標題: 帝制世襲受人景仰,精英推選卻是邪惡 [打印本頁]

作者: 上下同欲     時間: 2022-9-10 10:16

英女王代表帝制,是封建到不得了既制度
反而黨領導人,由全國十分一精英推選出來,是比全民直選更進步既制度

有班人口裏天天說民主自由,摸拜既卻係封建帝制。除左虛偽,冇其他可以形容了

作者: z_gundam_2008     時間: 2022-9-10 12:25

一刀插心

圖片附件: There is only YELLOW.png (2022-9-10 12:25, 356.5 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: kit05hk     時間: 2022-9-10 18:25

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-10 10:16 發表
反而黨領導人,由全國十分一精英推選出來,是比全民直選更進步既制度

有班人口裏天天說民主自由,摸拜既卻係封建帝制。除左虛偽,冇其他可以形容了
佢地話皇室冇實權,不得干政,實權係在選出來的首相和國會度喎。
作者: hungng     時間: 2022-9-10 18:45

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-9-10 18:25 發表

佢地話皇室冇實權,不得干政,實權係在選出來的首相和國會度喎。
既然係咁點解仲要保留呢個邪惡嘅帝制呢?
紀念自己國家幾咁封建?
突顯自己幾咁愚昧?
作者: kit05hk     時間: 2022-9-10 19:31

引用:
原帖由 hungng 於 2022-9-10 18:45 發表

既然係咁點解仲要保留呢個邪惡嘅帝制呢?
紀念自己國家幾咁封建?
突顯自己幾咁愚昧?
英國好多人反帝制。睇下他們幾時俾人拉。
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 01:23

英女皇只是英國王室血統幾乎不參與政治,同而家日本皇室差唔多類似民族象徵,但政府最高負責人係英國首相,係由議院選出,而且英國首相是可以被罷免。相反在某個國家不能可能做到罷免,真係會俾人捉晒

時也命也如沒有英國,香港以前絕對冇可能成為國際都會,雖然是一個小香港,但英國規劃,用料質量都是上乘,各個部門醫療消防警察等等都是接受英式訓練,的確領先很多,享受過算係咁

作者: siu_siu_nei_00     時間: 2022-9-11 01:37

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 01:23 發表
英女皇只是英國王室血統幾乎不參與政治,同而家日本皇室差唔多類似民族象徵,但政府最高負責人係英國首相,係由議院選出,而且英國首相是可以被罷免。相反在某個國家不能可能做到罷免,真係會俾人捉晒
邊個國家吾可以罷免你有證據
作者: 傷心尋回犬     時間: 2022-9-11 10:14

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 01:23 發表

時也命也如沒有英國,香港以前絕對冇可能成為國際都會,雖然是一個小香港,但英國規劃,用料質量都是上乘,各個部門醫療消防警察等等都是接受英式訓練,的確領先很多,享受過算係咁
真係唔參與政治?咁點解首相要女王任命

有任命權即是女王係整個政治體制一部分

香港只係食到改革開放條水,成為中外門戶先撈得起,並非英國人功勞。英國人咁叻,點解其他屬地冇個好似香港咁撈得起

警察訓練領先,肯定你未試過俾皇家警察响街查身份證。質料上乘虧你都講得出,肯定你無聽過咸水樓問題公屋,係回歸後先拆得七七八八。好肯定你97年都未出世
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 10:21

引用:

咁阿john 是俾英國六千萬人民,一人一票公投罷免的嗎???
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 10:43

引用:

英國佬幾時從大清國搶香港返黎架???係1842年呀!!!
咁香港係大约幾時成為國際大都會架???係1970年吁!!!
如果講【規劃】,要百三年時間,可以說是非常失败呀!!!
深圳特區又規劃左幾多年呀???係40年呀!!!俾你由中華人民共和國成立計起,都係70年呀!!!
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2022-9-11 10:51

引用:

咸水樓,石棉公屋,最好的材料比晒香港,真係要感激流涕
作者: 4300dtns     時間: 2022-9-11 11:42

超,腥港多愚人,掛陰女黄相係自豪,掛毛毛小平係有罪,痴L缐左好多年,死后可能会改到,因为落地府吾係见主的。
作者: nikonlee     時間: 2022-9-11 13:33

引用:

去了解老毛钦点的接班人“华国锋”点落台,赵紫阳点上台(邓小平没做过国家主席)

人民代表大会系有权罢免领导人的

你以为民革时候。国家主席刘少奇是怎样给人斗下台的(按你讲法,区就唔应该比人罢免到,独裁嘛,边个可以赶到区落台)?

