標題: 移民英國丨考慮三天即決定舉家移民 港媽棄老本行轉當Youtuber:為下一代無悔出走 [打印本頁]

作者: 85A     時間: 2022-8-11 21:47

過去幾年討論移民的話題不絕於耳,而最近有關移民的話題已從選擇目的地變成探討移民生活的體驗和感受。就好似經營「Moon 媽在英生活」頻道的Youtuber Moon媽,她1年前決定移民英國,亦由從前的傳媒公司的廣告營業經理化身成全職家庭主婦,照顧丈夫和一位4歲的囡囡,生活來了個180度的巨大轉變。Moon媽坦言當初擔心移民會難以適應,但為了下一代仍終究試一試。

.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/移民英國-考慮三天即決定舉家移民-港媽棄老本行轉當-youtuber-024910555.html

圖片附件: FB_IMG_1660225218380.jpg (2022-8-11 21:47, 133.61 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: tinnit     時間: 2022-8-11 21:51

有黃絲朋友星期一早上入申請表,星期四中午收到獲批,
唔知真定假..
作者: tinnit     時間: 2022-8-11 21:53

點都好, 記得退回身份證俾香港 及永不回頭,
在英,美 專心服侍鬼佬..
作者: hamsomeking     時間: 2022-8-11 21:53

曱甴快啲走,千萬勿回
作者: erectdick     時間: 2022-8-11 21:54

有後著嘅,加入桑拿披摩行業幾好收入嫁。男女都可以,由其英國。

作者: lamlampeter1     時間: 2022-8-11 21:58

成篇野冇講佢地以乜為生!老公做乜工作!淨講D無無謂謂野!
作者: tvbdt     時間: 2022-8-11 22:04

最緊要以後都唔好再返嚟
作者: Wwwlll2123     時間: 2022-8-11 22:06

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-11 21:58 發表
有D人係由出世到聚新抱都未做過嘢。飯來張口。
作者: Dalits     時間: 2022-8-11 22:07

有冇取消中國香港人身份,無就收皮
作者: st105     時間: 2022-8-11 22:07

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-11 21:58 發表
在油管的移英 kol 全部都只係講..乜乜地區好…乜乜校網…超市大…啲人 nice….屋好大….去吓公園…餵下天鵝..又乜又柒….但從來唔交代做乜工作為生。 
作者: ywm1983     時間: 2022-8-11 22:14

最緊要要有骨氣,唔好死返嚟,死返嚟你對唔住你啲仔女呀
作者: KD8600     時間: 2022-8-11 22:15

就算藍也想走
作者: 肥仔天天

作者: KD8600     時間: 2022-8-11 22:16

香港事實,不倫不類。又要扮獨立
作者: gofreego     時間: 2022-8-11 22:17

移民冇問題,聲稱為下一代就最on9同自私。做父母的,努力搵錢,能夠容許下一代要咩由佢揀,讀咩嘢,去邊到,揀咩理想,係佢的人生,唔係父母的… 
作者: siuhung     時間: 2022-8-11 22:19

一陣又話見到個囡的同學大多數係阿富汗人同烏黑蘭人,擔心個囡的安危,考慮三天後就決定為下一代著想,回流香港喎!
作者: songsong17     時間: 2022-8-11 22:19

實係咁好一早走啦, 仲等而家...
作者: pqmboss     時間: 2022-8-11 22:19

記得永遠唔好返香港
作者: 白胡子     時間: 2022-8-11 22:21

曱甴快啲走
作者: tricortricor     時間: 2022-8-11 22:21

條路自己揀 仆街吾好喊
作者: uturn2     時間: 2022-8-11 22:22

走得好
決定正確
利申:我在港,用緊消費劵
作者: 有贏冇輸     時間: 2022-8-11 22:23

引用:
原帖由 85A 於 2022-8-11 21:47 發表
過去幾年討論移民的話題不絕於耳,而最近有關移民的話題已從選擇目的地變成探討移民生活的體驗和感受。就好似經營「Moon 媽在英生活」頻道的Youtuber Moon媽,她1年前決定移民英國,亦由從前的傳媒公司的廣告營業經理化身成全職家庭主婦,照顧丈夫和一位4歲的囡囡,生活來了個180度的巨大轉變。Moon媽坦言當初擔心移民會難以適應,但為了下一代仍終究試一試。

