標題: 柬埔寨騙案.直播|政府接20港人求助已救出12人 8人禁錮在緬甸 [打印本頁]

作者: 豬仔會爬樹     時間: 2022-8-18 17:24

東南亞詐騙集團日益猖獗,有港人被利誘到柬埔寨、緬甸及泰國等地後失聯。消息指,警方有組織罪案及三合會調查科(O記)會跟進案件。保安局副局長卓孝

東南亞詐騙集團日益猖獗,有港人被利誘到柬埔寨、緬甸及泰國等地後失聯。消息指,警方有組織罪案及三合會調查科(O記)會跟進案件。
保安局副局長卓孝業聯同警方和入境處今日(18日)下午會見傳媒,交代最新情況,《香港01》會現場直播。
卓孝業提及,今年1月至今,執法部門共收20名港人求助個案,據了解,其中12名港人已確認安全,12人中有10人已回港。2人仍在當地,但仍然安全。

卓孝業會見傳媒時表示,保安局會成立聯合專責小組,跟進最新情況。他提及,今年1月至今,執法部門共收20名港人求助個案,據了解,其中12名港人已確認安全,12人中有10人已回港。2人仍在當地,但仍然安全。

仍有8人在緬甸 人身自由受限

至於仍未救出的8名港人,卓孝業表明會繼續用不同方法,聯絡不同部門,用盡一切可行的渠道,包括駐當地大使館,嘗試救出餘下的人。入境處指,該8名未救出的港人,均仍在緬甸,據家屬表示他們的人身自由仍受限制,當局會盡力施救。

卓孝業又指,已在外遊警示的網頁上,加設關於外地求職騙案的特別提示。不過,他指對相關東南亞國家的旅遊警示仍維持黃色,例如特別提及不要前往緬甸北部等地區。

警方早前表示,今年1月至今,接獲12宗求助個案,報稱因誤墮求職、網上情緣等騙局,於外地被禁錮。警方接獲相關報案時,會與境外執法機關保持密切聯繫,並透過國際刑警的平台聯絡海外執法機構交流情報及協助調查。警方呼籲市民切勿輕易相信網上的招聘廣告或留言,並對聲稱能賺快錢的途徑,以及不拘學歷或工作經驗但報酬異常優厚的職位有所警惕。

保安局表示,高度重視就近期有香港人懷疑被誘騙到柬埔寨、泰國、緬甸等東南亞國家,被禁錮從事非法工作。

希望果8個人都可以快啲被救番嚟香港啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/805294/柬埔寨騙案-直播-政府接20港人求助已救出12人-8人禁錮在緬甸
作者: 一點兩點     時間: 2022-8-18 17:29

大家都要小心騙案,唔好再被呃過去啦
作者: 不凡     時間: 2022-8-18 17:33

扮被騙的騙徒
作者: 綠腳趾     時間: 2022-8-18 17:34

如果有港人喺珠峰或南極遇險,港府係咪要救?
作者: 肥仔天天

作者: 小李廣花榮00     時間: 2022-8-18 17:44

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-18 17:34 發表
又唔係未試過, 疫情初期都有一團黃友團流落歐洲, 卒之曬出特區護照由阿爺救返香港, 佢哋先可以繼續舒舒服服地反中反港府
作者: 勇猛果斷的樹苗     時間: 2022-8-18 17:51

要使徙行者出手啦。
作者: denchan888     時間: 2022-8-18 17:53

曱甴冇一個是蘑菇
作者: 1469394     時間: 2022-8-18 17:53

應該同嗰邊合作,送晒國安法嗰班去KK,睇吓仲有冇人夠胆同我哋作對!
作者: longlong7     時間: 2022-8-18 17:55

被禁錮點求救
作者: tai1037     時間: 2022-8-18 17:56

中国解放軍仲唔出動救人?記得帶埋 cctv 攝影師同記者做直擊報道。。。
作者: heiupok     時間: 2022-8-18 17:56

古惑仔國家到去?等於送死。
作者: victorkc     時間: 2022-8-18 17:56

相比呆灣,香港人都仲有香港警隊同中國大使館,呆灣件肥婆明知呆民受苦都剩系掛住招呼件尾國件老西。
作者: ARTHUR53     時間: 2022-8-18 17:58

