標題: 官籲帶子女打針勿拿健康「博一博」 多3校有班級要停課 | am730 [打印本頁]

作者: LYC09     時間: 2022-8-5 09:17

本港昨增4,773宗本地感染和247宗輸入新冠肺炎確診,多3間學校有個別班級需要停課,包括聖公會阮鄭夢芹小學2E班、香港神託會培恩幼稚園K3B班和循道衛理聯合教會丹拿山循道學校4D班。有6間老人或殘疾院舍共5名院友及4名員工確診,45名院友和職員要檢疫。衛生防護中心傳染病處主任張竹君稱,港大即時病率繁殖率為1.28,形容疫情趨勢仍在上升、未見頂,呼籲市民要保持警覺。

幾時先可以回復正常呀,避無可避咁~

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/官籲帶子女打針勿拿健康-博一博-多3校有班級要停課/332136
作者: 我係Miss大佬     時間: 2022-8-5 16:59

打你老味,打到死都未可以,好似早兒唱咁,由你做決定
作者: 淡忘之音     時間: 2022-8-5 17:00

一家八口一針都冇打過,三年以黎都冇中過  唔派錢既話唔考慮打,相信默沙東口服藥 
作者: Okuno.Sou     時間: 2022-8-5 18:56

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-8-5 17:00 發表
一家八口一針都冇打過,三年以黎都冇中過  唔派錢既話唔考慮打,相信默沙東口服藥 
無去商場咩?
作者: Okuno.Sou     時間: 2022-8-5 18:57

引用:
原帖由 LYC09 於 2022-8-5 09:17 發表

本港昨增4,773宗本地感染和247宗輸入新冠肺炎確診,多3間學校有個別班級需要停課,包括聖公會阮鄭夢芹小學2E班、香港神託會培恩幼稚園K3B班和循道衛理聯合教會丹拿山 ...
叫班高官啲子孫打先
作者: mega-box     時間: 2022-8-5 19:23

唔好彩屎既話咪瀨落長期病患,急性癌症,個別事件囉。。。。
而家開始連數據都唔敢提,重有咩做唔出?
作者: 綠腳趾     時間: 2022-8-5 19:30

腦霧左以後報咩天才訓練班都無用
作者: 公園長長採購     時間: 2022-8-5 23:12

由鳩佢死佢事啦!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-8-5 23:20

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-5 19:30 發表
腦霧左以後報咩天才訓練班都無用
而家啲針根本防唔到感染,仲要病毒量勁高,防腦傷效果極其有限。
唔撚信?你問下啲打完三針中左招嘅人,做快速測試嗰陣嗰條T線勁撚深色。證明病毒量已經好撚高,必定會對腦細胞構成傷害!

小朋友免疫系統未健全,打咗效果都有限啦,叫做好過冇!
大人打咗中咗都大腦萎縮,不舉,不育,嗅覺消失!

小朋友中咗肯定大大鑊。咪撚信啲專家講乜嘢細胞免疫,而家呢啲疫苗產生嘅抗體根本唔啱,等得的免疫系統做到隻得嘅抗體出嚟,隻病毒已經周圍去,打殘曬唔同嘅系統。寧生敗家仔,莫生蠢鈍兒。麻煩大家諗下,呢一代大陸/澳門出世嘅細路平均智商可能有110,你個仔女中咗幾次招,智商得返90,點樣同佢鬥?而家香港小朋友一出生幾乎就冇得玩。建議各位已婚人士這幾年千祈唔好生,等呢個政府認真搞清零政策先好生。或者一直唔生,等呢個政府同資本家一齊攬炒,痛定思痛。

作者: launch_date     時間: 2022-8-6 00:39

咁打針法,點可能見頂??

