標題: 澤連斯基稱需考慮如何對佔領者造成最多損失以縮短戰爭 - RTHK [打印本頁]

作者: green2016     時間: 2022-8-11 05:54

俄烏戰事持續,烏克蘭指責俄羅斯攻擊扎波羅熱核電站附近地區,造成至少13人死亡,10人受傷。 烏克蘭總統澤連斯基說,烏克蘭軍隊、情報部門和執法機構,不會對襲擊置之不理,又指事件突顯盟國需要向烏軍提供更強大的武器,只要佔領者的損失越多,烏克蘭就能夠越早解放土地,並確保國家安全。 他說,需要考慮如何對佔領...

小丑司機口出狂言,無料扮四條,佢應該考慮自己點樣走佬重好啦 😀

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1661877-20220811.htm?spTabChangeable=0

作者: green2016     時間: 2022-8-11 05:55

RTHK  俄烏戰事持續,烏克蘭指責俄羅斯攻擊扎波羅熱核電站附近地區,造成至少13人死亡,10人受傷。

烏克蘭總統澤連斯基說,烏克蘭軍隊、情報部門和執法機構,不會對襲擊置之不理,又指事件突顯盟國需要向烏軍提供更強大的武器,只要佔領者的損失越多,烏克蘭就能夠越早解放土地,並確保國家安全。

他說,需要考慮如何對佔領者造成最多損失,以縮短戰爭。

扎波羅熱核電站目前由俄羅斯控制,烏克蘭地方官員較早時說,俄軍向核電站對岸的馬爾加涅茨鎮發射80枚火箭,導致20多座建築物受損,幾千人無電力供應。
作者: 睇天做人     時間: 2022-8-11 06:36

重諗緊?!
作者: katsudon1     時間: 2022-8-11 06:44

諗唔明點解打咗成五個月,兩邊死傷都好少
作者: ATA0075     時間: 2022-8-11 06:46

老美想你消耗對家!你咁快做乜
作者: ichthys2     時間: 2022-8-11 06:47

美國政府只不過藉澤總統之口,道出自己內心想法。
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2022-8-11 06:49

罰佢管治這個地方辛苦死佢
作者: ken2431     時間: 2022-8-11 06:53

好心呢個小丑美國狗立即退位就可停止戰爭啦!
作者: 百川歸海     時間: 2022-8-11 06:55

已成功造成烏克蘭同歐豬盟上萬億損失
作者: sng850     時間: 2022-8-11 06:58

引用:
原帖由 katsudon1 於 2022-8-11 06:44 發表
2046 話美國情報機構俄羅斯軍隊死傷超過8萬人!
作者: 重八     時間: 2022-8-11 07:01

引用:
原帖由 green2016 於 2022-8-11 05:54 發表
俄烏戰事持續,烏克蘭指責俄羅斯攻擊扎波羅熱核電站附近地區,造成至少13人死亡,10人受傷。 烏克蘭總統澤連斯基說,烏克蘭軍隊、情報部門和執法機構,不會對襲擊置之不理,又指事件突顯盟國需要向烏軍提供更強大的武器,只要佔領者的損失越多,烏克蘭就能夠越早解放土地,並確保國家安全。 他說,需要考慮如何對佔領...

投降咪縮短戰爭羅,堅持要打一場輸鳩硬嘅仗,仲要輸咗結果好嚴重,仲要強迫青少年同老人家都要上戰場,佢地上戰場唔係對抗敵軍,係自殺行為,正仆街嚟!
作者: 1q1q1q1q1q1q     時間: 2022-8-11 07:09

俄羅斯哩幾個月賺好多wor.
定佢意思係歐盟先係佔領者
作者: 無名氏X     時間: 2022-8-11 07:11

等多3日啦!國際形勢研究權威Eddie 話:俄羅斯剩下三日糧。
作者: bi11     時間: 2022-8-11 07:20

引用:
原帖由 無名氏X 於 2022-8-11 07:11 發表
等多3日啦!國際形勢研究權威Eddie 話:俄羅斯剩下三日糧。
三日又三日 仲有幾多個三日呀?
作者: txzmxn     時間: 2022-8-11 07:32

