標題: 岸田文雄晤佩洛西 批中國軍演嚴重衝擊日本國家安全 [打印本頁]

作者: paoon     時間: 2022-8-5 10:51

美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)搭乘專機,在8月4日晚抵埗。她與日本首相岸田文雄5日共進早餐。他稱北京在台在台灣海峽周邊試射導彈「嚴重衝擊日本國家安全」,日美將共同維護台海的和平與穩定。

佩洛西8月5日上午到日本首相官邸與岸田文雄會面並共進早餐。會後他向媒體發表講話時,稱北京進行導彈試射是「一個嚴重問題」,「衝擊了日本的國家安全和公民安全」。

岸田說,在解放軍於台灣海峽周邊進行大規模的軍事演訓行動之際,日美將共同努力維護台灣海峽這條重要航道的和平與穩定。

他說:「我告訴佩洛西議長,中國的彈道導彈落在日本水域附近,包括日本專屬經濟區,威脅我們的國家安全和安保,日本強烈譴責這類行動。」

他和她確認,「兩國將繼續密切合作,共同維護台灣海峽的和平與穩定。」

今上夠彊
解放軍好野
導彈攻擊日本
向日本開戰
小日本快快歸順
回歸中華民族大家庭

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/800495/佩洛西訪日晤岸田文雄-日揆批中國軍演嚴重衝擊日本國家安全
作者: kim_12346     時間: 2022-8-5 10:52

崇日撚陰陽怪氣
有咩用?
作者: 67中國     時間: 2022-8-5 10:53

又給藉口日本擴軍,可惡
作者: paoon     時間: 2022-8-5 10:54

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-8-5 10:52 發表
崇日撚陰陽怪氣
有咩用?
九州本州四國北海道回歸中國
香港人去九州本州四國北海道用回鄉證就可以
方便得多
作者: 剎華     時間: 2022-8-5 10:57

美日關係密切,經濟或軍事往來好平常,文雄先生這話應該只是足夠叫中國注意行為,沒有到管好自己的行為的嚴重程度吧。

而且日笨也可借機加建軍資,實有利於政權發展,應該多謝中國。

作者: ngben     時間: 2022-8-5 10:57

小日本
作者: kim_12346     時間: 2022-8-5 10:57

引用:
原帖由 paoon 於 2022-8-5 10:54 發表

方便得多
歇斯底里有咩用?
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-8-5 10:58

咁點??? 好嬲好嬲曱甴話紙老苦wor
作者: ansonkpl     時間: 2022-8-5 11:07

燒埋日本嗰疊,佩洛西真係害人精
作者: peter925     時間: 2022-8-5 11:11

日本可以宣戰喎,又唔咪第一次。
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-8-5 11:12

引用:
原帖由 peter925 於 2022-8-5 11:11 發表
睇下日本平均年齡
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2022-8-5 11:13

那個區域可能中國係唔承認的,日本狗想上狗肉車
作者: peter925     時間: 2022-8-5 11:13

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-5 11:12 發表

睇下日本平均年齡
所以一開戰就投降等共富,贏盡。
作者: 阿乜水     時間: 2022-8-5 11:16

日本仔諗住改憲跟住攻佔台灣做返殖民地.
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-8-5 11:17

引用:
原帖由 peter925 於 2022-8-5 11:13 發表

所以一開戰就投降等共富,贏盡。
唔知呀.......
日本自慰隊幾錢個月??? 60碎請唔請???
作者: 冰風蓋天     時間: 2022-8-5 11:18

引用:
原帖由 67中國 於 2022-8-5 10:53 發表
又給藉口日本擴軍,可惡
有冇藉口,日本都不斷擴軍啦!關軍演咩事?🙄
作者: SayingLoveU     時間: 2022-8-5 11:20

引用:
原帖由 paoon 於 5/8/2022 10:51 AM 發表
美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)搭乘專機,在8月4日晚抵埗。她與日本首相岸田文雄5日共進早餐。他稱北京在台在台灣海峽周邊試射導彈「嚴重衝擊日本國家安全」,日美將共同維護台海的和平與穩定。
...
小日本除左做狗就咩都唔識
作者: paoon     時間: 2022-8-5 11:21

引用:
原帖由 阿乜水 於 2022-8-5 11:16 發表
日本仔諗住改憲跟住攻佔台灣做返殖民地.
昭和20年台灣被美帝搶去
要從美帝手上搶回台灣

作者: 秋落     時間: 2022-8-5 11:24

日本向一个就来过气老西壳递投名状,不过中国话你听日本这里没边界地方可以自由射击。
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-5 11:25

