標題: 台海軍演︱解放軍稱迫退航母列根號 白宮:未有撤退繼續留守監視 [打印本頁]

作者: johnlong18     時間: 2022-8-5 17:21

中國解放軍自8月4日起於台灣周邊進行軍事演習,美國派出航空母艦「列根號」(USS Ronald Reagan)在附近戒備。中國有專家稱演習「迫退」了列根號幾

滷味死要面子當解放軍將呆灣本島進行軍事封鎖後,尾國的航母卻趕緊躲開了,遠離了演習區域附近,尾國的幾艘軍艦也只能躲得遠遠的,遠離解放軍設定的靶場。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/800565/台海軍演-解放軍稱迫退航母列根號-白宮-未有撤退繼續留守監視
作者: 聰明神氣的百合     時間: 2022-8-5 20:56

成日講大話呃藍人,不過佢地無腦唔知被你呃緊😛
作者: 百川歸海     時間: 2022-8-5 21:06

老美話係太空衛星望實你
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2022-8-5 22:06

引用:
原帖由 聰明神氣的百合 於 2022-8-5 20:56 發表
黃犬之父美爸話
似美國滄逃出阿富汗,又系和氣走人
作者: maria95     時間: 2022-8-5 22:11

咀炮狗要面子做比班弱智睇,美帝你獲獲拆穿人真係好難落台
作者: 習總囊囊     時間: 2022-8-5 22:12

咪係囉,對手啲軍備咁先進,容乜易射錯隔離.Anyway,咀炮繼續打,no harm既
作者: maria95     時間: 2022-8-5 22:16

https://www.reddit.com/r/IndianDefense/comments/wg2gmp/china_uses_footage_of_tejas_to_showcase_their_j10/
作者: maria95     時間: 2022-8-5 22:17

慘過抄印度 
作者: maria95     時間: 2022-8-5 22:18

“做假”大国
作者: caorenjie     時間: 2022-8-5 22:21

引用:
原帖由 聰明神氣的百合 於 2022-8-5 20:56 發表
我知道一群黄狗2019年跑去英国领馆求收留,被英国人果断拒绝😂
作者: 歪樂煲乎     時間: 2022-8-5 22:24

引用:
美帝日日財技搶緊全世界$,你係地球人今個月都被人搶咗10%身家以上,就算你冇資產,你份量既價值都一樣貶緊,擺到明係強迫緊全世界勞動,我先唔明D YC真係咁L蠢,把口同你下「民主」就比人雞姦仲讚主人碌9大好正,呢啲係奴才定聰明才子?

作者: bnqmaksir8     時間: 2022-8-5 22:31

https://youtu.be/4kc09ee-Prw
作者: 星風月霧     時間: 2022-8-6 05:20

可以送一張過去

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-8-6 05:20, 57.84 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: CS601P     時間: 2022-8-6 05:27

引用:
原帖由 caorenjie 於 5-8-2022 10:21 PM 發表

我知道一群黄狗2019年跑去英国领馆求收留,被英国人果断拒绝😂
===========
"拒絕"咁好聽
好似系領事叫牠們GET OUT,黃狗聽吾明無行動,
領事就叫職員用中文跟他們講清楚.
職員跟他們講"領事叫你們過主"....
作者: 13個加速馬達     時間: 2022-8-6 06:14

好好 J 㗎!呆灣媒體話美軍唔係撒走,打臉老解㗎!
作者: 剎華     時間: 2022-8-6 06:19

引用:
鬼咩,平民無第一手資料,唯有道聽途說,戰爭常用詭道,利用有利消息,增加軍民士氣,可能因此打勝仗架,你睇老美和前蘇聯都係咁,老美一話上度太空,蘇聯即刻支持唔住,利用消息增加自身取勝機會,就是詭道!
作者: sim008     時間: 2022-8-6 06:24

1200公里外繼續監視
作者: bronze18man     時間: 2022-8-6 06:28

連起飛都唔敢又唔敢開火又要刷存在感呃黃毛打風又話閃去菲律賓!

