標題: 德電費又破頂 英民眾罷交 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2022-8-9 07:58

全球能源危機持續!不單止香港電價有壓力,德國未來一年交付的電價昨更曾升至每兆瓦時415歐元,連續5日創紀錄新高,目前歐洲正面臨史無前例的能源與電力危機,市場憂慮今冬困境更大。有分析警告,若歐盟和德國此刻因台海問題而與中國貿易脫鈎或打貿易戰,給德國帶來的代價將是英國脫歐的6倍..........

抵制俄羅斯導致能源缺乏,德、英等諸國國民生活艱難。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20220809-0809_00202_004/德電費又破頂-英民眾罷交
作者: banjo.     時間: 2022-8-9 08:03

英刁民, 真係低9能, 唔交咪斷電囉, 使L睇刁民面色咩.
作者: Kingjjman     時間: 2022-8-9 08:13

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-8-9 08:03 發表
曱甴就係甘架拉 果時係香港夠話吾交稅 又咩又7 又煩又on9
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-9 08:22

都未入冬咁快就頂唔順過多兩個月咪要暴動
作者: 賢豬     時間: 2022-8-9 08:27

德英民眾冇一個係可憐,佢地都係支持納綷烏克蘭
作者: cockroach快走     時間: 2022-8-9 08:34

最緊要違法達意!冬天着多兩件衫,冇燈買蠟燭囉💪🏻
作者: siuhung     時間: 2022-8-9 08:36

佢老美 個 美麗的風景線,好快會延伸到 英、德了!
就睇下歐盟班政客會唔會跪低奶俄喇!
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-8-9 08:39

制裁俄羅斯, 變制死自己
歐洲呢舖真係代表作啦

on 9 加個cool
作者: cardreadermp3     時間: 2022-8-9 08:40

大三罷
作者: 揸波龍爪手     時間: 2022-8-9 08:42

支持大陰蒂割手足罷交、罷課、罷工對抗邪惡英共政權
作者: 雨點子     時間: 2022-8-9 08:42

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-9 07:58 發表
全球能源危機持續!不單止香港電價有壓力,德國未來一年交付的電價昨更曾升至每兆瓦時415歐元,連續5日創紀錄新高,目前歐洲正面臨史無前例的能源與電力危機,市場憂慮今冬困境更大。有分析警告,若歐盟和德國此刻因台海問題而與中國貿易脫鈎或打貿易戰,給德國帶來的代價將是英國脫歐的6倍..........

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20220809-0809_00202_004/德電費又破頂-英民眾罷交
自由民主点解选出的岸狗领导人,去害自己的民众。
作者: 人之初大大     時間: 2022-8-9 08:43

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-9 07:58 發表

新聞來源連結:
麥大嬸走左上返班智障
作者: Tokyo2040     時間: 2022-8-9 08:43

歐洲冇資源,冇科技,冇財技,冇工業,人民又懶又唔捱得,淨係識講人權環保,得把死人口。
作者: 007star     時間: 2022-8-9 08:44

唔交咪斷電囉
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-9 08:47

引用:
原帖由 007star 於 2022-8-9 08:44 發表
唔交咪斷電囉
香港班手足會唔會去偷電架不竟佢哋呢d係强項嚟
作者: Coke_duo     時間: 2022-8-9 08:50

抵制俄羅斯<<<
敵傷500, 自傷1000
作者: 黄金工程☀️     時間: 2022-8-9 08:50

引用:

新聞來源連結:
點解中電都會受到拖累?

電力供應緊張,也是一個全球現象嗎?

圖片附件: 2022-8-243.png (2022-8-9 08:52, 52.03 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 沙漠清涼的弟弟     時間: 2022-8-9 08:52

圖片附件: 277755050_10221712589309103_8946530693767440456_n.jpg (2022-8-9 08:52, 61.33 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 007star     時間: 2022-8-9 08:54

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-9 08:47 發表

破門入屋, 保護屋主, 需要用電
作者: Tokyo2040     時間: 2022-8-9 08:57

引用:
原帖由 沙漠清涼的弟弟 於 2022-8-9 08:52 發表
民主電雖然貴但用起嚟零舍醒神
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-9 08:59

引用:
原帖由 007star 於 2022-8-9 08:54 發表

破門入屋, 保護屋主, 需要用電
經佔中同2019偷電佢哋變咗熟手技工
作者: hermanherman     時間: 2022-8-9 09:01

仍美,仍俄, 仍中。。。歐洲人有自己價值觀,技術, 有能力帶領世界走, 。。。偏偏走去仍美,反俄,反中。。低九死啦。
作者: 幪面超人     時間: 2022-8-9 09:01

無錢俾咪cut 電囉,白痴。
作者: 雨中回收的朋友     時間: 2022-8-9 09:03

果然夠自由,
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-9 09:03

引用:
原帖由 黄金工程☀️ 於 2022-8-9 08:50 發表

點解中電都會受到拖累?