見解放軍軟弱...........連戰敗國日本都抽中國水........北京真的好無面......!!
即使東盟國家都看見中國的軟弱......北京外交上的重大錯失.....!!
射導彈是不可能收到阻嚇力.........除非真的攻打台灣........才可以拿回中國的國際威信...!!
作者: 小窮鬼     時間: 2022-8-5 11:27

等睇祖國遲早一日報二次大戰蘿蔔頭之仇!🤗
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-5 11:29

引用:
原帖由 秋落 於 2022-8-5 11:24 發表
日本向一个就来过气老西壳递投名状,不过中国话你听日本这里没边界地方可以自由射击。
說白了.........是看不起北京的軍力.........還在取笑解放軍的軟弱及自欺欺人.....!!
即使有能力攻打台灣..........北京都無勇氣去統一..........即使俄羅斯都看不下去.......!!
這樣外交的軟弱........說真的.........北京真的好無面.....!!

日本更是不恥中國無膽..........俄羅斯認為中國軍隊無血性.........!!
台灣更是偷着樂........見解放軍在跳腳.........還在恥笑北京無能....!!
言語上好像很怕.......實際上笑北京無膽.....!!
作者: 老納     時間: 2022-8-5 11:29

岸久仔,你口邊仲有條西毛啊!
作者: type100q     時間: 2022-8-5 11:32

望望北方四島先
作者: I-HAVE     時間: 2022-8-5 11:33

解放日本...
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-5 11:33

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2022-8-5 11:27 發表
等睇祖國遲早一日報二次大戰蘿蔔頭之仇!🤗
這個時間如果真的怕............日本就不會說這樣的話.........!!
簡單來說走來激北京........睇死北京不會攻打台灣........!!
射幾粒導彈........解放軍就怕了........隔日就收兵回家..........!!
看在日本眼中.......北京很懦弱....!!
作者: miumiujorden     時間: 2022-8-5 11:34

正一打靶仔 好過你日本仔以前侵略中國及東南亞
有無你為阿爺的罪行出來道歉呀.
作者: fb3541842     時間: 2022-8-5 11:34

痴癡呆呆 坐埋一枱

戇戇鳩鳩 又過一週
作者: 溫暖老練的蔬菜     時間: 2022-8-5 11:34

引用:
又給藉口日本擴軍,可惡
作者: 秋落     時間: 2022-8-5 11:37

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-8-5 11:29 發表

說白了.........是看不起北京的軍力.........還在取笑解放軍的軟弱及自欺欺人.....!!
即使有能力攻打台灣..........北京都無勇氣去統一..........即使俄羅斯都看不下去.......!!
這樣外交的軟弱........說真的.........北京真的好無面.....!!

日本更是不恥中國無膽..........俄羅斯認為中國軍隊無血性........ ...
北京话软弱就软弱啦,那就来个导弹自由射击当烧烟花,日本吾想就试下啦。反正8月4日阿共向全世界宣布以将澎湖列岛包了饺子已开始管理周边地区。
作者: B2C     時間: 2022-8-5 11:38

老美隔無耐就軍演,係唔係曲線鬧埋老美?
作者: 人一黃腦便殘     時間: 2022-8-5 11:39

引用:
原帖由 paoon 於 2022-8-5 10:51 發表
...
得撚閒認你係中華民族大家庭? 核平你就有  DLLM
作者: mowind     時間: 2022-8-5 11:39

礙交部覺得未夠嚴重
作者: 愛你就是害你     時間: 2022-8-5 11:41

opps
作者: 烈火雄雄     時間: 2022-8-5 11:41

引用:
原帖由 paoon 於 2022-8-5 10:54 發表

方便得多
你想中國照顧養埋你日本?
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-5 11:41

引用:
又給藉口日本擴軍,可惡
佢話中國射咗幾粒彈過去仲乜唔還拖?佩落龜係度美艦都唔出嚟遊下震攝中國
作者: paoon     時間: 2022-8-5 11:42

引用:
原帖由 人一黃腦便殘 於 2022-8-5 11:39 發表

得撚閒認你係中華民族大家庭? 核平你就有  DLLM

圖片附件: 世界上只有一个中国.png (2022-8-5 11:42, 91.97 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 連續默默的浴缸     時間: 2022-8-5 11:42

打埋日本啦
作者: miumiutravel     時間: 2022-8-5 11:44

引用:
...
叫佢搵配落西的中國傾囉, 人人都可以去中國架
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-5 11:44

引用:
原帖由 秋落 於 2022-8-5 11:37 發表

北京话软弱就软弱啦,那就来个导弹自由射击当烧烟花,日本吾想就试下啦。反正8月4日阿共向全世界宣布以将澎湖列岛包了饺子已开始管理周边地区。
解放軍實際力量如何..........與外國對北京的印象沒有直接關係.....!!

