標題: 東部戰區又演訓啦 [打印本頁]

作者: kim_12346     時間: 2022-8-15 15:20

據“東部戰區”微信公眾號消息,東部戰區新聞發言人施毅陸軍大校表示,8月15日,中國人民解放軍東部戰區位台島周邊海空域組織多軍兵種聯合戰備警巡和實戰化演練。這是針對美台繼續玩弄政治把戲、破壞台海和平穩定的嚴正震懾。戰區部隊將採取一切必要措施,堅決捍衛國家主權和台海地區和平穩定。
https://news.cctv.com/2022/08/15/ARTIHMO1pM5CMXBZPGWufVtB220815.shtml

1450又唔可以抬頭啦...
作者: 無盡默默的老闆     時間: 2022-8-15 15:32

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-8-15 15:20 發表
據“東部戰區”微信公眾號消息,東部戰區新聞發言人施毅陸軍大校表示,8月15日,中國人民解放軍東部戰區位台島周邊海空域組織多軍兵種聯合戰備警巡和實戰化演練。這是針對美台繼續玩弄政治把戲、破壞台海和平穩定的嚴正震懾。戰區部隊將採取一切必要措施,堅決捍衛國家主權和台海地區和平穩定。
https://news.cctv.com/2022/08/15/ARTIHMO1pM5CMXBZPGWufVtB220815.shtml
冇問題 只要吾抬頭同出海  一切照舊
作者: hkfc002     時間: 2022-8-15 16:06

引用:
原帖由 無盡默默的老闆 於 2022-8-15 15:32 發表

冇問題 只要吾抬頭同出海  一切照舊
Don't Look Up , Don't Look Sea
作者: ilikefuck     時間: 2022-8-15 16:22

冇事嘅
飛彈太高,探測唔到
作者: GATEWAY2010

作者: 心很想     時間: 2022-8-15 17:07

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-8-15 16:34 發表
2046又看不見了
佢話J-20未服役, 背落西來台隱咗型, 打不過F-22/F-35A/B/C, 無晶片/科技落後, 北洋水師等等, 有冇數漏佢戰績
作者: 趴佳身民板煮

作者: arsenal2046     時間: 2022-8-15 18:23

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-8-15 15:20 發表
之後美國再派議員訪台.....
很悶......
作者: 趣緻寶寶     時間: 2022-8-15 18:42

做得好
作者: kim_12346     時間: 2022-8-15 20:16

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-15 18:23 發表

很悶......
美國幾時輪到美奸指揮?
作者: 6道     時間: 2022-8-15 20:44

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-15 18:23 發表

很悶......
几時到總统拜山😘
作者: 菊花杰全爆裂     時間: 2022-8-15 21:00

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-8-15 16:34 發表
2046又看不見了
正在招募1450
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-8-16 12:15

軍演=燒錢!以前經濟尚可,間中軍演吓冇所謂!宜家咁嘅經濟,不斷軍演即係不斷燒錢,又比美軍拎晒啲參數,中晒美國佬奸計!歐洲見咁好玩,佢哋又即將加入訪問行列!

作者: kim_12346     時間: 2022-8-16 13:43

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-8-16 12:15 發表
軍演=燒錢!以前經濟尚可,間中軍演吓冇所謂!宜家咁嘅經濟,不斷軍演即係不斷燒錢,又比美軍拎晒啲參數,中晒美國佬奸計!歐洲見咁好玩,佢哋又即將加入訪問行列!
1450話台灣搞漢光軍演燒錢?
作反啦

作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-8-16 13:50

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-8-16 13:43 發表

1450話台灣搞漢光軍演燒錢?
作反啦
你都唔睇嘢,又亂講!我咪話間中軍演係冇問題,每個國家都會做!

但,一有外國議員到訪,就搞一次軍演,嚟廿次,就要做足廿次軍演,做十九次軍演都滿足唔到小粉紅喎!

人哋出雞,你出豉油,點都點乾你,乜你未聽過咩?
作者: kim_12346     時間: 2022-8-16 13:52

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-8-16 13:50 發表

你都唔睇嘢,又亂講!我咪話間中軍演係冇問題,每個國家都會做!

但,一有外國議員到訪,就搞一次軍演,嚟廿次,就要做足廿次軍演,做十九次軍演都滿足唔到小粉紅喎!