你不了解,就不要说没

点解大家对10月份的20大甘关注,就是关注习近平能不能连任,如果按你讲法,连任硬的,习做到死都得,大家关心咩?

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 13:50

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-11 13:33 發表

去了解老毛新点的接班人“华国锋”点落台,赵紫阳点上台(邓小平没做过国家主席)

人民代表大会系有权罢免领导人的

你以为民革时候。国家主席刘少奇是怎样给人斗下台的(按你讲法,区就唔应该比人罢免到,独裁嘛,边个可以赶到区落台)?

你不了解,就不要说没

点解大家对10月份的20大甘关注,就是关注习近平能不能连任,如果按你讲法,连任硬的,习做到死都得,大家关心咩?
黄人只有一種思維 : 唔跟西方做法,就是獨裁。
作者: 33Chris     時間: 2022-9-11 14:55

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-11 10:51 發表

仲有越南難民第一收容港, 香港人聲都冇得声
作者: sclee1209     時間: 2022-9-11 15:03

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-9-11 14:55 發表

唔可以稱呼做難民,話你歧視
要叫船民
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2022-9-11 15:05

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-9-11 14:55 發表

香港人得益左啦,學識一段越南話還有多了好多罪案,又要感謝大陰國的關心
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 15:06

英國皇權名存實亡,倫敦,我記得,最大嘅地主,唔係英國皇室。

呢啲咁嘅體制,中國歷史好少見,最接近嘅,應該係東晉時期,各家族,把持朝政。
好唔好,真係好難講,但係當時嘅東晉,相當繁榮,北府兵亦都相當好打。
相反,劉宋 軍事奪權之後,就開始走下波。

唐朝,最繁榮嘅時間,一樣都係貴族皇帝,貴族背景嘅大臣。

好多人有種錯覺,平民出身嘅皇帝,一定愛民如子,事實上不是,朱元璋,對佢啲人民唔係咁好。

毛澤東嗰幾十年,相比世界,人民係咪好日子,真係大家評價啦。

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 15:52

英國人將香港,從魚村變成一個,資產階級,中產階級為核心的社會。

九七年之後,香港回歸大政府思維,資本喺香港影響力越嚟越細。
隨着越來越多基層群眾湧入香港,香港民意越嚟越偏向更多福利,更高嘅人工。但係又冇辦法發揮出應有的生產力。
福利開支,高人工,變成無效投資,蝕本生意。

隨着資產階級變成邪惡的一方,香港金融中心,從趨勢嚟睇,唔做得好耐。

//————————————
金融中心做唔做,其實都冇咩所謂,問題係,香港政府,有冇能力,將而家住緊公屋嗰班基層群眾,發揮出勞動力。

將基層群眾,勞動力發揮到極致,可以學習秦朝,或者,蘇聯史太林。

香港而家好多人話秦朝好,史太林偉大,當佢哋真真正正變成勞動單元嘅時候,佢哋仲會唔會咁諗呢?

定係學習,學以前啲人咁樣,偷渡去資本主義社會?

作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 16:56

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-11 10:51 發表

如果你要數罪行依d… 我怕數唔完,我指英國姐

作者: 半空熱情的腰部     時間: 2022-9-11 17:04

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 16:56 發表

如果你要數罪行依d…
如你所願咁係英國最多偷工減料最多 好多假野 世界聞名 醫療落後 根本冇人想來睇醫生
仲有賊仔國,搶完偷完人地野放去大陰博物館當自己,真係世界好國家哦
作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 17:11

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:52 發表
英國人將香港,從魚村變成一個,資產階級,中產階級為核心的社會。

九七年之後,香港回歸大政府思維,資本喺香港影響力越嚟越細。
隨着越來越多基層群眾湧入香港,香港民意越嚟越偏向更多福利,更高嘅人工。但係又冇辦法發揮出應有的生產力。
福利開支,高人工,變成無效投資,蝕本生意。

隨着資產階級變成邪惡的一方,香港金融中心,從趨勢嚟睇,唔做得好耐。

//————————————
金融中心做唔做,其實都 ...
你錯了。
當年東印度公司解體
接手既四大洋行希慎,怡和,太古,加道理,沙宣家族總需要在中國大陸有落戶之地。

當時英屬既香港幾乎係唯一既選擇。
除非大陰蒂國放棄中國呢塊肥肉。

作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 17:12

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-11 10:14 發表

香港只係食到改革開放條水,成為中外門戶先撈得起,並非英國人功勞。英國人咁叻,點解其他屬地冇個好似香港咁撈得起

警察訓練領先,肯定你未試過俾皇家警察响街查身份證。質料上乘虧你都講得出,肯定你無聽過咸水樓問題公屋,係回歸後先拆得七七八八。好肯定你97年都未出世
無英國點樣改革開放啊
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 17:22

