標題: MIRROR演唱會|專責小組檢視鋼索斷口 屏幕墮下或涉鋼索金屬疲勞 [打印本頁]

作者: 日行千里     時間: 2022-8-5 19:29

MIRROR演唱會早前發生舞台意外,一塊大型屏幕墮下擊中舞蹈員。由康文署牽頭組成的跨部門專責小組今日(5日)召開第二次會議。小組主席、康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,現階段不排除任何可能性。

跨部門專責小組今日在沙田召開第二次會議,李子俊會後表示,小組會就斷裂鋼索及裝置作檢查及測試,政府化驗所及私人化驗所都會取鋼索樣本化驗,會上經專家討論,及顯微鏡檢視斷口。

他說:「有跡象顯示,相信其中一個好大機會可能係鋼索出現金屬疲勞而斷裂,我哋要更多檢測才能落結論」,他強調不排除任何可能性,會從裝置、負重及物料等三方面進行調查。

李子俊又指,小組現時面對不同挑戰,正計劃清拆舞台及座椅,安排高空工程車運載工程師及專家組,靠近高空懸掛處進行檢查,了解拉籠或裝置結構。他強調,工作小組希望能盡快就事件作出調查。

小組成員司徒家成︰金屬疲勞不一定是因鋼索過度使用所致

調查小組成員之一的工程師學會專家司徒家成表示,現時金屬疲勞致鋼索斷裂惹禍是初步評估,有待涉事鋼索送往化驗所,以更精密的顯微鏡進一步檢視鋼索的工件、材質,以及計算涉事鋼材的設計等,才能全面評估情況,強調現階段未能就此下結論。

司徒家成又解釋,金屬疲勞不一定是因鋼索過度使用,才會出現的問題,鋼索計算、設計、材料等問題,也可能是導致金屬疫勞的成因,「因為個裝置或者其他附件,譬如有機會個鋼索會經過一啲滑輪,而啲滑輪本身個呎寸係幼細嘅,咁你嗰條『威也』過嘅時候,係咁將受力嗰度壓扁,呢個都係其中一個金屬疲勞嘅現象嚟,所以要再去升降台再望清楚。」

希望可以早日查出真相,避免歷史重演,可保障工作人員安全。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/sns/article/800775
作者: 聰明神氣的百合     時間: 2022-8-5 20:52

賴落件死物度
作者: 忙着發財     時間: 2022-8-5 20:59

玩咗3晚條威也就金屬疲勞?乜條威也係道具嚟嘅咩?
作者: 大波.好波~~     時間: 2022-8-5 21:02

引用:
原帖由 忙着發財 於 2022-8-5 20:59 發表
玩咗3晚條威也就金屬疲勞?乜條威也係道具嚟嘅咩?
咁樣先可以推到一肝二淨,好理由黎
作者: 大波.好波~~     時間: 2022-8-5 21:02

好野,咁邊度都唔使負責,
作者: sony99hk     時間: 2022-8-5 22:02

金屬疲勞?吾好玩啦,夠力就夠力,吾夠就吾夠,一係就物料質量有問題😤
作者: 來如雷霆收震怒     時間: 2022-8-5 22:08

黃色法官:傷者去左唔應去既地方.所以重傷,
判大會無罪, 傷者付堂費
作者: 綠腳趾     時間: 2022-8-5 22:10

引用:
原帖由 大波.好波~~ 於 2022-8-5 21:02 發表
咁曱甴mo呢次無啦,無人需要負責,李生包佢一世住公院
作者: 異域super靚手機     時間: 2022-8-5 22:10

引用:
原帖由 大波.好波~~ 於 2022-8-5 21:02 發表
李生負責百五文住院架
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-8-5 22:12

食住花生等睇戲
作者: Goslar     時間: 2022-8-5 23:06

快 d 驗完拆埋其他幾個下來,過多幾天會不會全部疲勞跌落來!
作者: richardli008     時間: 2022-8-5 23:11

只知道一見到嗰十二條粉腸雙眼就一定疲勞!
作者: woodydavid     時間: 2022-8-5 23:23

見你咁講我都覺得疲勞…
作者: 加燦     時間: 2022-8-6 00:15

金屬疲勞?求其搵啲科學名詞就想甩身?呢啲鋼索一年用得幾多次,用一百年都未疲勞到斷啦。
作者: ax7ax     時間: 2022-8-6 00:29

咁快,有無兒戲啲
作者: launch_date     時間: 2022-8-6 00:35

咁即係點??係咪乎合標準?安全系數幾多??