作者: pureco

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: nrcirc     時間: 2022-8-6 06:33

引用:
http://www.uniindia.com/china-sa ... d/news/2795439.html

This is an Indian Newspaper.
作者: Jackishere     時間: 2022-8-6 06:40

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-8-5 17:21 發表
中國解放軍自8月4日起於台灣周邊進行軍事演習,美國派出航空母艦「列根號」(USS Ronald Reagan)在附近戒備。中國有專家稱演習「迫退」了列根號幾

...
美國日日講大話
作者: Jackishere     時間: 2022-8-6 06:41

引用:
事實係人一黃腦便殘
作者: Jackishere     時間: 2022-8-6 06:43

引用:
原帖由 maria95 於 2022-8-5 22:11 發表
9up嚟講拍馬都冇人追得上美國就真
作者: Jackishere     時間: 2022-8-6 06:44

引用:
原帖由 CS601P 於 2022-8-6 05:27 發表

===========
"拒絕"咁好聽
係get the fxxk out
作者: kwokk2014     時間: 2022-8-6 06:44

未有撤退?
潛水監視?
作者: 門前送行     時間: 2022-8-6 06:49

你哋睇下,滷味根本無料到(2仔底)你一硬,佢就縮
留守監視
作者: nanaliu9090     時間: 2022-8-6 06:51

引用:
黃畜只識打咀炮
作者: cwh155     時間: 2022-8-6 07:09

遙距監測吖嘛
作者: turtle     時間: 2022-8-6 07:09

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-8-5 17:21 發表

...
台灣人自己都話列根號越走越遠
作者: miumiutravel     時間: 2022-8-6 07:09

引用:

...
幾千年仲係列根號,有冇錢入油都成問題
作者: stabber     時間: 2022-8-6 07:10

航母要嚟打杖架!烏克蘭要人,美國佬你唔係唔去呀?不仁不義!
作者: 球証直指十二碼     時間: 2022-8-6 07:10

引用:
你老豆老母生著你呢個漢奸真係無腦
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2022-8-6 07:16

垃圾美國狗!!

圖片附件: Screenshot_20220805_121309_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2022-8-6 07:16, 169.4 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20220805_111358_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2022-8-6 07:16, 211.87 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: SOMA1963     時間: 2022-8-6 07:24

唔用愛3另一個原因係冇美國准許唔用得.
作者: Kowloon2288     時間: 2022-8-6 07:27

引用:
其實你都幾可憐
作者: rayrayccw     時間: 2022-8-6 07:28

美國佬應該驚,中國會係天宮一號發射武器
作者: 子時自信的救星     時間: 2022-8-6 07:30

引用:
講一句,真假誰知
但足夠讓這些人盲目地高興
作者: ullu     時間: 2022-8-6 07:32

引用:
你咁醒點呃倒你呢😏月尾约齊人拜地鐵站末呀🤭🤭
作者: Kowloon2288     時間: 2022-8-6 07:33

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2022-8-6 06:14 發表
好好 J 㗎!呆灣媒體話美軍唔係撒走,打臉老解㗎!
係,泊左係賓賓個邊啤實你架,你老解一郁我做野架 (愈行愈遠)
作者: judylam651     時間: 2022-8-6 07:34

引用:

...
美國白宮4日記者會上談及台海形勢,表示美國國防部已下令列根號續留守台灣周邊海域監控情勢。

尾式計法 ,台灣周邊海域>>>包圍圈之外.............

圖片附件: unnamed (1).png (2022-8-6 07:34, 701.03 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 每一天望海     時間: 2022-8-6 07:38

引用:
一隻二隻死曱甴咁冇用,而家唔敢上街抗議解放軍
作者: 你老有     時間: 2022-8-6 07:41

真佩服果班出來講說話的 尾國發言人,
演技 真比金像影帝影后 還要厲害,
明明系由邊個講 都會發笑的大話,
每每都能流暢地道出來,
真係要陰徑陰徑佢哋……
作者: kks668     時間: 2022-8-6 07:43

迫退就假嘅,只係老美任務完成就有可能,咩任務就唔清楚啦😅
作者: 麻醉     時間: 2022-8-6 07:44

西西議員去強烈譴責嚴重抗議、下次副總統.去嚴重抗議譴責、最後總統都去都係強烈譴責、嚴重抗議、後果自負、拭目以待、雖遠必🐖🐖
作者: simon_mme     時間: 2022-8-6 07:47

引用:
原帖由 sim008 於 2022-8-6 06:24 發表
1200公里外繼續監視
好明顯曱甴完全唔知航母艦載機既作戰半徑有幾多。
作者: 曲明     時間: 2022-8-6 07:48