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-8-18 17:44 發表

又唔係未試過, 疫情初期都有一團黃友團流落歐洲, 卒之曬出特區護照由阿爺救返香港, 佢哋先可以繼續舒舒服服地反中反港府
果班咪香港的波波囉,
台灣波波被救出前後都唔一樣啦。
作者: heiupok     時間: 2022-8-18 17:58

佔領東南亞地方打仗啦!
作者: 希夷     時間: 2022-8-18 18:01

任何野唔貪心就冇事
作者: tai1037     時間: 2022-8-18 18:03

仲唔出解放軍?拍紅海行動湄公河行動就拍得咁精彩,原來現實係食花生㗎 ?
作者: Jefftungkk     時間: 2022-8-18 18:06

要小心騙案......
作者: tai1037     時間: 2022-8-18 18:07

叫PK鄧帶領部下去緬甸搶人啦!
香港警察爆頭功世界聞名,曾經三萬警察收服幾百萬黑暴
如果香港警察出馬,隻船未埋岸,緬甸仔見到威風凜凜的香港警察肯定嚇到賴C,說不定唔使打就自已把人交出來
作者: 大滾友     時間: 2022-8-18 18:07

亞爺出手,柬埔寨一定放香港人,但呆蛙呢?靠菜腫統?等下啦!分分鐘呆蛙有人會跪求亞爺幫手
作者: 沉默的肥龍     時間: 2022-8-18 18:16

on9真的太多 
作者: 幫你地改個名     時間: 2022-8-18 18:22

雖遠必誅
作者: sylim     時間: 2022-8-18 18:25

外交部果條趙L堅啞咗?
作者: legend_dreamer     時間: 2022-8-18 18:28

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-8-18 17:24 發表
東南亞詐騙集團日益猖獗,有港人被利誘到柬埔寨、緬甸及泰國等地後失聯。消息指,警方有組織罪案及三合會調查科(O記)會跟進案件。保安局副局長卓孝

...
呢d擺明要列黑色啦
大佬,人地政府都唔做野,你點知會唔會無啦啦比人捉走左架
列明黑色,如果要去就自己負責任
作者: peimak     時間: 2022-8-18 18:28

如果好似啲報道講咁冇人性嘅人間地獄,有乜可能會救到出嚟嘅啫??
作者: ckn929     時間: 2022-8-18 18:37

著草就著草
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-8-18 18:39

有特區護照真係勁!強大的祖國出手,大部分都能救回來

隔離台灣省和大馬都很多美人兒失蹤,幾個月來都靠民間幫助,當地政府一個都救不到
作者: 宇宙浪漫的核心     時間: 2022-8-18 18:42

引用:
原帖由 大滾友 於 2022-8-18 18:07 發表
亞爺出手,柬埔寨一定放香港人,但呆蛙呢?靠菜腫統?等下啦!分分鐘呆蛙有人會跪求亞爺幫手
阿爺出聲 實出手掃場
作者: 娉婷女子     時間: 2022-8-18 19:18

引用:
原帖由 peimak 於 2022-8-18 18:28 發表
如果好似啲報道講咁冇人性嘅人間地獄,有乜可能會救到出嚟嘅啫??
係囉,好想知道救人過程,係咪家屬出錢先贖得返?定有勢力出馬已可直接攞人?!
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-8-18 19:33

講真,東南亞國家,印巴國家都係地球上既毒瘤!
我未諗過會去呢D地方旅行囉!
作者: 賭精精精     時間: 2022-8-18 19:35

是否 局中局?
作者: 平常的人     時間: 2022-8-18 19:37

呢班所謂被騙嘅廢青成日冇所事事上綱媾女反被人騙咗,曱甴天使就以為去做下雞揾D快錢返來繼續冇所事事咁周圍蒲,曱甴頭腦簡單易俾人呃,2019年時,班曱甴好惡嘅喎,點解俾人打唔識同佢哋攬炒嘅❓
不過點都好希望佢地可以早日獲釋,希望冇再有人受騙!

