標題: 疫情|港增3028宗確診破三千宗 大埔那打素醫院病房爆疫 張竹君:兩周後恐升至6000宗 (持續更新) | am730 [打印本頁]

作者: 石子宏     時間: 2022-7-7 18:04

本港疫情有上升趨勢,新增3,028宗確診,本地個案佔2,856宗,包括948宗核酸陽性及1,908宗經覆核的快測陽性個案,輸入個案佔172宗,多1名79歲無打針的女患者離世。多間學校呈報陽性個案,另外大埔雅麗氏何妙齡那打素醫院內科混合病房爆疫,佛教醫院護養病房再多2名病男人感染。衛生防護中心傳染病處主任張竹君表示,兩周

本港疫情有上升趨勢,新增3,028宗確診,本地個案佔2,856宗,包括948宗核酸陽性及1,908宗經覆核的快測陽性個案,輸入個案佔172宗,多1名79歲無打針的女患者離世。多間學校呈報陽性個案,另外大埔雅麗氏何妙齡那打素醫院內科混合病房爆疫,佛教醫院護養病房再多2名病男人感染。衛生防護中心傳染病處主任張竹君表示,兩周後每日確診數或會升至6,000宗。

醫管局總行政經理(醫療成效及科技管理)關慧敏交代,大埔那打素醫院內科混合病房有傳播,當中1名男病人在本周一(4日)確診,同房6名病人及1名護士確診,醫院正調查個案間的關連,當中5名病人正隔離治療,餘下病人已出院正在家居隔離,該名護士亦正在家居隔離;該病房已暫停接新症及探訪安排,醫管局已消毒及清潔病房。目前醫院累計有5名員工確診,包括早前4名膳食部及今日新公布1名內科混合病房護士。

佛教醫院護養病房多2病人染疫   累計16人中招
此外,有疫情的香港佛教醫院護養病房今日新增2名男病人確診,分別是40及51歲,情況穩定,已轉到東華三院黃大仙醫院接受治療,現時佛教醫院累計12名病人及4名員工染疫。

在變種病毒方面,增加42宗懷疑Omicron BA.2.12.1個案,包括28源頭不明及14個相關個案;BA.4或BA.5就新增17宗懷疑個案。衛生防護中心傳染病處主任張竹君表示,BA.4或BA.5病毒似乎在上升,據世衛數字顯示,BA.5正替代其他病毒株,而BA.4亦有上升,惟沒有BA.5這樣厲害,相反BA.2或BA.2.12.1有下跌趨勢。

多2校班別出現集體個案須停課
學校呈報201宗陽性個案,涉180間學校,包括163名學生及38名教職員,多2間學校個別班別出現多宗確診,需要停課一周,包括:

香港仔迦南幼稚園K3UKB班,有2學生感染
馬鞍山靈糧小學6D班,有3學名感染
另外,有2間院舍有呈報個案,包括敬福護理院,2名院友及1員工染疫,有21人須隔離檢疫,以及匡智愛東宿舍,有1名院友確診,其他院友要檢疫,患者曾經到訪賽馬會匡智小西灣工場,工場早幾日亦曾出現病例,防護中心將發出強制檢測公告。

對於確診數字破3,000宗,張竹君承認確診數字呈上升趨勢,一兩周後數字或會「翻一翻」,確診個案「可能會好高」,按以往趨勢,若上升速度持續,兩周後每日確診數或會升至6,000宗,預料對醫療服務構成壓力。

突然間又上返3000單,不過第五波都未完過係咪唔使叫做第六波?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/疫情-港增3028宗確診多1宗-輸入個案佔172宗-持續更新-/327547
作者: 鼠貓     時間: 2022-7-7 18:07

今晚揸波好過,政府決定開放,疫情幾多波已冇意義
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-7-7 18:14

