標題: 本港臨時人口減至逾729萬 過去一年淨移出增27% - RTHK [打印本頁]

作者: onnam     時間: 2022-8-11 21:20

本港人口跌幅持續擴大,2022年中臨時人口有729萬1600人,按年減少1.6%。 過去一年有11萬3千2百名港人淨移出,按年增加27%,計及單程證移入人數,香港居民淨移出人數仍有9萬5千人。出生人口持續下跌,死亡人數就錄得顯著升幅。 有學者說,不同海外國家放寬入境政策,預計本港人口移出趨勢會至少持...

小粉紅一齊叫:走咗唔好返嚟。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1661995-20220811.htm
作者: 綠腳趾     時間: 2022-8-11 21:21

成年先 11.3萬人離港,到底二百萬加一幾時先肯走啊

係都要用對腳黎投佢地口中既港共政權一票,賴死喺度同政權合作愉快既
作者: ngben     時間: 2022-8-11 21:22

說好的200幻尼
作者: 台灣小榴槤     時間: 2022-8-11 21:22

香港太多人!
作者: cadnsdm     時間: 2022-8-11 21:23

當年警方公佈33.8萬人上街,兩三年走晒差唔多
作者: onnam     時間: 2022-8-11 21:23

咁樣係唔會令到我驚嘅
作者: onnam     時間: 2022-8-11 21:29

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-11 21:21 發表

係都要用對腳黎投佢地口中既港共政權一票,賴死喺度同政權合作愉快既
2021年底明明話有740人架?
咁咪半年走咗10萬?
作者: onnam     時間: 2022-8-11 21:30

引用:
原帖由 ngben 於 2022-8-11 21:22 發表
說好的200幻尼
走得太慢
作者: tommwins     時間: 2022-8-11 21:44

700多萬先10幾萬人走 咁都好意思做新聞?
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2022-8-11 21:44

重有一佰八十幻,
作者: hk_mask     時間: 2022-8-11 21:44

11萬?200幻去咗邊?老作啦睇嚟!😶
作者: 人在世     時間: 2022-8-11 21:47

取消雙重國籍!
作者: 碌碌無限     時間: 2022-8-11 22:03

去返五百幾萬就好啦!哈哈!
作者: onnam     時間: 2022-8-11 22:20

引用:
原帖由 碌碌無限 於 2022-8-11 22:03 發表
去返五百幾萬就好啦!哈哈!
2019年中有751萬,3年時間先跌到729萬人,有排都未去到500萬。
作者: onnam     時間: 2022-8-11 22:28

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-8-11 21:44 發表
都係,跌到6百幾萬人再講。
作者: alee001     時間: 2022-8-11 22:35

可能過幾年又回流返嚟?
作者: 睇天做人     時間: 2022-8-11 22:37

好事
作者: lkwkenneth     時間: 2022-8-11 22:42

引用:

只係一部份,未清稅,無攞MPF既都未計。
作者: onnam     時間: 2022-8-11 22:45

引用:
原帖由 alee001 於 2022-8-11 22:35 發表
可能過幾年又回流返嚟?
問題回流多啲,定繼續走既多啲。
作者: alee001     時間: 2022-8-11 22:49

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-11 22:45 發表

問題回流多啲,定繼續走既多啲。
就多啲可能樓價需求低會跌仲好!
作者: onnam     時間: 2022-8-11 22:49

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2022-8-11 21:22 發表
香港太多人!
冇錯,繁忙時間揸車過海隧都仲係有啲塞車。
作者: ocA_bca     時間: 2022-8-11 22:50

600百萬以下先係目標唔該。
作者: onnam     時間: 2022-8-11 22:51

引用:
原帖由 alee001 於 2022-8-11 22:49 發表

就多啲可能樓價需求低會跌仲好!
跌到多啲人負資產,就會少啲人出街消費,到時周圍都有特價野。
作者: onnam     時間: 2022-8-11 22:53

引用:
原帖由 ocA_bca 於 2022-8-11 22:50 發表
600百萬以下先係目標唔該。
起碼2030年先得。
作者: kkchan905     時間: 2022-8-11 22:57