作者: small9     時間: 2022-8-6 02:07

第三个鈎子使用, 這是錯誤的
應使用第一個帶金屬環嘅
作者: 希夷     時間: 2022-8-6 02:18

任何安全措施,
係有專業知識安裝,
安裝後,
現在工程人員都會拍照存檔,
邊個做,邊個人員拍照,
即時存回公司,話完成,
裝置什麼材料,公司有照片,
你估是旦交差
作者: 希夷     時間: 2022-8-6 02:22

整條水喉,
都要影,水喉粗度,
接管,嚨頭,
全部畫面,掂走🐔
作者: 希夷     時間: 2022-8-6 02:25

拍照存檔,
都係雙方保障,
師傅都驚,轉頭比人更換零件唔知。
作者: 睇天做人     時間: 2022-8-6 06:09

舞者受曬,見到班妖團幾日後先講野,好失望
作者: 禮頓人     時間: 2022-8-6 06:37

即係點? 無人需要負責?
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2022-8-6 09:42

晒氣
作者: 用咩戶名呀     時間: 2022-8-6 09:46

疲你老母! 咁撚樣都講撚得出? 雪糕佬要介入啦!
作者: launch_date     時間: 2022-8-6 10:19

引用:
原帖由 small9 於 2022-8-6 02:07 發表

第三个鈎子使用, 這是錯誤的
應使用第一個帶金屬環嘅
但佢話係綱索斷咗,金屬疲勞

兩條一齊金屬疲勞

可能想大事化小,最後可能係天氣的錯,自然現象,無人為過失
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 10:21

引用:
原帖由 sony99hk 於 2022-8-5 21:02 發表
金屬疲勞?吾好玩啦,夠力就夠力,吾夠就吾夠,一係就物料質量有問題😤
果件己用了幾十年
重覆用無數次
受力拉力
見過汽車换零件?
金屬一樣有機會裂開

質量問題
所以設備要定期去测試
儀器拉力測試
作者: launch_date     時間: 2022-8-6 10:24

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 10:21 發表

果件己用了幾十年
重覆用無數次
受力拉力
見過汽車换零件?
金屬一樣有機會裂開

質量問題
所以設備要定期去测試
儀器拉力測試
你係工程部??條綱索用咗幾十年你都知?
咁你知唔知你屋企部電梯既綱索用咗幾多次?
又點解一直無事?

作者: s336990     時間: 2022-8-6 10:31

即係個mon唔動就無事?
作者: launch_date     時間: 2022-8-6 10:35

有跡象顯示,相信其中一個好大機會可能係鋼索出現金屬疲勞而斷裂,我哋要更多檢測才能落結論

又檢測又研究,但無講表面野,「有無不乎合安全標准」就隻字不提

最後可能係天氣的錯
作者: _JoN_     時間: 2022-8-6 10:36

一條疲勞就出事?咁香港啲升降機咪好大鑊?
不過最緊要唔關呀邊個事
作者: 綠腳趾     時間: 2022-8-6 10:44

引用:
原帖由 禮頓人 於 2022-8-6 06:37 發表
即係點? 無人需要負責?
最後得返曱甴mo要為自己群埋班曱甴既行為負責 
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 10:46

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 09:24 發表

又點解一直無事?
知阿
所以定期换新零件
所以無事仲用得

電梯有定期做保養
一到年期直情换新鋼纜
點解電梯做到
演唱會點解話做不到
慳錢問題有藉口不做
一樣好似地盤機器吊重物設備全部要定期檢查
作者: gakoduck     時間: 2022-8-6 10:49