800萬人 - 3000 = 今日乃有799萬7千在揮手👋
作者: 香港偽民為患     時間: 2022-7-7 18:16

有95%人接種疫苗,即係話第六波最壞都只有5%感染
作者: hawker     時間: 2022-7-7 18:19

哂9氣啦。。。。。。。
明晚(星期五)想訂火煱
好幾间都full哂
多9魚感覺
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-7-7 18:20

又黎大爆發??
作者: ee333ee     時間: 2022-7-7 18:22

好快又過萬,早期打第3針嗰啲人已經冇曬抗體。
作者: 佢係乜水     時間: 2022-7-7 18:24

引用:
原帖由 ee333ee 於 2022-7-7 18:22 發表
有抗體都冇用, BA.4/BA.5和BA.2.75 可以避開抗體來感染事主
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2022-7-7 18:29

引用:
原帖由 石子宏 於 2022-7-7 18:04 發表
本港疫情有上升趨勢,新增3,028宗確診,本地個案佔2,856宗,包括948宗核酸陽性及1,908宗經覆核的快測陽性個案,輸入個案佔172宗,多1名79歲無打針的女患者離世。多間學校呈報陽性個案,另外大埔雅麗氏何妙齡那打素醫院內科混合病房爆疫,佛教醫院護養病房再多2名病男人感染。衛生防護中心傳染病處主任張竹君表示,兩周

...
第6波殺到?
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-7-7 18:30

美國做出嚟嘅好事

《刺針》學者稱新冠病毒非自然出現 或源於美實驗室
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220704/bkn-20220704020814040-0704_00992_001.html
作者: 韋爵爺34251299     時間: 2022-7-7 18:32

之前打果D唔算喇!
我地而家由頭玩過,因為
新凸手新BA大家準備好未?
作者: johnchu777     時間: 2022-7-7 18:32

引用:
原帖由 ee333ee 於 2022-7-7 18:22 發表
有抗體都無用, 大把人打左第三針照樣中, 一日不禁晚市堂食, 確疹只會上升.
作者: ctchan20f     時間: 2022-7-7 18:33

無法解決問題後又回升
作者: eclipseone     時間: 2022-7-7 18:33

goodnight
作者: 綠腳趾     時間: 2022-7-7 18:33

咁證明無林鄭坐鎮領軍抗疫真係搞唔掂喎

we need cheng, cheng can help
作者: 楊鉅祥     時間: 2022-7-7 18:34

話之你3000定30000,總之佢地d仔女要返嚟放暑假,佢地話you die you matter
作者: ballking118     時間: 2022-7-7 18:35

有幾多係中第二次?

點解從來唔講呢個數?
作者: bbc16M     時間: 2022-7-7 18:38

引用:
原帖由 johnchu777 於 2022-7-7 18:32 發表

有抗體都無用, 大把人打左第三針照樣中, 一日不禁晚市堂食, 確疹只會上升.
肥媽咪打咗四針都中囉。
早兩日咪話泰國外長打咗六針都中,仲要混足三種針每隻兩針。
已經好耐無提打咗針防感染啦,因為一早知唔得。
作者: teven2005     時間: 2022-7-7 18:39

其實病毒一日未係世界完全消失晒
都應該繼續嚴格既控制措施

真係要果斷D,例如應該禁晒全日堂食,只準外賣

建議所有K房,主題公園,遊樂場,運動場,游泳池,GYM等等要保持關閉
表演節目應該要繼續停止,旅遊業繼續停運

個人認為應擴展「安心出行」使用既範圍
咁先有望達到清零
直到隻病毒完全係世界上消失晒先好再開番
作者: smallcannon2002     時間: 2022-7-7 18:39

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-7 18:07 發表
根本而家政府擺明就係躺平, 向商家佬屈服, 而家疫情不斷上升, 仲走去搞取消熔斷,迎入病毒, 咁嘅政策, 擺明嘥9氣。
作者: 賭爸     時間: 2022-7-7 18:40