香港走10%人都好, 冇咁逼。
作者: onnam     時間: 2022-8-11 22:59

引用:
原帖由 kkchan905 於 2022-8-11 22:57 發表
香港走10%人都好, 冇咁逼。
咁會多咗20-30萬個單位出嚟,到時人人可以住大屋。
作者: 星升升     時間: 2022-8-11 23:05

一年先走得果11萬,要幾多年先走晒呢200萬隻。
作者: ondogdogon     時間: 2022-8-11 23:07

説好的二百萬呢!
作者: onnam     時間: 2022-8-11 23:11

引用:
原帖由 星升升 於 2022-8-11 23:05 發表
一年先走得果11萬,要幾多年先走晒呢200萬隻。
依家先回落到2015年的人口水平

少200萬等如80年代喎。
作者: alee001     時間: 2022-8-11 23:23

政府仲叫人移民去大媽區?
作者: onnam     時間: 2022-8-11 23:33

引用:
原帖由 alee001 於 2022-8-11 23:23 發表
政府仲叫人移民去大媽區?
可能政府都想香港少啲人。
作者: st105     時間: 2022-8-11 23:36

引用:

仲有咁多留响度奶共 做乜唔走啊?
作者: alee001     時間: 2022-8-11 23:43

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-11 23:33 發表

可能政府都想香港少啲人。
人材流失,稅收大減,仲要叫年青人上去發展,香港仲有乜競爭力?!
作者: meme00     時間: 2022-8-12 00:01

引用:
原帖由 alee001 於 2022-8-11 23:43 發表

人材流失,稅收大減,仲要叫年青人上去發展,香港仲有乜競爭力?!
搞清楚,走咗嗰班係蠢材,競爭力,2019堵路唔比人上班嗰時,你唔講香港無咗競爭力🖕
作者: 虎影俠     時間: 2022-8-12 00:06

香港咁細地方走左咁多人都仲有729萬人 咁睇黎要再加油走多d先得拉
作者: andysan4     時間: 2022-8-12 00:16

走啦廢畜
作者: 黃狗蘇     時間: 2022-8-12 00:22

圖片附件: 131112043_1623212901215504_2810483785543928465_n.jpg (2022-8-12 00:22, 22.06 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: alee001     時間: 2022-8-12 00:24

引用:
原帖由 meme00 於 2022-8-12 00:01 發表

搞清楚,走咗嗰班係蠢材,競爭力,2019堵路唔比人上班嗰時,你唔講香港無咗競爭力🖕
人口少咗有利有弊,以事論事啫,中立理性討論。
作者: wkkenneth     時間: 2022-8-12 00:24

咁耐先得十幾萬,咁仲有百幾幻人幾時先肯走
作者: SayYouSayMe     時間: 2022-8-12 00:29

呢十幾廿萬之中其實好多都係因疫情返咗大陸,特別係雙非儿童家庭因返香港讀書唔方便,好多都退咗學返內地讀書。
作者: meme00     時間: 2022-8-12 00:30

引用:
原帖由 alee001 於 2022-8-12 00:24 發表

人口少咗有利有弊,以事論事啫,中立理性討論。
Ok,我都希望你係理性討論,若我誤會,係道say sorry
作者: FENFAY     時間: 2022-8-12 00:30

你今日走咗未?我見大多數都係默默地離開.
作者: 老餅精英     時間: 2022-8-12 00:30

人才走 奴才入 yeah
作者: onnam     時間: 2022-8-12 00:39

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2022-8-12 00:29 發表
呢十幾廿萬之中其實好多都係因疫情返咗大陸,特別係雙非儿童家庭因返香港讀書唔方便,好多都退咗學返內地讀書。
跨境學童得2萬左右,而且要退學,疫情一年後即係2021年中已經退左,而且佢哋唔計入香港常住人口。
作者: yeunga13     時間: 2022-8-12 00:40

不怪得咁多人消失
作者: machin     時間: 2022-8-12 00:46

咁我都未聽過有地方係人口減少情況下可以保持經濟增長 或姐香港可以參考下中國的東北或美國的底特律
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2022-8-12 00:52

