標題: 台媒指港人定居1年難取居留證 Youtuber斥搬龍門:唔尊重合約精神 [打印本頁]

作者: 星仔走天涯     時間: 2022-8-18 17:54

自反修例示威後香港出現移民潮,前往台灣生活的香港人增多,台灣傳媒報道,近期一些居台港人Youtuber發布的影片都相當沉重,因為身分問題一直懸而未決。

報道指,包括「士多貓TV」與「徐茱廸Judy Tsui」兩位港人Youtuber的影片,在最近都提到港人在定居台灣1年後,仍然拿不到長期居留證的問題,他們一直積極配合台灣的移民署的法規,然而當地移民規定卻經常變動,使得香港人無所適從。

「徐茱廸Judy Tsui」所訪問一名已經取得居留證的香港人表示,許多港人選擇「投資移民」赴台,但是在產業的審核卻總被刁難,明明經營的是全自動無人停車場,與自助洗衣店,結果移民署仍要求「店面開設就需要有店員」的規定,令人難以理解。

而他最不滿的是當地港人明明一直努力符合規定,但移民署卻總能再次改變規則,在定居一年後,新規定竟是「要有職業證照」,他批評道「是不是該一年前就說明啊? 不要老是搬龍門嘛!」。他又批評當局沒有合約精神,有新的遊戲規則不應該追溯至生效前已經申請的個案,抱怨「為甚麼你要這樣為難香港人呢」。

什麼是棄卒,就是他們了

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... outuber斥搬龍門-唔尊重合約精神

作者: 綠腳趾     時間: 2022-8-18 17:57

合約精神

有簽過咩合約?
作者: 星仔走天涯     時間: 2022-8-18 17:59

真係丟架,連狗都不如
作者: masatse009     時間: 2022-8-18 18:04

黃曱甴就係蠢,仲要慌死無人知咁 ,大大聲高調話俾人聽自己做左Condom
作者: paulchen     時間: 2022-8-18 18:04

遠走他方無條件收留
係腦殘黃人才會信
下一批就係BNOers
不過要等5年搾乾哂先踢走
作者: 錢太多4     時間: 2022-8-18 18:06

有民主就得啦,要居留证把L呀
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-8-18 18:09

而家啲人去柬埔寨定屋
作者: 幪面超人     時間: 2022-8-18 18:12

預咗俾人玩架啦!儍仔
作者: 笨豬傻咪     時間: 2022-8-18 18:13

民主就唔會搬龍門咩
成班都ondogdog

作者: ocA_bca     時間: 2022-8-18 18:14

點呀?去咗咁好地方都咁多怨言。

咁火星啱唔啱呀?
作者: montejo     時間: 2022-8-18 18:15

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-8-18 17:54 發表
自反修例示威後香港出現移民潮,前往台灣生活的香港人增多,台灣傳媒報道,近期一些居台港人Youtuber發布的影片都相當沉重,因為身分問題一直懸而未決。

報道指,包括「士多貓TV」與「徐茱廸Judy Tsui」兩位港人Youtuber的影片,在最近都提到港人在定居台灣1年後,仍然拿不到長期居留證的問題,他們一直積極配合台灣的移民署的法規,然而當地移民規定卻經常變動,使得香港人無所適從。

「徐茱 ...
合約精神?合約呢?
作者: cwmmike     時間: 2022-8-18 18:20

民選政府有民意授權,就做乜都啱嘅。黃人唔係咁覺得咩?合約精神不在五大訴求上喎!
作者: 誰事誰非2015     時間: 2022-8-18 18:31

呢類旅行消費者,冇錢唔該走
作者: kkhello     時間: 2022-8-18 18:31

唯有做大啲生意,或者去其他地方
作者: 日照雷門     時間: 2022-8-18 18:33

一早已經知道呆彎正苦冇誠信,只有硬膠仔才相信佢
作者: revengeson     時間: 2022-8-18 18:33

呃你一年咪叫有良心,美英國佬到過左5年,到第6年先搬龍門🤭
作者: Henrywu18     時間: 2022-8-18 18:34

簽左咩合約?
或者被賣唔知呢😂
作者: wilsonts     時間: 2022-8-18 18:36

說好了的無限支持呢?
作者: LuiPo     時間: 2022-8-18 18:36

台灣地方狗也不屌
作者: Dani123     時間: 2022-8-18 18:39

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-8-18 18:04 發表
遠走他方無條件收留
係腦殘黃人才會信
下一批就係BNOers
你嘅想法同我一樣
但我又覺得唔會趕佢哋走
再諗方法榨乾榨淨先
叫佢哋喺香港借錢例如提供一啲保證金
然後又誇大話怕係中共嘅間諜
要佢哋提供一啲證明又或者用錢嚟做證明抵押。再唔係就沒收佢哋啲資產