咁有無去查下,係咪有人升高個mon,撞左落喇叭度引致鍘頭意外?
作者: 幪面超人     時間: 2022-8-6 10:58

儍都知係鋼索金屬疲勞先會斷下墮,唔通綁到實會跌落黎咩。
作者: tkkay623MK2     時間: 2022-8-6 11:32

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 10:46 發表

知阿
所以定期换新零件
所以無事仲用得

電梯有定期做保養
一到年期直情换新鋼纜
點解電梯做到
演唱會點解話做不到
慳錢問題有藉口不做
一樣好似地盤機器吊重物設備全部要定期檢查
冇錯,地盤大吊和RB 吊雞車都有定期檢驗,合格才可使用!現在檢查鋼索有否金屬疲勞係有專業儀器檢查的安全可靠!這次意外好明顯係有人跳過這些安全程序
作者: tkkay623MK2     時間: 2022-8-6 11:37

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-8-6 10:58 發表
儍都知係鋼索金屬疲勞先會斷下墮,唔通綁到實會跌落黎咩。
班甴友仍在幻想有真兇在鋼索做手腳,等他有機會跳出來大叫以我老尾爸爸名義發誓真兇是誰為主子脫身!耶!
我哋只能提醒他們記得食药
作者: 樓下食煙四煎粽     時間: 2022-8-6 11:38

梁思浩話花姐要負全責
作者: victorkc     時間: 2022-8-6 11:40

玩3晚已經金屬疲勞,一系用次貨,一系就用舊鋼索啦,果然李老闆一心想賺到儘,人命唔系佢要諗既嘢。
作者: bigmouth2006     時間: 2022-8-6 12:17

其實Mirror係打工仔
都係受害者
作者: 002534     時間: 2022-8-6 13:31

引用:
原帖由 日行千里 於 2022-8-5 19:29 發表
MIRROR演唱會早前發生舞台意外,一塊大型屏幕墮下擊中舞蹈員。由康文署牽頭組成的跨部門專責小組今日(5日)召開第二次會議。小組主席、康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,現階段不排除任何可能性。
...
其實金屬疲勞係物理學上既名詞,01度好多鍵盤友乜都唔識就亂咁批評,其實佢地係唔知道金屬疲勞原因其實係大多數本身物料出現磨損而長時間受壓及缺乏妥善保養處理所間接造成,嚴重既話可以引致致命事故發生,JAL123同CI611空難就係維修不妥導致金屬疲勞引起,班友根本唔知道金屬疲勞可以致命,多數係人為失誤造成

作者: 002534     時間: 2022-8-6 13:49

引用:
...
金屬疲勞根本唔關使用過度事,而係環境壓力,可能本身有瘕疵係檢查時未能發現,再加上壓力,我有睇過《空中浩劫》華航611班機個集,節目中專家有解釋過金屬疲勞,唔係應力過度,而係長期受機艙氣壓迫使,機尾底部受損部位日益稀薄,同越來越嚴重,最終令飛機係22年後係飛來赤鱲角機場途中解體
作者: 002534     時間: 2022-8-6 13:51

引用:
原帖由 Goslar 於 2022-8-5 23:06 發表
快 d 驗完拆埋其他幾個下來,過多幾天會不會全部疲勞跌落來!
物料本身有瘕疵先會造成金屬疲勞現象,涉及保養問題,上面都有提過因維修欠妥造成金屬疲勞既空難例子,涉及過往維修及保養問題,02年華航CI611飛來香港出事個單就係涉及維修保養錯誤問題,1985年日航個單則係波音維修手冊指引本身出錯造成,兩者都最終都導致發生金屬疲勞而斷送機組人員性命

作者: 1223456     時間: 2022-8-6 13:57

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 10:24 發表

又點解一直無事?
咪講左可能用錯滑輪,升降機用錯纜轆都會出事,升降機大把䌫用左過十年,只係監管一定好過呢D工程公司
作者: 002534     時間: 2022-8-6 14:04

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 13:57 發表

咪講左可能用錯滑輪,升降機用錯纜轆都會出事,升降機大把䌫用左過十年,只係監管一定好過呢D工程公司
建議大家睇返《空中浩劫》日航同華航個單就會了解到金屬疲勞係咩一回事,呢d係物理專家、法醫最清楚
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 14:36