問題是東盟國家心裡有很多不明白....!!
為什麼北京有足夠軍力攻打台灣..........卻沒有派兵去打.......!!
唯一解釋是無膽.....!!

當然大家是明白北京的想法.........問題是東盟國家及西方國家不是這樣想.....!!
他們只會認為北京很好欺負.......之後的日子........北京也不會舒坦.....!!
更多的外國人會認為北京的領導層貪安好逸沒有血性........尤其俄羅斯人最看不起.....!!
作者: miumiutravel     時間: 2022-8-5 11:44

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-8-5 10:52 發表
崇日撚陰陽怪氣
有咩用?
冇端端叫鄉下🤭🤭
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-8-5 11:47

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-8-5 11:44 發表

解放軍實際力量如何..........與外國對北京的印象沒有直接關係.....!!

為什麼北京有足夠軍力攻打台灣..........卻沒有派兵去打.......!!

當然大家是明白北京的想法.........問題是東盟國家及西方國家不是這樣想.....!!
他們只會認為北京很好欺負.......之後的日 ...

咁大陸都有足夠軍力攻打東盟, 又要打??? 唔打因為無膽
先出手就蝕章啦......美國都要攞洗衣粉先同伊拉克開拖啦

作者: 發財埋便     時間: 2022-8-5 11:50

引用:
...
日本何時是中國的?想表達乜呀?
作者: 亨盤真人     時間: 2022-8-5 11:50

引用:
...
你應該改名叫昂尻文雌
作者: 元勝     時間: 2022-8-5 11:51

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-8-5 10:57 發表

歇斯底里有咩用?
咁人地黃L有炆煮豉油反串嘛............
作者: 200888     時間: 2022-8-5 11:51

引用:
原帖由 paoon 於 2022-8-5 11:42 發表

你帶咗水同乾糧入防空洞未?
作者: 前往有盒子     時間: 2022-8-5 11:52

引用:
原帖由 SayingLoveU 於 2022-8-5 11:20 發表

小日本除左做狗就咩都唔識
当年死鬼安陪进山送隻秋因犬比普京就已表示想做普京隻狗啦
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-5 11:52

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-5 11:47 發表

咁大陸都有足夠軍力攻打東盟, 又要打??? 唔打因為無膽
先出手就蝕章啦......美國都要攞洗衣粉先同伊拉克開拖啦
你不明白東盟國家...........他們都是在鬥爭之中成長.......!!
說是好勇鬥狠不為過...........他們會喜歡俄羅斯說到做到不怕死的性格.....!!
反為最不恥說完之後為自己圓謊的說法.........也許北京是對........但他們內心就已經看不起中國...!!
作者: miumiutravel     時間: 2022-8-5 11:52

引用:
原帖由 peter925 於 2022-8-5 11:11 發表
尾國隻艇有油走先啦🤭🤭
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-8-5 11:53

引用:
原帖由 B2C 於 2022-8-5 11:38 發表
老美隔無耐就軍演,係唔係曲線鬧埋老美?
無事就軍演台灣比中國圍島軍演美艦都唔出遊下堅如盤石撐台灣喎
作者: 小李廣花榮01     時間: 2022-8-5 11:53

引用:
原帖由 ngben 於 2022-8-5 10:57 發表
小日本
小日子還過得不錯的日本
作者: mc4870     時間: 2022-8-5 11:53

日本仔一直覺得佢自己係亞洲之王. 睇泥大陸要搵佢開弄刀至得啦. 
作者: iapple2     時間: 2022-8-5 11:53

引用:
日本只識偷襲
作者: 發財埋便     時間: 2022-8-5 11:53

引用:
又給藉口日本擴軍,可惡
當然要比機會佢,等佢有雄心壯志,先至有機開戰去滅佢架嘛。如果佢一味玩龜縮又點打柒佢喎?
作者: 龜仙人     時間: 2022-8-5 11:53

https://www.thedrive.com/the-war ... issiles-over-taiwan

圖片附件: Screenshot 2022-08-05 at 11-51-26 China Launches Missiles Over Taiwan.png (2022-8-5 11:53, 1.19 MB) / 該附件被下載次數 1

