標題: 韓媒:韓美擬舉行Chip 4預備會 韓將提「不刺激中國」協商原則 [打印本頁]

作者: apple1217     時間: 2022-8-8 12:02

韓媒8月7日報道,美國提議韓國舉行初步預備會議,討論韓國是否加入美國主導的「晶片四方聯盟」(Chip 4)。韓國政府向美方提出以「兩大原則」為基

韓國 比較有自主之民主國家
制定政策時會以民生行先 值得一讚
不會做狗跟狗主搖頭摆尾

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/801307/韓媒-韓美擬舉行chip-4預備會-韓將提-不刺激中國-協商原則
作者: bystander_2019     時間: 2022-8-8 12:04

引用:
原帖由 apple1217 於 2022-8-8 12:02 發表
韓媒8月7日報道,美國提議韓國舉行初步預備會議,討論韓國是否加入美國主導的「晶片四方聯盟」(Chip 4)。韓國政府向美方提出以「兩大原則」為基

知道得罪中国不是说笑,会亡国架!🤣🤣🤣
作者: 小李廣花榮00     時間: 2022-8-8 12:05

引用:
原帖由 apple1217 於 2022-8-8 12:02 發表

韓國深明無論如何搖頭擺尾美國永遠偏幫世仇日本仔, 倒不如棄暗投明
作者: gogoaway     時間: 2022-8-8 12:07

芯片卡中國,
制裁俄天燃氣,
老美逻辑, 輸身家
作者: keung135     時間: 2022-8-8 12:10

叫老美唔攪中國 無可能

到時又攪南北韓嘅者

作為看門狗 依啲嘢有排你受
作者: Schnauzer     時間: 2022-8-8 12:11

韓國都係考慮自己嘅國家利益,三星同SK有4成芯片係賣俾大陸,如果加入chip 4條件係以後唔可以賣晶片俾大陸,咁三星同SK做啲芯片出嚟賣俾邊個?相信大財團三星亦會俾壓力總統府。
作者: Henrywu18     時間: 2022-8-8 12:20

老尾根本想將台積三星食落肚
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-8 12:22

引用:
原帖由 bystander_2019 於 2022-8-8 12:04 發表

一陣肥金掟d唔知咩嚟就趴街了

圖片附件: discuss2_1659533532047.png (2022-8-8 12:22, 411.56 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 吳儼晉

作者: 飛天盒仔     時間: 2022-8-8 12:27

引用:

兩大原則」是指,「晶片四方聯盟」參與國應該尊重中國強調的「一個中國」原則,以及「不提及對中國實施出口限制」。

我老友 Eddie 又話天下圍中嘅,點解泡菜會咁大膽呢???
作者: _JoN_     時間: 2022-8-8 12:39

佢要將晶片業雙手送俾美國,班財團肯定快過中國收拾佢
作者: bystander_2019     時間: 2022-8-8 12:46

棒子,請看看乌鸡,前車可監,永远不要得罪鄰国大国,要中立才可生存!学学新加坡吧🧐
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-8-8 12:50

老尾.............真係冇 L 用
作者: touya08     時間: 2022-8-8 12:51

Cheap 4, 邊鬼個改名駕, 咩豬柒, 5C眼...無個好名
作者: hermanherman     時間: 2022-8-8 12:52

CIA 又去撩金仔, 金仔又射又爆。。在美國5指,南韓走不遠
作者: jl1008     時間: 2022-8-8 12:53

都睇到美國已經日落西下,更何況之前比人無禮對待,韓國仲唔做翻自己,
作者: workdboy169     時間: 2022-8-8 12:54

引用:
原帖由 _JoN_ 於 2022-8-8 12:39 發表
佢要將晶片業雙手送俾美國,班財團肯定快過中國收拾佢
南韓總统通常不得善终
作者: workdboy169     時間: 2022-8-8 12:55

引用:
原帖由 bystander_2019 於 2022-8-8 12:46 發表
棒子,請看看乌鸡,前車可監,永远不要得罪鄰国大国,要中立才可生存!学学新加坡吧🧐
希望將来大印尼帝國收拾D'扮同宗扮同祖扮同源'
作者: 茶余面后     時間: 2022-8-8 12:55

