標題: 康復者二維碼將過期 電子針卡無確診紀錄 熱線職員:錯誤不罕見 [打印本頁]

作者: Aasia     時間: 2022-8-5 09:32

今年初爆發的第五波疫情,累計過百萬人染疫,不少人手持的康復者二維碼有效期快屆滿,已接種兩針的康復者,因為染疫當一針計,所以已完成三針疫苗接

今年初爆發的第五波疫情,累計過百萬人染疫,不少人手持的康復者二維碼有效期快屆滿,已接種兩針的康復者,因為染疫當一針計,所以已完成三針疫苗接種,按理他們完成電子針卡更新後,即可符合進入食肆和表列處所的要求。惟近日有一批屬染疫時無申報,獲衞生署後補發出康復者證明的市民,發現在系統上康復者身份未獲「承認」,無法更新針卡。

《香港01》近日接獲多名後補申報染疫的康復者投訴,雖然早前已獲發「康復者二維碼」,惟其近日到官方網站下載電子針卡時,曾否染疫一欄卻寫「否」,以官方的「驗證二維碼掃瞄器」掃瞄其針卡時,卻出現紅色,亦即不符合「疫苗通行證」的要求,代表有關康復者在其「康復者二維碼」到期後,便無法再進入食肆等處所。

《香港01》已就此向醫務衞生局、衞生署和資訊科技總監辦針室查詢。衞生署和資科辦表示,正調查和檢視電子針卡系統,但至今仍未找到是系統還是資料庫出錯,亦無解釋針卡錯誤牽涉甚麼群組的康復者,僅呼籲有類似問題的市民可致電衞生署的熱線求助。

投訴人鄭小姐表示,她3月初染疫,隨後在3月底致電及以電郵向衞生署後補申報確診紀錄,最終在5月初獲當局發出的網上系統補填確診資料,未幾便獲發「康復者二維碼」。該文件列明她在3月8日染疫,至3月22日完成隔離,而其「康復者二維碼」將於9月18日屆滿,亦即到期日後,她再不能以「康復者二維碼」進入食肆和表列處所。

已接種兩針的她,近日到政府電子疫苗接種及檢測紀錄系統網頁,以下載「更新版本」的電子針卡,惟針卡上在「曾感染2019冠狀病毒病」一欄卻顯示為「否」,她亦無法查閱其康復紀錄,亦即其染疫史無法當作已接種第三針,她下月中起無法再出入表列處所,亦因為無法符合工作場所的防疫要求,到時甚至無法返工,令她深感憂慮。

鄭小姐日前致電衞生署的熱線求助,職員表示,能在資料庫中找到其染疫紀錄,認為是「針卡感染紀錄錯咗」,着投訴人以電郵向衞生署或到「安心出行」服務站求助,強調熱線無法處理針卡失誤的問題。

職員又稱,投訴人的個案並不罕見,「有啲就直頭連個系統都冇埋個紀錄,有啲就好似你咁,總之就咩人都有」,職員又坦言:「冇咩辦法,佢個系統都唔係話真係咁完善,所以都真係冇咩辦法。」

翻查資料,政府4月21日推出「2019冠狀病毒測試陽性人士紀錄申請表」,讓已康復的確診者,後補申報其染疫史,當局完成審核後,便會透過短訊向申請人發出「康復紀錄二維碼」,可直接當作疫苗通行證之用。

職員都幾老實…直頭話埋比大家知有人連record都冇埋

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/799965/康復者二維碼將過期-電子針卡無確診紀錄-熱線職員-錯誤不罕見
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 10:33

我都係打齊兩針先中,要點樣睇有冇紀錄?
作者: 老納     時間: 2022-8-5 10:44

當時兵荒馬亂,政府又人手不足,有甩漏唔出奇,其實打多一針就夠三針,咁就唔洗煩啦!
作者: 天久可勝范高爾     時間: 2022-8-5 11:05

打 100 針都中,嘥氣!
作者: 老納     時間: 2022-8-5 11:14

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-5 11:05 發表
打咗針唔係唔會中,只係中咗身體都唔會有太大反應,我打完三針先中,不過身體一啲唔舒服都冇,我同事亦都同我一樣!
作者: falconV8     時間: 2022-8-5 11:21