作者: hk_mask     時間: 2022-8-5 11:54

日本最想中美衝突!😶
作者: 東風     時間: 2022-8-5 11:54

小日子还过得去喔
作者: 波波大波波     時間: 2022-8-5 11:54

出高達呀笨 
作者: 秋落     時間: 2022-8-5 11:54

引用:

你吾系中国人吾明系吾出奇,中国人大家是同宗同源,不打就免打,战争肯定有死伤就造成家庭不幸,阿共就是希望做到仁者治理天下希望和平统一,乌克兰战事沥沥在目造成人民伤亡谁欢喜谁悲伤又有谁去讲。
作者: 小李廣花榮01     時間: 2022-8-5 11:54

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-5 10:58 發表
咁點??? 好嬲好嬲曱甴話紙老苦wor
對住d美狗屎眼國紙老鼠, 紙老虎都夠殺有凸啦
作者: ryokun99     時間: 2022-8-5 11:55

大家自己知道自己做緊咩事。點解射導彈去你過度,而唔射去韓國呢?
作者: 龜仙人     時間: 2022-8-5 11:55

https://www.storm.mg/article/445 ... ;itm_medium_s=dable

華爾街日報(Wall Street Journal)今天報導,美國政府推遲一場空軍義勇兵3型(Minuteman III)洲際彈道飛彈的例行性試射,以防與北京的緊張局勢升溫。(相關報導:美軍事專家超悲觀預言:裴洛西訪台恐怕已決定台灣命運——封鎖、癱瘓、投降|更多文章)

作者: 小李廣花榮01     時間: 2022-8-5 11:56

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-5 11:17 發表

唔知呀.......
日本自慰隊幾錢個月??? 60碎請唔請???
唔慌高薪啦, 要搞副業先夠糊口, 上個月拉左個自慰隊, 做淫亂派對搞手
作者: 西九橙色黑頭     時間: 2022-8-5 11:56

引用:
...
以家咖日本都廢左la 小心系岛内被人暗杀好過la 
作者: 龜仙人     時間: 2022-8-5 11:57

圖片附件: abbr_8dfa47e70a08d15585d4f2a5b8ef6b49.png (2022-8-5 11:57, 499.07 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 清風水靜     時間: 2022-8-5 11:59

引用:
原帖由 秋落 於 2022-8-5 11:54 發表

你吾系中国人吾明系吾出奇,中国人大家是同宗同源,不打就免打,战争肯定有死伤就造成家庭不幸,阿共就是希望做到仁者治理天下希望和平统一,乌克兰战事沥沥在目造成人民伤亡谁欢喜谁悲伤又有谁去讲。
怕死就唔好當兵...........怕血就唔好做醫生........!!

船頭驚鬼船尾驚賊.........最後幾十年都無解決台灣問題.....!!
戰爭就一定有損失..........但北京沒有為了這日子的到來作準備........才會出現這樣的尷尬情況...!!
北京自視過高.........被自己的說法騙了..........!!
沒有武力是不可能解決台灣問題.........這已經是很早知道的事....!!
作者: zipzip123     時間: 2022-8-5 11:59

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-5 11:12 AM 發表

睇下日本平均年齡
可以組軍,60路,70路,80路……
作者: apple1217     時間: 2022-8-5 11:59

引用:
...
倭寇只要唔比佢擴軍 不足為患
倭寇嘅罪業 有天收
倭寇陸地被海水浸沒 三五十年就有機會睇到 天會修理倭人
作者: 龜仙人     時間: 2022-8-5 12:00

《經濟學人》(The Economist)指出,裴洛西離開台灣後,台海危機也不可能結束,反而可能只是個開始。中國官方小報《環球時報》的社評寫道:「中方的反制不會是一次性的,而將是長期、堅決、穩步推進的組合行動。」中國觀察人士認為,兩岸關係正處於「拐點」,中國將繼續增加施加的壓力。