人家都證明了:列根號只是在8月3日暫時往東航行

YC仲撐乜?
作者: manmangrey     時間: 2022-8-6 07:48

引用:
原帖由 CS601P 於 2022-8-6 05:27 發表

===========
"拒絕"咁好聽
教識D鬼佬>躝屍趌路啦!
作者: caihk     時間: 2022-8-6 07:49

引用:
原帖由 歪樂煲乎 於 2022-8-5 22:24 發表

美帝日日財技搶緊全世界$,你係地球人今個月都被人搶咗10%身家以上,就算你冇資產,你份量既價值都一樣貶緊,擺到明係強迫緊全世界勞動,我先唔明D YC真係咁L蠢,把口同你下「民主」就比人雞姦仲讚主人碌9大好正,呢啲係奴才定聰明才子?
70年代初仲係金本位時代1安士黃金兌35美元
昨天金價1795/oz代表美元係50年間貶值咗98% (1795-35)/1795=98%
而當中次按危機後既量寬政策促使美元急速貶值

https://www.bbc.com/ukchina/trad/53702934
作者: imad     時間: 2022-8-6 07:55

引用:
你去YouTube 睇呆灣既政治新聞咪知真 定 假囉

咪真是當連燈新聞係真實先得架

太子地鐵死幾百人你又信
作者: 商界長長主題     時間: 2022-8-6 08:03

引用:
小黃粉係白痴,原來係真的🤣🤣
作者: 前插後抽     時間: 2022-8-6 08:08

引用:
原帖由 門前送行 於 2022-8-6 06:49 發表
你哋睇下,滷味根本無料到(2仔底)你一硬,佢就縮
留守監視
係咪講緊嘴炮國 來之前喊打喊殺,來左之後龜縮,走左先打落海洩憤
作者: lmao     時間: 2022-8-6 08:14

白宮話去台灣海峽in next few week,
又有機會射鳩美國
https://www.whitehouse.gov/brief ... ations-john-kirby-5/

圖片附件: Screenshot_20220806-080955_Chrome.jpg (2022-8-6 08:14, 229.39 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: Henrywu18     時間: 2022-8-6 08:14

係冲繩飲酒玩架妹,為台灣賣命儍的嗎
作者: 十月土山     時間: 2022-8-6 08:15

引用:

...
列根号够胆就駛入軍演区,怕死就駛遠點
作者: law31     時間: 2022-8-6 08:17

而家唔係100年前..講大話好容易穿㗎...

圖片附件: bandicam 2022-08-06 08-14-04-026.jpg (2022-8-6 08:17, 34.08 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: bandicam 2022-08-06 08-14-30-486.jpg (2022-8-6 08:17, 45.64 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: bandicam 2022-08-06 08-14-50-753.jpg (2022-8-6 08:17, 49.21 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: niki885     時間: 2022-8-6 08:18

引用:
今次導弹演習,正好證明比台湾省民知,你個地方政府花咗咁多錢同老美買的爱國者導弹原来是過期的,一路監察及攔截唔到老解的高超音速导弹。連飛過了都唔知。而列根号就在遠處匿埋在垃圾桶後偷睇自己賣比台湾省的爱國者導弹有冇反应🤣🤣,睇下台湾省有冇發现啲導弹過期🤣,傻仔何其多!

作者: happyhappyguy     時間: 2022-8-6 08:19

唔敢進入DF17射程
作者: 三碌木     時間: 2022-8-6 08:21

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2022-8-5 22:06 發表

黃犬之父美爸話
似美國滄逃出阿富汗,又系和氣走人
人地話係主動移交政權⋯⋯不過對手係塔利班之嘛,唔通又講明咩
作者: 911Hero     時間: 2022-8-6 08:22

引用:

...
美國條根也縮了
作者: lmao     時間: 2022-8-6 08:23

引用:
原帖由 law31 於 2022-8-6 08:17 發表
而家唔係100年前..講大話好容易穿㗎...