等啲傻仔上咗賊船走又唔係唔走又唔係😂😂😂😂😂
作者: tricortricor     時間: 2022-8-18 18:39

見到黃狗折墮就我地藍人開香檳嘅時候
作者: 歪樂煲乎     時間: 2022-8-18 18:41

班友真係痴得好勻旬

🤣🤣🤣🤣🤣
作者: ichthys2     時間: 2022-8-18 18:43

兩年前,台灣豪言壯語,聲稱:「無限量支持香港人爭取民主自由!」其實只不過笑話一句。
作者: 逆風的肥牛     時間: 2022-8-18 18:45

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-8-18 17:54 發表

「徐茱 ...
人地仲覺得自己係棋手架
作者: skrihmv     時間: 2022-8-18 18:47

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-18 18:43 發表
兩年前,台灣豪言壯語,聲稱:「無限量支持香港人爭取民主自由!」其實只不過笑話一句。
D人成日以為人地講既野就係真。
作者: 歪樂煲乎     時間: 2022-8-18 18:47

引用:
原帖由 tricortricor 於 2022-8-18 18:39 發表
見到黃狗折墮就我地藍人開香檳嘅時候
由一開始黃人已經注定死路,大家本同係香港人,一家人,我地都一定唔想佢哋行錯路,奈何佢哋癲狗咁仲日日吊我哋奶共呀,乜支那呀,死蠢呀,咁我都死心,現在一心睇佢哋條路愈行愈窄愈仆街,唔好怪我地壞心腸囉
作者: 啱啱好     時間: 2022-8-18 18:47

遲D武統咗,佢哋會發現自己好L硬膠

作者: 柒柒柒個陸     時間: 2022-8-18 18:48

咁都重唔明?用完的condom邊個會留低
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2022-8-18 18:49

引用:
原帖由 cwmmike 於 2022-8-18 18:20 發表
民選政府有民意授權,就做乜都啱嘅。黃人唔係咁覺得咩?合約精神不在五大訴求上喎!
呢班曱甴有得投票蔡蔡子咩?
作者: 慾致號2     時間: 2022-8-18 18:49

人哋唔要你就扯啦! 你wear爛塊面都无㗎啦!
作者: 果個大大名車     時間: 2022-8-18 18:49

得唔到要得到既野可以點做?咩觀星筆、磚頭、弓箭、汽油彈之類既野,聽聞係有民主既地方可以隨意使用的
作者: 唯真唯善     時間: 2022-8-18 18:52

引用:

「徐茱 ...
賣去東南亞有錢收,點解要養你?
作者: 星仔走天涯     時間: 2022-8-18 18:53

走啦,仲未柒夠咩,去柬埔寨啦
作者: wongtin2020     時間: 2022-8-18 18:53

人離鄉賤
作者: 呢個奔放的樓盤     時間: 2022-8-18 18:55

我有朋友都有講好難攞到居留證,好多人都攞唔到。根本屈錢,講就話幫港人。
作者: ufo2018     時間: 2022-8-18 18:55

下一個是大陰蒂腳,可能話會取消5+1居民

作者: 負資產BBQ     時間: 2022-8-18 18:55

狗总是要吠的
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2022-8-18 18:57

笑死狗
作者: janjanjanus     時間: 2022-8-18 18:58

黃畜咁L蠢,
唔呃你去緬甸俾人活摘器官重想點
作者: andysan4     時間: 2022-8-18 19:00

圖片附件: 55599-PH.jpg (2022-8-18 19:00, 48.54 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 15697672_10155124716442448_8697442332487865792_n.jpg (2022-8-18 19:00, 179.61 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: joke.jpg (2022-8-18 19:00, 33.08 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: joke2.jpg (2022-8-18 19:00, 18.1 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20201206_160444_com.android.chrome.jpg (2022-8-18 19:00, 106.97 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: Screenshot_20191206_114214_com.android.chrome.jpg (2022-8-18 19:00, 88.31 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20191216_125523_networld.discuss2.app~01.jpg (2022-8-18 19:00, 155.69 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20201207_001309_com.android.chrome.jpg (2022-8-18 19:00, 82.78 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: Screenshot_20210321_201258_com.android.chrome.jpg (2022-8-18 19:00, 83.01 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: taiwan.JPG (2022-8-18 19:00, 82.39 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: discuss-5     時間: 2022-8-18 19:02