作者: 農場豐滿的樹根     時間: 2022-8-18 19:38

香港死水一潭,又冇得返大陸發展,唯有出去博一舖😣
作者: dendrobiumx     時間: 2022-8-18 19:52

點解唔叫埋台灣人  一齊去消滅束埔寨的賤民 然後佔領咗佢 束埔寨人欺負一個香港人/台灣人 我哋要消滅全國才對

作者: 男人小笨象     時間: 2022-8-18 19:56

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-8-18 17:24 發表

...
美國佬有事,有人做野,不惜出動海豹
作者: markodick     時間: 2022-8-18 19:57

引用:
原帖由 肥仔天天 於 2022-8-18 17:41 發表
如果係小強離就千期唔好救佢地 等佢地繼續比人打
一定要分清顏色!
作者: 邦之星星     時間: 2022-8-18 19:58

引用:
原帖由 肥仔天天 於 2022-8-18 17:41 發表
如果係小強離就千期唔好救佢地 等佢地繼續比人打
揾到人未
作者: midmidgood     時間: 2022-8-18 20:15

引用:
原帖由 tai1037 於 2022-8-18 17:56 發表
中国解放軍仲唔出動救人?記得帶埋 cctv 攝影師同記者做直擊報道。。。
你都戇居嘅,軍隊可以隨時入別國家嘅咩?曱甴就是冇腦
作者: 樓上橙色的結他     時間: 2022-8-18 20:15

承認自己係中國香港人咪有機會有人救囉。。。又要揾錢又要自由就求救你尾老豆
作者: 床下巨大的羊羊     時間: 2022-8-18 20:17

引用:
原帖由 dendrobiumx 於 2022-8-18 19:52 發表
點解唔叫埋台灣人  一齊去消滅束埔寨的賤民 然後佔領咗佢 束埔寨人欺負一個香港人/台灣人 我哋要消滅全國才對
園區主腦係大陸喱
作者: samsam~     時間: 2022-8-18 20:19

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-18 19:33 發表
講真,東南亞國家,印巴國家都係地球上既毒瘤!
我未諗過會去呢D地方旅行囉!
藍屍五毛以為自己好高尚,其實係白痴仔,你話人毒瘤,其實你先係,你有鬼錢去旅行咩! 你全家靠咬老綜維生
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-8-18 20:25

@samsam~
你block左我呀?回唔到你既?

你睇下呢單野,通晒天,但係都救唔到,點解?原來當地政府係廢既!警察係廢既!

我就唔信如果當地有心破案,搵大班警察去封場,件事咪可以解決囉!但點解當地唔做?咁仲唔係廢?唔係毒瘤?
作者: 隨時間流逝     時間: 2022-8-18 20:25

引用:
原帖由 床下巨大的羊羊 於 2022-8-18 20:17 發表

園區主腦係大陸喱
絕大部分主腦係台灣人
十幾二十年前非洲有先例全部詐騙出自台蛙人
作者: o_0     時間: 2022-8-18 20:27

先搞清身份,係曱甴就由得佢.
作者: hermen123     時間: 2022-8-18 20:30

摘了器官又係賣去美国
作者: 隨時間流逝     時間: 2022-8-18 20:30

實情:台蛙人去做詐騙賺快錢吧,詐騙集團供你吃穿住所有消費,
一分錢也沒騙到,結局可想而知!

尼8個香港人多數真被騙
作者: 肥仔天天

作者: gogoaway     時間: 2022-8-18 20:34

引用:
原帖由 希夷 於 2022-8-18 18:01 發表
任何野唔貪心就冇事
有部份係講明去做网騙, 點知係騙上騙, 弊加闹
作者: ie7     時間: 2022-8-18 20:34

引用:
原帖由 tai1037 於 2022-8-18 18:03 發表
仲唔出解放軍?拍紅海行動湄公河行動就拍得咁精彩,原來現實係食花生㗎 ?
你系無知定弱智,而家系人地地方,如果老解貿然去系叫入侵他國呀傻閪,你知吾知老解連來香港都吾可以用自己身份架
作者: peimak     時間: 2022-8-18 20:34

