標題: 中秋晚市侍應多過客 酒樓生意額跌近6成 [打印本頁]

作者: Acctmad     時間: 2022-9-11 22:25

中秋節假期下,不少市民選擇外出用膳慶祝。不過,新冠肺炎疫情下中秋旺季或受挫。有業界人士透露,中秋節不少食肆晚市生意較預期差,比去年中秋少約3至4成;而中式酒樓生意少約5至6成,更有食肆的侍應數目比顧客多,故業界感到失望。

............................
市民可能響應政府呼籲,中秋假期留家用膳。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220911/bkn-20220911170029097-0911_00822_001.html
作者: cwilson1     時間: 2022-9-11 22:44

消費劵8月7日派得嗰二千, 邊幾個可以捱到中秋丫. 用晒咪少人出黎囉. 
作者: ngben     時間: 2022-9-11 22:46

mola
作者: kingkong_hk     時間: 2022-9-11 22:50

引用:
原帖由 cwilson1 於 11-9-2022 22:44 發表
消費劵8月7日派得嗰二千, 邊幾個可以捱到中秋丫. 用晒咪少人出黎囉. 
中秋刀要靠燒肺劵,留係屋企線把啦
作者: kw_lam     時間: 2022-9-11 23:00

白米分報又玩野,幅相似快餐店、Food Court之類,市民中秋會去做節?搵幅酒樓相得唔得
作者: Coke_duo     時間: 2022-9-11 23:04

張相都唔係酒樓...
作者: owen11223344     時間: 2022-9-11 23:10

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-9-11 23:00 發表
白米分報又玩野,幅相似快餐店、Food Court之類,市民中秋會去做節?搵幅酒樓相得唔得
唔係點吸引到大家嘅眼球
作者: jumboleung     時間: 2022-9-11 23:15

引用:
原帖由 Acctmad 於 2022-9-11 22:25 發表
中秋節假期下,不少市民選擇外出用膳慶祝。不過,新冠肺炎疫情下中秋旺季或受挫。有業界人士透露,中秋節不少食肆晚市生意較預期差,比去年中秋少約3至4成;而中式酒樓生意少約5至6成,更有食肆的侍應數目比顧客多,故業界感到失望。

情何以堪。
作者: divtssds01     時間: 2022-9-11 23:17

想問下藍營人士,咁樣關唔關黃屍黑暴事?
政府帶頭攬炒wor,點解唔鬧政府?
作者: cwilson1     時間: 2022-9-11 23:18

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-11 22:50 發表

中秋刀要靠燒肺劵,留係屋企線把啦
中秋係出去賞月, 家務嘢先免煩身, 等酒楼煩,

但昨日出到去包場咁
作者: sakito520     時間: 2022-9-12 00:08

on9.cc係要搵個鬼佬攝鏡扮鄉肛高大上
作者: kingkong_hk     時間: 2022-9-12 08:49

引用:
原帖由 cwilson1 於 11-9-2022 23:18 發表

中秋係出去賞月, 家務嘢先免煩身, 等酒楼煩,

但昨日出到去包場咁
我係西貢早茶大把台,反而茶仔逼爆
作者: klfcim     時間: 2022-9-12 09:00

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-11 22:44 發表
C兄心水清!🤘👀
作者: stevenhendry     時間: 2022-9-12 09:07

引用:
原帖由 divtssds01 於 2022-9-11 23:17 發表
政府又冇禁堂食,港人自己選擇唔去,關政府事
作者: stevenhendry     時間: 2022-9-12 09:09

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-11 22:44 發表
同意香港人係有消費火券先出黎消費,唔關其他事
作者: lam4451     時間: 2022-9-12 09:10

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-9-11 23:00 發表
仲可能仲朝早10點或下午5點影的。
作者: richardli008     時間: 2022-9-12 09:14

清零L最想大家唔出街消費減少感染機會嘛,話之香港各行各業死晒大家乞食都要清零喎!
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-9-12 09:15