扎波羅熱現由俄控制,所以攻擊核電站係澤連司機指示佢部隊做嘅,想核爆以增加俄軍損失?
作者: 古默默的魚蛋     時間: 2022-8-11 07:36

低能仔
作者: 天邊海角     時間: 2022-8-11 07:38

引用:
原帖由 重八 於 2022-8-11 07:01 發表

投降咪縮短戰爭羅,堅持要打一場輸鳩硬嘅仗,仲要輸咗結果好嚴重,仲要強迫青少年同老人家都要上戰場,佢地上戰場唔係對抗敵軍,係自殺行為,正仆街嚟!
正常人係咁諗!
佢收了美金做嘢,但死嘅係烏人!
作者: 都没有     時間: 2022-8-11 07:52

澤幫主堅決執行上級指示?
作者: $navyseals     時間: 2022-8-11 07:52

啱啱幾百支美火箭被俄摧毀
作者: krolik     時間: 2022-8-11 07:54

偽烏克蘭基輔政權非法佔領原屬俄羅斯嘅小俄羅斯8成國土,佢話緊自己?
作者: 蠢係要死     時間: 2022-8-11 07:55

呢條司機,為咗搏聲音,不惜犧牲自己國民! 好L 邪惡!
作者: 褲浪白條     時間: 2022-8-11 07:55

呢個司機很冷血
作者: st105     時間: 2022-8-11 07:56

有趣,日日諗嘢唔同😂
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-8-11 08:01

慢慢吸血,先可拖誇歐洲,而米國又可立於不敗之地,使麥急
作者: banjo.     時間: 2022-8-11 08:14

澤連狗又出嚟吠.
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-11 08:18

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-8-11 06:36 發表
重諗緊?!
二月開始諗到依家
作者: 毒果愛作文     時間: 2022-8-11 08:19

呢d总统行一歩諗一歩,烏克蘭人真係多得佢唔少
作者: 長程大炮     時間: 2022-8-11 08:23

呢位司機。搞到自己個國家融融爛爛。居功至偉。
作者: arhon009     時間: 2022-8-11 08:30

又喺度講埋啲無可能嘅廢話.... 啲係友索茄索到腦殘

如果你令俄羅斯造成最多損失, 我相信烏克蘭甚至歐洲同英國即刻喺地球上消失
作者: atkatk002     時間: 2022-8-11 08:31

"扎波羅熱核電站目前由俄羅斯控制"

俄軍自己攻擊自己控制嘅核電站,然後民主世界出嚟讉責。

天父啊,請你保守民主人士永遠有特權。
作者: 睇天做人     時間: 2022-8-11 08:34

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-11 08:18 發表

二月開始諗到依家
諗到的046
作者: 急焦正金童     時間: 2022-8-11 08:37

引用:
原帖由 ken2431 於 2022-8-11 06:53 發表
好心呢個小丑美國狗立即退位就可停止戰爭啦!
吾聽尾巴話,拖住俄軍,因住無糧支兼暗殺。
作者: siuhung     時間: 2022-8-11 08:41

如何對佔領者造成最多損失以縮短戰爭?
把烏民推晒去俄羅斯做難民囉,得返三日糧的俄羅斯,仲點維持呢?真係食都食窮俄羅斯啦,咁俄羅斯仲點打呀!
作者: wingleung0406+     時間: 2022-8-11 08:43