可參考己停止打針既國家疫情數據,
或參考從來都無打針既國家疫情數據
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2022-8-6 00:46

引用:
黃人思維一樣,飲完東江水,話系法蘭西水
作者: nicky1983     時間: 2022-8-6 01:31

引用:

本港昨增4,773宗本地感染和247宗輸入新冠肺炎確診,多3間學校有個別班級需要停課,包括聖公會阮鄭夢芹小學2E班、香港神託會培恩幼稚園K3B班和循道衛理聯合教會丹拿山 ...
外鬆內緊有膠用,出面入嚟就越放越鬆,入面點防都無用,呢啲時候站道德高地講咩都無用,有無做好外防輸入先架,可唔可以講清楚依家係想靠外防輪入去防,定為左冬天儀咁大鑊所以夏天就要混合免疫,等夏天有幾大鑊得幾大鑊。
夠唔夠膽叫人防好病毒定快啲中,起碼有個方向,依家日日等清零又唔得,過正常生活又未得,唔該搵個話得事嘅出嚟講依家點做啦!
作者: pycicamn     時間: 2022-8-6 02:51

小朋友抵抗力還在發展階段,加上衛生意識弱,經常接觸污糟的地下,染疫風險很高
作者: bronze18man     時間: 2022-8-6 02:53

後悔與病毒共舞,寧願自己死都好過父母仔女枉死!
佢地本應可以留在家中,但共存結果係佢地枉死!

作者: 另一個天堂     時間: 2022-8-6 08:55

引用:
有冇戴口罩
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-8-6 12:28

引用:

原來「公務員事務局局長」呢個位, 真係無嘢做, 得閒走去理疫苗接種;上任聶德權又係咁!!
作者: ichthys2     時間: 2022-8-6 12:31

如張竹君醫生所言︰「唔知大家等緊咩?」
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-8-6 12:33

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-5 23:20 發表

而家啲針根本防唔到感染,仲要病毒量勁高,防腦傷效果極其有限。
唔撚信?你問下啲打完三針中左招嘅人,做快速測試嗰陣嗰條T線勁撚深色。證明病毒量已經好撚高,必定會對腦細胞構成傷害!

小朋友中咗肯定大大鑊。咪撚信啲專家講乜嘢細胞免疫,而家呢啲疫苗產生嘅抗體根本唔啱,等得的免疫系統做到 ...
小童疫苗量係自行用土法減低, 未經生產藥廠認可架;土法提取之過程, 風險變數萬千, 但就咁打入小童體內, 你話幾高危呢??
作者: kan911031     時間: 2022-8-6 13:20

勿拿健康「博一博」/ 勿拿條命「博一博」
有人打五針都中 有人唔打針咩事都冇
打咗都中 但打左又後遺症/有可能死亡 
點解我要搵條命去博 條命我既

有邊D家長會送D仔女去死 
作者: 遮打哥     時間: 2022-8-6 13:40

狗賊政府再L響度瓜瓜叫,
卡介苗都唔L打
作者: takngaihk     時間: 2022-8-6 14:09

打針係預防心理中招姐 , 但係物理上依然都係會中嘅 , 而家全部都係輕症 , 所以疫苗係防疫唔到嘅。
作者: s-chris     時間: 2022-8-6 14:14

打係咪百份百安全先?
係咪保證一定唔會有問題先?
否則,左係愽一愽,右都只係愽一愽喎
作者: 遮打哥     時間: 2022-8-6 14:52

一針不打,吹  咩
作者: 遮打哥     時間: 2022-8-6 14:54

引用:
原帖由 kan911031 於 2022-8-6 13:20 發表

我一針無打,無中過,人版!
作者: date2006     時間: 2022-8-6 14:58

你老味,我地細細個都要打卡介苗,有那呢样惊嗰样惊,完全冇得选择打定唔打。
作者: kan911031     時間: 2022-8-6 15:00

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-8-6 14:54 發表

我一針無打,無中過,人版!
👍👍👍👍
作者: cannabisbaby     時間: 2022-8-6 15:05

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2022-8-5 23:12 發表
由鳩佢死佢事啦!
無錯,個細路自己既,唔打死能左關人能事
作者: domug     時間: 2022-8-6 15:16