引用:
原帖由 Acctmad 於 2022-9-11 22:25 發表

無端端要快測都費事出去食啦
作者: 阿齊     時間: 2022-9-12 11:04

可能啲野唔好食呢
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-9-12 11:05

慘啦 限制多 唔去食了 
作者: bbu2     時間: 2022-9-12 11:18

香港自今年一月尾爆發第五個疫情後,政府由2月24日起推行「疫苗通行證」,食肆處所需保留顧客針卡二維碼,爆疫後需交政府。

前特首林鄭在今年五月提出放寬第二階段社交距離措施,食肆8人一枱,宴會場所增加至120人等等,疫情開始由低位反彈至近期的每日近萬宗新增感染個案。(如下圖)

政府應該有密切監察這些新增感染個案,發現這些個案與食肆是有一定重要關聯,所以近期政府各相關部門就加強及高調地聯合執法,檢控了很多間食肆和酒吧,也有很多食客沒有遵守檢疫規定而被罰。

市民看到近期上述這些新聞,知道食肆未做好本份以防止疫情散播,再加上近期疫情嚴重,所以就會在外面食少多覺訓。

圖片附件: discuss2_1662952466982.png (2022-9-12 11:19, 307.93 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: dylan_l     時間: 2022-9-12 11:29

引用:

咁就多謝政府
作者: wow...     時間: 2022-9-12 11:29

周六周日都訂唔到位喎
作者: kwma     時間: 2022-9-12 12:14

引用:

港島区不知几旺場、好多人要食五点半果輪同隔離枱膊頭貼膊頭
作者: samsunlg

作者: stevenhendry     時間: 2022-9-12 13:39

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-12 09:15 發表

無端端要快測都費事出去食啦
快測咁簡單都唔願做,咁其實個出街食飯都完全唔重要啫
作者: bily33644

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: lyretail1969     時間: 2022-9-12 13:46

好野!  冇人去代表疫情會向下, 傳染會下降, 繼續冇人去, 執曬香港最安全!
作者: 鴻昇嘉型     時間: 2022-9-12 15:34

消費券用晒 餐廳又多位番 可以出街悠閑地食
作者: 子時自信的救星     時間: 2022-9-12 17:59

生意好
作者: touya08     時間: 2022-9-12 18:02

引用:

響應政府呼籲
作者: 自閉兒     時間: 2022-9-12 18:07

張相都唔係酒樓影………
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-9-12 18:10

工展會大量參與者哭訴生意只往時的:1/5 至 1半 而小量唱好有增長的,卻被發現最1日 貨物📦卻績下一大堆 明顯演出到
人山人海冇力消肺
作者: Jefftungkk     時間: 2022-9-12 18:46

經濟唔好......
作者: pycicamn     時間: 2022-9-13 00:58

但現時晚市有提供堂食,而疫情沒有比2月時嚴重,都會生意大減
作者: CSK     時間: 2022-9-13 06:35

事實上如果還有疫情,消費力一定大打折扣,就算政府唔收緊措施,食市商店嘅生意永遠回不到疫情前的水平,市民願意消費只係因為消費券要強迫市民消費。

只要疫情繼續,生活其實永遠冇辨法如常。
作者: wsp     時間: 2022-9-13 07:41

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-12 08:49 發表

我係西貢早茶大把台,反而茶仔逼爆
我晏晝喺太古城飲茶爆哂場
走咗兩間至搵到位喎
作者: onnam     時間: 2022-9-13 08:15

我見兩餸飯好好生意呀!
其實一家3口買3份兩餸飯,有6個餸,返屋企做節夠食啦,使乜出去酒樓食飯呀。
作者: kingkong_hk     時間: 2022-9-13 08:22

引用:
原帖由 wsp 於 13-9-2022 07:41 發表

我晏晝喺太古城飲茶爆哂場
走咗兩間至搵到位喎
琴日荃灣飲茶都爆要等位
作者: wu0919     時間: 2022-9-13 08:25

引用:
原帖由 divtssds01 於 2022-9-11 23:17 發表
有名你叫藍屍 唔識鬧政府 只識瀨黃絲 黃絲移曬民 所以無生意
作者: 揚州     時間: 2022-9-13 08:58

我食果間分時段都 full喎!
作者: owen11223344     時間: 2022-9-13 09:05

引用:
原帖由 揚州 於 2022-9-13 08:58 發表
我食果間分時段都 full喎!
其實好多香港人都係生活係唔同時空,無咩好討論