引用:
原帖由 tkkay623MK2 於 2022-8-6 10:32 發表

冇錯,地盤大吊和RB 吊雞車都有定期檢驗,合格才可使用!現在檢查鋼索有否金屬疲勞係有專業儀器檢查的安全可靠!這次意外好明顯係有人跳過這些安全程序
12人黑仔團受傷Dancer
衰得吳抵
比小小五金野害死

公司有無同佢地買重保險
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 14:46

引用:
原帖由 victorkc 於 2022-8-6 10:40 發表
玩3晚已經金屬疲勞,一系用次貨,一系就用舊鋼索啦,果然李老闆一心想賺到儘,人命唔系佢要諗既嘢。
果件野不會全新
點只玩3晚
300晚都不出奇
個個演唱會用過

如果全新當然不會玩3晚就斷
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 14:59

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 12:57 發表

不會用錯了滑輪
又有工程師驗收
才比用升降機
又要定期檢查升降機
現在做法嚴格左
師父整完電梯再驗清楚才比人用
分分鐘睇大半曰才比人用

舞台升降台一樣受電梯條例監管
只是有人無做到

吊輕物件威也可能無管

大電視螢幕又會轉動
即用了機動裝置
己經有法例監管
定期檢查维修保養
作者: batistuta18     時間: 2022-8-6 15:06

香港每日都有人死, 但點解淨係呢單野先有咁多人去調查?
作者: 夜來人     時間: 2022-8-6 15:10

明明有片睇到個音箱同電視拉扯而斷
不如問條威也邊度出產,入埋佢地數

作者: victorkc     時間: 2022-8-6 15:11

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 14:46 發表

果件野不會全新
點只玩3晚
300晚都不出奇
個個演唱會用過

如果全新當然不會玩3晚就斷
一般會有建議使用次數,有心為安全既只會用七至八成時效,但李老闆家訓系要賺到儘,當然唔會未用儘就換啦。
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 15:17

引用:
原帖由 victorkc 於 2022-8-6 14:11 發表

一般會有建議使用次數,有心為安全既只會用七至八成時效,但李老闆家訓系要賺到儘,當然唔會未用儘就換啦。
果間工程公司
電視機
鋼纜
全部長期重用再重用
點會有全新
自己無管理好和檢查
作者: 人為財S     時間: 2022-8-6 15:33

引用:
原帖由 異域super靚手機 於 2022-8-5 22:10 發表

李生負責百五文住院架
加左價咩!?

唔係百二喳咩,怪唔之得唔舍得幫傷者轉院啦,百五都抵到爛!

作者: launch_date     時間: 2022-8-6 15:35

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 13:57 發表

??? 你又係演唱會工程部??
我無參與工程,只知道係斷綱索,
個MON係兩條索斷一條即一野直落地
現時話係「鋼索金屬疲勞」

康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,原文網址: MIRROR演唱會|專責小組檢視鋼索斷口 屏幕墮下或涉鋼索金屬疲勞

BTW~~~安全係數,係指一個結構或是機械所能負荷的負載可以超過預期負載的程度。
當中梗係要包括埋「滑輪」呢D配件啦,唔通只計條索咩~~~~
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 15:58

引用:
原帖由 人為財S 於 2022-8-6 14:33 發表

加左價咩!?

唔係百二喳咩,怪唔之得唔舍得幫傷者轉院啦,百五都抵到爛!
另一位受傷Dancer轉去私家
作者: 人為財S     時間: 2022-8-6 16:04

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 15:58 發表

另一位受傷Dancer轉去私家
邊個科水先!?

作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 16:08

引用:
原帖由 人為財S 於 2022-8-6 15:04 發表

邊個科水先!?
好似花姐
即公司比$
可能傷勢不嚴重可轉私家

現在政府要睇埋僱傭合約
自僱人士也不是公司無責任

作者: samsampigpig     時間: 2022-8-6 16:11

就算係金屬疲勞, 都係要負責任.
只不過, 責任比例上分配可能會唔同咗, 器材供應商要負嘅責任會比較多, 但其他方面 (監製等等) 都需要負上一定比例責任賠償. 