打咗針可以有什麼效果
作者: Joeycky     時間: 2022-8-6 15:23

唔打易搏一搏唔感染危危地,去打又驚細路有副作用都係搏一搏,點算好,父母兩邊不是人。
作者: 遮打哥     時間: 2022-8-6 15:26

引用:
原帖由 domug 於 2022-8-6 15:16 發表
打咗針可以有什麼效果
體內爆發,永無休止

作者: 遮打哥     時間: 2022-8-6 15:26

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-8-6 15:23 發表
唔打易搏一搏唔感染危危地,去打又驚細路有副作用都係搏一搏,點算好,父母兩邊不是人。
打左無得返轉頭,呢條係死路
作者: wingleung0406+     時間: 2022-8-6 17:31

引用:
一家八口屈喺屋企等x
作者: laws168168     時間: 2022-8-6 18:01

小朋友抵抗力低,減半科興是最合理。
作者: domug     時間: 2022-8-6 18:45

引用:
原帖由 遮打哥 於 6-8-2022 03:26 PM 發表

體內爆發,永你休止
哈哈…
作者: 遮打哥     時間: 2022-8-6 18:50

引用:
原帖由 date2006 於 2022-8-6 14:58 發表
你老味,我地細細個都要打卡介苗,有那呢样惊嗰样惊,完全冇得选择打定唔打。
依家係中國武漢肺炎生化病毒引疫劑,打上身死硬,同卡介苗不同。
作者: 口琴     時間: 2022-8-6 19:06

引用:
原帖由 nicky1983 於 2022-8-6 01:31 發表

外鬆內緊有膠用,出面入嚟就越放越鬆,入面點防都無用,呢啲時候站道德高地講咩都無用,有無做好外防輸入先架,可唔可以講清楚依家係想靠外防輪入去防,定為左冬天儀咁大鑊所以夏天就要混合免疫,等夏天有幾大鑊得幾大鑊。
夠唔夠膽叫人防好病毒定快啲中,起碼有個方向,依家日日等清零又唔得,過正常生活又未得,唔該搵個話得事嘅出嚟講依家點做啦!
成日出黎真係好似賣廣告。
搞大人巳好很衰,唔該唔好迫小朋友打喇

無得上課外活動,參觀活動巳好仆街。
黎幾年影校內相全部帶口罩,影響學童童年回憶!!!!

小朋友問點解無,點解唔去得玩,參觀,就如實講, 政府限制您。您記住2022有咁既政策,歷史會見證。

另小童既針,一向可揀打唔打, 而唔係用行政手段迫,限制黎樣個。影響學生學習,見識。
作者: 口琴     時間: 2022-8-6 19:07

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-8-5 19:23 發表
唔好彩屎既話咪瀨落長期病患,急性癌症,個別事件囉。。。。
而家開始連數據都唔敢提,重有咩做唔出?
成日出黎真係好似賣廣告。
搞大人巳好很衰,唔該唔好迫小朋友打喇

無得上課外活動,參觀活動巳好仆街。
黎幾年影校內相全部帶口罩,影響學童童年回憶!!!!

小朋友問點解無,點解唔去得玩,參觀,就如實講, 政府限制您。您記住2022有咁既政策,歷史會見證。

另小童既針,一向可揀打唔打, 而唔係用行政手段迫,限制黎樣個。影響學生學習,見識。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-8-6 19:14

引用:
一家八口唔使返工去街市買餸煮飯唔使去商場快餐店唔使睇政府專科門診?
作者: AM138     時間: 2022-8-6 19:18

幼兒打科興比較安全,因為滅活疫苗
年老長者都係科興適合
作者: takngaihk     時間: 2022-8-6 21:35

引用:
原帖由 kan911031 於 2022-8-6 13:20 發表

認同👍
作者: 口琴     時間: 2022-8-6 22:51

引用:
原帖由 AM138 於 2022-8-6 19:18 發表
幼兒打科興比較安全,因為滅活疫苗
年老長者都係科興適合
跟本打唔打應自已㨂,好似流感睇醫生,如開抗生素,您都可以㨂食唔食。而唔係迫食
作者: bbc16M     時間: 2022-8-6 23:40

