標題: 今增9708確診 BA.4或5成主流病毒 個案料數天後單日破萬 [打印本頁]

作者: V型電磁俠     時間: 2022-8-28 21:06

第5波新冠疫情毒鏈未斷,單日確診數繼3月25日後重回9,000宗。衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君公布,今日(28日...

九千幾過萬裡不是夢啦

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0828_00822_001.html
作者: teven2005     時間: 2022-8-28 21:07

建議應該要全日禁晒堂食

而且應該要長期關閉所有非必要場所,例如K房,酒吧,健身室,髮型美容,海洋公園,迪士尼樂園,游泳池,體育館等等
學校要考慮停課,會展果d 乜乜展覽,演唱會,其他類表演都應該取消晒佢
仲要禁晒所有旅遊活動,尤其要向外國(尤其西歐美國)百分百封關,點都要堅持封到病毒係世上消失

肯做得咁徹底相信一早已經可以清零

呢樣野真係要好好考慮,而香港人一定要為左我地中國同胞健康著想,好好配合國家防疫政策
唔好剩係講搵錢,健康先係最緊要

香港人人肯學我地中國同胞咁高質素,肯團結一致,咁社會先有望復常
作者: yeunga13     時間: 2022-8-28 21:51

勁歌
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-8-28 21:52

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-8-28 21:07 發表
建議應該要全日禁晒堂食

而且應該要長期關閉所有非必要場所,例如K房,酒吧,健身室,髮型美容,海洋公園,迪士尼樂園,游泳池,體育館等等
學校要考慮停課,會展果d 乜乜展覽,演唱會,其他類表演都應該取消晒佢
仲要禁晒所有旅遊活動,尤其要向外國(尤其西歐美國)百分百封關,點都要堅持封到病毒係世上消失

肯做得咁徹底相信一早已經可以清零:smile_ ...
學馬交相對靜止措施
作者: 長谷川先生     時間: 2022-8-28 21:59

仲有冇磚家出黎講0+7偉論

5000宗確診仲放寬3+4做鬼佬市場就預左大爆發

即管睇下香港政府班官員點處理

黎緊就十月一國慶 會唔會交份零分功課比中央
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-8-28 22:01

聽日過萬??
作者: CSK     時間: 2022-8-28 22:02

再咁落去,好快又可以見到以下畫面

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-8-28 22:02, 606.01 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: CSK     時間: 2022-8-28 22:04

香港人太善忘,先過左半年已經唔記得左二三月時候嘅事情。
作者: ddcharles1977     時間: 2022-8-28 22:07

原來笑恥唔係咁差。
作者: razcphae     時間: 2022-8-28 22:10

五波尾都搞成咁,第六波點算
作者: 希夷     時間: 2022-8-28 22:17

南方又辦喪事
阿彌陀佛🙏
作者: 希夷     時間: 2022-8-28 22:19

預計中,
都係金漆招牌重要
作者: 希夷     時間: 2022-8-28 22:28

唔合邏輯,
每日上升一千
遺返幾何定律
作者: 123火車頭     時間: 2022-8-28 22:34

過左萬啦,大把人無呈報啫
作者: ax7ax     時間: 2022-8-29 00:24

過萬真係不是夢
開始好多人二次感染
作者: 草本靈芝     時間: 2022-8-29 17:33

今個中秋節 作為最負責任的家長 
就是留在家中
不參加任何家庭聚會
不外出用膳
嚴格嚟講現在除了上班 
根本不應該參加任何社交活動
避免將病毒傳給下一代
影響他們日後的競爭力

:
https://www.am730.com.hk/本地/瑪嘉烈收近300兒童-長新冠-

本港近日接連錄得兒童感染新冠肺炎後,出現嘶哮症的重症個案,有兒科醫生形容數目只是「冰山一角」。第五波疫情約有15萬名19歲或以下兒童及青年確診,瑪嘉烈醫院接收近300名兒童在康復後出現「長新冠」,亦發現有康復兒童出現短暫失明和脫髮等

現時 BA4  BA5 病毒 更入侵性強
感染後  更多更嚴重後遺症
作者: smallcannon2002     時間: 2022-8-29 21:18

計下帳面數, 一日八千, 一個月廿四萬, 政府精準擴疫, 精準地擴散疫情, 真係好成功。