標題: 下跪茶禮掀議 福建附小:教禮非揚愚孝 歸咎對「福建」偏見 批評者「諗多咗」 - 20220906 - 港聞 [打印本頁]

作者: 史太夫     時間: 2022-9-8 06:26

【明報專訊】福建中學附屬學校開學日設「孝道禮」,安排學生向父母下跪奉茶、揼骨、剪指甲,引起非議,有評論斥迂腐及形式主義,對「孝」的理解有偏差。該校校長徐區懿華前日(4日)回應稱,該活動希望讓學生體驗傳統禮儀,非宣傳愚孝,強調「下跪」是表達極度尊敬。她又歸咎事件是「外間多對『福建』二字有所誤解或既定印象」,外間非議「不公平」。有小學校長稱對外界反應感意外,日後審慎安排教學活動。

有乜問題?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20220906/s00002/1662401047866/下跪茶禮掀議-福建附小-教禮非揚愚孝-歸咎對「福建」偏見-批評者「諗多咗」
作者: 睇天做人     時間: 2022-9-8 06:38

絕無問題
作者: danny.chai     時間: 2022-9-8 06:47

見啲黃人棄養父母遠走英國。佢哋當然會批評孝順父母係愚孝
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2022-9-8 07:25

做得好,係一間好學校
作者: hw1chan     時間: 2022-9-8 07:29

下跪茶禮, 喜事, 老人家笑開顏 
作者: MICMIC_2ND     時間: 2022-9-8 07:39

父母兄弟是仇人,三唔識七是手足。
作者: hk_fletcher     時間: 2022-9-8 09:09

黃畜曱甴仔殺老豆老母,殺老婆,殺女友,殺仔女乜都做齊,佢地知咩係孝咩
作者: 史太夫     時間: 2022-9-8 09:12

中國人以孝為先,西畜就只會圍住父母攞錢。
作者: leshui     時間: 2022-9-8 09:19

如果今日發生係喇沙,唔係福建中學,d黃屍會話真係好好既禮儀,值得學習喔
作者: Joeycky     時間: 2022-9-8 09:23

向父母下跪奉茶有什麼問題,平時結婚新郎新娘都下跪向父母奉茶,下跪唔該一早有架咩。
作者: walkera2006     時間: 2022-9-8 09:25

教學童下跪叩頭,長大後做個好奴才
作者: Henrywu18     時間: 2022-9-8 09:33

孝順父母 天經地義
作者: mowind     時間: 2022-9-8 09:45

以後如果學生校內犯事就要罸跪
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 09:54

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-8 09:23 發表
向父母下跪奉茶有什麼問題,平時結婚新郎新娘都下跪向父母奉茶,下跪唔該一早有架咩。
你刻意不說一點: 求婚時女人必須要男人下跪,否則就不能顯出她的高貴。
所以,千金小姐從來都不知向人下跪是多麼痛苦和多麼無自尊。
難道福建學校的女校長是千金小姐?
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 09:56

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-9-8 06:38 發表
絕無問題
建議教育局: 福建學校,殺校啦!
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 09:57

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-9-8 09:33 發表
孝順父母 天經地義
求婚時男人必須向女人下跪又是否天經地義?
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 10:14

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-9-8 06:38 發表
絕無問題
新郎要向姊妹團下跪有無問題?
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 10:16

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-9-8 07:29 發表
下跪茶禮, 喜事, 老人家笑開顏 
下跪彩禮(1,000,000元),喜事,婦女笑開顏。
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 10:18

引用:
原帖由 danny.chai 於 2022-9-8 06:47 發表
孝順父母,請不要向新娘下跪! 不要向姊妹團下跪!
作者: 習總囊囊     時間: 2022-9-8 10:20

引用:
原帖由 史太夫 於 2022-9-8 06:26 發表
【明報專訊】福建中學附屬學校開學日設「孝道禮」,安排學生向父母下跪奉茶、揼骨、剪指甲,引起非議,有評論斥迂腐及形式主義,對「孝」的理解有偏差。該校校長徐區懿華前日(4日)回應稱,該活動希望讓學生體驗傳統禮儀,非宣傳愚孝,強調「下跪」是表達極度尊敬。她又歸咎事件是「外間多對『福建』二字有所誤解或既定印象」,外間非議「不公平」。有小學校長稱對外界反應感意外,日後審慎安排教學活動。

...
呢啲係咪叫順口開河呢?講之前唔做好功課,講之後又扮小醜,東拉西扯轉移視線.Anyway,啲家長都要多謝佢既,幫到佢地揀學校
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 10:31

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-9-8 10:20 發表

呢啲係咪叫順口開河呢?講之前唔做好功課,講之後又扮小醜,東拉西扯轉移視線.Anyway,啲家長都要多謝佢既,幫到佢地揀學校
"東拉西扯轉移視線"。
這是替事件"漂白"的常用手法之一(特別是某一些中國大陸的機構)。