簡單嚟講 - 提供安全環境工作, 係基本要求. 發生工業意外, 有關方面就要攤分責任與賠償. 
作者: Marvelfans     時間: 2022-8-6 16:31

咁樣賴落件死物度, 阿mo好唔抵
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 16:35

引用:
原帖由 Marvelfans 於 2022-8-6 15:31 發表
咁樣賴落件死物度, 阿mo好唔抵
又放心
死物都要人負責
原本本法例
又有業務守則
有人要負責死物檢查和安裝
作者: amstrong668     時間: 2022-8-6 16:55

引用:
原帖由 sony99hk 於 2022-8-5 22:02 發表
好大機會,裝工問題,求9期
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-8-6 16:56

引用:
...
用咗幾日就有金屬疲勞?
作者: amstrong668     時間: 2022-8-6 16:59

咁多日仲未睇,揾隻冇人拍咪得……呢d部門真係叻叻
作者: amstrong668     時間: 2022-8-6 17:01

引用:
原帖由 希夷 於 2022-8-6 02:18 發表
任何安全措施,
係有專業知識安裝,
安裝後,
現在工程人員都會拍照存檔,
邊個做,邊個人員拍照,
即時存回公司,話完成,
裝置什麼材料,公司有照片,
你估是旦交差
有存檔,開r

庭,
作者: bestsinger2     時間: 2022-8-6 17:29

舞台工程設計兩條威也吊 mon,一條疲勞就出事,好X兒戲
作者: 痴漢電梯     時間: 2022-8-6 17:43

金屬開演唱會好疲勞㗎
作者: Goslar     時間: 2022-8-6 18:19

引用:
原帖由 002534 於 2022-8-6 13:51 發表

物料本身有瘕疵先會造成金屬疲勞現象,涉及保養問題,上面都有提過因維修欠妥造成金屬疲勞既空難例子,涉及過往維修及保養問題,02年華航CI611飛來香港出事個單就係涉及維修保養錯誤問題,1985年日航個單則係波音維修手冊指引本身出錯造成,兩者都最終都導致發生金屬疲勞而斷送機組人員性命
咁邊个負責?
作者: 1223456     時間: 2022-8-6 18:49

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 14:59 發表

不會用錯了滑輪
又有工程師驗收
才比用升降機
又要定期檢查升降機
現在做法嚴格左
師父整完電梯再驗清楚才比人用
分分鐘睇大半曰才比人用

舞台升降台一樣受電梯條例監管
只是有人無做到

吊輕物件威也可能無管

大電視螢幕又會轉動
即用了機動裝置
己經有法例監管
定期檢查维修保養
你自己揾下料先啦吾會錯,升降機换䌫換轆洗鬼工程師批,機械廠大細坑都會有,618有監管舞台升降台?
作者: 002534     時間: 2022-8-6 18:49

引用:
原帖由 Goslar 於 2022-8-6 18:19 發表

咁邊个負責?
當然係公司同承辦商負責,因為多數係人為疏忽造成(遠因),近因就係金屬疲勞,逢事都有遠因同近因,而且兩者都係有關係,但唔可以因為人地指出左近因就話人地推卸責任,呢樣諗法係好多人犯既錯誤,每一樣野要先查出近因然後先再從近因中分析出遠因去追究責任,人地查案既都係咁樣架啦,睇多d案件調查就知,唔係本末倒置咁一上來就追究責任先,咁樣諗法好唔公允
作者: 1223456     時間: 2022-8-6 18:51

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-6 16:56 發表

用咗幾日就有金屬疲勞?
冇人知新定舊加上用錯装錯咪疲勞
作者: 1223456     時間: 2022-8-6 18:55

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 15:35 發表

??? 你又係演唱會工程部??
我無參與工程,只知道係斷綱索,
個MON係兩條索斷一條即一野直落地
現時話係「鋼索金屬疲勞」

康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,原文網址: MIRROR演唱會|專責小組檢視鋼索斷口 屏幕墮下或涉鋼索金屬疲勞