引用:
原帖由 nicky1983 於 2022-8-6 01:31 發表

上届政府胡亂出章,東一忽西一忽咁做,淨係考慮能力做到乜就做乜,完全無考慮各個防疫政策有乜成效,支離破碎,好似為咗放工前有野做求其塞啲野去做咁。
今届政府又唔敢取消上届政府啲垃圾政策,有方向但又要被舊政策綁手綁腳,高不成低不就,老實講唔將舊垃圾推倒從來,根本就係繼續折磨市民。
作者: 前插後抽     時間: 2022-8-6 23:53

d針留比怕死廢老打飽佢
作者: 沈默獅子     時間: 2022-8-7 00:21

其實外鬆內緊根本解決唔倒問題,就算內緊做得几好都無用,外來的唔控制好,一傳入市區,就會大規模擴散。
防疫真係一個兩難的抉擇,要經濟或健康,唯看現政府的取向。
作者: lazybee     時間: 2022-8-7 05:04

班友話係專家,唔睇數據,就叫小朋友打。都唔知點溝,就谷人去打。十足d講股佬,唔9負責,唔9知點溝就叫人溝貨,越溝越死。
作者: 遮打哥     時間: 2022-8-7 05:17

引用:
原帖由 口琴 於 2022-8-6 22:51 發表

跟本打唔打應自已㨂,好似流感睇醫生,如開抗生素,您都可以㨂食唔食。而唔係迫食
呢D全部係生化疫苗,一定唔可以打
作者: 屙唔出屎     時間: 2022-8-7 07:58

引用:
早兩年咪派左1萬蚊
你拎左未
作者: lamlampeter1     時間: 2022-8-7 08:19

幼兒唔打針係搏一搏!如一家大人個幼兒中既機會相當高,幼兒中招後至重症亦比例上高!打左針幼兒免疫系统會增强防止重症!
選擇唔打針家長如幼兒發生大事就後悔莫及!雖然發生機會係幾千份1,但發生係你仔女身上唔好寃!
作者: 超級珍貴的留言     時間: 2022-8-7 08:44

應由公務員子女帶頭打先
作者: Greenbull     時間: 2022-8-7 10:11

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-7 08:19 發表
幼兒唔打針係搏一搏!如一家大人個幼兒中既機會相當高,幼兒中招後至重症亦比例上高!打左針幼兒免疫系统會增强防止重症!
選擇唔打針家長如幼兒發生大事就後悔莫及!雖然發生機會係幾千份1,但發生係你仔女身上唔好寃!
其實打左針你估又真係幫得好多咩,似心理作用多過實質作用
作者: lamlampeter1     時間: 2022-8-7 10:38

引用:
原帖由 Greenbull 於 2022-8-7 10:11 發表

其實打左針你估又真係幫得好多咩,似心理作用多過實質作用
打3針患重症低100倍!你自己諗囉!
如覺得防疫針冇用,咁不如所有針都唔打,睇吓個幼兒面對風險有幾大!
總之事後唔好寃
作者: Greenbull     時間: 2022-8-7 11:49

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-7 10:38 發表

打3針患重症低100倍!你自己諗囉!
如覺得防疫針冇用,咁不如所有針都唔打,睇吓個幼兒面對風險有幾大!
總之事後唔好寃
你拎咩年齡層同埋邊支針睇先?唔好亂咁溝埋黎講喎
作者: freeworld     時間: 2022-8-7 12:08

引用:

外鬆內緊有膠用,出面入嚟就越放越鬆,入面點防都無用 x2  
作者: 當天的好日子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