唔係黨媒=假新聞
作者: 吳儼晉     時間: 2022-8-6 08:25

東風導彈瞄準美艦  走都走唔切
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-8-6 08:35

SPAR19要兜路飛菲律賓海唔敢經中國南海領空直線去台灣,都喺叫留守監視? 
作者: ivan00000     時間: 2022-8-6 08:44

讓我想起美國係阿富汗,軍事成功撤離
作者: peter925     時間: 2022-8-6 08:44

留守監視,保持安全距離,睇台灣點死,等中國統一後美國就唔駛有壓力在東亞嘥錢嘥精神,可以專心打內戰。
作者: Kingjjman     時間: 2022-8-6 08:49

引用:
曱甴只懂搞事又白痴無能 有左國安法 曱甴做晒逃兵 無能用 齊上齊落喎 食屎拉呀黃人曱甴
作者: 門前送行     時間: 2022-8-6 08:49

引用:
原帖由 前插後抽 於 2022-8-6 08:08 發表

係咪講緊嘴炮國 來之前喊打喊殺,來左之後龜縮,走左先打落海洩憤
黃蓄死L開啦
我係講「老尾」冇料到
但我都認為祖國被人偷了雞
都係軍神講得啱“打得一拳開、免得百拳來“
這一拳起碼打遲了幾年,由川同志果年打,你咪睇川同志外表強硬,其實是綿羊
作者: walkera2006     時間: 2022-8-6 08:50

大佬監視住小弟發彈射海面洩憤,亂嚟即制止
作者: law31     時間: 2022-8-6 08:52

當下..普遍台灣人的心聲..

圖片附件: bandicam 2022-08-06 08-49-37-760.jpg (2022-8-6 08:52, 84.12 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: wongchongyang     時間: 2022-8-6 08:53

1000公里外打酱油
作者: Kingjjman     時間: 2022-8-6 08:53

幾時退回尾國港口話繼續保護呆灣?或者係太空站講係太空保護呆灣?聽落好好聽 只有奴才會信主人保護緊你
作者: stevenhendry     時間: 2022-8-6 08:54

引用:

...
預演緊第日武攻台時,美艦點樣係隔離監視
作者: fb3541842     時間: 2022-8-6 08:58

配合劇本演出
我進你退
呢一鑊神燈 傻西 痴癡呆呆 渾渾沌沌 
變鳩咗出賣 菜蠅蚊  
菜蠅蚊 欺騙群眾 仲話飛彈並非領空經過
係響太空經過[100公里外] 
唔使響警報 因為愛國者導彈 只射到70公里高
中共砲兵團馬上升級 
依家應該叫  ''太空砲兵團''
依家軍演變成實例
有客到就來一次
週年紀念又來一次
次次4-5日
台灣民眾有福啦 一年加埋就有成個月假期 
作者: 麻醉     時間: 2022-8-6 09:03

引用:
原帖由 fb3541842 於 2022-8-6 08:58 發表
配合劇本演出
我進你退
呢一鑊神燈 傻西 痴癡呆呆 渾渾沌沌 
變鳩咗出賣 菜蠅蚊  
菜蠅蚊 欺騙群眾 仲話飛彈並非領空經過
係響太空經過[100公里外] 
唔使響警報 因為愛國者導彈 只射到70公里高
中共砲兵團馬上升級 
依家應該叫  ''太空砲兵團''
依家軍演變成實例
有客到就來一次
週年紀念又來一次
次次4-5日
台灣民眾有福啦 一年加埋就有成個月假期 
可能反應熱烈信眾要求在加、原來一路游水、一路BBQ、近距離睇煙花禮炮、空中表演原來都幾震撼㗎
作者: 威廉PO     時間: 2022-8-6 09:13

面對中國,老美1條航母,有屁用咩,只係路人甲,遊船河,根本無作為。。。🤭
作者: s-chris     時間: 2022-8-6 09:17

美軍唔阻解放軍炸魚,唔知會唔會阻解放軍炸台灣人。
作者: Bitcoin     時間: 2022-8-6 09:21

引用:

...
導彈係由內陸發射,通過大氣層。

監視❓既然係監視❓ 話比大家知解放軍發左幾多導彈啦❓

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
作者: qwert3123     時間: 2022-8-6 09:28

大陸野會爆炸,又作假話命中目標,實情係落點亂來,所以航母要走遠啲
作者: 賢豬     時間: 2022-8-6 09:33

去到冇雷公咁遠叫留守監視?其實美國知唔知留守係點解
作者: 揸波龍爪手     時間: 2022-8-6 09:40

美畜話太陽從西邊升起,黃狗都會信
作者: whitepig88     時間: 2022-8-6 09:40

老解射導彈,老尾就梗係退避啦,老閪隻飛機都唔敢飛台海東海,兜個超大圈去菲律賓外海
作者: whitepig88     時間: 2022-8-6 09:48

今舖最柒就係呆蛙,台獨夢碎,做番隻縮頭烏龜,老尾唔會出兵介入台海戰爭,同烏克爛一樣下場,歐美會口講支持同賣武器,你死人亡台就關人9
作者: 橫行蟹     時間: 2022-8-6 09:48

引用:

...
我發覺老尾越來越蠢,老共叫佢留就留走就走。
講句反話就玩到佢氹氹轉。
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2022-8-6 09:50

打到嚟點會與呆蛙同在,你係自備狗糧既狗嚟咋!!