電力供應緊張,也是一個全球現象嗎?

佢澳州蝕錢呀
作者: Tokyo2040     時間: 2022-8-9 09:03

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-8-9 09:01 發表
仍美,仍俄, 仍中。。。歐洲人有自己價值觀,技術, 有能力帶領世界走, 。。。偏偏走去仍美,反俄,反中。。低九死啦。
歐洲人過度安逸就會身痕,第三次世界大戰好大機會都係歐洲爆發。
作者: type100q     時間: 2022-8-9 09:05

自由交費,想交就交
作者: 勇猛果斷的樹苗     時間: 2022-8-9 09:06

果然綠色政黨多數係pk。
作者: 機械佬     時間: 2022-8-9 09:06

引用:
德國未來一年交付的電價昨更曾升至每兆瓦時415歐元
計返港紙每度電 $3.3,係幾痛嘅,仲未計歐洲冬季能源需求上升因素。
作者: lung_block     時間: 2022-8-9 09:07

引用:

新聞來源連結:
大陰國以平房為主.其實只要小量補貼買入新疆太陽能光伏版和華為逆變器,將光能轉電..
成本只係兩三年電費支出..
不過大陰國姦商過水濕腳.安裝工人又有公會安裝費用高昂..
最重要係,大陰國要制裁新疆和華為..
限制供應..
大陰國國民和BNOER唯有忍痛預計未來電費年年大升..
作者: danieltmfung     時間: 2022-8-9 09:08

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-9 08:47 發表

偷電就唔會, 會電Q死, 偷柴就得。
作者: wkkenneth     時間: 2022-8-9 09:10

唔交電費俾人 cut 電好正常啫,邊有免費午餐
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-9 09:10

引用:
原帖由 danieltmfung 於 2022-8-9 09:08 發表

偷電就唔會, 會電Q死, 偷柴就得。
佢哋佔中時咪係咁偷電囉
作者: lung_block     時間: 2022-8-9 09:10

引用:
原帖由 沙漠清涼的弟弟 於 2022-8-9 08:52 發表
大陰國今年預計平均能源費支出加54%....

https://www.nimblefins.co.uk/average-cost-electricity-kwh-uk

According to official figures, the average electricity bill in the UK was around £764 per year for 2021—but it will be significantly higher in 2022. In fact, the energy price cap rose from 1 April 2022—so we're now officially impacted by the higher cap—which means that households on default tariffs paying by direct debit will see an increase from £1,277 to £1,971 per year for both gas and electric (an increase of around £693 or 54%).
作者: ViolateCarRepor     時間: 2022-8-9 09:12

引用:

新聞來源連結:
唔交就停電
作者: snoopy_fa     時間: 2022-8-9 09:13

引用:
原帖由 機械佬 於 2022-8-9 09:06 發表

計返港紙每度電 $3.3,係幾痛嘅,仲未計歐洲冬季能源需求上升因素。
德國係巳開發高收入國家 對比香港 $3.3/kWh 唔算貴 仲有加價空間
作者: nelshen     時間: 2022-8-9 09:14

引用:

新聞來源連結:
新政府有錢減稅、無錢減電費
福利國、睇你點死
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-9 09:16

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-8-9 09:13 發表

德國係巳開發高收入國家 對比香港 $3.3/kWh 唔算貴 仲有加價空間
無事嘅以前平啫

圖片附件: Screenshot_20220802_223018_com.yahoo.infohub.jpg (2022-8-9 09:16, 533.94 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: andyyyy     時間: 2022-8-9 09:17

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-9 08:22 發表
都未入冬咁快就頂唔順過多兩個月咪要暴動
夏天四十幾度天時點頂呀?冇冷氣喎!啲冷氣要到冬天先免費奉送,又係好難頂!住歐洲真幸福!
作者: ATA0075     時間: 2022-8-9 09:17

官逼民反!你有權力唔交電費!!
作者: jl1008     時間: 2022-8-9 09:18

回歸以前古時人生活咪得囉~~~~更符合佢地環保要求
作者: kingkong_hk     時間: 2022-8-9 09:18

引用:
原帖由 banjo. 於 9-8-2022 08:03 發表
跳地鐵閘相同原理
作者: snoopy_fa     時間: 2022-8-9 09:19

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-9 09:16 發表

無事嘅以前平啫
普京收到, 供應再減一半
作者: acacac     時間: 2022-8-9 09:20

又話燒柴?
作者: kingkong_hk     時間: 2022-8-9 09:21

上面就唔想比錢有天然氣,下面唔想比錢有電,冇得頂
作者: netbies     時間: 2022-8-9 09:23

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-8-9 08:03 發表
所以日已落國最適合刁民黃腦殘住
作者: skyeyes     時間: 2022-8-9 09:23