1450點解要擔心對岸燒錢呢?
應該要支持先啱喎
作者: chenflie     時間: 2022-8-16 14:28

引用:
原帖由 趴佳身民板煮 於 2022-8-16 13:49 發表

有d錢係要燒架啦,美國夠成日自由航行唔通唔使燒錢咩
咁又唔好講燒錢。美軍使費唔同。佢地一個航母戰鬥群出海,齋行船就要300萬美金一日。長期係海度巡邏。自己計數咯。
如果大陸軍演叫燒錢。
咁美軍應該係等唔切,燒好慢架。
佢美軍係一車車錢推落太平洋……掟錢落鹹水海

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-8-16 14:32

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-8-16 12:15 發表
你咪咁低能啊。
解放軍點都要軍演架啦
爭在喺邊度嗻
唔做多啲軍演邊有戰鬥力?
參數?係用特種彈頭特別模式囉!慢慢睇飽佢。反正就係實戰無幫助。
作者: chenflie     時間: 2022-8-16 14:35

引用:
原帖由 趴佳身民板煮 於 2022-8-16 14:31 發表

咁我都講漏左樣野,美國d錢可以搶,點燒都得
開始唔得啦。佢美國以前搶錢係靠兩樣。大宗國際商品金融同交易,美元結算。今日都斷緊佢尾注啦。
淨低戰略物資資源供應同黃金儲備。
物資資源都出緊手反制。

以後佢地就無咁易搶錢咯。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-8-16 14:43

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-16 14:32 發表

你咪咁低能啊。
解放軍點都要軍演架啦
爭在喺邊度嗻
唔做多啲軍演邊有戰鬥力?
參數?係用特種彈頭特別模式囉!慢慢睇飽佢。反正就係實戰無幫助。
你拎軍演同平日練習混為一談喎!

不過都啱喇!日後啲軍演次數大增,咪當做吓日常練習咁!

共軍戰機同美軍戰機副引擎耐用性又大不同,咪飛多啲出嚟!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-8-16 14:52

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-8-16 14:43 發表

臺灣戰鬥機用美國引擎成日都出事。
大陸戰鬥機日日飛臺灣乜事都冇。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-8-16 15:13

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-16 14:52 發表

臺灣戰鬥機用美國引擎成日都出事。
大陸戰鬥機日日飛臺灣乜事都冇。
你鍾意點講咪點講囉!共軍戰機的確係好嘢,最好日日飛出嚟!

不過架皇牌神隱戰機呢?
作者: 冰風蓋天     時間: 2022-8-16 15:20

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-8-16 14:43 發表

你呢點講得啱,你識咁諗,老共唔識?佢燒錢,一來可以震懾台灣;二來,應該會在二O二四年解放台灣,要做多D模擬真實演習。演習得多熟練咗,到解放時就可以熟手D,可以慳返好多冤枉炮彈錢。
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-8-16 15:25

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-8-16 15:20 發表

你呢點講得啱,你識咁諗,老共唔識?佢燒錢,一來可以震懾台灣;二來,應該會在二O二四年解放台灣,要做多D模擬真實演習。演習得多熟練咗,到解放時就可以熟手D,可以慳返好多冤枉炮彈錢。
2024年?

哦!你跟拜登口水尾,話解放軍呢兩年內都無能力攻台!
作者: 冰風蓋天     時間: 2022-8-16 15:31

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-8-16 15:25 發表

2024年?

哦!你跟拜登口水尾,話解放軍呢兩年內都無能力攻台!
的確係咁!首先,若2024年民進黨繼續執政,和統已經無望;其次,福建艦要2024年先正式入列;第三,中國好多先進武器都係呢兩年投入。
作者: oyear     時間: 2022-8-16 16:17

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-8-16 13:50 發表

軍演用來表現就話晒錢
依家係攻台rehersial 呀
作者: 喎牛     時間: 2022-8-16 16:30

值得就唔叫燒錢而且全球買中國貨包括你,財源滾滾。
作者: 喎牛     時間: 2022-8-16 16:36

呆灣軍真係無能力還以顏色?少少都好... 起碼都要過中線啦~ 呆娃平常咀炮就勁,比共軍包圍軍演都唔反抗,包圍得你軍演等於隨時可攻擊你本土喎,咁都唔做野,点向選民交代呀…唉!
作者: 勇猛遠遠的老虎     時間: 2022-8-16 17:26

引用:
原帖由 喎牛 於 2022-8-16 16:36 發表
呆灣軍真係無能力還以顏色?少少都好... 起碼都要過中線啦~ 呆娃平常咀炮就勁,比共軍包圍軍演都唔反抗,包圍得你軍演等於隨時可攻擊你本土喎,咁都唔做野,点向選民交代呀…唉!
論咀炮威力,非小粉紅咀炮莫屬!

台灣從來唔要台獨,永遠維持和平現狀,亦從來唔會挑釁中國,所以唔會穿越台海中線!
作者: GATEWAY2010