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-11 17:04 發表

仲有賊仔國,搶完偷完人地野放去大陰博物館當自己,真係世界好國家哦
唔知話你純情定點,有肥豬肉就食硬,就算英國唔食,其他國家一樣食
作者: lewark     時間: 2022-9-11 17:22

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:12 發表

無英國點樣改革開放啊
改革開放同英國有咩關係?
作者: lewark     時間: 2022-9-11 17:24

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:22 發表

唔知話你純情定點,有肥豬肉就食硬,就算英國唔食,其他國家一樣食
英國係海盜本性,無人能及。
作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 17:26

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:12 發表

無英國點樣改革開放啊
又錯
改革開放係78由鄧小平提出既
關陰國閪事
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 17:36

引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:24 發表

英國係海盜本性,無人能及。
當時是確最強海軍
作者: summerfamily     時間: 2022-9-11 17:38

引用:

仲有次貨輕鐵。
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2022-9-11 17:39

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:22 發表

誰大誰正確,黃畜口中說出來正常,以後有咩事唔好哭啦
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 17:40

引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:22 發表

改革開放同英國有咩關係?
咪就係對西方開放 接受西方 才做就了香港 當時好多人逃港避難
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 17:40

引用:

你思維即係話地下有叠銀紙,袋左去據為已有,是對的。因為我唔執都有人執。
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 17:41

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:40 發表

咪就係對西方開放 接受西方 才做就了香港 當時好多人逃港避難
係逃港避難早過改革開放播。

實際只是西方想賺中國人錢而已。

作者: lewark     時間: 2022-9-11 17:48

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:40 發表

9唔搭8。

中國改革開放係國家政策。英國有咩能力去影響?

英國同中國貿易又唔係大,反而而家英國依賴中國多啲。

唔好係度9up 啦,毫無常識。
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 17:48

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 17:40 發表

你思維即係話地下有叠銀紙,袋左去據為已有,是對的。因為我唔執都有人執。
老老實實我唔反對你對與錯,但你用道德看世界 我認為係錯 
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 17:50

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:48 發表

老老實實我唔反對你對與錯,但你用道德看世界 我認為係錯 
世界【道德】呀,咁當然是真理在導彈射程範圍內啦!!!
作者: lewark     時間: 2022-9-11 17:50

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:36 發表

當時是確最強海軍
英國強盜國全球侵略,只有22個國家無被英國侵略過。

號稱日不落國。而家呢

國雖強,好戰必亡。

英國人係地球的害蟲。
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 18:27

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 17:11 發表

你錯了。
當年東印度公司解體
接手既四大洋行希慎,怡和,太古,加道理,沙宣家族總需要在中國大陸有落戶之地。

當時英屬既香港幾乎係唯一既選擇。
除非大陰蒂國放棄中國呢塊肥肉。
我錯在邊度啊?

英國選擇了香港,達到佢自身嘅目的,同時亦都令到香港從一個漁村發展成東方之珠。

這是不是香港的福份呢?

作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 18:41

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:27 發表

我錯在邊度啊?

英國選擇了香港,達到佢自身嘅目的,同時亦都令到香港從一個漁村發展成東方之珠。

這是不是香港的福份呢?
佢啲人同錢
唔擺香港可以擺係邊?
根本冇得佢揀
咁駛唔駛多謝埋佢迫大陸簽南京條約夾硬搶走香港呀

你咁講,同人地選左你老母嚟奸,奸完仲要問佢有冇高潮有什麼分別,係唔係咁都叫福份

作者: 傷心尋回犬     時間: 2022-9-11 18:42

引用:

無英國點樣改革開放啊
咁點解英國個個殖民地都撈唔掂,係得香港搵到食?
咁英國都可以試下去其他地方改革開放
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 18:56

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:27 發表

我錯在邊度啊?

這是不是香港的福份呢?
1842年香港是漁村,到1960年,香港還是漁村。點解呢???
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 18:58

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 18:41 發表

佢啲人同錢
唔擺香港可以擺係邊?
根本冇得佢揀
咁駛唔駛多謝埋佢迫大陸簽南京條約夾硬搶走香港呀

你咁講,同人地選左你老母嚟奸,奸完仲要問佢有冇高潮有什麼分別,係唔係咁都叫福份
你唔夠人打冇辦法㗎喎!

如果你要計數嘅話,清朝都唔係漢人嚟㗎喎?咁你係咪,做清朝隻走狗覺得光榮吖?