唔到英國去
作者: dorachicken     時間: 2022-8-18 19:02

點解唔示威遊行搞大佢,冇鬼用
作者: teddysignal     時間: 2022-8-18 19:03

引用:

「徐茱 ...
香港人去到邊都諗住“ 走精面”,台灣投資移明講明最少要請兩名台藉員工。自己唔符合法規就屈人地刁難你。仲夠膽話“積極配合台灣的移民署法規”,所以話垃圾去到邊都係垃圾。
作者: 洗碗機     時間: 2022-8-18 19:04

合約精神,你估地產佬
作者: danny.chai     時間: 2022-8-18 19:10

未了過解台灣政策就一廂情願以為一切都係美好。個龍門仲有排搬呀
作者: 無盡奔放的賤嘴     時間: 2022-8-18 19:11

香港同台灣都只屬中國的地區,何來移民?
作者: fai.fai.lam     時間: 2022-8-18 19:15

印象中一直有要求最少要請两個員工
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-18 19:16

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-18 17:57 發表
合約精神

有簽過咩合約?

圖片附件: discuss2_1601275058003.png (2022-8-18 19:16, 430.7 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 13碎克記

作者: hfceddie     時間: 2022-8-18 19:19

引用:

「徐茱 ...
坦白講,台灣嘅合約、法治精神真係唔好得過大陸幾多,都係華人社會。

審批跟人哋入場玩時嘅法規,係好合理嘅預期。否則朝令夕改,如何配合?
作者: chandaiman05     時間: 2022-8-18 19:20

抵C.
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-18 19:21

引用:
原帖由 13碎克記 於 2022-8-18 19:17 發表

🤭🤭🤭叫呢隻甴 出來應吓🤭🤭🤭🤭🤭
下個到英國
作者: 星仔走天涯     時間: 2022-8-18 19:21

唔係天真到以為菜菜子會當你地係手足呀?
作者: fileefeinei     時間: 2022-8-18 19:23

仲未醒
咁7蠢 比個身分你 拉低平均智商點算
作者: 娉婷女子     時間: 2022-8-18 19:24

唔意外,黃人不嬲天真
作者: vky11009     時間: 2022-8-18 19:24

引用:

「徐茱 ...
台灣當地人都唔明,點解會有班香港人仆來呢啲地方

台灣人:我們都去柬埔寨賺美金了,你們香港人還跑來這些沒希望的地方做什麼?
作者: hfceddie     時間: 2022-8-18 19:26

引用:
原帖由 revengeson 於 2022-8-18 18:33 發表
呃你一年咪叫有良心,美英國佬到過左5年,到第6年先搬龍門🤭
英國冇要求我投資600萬台幣 (230萬港元,約£24萬) 開舖做生意,請兩個全職員工。 呢筆錢玩得就預咗蝕哂。

£24萬夠一個退休人士慳慳哋喺英國住足5+1年!
作者: 鐘覺霧     時間: 2022-8-18 19:27

假新聞?!!

圖片附件: 台灣上等公民.jpg (2022-8-18 19:27, 37.96 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 燒肉元.jpg (2022-8-18 19:27, 55.42 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 沈旭暉.jpg (2022-8-18 19:27, 181.07 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: iapple2     時間: 2022-8-18 19:27

人地投資移民就係要促進就業,請當地人做,佢地就走精面,無人停車場,無人夾公仔,無人洗衣店,還要反問返人點解吾得
作者: RPATPAT     時間: 2022-8-18 19:28

引用:

「徐茱 ...
討厭大陸但就去台灣省🤣🤣🤣🤣
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2022-8-18 19:28

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2022-8-18 19:27 發表
假新聞?!!
一定係曱甴千祈吾好返香港
作者: iapple2     時間: 2022-8-18 19:29

引用:
原帖由 歪樂煲乎 於 2022-8-18 18:47 發表

由一開始黃人已經注定死路,大家本同係香港人,一家人,我地都一定唔想佢哋行錯路,奈何佢哋癲狗咁仲日日吊我哋奶共呀,乜支那呀,死蠢呀,咁我都死心,現在一心睇佢哋條路愈行愈窄愈仆街,唔好怪我地壞心腸囉
串返佢,佢哋奶西,舔美
作者: hfceddie     時間: 2022-8-18 19:29

引用:
原帖由 歪樂煲乎 於 2022-8-18 18:47 發表

愈行愈窄?一離開香港就海闊天空喎?!