舉高手投降咪俄佬最大損失囉!
作者: kwokk2014     時間: 2022-8-11 08:51

寒冬接近,
什麼忽约欧柒都自己顧自己,
沒有空再理這廢柴柒連司机!
作者: danny.chai     時間: 2022-8-11 08:51

最強武器用把口唱衰佢
作者: kaiserken     時間: 2022-8-11 08:51

點呀司機,索左野吹水呀?你投降既咪最快時間縮短戰爭嘍
作者: cardreadermp3     時間: 2022-8-11 09:00

殘殺烏東人民
作者: billow     時間: 2022-8-11 09:02

已經冇人再理會小丑,焦點去台灣,小丑等埋單
作者: cardreadermp3     時間: 2022-8-11 09:03

引用:
原帖由 sng850 於 2022-8-11 06:58 發表

2046 話美國情報機構俄羅斯軍隊死傷超過8萬人!
2046唔係話死咗3億俄軍,過埋莫斯科
作者: 淫蟲肥

作者: 007star     時間: 2022-8-11 09:04

烏克蘭人真係多得佢唔少
作者: ok3     時間: 2022-8-11 09:10

為個人(政治)利益, 將國家帶入戰爭, 將國民挷上戰車, 呢啲PK死後下地獄
作者: touya08     時間: 2022-8-11 09:12

引用:
原帖由 green2016 於 2022-8-11 05:54 發表

閞於「考慮如何對佔領者造成最多損失以縮短戰爭」--- 我提議司機炸爛燒基庫, 有咁爛得咁爛, 等俄佬無得攞走 菜english都係咁諗
作者: 深藍001     時間: 2022-8-11 09:16

保衛自己國家領土完整,打擊侵略者係正義行為。
香土太多法西斯份子,將侵略他國當正義行為。
作者: rosemary1216     時間: 2022-8-11 09:16

輸少當贏啦
作者: wow...     時間: 2022-8-11 09:23

無乜人理司機啦
作者: lukjoel     時間: 2022-8-11 09:59

引用:

火力已經炸緊克里米亞機場了,如果炸埋對外的克里米亞大橋,就變咗包交子,困獸鬥,沒得走了⋯⋯人間煉獄,有仇報仇,有怨報怨…..
作者: kee1203     時間: 2022-8-11 10:12

引用:

人家只出武器彈藥,你卻要出國土同國民,現時國家打爛哂又損失人命,你點埋尾呀!傻仔
作者: s336990     時間: 2022-8-11 10:12

考慮?
乜唔係八月底百萬大軍反攻咩?
作者: (ツ)     時間: 2022-8-11 10:12

乜都打緊?
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-8-11 10:14

司機話準備打十年,
現在才不到六個月。
作者: triumphal_ark     時間: 2022-8-11 10:15

引用:
原帖由 katsudon1 於 2022-8-11 06:44 AM 發表
現代戰爭主要係先以遠程武器打擊軍事設施
所以戰爭初期死傷數字唔會好大
作者: H叔     時間: 2022-8-11 10:18

引用:
原帖由 無名氏X 於 2022-8-11 07:11 發表
我都信Eddie,甴蓮司機等下啦,三日好快過
作者: 奧林巴斯     時間: 2022-8-11 10:18

靠把口咪得囉...現在全歐美都聽你支笛「聲」討俄羅斯,普京的品德已經損失慘重,口水戰爭已經贏晒啦
作者: oxygenshing     時間: 2022-8-11 10:19

幾時總統大選呀
連唔到任你等死
作者: Lobo1717     時間: 2022-8-11 10:21

呢排佢好慘, 比呆灣搶晒鏡頭
作者: katsudon1     時間: 2022-8-11 10:21

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2022-8-11 10:15 發表

現代戰爭主要係先以遠程武器打擊軍事設施
所以戰爭初期死傷數字唔會好大
有道理
作者: leshui     時間: 2022-8-11 10:24

所以司機炸核電廠
作者: dsq222     時間: 2022-8-11 10:26

佢應該諗到自己亡國都仲未諗到條橋
作者: newbieb     時間: 2022-8-11 10:26

老尾話啲更強大武器係「皇帝的新衣」要嚟高價賣俾啲有米「盟友」嗰喎,睇你呢幾百年都係冇錢比㗎啦,俾少少低端過期貨sample你做吓樣板射吓,然後再高價賣俾菜wowo佢乜嘢都收買㗎,係老尾嘅世界想食免費午餐諗都唔好諗呀
作者: ruspc2     時間: 2022-8-11 10:30