我發覺你都幾自私喎,人哋喺香港梗係有着數,先至嚟㗎啦,咁人哋有冇嘢益你先。
好似有啲新移民咁,對香港毫無貢獻,一嚟就話要住公屋,幫佢養細路,睇醫生,唔使俾錢,如果出去打工,仲要人工高。

你唔好講咁多啦,係咪英國將香港從漁村發展成為,東方之珠?

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 18:59

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 18:56 發表

1842年香港是漁村,到1960年,香港還是漁村。點解呢???
1960年仲係漁村,當時香港幾多漁民啊?
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 19:04

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:59 發表

1960年仲係漁村,當時香港幾多漁民啊?
ok
咁一定未起飛,未成為東方之珠。
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 19:07

一個道德問題的思考!!

有錢佬強姦咗一個女人,然之後娶咗嗰個女人做老婆,有樓有車有工人,仲接埋佢老竇,老母,細佬,一齊住。

10 20年之後,嗰個女人,會點樣睇呢個有錢佬呢?

作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 19:08

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:58 發表

你唔夠人打冇辦法㗎喎!

如果你要計數嘅話,清朝都唔係漢人嚟㗎喎?咁你係咪,做清朝隻走狗覺得光榮吖?

我發覺你都幾自私喎,人哋喺香港梗係有着數,先至嚟㗎啦,咁人哋有冇嘢益你先。
好似有啲新移民咁,對香港毫無貢獻,一嚟就話要住公屋,幫佢養細路,睇醫生,唔使俾錢,如果出去打工,仲要人工高。

你唔好講咁多啦,係咪英國將香港從漁村發展成為,東方之珠?
咩咩東方之珠真係得啖笑
當年十大藍籌,有邊間唔係英資呀
全部搵緊香港人同大陸人錢!

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 19:08

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:04 發表

ok
咁一定未起飛,未成為東方之珠。
60年代,如果你同亞洲其他地方比,香港一定係起飛的!!

你知唔知,當時祖國發生緊啲乜嘢?
日本唔好講,因為佢好早之前已經喺工業強國。

所謂嘅亞洲四小龍,可以同香港比?
而家,四小龍你估香港排第幾㗎喇!

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 19:14

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 19:08 發表

咩咩東方之珠真係得啖笑
當年十大藍籌,有邊間唔係英資呀
全部搵緊香港人同大陸人錢!
當年,幾時啊?邊間交易所啊?
華資仲未成熟,冇辦法㗎喎!!

改革開放前,祖國有錢搵?
香港大部份係做緊輕工業啊,新移民!!
作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 19:15

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:07 發表
一個道德問題的思考!!

有錢佬強姦咗一個女人,然之後娶咗嗰個女人做老婆,有樓有車有工人,仲接埋佢老竇,老母,細佬,一齊住。

10 20年之後,嗰個女人,會點樣睇呢個有錢佬呢?
係老婆定工人呀
似係後者多喎
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 19:15

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:08 發表

0K
咁1940年啦,香港一定末成為東方之珠啦
至於祖國,依家仲有大把人講文革,點可能唔知呢!

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 19:19

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:15 發表

0K
咁1940年啦,香港一定末成為東方之珠啦
40年代係好有意思嘅年代,係唯一,香港人向國內遷移的,因為當時日本佔領香港,香港糧食不足,有部份人走返去廣東。

香港好多戰前樓,搵唔到業主,就係因為日治時代。

除咗40年代之外,香港係英國人管治下都比較穩定,大量嘅人口,資金都喺香港發展。

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 19:21

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:19 發表

40年代係好有意思嘅年代,係唯一,香港人向國內遷移的,因為當時日本佔領香港,香港糧食不足,有部份人走返去廣東。

香港好多戰前樓,搵唔到業主,就係因為日治時代。

除咗40年代之外,香港係英國人管治下都比較穩定,大量嘅人口,資金都喺香港發展。
0K
咁由1842年至1930年啦,英國在香港人做過乜,90年來,香港發展左幾多呢?
作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 19:22

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:21 發表

0K
咁由1842年至1930年啦,英國在香港人做過乜,90年來,香港發展左幾多呢?
咪就係用嚟運鴉片賣去中國囉

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 19:24

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:21 發表

0K
英國資本走入香港,喺香港大興土木,香港開始從漁村,慢慢慢慢變化。

當然,嗰陣時冇咩福利好講,但係英國管治,香港開始走出漁港,開始發展,好多中國人喺香港搵到夢想。
香港已經開始有華資,支持革命,推翻滿清!!
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 19:26

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 19:22 發表

咪就係用嚟運鴉片賣去中國囉
講件事俾你知吖,後期,清朝,種鴉片,都唔少㗎,唔使靠英國佬!!