當局應處理針卡失誤的問題。
作者: yongxinya     時間: 2022-8-5 11:29

立圾
作者: noeru0315     時間: 2022-8-5 11:37

我上個禮拜約咗打第四針, 因為2月中嗰陣中過招, 而家一直都用緊個康復者二維碼, 9月頭到期, 嗰日去到健康院, 姑娘睇完我record, 話我差30日先夠180日, 所以唔未我打針, 但同我講叫我更新個電子針卡, 更新完係電子針卡會顯示我頭兩針幾時打, 新冠有冇中過, 顯示為"有", 然後就變成冇期限, 姑娘話除非政府話要打第四針, 否則就唔使再理佢, 可以繼續用呢個新o既二維碼
作者: 愛你就是害你     時間: 2022-8-5 11:39

10月
作者: LEE1989     時間: 2022-8-5 12:11

確診我諗呢兩個月會上返一萬,估到,放寬晒,擺明叫你地去感染
作者: mikkiiop     時間: 2022-8-5 12:13

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 10:44 發表
當時兵荒馬亂,政府又人手不足,有甩漏唔出奇,其實打多一針就夠三針,咁就唔洗煩啦!
重點,打夠 4針都會中,

加上,支針又有好大潛在副作用

明明可以出入,點解政府錯,要人民埋單

無端端打一針

作者: 老納     時間: 2022-8-5 12:18

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:13 發表

無端端打一針
香港人第一大姓氏,永遠人哋錯,自己一定無錯!
作者: Sheepgirl1234     時間: 2022-8-5 12:18

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:13 發表

無端端打一針
應該唔係甘多人可打第四針
打第三針該開始有d唔妥.
漸漸未必每人能打針之下
街上就變得冷清, 終於可清0了
作者: 紫色字宙     時間: 2022-8-5 12:18

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-5 11:05 發表
政府最麻L煩,返工都要打針。打完枝針又唔係一世免疫,打完只係防重症。
作者: 老納     時間: 2022-8-5 12:22

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 11:37 發表
我上個禮拜約咗打第四針, 因為2月中嗰陣中過招, 而家一直都用緊個康復者二維碼, 9月頭到期, 嗰日去到健康院, 姑娘睇完我record, 話我差30日先夠180日, 所以唔未我打針, 但同我講叫我更新個電子針卡, 更新完係電子針卡會顯示我頭兩針幾時打, 新冠有冇中過, 顯示為"有", 然後就變成冇期限, 姑娘話除非政府話要打第四針, 否則就唔使再理佢, 可以繼續用呢個新o既二維碼 ...
師兄你打完第三針之後,在二月中確診,而家想打第四針?因為我都打完三針之後三月中確診,明天book去打第四針,我唔知到時候去到俾唔俾我打!
作者: mikkiiop     時間: 2022-8-5 12:22

引用:
原帖由 Sheepgirl1234 於 2022-8-5 12:18 發表

應該唔係甘多人可打第四針
打第三針該開始有d唔妥.
漸漸未必每人能打針之下
街上就變得冷清, 終於可清0了
而家都變種變種又變種
支針總係原始抗原

普通流感針都年年更新啦,打幾年前既針都無用
去副COVID班專家就選擇逃避,一直叫人打舊針

外國打齊 2 針後,咩都唔理

作者: Sheepgirl1234     時間: 2022-8-5 12:26

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:22 發表

而家都變種變種又變種
支針總係原始抗原

沒辦法架…
有d錢既好少少,最多不出街食飯.
沒錢既都要被迫打針返工. 
最有錢就沒咩影響既😮‍💨
作者: 奔放的超級兔子

作者: lovelymiffy     時間: 2022-8-5 12:56

咁即係就嚟過期嘅康復碼,之後就會無效,要去打針?
作者: noeru0315     時間: 2022-8-5 13:00

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 12:22 發表

師兄你打完第三針之後,在二月中確診,而家想打第四針?因為我都打完三針之後三月中確診,明天book去打第四針,我唔知到時候去到俾唔俾我打!
我見佢個康復碼去到9月頭就到期, 又冇講之後點算, 所以咪諗住去打多針, 等佢變成第三針就唔使煩先去打,
其實按姑娘o既說法, 中咗當一針, 所以前面已經打咗兩針的話, 理論上係唔使打第三針,
你數吓你夠唔夠180日, 唔夠的話, 未必會俾你打, 我就打唔到,
但我屋企人同我一齊中招一齊好返, 佢早排可以打得到,
我問個姑娘, 佢話可能佢去打針嗰陣, 幫佢check嗰個求其check, 所以先俾佢過到關打得到
作者: 老納     時間: 2022-8-5 13:01