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-8-8 12:20 發表
三星超過一半股份已經是西方人持有.
作者: mowind     時間: 2022-8-8 12:57

chip 4 有美國, 日本, 台灣
直頭係激先鋒
作者: peter925     時間: 2022-8-8 12:58

唔想放棄中國市場
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-8 12:59

引用:
原帖由 jl1008 於 2022-8-8 12:53 發表
都睇到美國已經日落西下,更何況之前比人無禮對待,韓國仲唔做翻自己,
我心照明月…明月照溝渠效忠美國都無用

圖片附件: Screenshot_20220526_134219.jpg (2022-8-8 12:59, 145.09 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: peter925     時間: 2022-8-8 12:59

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-8-8 12:20 發表
跟住發現原來只會痾返啲屎出來
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-8 13:01

引用:
原帖由 peter925 於 2022-8-8 12:58 發表
唔想放棄中國市場
做咗d芯片唔賣出去用嚟吽臭?邊個市場有咁大
作者: ax7ax     時間: 2022-8-8 13:06

得罪中國,後果自負
作者: ifung5     時間: 2022-8-8 13:08

今次真係睇吓老尹係流定堅
作者: bystander_2019     時間: 2022-8-8 13:14

小国生存第一法则:永远不要得罪鄰近大国!🧐
作者: 勇猛果斷的樹苗     時間: 2022-8-8 13:15

引用:
原帖由 bystander_2019 於 2022-8-8 12:04 發表

得罪左。你估三星高層會放過總統?
作者: 12345六     時間: 2022-8-8 13:17

人生三個必經三個階段
出生 辱華 死亡
作者: caorenjie

作者: caorenjie

作者: cannabisbaby

作者: lmkandy     時間: 2022-8-8 13:29

泡菜佬都好清楚自己個環境,就算幫尾蟈佬搞得掂大陸,但後面仲有件同大陸唔知fd唔fd ,不過肯定唔妥自己嘅金仔喺度,仲有個而家同習總稱兄道弟嘅普京大帝,泡菜佬想滅國就即管玩吓嘢囉!
作者: 詹佬     時間: 2022-8-8 13:29

引用:
原帖由 caorenjie 於 2022-8-8 13:20 發表

Eddie系边个?
地球大賤種
作者: 幪面超人     時間: 2022-8-8 13:32

轉晒呔?
作者: kwma     時間: 2022-8-8 13:33

引用:

佢清楚明白老尾明老点㗎頭南韓
作者: C皇     時間: 2022-8-8 13:36

引用:

3星冇左6成生意
等同大量南韓人失業
作者: 曲明     時間: 2022-8-8 13:37

韓國佬唔係唔知歷史,中國每次弱勢,韓國都會被外國入侵
作者: acacac     時間: 2022-8-8 13:40

咪又係要屈服
民望就黎負數
扮下野啫
作者: 寒冬小老闆

作者: 揸波龍爪手     時間: 2022-8-8 13:43

反了 反了
作者: kenny1032     時間: 2022-8-8 13:47

南韓深知得罪中國的下場,中國除了可以貿易制裁外還可理所當然翻版你的所有,背後更可煽動北韓做嘢,所以中國係食硬你南韓
作者: 揚州     時間: 2022-8-8 13:47

依個南韓總統好似睇到啲嘢,不過唔聽老尾話,好快會被拉落台
作者: SamuraiBlack     時間: 2022-8-8 13:48

醒目
作者: 13個加速馬達     時間: 2022-8-8 13:49

得罪中國,中國頂住老尾放金仔!