我見香港條路就真係愈行愈窄。
作者: hfceddie     時間: 2022-8-18 19:30

引用:
原帖由 ufo2018 於 2022-8-18 18:55 發表
下一個是大陰蒂腳,可能話會取消5+1居民
做謠都至少俾啲 content farm 嘅料呀!

事實係放寬到父或母有BNO, 18-25嘅年青人都可以獨立申請BNO Visa 去英國。

作者: sleepingforest     時間: 2022-8-18 19:31

投資移民就係想你請多啲本地廢青,你搞自助洗衣店梗係卡你啦
作者: steam03     時間: 2022-8-18 19:32

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-18 17:57 發表
合約精神

有簽過咩合約?
總之就唔係冇精神
作者: gerson161     時間: 2022-8-18 19:33

到今日才發現,原來香港真係好
作者: coldlemon     時間: 2022-8-18 19:33

乜真係有人信任英文咩?
作者: hfceddie     時間: 2022-8-18 19:34

引用:
原帖由 iapple2 於 2022-8-18 19:27 發表
人地投資移民就係要促進就業,請當地人做,佢地就走精面,無人停車場,無人夾公仔,無人洗衣店,還要反問返人點解吾得
要睇投審處批佢個投資計劃書時法例係點,否則仲有兩個月你話改到要請20個人又要跟,從頭起錶玩過?
作者: 明日真香     時間: 2022-8-18 19:34

引用:

「徐茱 ...
以我所知 投資移民就係要幫到當地就業
無職員點會合規😹 
我都唔知話佢唔知玩法定太天真
作者: siuhung     時間: 2022-8-18 19:34

今次我就幫台灣喇!
台灣個投資移民有講話「港人投資移民要有實體店同要聘請當地台灣人工作」,所以那些做「網店」都不入投資移民之規定,自助乜自助物的,也要請台灣人做管理!
所以呢,想移民台灣的香港人,就唔該唔好咁「食腦」偷雞啦,台灣不吃這一套的!
作者: k1l     時間: 2022-8-18 19:35

引用:

「徐茱 ...
騙子島都好信的,唔賣去KK園區巳對得你住,台仔賣香人唔係犯法的

作者: 可樂味伏特加     時間: 2022-8-18 19:35

台狗識鬼民主!完全哪展示唔出民主應有作風,偷呃拐騙就叻!
作者: voyagehk     時間: 2022-8-18 19:35

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-8-18 18:04 發表
遠走他方無條件收留
係腦殘黃人才會信
下一批就係BNOers
我又覺得應該唔會全部唔俾留嘅,到時應該定高啲嘅標準去踢走啲低收入嘅bnoer先
作者: 連續默默的浴缸     時間: 2022-8-18 19:36

正常,非常體諒台灣,用過的condom梗係冇人要
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-18 19:36

引用:
原帖由 13碎克記 於 2022-8-18 19:35 發表

ED柒出左來喇🤭🤭 佢心同腦未停過在蠅國,🤭🤭可惜—世唔靈 毛能力🤣🤣1450,1450,1450
佢融入唔到英國仲成日溜連係香討
作者: 風翔萬里     時間: 2022-8-18 19:36

引用:

「徐茱 ...
武統呆灣之後,身份問題自然解決😊
作者: townace177     時間: 2022-8-18 19:37

台灣省唔收咪去泰,緬,柬囉
作者: 秋風冷雨     時間: 2022-8-18 19:37

我唔會抹殺真係移民嘅人,因為有好多原因,但正常應該是辦好手續,正正式式,雖然都係要坐移民監,但這是人地行咗好耐嘅政策,對象亦唔止香港人。至於呢班所謂5加1,或者好似呢單新聞呢類,你地只係人地想用嚟打擊中國的一種措施的祭品,唔好當自己是上品先得架。
作者: k1l     時間: 2022-8-18 19:37