引用:
原帖由 娉婷女子 於 2022-8-18 19:18 發表

係囉,好想知道救人過程,係咪家屬出錢先贖得返?定有勢力出馬已可直接攞人?!
總覺得呢單嘢背後係有一個天大嘅陰謀,
作者: ie7     時間: 2022-8-18 20:35

引用:
原帖由 大滾友 於 2022-8-18 18:07 發表
阿爺先無井蛙國人甘無分寸,只要系中國人阿爺都會救
作者: ie7     時間: 2022-8-18 20:40

引用:
原帖由 peimak 於 2022-8-18 20:34 發表

總覺得呢單嘢背後係有一個天大嘅陰謀,
睇少的垃圾影視啦
作者: 床下巨大的羊羊     時間: 2022-8-18 20:46

引用:
原帖由 隨時間流逝 於 2022-8-18 20:25 發表

絕大部分主腦係台灣人
十幾二十年前非洲有先例全部詐騙出自台蛙人
你冇睇新聞?識字?
作者: 龍騰亨利     時間: 2022-8-18 20:50

呢d咁喪心病狂嘅事,到底要係一個咩種族咩國家嘅人先想到出嚟,做到出嚟呢!?自己人整自己人,真係最勁,話係民族DNA果然沒錯!
作者: Kowloon2288     時間: 2022-8-18 20:56

引用:
原帖由 tai1037 於 2022-8-18 17:56 發表
點解而加香討水平錦低
作者: 迷茫路人甲     時間: 2022-8-18 21:07

就是去應徵身負沒技能,給10萬人工去外國做打工皇帝的招聘廣告去的。人材來的。
作者: 鄉貢仁     時間: 2022-8-18 21:17

無功不授祿,自己棟高牀板諗下,何德何能可以搵到1個月10皮人工。又要貪心又要智障。
作者: lctj9     時間: 2022-8-18 21:22

真係要小心, 唔好咁易上當
作者: 宇宙浪漫的核心     時間: 2022-8-18 21:27

引用:
原帖由 娉婷女子 於 2022-8-18 19:18 發表

阿爺投資咁多錢  呢估果面政府傻仔咩   緊係交人
作者: 宇宙浪漫的核心     時間: 2022-8-18 21:29

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-18 20:25 發表
@samsam~
你block左我呀?回唔到你既?

你睇下呢單野,通晒天,但係都救唔到,點解?原來當地政府係廢既!警察係廢既!

我就唔信如果當地有心破案,搵大班警察去封場,件事咪可以解決囉!但點解當地唔做?咁仲唔係廢?唔係毒瘤?
老緬 叛軍勢力仲勁過政府  點打
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2022-8-18 21:37

引用:
原帖由 宇宙浪漫的核心 於 2022-8-18 21:29 發表

老緬 叛軍勢力仲勁過政府  點打
所以咪話緬甸係地球上一大毒瘤囉!
作者: 西部花花裙     時間: 2022-8-18 21:42

人生玩法多樣性,符合生物多樣性,符合大自然法則
作者: omegahk     時間: 2022-8-18 21:43

引用:
原帖由 longlong7 於 2022-8-18 17:55 發表
被禁錮點求救
估用公糖去俾錢
浪費立碎人金錢
作者: think888     時間: 2022-8-18 22:01

看情況。香港可能有幾萬人。落入恐怖集團手中。相信年青人不小。

絕對不是一,兩天的事。相信從19年到了現在。很多黑暴流浪泰國,東南亞,英國。真是死左都冇人知。

年青人,任性亂來,沒有人生經驗,絕對是恐怖集團的肥豬肉,任割。可隣,可悲。
作者: victorkc     時間: 2022-8-18 22:01

引用:
原帖由 tai1037 於 2022-8-18 18:03 發表
全世界得尾軍喜歡入侵人地國家打仗,打完又拍拍屁股走人。然後又不斷打咀炮屈其他國家入侵人地。
作者: 東熱汁男     時間: 2022-8-18 22:04