作者: 睇天做人     時間: 2022-9-8 12:51

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-8 10:14 發表

新郎要向姊妹團下跪有無問題?
拜師學藝唔係咁咩?! 個新郎係邊個?! 如果係閣下,可唔可以講點解要向姊妹團下跪?!
作者: BC0101     時間: 2022-9-8 12:55

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-9-8 07:39 發表
父母兄弟是仇人,三唔識七是手足。
在家小父母, 在外靠朋友。
作者: 小李廣花榮00

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Zzlaz     時間: 2022-9-8 13:06

呢d左派學校,諗下大陸人係文革果時做過乜

最無資格講禮教就係呢班人

圖片附件: 毀萬世師表匾額@1200x1200.jpg (2022-9-8 13:06, 63.94 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 界外     時間: 2022-9-8 13:13

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2022-9-8 07:25 發表
做得好,係一間好學校
福建小學係b1黎架,校長重孝道就更要加分,小朋友可放心入讀,不過唔易入,因為好之餘還是一條龍,中學都係b1
作者: Tokyo2040     時間: 2022-9-8 13:16

引用:
原帖由 史太夫 於 2022-9-8 06:26 發表

...
問題係飲茶果個唔係西人,黃絲狗仔女只跪西人。
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2022-9-8 13:19

引用:
原帖由 界外 於 2022-9-8 13:13 發表

福建小學係b1黎架,校長重孝道就更要加分,小朋友可放心入讀,不過唔易入,因為好之餘還是一條龍,中學都係b1
多謝資訊,我都希望我小朋友入到呢間
作者: Tokyo2040     時間: 2022-9-8 13:19

乜跪真係咁難嘅咩?

圖片附件: 1412627569-4290033098.jpg (2022-9-8 13:19, 23.81 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: atkatk002     時間: 2022-9-8 13:41

引用:
原帖由 danny.chai 於 2022-9-8 06:47 發表
黃畜移民:
最重要係帶埋隻狗,搵寵物移民顧問搞;
父母。。。實在無能為力,你地自己照顧自己。

同黃畜講孝道?
不切實際
作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 14:06

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-9-8 12:51 發表

拜師學藝唔係咁咩?! 個新郎係邊個?! 如果係閣下,可唔可以講點解要向姊妹團下跪?!
姊妹團要男人向她們下跪需要理由嗎?
姊妹團要你喝工業酒精你都要喝!
結果那男人要入醫院呀!
(多年前的新聞。)
作者: golfboy     時間: 2022-9-8 14:18

引用:
原帖由 史太夫 於 2022-9-8 09:12 發表
中國人以孝為先,西畜就只會圍住父母攞錢。
係就吾会文革鬥父母,建制容海恩要脫離爺媳関係啦
作者: galileo2013     時間: 2022-9-8 14:25

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-8 09:57 發表

求婚時男人必須向女人下跪又是否天經地義?
甚麼?原來男人向女人求婚必須下跪?我沒有這樣做難道我就不是求過婚。
還有,下跪向父母奉茶是一種孝道的禮貌,但不下跪向父母奉茶亦是孝,下跪只是表現尊敬父母。
現在這間學校只是進行一種盡孝的禮儀,讓學生了解中國傳統的孝道文化。
如果你要表現求婚的過程,安排下跪求婚就是一種表達過程而已,何來是必須?是你主觀認為是吧了。似乎你是把你自己的主觀偏見,來抹黑一個莊嚴的事情。
作者: Jimmywhite147     時間: 2022-9-8 14:47

黄狗崇尚架妹同老豆浸浴缸擦背先夠孝道

作者: golfboy     時間: 2022-9-8 14:57

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-9-8 14:53 發表

所以黃畜有樣學樣向校長灑溪錢? 又話反中又學文革?

口舌之爭冇用,左派學校想洗底,脱離文革暴校形象,難
作者: 鼠貓     時間: 2022-9-8 15:00

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-9-8 14:57 發表

口舌之爭冇用,左派學校想洗底,脱離文革暴校形象,難
黄曱甴咪一樣想去讀,不過冇資格啫

作者: 笑到最後     時間: 2022-9-8 15:30

黄屍走狗唔識禮儀,净係識向洋人下跪。
作者: golfboy     時間: 2022-9-8 15:31

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-9-8 15:05 發表

向父母下跪有咩文革暴校形象? 咁係街向三寶人下跪又係咩形象?