作者: 揚州     時間: 2022-8-7 15:21

再唔打,11月通國際關時,咪話言之不預
作者: lamlampeter1     時間: 2022-8-7 15:32

引用:
原帖由 當天的好日子 於 2022-8-7 14:14 發表

輕症都防唔到,可以防到重症?搵鬼信咩。
輕症表徵係身體免疫系统反應,有時打防疫針後都會有,當免疫系统對付唔到病毒,蔓延到其他器官如腦、心臟……等就會重症至死!打防疫針就係訓練免疫系统認識隻病毒,到遇到病毒時可對付病毒減少重症!幼兒免疫系统好弱,可能完全未接觸過任何病毒,一遇新冠就非常危險!
作者: ChatLaw     時間: 2022-8-7 15:36

引用:
其實呢, 默沙東同輝瑞唔係感冒藥, 唔係你想要就有
作者: ChatLaw     時間: 2022-8-7 15:41

引用:
原帖由 當天的好日子 於 2022-8-7 14:15 發表

輕症都防唔到,點樣防到重症?
小學冇學過健教/常識科? 咁根本都唔明?
作者: wanwh     時間: 2022-8-7 20:52

引用:

英國在Omicron 初其得到的數據是, 越打針, 越易中招, 雖是輕症但也有後遺症
作者: wanwh     時間: 2022-8-7 21:01

引用:
原帖由 lazybee 於 2022-8-7 05:04 發表
班友話係專家,唔睇數據,就叫小朋友打。都唔知點溝,就谷人去打。十足d講股佬,唔9負責,唔9知點溝就叫人溝貨,越溝越死。
其實如是專家, 可看看柳葉刀, 病毒, Nature ... 等等的醫學雜誌就知mRNA疫苗有多大的潛在問題. 但是就不斷叫人打mRNA.
中國沒公佈科興的問題, 但泰國政府因入了一批科興, 自己做了個統計, 也有幾十種後遺症, 但比mRNA 少
作者: 口琴     時間: 2022-8-7 21:06

講黎句係咪弱智???定無仔女??!

自已仔女,專家和官會緊張過自已父母???????

支針係有用,係對仔女好,搶住都打喇。

唔該唔好再限制小朋友生活,堂食,興趣班。。。。唔該唔好搞小朋友, 咁做好無恥和仆街

唔該
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-8-7 21:08

重要嘅事要講三次,打針打針打針
作者: 口琴     時間: 2022-8-7 21:24

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-8-7 05:17 發表

呢D全部係生化疫苗,一定唔可以打
我唔介意人打針, 但唔應該限制無打針既人。尤其學童!!!課外活動,參觀都唔去得,體育館又唔去得做運動。
咁身體又會好咩, 科學館又唔入得

咁做真心好仆街!!
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-8-7 21:25

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-8-6 13:40 發表
狗賊政府再L響度瓜瓜叫,
卡介苗都唔L打
反而打瘧疾針, 比較急切和實際, 但又唔叫市民打!!
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-8-7 21:28

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-8-6 15:26 發表

體內爆發,永無休止
打得毒針愈多, 身體儲夠病毒量, 跟住就爆;common sense 嚟~
作者: 口琴     時間: 2022-8-7 21:33

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-8-6 02:51 發表
小朋友抵抗力還在發展階段,加上衛生意識弱,經常接觸污糟的地下,染疫風險很高
專家同官會比自已父母緊張自已仔女!!!?

支針父母係覺得有用,搶住打喇。 

成日賣廣告咁。

重有睇醫生成日開抗生素,食唔食都自已㨂喇。唔好迫人喇,唔該。

尤其小童
作者: 不超群     時間: 2022-8-7 22:06

呼籲無撚用的,到甚麼時候,連環出現幾單三幾歲就因為新冠病毒重症夭折,……自然就仆倒去,爭住打。

這是香港嘛,……好心善意呼籲是無撚用的,只有冷漠對待愚蠢家長,到後悔之日,一切都已經太遲。

作者: disgust.com.hk     時間: 2022-8-7 22:22

打哂咁多針都中,咁仲打嚟做乜?
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-8-7 22:27

引用:
原帖由 disgust.com.hk 於 2022-8-7 22:22 發表
打哂咁多針都中,咁仲打嚟做乜?
某立法會議員打咗五針, 都中~
作者: 口琴     時間: 2022-8-7 22:43