成件事就唔係好記得,你唔信嘅,自己去查吓歷史囉!!

作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-11 19:29

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:24 發表

英國資本走入香港,喺香港大興土木,香港開始從漁村,慢慢慢慢變化。

當然,嗰陣時冇咩福利好講,但係英國管治,香港開始走出漁港,開始發展,好多中國人喺香港搵到夢想。
香港已經開始有華資,支持革命,推翻滿清!!
咁點解由1942至大约1930年呢90年,都冇/唔多英國資金入香港,冇大興土木呢?
答案嗎係只係風雲際遇,撞正中國文革,多人黎香港,再加埋八十年代,中國改革開放,香港先有咁發達o羅。
作者: 神經箭     時間: 2022-9-11 19:43

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-10 10:16 發表

唔系虚伪,虚伪意思指「明知故扮懵」。
佢地系真实的無知、因为被洗脑而变成懵闭闭那体。
作者: nikonlee     時間: 2022-9-11 19:57

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:06 發表

呢啲咁嘅體制,中國歷史好少見,最接近嘅,應該係東晉時期,各家族,把持朝政。
好唔好,真係好難講,但係當時嘅東晉,相當繁榮,北府兵亦都相當好打。

好多人有種錯覺,平民出身嘅皇帝,一定愛民如子,事實上不是,朱元璋,對佢啲人民唔係咁好。

毛 ...
毛泽东解放初期果几十年,当然比国民党时期好,我妈就是果时候的农民,最有发言权
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 20:04

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-11 19:57 發表

毛泽东解放初期果几十年,当然比国民党时期好,我妈就是果时候的农民,最有发言权
當時,不是他在搞經濟!佢見經濟搞得有板有眼,自己沖出嚟攞返經濟發展主導權,結果就⋯⋯
作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 20:07

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 20:04 發表

當時,不是他在搞經濟!佢見經濟搞得有板有眼,自己沖出嚟攞返經濟發展主導權,結果就⋯⋯
毛澤東係戰略家,思想家
佢搞文革根本唔係為左搞經濟,而係為中共往後一百年打好基礎。
唔係佢,中國好可能已經步左蘇聯後塵!

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 20:14

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 20:07 發表

毛澤東係戰略家,思想家
唔係佢,中國好可能已經步左蘇聯後塵!
唔係佢,中國早就一黨專政,親西方路線上,超英趕美。

蔣介石,就係堅持一黨專政,親西方路線!!

毛澤東利用,戰後經濟混亂,承認蘇聯為大哥,搞無產階級革命,雖然得到政權,但係發展就一塌糊塗!!

革命未成功之前,就同人講結束一黨專政,民主,革命成功之後,就叫人 欣賞 秦始皇。

改革開放之後,其實,走返蔣介石嗰條路,堅持黨的領導,全面向西方開放!只不過國民黨變咗共產黨姐。
有樣嘢非常奇怪,承繼左,國民黨特色,做主席,大部份做過黨校校長。

作者: 上下同欲     時間: 2022-9-11 20:44

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 20:14 發表

唔係佢,中國早就一黨專政,親西方路線上,超英趕美。

蔣介石,就係堅持一黨專政,親西方路線!!

毛澤東利用,戰後經濟混亂,承認蘇聯為大哥,搞無產階級革命,雖然得到政權,但係發展就一塌糊塗!!

革命未成功之前,就同人講結束一黨專政,民主,革命成功之後,就叫人 欣賞 秦始皇。

改革開放之後,其實,走返蔣介石嗰條路,堅持黨的領導,全面向西方開放!只不過國民黨變咗共產黨姐。
有樣嘢非常奇怪,承繼左 ...
你又錯了
全面親西方同滔光養晦式親西方本質上完全是兩回事
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-11 20:56

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 20:44 發表

你又錯了
全面親西方同滔光養晦式親西方本質上完全是兩回事
蔣介石唔全面,佢從來都冇承認美國總統係大佬,亦都從來冇將美國總統嘅相,掛在天安門城樓上,叫中國人民向佢叩頭!!

