標題: 勒令員工禁說廣東話 壽司郎廣州店捱轟 [打印本頁]

作者: Anunnaki     時間: 2022-8-18 23:41

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里,將嚴格處理」,事件引起網民的廣泛討論,大批廣東網民都覺得壽司郎不尊重廣東話文化,尤其是在保育廣東話的熱烈討論下在廣東話地區禁止使用廣東話,更是被質疑是在「挑釁本地人」。

壽司郎官方在周三(17日)發表聲明,為該位管理級人員的失言而致歉,強調從未禁止員工與客人以廣東話溝通,並表示已經對相關人員進行了嚴肅教育,會以此爲鑒。然而不少廣東網民仍表示「唔會再幫襯」,亦有人質疑若說廣東話就要被罰是否違反了勞動法。

想消滅廣東話,寫幾句就想了事?
唔炒條友,在我而言,呢間野永遠黑名單,永不幫襯。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220818/bkn-20220818193555343-0818_00952_001.html
作者: hermanherman     時間: 2022-8-19 00:14

香港話源自廣州,在廣州竟不許說廣洲話。
作者: 12345六     時間: 2022-8-19 00:20

中國政府要推行說「規範言語」
作者: short_sir     時間: 2022-8-19 00:20

他是不是只是想员工说日文?
作者: 76banana     時間: 2022-8-19 00:45

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-18 23:41 發表

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里 ...
咁壽司郎係廣州講日文“歡迎”,應該係叛國罪。
作者: 遮打哥

作者: 豬木屍吃河童     時間: 2022-8-19 00:50

湖南台“聲生不息”冇耐先大力推介廣東話香港歌,話消滅廣東話的都白痴
作者: sakito520     時間: 2022-8-19 01:11

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-8-19 00:14 發表
精日撚唔敢郁普通話咪恰廣東話囉
真係十足小日笨

作者: Morningsky     時間: 2022-8-19 02:00

廣州同胞好野!呢度邊個夠膽講廢粵?
作者: montejo     時間: 2022-8-19 04:37

其實廣州係最多人講廣東話
而家深圳就越來越少,連香港人上去都要講普通話就佢哋
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-8-19 07:03

引用:
原帖由 short_sir 於 2022-8-19 00:20 發表
他是不是只是想员工说日文?
即係唔準講****1 , 要講廿八加六 ...
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2022-8-19 07:05

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-8-19 07:03 發表

即係唔準講****1 , 要講廿八加六 ...
香討 AI 自我審查機制 ?

第一次見 ..

料你農務 ..
作者: sim008     時間: 2022-8-19 07:08

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-19 00:20 發表
乜7都關政府事
作者: 三碌木     時間: 2022-8-19 07:36

屌。又攞一兩個人出來代表全中國呀?
作者: 三碌木     時間: 2022-8-19 07:38

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 04:37 發表
廣州始終係省城,深圳嚴格黎講係鄉村,深圳嘅人來自五湖四海,講普通話反而正常。廣州唔講廣州話先要被檢討。
作者: 投奔.至聖所     時間: 2022-8-19 07:39

和、丘、煮、包!
作者: 家中藍色手袋     時間: 2022-8-19 07:40

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 04:37 發表
深圳人英文越來越好,因為多外資
作者: kks668     時間: 2022-8-19 08:00

日笨政府對中國就扮哂嘢,但日企就懶叻做多咗🤭
作者: 亂9咁ban人     時間: 2022-8-19 08:03

引用:
就佢地呢句說話真心好笑,去人地地方講人地方言叫“就”?
作者: montejo     時間: 2022-8-19 08:09

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2022-8-19 08:03 發表

其實你去過深圳未?