南韓玩完,自記想想!
作者: talldude     時間: 2022-8-8 13:49

引用:

呢壇大龍鳳咪就係要嚟搞中國咯,又參加又話唔准搞中國會唔會有啲思覺失調呢?
作者: rayrayccw     時間: 2022-8-8 13:56

引用:

自從俾登伯無視,韓國總統覺悟了
作者: moon2004girl     時間: 2022-8-8 13:57

引用:

因為佢好清楚自己個地理位置係中國旁邊。有咩事佢好大鑊,係台灣才咁蠢
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-8-8 13:58

引用:
參與國應該尊重中國強調的「一個中國」原則,以及「不提及對中國實施出口限制」。
韓國夠guts, 咁樣頂撞美國, 美國攪chip4就喺想限制晶片出口去中國, 轉移日韓台晶片技術去美國, 咁樣預設開會條件, 即喺廢左chip4個功能
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-8-8 14:00

引用:
原帖由 talldude 於 2022-8-8 13:49 發表

呢壇大龍鳳咪就係要嚟搞中國咯,又參加又話唔准搞中國會唔會有啲思覺失調呢?
美國老屈緊日韓台攪chip4打擊中國, 韓國咁覆美國即喺向美國say no囉
作者: 揸波龍爪手     時間: 2022-8-8 14:01

Cheap 4
作者: @海東青     時間: 2022-8-8 14:02

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2022-8-8 13:56 發表

自從俾登伯無視,韓國總統覺悟了
對,朝鮮深受中華文化薰陶,民族觀念根深,知恥近乎勇。
作者: jlam829     時間: 2022-8-8 14:02

‘cheap 4’ 依個名先啱佢哋多D。
作者: nelshen     時間: 2022-8-8 14:03

引用:

韓國明白美國要靠佢制華、所以韓國點做都冇聲出、重要不時俾著數、唔係佢就跟中國、
韓國醒過日本、做世界仔第一
作者: talldude     時間: 2022-8-8 14:04

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-8 14:00 發表

美國老屈緊日韓台攪chip4打擊中國, 韓國咁覆美國即喺向美國say no囉
最好係咁啦
作者: 大大力魚     時間: 2022-8-8 14:06

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2022-8-8 12:11 發表
韓國都係考慮自己嘅國家利益,三星同SK有4成芯片係賣俾大陸,如果加入chip 4條件係以後唔可以賣晶片俾大陸,咁三星同SK做啲芯片出嚟賣俾邊個?相信大財團三星亦會俾壓力總統府。
最大問題係丶美國要的韓國同臺灣芯片廠、全部搬去美國本土、如果搬咗去美國之後,美國會話之你地死。
作者: yourname     時間: 2022-8-8 14:07

韓國你要諗下對面有金仔  都係核武國
作者: 奇異果博士     時間: 2022-8-8 14:09

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-8-8 12:05 發表

韓國深明無論如何搖頭擺尾美國永遠偏幫世仇日本仔, 倒不如棄暗投明
歷史上中國同韓國基本上保持友好,相反日本由佢哋嘅戰國時期開始,即大約明朝,就一直想掠奪中國同周邊地方,包括韓國、琉球同台灣
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-8 14:10

引用:

你錯了............中國是擋箭牌...........把中國擺出來作借口........尾國也沒多少辦法...!!
明不明白..........韓國把中國當成阻擋尾國貪婪豺狼的護城河......!!
作者: 奇異果博士     時間: 2022-8-8 14:10

引用:
原帖由 gogoaway 於 2022-8-8 12:07 發表
芯片卡中國,
制裁俄天燃氣,
老美逻辑, 輸身家
拜登可能記錯咗,中國係天然氣、俄羅斯係芯片😂
作者: 奇異果博士     時間: 2022-8-8 14:12

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-8 12:22 發表

一陣肥金掟d唔知咩嚟就趴街了
南韓深明中國先靠得住可以㩒得住金仔,唔通靠老美咩?
作者: chan198999     時間: 2022-8-8 14:14

引用:
原帖由 曲明 於 2022-8-8 13:37 發表
韓國佬唔係唔知歷史,中國每次弱勢,韓國都會被外國入侵
最大問題韓國佬學埋台灣啲衰嘢不停醜化中國,先搞到政客唔反中國會無路行。

依家中國堀起,醜化中國啲國家和地區食哂回力鏢,打到自己臉好腫。

咁就令到這些國家在安居樂業和意識形態之間,變成一個兩難局面。
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-8 14:14

引用:
原帖由 yourname 於 2022-8-8 14:07 發表
韓國你要諗下對面有金仔  都係核武國
才沒有這回事..........尾國不會想金仔發大..........因為尾國是資本主義的根基....!!
絕對不會讓朝鮮坐大........因為他們是共產主義體系......!!
這本身就是尾國的紅線.........!!