裴洛西原本計畫4月訪台,但因為感染新冠肺炎而延後行程。《經濟學人》表示裴洛西訪台是出於個人原因及政治原因,指出高齡82歲的她可能會將這次訪問視為她政績的一部分。

中國北京的中國與全球化智庫主任王輝耀表示:「裴洛西訪台打破過去25年、甚至更長時間的規範及模式,但中國正進行的軍事演習也是史無前例,這象徵著雙方脫離現狀,這並不健康。」

王輝耀指出,如果中國的軍演變成事實上對台灣的封鎖,拜登將不得不決定是否派美國軍隊介入,就像1996年美國時任總統柯林頓(Bill Clinton)派遣航空母艦通過台灣海峽一樣,而這為美國帶來的軍事負擔將超過這為中國帶來的軍事負擔。

《經濟學人》認為,美國如此高調的訪台可能永遠不會有好時機,美國華府智庫「德國馬歇爾基金會」(German Marshall Fund)亞洲計畫主任葛來儀(Bonnie Glaser)認為這個時機特別糟糕,因為這個時間點恰逢中國人民解放軍建軍紀念日,距離中國國家主席習近平尋求第3個任期的中共第20次全國代表大會只有幾個月的時間。

葛來儀表示:「習近平真的不能被視為對美國軟弱,他必須表現出捍衛中國主權與領土完整的決心。」裴洛西與拜登同屬於民主黨一事讓情況雪上加霜,因為在中國人眼裡,拜登對裴洛西訪台一事不是軟弱就是縱容。

《經濟學人》指出,儘管裴洛西試圖表達對台灣的支持,但台灣的境況在她訪問之後看起來變得更不穩定。美國華府戰略與國際研究中心(CSIS)中國研究主任白明(Jude Blanchette)認為,增加敏感性是各方都擔心時間不多了,美國領導人擔心中國可能在未來幾年入侵台灣,而中國統治者擔心,隨著台灣正脫離中國控制,進一步走向獨立,台灣領導人擔心美國因烏克蘭戰爭與美國國內問題而分心。(相關報導:來自《經濟學人》與《紐約時報》的批判:裴洛西訪台突顯拜登政府戰略、政策亂無章法!|更多文章)

《經濟學人》指出,過去25年來,中國變得更富有、更強大,在習近平的領導下,中國也變得更好戰。白明認為台灣的生存取決於維持現狀,而裴洛西可能想透過訪台希望消除外交模糊,為美國對台灣的支持創造道德清晰的時刻,但她也可能製造了一個危險時刻。

作者: 21.0975K     時間: 2022-8-5 12:00

蘿白頭 又想第三次世界大戰 
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-8-5 12:01

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-8-5 11:52 發表

你不明白東盟國家...........他們都是在鬥爭之中成長.......!!
說是好勇鬥狠不為過...........他們會喜歡俄羅斯說到做到不怕死的性格.....!!
反為最不恥說完之後為自己圓謊的說法.........也許北京是對........但他們內心就已經看不起中國...!!
說是好勇鬥狠不為過...

歐美就係

泰國+菲律賓+馬拉+SGP不知幾有善.....
印尼可能衰d

作者: 小李廣花榮01     時間: 2022-8-5 12:01

引用:

你唔去跳樓? 你冇足夠能力呀? 我睇你唔起

作者: 亨盤真人     時間: 2022-8-5 12:01

日寇仲未知死連新西蘭都埋中國堆

作者: paoon     時間: 2022-8-5 12:01

引用:
原帖由 apple1217 於 2022-8-5 11:59 發表

倭寇只要唔比佢擴軍 不足為患
倭寇嘅罪業 有天收
倭寇陸地被海水浸沒 三五十年就有機會睇到 天會修理倭人
遷都新京
作者: hermanqk     時間: 2022-8-5 12:01

面對主子
跟尾狗當然需要吠幾下
討主子歡心嘛 ...   
作者: 家中肉肉甩頭     時間: 2022-8-5 12:01

中國以后都唔能回應D狗西問題,好似肥仔金咁自己鍾意點能樣都得咬我能食
作者: 龜仙人     時間: 2022-8-5 12:03

美軍列根號航母加速離開

圖片附件: abbr_11e3d5e7ab31887fab5bcc72ee9f64e5.png (2022-8-5 12:03, 580.97 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 小李廣花榮01     時間: 2022-8-5 12:03

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-5 11:53 發表

堅如磐石.....去如黃鶴
作者: 清風水靜     時間: 2022-8-5 12:04

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-8-5 12:01 發表

你唔信去跳樓? 你冇足夠能力呀? 我睇你唔起
道理大家都明白.........問題北京的處理手法實在強差人意.......!!

