標題: 新冠口服藥|研究:輝瑞較默沙東有效減入院 惟均未減重症死亡風險 | am730 [打印本頁]

作者: 奶露神街     時間: 2022-8-31 22:44

醫院管理局在第五波疫情引入兩款新冠口服藥,包括默沙東藥廠的莫納皮拉韋(Molnupiravir)和輝瑞藥廠的帕克斯洛維德(Paxlovid)。一項政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌有份參與的研究發現,服用輝瑞口服藥有助減低入院率,但默沙東則未達有關效果。研究並稱,兩款口服藥均未能減低重症和死亡等風險。

人地輝碎同墨沙冬係經過長期科學精準技術研究成果,無需質疑啦

又唔係中藥,如果係中藥吖,就一定要疑慮商確暫停檢討....啦

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/新冠口服藥-研究-輝瑞較默沙東有效減入院-惟均未減重症死亡風險/336337

圖片附件: abbr_e733e790d3d47fb80ff8f62c61f43a50.png (2022-8-31 22:44, 82.54 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 奶露神街     時間: 2022-8-31 22:47

https://www.am730.com.hk/本地/新冠口服 ... 院-惟均未減重症死亡風險/336337

圖片附件: abbr_c189a3b65577074136b7c06f4f18c408.png (2022-8-31 22:47, 100.11 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: Henrywu18     時間: 2022-8-31 23:50

又係初頭吹到好勁,又太貴但效果差
西醫猛推佣高🤣
作者: unreal     時間: 2022-8-31 23:54

西醫可以任意洗大錢強迫市民接受西醫防治,就算冇效都冇問題,反正權在西醫手,吹咩?
作者: simonfdf     時間: 2022-9-1 08:12

藥廠發囉
作者: lam4451     時間: 2022-9-1 08:30

點解有效減入院但又減唔到重症?個邏輯係點?
作者: shr000000     時間: 2022-9-1 08:46

減低入院率都報得出黎。 又想幫美國佬打飛機🤣
作者: cwilson1     時間: 2022-9-1 08:51

引用:
原帖由 shr000000 於 2022-9-1 08:46 發表
減低入院率都報得出黎。 又想幫美國佬打飛機🤣
咪係, 隻嘢貴到窮人買唔起,
只一撮歐美有錢人用的藥, 惠及唔到大眾,
咁都要拿上去同佢貼金???

真正可減少人民入院率的係中國出的服藥, 3百幾人仔已一樽
作者: iljimae     時間: 2022-9-1 09:08

Higher Intake of Dietary Magnesium Is Inversely Associated With COVID-19 Severity and Symptoms in Hospitalized Patients: A Cross-Sectional Study
***Conclusion: We found that higher intake of dietary magnesium was inversely associated with COVID-19 severity and symptoms.
https://r.discuss.com.hk/link.ph ... 06&platform=web
作者: 沙漠清涼的弟弟     時間: 2022-9-1 09:18

咁即係重症無用。 幾千蚊既藥有咩用?
作者: mikkiiop     時間: 2022-9-1 09:25

大部分無長期病既人
返屋企休息幾日,
食幾粒必理痛就會好
作者: williamsze31     時間: 2022-9-1 09:31

引用:
原帖由 沙漠清涼的弟弟 於 2022-9-1 09:18 發表
咁即係重症無用。 幾千蚊既藥有咩用?
心理作用.
掠水作用.
作者: 高大冰凍的世界     時間: 2022-9-1 09:43

一班西藥的推銷員跑出來
保證銷售額
但是有沒有效就第二個問題
最緊要第一時間搵夠錢
免得遲了俾人打臉
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-9-1 09:45

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-1 08:51 發表

咪係, 隻嘢貴到窮人買唔起,
只一撮歐美有錢人用的藥, 惠及唔到大眾,
咁都要拿上去同佢貼金???

真正可減少人民入院率的係中國出的服藥, 3百幾人仔已一樽
權貴用呢隻架

圖片附件: Screenshot_20220808_121525_com.android.chrome.jpg (2022-9-1 09:45, 528.32 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: bbc16M     時間: 2022-9-1 11:23

西醫從來都唔識醫傷風感冒,唔係今日嘅事。
作者: judylam651     時間: 2022-9-1 11:27

暴大許磚家尾狗改不了吃c,又推銷主人毒藥 
作者: numan123     時間: 2022-9-1 11:30

錢已袋🤑
作者: 大添二     時間: 2022-9-1 11:35

安慰劑!大部份靠自身免疫力
作者: 淡忘之音     時間: 2022-9-1 11:37

無論如何 我全家都唔打針只信默沙東 
作者: 快思飛     時間: 2022-9-1 11:40

即係話隻藥只減輕症唔減重症,但輕症本身都唔駛入院,許磚家暗示幾千蚊隻西藥根本就係廢!
作者: 廿一號     時間: 2022-9-1 12:05

引用:
原帖由 lam4451 於 2022-9-1 08:30 發表
即係小病醫不死,大病醫不了
作者: 歸去來兮     時間: 2022-9-1 20:21

吹到上天的輝瑞口服藥結果都是沒什麼用 
作者: joelau79     時間: 2022-9-1 20:31

引用:
原帖由 lam4451 於 2022-9-1 08:30 發表
就好似感冒咁, 只減少病癥, 但不能消除病毒
作者: cwilson1     時間: 2022-9-1 20:44

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-1 09:45 發表

權貴用呢隻架
咪係囉, 一小撮人先有錢用, 窮人乞米, 怎會明顯降到入院人數呢!

都係等大陸出手先救到大眾
作者: 揚州     時間: 2022-9-1 20:47

輕症就藥都唔使食,重症就食咗都冇用,咁隻藥重有乜存在價值?