引用:
原帖由 奔放的超級兔子 於 2022-8-5 12:52 發表

但我一針都冇打 感染左症狀仲輕過感冒喎
又點睇
各人體質唔同!我唔係輕過感冒,我係中咗都唔知!不過強檢話我中咗!
作者: 825     時間: 2022-8-5 13:03

去到今時今日全世界都無谷針包括大陸 真係唔明香港政府搞乜
作者: democrazyboy     時間: 2022-8-5 13:05

直接要求百分百市民都中招仲實際過打針,百分百中招後可以解除防疫,未中招嘅集中同中招病人一齊,咁好快全民中招,犧牲三兩百人性命值得!
作者: 番攤士碌架     時間: 2022-8-5 13:15

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-8-5 13:05 發表
直接要求百分百市民都中招仲實際過打針,百分百中招後可以解除防疫,未中招嘅集中同中招病人一齊,咁好快全民中招,犧牲三兩百人性命值得!
你這個係 幾特別的方法

有時間表 強制中招
強制隔離 ,會給特別的照顧
作者: ke2011     時間: 2022-8-5 13:31

沒有上報,咁當然無紀錄
作者: ClassaWin     時間: 2022-8-5 13:31

正苦淨係搞個針卡都亂晒大龍 遲啲仲加埋紅黃碼喎......
搞著晒啲市民 班官直出直入坐冷氣房唔駛嘟卡架嘛
作者: han215     時間: 2022-8-5 13:36

引用:
原帖由 lovelymiffy 於 2022-8-5 12:56 發表
咁即係就嚟過期嘅康復碼,之後就會無效,要去打針?
康復碼當一針,如之前已打兩針無需再打,可用康復碼更新電子針卡,更新後會顯示1,2針及曾感染Covid記錄,但如只打一針便要再打,因疫苗通行證要求係要最少3針。
作者: ClassaWin     時間: 2022-8-5 13:45

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:22 發表

而家都變種變種又變種
支針總係原始抗原

如果支針係好似流感針咁有update版 就話半年打一嘢啫 而家打嚟打去都係舊針 正苦家吓錢多得滯?

有新嘢先叫人打啦
作者: 你老有     時間: 2022-8-5 13:48

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 11:37 發表
我上個禮拜約咗打第四針, 因為2月中嗰陣中過招, 而家一直都用緊個康復者二維碼, 9月頭到期, 嗰日去到健康院, 姑娘睇完我record, 話我差30日先夠180日, 所以唔未我打針, 但同我講叫我更新個電子針卡, 更新完係電子針卡會顯示我頭兩針幾時打, 新冠有冇中過, 顯示為"有", 然後就變成冇期限, 姑娘話除非政府話要打第四針, 否則就唔使再理佢, 可以繼續用呢個新o既二維碼 ...
你本身就已經打了 第3針啦,
你就算不更新針卡,亦都已經符合宜家所有處所的進入條件……
個姑娘系咪唔知你系想打 第4針架……
作者: mega-box     時間: 2022-8-5 14:05

而家日日感染人數同死亡人數,
有冇打針出事既比例已經唔多敢報敢提。。。
新聞報導都搬緊龍門,
以前死亡個案分開 冇接種疫苗 同 已接種疫苗 ,而家就叫 未完成接種疫苗。
作者: Cool.com     時間: 2022-8-5 14:07

我3月初確診,確診前已打兩針,曾計劃3月中再打第三針,3月初快測呈陽性時已呈報了。
及後也成功獲得復康二維碼,也豁免到9月份,當去到5月底要三針入食肆下,用復康二維碼當然可以豁免。同時也參考過現行情況,在醫健通下載曾染疫過的針卡,更新到安心出行後,大部分需要疫苗氣泡的地方都可以通過,唯一過唔到的地方係附有體溫檢測功能的掃碼機,最後又要切換到去復康二維碼才可以。
作者: 老納     時間: 2022-8-5 14:10