軍演時間都定了........會忽然縮短.........這是幾個意思....!!
作者: Tokyo2040     時間: 2022-8-5 12:04

美國嘆慣食慣,大蝦細就話啫,同個有核彈嘅國家開戰,發神經咩!大陸人民生活愈來愈好,無端端同美國開戰,發神經咩!要打嘅話當然要揾個場,中國冇遠洋作戰能力,美國唔想係自己門口打仗,台灣應該係首選。
作者: 秋落     時間: 2022-8-5 12:06

当兵就一定冇血性?什么叫血浓于水?不过讲你听都吾明,但对着倭寇就吾同一定会拼个你死我活。
作者: ginpi     時間: 2022-8-5 12:07

韓國隻小狗都係養唔熟,都係呢隻忠八犬犀利
作者: trumbb     時間: 2022-8-5 12:07

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2022-8-5 11:13 發表
日本經濟專區,如果劃到台灣門口,
如有重疊,台灣不敢吭氣,
北京 話之它日本怎劃
作者: Boris2600     時間: 2022-8-5 12:08

日本又要向中國宣戰嗎?
作者: 利是易賞     時間: 2022-8-5 12:09

日寇狗忘記了,美軍投下的核彈死了幾多日本狗
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2022-8-5 12:09

兩個扯貓尾,又可以賣番百幾億鐵皮
作者: 前往有盒子     時間: 2022-8-5 12:09

曱甴上到法庭个个都話自己系白痴,所以犯左国安法都吾知,现时睇下曱甴系乡土那些狗論,吾怪得法官信佢地😅😅😅。我地中国共产党如果好似班笨七曱甴甘蠢,那有今天的大中华,話封台湾就封,吾需要杀人,然后慢火煲蛙,😂😂😂。曱甴,美国狗又話保护台湾嘅?点解於加那些美国航母隐哂形嘅?曱甴,去问下你地个军屍蕭药完啦,佢都好似隐形左呵
作者: 4000cc     時間: 2022-8-5 12:10

日本仔幅射更影響全世界安全
作者: revengeson     時間: 2022-8-5 12:11

西婆可能諗住選總統
作者: 小李廣花榮01     時間: 2022-8-5 12:12

引用:
原帖由 龜仙人 於 2022-8-5 12:03 發表

美軍列根號航母加速離開
列根號上面d士兵唔想咁快去見列根
作者: 亨盤真人     時間: 2022-8-5 12:12

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2022-8-5 11:13 發表
我準備d花椒八角小回檸檬葉
作者: 人若流水     時間: 2022-8-5 12:13

引用:
原帖由 剎華 於 2022-8-5 10:57 發表
美日關係密切,經濟或軍事往來好平常,文雄先生這話應該只是足夠叫中國注意行為,沒有到管好自己的行為的嚴重程度吧。

而且日笨也可借機加建軍資,實有利於政權發展,應該多謝中國。
死架頭你地欠我地中國人好多債,遲早忘你國,整個東京大姦殺你嘆。冚家產日本仔!!殺,殺!殺!
作者: MoonRackers     時間: 2022-8-5 12:13

引用:
...
阿爺軍演、日笨都又有軍演;日笨又怕乜嘢呢?莫非日笨暗示阿爺嘅軍力,勁過佢,所以驚驚?
作者: waterman42hk     時間: 2022-8-5 12:13

炮聽我話 我聽黨話 同字蚊 和蚊請公喇
作者: eurox     時間: 2022-8-5 12:14

好驚日笨出 AV軍 , 一定投降 .
作者: fileefeinei     時間: 2022-8-5 12:15

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-5 11:53 發表

你幾時見過磐石會郁架
而家咪一舊石咁睇住囉
作者: 002534     時間: 2022-8-5 12:15

引用:
...
都唔知關日本咩事?
作者: 小李廣花榮01     時間: 2022-8-5 12:15

引用:
原帖由 revengeson 於 2022-8-5 12:11 發表
西婆可能諗住選總統
佢諗住吮總統就真, 總統即刻話復陽你唔好行過來
作者: tc7560     時間: 2022-8-5 12:15

等大陸第日圍日本時候再說吧
作者: yuk777044     時間: 2022-8-5 12:16

老閪都無話幫拖