所以越南即使跪下來.........尾國也不會取消制裁......!!
即使好像烏克蘭真的行資本主義............尾國也會把烏克蘭弄死......!!
尾國從根本上不會給共產主義有活的空間....!!
作者: 睇天做人     時間: 2022-8-8 14:14

識野
作者: 奇異果博士     時間: 2022-8-8 14:15

引用:
原帖由 大大力魚 於 2022-8-8 14:06 發表

最大問題係丶美國要的韓國同臺灣芯片廠、全部搬去美國本土、如果搬咗去美國之後,美國會話之你地死。
美國根本就係國際黑社會嚟!
作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-8-8 14:17

引用:
x2

老美真正目的:將台積、三星據為己有

結果:台仔、南韓都無得食

跟個咁既大佬…
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-8 14:19

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2022-8-8 13:57 發表

因為佢好清楚自己個地理位置係中國旁邊。有咩事佢好大鑊,係台灣才咁蠢
你想多了...........韓國是想守護自己的產業及財務.........!!
如果被尾國借口激怒中國............韓國就沒有平衡尾國的手段.......!!

所以作為小國.........一定要保持兩個大國的平衡..........不能傾斜任何一方.....!!
日本就是因為完全傾斜尾國..........經濟才會如此悲哀........!!

越南能夠平衡北京及華盛頓.........近年才可以發展迅速.......!!
既有中國的好處........也獲取一定程度的尾國市場.........!!
戰爭這樣的事根本不是小國可以參與.........!!
作者: 曲明     時間: 2022-8-8 14:22

東盟幾時才意識到,將美國踢出亞洲,才有安穩日子?
作者: 界外     時間: 2022-8-8 14:22

引用:
原帖由 bystander_2019 於 2022-8-8 13:14 發表
小国生存第一法则:永远不要得罪鄰近大国!🧐
烏雞被俄打到遍體鱗傷欲罷不能可見一斑。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-8-8 14:23

引用:

所以美國真正目的係食晒南韓、台灣既晶片產業
作者: rayrayccw     時間: 2022-8-8 14:26

引用:

先哄你去美國設廠,益左美國勞工市場先,再以勞工法例榨乾你,等你做唔掂美資會賤價同你收購,又食又拎
作者: peter925     時間: 2022-8-8 14:27

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-8-8 13:22 發表

三叔同國企無分別,晶片開發已經輸比台積電,再咁搞落去泡菜國本身都唔掂……
所以佢最想台灣被武統,台灣自毀台積電作對抗。
作者: 20381766     時間: 2022-8-8 14:28

牆頭草先長命,好過食人參。

韓國,明朝時,一直認中國為主子,只是主子在八國聯軍食屎,宜家中國富強返,又認返老豆啫。
作者: diballin     時間: 2022-8-8 14:28

引用:

呢條友點解突然一個180度大轉身?
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2022-8-8 14:28

引用:

韓國知道美國當年係點樣令當時如日方中既日本半導體產業完全崩潰,引致日本迷失20年
今次美國隻魔手就伸到泥韓國既晶片業
作者: 習大大飽點     時間: 2022-8-8 14:28

引用:

無必要得罪強鄰… 
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-8-8 14:29

引用:
原帖由 talldude 於 2022-8-8 14:04 發表

最好係咁啦
美國成立chip4根本搵日韓台笨

1. 日韓台生產晶片有80%供應比中國, 要佢地斷供唔比貨中國, 3個國家間晶片廠規模已經攪到咁大, 無左80%營業收入邊個買家填補中國份額? 美國無講
2. 兩年前美國用政府補貼幾百億美元做弭引台積電/三星/LG去美國開廠, 到而家零頭都未到就要日韓台開左廠先, 補貼之後再比, 有無傻仔會信先?
3.兩年前侵侵氹到台積電在亞利桑那州設廠, 但晶片工程師已經俾intel羅致, 無多餘人才去台積電營運, 但美國規定要僱用本地工人, 唔可以台灣輸入勞工
4. 要日韓台轉移晶片關鍵技術及客戶名單比美國, 傻仔都知你美國想接收日韓台晶片產業, 日本台灣唔敢say no, 只有韓國向美國說不
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2022-8-8 14:31

南韓出口去中國千三億
加埋香港有成千七億
去美國七百五十億
去日本二百五十億
西婆到南韓,總統去咗睇歌劇
南韓有乜條件剌激中國?
作者: Kingjjman     時間: 2022-8-8 14:37

仆街老尾狗又搵9人著數呀 係on9國先信
作者: fcw99     時間: 2022-8-8 14:37

引用:
原帖由 bystander_2019 於 8-8-2022 12:04 PM 發表

得罪中國未必,但得罪尾帝肯定亡國
作者: 何水     時間: 2022-8-8 14:37

引用:

這個飯桶是尾腳的狗,但它知道是再跟著主人走,它的命運會是十分慘淡,因為國民不會賣它的賬,3個月未到民望已跌到歷屆總統的低點。
它只是暫時唔攪咁多野,但過一排後狗性又會跑回來!
作者: jl1008     時間: 2022-8-8 14:41

我敢講圖中所有人心裡諗既野都不是美國所想.........
作者: no_ic     時間: 2022-8-8 14:44

踢你入會無非想控制你啫。自己想做晶片界屠龍刀,號令天下莫敢不從!隨時要你交出客戶資料同技術,唔交就會出莫須有。
作者: 生生不息2014     時間: 2022-8-8 14:45

引用:

朝鮮做咗中國附傭國已千年有亡國咩?有俾中國收歸版圖嗎?
作者: 十月土山     時間: 2022-8-8 14:45

引用:

韓國總統北約之行,終於醒覺自己在美國北約之中角色連狗不如,又要面對世仇日本仔,更可惡是臭西訪韓連慰安婦也不見,依家棄暗投明是明智之選
作者: afternoon     時間: 2022-8-8 14:45

引用:

宜家係美國佬有求於人,南韓政府當然要跳下草裙舞先

作者: hwwong     時間: 2022-8-8 14:46

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-8-8 12:05 發表

這一點非常明顯... 韓國男士好多都討厭及仇恨美國佬, 所以韓國國內一搞反美示威就有好多人參與...
作者: cwm001     時間: 2022-8-8 14:47

前4大貿易國得南韓同中國係順差,賺緊中國錢

對東盟、歐盟、美國和韓國等主要貿易伙伴進出口增長。前7個月,東盟為我第一大貿易伙伴,我與東盟貿易總值為3.53萬億元,增長13.2%,佔我外貿總值的15%。其中,對東盟出口2.05萬億元,增長19.1%;自東盟進口1.48萬億元,增長6%;對東盟貿易順差5626億元,擴大76.4%。歐盟為我第二大貿易伙伴,我與歐盟貿易總值為3.23萬億元,增長8.9%,佔13.7%。其中,對歐盟出口2.14萬億元,增長19.7%;自歐盟進口1.09萬億元,下降7.6%;對歐盟貿易順差1.05萬億元,擴大71.7%。美國為我第三大貿易伙伴,中美貿易總值為2.93萬億元,增長11.8%,佔12.4%。其中,對美國出口2.25萬億元,增長15.1%;自美國進口6778.2億元,增長2.3%;對美貿易順差1.57萬億元,擴大21.7%。韓國為我第四大貿易伙伴,中韓貿易總值為1.39萬億元,增長8.9%,佔5.9%。其中,對韓國出口6180.4億元,增長17.9%;自韓國進口7740.5億元,增長2.6%;對韓貿易逆差1560.1億元,收窄32.2%。
作者: 男人小笨象     時間: 2022-8-8 14:47