移出太少,樓價沒有下降 
作者: onnam     時間: 2022-8-12 00:55

引用:
原帖由 machin 於 2022-8-12 00:46 發表
咁我都未聽過有地方係人口減少情況下可以保持經濟增長 或姐香港可以參考下中國的東北或美國的底特律
粉紅經濟學認為可以。
作者: 中國香港     時間: 2022-8-12 00:55

香港需要排毒,排出黃毒有利香港安定繁榮!
作者: onnam     時間: 2022-8-12 00:59

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2022-8-12 00:52 發表
移出太少,樓價沒有下降 
業主鬥快走貨,二手樓蝕讓成交個案激增。8月首8日市場已湧現至少近30宗帳面蝕讓,其中,粉嶺中心有三房單位以「蝕本」價578萬元沽,原業主料自付辣稅離場,約一年已損失總共近百萬元。市區大型屋苑大角咀港灣豪庭兩房戶賣668萬元,低市價約10%,約3年帳蝕約27萬元。

依啲係假新聞?
作者: onnam     時間: 2022-8-12 01:02

引用:
原帖由 中國香港 於 2022-8-12 00:55 發表
香港需要排毒,排出黃毒有利香港安定繁榮!
全年經濟預測料再調低

2022年7月31日

財政司司長陳茂波在網誌表示,環球經濟明顯惡化,影響香港經濟表現。即將公布的第二季本地生產總值按季比較有改善,但按年比較仍然收縮,跌幅應較第一季收窄,情況難言理想。考慮到全球和本港經濟形勢最新發展,政府相信要再次調低全年經濟預測。

好繁榮?
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2022-8-12 01:03

大部份港人還是買不到,應該繼續降價!
作者: 中國香港     時間: 2022-8-12 01:06

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-12 01:02 發表

全年經濟預測料再調低

2022年7月31日

財政司司長陳茂波在網誌表示,環球經濟明顯惡化,影響香港經濟表現。即將公布的第二季本地生產總值按季比較有改善,但按年比較仍然收縮,跌幅應較第一季收窄,情況難言理想。考慮到全球和本港經濟形勢最新發展,政府相信要再次調低全年經濟預測。

好繁榮?
這是一個過程,還未排完,只係一小部分!目光要放遠,明天一定更好!最起碼現在沒有一些暴徒出嚟破壞商店,阻路等的可惡行為!現在大家可以安居樂業,明天更好可期!
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2022-8-12 01:07

咁多人走, 樓價跌左未???
作者: onnam     時間: 2022-8-12 01:12

引用:
原帖由 中國香港 於 2022-8-12 01:06 發表

這是一個過程,還未排完,只係一小部分!目光要放遠,明天一定更好!最起碼現在沒有一些暴徒出嚟破壞商店,阻路等的可惡行為!現在大家可以安居樂業,明天更好可期!
但同果時候比較,依家街上的空置舖位更多,尖沙咀街舖接近十舖四空。
作者: onnam     時間: 2022-8-12 01:14

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2022-8-12 01:07 發表
咁多人走, 樓價跌左未???
跌緊。

差餉物業估價署數據顯示,6月本港樓價按月跌1.13%,創年半新低。樓價持續尋底,究竟邊類業主最痛?

下載Yahoo財經APP

三、四年前上車蝕住走

翻查近月蝕讓個案,似乎有一共通點,就係賣家通常是在三、四年前上車,不論當年是入手一手盤或二手盤,今年放售都難免要忍痛捱價離場。
作者: er007     時間: 2022-8-12 01:34

走咗低等人,冇腦白痴,顛夾岸9,對香港利多於弊,仲有班腦殘白痴為咗錢唔肯去鬼國,希望佢哋個腦會好返。
作者: yellowfire     時間: 2022-8-12 01:52

走左班黃色暴徒,好事,牠們又開心,愛國愛港的又開心,win win,人少左又順便解決房屋問題,快D走啦200幻,仲唔走等條毛
作者: belebala1234     時間: 2022-8-12 02:09

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-11 21:20 發表
本港人口跌幅持續擴大,2022年中臨時人口有729萬1600人,按年減少1.6%。 過去一年有11萬3千2百名港人淨移出,按年增加27%,計及單程證移入人數,香港居民淨移出人數仍有9萬5千人。出生人口持續下跌,死亡人數就錄得顯著升幅。 有學者說,不同海外國家放寬入境政策,預計本港人口移出趨勢會至少持...