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 13:00 發表

我見佢個康復碼去到9月頭就到期, 又冇講之後點算, 所以咪諗住去打多針, 等佢變成第三針就唔使煩先去打,
其實按姑娘o既說法, 中咗當一針, 所以前面已經打咗兩針的話, 理論上係唔使打第三針,
你數吓你夠唔夠180日, 唔夠的話, 未必會俾你打, 我就打唔到,
我問個姑娘, 佢話可能佢去打針嗰陣, 幫佢check嗰個求其check ...
唔該晒,咁我聽日照去先!
作者: 老納     時間: 2022-8-5 14:12

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-8-5 13:05 發表
但如果嗰兩三百人包括你家中長者呢?
作者: gn02660699     時間: 2022-8-5 14:17

政府比過確診記錄要自己去e健通cap個二維碼去安心到更新 而家顯示番3針無到期日
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-8-5 14:19

求求其
作者: zerobyte     時間: 2022-8-5 14:19

一早就應該將佢換晒大陸健康碼啦
上屆政府冇嘢做搵錢嚟洗
錯漏百出,根本設計嘅時候就唔夠周詳,每個部門各自為政唔溝通結果害左大眾市民
作者: noeru0315     時間: 2022-8-5 14:22

引用:
原帖由 你老有 於 2022-8-5 13:48 發表

你本身就已經打了 第3針啦,
你就算不更新針卡,亦都已經符合宜家所有處所的進入條件……
個姑娘系咪唔知你系想打 第4針架……
個康復碼9月頭到期, 嗰陣唔知要點搞, 所以先諗住去打多針免煩,
去到個姑娘check到話未夠180日唔俾打, 真係想打要等多30日之後再約,
我話等多30日之後個碼過期, 我咪邊度都唔使去?
佢先話如果我有登記過確診, 可以更新個電子針卡
更新咗就唔會再有個有效期限, 至於第四針, 可以選擇打唔打都得, 唔係強制
作者: alankhyip     時間: 2022-8-5 14:30

引用:
90日巳可打
我阿媽打完兩針2月尾中咗
6月尾已打第3針
作者: noeru0315     時間: 2022-8-5 14:35

引用:
原帖由 alankhyip 於 2022-8-5 14:30 發表

90日巳可打
我阿媽打完兩針2月尾中咗
6月尾已打第3針
我打科興, 佢要我180日, 復必泰好似90日
作者: 12345六     時間: 2022-8-5 14:54

引用:
咁你食 100 餐都會死,
仲你又食飯
作者: 0987654     時間: 2022-8-5 15:16

引用:

無端端打一針
既然你講到支針咁毒你根本連一針都唔應該打啦~自相矛盾
作者: alankhyip     時間: 2022-8-5 15:27

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 14:35 發表

我打科興, 佢要我180日, 復必泰好似90日
我阿媽打科興
作者: bbc16M     時間: 2022-8-5 15:44

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 13:00 發表

我問個姑娘, 佢話可能佢去打針嗰陣, 幫佢check嗰個求其check ...
但新聞又話政府叫確診過嘅BB(半歲-3歲),康復後30日可以打第二針。
有無人知政府同專家想點?唔係真係確診當一針呀?
外國有個案患者中過9次,磚家覺得打針真係有用?
作者: takngaihk     時間: 2022-8-5 16:17

嗰兩支針淨係防到重症 , 但係而家中嘅全部都係輕症所以全部都防唔到 🤣
作者: noeru0315     時間: 2022-8-5 16:32

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-8-5 15:44 發表

但新聞又話政府叫確診過嘅BB(半歲-3歲),康復後30日可以打第二針。
有無人知政府同專家想點?唔係真係確診當一針呀?
外國有個案患者中過9次,磚家覺得打針真係有用?
香港政府的確診確診當一針, 最少打三針, 即係打咗一針之後中招o既, 好返要去補多針,
打咗兩針之後先中招嗰啲可以唔使再補針, 至於好返之後幾耐先打得,
我都覺得有少少亂
作者: tkm2     時間: 2022-8-5 17:42