引用:
原帖由 workdboy169 於 2022-8-8 12:54 發表

南韓總统通常不得善终
吾知道會吾會每日返工都會着避彈衣呢?
作者: 港式片皮鴨     時間: 2022-8-8 14:47

犯中,一定俾金仔出力教訓佢
作者: 樓下食煙四煎粽     時間: 2022-8-8 14:50

引用:

韓仔今次醒咗,點都係死,拖住美狗慢慢死,等到中國真搞到光刻機,即時可以飛美回歸,不過最好先掃把D美軍走先,否則都係死路一條
作者: hwwong     時間: 2022-8-8 14:52

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-8 14:45 發表

宜家係美國佬有求於人,南韓政府當要跳下草裙舞先
相信, 美國佬都是用強迫手段來令韓國佬就範, 始終... 就算韓國擁有硬件及人才去製造晶片, 只要美國針對軟件及知識產權專利等等手段, 就可以令韓國半導體業收檔... 之前自動自覺向美國佬交出製造資料數據就好明顯了...
作者: 丫巴癲     時間: 2022-8-8 14:52

引用:

裝殺得嗰陣又係自主?變得真快
作者: 樓下食煙四煎粽     時間: 2022-8-8 15:01

引用:
食咗都沒用,只會害死尼兩間公司同尼兩個地方,台積電一入chip4即代表斷絕同大陸生意,大陸一定要趕佢離開台灣,到時台灣死得更快,回歸得更快,韓國一樣,而家已經順差,再連果D高端都沒埋,基本上又係永久順差,中國沒高端芯片只死小米,oppo,vivo尼三間電話公司,佢哋唔賣比中國賣比印度?中國已可量產14,28納米,7納米只係優良率問題,熟能生巧,時間會比努力既人
作者: 紫色字宙     時間: 2022-8-8 15:10

引用:

拜山握手唔望尹錫悅,跟住人地就阿婆過來唔見,今次又過拜山一棟。🙂
作者: talldude     時間: 2022-8-8 15:11

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-8 14:29 發表

美國成立chip4根本搵日韓台笨

1. 日韓台生產晶片有80%供應比中國, 要佢地斷供唔比貨中國, 3個國家間晶片廠規模已經攪到咁大, 無左80%營業收入邊個買家填補中國份額? 美國無講
2. 兩年前美國用政府補貼幾百億美元做弭引台積電/三星/LG去美國開廠, 到而家零頭都未到就要日韓台開左廠先, 補貼之後再比, 有無傻仔會信先?
3.兩年前侵侵氹到台積電在亞利桑那州設廠, 但晶片工 ...
老尾只係想全世界人俾佢勞疫,任佢點,呢壇嘢由始至終佢自己出少少豉油要人地出雞,做出嚟仲要俾佢話事可以賣俾邊個唔可以賣俾邊個,自己市場又食唔哂,絕對係揾笨7
作者: vanga     時間: 2022-8-8 15:19

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-8-8 14:52 發表

相信, 美國佬都是用強迫手段來令韓國佬就範, 始終... 就算韓國擁有硬件及人才去製造晶片, 只要美國針對軟件及知識產權專利等等手段, 就可以令韓國半導體業收檔... 之前自動自覺向美國佬交出製造資料數據就好明顯了...
中國有市場 , 大晒
作者: 壯陽平平羊     時間: 2022-8-8 15:21

你敬我一尺,經此一役,個人會較尊重韓國人,像狗一樣嘅小日本都係算吧嘞
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-8-8 15:24

引用:
原帖由 丫巴癲 於 2022-8-8 14:52 發表

裝殺得嗰陣又係自主?變得真快
薩德喺2016年朴僅惠年代美韓防衛協議產物,尹錫悅話唔關佢事  
作者: 亨盤真人     時間: 2022-8-8 15:24

引用:
系蔡省長咁昂尻姐