之前已有c兄講左e間左派学校67暴動D學生做过乜,自己睇啦
暴校之名,實至名歸

作者: atkatk002     時間: 2022-9-8 15:41

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-9-8 14:18 發表

係就吾会文革鬥父母,建制容海恩要脫離爺媳関係啦
漢奸難容於天地啊

作者: golfboy     時間: 2022-9-8 16:39

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-9-8 15:54 發表

依家連宣揚孝道都要俾無恥黃畜抹黑,仲竟然蠻不講理地牽扯到去67暴動
d冚家鏟真係唔知個醜字點寫。三年前滿手鮮血d案件都未審完居然厚顏指責人地宣揚孝道? 畜生自己跪美狗就笑騎騎,人地跪父母就要俾佢地批鬥,食屎啦

[im ...
見你咁得閒打成百字回貼,真有心机,我4个字回你,其他吾回了

妓女從良

作者: golfboy     時間: 2022-9-8 17:43

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-9-8 16:42 發表

我又回你四個字吖, 漢奸等死!!!!
本人非常愛祖国,你先係漢奸

作者: golfboy     時間: 2022-9-8 18:04

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-9-8 17:47 發表

使乜對號入座唧? 驚就唔好做啦
漢奸跪美狗奶西就笑騎騎, 人地宣揚孝道就批鬥.
為洗白2019暴動就東拉西扯去1967. 漢奸正契弟
我邊一句跪美奶西?,吾好上綱上線屈人,我句句事實,67果間吾係暴校咩
好彩一切有哂報纸記錄,不过肯從良就好过吾肯

作者: chilawytk     時間: 2022-9-8 20:57

引用:
原帖由 galileo2013 於 2022-9-8 14:25 發表

甚麼?原來男人向女人求婚必須下跪?我沒有這樣做難道我就不是求過婚。
還有,下跪向父母奉茶是一種孝道的禮貌,但不下跪向父母奉茶亦是孝,下跪只是表現尊敬父母。
現在這間學校只是進行一種盡孝的禮儀,讓學生了解中國傳統的孝道文化。
如果你要表現求婚的過程,安排下跪求婚就是一種表達過程而已,何來是必須?是你主觀認為是吧了。似乎你是把你自己的主觀偏見,來抹黑一個莊嚴的事情。
"甚麼?原來男人向女人求婚必須下跪?我沒有這樣做難道我就不是求過婚。"
"男人無向妳下跪妳便嫁給他? 妳太不矜貴了" (女人們的共識)
"還有,下跪向父母奉茶是一種孝道的禮貌"
現在已經是現代社會了。
1949年,毛主席在城樓上大聲地向世界宣告: 中國人民站起來了。
只不過,在今天,女人們仍要她的男人下跪。
女校長仍要她的學生下跪。
中國人,真是太不自信了。
作者: 睇天做人     時間: 2022-9-9 05:15

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-8 14:06 發表

姊妹團要男人向她們下跪需要理由嗎?
姊妹團要你喝工業酒精你都要喝!
結果那男人要入醫院呀!
(多年前的新聞。)
搞氣氛活動
作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-9-9 08:40

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-9-8 16:39 發表

見你咁得閒打成百字回貼,真有心机,我4个字回你,其他吾回了

妓女從良
就算是妓女,可否從良?

做錯事,能否改過?

既然改過,請不要常常強調她是妓女
作者: tamadabi     時間: 2022-9-9 08:47

大部分黃畜都係新移民/單非/雙非

討厭大陸人又接受唔到自己係大陸人既種

好可憐
作者: 慾致號2     時間: 2022-9-9 08:53

.

圖片附件: IMG_20220909_085222.jpg (2022-9-9 08:53, 185.84 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: chilawytk     時間: 2022-9-9 09:02

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-9-9 08:53 發表
.
1949年,毛主席在城樓上大聲地向世界宣告: 中國人民站起來了。
只不過,在今天,女人們仍要她的男人下跪。
女校長仍要她的學生下跪。
中國人,真是太不自信了。

作者: chilawytk     時間: 2022-9-9 09:04

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-9-9 05:15 發表

搞氣氛活動
她們一定要挫敗男人的自尊,才顯得出她們女性的高貴
這就是中國人的婚禮的目的。
作者: golfboy     時間: 2022-9-9 09:24

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-9-9 08:40 發表

就算是妓女,可否從良?

做錯事,能否改過?

既然改過,請不要常常強調她是妓女
有道理!
暴校係歴史,改变不了!
老毛名句,矯枉必須过正!
要洗白白,一定要矯得出位
做到貞潔無瑕,老處一樣,攞返个貞節排坊
我支持架
作者: bee21     時間: 2022-9-9 09:28

弱弱一問, 黃人同家中長輩政見唔同而DIU長輩, 依D 叫咩? 思想獨立???
作者: golfboy     時間: 2022-9-9 09:39

引用:
原帖由 bee21 於 2022-9-9 09:28 發表
弱弱一問, 黃人同家中長輩政見唔同而DIU長輩, 依D 叫咩? 思想獨立???
容海恩?
作者: 睇天做人     時間: 2022-9-10 15:08

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-9 09:04 發表

她們一定要挫敗男人的自尊,才顯得出她們女性的高貴。
這就是中國人的婚禮的目的。
一次半次受對待啫,不要灰必心,多幾次可能習慣呢