引用:
機場就大把
作者: mega-box     時間: 2022-7-7 18:42

在香港接種第一針的人口# 6,747,281
在香港接種第二針的人口# 6,463,744
在香港接種第三針的人口# 4,389,304
在香港接種第四針的人口#  159,276
在香港接種第五針的人口#
在香港接種第六針的人口#
在香港接種第七針的人口#
在香港接種第八針的人口#
在香港接種第九針的人口#
在香港接種第十針的人口#

作者: lai-ken     時間: 2022-7-7 18:44

引用:

...
第五波2.0
作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2022-7-7 18:46

夏天都爆到咁,冬天到咪大撚鑊
作者: teven2005     時間: 2022-7-7 18:46

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 7-7-2022 18:39 發表

根本而家政府擺明就係躺平, 向商家佬屈服, 而家疫情不斷上升, 仲走去搞取消熔斷,迎入病毒, 咁嘅政策, 擺明嘥9氣。
其實真係要考慮下嚴格既措施
例如禁堂食,唱K,夜店,旅行團(包括本地一日遊) 等等.........

個人認為為左所有市民既安全
真係要爭取清零,務求等到隻病毒消失晒先好考慮重開
作者: 春天進擊的表姐     時間: 2022-7-7 18:47

係咪又要準備關GYM
作者: mega-box     時間: 2022-7-7 18:50

疫苗接種情況劃分之第5波本地感染個案呈報數目

感染個案: 1,225,671
沒有打針而感染: 220,150
打一針之後受感染: 139,490
打兩針之後受感染: 630,783
打三針之後受感染: 210,108

.....大話永遠紙包唔住火, 時間會証明一切~

作者: BIBIJI     時間: 2022-7-7 18:58

引用:

...
叫五波半
作者: BIBIJI     時間: 2022-7-7 18:59

引用:
原帖由 hawker 於 2022-7-7 18:19 發表
哂9氣啦。。。。。。。
明晚(星期五)想訂火煱
好幾间都full哂
多9魚感覺
玩咁耐麻木晒啦,唔想抗疫啦,除口罩,順應天命。
作者: smallcannon2002     時間: 2022-7-7 19:01

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-7-7 18:46 發表

例如禁堂食,唱K,夜店,旅行團(包括本地一日遊) 等等.........

爭取清零? 嘥氣啦, 而家嘅政策, 已經擺到好明, 係比躺平更躺平。之前第二波同第三波疫情, 都係外來输入引起, 而家政府連熔斷機制都可以取消, 目的係方便的高尚港人子女返香港放暑假, 又可以氹到的商家佬開心, 市民安全嘛, 呢的係你市民自己嘅事, 鬼叫你地唔係商家佬或者政府心目中嘅高尚港人? 防疫? 自己執生啦。😆😆😆
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-7-7 19:05

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2022-7-7 18:46 發表
夏天都爆到咁,冬天到咪大撚鑊
又唔知死幾多老弱
作者: sam0010     時間: 2022-7-7 19:07

死都唔肯收緊措施, 定係要去翻3月果陣唔見棺材唔流淚
作者: ymca8     時間: 2022-7-7 19:10

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-7-7 18:46 發表

咁學校呢?返左好耐啦喎
作者: smallcannon2002     時間: 2022-7-7 19:12

引用:
原帖由 sam0010 於 2022-7-7 19:07 發表
死都唔肯收緊措施, 定係要去翻3月果陣唔見棺材唔流淚
唔係㗎, 頭先睇新聞, 先前話與病毒共存等於共赴黃泉果位專家, 佢話要方便的高尚港人仔女返嚟團聚, 又話有方法阻止疫情進入社區。。。清零。。。。一早冇左啦。😆😆😆
作者: discuss-5     時間: 2022-7-7 19:12

比卡超要開放,爆疫預期中。
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 19:13

引用:

...
大L鑊;勢頭趨升喎!!
作者: Startalk88     時間: 2022-7-7 19:14

封機場啦
作者: Peterdai     時間: 2022-7-7 19:14

幾時回落
作者: ymca8     時間: 2022-7-7 19:15

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-7-7 18:39 發表
其實病毒一日未係世界完全消失晒
都應該繼續嚴格既控制措施

真係要果斷D,例如應該禁晒全日堂食,只準外賣

建議所有K房,主題公園,遊樂場,運動場,游泳池,GYM等等要保持關閉
表演節目應該要繼續停止,旅遊業繼續停運

個人認為應擴展「安心出行」使用既範圍
咁先有望達到清零
直到隻病毒完全係世界上消失晒先好再開番
大陸夠嚴格未?西安上海又開始爆了
作者: 老實人1972

作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2022-7-7 19:16

擔心有學生攪出人命

到時又有排嘈
作者: wilsonts     時間: 2022-7-7 19:18

根本就要封左個機場佢, 唔好理班商家佬就最好
作者: 冰涼淡定的樹林     時間: 2022-7-7 19:22

外國共存。
你守得幾緊都無用。
睇中國。澳門。北韓就知。
清零根本無可能。
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 19:23

引用:
原帖由 Startalk88 於 2022-7-7 19:14 發表
封機場啦
黃官子女要放暑假回港呀~
作者: 麻醉     時間: 2022-7-7 19:24

一個唔使睇醫生、唔使食藥、喺屋企可以自己好返嘅病毒、仲有乜嘢好驚
作者: teven2005     時間: 2022-7-7 19:24

引用:
原帖由 老實人1972 於 7-7-2022 19:15 發表

全香港唔準出街好唔好?
講真,你呢個提議我覺得有得諗

幻想下如果大家齊心D唔出街大約一個月或多D
清零目標相信一定做得到

日常生活可以安排一班健康既人幫手運送

咁大家以後就可以唔使再怕病毒
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2022-7-7 19:24

支持
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 19:25

引用:
原帖由 春天進擊的表姐 於 2022-7-7 18:47 發表
係咪又要準備關GYM
酒吧一定要關!!
作者: wilsonts     時間: 2022-7-7 19:30

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-7-7 19:25 發表

酒吧一定要關!!
根本就唔應該開酒吧.
作者: nelshen     時間: 2022-7-7 19:34

引用:

...
盧局長又話要縮短檢疫期、商界又話要家居檢疫、啲人又喜歡迫酒巴、咁多有利病毒安排、唔升就奇啦
作者: wsvchuen     時間: 2022-7-7 19:34

又可以 wfh
作者: 希夷     時間: 2022-7-7 19:36

拾拾碎
作者: 希夷     時間: 2022-7-7 19:36

磚家話平穩
作者: I-HAVE     時間: 2022-7-7 19:38

口號式清0.......
作者: 74x     時間: 2022-7-7 19:38

引用:
楂乜波?
作者: taxilo2004     時間: 2022-7-7 19:39

算九數啦!
作者: smallcannon2002     時間: 2022-7-7 19:43

引用:
原帖由 nelshen 於 2022-7-7 19:34 發表

盧局長又話要縮短檢疫期、商界又話要家居檢疫、啲人又喜歡迫酒巴、咁多有利病毒安排、唔升就奇啦
仲有堂食, 頭先我去大X樂買晚飯外買, 成間大X樂坐滿晒人, 的人食完唔係即刻走, 個個唔帶罩係到9噏吹水, 咁樣感染數字點會唔捷捷上升?
作者: Harry0305     時間: 2022-7-7 19:45

如果每日6000幾宗個案,就已經係第六波疫情了。
作者: 香港奶茶飄飄     時間: 2022-7-7 19:46

民主抗疫只是笑話
開放全世界啦
新加波又搞到
作者: 湯米     時間: 2022-7-7 20:00

6000又點,好多都無病徵,就算有都好輕微呢,咁有乜好驚
作者: Alcohol618     時間: 2022-7-7 20:00

打唔打針都中架啦

而家打針係為左個19通行證
作者: lmao     時間: 2022-7-7 20:01

引用:
原帖由 湯米 於 2022-7-7 20:00 發表
6000又點,好多都無病徵,就算有都好輕微呢,咁有乜好驚
小粉紅驚冇左份工
作者: BIRD29     時間: 2022-7-7 20:02