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 14:12 發表

但如果嗰兩三百人包括你家中長者呢?
佢就係想咁啊, 慳返唔使養佢地
作者: andrewrabbit     時間: 2022-8-5 17:46

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 11:14 發表

打咗針唔係唔會中,只係中咗身體都唔會有太大反應,我打完三針先中,不過身體一啲唔舒服都冇,我同事亦都同我一樣!
我一針未打,中左都無乜事
作者: bbc16M     時間: 2022-8-5 18:02

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 16:32 發表

香港政府的確診確診當一針, 最少打三針, 即係打咗一針之後中招o既, 好返要去補多針,
打咗兩針之後先中招嗰啲可以唔使再補針, 至於好返之後幾耐先打得,
我都覺得有少少亂
根本就估吓估吓亂咁出章,搵市民做白老鼠靠害,政府自己乜都唔做一味賴市民「無打齊針」,個日死6個,2個打齊3針、2個打2針、1個打1針、1個無打針,又唔見佢賴落未打針度? 根本無理據靠估就迫人打針。
作者: noeru0315     時間: 2022-8-5 18:08

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-8-5 18:02 發表

根本就估吓估吓亂咁出章,搵市民做白老鼠靠害,政府自己乜都唔做一味賴市民「無打齊針」,個日死6個,2個打齊3針、2個打2針、1個打1針、1個無打針,又唔見佢賴落未打針度? 根本無理據靠估就迫人打針。
係咁o架啦, 可能買得太多, 用唔晒驚過期啩
作者: 老納     時間: 2022-8-5 20:18

引用:
原帖由 tkm2 於 2022-8-5 17:42 發表

佢就係想咁啊, 慳返唔使養佢地
何止啊,可能仲有大把遺產添啊!
作者: 老納     時間: 2022-8-5 20:20

引用:
原帖由 andrewrabbit 於 2022-8-5 17:46 發表

我一針未打,中左都無乜事
當日武漢都有好多無症狀感染者!恭喜你成為其中一人!
作者: rocketdog     時間: 2022-8-6 12:43

引用:

請問點樣申請康復碼?
作者: mowind     時間: 2022-8-6 12:54

呢D咩態度
錯都接受
重要錯完又錯
作者: banmak     時間: 2022-8-6 13:19

引用:

無端端打一針
咪九又賴政府,年头未爆叫班人小D外出無人采,爆到七彩又好多人隱瞞吾報,驚底先後報又有老作又有搞亂D記錄
作者: banmak     時間: 2022-8-6 13:29

引用:
原帖由 825 於 2022-8-5 13:03 發表
去到今時今日全世界都無谷針包括大陸 真係唔明香港政府搞乜
係黑媒吾報,每日幾多人中幾多人死小講,睇吓日本呀,每日過萬,6月開旅遊批得2百幾人,妖TV班人一到全中,乜都吾使做
作者: banmak     時間: 2022-8-6 13:31

引用:
on9,有可能死過十萬人,包括閣下
作者: sameteor     時間: 2022-8-9 21:37

引用:
康復者點樣更新電子針咭?
作者: ballking118     時間: 2022-8-9 22:11

引用:
原帖由 banmak 於 2022-8-6 13:19 發表

咪九又賴政府,年头未爆叫班人小D外出無人采,爆到七彩又好多人隱瞞吾報,驚底先後報又有老作又有搞亂D記錄
正苦唔放寬唔豁免會出事嗎?
作者: st.Angel     時間: 2022-8-10 01:26

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 11:14 發表

我0針,夏天經常除口罩,日日出街,仲未中過。
作者: 老納     時間: 2022-8-10 07:13

引用:
原帖由 st.Angel 於 2022-8-10 01:26 發表

我0針,夏天經常除口罩,日日出街,仲未中過。
恭喜你
作者: 心肌梗塞     時間: 2022-9-4 07:23

引用:
原帖由 奔放的超級兔子 於 2022-8-5 12:52 發表

但我一針都冇打 感染左症狀仲輕過感冒喎
又點睇
你個康復碼過期未, 你諗住點,唔打針邊度都去唔到好唔方便