引用:
原帖由 voyagehk 於 2022-8-18 19:35 發表

我又覺得應該唔會全部唔俾留嘅,到時應該定高啲嘅標準去踢走啲低收入嘅bnoer先
放底50萬港錢咪比留囉冇就送去KK園區旅遊
作者: devilevil888     時間: 2022-8-18 19:37

搵記者叫菜婆講人話啦,再唔係裝修佢囉,唔係門口狗阿,唔喺香港個個變晒死狗,得把死人聲吠有咩用😆😆😆
作者: 拜高蟲水     時間: 2022-8-18 19:38

當日呆灣大選,蔡英文輸硬,佢支持香港黑暴,即刻逆轉。黑暴幫咗 English蔡,佢竟然用完即棄,笑死我了
作者: hfceddie     時間: 2022-8-18 19:40

引用:
原帖由 拜高蟲水 於 2022-8-18 19:38 發表
當日呆灣大選,蔡英文輸硬,佢支持香港黑暴,即刻逆轉。黑暴幫咗 English蔡,佢竟然用完即棄,笑死我了
全靠有個好姊妹幫佢大忙唧!

作者: singsingbaby     時間: 2022-8-18 19:50

引用:

「徐茱 ...
咁不滿 台灣政府, 你就唔好留係台灣賴死唔走啦⋯⋯
作者: 家中藍色手袋     時間: 2022-8-18 19:54

引用:

「徐茱 ...
王喜凍過水
作者: tiii     時間: 2022-8-18 19:54

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-8-18 18:33 發表
一早已經知道呆彎正苦冇誠信,只有硬膠仔才相信佢
越自稱民主嘅國家越冇誠信
作者: (ツ)     時間: 2022-8-18 19:56

樓主講得啱!棄卒!
作者: iapple2     時間: 2022-8-18 19:58

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-18 19:34 發表

要睇投審處批佢個投資計劃書時法例係點,否則仲有兩個月你話改到要請20個人又要跟,從頭起錶玩過?
佢個要求一直都係請兩個全職台灣人。佢個case係無人停車場,點會批佢。
作者: cp-76     時間: 2022-8-18 19:58

引用:

「徐茱 ...
好明顯唔想你哋留低,咁都唔明呀?
作者: ax7ax     時間: 2022-8-18 20:00

你地簽咩合約
你地黃絲無利用價值,留你呃飯食
作者: sweetandsour     時間: 2022-8-18 20:00

曱甴被老点了
作者: iapple2     時間: 2022-8-18 20:01

問題9:台灣請人成本如何?

答:請人方面必需要全職不能兼職,一名全職的台灣員工的最低工資是24000台幣,約6000至7000港幣。員工方面還要幫他供勞保、健保、退休金。大概是他工資的20%,大概加多5000台幣,所以每位全職員工大概花費29000台幣。所以每月兩名全職員工大概要花費16000港幣左右,一年差不多20萬港幣開支。加上租金大概一萬台幣月租的辦公室,一年人工加租金開支便要32萬港幣。

作者: 瞓個好覺     時間: 2022-8-18 20:01

呆灣
直送 盧旺達啦
冇國家想收垃圾
😭
作者: chokman3     時間: 2022-8-18 20:01

引用:

「徐茱 ...
唔係一開始講左要聘請當地人咩?開埋d唔合規定既生意好有專走精面既香港人本色
作者: skrihmv     時間: 2022-8-18 20:04

引用:
原帖由 chokman3 於 2022-8-18 20:01 發表

唔係一開始講左要聘請當地人咩?開埋d唔合規定既生意好有專走精面既香港人本色
香港好多人鍾意搵人笨 仲引以為榮
作者: iapple2     時間: 2022-8-18 20:05

網上大把關於投資移民台灣。好簡單,要做夠3年,請夠兩個人,吾可以係網店,也不能是顧問公司。簡單來說,開間小食店,開間時裝店,有兩個台灣全職伙記就得。

https://www.simonchau.hk/blog/ta ... nts_qualifications/
作者: chokman3     時間: 2022-8-18 20:05

自助洗衣店自助停車場都可以請個清潔工保安雜工之類
作者: 巴巴先生     時間: 2022-8-18 20:05

引用:

「徐茱 ...
用完既避孕套乜仲有用既咩?