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-7-7 18:30 發表
美國做出嚟嘅好事

《刺針》學者稱新冠病毒非自然出現 或源於美實驗室
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220704/bkn-20220704020814040-0704_00992_001.html
顏色物體會話係假新聞!任何尾角既負面野都係假既,如果屈中國就一定真
作者: 湯米     時間: 2022-7-7 20:02

引用:

就算消失哂,好快就會由外國傳入嚟,除非永遠唔俾人由外國嚟香港
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2022-7-7 20:03

引用:

...
唔駛幾耐會重上過萬,8月15可能會無堂食
作者: 天下唯一     時間: 2022-7-7 20:04

再唔禁堂食,後果堪虞
作者: 萬家喜歡了獅子     時間: 2022-7-7 20:05

2星期係你預期,依d邊有得預期可能訓醒就過萬
作者: gn00260418     時間: 2022-7-7 20:12

香港政策已經好明顯,香討清零盲毛仲唔肯面對現實
作者: tkglobe     時間: 2022-7-7 20:12

引用:
原帖由 天下唯一 於 2022-7-7 20:04 發表
再唔禁堂食,後果堪虞
相信唔會再行返舊路
作者: 遮打哥     時間: 2022-7-7 20:15

不是超過9成打左針,點解仲會爆疫
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 20:15

引用:
原帖由 tkglobe 於 2022-7-7 20:12 發表

相信唔會再行返舊路
有咩新橋??
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 20:16

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-7-7 20:15 發表
不是超過9成打左針,點解仲會爆疫
你仲未醒?!
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 20:17

引用:
原帖由 gn00260418 於 2022-7-7 20:12 發表
香港政策已經好明顯,香討清零盲毛仲唔肯面對現實
班盲毛唔敢再鳩噏「全民強檢」, 已算有進步!!
作者: 鼠貓     時間: 2022-7-7 20:17

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 18:39 發表

冇法架啦,2年嚟差多唔對外冇收入,可惜林鄭在第二、三波時唔清零,今時今日清零的話政府未必肯頂住咁多商家的賠償。
作者: 鼠貓     時間: 2022-7-7 20:21

引用:
原帖由 Alcohol618 於 2022-7-7 20:00 發表
打唔打針都中架啦

而家打針係為左個19通行證
打咗就減少嚴重喎,其實BA2之後已經對發育完全的後生健康人士冇乜太大影響,係對老弱病殘影響最大。
通行證冇用,都唔知整嚟做乜,阻住進入。
作者: Jackishere     時間: 2022-7-7 20:22

沒完沒了
作者: 鼠貓     時間: 2022-7-7 20:22

引用:
原帖由 74x 於 2022-7-7 19:38 發表

楂乜波?
你有乜波就揸乜波,唔使我教呀
作者: hawker     時間: 2022-7-7 20:22

相信政府係度評估统計緊個症狀比例,如果1日1萬宗得小量嚴重,都唔會亂做擾民經濟嘅事啦。。。。。
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 20:25

引用:
原帖由 hawker 於 2022-7-7 20:22 發表
相信政府係度評估统計緊個症狀比例,如果1日1萬宗得小量嚴重,都唔會亂做擾民經濟嘅事啦。。。。。
學泰國, 宣佈COVID-19為流行病算啦;香港仲繼續無限loop, 為乜?!
作者: Startalk88     時間: 2022-7-7 20:26

