11:14

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-9-14 10:26 發表

你鍾意對號入座

烏克蘭被俄軍佔領嘅現有土地,除咗哈爾科夫之外,仲有邊個被佔領嘅土地無晒俄軍? 叫乜嘢地方名? 佢哋邊度做運輸同補給? 係邊度慢慢行過去? 你同大家分享一下
唔好信烏仔同美帝,自己睇儍仔丁俄網發嘅po,乜柒都要問人就番宿位睇cctvb打飛機啦
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-9-14 11:48

引用:
原帖由 borofans 於 2022-9-14 11:14 發表

唔好信烏仔同美帝,自己睇儍仔丁俄網發嘅po,乜柒都要問人就番宿位睇cctvb打飛機啦
#74 無人迫你講,全部係你自己講出嚟,原來你乜柒都唔知,一條問題都唔識答,又講到似層層扮磚家,你真係貽笑大方

#75位師兄話你「語無輪次,都唔知你發乜噏風」真係無錯,我唔阻你繼續鳩叫,慢慢享受啦
作者: nomorecovid     時間: 2022-9-14 12:15

引用:

唉,驕兵俄普丁丁,你未重演當年德軍入冬就苦戰,唔撤兵惨輸la. 🤣🤣🤣同烏軍打唔係英超對丙组咩,冬澳完到宜家打成年都未掂呀智將!
作者: nomorecovid     時間: 2022-9-14 12:17

引用:
搞成年仲用毛果套誘敵深入?又話幾日拿下基輔嘅?D先進武器流ga🤣🤣🤣
作者: 大添二     時間: 2022-9-14 12:22

北極熊都唔知打乜柒,由得對方增兵、運武器,衛星唔通盲左,都仲有情報人員啦

作者: nomorecovid     時間: 2022-9-14 12:24

引用:
原帖由 Thank_777 於 2022-9-13 14:32 發表

一個東莞咁上下大的地方

而且是俄軍主動唔要

班傻鳩打晒飛機
普丁丁智將,搞成年就黎Crimea 都冇埋,唉,主動落台la, 侵略者。
作者: nomorecovid     時間: 2022-9-14 12:24

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2022-9-13 14:38 發表

傻兵必敗!
普丁是也。
作者: 紫色字宙     時間: 2022-9-14 12:33

烏軍已成驕兵,中正普京下懷,除後冬天大破之。
作者: starr     時間: 2022-9-14 12:35

引用:
想太多...