.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/移民英國-考慮三天即決定舉家移民-港媽棄老本行轉當-youtuber-024910555.html
為子女都唔去英國啦!
作者: smart889     時間: 2022-8-11 22:23

呢班人唔放棄香港身分證,心理學角度睇,都係覺得自己選擇有機會錯,並且唔係一個真正可行的生活,與其背負咁多對親人仔女嘅罪究感,不如做返個正常人🤣
作者: 有贏冇輸     時間: 2022-8-11 22:24

引用:
根本冇嘢做,點好意思講。
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2022-8-11 22:25

有志氣記得取消香港人身份
作者: 黃昏存在了膠樽     時間: 2022-8-11 22:25

快撚啲走啦. 香港太多人. 走咗啲垃圾都好👍👍🙏🙏🤣
作者: alvinip2     時間: 2022-8-11 22:26

個L個無野撈都都話做youtuber
作者: eaglegogo     時間: 2022-8-11 22:29

恭喜恭喜,咁就永遠唔好返來啦
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-8-11 22:29

人各有志
作者: big3624     時間: 2022-8-11 22:29

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-8-11 21:53 發表
點都好, 記得退回身份證俾香港 及永不回頭,
在英,美 專心服侍鬼佬..
x2
作者: 股水西流v888     時間: 2022-8-11 22:30

個女比兩條腦残害L死
作者: 急焦長長壽包     時間: 2022-8-11 22:30

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-8-11 21:51 發表
唔知真定假..
支持
作者: 波濤性感的羊     時間: 2022-8-11 22:30

黃屍快啲走。唔好死返嚟
作者: 股水西流v888     時間: 2022-8-11 22:31

引用:
原帖由 KD8600 於 2022-8-11 22:15 發表
就算藍也想走
好彩我深紅唔洗走
作者: kenny1032     時間: 2022-8-11 22:31

覺得出走會開心d既就走啦,始終人生係佢地自己的
作者: taikonautxyz

作者: 揸波龍爪手     時間: 2022-8-11 22:31

引用:
男盜女娼
作者: 急焦長長壽包     時間: 2022-8-11 22:32

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2022-8-11 21:53 發表
曱甴快啲走,千萬勿回
講得出要做到

唔好比人發現你靜雞雞移民
作者: momotsang     時間: 2022-8-11 22:32

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-8-11 21:51 發表
唔知真定假..
少人申請咪快
作者: daniel47877     時間: 2022-8-11 22:33

毒果黑記?
作者: sakito520     時間: 2022-8-11 22:34

引用:
原帖由 KD8600 於 2022-8-11 22:15 發表
就算藍也想走
1粒鐘生活圈返大陸住,等炒樓個班死撚樣炒撚到冚家剷跳樓
作者: 8453165     時間: 2022-8-11 22:36

成日覺得,為下一代成為一個偉大既藉口,自己洗自己腦
作者: 睇天做人     時間: 2022-8-11 22:38

咪能返黎搲福利
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-8-11 22:39

尋日睇咗一套紀錄片,三個英國土生土長白人家庭,有學歷有工作,卻無法供屋,面臨銀主盤的命運,好慘。😞
作者: andrewrabbit     時間: 2022-8-11 22:39