BTW~~~安全係數,係指一個結構或是機械所能 ...
你冇工程經驗講乜?懒得係到教人
作者: 002534     時間: 2022-8-6 19:01

引用:
原帖由 Goslar 於 2022-8-6 18:19 發表

咁邊个負責?
當年華航個單遠因就係航空公司公司文化混亂,胡亂慳皮,高層裙帶效應,近因就係維修人員因怕維修開支問題,馬虎咁冇按正確指示,維修紀錄做假,之後既維修人員又誤信個紀錄,咁就令到不幸事件爆發,華航被罰款同埋個維修工程師被判左2年緩刑,架飛機係係80年一次係啟德機場降落時機組人員操作失誤令機尾擦撞到跑道地面而留下刮痕,該處因長年冇妥善處理而累積左金屬疲勞,出事個陣裂痕蔓已延到臨界點,空中解體時機尾率先斷開,正常咁舊既機唔應該繼續服役,公司要慳皮,唔捨得出維修費,而且舊機最怕就係有未揭發既舊傷病既隱患

作者: 千堂     時間: 2022-8-6 19:16

睇到金屬疲勞這4隻字我覺得ICAC應該要加入查辦。
作者: PPWS     時間: 2022-8-6 19:22

引用:
...
唔再提安全索, 應該一條斷左都唔會跌落嚟, 又此帶風向
作者: PPWS     時間: 2022-8-6 19:24

引用:

咁樣先可以推到一肝二淨,好理由黎
又唔講下條鋼索响固定情況下, 同個屏幕fing嚟fing去嘅分別?
作者: PPWS     時間: 2022-8-6 19:25

引用:
原帖由 加燦 於 2022-8-6 00:15 發表
金屬疲勞?求其搵啲科學名詞就想甩身?呢啲鋼索一年用得幾多次,用一百年都未疲勞到斷啦。
你啱, 鋼索唔係繩索
作者: launch_date     時間: 2022-8-6 19:26

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2022-8-6 17:29 發表
舞台工程設計兩條威也吊 mon,一條疲勞就出事,好X兒戲
你講出重點來了
作者: PPWS     時間: 2022-8-6 19:27

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-8-6 06:09 發表
舞者受曬,見到班妖團幾日後先講野,好失望
搞到我要脫粉
作者: PPWS     時間: 2022-8-6 19:29

引用:
原帖由 s336990 於 2022-8-6 10:31 發表
即係個mon唔動就無事?
一定係
作者: launch_date     時間: 2022-8-6 19:29

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 18:55 發表

你冇工程經驗講乜?懒得係到教人
吓??我幾時講我無工程經驗??
我講我無參與呢個工程,
我見你咁清楚,以為你係演唱會工程人員咋

BTW:監督工程既,好多都無工程經驗的
作者: tomymt     時間: 2022-8-6 19:31

第四日就金屬疲勞?兒戲D啩?
作者: Hugo238     時間: 2022-8-6 19:38

金屬疲勞?

你咁大個鐵架吊上天,仲要會移動,

你只係用左右一條威也,連安全威也都冇用
作者: Hugo238     時間: 2022-8-6 19:39

引用:
原帖由 tomymt 於 2022-8-6 19:31 發表
咁大個鐵架,如果佢本身要用兩條,
應該要加輔助保險兩條,四條先合理
因為個鐵架好大
作者: 睇天做人     時間: 2022-8-6 20:29

引用:
原帖由 PPWS 於 2022-8-6 19:27 發表

搞到我要脫粉
脫粉都無用 周圍都見到班友 已經成日跌電視
作者: Goslar     時間: 2022-8-6 21:12

引用:
原帖由 千堂 於 2022-8-6 19:16 發表
睇到金屬疲勞這4隻字我覺得ICAC應該要加入查辦。
點解関 icac 事?
作者: 1980720     時間: 2022-8-6 22:08