圖片附件: Screenshot_20220805_121309_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2022-8-6 09:50, 169.4 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20220805_111358_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2022-8-6 09:50, 211.87 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: I-HAVE     時間: 2022-8-6 09:51

打得未?

作者: skwongskwong     時間: 2022-8-6 09:51

唔走就開戰架啦...
作者: trumbb     時間: 2022-8-6 09:53

美國國務院發言人話,美國航母不是離開,會再來南海。
北京 即宣佈 中斷軍方高層電話線,
看看美國航母 敢不敢來試試?

台灣綠媒這次 也在等 美國航母回頭!
美國航母再不回頭的話,台灣綠媒快崩潰了!!!
作者: 橫行蟹     時間: 2022-8-6 09:54

引用:
喂你又講得啱呀,老共成日講大話。
40年前話超英趕美,我都鬧佢解決咗人民啲糧食先。
30年前話發展太空,我鬧佢啲細路冇書讀呀。
20年前話要扶貧,我又鬧佢啲國民質素好差。
10年前又話要搞高科技,我鬧佢你啲地產貴到仆街。
而家又話2035高鐵去台灣,我留返俾你鬧佢 
作者: kingkong_hk     時間: 2022-8-6 09:57

走去對面馬路咩呀咩呀相同原理
作者: bondinhk     時間: 2022-8-6 10:06

引用:

...
正所謂退一步海闊天空, 退一千里高床軟枕
作者: 义電機     時間: 2022-8-6 10:07

老尾一隻航母
得70架机
中國依家隨時可過百
老尾D机有hi用咩
最重要老尾D机敢射飛彈嗎?
仲有東風
射斜咗飛近航母
最多講下次準D
作者: 愛你就是害你     時間: 2022-8-6 10:13

opps
作者: 小李廣花榮00     時間: 2022-8-6 10:13

引用:
原帖由 橫行蟹 於 2022-8-6 09:54 發表

喂你又講得啱呀,老共成日講大話。
40年前話超英趕美,我都鬧佢解決咗人民啲糧食先。
30年前話發展太空,我鬧佢啲細路冇書讀呀。
20年前話要扶貧,我又鬧佢啲國民質素好差。
10年前又話要搞高科技,我鬧佢你啲地產貴到仆街。
而家又話2035高鐵去台灣,我留返俾你鬧佢 
你個人嘅歷史係,中國做到一件事你就鬧另一件佢未做到嘅事
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-8-6 10:13

文宣話中國導彈射唔準目標,一陣誤炸沉左隻航母就唔好啦
作者: 歪樂煲乎     時間: 2022-8-6 10:13

引用:
原帖由 caorenjie 於 2022-8-5 22:21 發表

仲有個中完槍既英雄年青比$被自己友軟禁2年飯都冇啖食,哈哈,YC?!一同佢哋講意識型態,一講”民主”呢二隻字,叫佢地貼$食屎都香,蠢L到一個點
作者: 溫暖老練的蔬菜     時間: 2022-8-6 10:16

引用:
原帖由 maria95 於 2022-8-5 22:18 發表
“做假”大国
勾尾
作者: 男人小笨象     時間: 2022-8-6 10:16

引用:

...
大家都要面
作者: 炎夏少象棋     時間: 2022-8-6 10:22

還唔忙台灣嗎?吹呀!老尾航母縮頭烏龜🐢
作者: 動物投資者     時間: 2022-8-6 10:24

引用:

...
美帝軍力强咁多,掂會怕呀,怕章魚號黑煙咩
作者: Fish338     時間: 2022-8-6 10:28

引用:
原帖由 百川歸海 於 2022-8-5 21:06 發表
老美話係太空衛星望實你
咪得過望字🤣🤣🤣
作者: unico     時間: 2022-8-6 10:30

引用:
原帖由 maria95 於 2022-8-5 22:11 發表
係囉,人家話迫退咪當迫退相嗌唔好口,駛離一海里遷就下人