人各有志
作者: 星升升     時間: 2022-8-11 22:40

千其唔好咁柒無骨氣返嚟呀,返嚟死全家
作者: pp122333

作者: 真命天子     時間: 2022-8-11 22:43

好行夾唔送,以後千祈唔好返轉頭...
作者: Tokyo2040     時間: 2022-8-11 22:44

為咗下一代,帶埋你走。
為咗上一代,唔帶你走。

作者: rayrayccw     時間: 2022-8-11 22:44

引用:
Youtuber 為生,有粉絲就有錢,至緊要講啲野有粉絲
作者: py2006     時間: 2022-8-11 22:44

要下一代做英國二等公民,而不做中國人,可悲!
作者: ken2431     時間: 2022-8-11 22:45

甘做英狗難民!害了下代就真!在D英狗面前,永遠都抬唔起頭!記得唔惦咪撚回頭呀!
作者: 瞓個好覺     時間: 2022-8-11 22:45

最重要係
唔好畀班仆街返香港
作者: py2006     時間: 2022-8-11 22:45

三個黑衣人,可悲!
作者: x747x     時間: 2022-8-11 22:46

引用:
原帖由 st105 於 11/8/2022 22:07 發表

在油管的移英 kol 全部都只係講..乜乜地區好…乜乜校網…超市大…啲人 nice….屋好大….去吓公園…餵下天鵝..又乜又柒….但從來唔交代做乜工作為生。 
當然報喜不報憂,如果唔係點「鼓勵」到其他黃絲一齊過去?當然亦可以「威」畀正常人睇,等其他人以為佢移英後過得好開心。
作者: py2006     時間: 2022-8-11 22:46

早走早著!
作者: 冰涼的月光光     時間: 2022-8-11 22:48

其實啲人有冇問番90年代走咗個50萬真正有錢嘅中產?當時嗰班人9成都移民加拿大澳洲,邊度有人會揀英國,英國得一個城市入到全世界宜居城市頭50。其實為仔女先係最無知。當時走嘅人仔女喺外國畢業,根本都搵唔到嘢做,英國投資銀行搵個香港人都冇。畢咗業一年半載咪又係返曬香港做嘢。之後啲父母想見仔女咪有跟住回流。而家90年代走嗰幾十萬人八九成都已經返返香港。你同佢講民主佢笑一笑,話投過兩次票之後已經再冇投票。乜你覺得個國家得兩個政黨,啲政策八九成一模一樣,有分別咩?
作者: ifung5     時間: 2022-8-11 22:48

作者: x747x     時間: 2022-8-11 22:48

引用:
原帖由 smart889 於 11/8/2022 22:23 發表
呢班人唔放棄香港身分證,心理學角度睇,都係覺得自己選擇有機會錯,並且唔係一個真正可行的生活,與其背負咁多對親人仔女嘅罪究感,不如做返個正常人🤣
佢哋好要面子,寧願去到英國做奴隸做乞衣,都唔會肯做返正常人。
做返就即係同所有人承認自己俾人呃過、煽動過、利用過,好無面。
作者: 炎小子     時間: 2022-8-11 22:49

引用:
原帖由 gofreego 於 2022-8-11 22:17 發表
移民冇問題,聲稱為下一代就最on9同自私。做父母的,努力搵錢,能夠容許下一代要咩由佢揀,讀咩嘢,去邊到,揀咩理想,係佢的人生,唔係父母的… 
我都覺得成日話移民係為咗下一代只不過是自己的藉口,自己想移民咪講囉,無必要將責任推俾下一代
作者: ar2man     時間: 2022-8-11 22:50

引用:
原帖由 gofreego 於 2022-8-11 22:17 發表
根本就係到時撈唔掂,回流咪賴下一代
作者: danny.chai     時間: 2022-8-11 22:50

咁完美,記得唔好返嚟
作者: kgoal     時間: 2022-8-11 22:51

真心為下一代,就唔會去衰退緊既國家啦,到仔女畢業,英國已經衰退多十年,咩競爭力都無晒
作者: 大寶二寶     時間: 2022-8-11 22:51

千萬不要回來
作者: 阿爾拔     時間: 2022-8-11 22:52

考慮三日,後悔一世!
作者: chuanchuankung     時間: 2022-8-11 22:53

引用:

.