香港屬保安,即深圳,兩地一向講廣東話和客家話,十幾年前去深圳按摩,外省骨仔骨妹酒樓侍應全部要講廣東話,我幾年前去上海,都遇到兩個曾經深圳工作嘅,都係和我講廣東話
而家深圳人外省人唔多講廣東話,深圳下一代因為本土性唔強又溝咗好多外省嘅,越來越少人肯講廣東話

而家香港客係深圳已經係少數,唔係你就人係乜?
作者: wongchongyang     時間: 2022-8-19 08:13

这间店很快摺埋
作者: wongchongyang     時間: 2022-8-19 08:14

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-19 00:20 發表
中国政府会将几千年历史毀滅?
作者: cwilson1     時間: 2022-8-19 08:15

在廣東人地區, 想消滅廣東話???

那條友應該被炒
作者: wongchongyang     時間: 2022-8-19 08:15

引用:
重庆有接近四千万人,大部份人都不懂煲冬瓜,快叫中央去打压
作者: wongchongyang     時間: 2022-8-19 08:17

引用:
三条圳很多都是撈仔撈女,但仍有人讲粵語
作者: arhon009     時間: 2022-8-19 08:18

小事化大, 回歸前上大陸做嘢, 公司都有規定喺辦公室內只準講普通話, 包括香港外派員工在內...
目的係唔想有人攪小圈子或者講啲管理層聽唔明嘅嘢
作者: 夜來人     時間: 2022-8-19 08:21

中國開壽司店,班反日撚呢?
作者: Puke007     時間: 2022-8-19 08:25

吾話廣東話講咩?
作者: montejo     時間: 2022-8-19 08:25

引用:
原帖由 wongchongyang 於 2022-8-19 08:17 發表

三条圳很多都是撈仔撈女,但仍有人讲粵語
十幾年前老撈要講廣東話先可以係深圳生存,撈妹要識廣東話服侍香港人,而家係港燦上去要講普通話就佢哋
作者: sdmy     時間: 2022-8-19 08:28

捞佬唔識聽广东话,好驚你哋作反
作者: sdmy     時間: 2022-8-19 08:32

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 08:09 發表

其實你去過深圳未?

香港屬保安,即深圳,兩地一向講廣東話和客家話,十幾年前去深圳按摩,外省骨仔骨妹酒樓侍應全部要講廣東話,我幾年前去上海,都遇到兩個曾經深圳工作嘅,都係和我講廣東話
而家深圳人外省人唔多講廣東話,深圳下一代因為本土性唔強又溝咗好多外省嘅,越來越少人肯講廣東話

而家香港客係深圳已經係少數,唔係你就人係乜?
唔好话深圳,以前外國見到華人多數講广东话或者台山话,而家就普通話。
作者: 吳儼晉

作者: 吳儼晉

作者: 海邊笨拙的榴槤     時間: 2022-8-19 08:37

引用:
如果是真,咁之前的聲生不息應該禁播,反而仲有中聯辦支持呢!
作者: 海邊笨拙的榴槤     時間: 2022-8-19 08:37

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2022-8-19 00:50 發表
湖南台“聲生不息”冇耐先大力推介廣東話香港歌,話消滅廣東話的都白痴
exactly. 係低能才信
作者: ~singsing~     時間: 2022-8-19 08:39

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-18 23:41 發表

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里 ...
不要中計,目的是挑撥南北文化對立
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2022-8-19 08:42

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-8-19 00:14 發表
禁說 DLLM有錯嗎?廣東人男男女女都掛在口邊。
作者: 002534     時間: 2022-8-19 08:51

引用:

可能個位高管自己唔識廣東話,唔抵得人地
作者: 7218318964     時間: 2022-8-19 08:53

罷匪語😡
作者: 日照雷門     時間: 2022-8-19 09:00

炒左嗰條友啦
作者: 曲明     時間: 2022-8-19 09:00

新香人好喜歡廣東話同壽司朗,二揀一,ok
作者: 黃絲護士的男友     時間: 2022-8-19 09:07

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2022-8-19 08:03 發表

你有無常識架?
深圳係唔係廣東省呀?
小學畢業未?
作者: 倉底之蛙     時間: 2022-8-19 09:08

引用:

低智民族揀咗胡語為標準語🤭
作者: 黃絲護士的男友     時間: 2022-8-19 09:08

引用:
原帖由 sdmy 於 2022-8-19 08:32 發表

唔好话深圳,以前外國見到華人多數講广东话或者台山话,而家就普通話。
國父孫中山都係講粵語
毛爺爺講湖南話
點解我要學普通話?
作者: 黃絲護士的男友     時間: 2022-8-19 09:09

引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2022-8-19 09:08 發表

低智民族揀咗胡語為標準語🤭
普通話真係好難聽
作者: sdmy     時間: 2022-8-19 09:11

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-8-19 09:09 發表

普通話真係好難聽
普通話叫床聲又ok喎
作者: YouKnowWho     時間: 2022-8-19 09:12

引用:
九十年代之前,深圳講粵語,二千年之後,慢慢俾普通話驅逐。
作者: 黃絲護士的男友     時間: 2022-8-19 09:12

引用:
原帖由 sdmy 於 2022-8-19 09:11 發表

普通話叫床聲又ok喎
師兄係咪呢排睇台灣AV?
作者: hermanherman     時間: 2022-8-19 09:13

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 2022-8-19 08:42 發表

*潑你啞麽*, 成哥鄉下, 也屬於廣東, 我們說是廣府話, 源自廣州。。DLLM 是否源自香港,或互相演變出來,不懂。
作者: lmao     時間: 2022-8-19 09:13

引用:
原帖由 wongchongyang 於 2022-8-19 08:14 發表

中国政府会将几千年历史毀滅?
好出奇
作者: siuroy123     時間: 2022-8-19 09:14

日本仔公司一向仆街
作者: montejo     時間: 2022-8-19 09:15

引用:
原帖由 sdmy 於 2022-8-19 09:11 發表

普通話叫床聲又ok喎
小過好多人妻,一路小一路叫老公……話,聽到自然全大力挫
作者: 頌當涯角     時間: 2022-8-19 09:16

引用:

依家本港小學中學全部細路都係講煲冬瓜,大學廢青就個個拖住個靚女內地生行街,香港都徹底赤化
作者: SimonJZL     時間: 2022-8-19 09:23

係咪因為疫情。D員工怕炒所以唔咁用英文吊7店長? 或者用日文吊7佢都得。 其實可以報果岸呢單嘢。日本店!
作者: 深水埗街坊70777

作者: 莫小問     時間: 2022-8-19 09:27

消滅到客家,潮汕話先講啦
作者: cosisi     時間: 2022-8-19 09:27

引用:

夠膽去上海禁上海話,又或者去潮州禁潮州話吖.
作者: 無盡奔馳的烈車     時間: 2022-8-19 09:30

引用:
原帖由 cosisi 於 2022-8-19 09:27 發表

夠膽去上海禁上海話,又或者去潮州禁潮州話吖.
夠膽就響屋企禁講菲律賓話。
作者: 一家團聚     時間: 2022-8-19 09:31

呢個管理人員員其實冇錯,佢應該學左廣州嘅小學咁,在學校範圍內一律禁止用廣東話交談。

只係壽司郎嘅日本管理層唔知道有咁嘅規矩,鬧錯左個下屬啦!
作者: jim_jim_s     時間: 2022-8-19 09:32

返工時間交談講粗口(任何方言)一定係壞影響,至於廣東話交流就一定可以
作者: 我係Miss大佬     時間: 2022-8-19 09:32

燒晒佢
作者: 無盡奔馳的烈車     時間: 2022-8-19 09:34

引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-8-19 09:31 發表
呢個管理人員員其實冇錯,佢應該學左廣州嘅小學咁,在學校範圍內一律禁止用廣東話交談。

只係壽司郎嘅日本管理層唔知道有咁嘅規矩,鬧錯左個下屬啦!
教獄局官員都將會咁做,they are going to make Chinese a foreign language
作者: iceman7777     時間: 2022-8-19 09:35

引用:

壽司郎找屎
作者: ngben     時間: 2022-8-19 09:36

mola
作者: ngben     時間: 2022-8-19 09:37

曱甴仲會唔會去排隊食
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2022-8-19 09:40

廣東話有很多種,不准說那里的廣東話?
香港的跟广州明显不同,北京的普通話跟台北的普通話也不同。
作者: noeru0315     時間: 2022-8-19 09:40

噚日元氣已經抽佢水, 去元氣食嘢只要用廣東話講一個急口令,
就送碟mousse, 個店長應該係唔識聽又唔識講, 成日驚人响佢背後講佢壞話,
不過好似話唔止呢間分店唔俾講, 因為已經再有爆料出嚟其他廣州分店都唔俾講廣東話,
可能真係公司規定唔俾, 不過如果係咁,
去到上海開係咪唔俾講上海話, 去四川開係咪唔俾講四川話
去東北開係咪又唔俾講東北話?

佢個公關聲明又係嗰種佢冇錯, 不過被人話冇辦法先出個sor9ry聲明
作者: 三級警司     時間: 2022-8-19 09:42

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-8-19 02:00 發表
廣州同胞好野!呢度邊個夠膽講廢粵?
撐「粵語」=廣州沙文主義

因為廣府/州話不能化4表整個粵A- Z, 客家,潮州,順德話等等去邊?
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-8-19 09:43

經理叫「吳怡貴」,粵人肯定幫人改花名
廣東人是扺死的!
作者: 狂兵     時間: 2022-8-19 09:45

呢度大把鳩毛支持啦
作者: 安迪2000     時間: 2022-8-19 09:47

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2022-8-19 07:40 發表

深圳人英文越來越好,因為多外資
明明係湖南話越來越好,因為多湖南妹
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-8-19 09:48

廣州分店唔准講廣東話
作者: 無意     時間: 2022-8-19 09:49

甘我唔識其他語言點樣點餐?
作者: mancheonghoho     時間: 2022-8-19 09:51

引用:
原帖由 無意 於 2022-8-19 09:49 發表
手語、身體語言、眼神、咀秒秒,拍枱,走人

作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 09:52

引用:

壽司郎滾回日本🤷🏼‍♂️利用中國人引發中國人之間嘅矛盾🤷🏼‍♂️嗰位戇鳩店長又真係咁撚戇鳩🤷🏼‍♂️俾人洗撚咗腦做漢奸都唔撚知🤷🏼‍♂️蠢撚到hi咁🤷🏼‍♂️中國人點解咁撚豬㗎?🤷🏼‍♂️
作者: sakito520     時間: 2022-8-19 09:52

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-8-19 09:12 發表

九十年代之前,深圳講粵語,二千年之後,慢慢俾普通話驅逐。
普通話個個都要識,而講唔講粵語係家長既選擇,加上廣東出唔到科技人才由華北駐紮深圳先有家陣咁樣
作者: 慾致號2     時間: 2022-8-19 09:54

上次上海话, 今次广东话

推普废粵係大势所趨, 香港都普教中啦。
作者: mancheonghoho     時間: 2022-8-19 09:54

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-8-19 09:52 發表

壽司郎滾回日本🤷🏼‍♂️利用中國人引發中國人之間嘅矛盾🤷🏼‍♂️嗰位戇鳩店長又真係咁撚戇鳩🤷🏼‍♂️俾人洗撚咗腦做漢奸都唔撚知🤷🏼‍♂️蠢撚到hi咁🤷🏼‍♂️中國人點解咁撚豬㗎?🤷🏼‍♂️
改稱「中國式壽司」、「中國式和服」、「中國式日語」就無問題了!

反正世上有「中國式民主」「中國式人權」「中國式法治」
作者: 無意     時間: 2022-8-19 09:55

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-19 09:51 發表

手語、身體語言、眼神、咀秒秒,拍枱,走人
如果一早知,我簡入都唔會入去,
因為溝通唔到。
作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 09:55

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-8-19 08:15 發表
在廣東人地區, 想消滅廣東話???

那條友應該被炒
應該要打佢靶🤷🏼‍♂️
作者: 慾致號2     時間: 2022-8-19 09:56

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-19 09:54 發表

改稱「中國式壽司」、「中國式和服」、「中國式日語」就無問題了!