家人求助就廿港人,可能仲有D單身或冇家人理會就救吾到!
作者: big3624     時間: 2022-8-18 22:54

台灣蠢貪賤

圖片附件: FB_IMG_1660826242824.jpg (2022-8-18 22:54, 84.24 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: think888     時間: 2022-8-18 22:55

*轉載*

近幾年不要去東南亞國家,現在連旅遊都會被整車載去賣,而且不只柬埔寨,也包括泰國、菲律賓、緬甸、杜拜,目前因為大部份人對柬埔寨有警戒心,所以早就把其它東南亞國家當中繼站,先騙到東南亞國家,再把你偷渡到柬埔寨、緬甸賣。

約十年前,柬埔寨打算打造東南亞小賭城,招了大量大陸人過去做博弈,當時的博弈是有牌照的,而後因中方施壓打博弈,因此原本合法開始轉非法營運,這些非法營運的公司只好轉到有貪污政府罩的區域,形成一個非法園區。

而後這個園區聚集了大量的幫派,又因為博弈被打壓,只能一個個轉行做詐騙集團,他們開始找大量台灣和大陸人去做詐騙,然後監禁他們,不聽話就毒打、關狗籠,據說當地至少幾千間公司聚集在這樣的非法園區做非法勾當。

而既然是詐騙,就會有所謂的業績,這些幫派會每天跟被囚禁者收呼吸費、鍵盤磨損費,如果業績不達標,就會負債,而這個人就會隨著他的負債一起被賣給下一個更有辦法從身上榨出錢的幫派,當然,一個人最後的殘餘價值就是器官了。

也因此產業結構慢慢從原本的詐騙轉變成人口販賣,相比台灣政府對這事不聞不問,中國政府這兩年展現強烈作風,開始嚴格管制大陸人去東南亞國家,甚至派公安大批的去柬埔寨抄家打擊這些幫派,因此這些幫派就開始從綁大陸人逐漸改成綁台灣人。

也因為大陸人變少了,會講中文的人變得物以稀為貴,從一開始一萬美金慢慢漲到五萬美金都有人買,而且付完贖金以後也只是再把你轉賣而已,現在甚至會當街綁架台灣人,再叫台灣人騙更多台灣人過去打工或單純去玩,所以騙你的不只是陌生人,更有可能是你身邊的朋友。

現在演變成另一個更可怕的局面,因為當地已經出現明碼標價的人口買賣市場了,人可以像牛羊這樣銷售,所以不只柬埔寨當地會有人在商場看到你是台灣人就綁架你,而且連周邊國家的泰國、菲律賓、緬甸、杜拜都開始有人直接在路邊持槍綁架台灣人,再賣到柬埔寨去,畢竟綁一個人能賺好幾萬美金,這樣的金額絕對足以讓貧窮的人做出任何道德淪喪的事情。

說目前至少數千名台灣人被綁到柬埔寨,甚至連骨灰都有家人願意買,有幸運回來的女生說到了柬埔寨就被強暴到身心崩潰,也有想逃跑的人被挑腳筋凌虐致死的,但柬埔寨政府都收了幫派的錢在罩他們,政府是完全不管的。

這些事情新聞報很久了,但柬埔寨政府本身就是利益結構鏈中的一部份,當地的救援隊隊長因為救太多人,直接被政府用莫須有罪名抓走了,在當地傻傻通報警察的話,警察會立刻通知當地幫派帶你回去,甚至有部份更壞的警察會像撿到小白兔一樣,把你轉賣給其它幫派。

新聞和網紅的實地救人的影片都報了好幾個月了,但看來台灣政府不像大陸有能力派公安去救人,也似乎打算冷處理這些事情,現在台灣人只能靠民眾自己提高警覺了,且目前這些被騙過去的人,有大量的人是被看起來正當的人力仲介公司和台灣幫派一起聯手賣過去的。

畢竟對那些噁心的人力公司來說,他們可以拿到仲介費,以刑事責任來說,他們只是仲介人過去工作和賺仲介費而已,你被監禁、轉賣、割器官對人力仲介公司來說都不是他們的事情,他們只要說他們不知情就好,被肢解論斤賣都不關他們的事。