新聞來源連結:
無錢唔係移民,係走佬
作者: fb95c9207ee716     時間: 2022-8-11 22:53

引用:
原帖由 kgoal 於 2022-8-11 22:51 發表
真心為下一代,就唔會去衰退緊既國家啦,到仔女畢業,英國已經衰退多十年,咩競爭力都無晒
我認為d人濫用咗呢個原因令移民好似啱
但其實岸鳩
作者: x747x     時間: 2022-8-11 22:54

引用:
原帖由 rayrayccw 於 11/8/2022 22:44 發表

Youtuber 為生,有粉絲就有錢,至緊要講啲野有粉絲
佢訂閱者兩萬人都無,啲片一啲得幾千 view,有啲就幾萬,唔知每個月有無 HK$5,000 收到呢?
希望佢成功,可以賺多啲,生活過得好就忘記香港,唔好再返嚟,香港要汰弱留強。
作者: 壹逸漆次郎     時間: 2022-8-11 22:54

一路好走記得剪證退中國藉,以後都咪 L 返嚟
作者: SimonJZL     時間: 2022-8-11 22:56

三日?咁肯定好多錢
作者: windiw_wa     時間: 2022-8-11 22:56

無悔? can't tell now.....
作者: 慌失失     時間: 2022-8-11 22:57

走咗唔好返嚟啊
作者: banjo.     時間: 2022-8-11 22:57

香港又少幾隻黃畜, 正.
作者: 大圍宝叔     時間: 2022-8-11 22:57

個9個都話為下一代!唔通英國讀書出嚟個個都係神童咩!戇鳩!!🤭
作者: fb95c9207ee716     時間: 2022-8-11 22:58

引用:
原帖由 炎小子 於 2022-8-11 22:49 發表

我都覺得成日話移民係為咗下一代只不過是自己的藉口,自己想移民咪講囉,無必要將責任推俾下一代
因為個衰女適應唔到咪要返嚟囉
作者: vampire912     時間: 2022-8-11 22:58

引用:

.

新聞來源連結:
真係老黎,一家三口走嘅時候都係黑衫黑褲送自己,親朋好友送別可能都係要全黑以示尊重,都係嗰句,希望唔好返嚟就得。
作者: WachiLee     時間: 2022-8-11 22:58

想移民系無問題,但冇必要幫自己揾藉口
作者: 9wai     時間: 2022-8-11 22:59

我衷心祝福佢哋,希望佢哋永遠唔好返嚟香港!
作者: 商界長長主題     時間: 2022-8-11 23:01

引用:
唔知真定假..
千萬不要返轉頭💪💪
作者: 大縮的狼曼     時間: 2022-8-11 23:02

引用:
原帖由 肥仔天天 於 2022-8-11 22:15 發表

咪又係做垃圾youtuber
去舉報佢啲YouTube 片
作者: zerobyte     時間: 2022-8-11 23:04

Haha on9
作者: zerobyte     時間: 2022-8-11 23:05

個女冇打三針係英國中招分分鐘會死人
作者: ATA0075     時間: 2022-8-11 23:05

恭喜
過地幫手交電費

作者: 炎小子     時間: 2022-8-11 23:06

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2022-8-11 22:58 發表

因為個衰女適應唔到咪要返嚟囉
實情係大人適應唔到😂,又將責任推俾下一代
作者: H叔     時間: 2022-8-11 23:08

支持 只有肯移民嘅曱甴先係好曱甴🪳👍
作者: bike123     時間: 2022-8-11 23:08

曱甴就系仲意乃西人屎眼 吹咩。
作者: 一棵中國心     時間: 2022-8-11 23:08

有人唔做要做狗😌
作者: Yulok001     時間: 2022-8-11 23:09

一路好走
作者: dulinomo     時間: 2022-8-11 23:09

個個都話做你管爸,唔通個個都想做咩
作者: seikohk     時間: 2022-8-11 23:10

引用:
原帖由 tvbdt 於 2022-8-11 22:04 發表
最緊要以後都唔好再返嚟
x2
作者: goaheadman2300     時間: 2022-8-11 23:10

引用:

.