作者: mart1212

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-11 22:58

引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:50 發表

號稱日不落國。而家呢

國雖強,好戰必亡。

英國人係地球的害蟲。
講起害蟲 我諗起蝗蟲 數量驚人
作者: lewark

作者: mart1212

作者: 烈火雄雄     時間: 2022-9-12 14:26

誰為正邪定分界?
https://youtu.be/8x8z-0cutTM
作者: 烈火雄雄     時間: 2022-9-12 14:41

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 22:58 發表

講起害蟲 我諗起蝗蟲 數量驚人
黃人去到英國食窮英國。
作者: SilverHaze     時間: 2022-9-12 15:41

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:06 發表

毛 ...
朱元璋貧民出身,所以愛民如子. 只是對土豪劣紳、貪官污吏極為嚴酷而已.
而毛澤東接手的,是一個經歷百多年腐敗的滿清和民國政權,內憂外患而人囗極多的爛攤子,如果拿來和當時的外國比,沒有多大意義亦不公平.,
沒有他的遠見,中國不可能有現在的成就,人民活得比世界上大部份國家的人好!
作者: 神經博士     時間: 2022-9-12 16:06

如果光緒帝既改革成功 話吾定中國發展可能更好!
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-12 17:24

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:08 發表

香港只會越來越落後
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-13 21:07

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2022-9-12 14:41 發表

黃人去到英國食窮英國。
講起蝗蟲你知唔知點解
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-14 21:45

引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:50 發表

號稱日不落國。而家呢

國雖強,好戰必亡。

英國人係地球的害蟲。
英國當時真係稱霸全球海洋
作者: Tpang     時間: 2022-9-18 13:09

引用:

天真得可以,香港以前是一個怎樣烏煙障氣地方,後來唔係因為香港是中国大門d鬼佬得鳩閒采你,等d儍西以為是英國恩賜
作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 14:16

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-11 10:14 發表

首相要女王任命, 女王不能不任命。
作者: 傷心尋回犬     時間: 2022-9-18 15:23

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 14:16 發表

首相要女王任命, 女王不能不任命。
咁咪即係女王係成個政治體制一部分

講女王不參與政治呢樣野根本不成立
作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 15:27

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-18 15:23 發表

咁咪即係女王係成個政治體制一部分

講女王不參與政治呢樣野根本不成立
女王沒有政治上的決定權, 也沒有公開表態權。
女王每周會和首相會面, 但只能作為顧問角色。
作者: 傷心尋回犬     時間: 2022-9-18 15:29

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 15:27 發表

女王沒有政治上的決定權, 也沒有公開表態權。
女王每周會和首相會面, 但只能作為顧問角色。
咁女王即係政治體制一部份

如果女王响體制外,點解仲需要女王任命呢?
作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 15:36

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-18 15:29 發表

咁女王即係政治體制一部份

如果女王响體制外,點解仲需要女王任命呢?
都話女王有沒有不任命權。
雖要女王任命只係程序上。
其實好多國家有都虛位元首, 如德國, 意大利總統。
女王當然是政治體制一部份, 但不能說他有政治的決定權。
他的政治權力甚至少於一般英國人, 因他不能投票。
作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 15:42

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 18:56 發表

1960 年香港已是全球的輕工業重鎮
作者: Peterboy32     時間: 2022-9-18 16:51

引用:
原帖由 Tpang 於 2022-9-18 13:09 發表

天真得可以,香港以前是一個怎樣烏煙障氣地方,後來唔係因為香港是中国大門d鬼佬得鳩閒采你,等d儍西以為是英國恩賜
你說天真?你香港以前烏煙障氣,你意思上面好文明?
為何人地寧願浸死都要游水黎香港嘅?
要黎港產子用醫療?要黎港購物因為真貨信譽?
還有討論區表達意見
一些娛樂視頻,禁字也很多
一直享受緊卻惘然不知,實屬可惜

口口聲聲說走狗,為反而反,誰是真係為人民好還言之尚早。
作者: Tpang     時間: 2022-9-18 17:36

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-18 16:51 發表

你說天真?你香港以前烏煙障氣,你意思上面好文明?
為何人地寧願浸死都要游水黎香港嘅?
要黎港產子用醫療?要黎港購物因為真貨信譽?
還有討論區表達意見
一些娛樂視頻,禁字也很多
一直享受緊卻惘然不知,實屬可惜

口口聲聲說走狗,為反而反,誰是真係為人民好還言之尚早。
香港係中國既大門才吸引外國投资才發揮到作用你真係唔知個喎!大陸改革開放直接吸引投资者,香港開始失去獨特地位唔係第一日講架啦!你講到香港可以製造好多產品然後吸引全世界人來買野咁,呀哥,係人家投资在香港吸引大陸人落黎掃貨及投资咋,而家大陸人唔落黎d,靠香港人撐起呀?你唔好L發夢啦!
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-18 18:46

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 15:42 發表

1960 年香港已是全球的輕工業重鎮
ok
當係
俾夠1942年啦
即係發展左香港一百年才成為工業重镇啦
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-18 19:05

有時,人真係要識得反省!!

點解滿清入關之後,無數漢人為清朝,貢獻一生。
點解英國人管香港人,管到香港人,唔想做清朝人。

點解大連人,會懷念日本?
點解上海人會懷念租界?
點解香港仲有人,懷疑英女王?