引用:
原帖由 當天的好日子 於 2022-8-7 14:15 發表

輕症都防唔到,點樣防到重症?
防重症佢講咩都得,睇反轉頭佢地成日搬龍門。

都係個句,自已仔女,父母點都緊張卨 所謂專家高官,
係覺得有用一早搶住打。

再出無恥既政策可能會有幫助。

成日限制無打針小朋友,仆街黎
作者: ke2011     時間: 2022-8-7 22:50

唔打根本好難返工
作者: 鼠007     時間: 2022-8-7 23:18

病死晒d家鏟仔

作者: keigohgoh     時間: 2022-8-8 00:17

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 00:39 發表
咁打針法,點可能見頂??

可參考己停止打針既國家疫情數據,
或參考從來都無打針既國家疫情數據
其實應該諗一諗,一向都話啲發達國家搶佔晒啲疫苗,搞到非洲好多貧窮國家都嚴重缺乏疫苗,但又唔多見呢啲非洲國家有爆發好嚴重嘅疫情,反而日本南韓呢啲先進國家仲係日日爆到七彩,咁你話疫苗係唔係真的咁重要呢??
作者: launch_date     時間: 2022-8-8 00:23

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-8-8 00:17 發表

其實應該諗一諗,一向都話啲發達國家搶佔晒啲疫苗,搞到非洲好多貧窮國家都嚴重缺乏疫苗,但又唔多見呢啲非洲國家有爆發好嚴重嘅疫情,反而日本南韓呢啲先進國家仲係日日爆到七彩,咁你話疫苗係唔係真的咁重要呢??
重要~~~無佢爆唔到疫,唔爆疫又真係好難谷多幾針~~~

BTW~~~日本人衛生常識好,未高接種時,每日新症最多三位數,
2021年11月後幾乎8成人Fully vaccinated,
2022年1月開始,新症向萬宗進發

時至今日,已經每日廿幾萬新症,百幾人死亡
多咗咁多新症,死亡率咪低囉~~~幾有效

香港⋯⋯ER 都係跟緊劇本走,已完成任務,每日幾千了,希望係佢地目標數字啦

想當日
每日零確診時就「相當危險,唔打針就等過身,短賓周」
每日雙位數了「太太太危險了,不能再理人權自由,強制,強制」
每日幾千宗了「應該是時候過正常生活了」

學北韓咪好囉~~~乜事都無

⋯⋯

作者: 天天灌啤的大叔     時間: 2022-8-8 10:25

打左就真係叫博一博
作者: 天天灌啤的大叔     時間: 2022-8-8 10:30

引用:
原帖由 date2006 於 2022-8-6 14:58 發表
卡介苗用左幾十年試驗,omicron疫苗臨床測試都未過曬
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-8-8 11:06

引用:
原帖由 天天灌啤的大叔 於 2022-8-8 10:30 發表

卡介苗用左幾十年試驗,omicron疫苗臨床測試都未過曬
如果我係家長, 孩子一日未成年, 一日都唔會准佢打毒針!!
作者: acc1368     時間: 2022-8-8 11:09

工聯會個鄧家x 中咗喎,打咗幾多針話?
作者: 口琴     時間: 2022-8-8 11:47

引用:
原帖由 ke2011 於 2022-8-7 22:50 發表
唔打根本好難返工
咁先無恥, 搞大人算喇。

重要搞小朋友
作者: 機械佬     時間: 2022-8-8 11:52

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-5 23:20 發表

小朋友中咗肯定大大鑊。咪撚信啲專家講乜嘢細胞免疫,而家呢啲疫苗產生嘅抗體根本唔啱,等得的免疫系統做到 ...
打針係向中國香港政府表忠投名狀,醫學效用真的那麼重要嗎?
作者: 半夜硬硬的樹根     時間: 2022-8-8 12:21

引用:
咁咪冇得行街睇戲食飯🤔