另外請注意,現在已經不是只有用打工名義騙過去了,就連過去旅遊都有危險,已經開始出現直接從其他東南亞國家綁架過去賣的了,被抓過去就是等家人不斷付贖金付到破產,最後被活摘器官賣掉而已,大量國家都早就把東南亞列為危險國家了,#只有台灣還在睡。

有看到這篇文的人你很幸運,但別以為你會永遠都是幸運的那個人,那些現在活在地獄的人當初都覺得自己不會是被綁的人,且他們的手法一定會一直演變的,自己小心吧。
作者: 人為財S     時間: 2022-8-19 00:17

引用:
原帖由 ie7 於 2022-8-18 20:34 發表

你系無知定弱智,而家系人地地方,如果老解貿然去系叫入侵他國呀傻閪,你知吾知老解連來香港都吾可以用自己身份架
唔使同反中腦殘甲由仔咁認真,睇佢寫嘅野都知係on9仔一名!

作者: miuchiwing     時間: 2022-8-19 00:18

冇錯嘅話緬甸好似仲打跟內戰,而家果邊粒粒亂
作者: 人為財S     時間: 2022-8-19 00:22

Yellow object去到邊都係loser,又要反政府又鬧警察!

點知衰L左又報警又要政府幫手營救,無恥到呢!

作者: ani666     時間: 2022-8-19 00:38

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-18 17:34 發表
救得一個得一個
作者: rickychan3064     時間: 2022-8-19 00:40

引用:
雖遠必誅,希望唔係講下,今次唔係美帝,應該有機會
作者: rickychan3064     時間: 2022-8-19 00:41

引用:
原帖由 sylim 於 2022-8-18 18:25 發表
外交部果條趙L堅啞咗?
佢可能食緊藥,唔得掂
作者: 雜膠小李

作者: 33444433     時間: 2022-8-19 01:11

引用:
去得民主东南亚揾食,5巧揾没民主豉油政府求救
作者: terrywong25     時間: 2022-8-19 01:13

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/b7573a9a387702304315985578/syuHbZWMHUgA.mp4?videoid=387702304315985578

有啲係去泰國玩…俾人夾走咗去緬甸..柬埔寨
作者: ah_wil     時間: 2022-8-19 02:01

屌你老媽香港政府 今年1月至今?
從來未公佈呢件事...
害撚死人
作者: 屙唔出屎     時間: 2022-8-19 02:47

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-8-18 18:39 發表
有特區護照真係勁!強大的祖國出手,大部分都能救回來

隔離台灣省和大馬都很多美人兒失蹤,幾個月來都靠民間幫助,當地政府一個都救不到
東南亞受到中國很多幫助同發展,怕中國都很正常,加上中國而家連美國佬隻軍艦都要兜路走,好難唔怕中國,如果台灣以和平統一做條件,中國跟東南亞溝通好再出兵鏟平成個柬埔寨都唔出奇。

真係要睇下菜英文點樣選擇
因為而家某團體都點名話唔再救台灣人........
作者: 屙唔出屎     時間: 2022-8-19 02:57

引用:
原帖由 miuchiwing 於 2022-8-19 00:18 發表
冇錯嘅話緬甸好似仲打跟內戰,而家果邊粒粒亂
早2年新聞都經常講緬甸昂山素姬,又內戰又抗議示威,又鎮壓等等,其實香港電視機都睇過唔少呢d資訊。
作者: alphaT1     時間: 2022-8-19 03:04

垃圾東南亞
作者: s336990     時間: 2022-8-19 03:35

引用:
原帖由 tai1037 於 2022-8-18 18:07 發表
如果香港警察出馬,隻船未埋岸,緬甸仔見到威風凜凜的香港警察肯定嚇到賴C,說不定唔使打就自已把人交出來
黑暴咁厚面皮都只敢吹200萬+1
你竟然強行加100萬過佢
你問咗黑暴未架?