引用:
...
明明影到係升高頂到野再斷 唔怪之得叫人唔好瘋傳啦
作者: walkera2006     時間: 2022-8-6 22:10

用大陸料预咗出事
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 22:17

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 17:49 發表 

你自己揾下料先啦吾會錯,升降機换䌫換轆洗鬼工程師批,機械廠大細坑都會有,618有監管舞台升降台?
你睇番升降機條例
有包括舞台
舞台或機動表演一早有法例系到
只是行業內有些人無理會
康文處租場都有要大會交機械機動的,
搵政府認可承辦商驗機先

公眾娛樂牌照
本條例第2條中娛樂的定義所提述的項目、活動及其他事項為下述各項或其中任何一項的任何部分 —— (由2002年第120號法律公告修訂)
(a)音樂會、歌劇、芭蕾舞、舞台表演或其他音樂、戲劇或劇場方面的娛樂;
(b)電影放映或激光投影放映;
(c)馬戲表演;
(d)演講或故事講說;
(e)下述任何1項或多於1項的展覽:圖畫展覽、攝影展覽、書刊展覽、手稿展覽,或其他文件或事物展覽;
(f)運動展覽或比賽;
(g)賣物會;
(h)(由2002年第120號法律公告廢除)
(i)《機動遊戲機(安全)條例》(第449章)所指的機動遊戲機或其他為遊樂而設計的機械裝置(上述的機動遊戲機除外); (由2002年第120號法律公告修訂)

618條例對升降機及自動梯的適用範圍
(1)除第(2)款另有規定外,本條例適用於所有升降機及所有自動梯。
(2)本條例不適用於 ——
(a)娛樂裝置,包括《機動遊戲機(安全)條例》(第449章)第2(1)條所界定的機動遊戲機;
(b)帶式、斗式、戽斗式或滾柱式輸送機或任何同類機器;
(c)主要用於為熔爐或同類器具上料的吊重機(包括吊斗吊重機);
(d)純粹用於將物料升起或直接送入機器中的吊重機,或純粹用於上述兩個用途的吊重機;
(e)升降行程高度不超逾3.5米並符合以下說明的升降機 ——
(i)不穿過任何樓面;及
(ii)純粹用於運送、堆垛、裝載或卸下任何貨物或物料,或用於以上2種或多於2種用途;
(f)升降行程高度不超逾3.5米並符合以下說明的升降機 ——
(i)不穿過任何樓面;及
(ii)純粹用於升起汽車;
(g)安裝在任何船上的升降機或自動梯;
(h)安裝在任何飛機上的升降機;
(i)與興建中的建築物有關而設有並符合以下說明的升降機 ——
(i)純粹供受僱興建該建築物的人使用;
(ii)純粹為運載在興建該建築物方面所用的物料;或
(iii)純粹供第(i)節提述的人使用及運載第(ii)節提述的物料;
(j)與貨運碼頭或碼頭相連的滑行台;
(k)於工業經營中使用的載物升降機;及
(l)舞臺或管弦樂隊升降機。

作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 22:49

引用:
原帖由 1980720 於 2022-8-6 21:08 發表

明明影到係升高頂到野再斷 唔怪之得叫人唔好瘋傳啦
600Kg電視撞去重量輕幾倍喇叭
正常喇喇爛或跌
但不會喇叭影響大過電視
電視咁大重量最大問題在電視果部份自己本身引起

其他只會比電視撞毁
有片另一角度喇叭無撞到電視鋼纜
作者: powerantivirus     時間: 2022-8-6 23:19

引用:
原帖由 tomymt 於 2022-8-6 18:31 發表
果件野用了40年也不出奇
創底巢出來也不出奇
作者: 1980720     時間: 2022-8-7 03:42

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 22:49 發表

600Kg電視撞去重量輕幾倍喇叭
正常喇喇爛或跌
但不會喇叭影響大過電視
電視咁大重量最大問題在電視果部份自己本身引起

其他只會比電視撞毁
有片另一角度喇叭無撞到電視鋼纜
是電視上升 受力變成鋼絲
不是撞 是頂著 有一段影片清楚影到
只是當時人人也只留意影片壓人那 而沒留意電視上升被頂一幕