原來黃L得果9萬幾人走到咋?
其它果D係窮吖?定係廢?
作者: chenflie     時間: 2022-8-12 02:16

向外移民或者返內地唔受限制。對大陸通關又因為疫情政策數據。通唔到。

咁人口數唔跌就奇咯。
作者: 你老板JohnWong     時間: 2022-8-12 02:22

香港,人太多
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2022-8-12 02:37

有利亦有弊,幣方面肯定流失人才

利方面管理高層走了,下面有人頂上,第三人又頂上第二位,即是帶協一班人有升職機會,其實有好多人好開心,有這個黃金機會升職。
作者: wayfarer     時間: 2022-8-12 02:37

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-11 21:20 發表

而家中华人民共和国最熱門話题仍行佬離开匪區
作者: 1q1q1q1q1q1q     時間: 2022-8-12 02:40

每年11萬, 要19年先200萬+1 先走得晒
作者: 車站雀躍的神童

作者: 車站雀躍的神童

作者: 豬木屍吃河童     時間: 2022-8-12 03:22

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-12 01:14 發表

跌緊。

差餉物業估價署數據顯示,6月本港樓價按月跌1.13%,創年半新低。樓價持續尋底,究竟邊類業主最痛?

下載Yahoo財經APP

三、四年前上車蝕住走

翻查近月蝕讓個案,似乎有一共通點,就係賣家通常是在三、四年前上車,不論當年是入手一手盤或二手盤,今年放售都難免要忍痛捱價離場。
應該係因為快加息
作者: cantona777     時間: 2022-8-12 03:37

毛年代一樣,大量中國人材走難到香港

戰狼年代,大量中國/香港人材移民外國
作者: chinacoke     時間: 2022-8-12 03:38

引用:
原帖由 meme00 於 2022-8-12 00:01 發表

真係要 唔好俾佢 走咗又可以返
作者: chinacoke     時間: 2022-8-12 03:41

引用:
原帖由 中國香港 於 2022-8-12 01:06 發表

果班黑暴 有鳩$ 移民咩
作者: beegeejk     時間: 2022-8-12 04:00

引用:
原帖由 人在世 於 2022-8-11 21:47 發表
取消雙重國籍!
x2 同取消香港身份證
作者: montejo     時間: 2022-8-12 04:03

其實啲人明唔明乜嘢叫淨移出㗎!
作者: 高達消失的壽包     時間: 2022-8-12 04:07

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-8-12 00:06 發表
香港咁細地方走左咁多人都仲有729萬人 咁睇黎要再加油走多d先得拉
所以希望早啲立廿三條,到時又可以再走咁啲。
作者: 田野大同

作者: tvbdt     時間: 2022-8-12 04:18

香港太多人,走咁一堆人係好事
作者: 田野大同

作者: 高達消失的壽包     時間: 2022-8-12 04:19

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-12 01:12 發表

但同果時候比較,依家街上的空置舖位更多,尖沙咀街舖接近十舖四空。
尖沙咀是遊客區,沒有遊客來一定會蕭條,所以除了平定黑暴外還必須要等疫情緩和後,內地和世界各國遊客逐漸恢復昔日興旺了,商舖自然成為搶手貨,尖沙咀、旺角、銅鑼灣等地又會再現繁華景象。
作者: 高達消失的壽包     時間: 2022-8-12 04:25

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2022-8-12 02:37 發表
有利亦有弊,幣方面肯定流失人才