關人地政府乜事?
金三角嗰帶政府都插唔到手

如果係小黃人,就咪鬼救啦
救返嚟破壞香港分裂中國咩
作者: s336990     時間: 2022-8-19 03:38

引用:
原帖由 dendrobiumx 於 2022-8-18 19:52 發表
你以為你老幾?
作者: s336990     時間: 2022-8-19 03:39

引用:
原帖由 男人小笨象 於 2022-8-18 19:56 發表

美國佬有事,有人做野,不惜出動海豹
只存在喺電影
作者: s336990     時間: 2022-8-19 03:46

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2022-8-18 21:17 發表
無功不授祿,自己棟高牀板諗下,何德何能可以搵到1個月10皮人工。又要貪心又要智障。
因為佢係全宇宙最高尚嘅香港人
去東南亞呢啲窮困地方,係提升咗佢地整個東南亞格調
就好似西人嚟香港,乞衣都可教英文月入十萬一樣

小黃人個個都覺自己可以做神嘅主人
呢班弱智個腦諗乜,真係估佢唔到
作者: s336990     時間: 2022-8-19 03:59

引用:
原帖由 rickychan3064 於 2022-8-19 00:40 發表

雖遠必誅,希望唔係講下,今次唔係美帝,應該有機會
係小黃人就無謂救喇
咁反中嘅二五仔,救嚟害中國呀?
做帶路黨賣國賊?
作者: s336990     時間: 2022-8-19 04:05

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2022-8-19 02:47 發表

東南亞受到中國很多幫助同發展,怕中國都很正常,加上中國而家連美國佬隻軍艦都要兜路走,好難唔怕中國,如果台灣以和平統一做條件,中國跟東南亞溝通好再出兵鏟平成個柬埔寨都唔出奇。

真係要睇下菜英文點樣選擇
因為而家某團體都點名話唔再救台灣人........
咪玩啦
鏟平柬埔寨?
你去鏟呀?

呆灣根本囊中之物,以佢所謂聽話可以換中國付出咁多?
呆蛙聽話咁重要?
做壞曬規矩
好似微博有網友講過留島不留人喎

唔好將聽話睇得咁值錢
柬埔寨點樣令人聽話有版你睇
作者: cmk0160     時間: 2022-8-19 04:57

黃狗話 去柬埔寨呢啲窮國受苦 都好過嚮冇自由民主嘅中國香港大魚大肉
作者: hw1chan     時間: 2022-8-19 05:07

引用:
原帖由 東熱汁男 於 2022-8-18 22:04 發表
家人求助就廿港人,可能仲有D單身或冇家人理會就救吾到!
當然啦, 他們係咁先, 句號
作者: ctchan20f     時間: 2022-8-19 06:06

點解現今社會仲有人相信呢啲落後地方嘅高薪厚職工作
作者: 低B強     時間: 2022-8-19 06:56

我睇過一個劇集。

好似叫戰狼。

片尾話揸住本中國護照, 去到宇宙嘅另一端,  都話會搵人救佢。
作者: tomlee021239

作者: RPATPAT     時間: 2022-8-19 07:28

引用:

...
相信呢班都係🪳🪳多,冇能力去英美胳肋底又想走唯有去呢度
作者: 子時自信的救星     時間: 2022-8-19 07:30

人地自救
作者: Chris88888     時間: 2022-8-19 07:40

引用:
原帖由 longlong7 於 2022-8-18 17:55 發表
被禁錮點求救
話係專登俾香港人打電話回港求救,因為班人要攞贖金,通常有兩萬美金就放人。
作者: jophy1988     時間: 2022-8-19 07:54

危險地方
作者: Superboy2047     時間: 2022-8-19 07:57

度度都有危險。如果係真,咁就國內同胞醒過港人了,太舒適冇捱過一帆風順都唔係好事。
作者: 靚c9     時間: 2022-8-19 08:04

引用:
原帖由 tai1037 於 2022-8-18 18:07 發表
香港警察
暴動平亂香港死曱甴

已經世界聞名

暴徒仲未收皮?
作者: 4player     時間: 2022-8-19 08:11

引用:
台灣政客、官員只講政治同利益,
所以除了識唱衰中國,其他乜都唔會做!
作者: 勇猛果斷的樹苗     時間: 2022-8-19 08:12

引用:
加油支持你去。唔去請認衰。