香港冇地理優勢,人哋冇着數點會嚟啊,問題係人哋嚟咗之後,純粹嘅剝削,定係帶給當地人,好日子先?

作者: nikonlee     時間: 2022-9-18 19:09

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-18 19:05 發表
有時,人真係要識得反省!!

點解滿清入關之後,無數漢人為清朝,貢獻一生。
點解英國人管香港人,管到香港人,唔想做清朝人。

點解大連人,會懷念日本?
點解上海人會懷念租界?
點解香港仲有人,懷疑英女王?

香港冇地理優勢,人哋冇着數點會嚟啊,問題係人哋嚟咗之後,純粹嘅剝削,定係帶給當地人,好日子先?
大连人怀念日本??

上海人怀念租界??

你讲咩9?

首先问“是不是”

再问为什么??

你甘样扭曲事实,还问人点解??

我阿爷三兄弟20-40年代就在广州省城和香港阜行船,运货,果时个个叫回省城,落香港仔,有钱佬都系以住系广州为主要,有几多真心羡慕所谓“英国佬”管治??九龙城乱过7国,海皮,上环全部铁皮屋。点红粉阿姑从旺角排到去九龙城里面

真系唔知道原来60年前,有人想落香港,你知道香港几时封关吗??因为咩封关??

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-18 19:27

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-18 19:09 發表

大连人怀念日本??

上海人怀念租界??

你讲咩9?

首先问“是不是”

再问为什么??

你甘样扭曲事实,还问人点解??

我阿爷三兄弟20-40年代就在广州省城和香港阜行船,运货,果时个个叫回省城,落香港仔,有钱佬都系以住系广州为主要,有几多真心羡慕所谓“英国佬”管治??九龙城乱过7国,海皮,上环全部铁皮屋。点红粉阿姑从旺角排到去九龙城里面

真系唔知道原来60年前,有人想落香港,你 ...
你自己上網搵吓,東北嘅老人,係點樣評價日本嘅!!

上海人懷緬租界,係我自己返鄉下,嗰啲人同我講嘢。
我祖上係上海人。應該係45 49年之間,落嚟香港。再之前嘅嘢,其實都唔係太了解,都係睇書講。

喺上海未發展成魔都之前,返到去,嗰啲老人家,成日同我講,租界當年嘅輝煌!!

廣州我唔熟!

作者: nikonlee     時間: 2022-9-18 19:32

你讲尼点??

圖片附件: 1663500756826.jpg (2022-9-18 19:32, 74.64 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1663500756853.jpg (2022-9-18 19:32, 70.14 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 狂人甲     時間: 2022-9-18 19:39

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-18 19:32 發表
你讲尼点??

唔係,係一篇文章,不過太多年前,唔知搵唔搵得返,唔信就算!!
作者: 狂人甲     時間: 2022-9-18 19:47

“在革命老区黑龙江省方正县,苏军烈士墓没有任何保护设施,周边杂草丛生,与村民家的柴草垛紧连,墓碑周围的铁链已经破坏。而为当年侵略者修建的中日友好园林和墓碑,却得到当地政府的高度重视。园林内松柏错落有致,“开拓团”墓碑有工人维护,所有建筑均保持干净整洁的面貌。地方官员不仅忘掉了惨痛的国耻,而且为日本侵略者招魂,再次点燃了沸腾的民族情绪。”

我當年係根據黑龍江省,呢篇新聞,喺網上胡亂搜索,得到一些資料,原來當年,東北好多人覺得日本好!!

也許我,自己回上海,成日聽租界嘅嘢,我信了!!

不過網上嘅嘢,只能作為參考,真實情況,你自己判斷,如有雷同,實屬巧合。

作者: nikonlee     時間: 2022-9-18 20:29

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-18 19:47 發表
“在革命老区黑龙江省方正县,苏军烈士墓没有任何保护设施,周边杂草丛生,与村民家的柴草垛紧连,墓碑周围的铁链已经破坏。而为当年侵略者修建的中日友好园林和墓碑,却得到当地政府的高度重视。园林内松柏错落有致,“开拓团”墓碑有工人维护,所有建筑均保持干净整洁的面貌。地方官员不仅忘掉了惨痛的国耻,而且为日本侵略者招魂,再次点燃了沸腾的民族情绪。”