有中國特式 社會主義。
作者: mancheonghoho     時間: 2022-8-19 10:00

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-19 09:56 發表

有中國特式 社會主義。
中國特式 社會主義,意即和原本的社會主義意義不同了,背叛了初衷!
作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 10:00

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 2022-8-19 08:42 發表

粗口先係粵語精髓所在🤷🏼‍♂️冇咗性器官同某個動詞嘅廣東話係冇靈魂㗎🤷🏼‍♂️😨
作者: 慾致號2     時間: 2022-8-19 10:03

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-19 10:00 發表

中國特式 社會主義,意即和原本的社會主義意義不同了,背叛了初衷!
当年蘇聯对社會主義作出改动就叫人哋係「蘇修」、「修正主義者」。
作者: marco.jai     時間: 2022-8-19 10:04

其實香港整整吓都會係咁, 全部都會以普通話及英語為主, 將來有超過2百萬鬼佬,南亞裔,尼泊爾來香港, 再加埋港女, 全部統一用英語; 而大陸新移民喺香港就統一用普通話, 所以將來香港全部都係只有普通話及英語
作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 10:09

引用:
原帖由 無意 於 2022-8-19 09:49 發表
俾張紙你✍️🤷🏼‍♂️以後店內嚴禁交談🤷🏼‍♂️
作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 10:12

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-19 09:54 發表

中國式係用泥猛嚟做刺身🤷🏼‍♂️😨唔想食泥猛壽司🤷🏼‍♂️😨😨
作者: 無意     時間: 2022-8-19 10:12

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-8-19 10:09 發表

俾張紙你✍️🤷🏼‍♂️以後店內嚴禁交談🤷🏼‍♂️
書寫都麻麻呢?
作者: mancheonghoho     時間: 2022-8-19 10:13

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-19 10:03 發表

当年蘇聯对社會主義作出改动就叫人哋係「蘇修」、「修正主義者」。
聽說少奇、老鄧也是被批鬥成走資派、修正路線
作者: 好鐘意講廣東話

作者: 一家團聚     時間: 2022-8-19 10:15

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-8-19 09:52 發表

廣州嘅小學、都唔俾小學生喺學校範圍內用廣東話交談,咁應該趕哂所有小學出廣州!

作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 10:16

引用:
原帖由 無意 於 2022-8-19 10:12 發表

書寫都麻麻呢?
✔️囉🤷🏼‍♂️😨唔識字就睇公仔🤷🏼‍♂️😨好似在下呢挺失明嘅就真係窄洗喇🤷🏼‍♂️😨😨
作者: hapef0707     時間: 2022-8-19 10:16

可能店長唔識聽粤語,而班員工成日係店長面前用廣東話講佢是非同問候佢娘親

作者: 夜清涼的科技     時間: 2022-8-19 10:20

咁點解客家潮州話又講得… 你咪當粵語係地區語言嚕… 

作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 10:21

引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-8-19 10:15 發表

廣州嘅小學、都唔俾小學生喺學校範圍內用廣東話交談,咁應該趕哂所有小學出廣州!

你繼續得戚啦🤷🏼‍♂️其實依家我哋國家已經越嚟越小人識講自己嘅鄉下話㗎喇🤷🏼‍♂️有啲人可能覺得冇所謂🤷🏼‍♂️
作者: montejo     時間: 2022-8-19 10:21

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-8-19 10:19 發表

深圳旁邊係香港,香港人有錢,所以有大量外江賊入嚟搵食
香港人有錢?你話八九十年代呀?
作者: cannabisbaby

作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2022-8-19 10:22

引用:
原帖由 hapef0707 於 2022-8-19 10:16 發表
可能店長唔識聽粤語,而班員工成日係店長面前用廣東話講佢是非同問候佢娘親
唔識聽又點知人屌佢呢?🤷🏼‍♂️係咪佢自己諗多咗咋🤷🏼‍♂️