希望10月快啲到嚟
作者: netbies     時間: 2022-8-9 09:25

引用:

新聞來源連結:
二個月後冬天凍L死你班PK,支持俄羅斯停供應天然氣
作者: ivanhohoho2     時間: 2022-8-9 09:26

罷交就 cut電,去返古代,自己燒柴
作者: 求知客     時間: 2022-8-9 09:26

引用:

新聞來源連結:
自己攞嚟衰,跟埋啲溼鳩大佬做埋啲戇鳩嘢,制裁人地搞到自己更吃苦.
作者: snoopy_fa     時間: 2022-8-9 09:26

菜英文 : 軚灣can help

圖片附件: 20210513004809.jpg (2022-8-9 09:26, 57.36 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: ufo2018     時間: 2022-8-9 09:26

引用:

新聞來源連結:
歐豬一向on99,自己幾條友玩政治,搞到的人民
有冇問過人民想唔想制裁俄國
乜柒都話制裁
作者: hahaJohn     時間: 2022-8-9 09:27

民主空氣係唔可以用錢衡量的,冬天黎緊,準備定柴啦
作者: zxcvv     時間: 2022-8-9 09:28

新聞報導真垃圾, 單位又唔轉換下, 普通人點知415歐貴唔貴.
轉換後即係HKD$3.3 每度電, 依家香港就約$1.2-1.3 每度電
作者: luckyma     時間: 2022-8-9 09:28

罷交...
作者: 秋落     時間: 2022-8-9 09:28

佩服这些国民能做到逆来顺受真係好嘢被政客将脑袋洗得白白淨淨一点改變社會制度思想都没有。
作者: yeungph     時間: 2022-8-9 09:28

預備緊,都未正式開始,咁快頂唔順?之前好猛料架喎,又制裁又拒用盧布又限人油價,講到自已識飛咁。
作者: 二次大戰5555     時間: 2022-8-9 09:29

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-8-9 09:07 發表

大陰國以平房為主.其實只要小量補貼買入新疆太陽能光伏版和華為逆變器,將光能轉電..
成本只係兩三年電費支出..
不過大陰國姦商過水濕腳.安裝工人又有公會安裝費用高昂..
最重要係,大陰國要制裁新疆和華為..
限制供應..
大陰國國民和BNOER唯有忍痛預計未來電費年年大升..
英國無太陽的,一年得1-2個月左右有陽光,其餘都係陰天落天
作者: Henrywu18     時間: 2022-8-9 09:29

民柱政客話要開始學習原始生活方式
作者: 求知客     時間: 2022-8-9 09:30

引用:
原帖由 skyeyes 於 2022-8-9 09:23 發表
希望10月快啲到嚟
九月尾全歐盟跪低,向俄羅斯....say sorrry......
作者: wingleung0406+     時間: 2022-8-9 09:30

唔交即斷電,睇吓你捱得幾耐!🤭
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2022-8-9 09:31

好似話英國一個普通家庭要5仟圓電費一個月,不知到是不是真的,求證!!
作者: 逆風的肥牛     時間: 2022-8-9 09:31

香港核電比例太少
作者: Lammafan     時間: 2022-8-9 09:32

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2022-8-9 08:57 發表

民主電雖然貴但用起嚟零舍醒神
民主電真係好勁
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-9 09:33

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-8-9 09:28 發表
預備緊,都未正式開始,咁快頂唔順?之前好猛料架喎,又制裁又拒用盧布又限人油價,講到自已識飛咁。
依家打丢門牙和血吞
作者: fcw99     時間: 2022-8-9 09:34

西人慣了零購買,靠惡就得
作者: 公園長長採購     時間: 2022-8-9 09:34

歐洲唔係話自己好L環保咩?係時候言行一致啦,耶L唔好成日俾人睇死偽善講一套做一套呀!
作者: ioriyagami0442     時間: 2022-8-9 09:35

歐洲想同一時間得罪兩個核子大國? 真係白能痴
作者: 星升升     時間: 2022-8-9 09:37

民主大國死刁民無錢交電費
作者: 106     時間: 2022-8-9 09:38

這個冬天非常爽
作者: 二等閑人     時間: 2022-8-9 09:38

香港罰款索價五千元一單,更加破頂
作者: 星升升     時間: 2022-8-9 09:39

引用:

咩野偷呀,人地有貼張廿蚊係燈柱上面架
作者: denniscwip     時間: 2022-8-9 09:40

根本自由民主只係政客短視投機,完全唔會理人民生活苦況
作者: Tokyo2040     時間: 2022-8-9 09:41

當銀紙買唔到嘢就係廢紙,依家仲衰到得一堆電子數字,想用嚟當柴燒取暖都唔得。
作者: kk999@hk     時間: 2022-8-9 09:42

引用:
要爭取免費,當然是趁現在選舉期啦,
國家負債印銀紙囉
作者: 奇異果博士     時間: 2022-8-9 09:44

引用:

新聞來源連結:
又話支持烏克蘭,抵制俄羅斯,加少少電費已經牙痛咁聲,如果俄羅斯射兩支導彈去德國、咁英國,到時點算?🤔🤣
作者: 飛天盒仔     時間: 2022-8-9 09:45

引用:

新聞來源連結:
唔知我老友 Eddie 會唔會罷交電費呢?
作者: 智若愚     時間: 2022-8-9 09:46

唔交咪cut電LOR

全部唔交咪執笠

結果都係無電用
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-8-9 09:47

引用:
原帖由 ufo2018 於 2022-8-9 09:26 發表

歐豬一向on99,自己幾條友玩政治,搞到的人民
有冇問過人民想唔想制裁俄國
乜柒都話制裁
咁政棍係做呢d架啦........管理係政府行政既事
3權分立ar ma
都幾on x 79
作者: AABB999     時間: 2022-8-9 09:47

引用:

新聞來源連結:
英國應該最口硬最有骨氣既!吾交電費咪cut電囉,大不了燒柴之嘛
作者: kkl6226     時間: 2022-8-9 09:49

返翻去原始時代,燒柴煲水咪得囉,唔好用電。啲鬼佬都無腦嘅。呢啲叫底能死。
作者: 深水埗街坊70777

作者: lctj9     時間: 2022-8-9 09:53

罷交就 cut 電, 就係咁簡單
作者: Mich281963     時間: 2022-8-9 09:53

引用:
原帖由 cockroach快走 於 2022-8-9 08:34 發表
最緊要違法達意!冬天着多兩件衫,冇燈買蠟燭囉💪🏻
民主發光發熱,驅去一切,沒有問題!
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-8-9 09:57

英同德嘅電力公司,
係公營定係私營?
政府可否控制價格?

作者: bike123     時間: 2022-8-9 09:58

烟国狗仲想派狗来台湾搞局😂😂😂
作者: 慾致號2     時間: 2022-8-9 09:59

黃人惨啦。不过唔怕, 只要佢哋无取消MPF户口, 仲有香港政府1万蚊消費券頂住。
作者: ibm1     時間: 2022-8-9 09:59

放心, 移英港人奴性強,
會準時交足數...
"阿媽匯住 5 皮野英鎊過嚟頂住先!"
作者: 大圍宝叔     時間: 2022-8-9 10:01

無左默克爾德國已經成為二流國家!
作者: hermanqk     時間: 2022-8-9 10:01

明知自己要倚靠俄羅斯
供應天然氣
卻仍然要陪美國霸權
制裁俄羅斯
自己玩死自己
除左影響國內經濟外
亦導致能源價格急速上升
要由全國人民埋單
踏入冬季
問題會更加嚴重 ...   
作者: cockroach快走     時間: 2022-8-9 10:04

引用:
原帖由 Mich281963 於 2022-8-9 09:53 發表

民主發光發熱,驅去一切,沒有問題!
乜唔係應該學蔡ee 咩?🫣

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-8-9 10:04, 960.26 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: cannabisbaby

作者: keung135     時間: 2022-8-9 10:05

全民罷交

支持㗎
作者: 慕應雄z     時間: 2022-8-9 10:06

成個歐盟搵自己人民笨七去乃尾國屎眼
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2022-8-9 10:07

引用:
搶冷氣吖嗱
作者: 义電機     時間: 2022-8-9 10:09

自己攞嚟
on 9的懲罰
作者: chowmama     時間: 2022-8-9 10:09

買定多些炭啦,燒炭取暖啦
作者: gogoaway     時間: 2022-8-9 10:12

德人唔係好講規則规矩咩??罷交刃民無賴行為要重罰, 另加大制裁俄氣, 改一月冲一涼立法案。
作者: 修養     時間: 2022-8-9 10:12

Wow 正到爆,free to use
作者: cockroach快走     時間: 2022-8-9 10:14

引用:
原帖由 chowmama 於 2022-8-9 10:09 發表
買定多些炭啦,燒炭取暖啦
德國已經搶緊柴,有啲要訂一年後先有🫢