引用:
原帖由 katsudon1 於 2022-8-11 06:44 發表
兩邊加埋傷亡的軍人都幾肯定超過十萬。
更有可能係俄方(加埋親俄烏軍)和烏方(加外國僱傭兵)各自都超過十萬。
作者: degussa     時間: 2022-8-11 10:53

又要慢慢想,俄先把烏溪損失最多。
作者: xxcxxc     時間: 2022-8-11 11:09

宅男日日出黎唔係叫人捐野就係吹水, 果然不離偽人本色.
作者: yuk777044     時間: 2022-8-11 11:12

司機都唔傻,美國佬要佢打、就應該拉實美國佬
作者: ndslwii     時間: 2022-8-11 11:12

日日都出嚟講廢話,好心你就做實事幫下選你出嚟啲人民啦
作者: A5和牛     時間: 2022-8-11 11:16

仲考慮?不如等國亡先實施啦!
作者: ansonkpl     時間: 2022-8-11 11:17

呢場仗,不知誰人損失大啲呢
作者: wu0919     時間: 2022-8-11 11:20

佢真以為自己係總統 領導人? 忘記佐係演員 傀儡
作者: cll4793     時間: 2022-8-11 11:22

引用:

最終逼使歐洲佬干掉條司機,咁戰事就完了,俄羅斯取得土地停止攻擊,佢老美冇左司機呢隻棋無從下手,俄羅斯感激歐豬幫忙,一定通氣減價,歐豬能源與經濟問題迎刃而解,又唔使日日被條司機道德勒索,真係佳大歡喜。😂😂😂😂😂😂
作者: 秋風冷雨     時間: 2022-8-11 11:24

對俄羅斯來說,若司機死了相信是最大同最多損失。
作者: tkkay623MK2     時間: 2022-8-11 11:34

摘蓮撕雞的意思係想辦法殺害自己烏克蘭國民毀滅自己國家建設等俄軍佔領到的係一片爛地,甚至先前烏冬軍襲擊核電廠就係想引發核意外令俄軍唔敢留低用心惡毒,仲無恥到炸完俄佔領咗的核電廠再屈俄佬炸自己佔領了的核電廠!沒有最無恥只有有更無恥
作者: Boomber123     時間: 2022-8-11 12:03

停戰後,俄國和烏國都要將澤狗提上法庭審理,佢嘅所作所為,根本唔配做烏總統。
作者: 好逸惡勞     時間: 2022-8-11 12:11

烏軍立即投降,這就是最快的解決方案
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-8-11 12:13

投降

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-8-11 12:13, 580.9 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: Dalits     時間: 2022-8-11 12:14

引用:

棄子司機🤣
作者: mc4870     時間: 2022-8-11 12:18

遲多2個月打都唔使打,  無天然氣供應, 凍都凍Q死你班勾洲佬. 
作者: green2016     時間: 2022-8-11 12:20

引用:
原帖由 深藍001 於 2022-8-11 09:16 發表
保衛自己國家領土完整,打擊侵略者係正義行為。
香土太多法西斯份子,將侵略他國當正義行為。
請問美國是如何成立的? 😷
作者: nightkillers     時間: 2022-8-11 12:26

引用:
原帖由 重八 於 2022-8-11 07:01 發表

老美要消滅斯拉夫民族,另外波蘭人在牠們眼中而事實上也是賤種。
結果系一個猶太人竟然控制了新納歲主意。
元首地下有知,激到返生。
作者: japan2064     時間: 2022-8-11 12:27