利方面管理高層走了,下面有人頂上,第三人又頂上第二位,即是帶協一班人有升職機會,其實有好多人好開心,有這個黃金機會升職。
就算人才不走,但人在曹營心在漢,依然對香港有害無益。例如最近被起訴的幾個高級公務員,黑暴時期有破壞冇建設,他們即使再有才能也對社會沒有貢獻,反而是個負擔。
作者: lostboyz     時間: 2022-8-12 04:59

引用:

呢單嘢,你估税局會點睇呢?🤭
作者: yourname     時間: 2022-8-12 04:59

200幻加1走左先好講
作者: 重八     時間: 2022-8-12 05:03

引用:

我淨係睇到西狗响度吠咋,咩叫小粉紅呀?咁得意嘅?
作者: 重八     時間: 2022-8-12 05:06

引用:

係呀,一路走好呀!🙏🙏🙏
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2022-8-12 05:42

引用:
原帖由 高達消失的壽包 於 2022-8-12 04:25 發表

就算人才不走,但人在曹營心在漢,依然對香港有害無益。例如最近被起訴的幾個高級公務員,黑暴時期有破壞冇建設,他們即使再有才能也對社會沒有貢獻,反而是個負擔。
慶幸呢班亡絲曱甴已被拉!
作者: lostboyz     時間: 2022-8-12 06:31

如果真係無咗200幻加1入息税,腥港正苦應該得返屎食。🤭
作者: 必佬     時間: 2022-8-12 06:35

引用:

OK!都希望佢地全部有去無回,唔再返嚟放負係香港之福
作者: QuartzerOver     時間: 2022-8-12 06:39

引用:

仲有二佰萬手足賴死唔肯走
作者: (ツ)     時間: 2022-8-12 07:08

走啦!唔𨶙好返嚟!
作者: pkrai     時間: 2022-8-12 07:15

完全唔覺得人少左
作者: onnam     時間: 2022-8-12 07:43

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-8-12 06:31 發表
如果真係無咗200幻加1入息税,腥港正苦應該得返屎食。🤭
到時可以加稅。
作者: 魔教周周     時間: 2022-8-12 07:44

引用:

二百萬走未姐
作者: thunderpig     時間: 2022-8-12 07:50

影響經濟活動及教育發展? 
放寬單程證配額,由內地投資移民嚟香港嘅,1年就可得到永久居民身份… 要補充果2%有幾難?
作者: lostboyz     時間: 2022-8-12 07:57

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-12 07:43 發表

到時可以加稅。
加税咁啲公司不如搬哂去星加坡啦,仲留喺腥港拓?😂
作者: pp49pp     時間: 2022-8-12 07:58

引用:

五百萬左右先係理想。
作者: 小小荀盤     時間: 2022-8-12 08:00

冇哂肛衰
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-8-12 08:00

無左班黑暴,利多於弊,雙贏
作者: onnam     時間: 2022-8-12 08:02

引用:
原帖由 thunderpig 於 2022-8-12 07:50 發表
影響經濟活動及教育發展? 
放寬單程證配額,由內地投資移民嚟香港嘅,1年就可得到永久居民身份… 要補充果2%有幾難?
舊年先得2萬左右單程證來港,一於加到一年10萬人。
作者: onnam     時間: 2022-8-12 08:03

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-8-12 07:57 發表

加税咁啲公司不如搬哂去星加坡啦,仲留喺腥港拓?😂
浄係加個人入息稅囉。
作者: 蠢係要死     時間: 2022-8-12 08:05

Yeah~~~ 香港太多廢物了~
走咁d 真係好事嚟!
作者: 毒果愛作文     時間: 2022-8-12 08:06

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-8-11 21:44 發表
所以報纸佬整个乜鬼增27%嚇你
作者: onnam     時間: 2022-8-12 08:06

引用:
原帖由 高達消失的壽包 於 2022-8-12 04:19 發表

尖沙咀是遊客區,沒有遊客來一定會蕭條,所以除了平定黑暴外還必須要等疫情緩和後,內地和世界各國遊客逐漸恢復昔日興旺了,商舖自然成為搶手貨,尖沙咀、旺角、銅鑼灣等地又會再現繁華景象。
咁香港幾時先開關?