新聞來源連結:
凸, 收皮啦。 唔駛下下報導咩人移民又做緊乜既。
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2022-8-11 23:11

引用:

.

新聞來源連結:
好想去佢个頻道踩場。
作者: lawumi     時間: 2022-8-11 23:11

引用:
原帖由 pp122333 於 2022-8-11 22:43 發表

你先on9, 喺香港 努力搵錢你認為仲有時間陪仔女嗎? 喺外國就係唔使好努力, 可以擁有比香港更好嘅嘢 亦有時間 陪伴子女成長, 最重要係小朋友唔會有香港讀書嘅壓力唔會話唔鍾意返學, 要喺呢個情況之下小朋友先得到真正嘅成長知道佢哋第日想做乜嘢, 喺香港 你搵到錢發覺一切已經太遲
on唔on9就唔知
我父母嗰代, 佢哋父母都係努力搵錢, 連飯都要細路自己煮, 我父母一樣咁成長
到我, 我父母都係努力搵錢好夜返到屋企先煮飯, 冇工人, 除咗煮唔到成家人飯以外, 我都係自己照顧自己, 而我唔認為我父母對我童年有任何不妥, 一樣咁成長
上幾代人都冇話陪伴子女成長, 難道上幾代人都係有缺陷? 子女成唔成長係睇父母放唔放手, 唔係睇父母陪唔陪
24歲人見工仲要帶佢老母一齊, 佢老母係咪仲要陪伴個仔成長

作者: billy80     時間: 2022-8-11 23:12

走就走啦仆街,為下一代!鳩噏!死曱甴借口多多不知所謂
作者: 甜美迷糊的狼犬     時間: 2022-8-11 23:12

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2022-8-11 22:53 發表

我認為d人濫用咗呢個原因令移民好似啱
但其實岸鳩
人各有志,移民去哪里定居都係一样,最主要是呢個國家合适自己且這個國家有远大前景,這個國家最紧要是繁榮穩定而且强大國富,英倫小島就好似即将病死的野狼,要資源冇資源丶要實力已日落西山丶只乘下做疯狗的狗模样,跟在美國佬前後左右狂呼亂叫,彈丸之地的英倫小島這狗模样狂呼亂叫终有一日成受一個原子彈的到来报应
作者: lawumi     時間: 2022-8-11 23:13

引用:
原帖由 冰涼的月光光 於 2022-8-11 22:48 發表
其實啲人有冇問番90年代走咗個50萬真正有錢嘅中產?當時嗰班人9成都移民加拿大澳洲,邊度有人會揀英國,英國得一個城市入到全世界宜居城市頭50。其實為仔女先係最無知。當時走嘅人仔女喺外國畢業,根本都搵唔到嘢做,英國投資銀行搵個香港人都冇。畢咗業一年半載咪又係返曬香港做嘢。之後啲父母想見仔女咪有跟住回流。而家90年代走嗰幾十萬人八九成都已經返返香港。你同佢講民主佢笑一笑,話投過兩次票之後已經再冇投票。 ...
而家咪十幾萬保守黨成員去選個首相管理六千萬人
五十步笑百步香港小圈子喎
作者: 強勁的🐴     時間: 2022-8-11 23:14

引用:
就算藍也想走
咁你又有Bmo又唔過去英國嘅?
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-8-11 23:14

二等公民
作者: 古默默的魚蛋     時間: 2022-8-11 23:15

恭喜成為英國三等賤民
作者: pkrc     時間: 2022-8-11 23:15

跟著又話放棄高薪厚職,為咗將來去移民,其實真相係爭落周身債,再呃埋朋友,侷住著草走。講到大義懍然。都係扑街杏家剷黃C狗