我當年係根據黑龍江省,呢篇新聞,喺網上胡亂搜索,得到一些資 ...
我球队就有两个黑龙江人,一个家住哈尔滨,称赞日本鬼子的侵略,在那边会给骂死的,别傻

东北人的重工业有名共和国之子。不是吹的,很多老一辈还以这个为新中国做建设为荣,你是很难明白那份情怀,当初东北抗日联队,可是当地老百姓自发组织,从和他们言谈,看不出一点对日本称赞,除了足球,因为中国足球太烂,哈哈

其实看那个人谈日本的态度,不用听什么,就一个词“日本鬼子”,广东话就“日本仔”

把这词挂嘴边的,基本对日本没咩好印象,大陆讲日本,好多老一辈都是左一句“日本鬼子”,右一句日本鬼子,

作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 22:42

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 18:46 發表

ok
當係
俾夠1942年啦
即係發展左香港一百年才成為工業重镇啦
1924 年香港已經係轉口貿易的重鎮。

1923 年國父在香港大學的演講如下, 香港的發展己明顯高於中山。
略云:此次返香港,如返自已家鄉一式,因為從前在香港大學讀書,其教育是在本港得來。今日乘此時機,答覆各位一句。此句云何?即從前人人問我,你在何處及如何得到革命思想,吾今直言答之:革命思想,從香港得來。回憶三十年前,在香港讀書,功課完後,每出外遊行,見本港衛生與風俗,無一不好,比諸我敝邑香山,大不相同。吾於每年放年假,必返鄉二次,每次約數禮拜。覺得在鄉間在本港,確大不相懸別。因在鄉間要做警察及看更人方可,因斯二者有槍械在手,晚上無時不要預備槍械,以為防備之用。由此可想到香港地方與內地之比較,因為香港地方開埠不過七八十年,而內地已數千年,何以香港歸英國掌管,即佈置如許妥當因是返香山與父老斟酌,各父老莫不謂然。吾有一次返鄉,遂主張由我個人發起親自灑掃街道,為清道夫。(哄堂及鼓掌)。在村內有多數少年,贊成如此做法,極有進步。後面見香山知事,解明來意,欲仿效香港,整頓地方。知懸亦喜,且云:極願幫忙。不幸放假完滿,再要返港。迨第二次返鄉,欲再求縣官幫助,始悉縣官已離任多時,其缺己為繼任者用五萬圓購買之。此等腐敗情形,激起我革命之思想。又見香港之腐敗事尚少,而中國內地之腐敗,竟習以為常,牢不可破。始初以為我敝邑香山一縣如是,及後再到省城,其腐敗更加一等
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-18 22:54

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 22:42 發表

1924 年香港已經係轉口貿易的重鎮。

1923 年國父在香港大學的演講如下, 香港的發展己明顯高於中山。
略云:此次返香港,如返自已家鄉一式,因為從前在香港大學讀書,其教育是在本港得來。今日乘此時機,答覆各位一句。此句云何?即從前人人問我,你在何處及如何得到革命思想,吾今直言答之:革命思想,從香港得來。回憶三十年前,在香港讀書,功課完後,每出外遊行,見本港衛生與風俗,無一不好,比 ...
OK
OK
唔坳啦
就1924年
即係英國统治後第82年啦

就以1924年計,香港同上海GDP又各多少呢?

作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 23:05

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 22:54 發表

OK
OK
唔坳啦
就1924年
即係英國统治後第82年啦

就以1924年計,香港同上海GDP又各多少呢?
你有冇GDP 數字?
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-18 23:08

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 23:05 發表

你有冇GDP 數字?

不過,諗到諗到一定係上海高得多
作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 23:12

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:08 發表

不過,諗到諗到一定係上海高得多
仲以為你有數據, 原來9 估。
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-18 23:13

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 23:12 發表

仲以為你有數據, 原來9 估。
叫合理推算
冇問题,
你都可以斷9估,
話1924年,香港已經繁榮過上海。

作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 23:15

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:13 發表

叫合理推算
冇問题,
你都可以斷9估,
話1924年,香港已經繁榮過上海。
我只知不論1960年和1924年, 香港早已不是漁港。
作者: 路過的人_甲     時間: 2022-9-18 23:17

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 23:15 發表

我只知不論1960年和1924年, 香港早已不是漁港。
嗎即係英國統治香港頭80年,仍然是漁港o羅!!!

英國统治一千平方公里土地80年,仍然是漁港。
中共統治九百六十萬平方公里70年,已經~~~~~~~
高下立見!!!!!

作者: ruspc2     時間: 2022-9-18 23:28

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:17 發表

嗎即係英國統治香港頭80年,仍然是漁港o羅!!!

英國统治一千平方公里土地80年,仍然是漁港。
中共統治九百六十萬平方公里70年,已經~~~~~~~
高下立見!!!!!
其實香港被英國佔領後,已經成為轉口港。