無能戲子一名。
作者: nicekate     時間: 2022-8-11 12:45

呢個猶太戲子究竟知唔知自己講緊乜
作者: 2013gundam     時間: 2022-8-11 12:48

我想講 果個核電廠 而家係俄軍佔領
所以邊個係攻 邊個係守 自己諗下

澤倫斯基講既野 簡單黎講 就係不斷以平民為目標 發動軍事恐怖襲擊
佢咁做 激到俄軍嬲嬲地 再度擴大目標
到時佢要喊都無謂
之前講既烏南大反攻
而家好似越黎越遙遠
作者: SamuraiBlack     時間: 2022-8-11 13:23

幾時反攻莫斯科?
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2022-8-11 13:26

把乌克兰的房子全部烧掉 
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2022-8-11 13:39

引用:
原帖由 green2016 於 2022-8-11 05:55 發表
RTHK  俄烏戰事持續,烏克蘭指責俄羅斯攻擊扎波羅熱核電站附近地區,造成至少13人死亡,10人受傷。

烏克蘭總統澤連斯基說,烏克蘭軍隊、情報部門和執法機構,不會對襲擊置之不理,又指事件突顯盟國需要向烏軍提供更強大的武器,只要佔領者的損失越多,烏克蘭就能夠越早解放土地,並確保國家安全。

他說,需要考慮如何對佔領者造成最多損失,以縮短戰爭。

扎波羅熱核電站目前由俄羅斯控制,烏克蘭地 ...
烏克蘭佔盡上風
大把時間慢慢唸下哩樣考慮下個樣
俄羅斯真係大鑊
作者: lukjoel     時間: 2022-8-11 15:09

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-8-11 13:39 發表

烏克蘭佔盡上風
大把時間慢慢唸下哩樣考慮下個樣
俄羅斯真係大鑊
常規戰,根本冇得打,衞星同無人機影住,炮射得遠過你,凖過你,躲得去邊?不過,聽聞北太極國十萬兵就到,因為佢哋驚住烏突破「歐洲三八綫」,會攻入北太極國,老金話:「打得一拳開,免得百拳來。」同一戲碼。
作者: 甩轆     時間: 2022-8-11 16:14

dllm司機9吾撘柒
作者: testoklee     時間: 2022-8-11 18:18

佢既思維可以用弱智黎形容囉
作者: eliskw2000

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 巴士來了花貓     時間: 2022-8-11 18:41

小,你講到自己係超人都得拉,代普帝講聲扑街你,死開.戲子
作者: 1234maui     時間: 2022-8-11 18:47

其實蘇聯要打嬴容易,炸哂啲發電廠就得啦!
作者: humber     時間: 2022-8-11 19:22

引用:

唔使急,慢慢諗,可以去到監倉先諗🤭🤣🤣🤣
作者: GATEWAY2010     時間: 2022-8-11 20:14

都話普京
日日打  日日賺

作者: 16610joey     時間: 2022-8-11 21:03

司機呑槍,好快停戰
作者: 台灣小榴槤     時間: 2022-8-11 21:21

戲子
作者: fb3541842     時間: 2022-8-11 21:21

歐美畀多啲 援助
增加軍人 僱傭兵,獎金 
投降的俄羅斯軍人 有獎金 可以移民歐美 
先至可以消耗俄軍的 鬥志 搞亂對方嘅軍心
作者: 黃金馬3     時間: 2022-8-11 21:56

遲早俾普京砍首,連美國家人都無法倖俛!
作者: johnny9236     時間: 2022-8-11 21:57

一句形容呢條友, "死剩把口."
作者: 黃金馬3     時間: 2022-8-11 21:58

引用:
原帖由 testoklee 於 2022-8-11 18:18 發表
佢既思維可以用弱智黎形容囉
條友應該Take嘢!
作者: tinnit     時間: 2022-8-11 23:43

引用:
原帖由 淫蟲肥 於 2022-8-11 09:04 發表

國際形勢研究權威Eddie
嗰個嘢都精神病,痴9線..