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-7-7 19:23 發表

黃官子女要放暑假回港呀~
黃官去死啦
必須封機場
作者: smallcannon2002     時間: 2022-7-7 20:27

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-7 20:17 發表

冇法架啦,2年嚟差多唔對外冇收入,可惜林鄭在第二、三波時唔清零,今時今日清零的話政府未必肯頂住咁多商家的賠償。
所以而家政府咪弱勢囉, 要搞到買的商家佬怕。商家佬自己做生意, 有賺有蝕就梗㗎, 做生意點會包賺? 商家佬自己認為做唔掂, 咪執左佢, 冇人迫佢地做落去, 而家政府咁樣放寬, 即係攞無辜市民健康嚟教飛, 尤其是的老人家, 之前第二同第三波疫情, 都係外來输入引起。
作者: 藍痴瘋     時間: 2022-7-7 20:31

咁有幾多重症?
作者: 遮打哥     時間: 2022-7-7 20:31

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-7-7 20:16 發表

你仲未醒?!
我無打針,一定唔會有事
作者: 遮打哥     時間: 2022-7-7 20:32

引用:
原帖由 藍痴瘋 於 2022-7-7 20:31 發表
咁有幾多重症?
無打針,無重症
作者: 遮打哥     時間: 2022-7-7 20:32

引用:
同無打針,咪一鳩樣?
作者: tkglobe     時間: 2022-7-7 20:33

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 20:27 發表

所以而家政府咪弱勢囉, 要搞到買的商家佬怕。商家佬自己做生意, 有賺有蝕就梗㗎, 做生意點會包賺? 商家佬自己認為做唔掂, 咪執左佢, 冇人迫佢地做落去, 而家政府咁樣放寬, 即係攞無辜市民健康嚟教飛, 尤其是的老人家, 之前第二同第三波疫情, 都係外來输入引起。
唔係買商家佬怕,而係繼續咁落去好多市民都會受影響,打工仔冇工開,一個惡性循環,而家政府就係知道唔可以再咁樣落去
作者: Kimberry_     時間: 2022-7-7 20:37

天熱街上唔少人除口罩,一路行一路食煙嘅都唔少
作者: smallcannon2002     時間: 2022-7-7 20:37

引用:
原帖由 tkglobe 於 2022-7-7 20:33 發表

唔係買商家佬怕,而係繼續咁落去好多市民都會受影響,打工仔冇工開,一個惡性循環,而家政府就係知道唔可以再咁樣落去
唔好再攞呢的嚟做借口啦, 防疫左咁耐, 香港有冇餓死過一個人? 而家只有個個都話唱定外幣, 諗住遲的去旅行, 香港人點會唔掂。刁民就係咁, 只係諗住吃喝玩樂, 但係一有事就喊生喊死, 但係最慘而家政府又要向刁民屈服, 而家可以做嘅, 只有自求多褔。
作者: seiyachan     時間: 2022-7-7 20:41

全民下月打第四針 😂😂😂
作者: tkglobe     時間: 2022-7-7 20:42

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 20:37 發表

唔好再攞呢的嚟做借口啦, 防疫左咁耐, 香港有冇餓死過一個人? 而家只有個個都話唱定外幣, 諗住遲的去旅行, 香港人點會唔掂。刁民就係咁, 只係諗住吃喝玩樂, 但係一有事就喊生喊死, 但係最慘而家政府又要向刁民屈服, 而家可以做嘅, 只有自求多褔。
係呀,你自己求多福啦,唔通好多人頂唔順又話俾你知,呢個唔係藉口而係事實,你要做自私嘅防疫L係你嘅事,唔好阻住大部份人生活
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-7-7 20:43

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-7 20:37 發表

香港主流民意是反對躺平!
精準封城動態清零是唯一活路

希望李長官和盧局長聽到民意
作者: lctj9     時間: 2022-7-7 20:44

作者: seiyachan     時間: 2022-7-7 20:46

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2022-7-7 18:16 發表
有95%人接種疫苗,即係話第六波最壞都只有5%感染
😂😂😂😂
Prof. Sucharit Bhakdi "疫苗"未出就一早警告左根本唔會防到感染仲警告會有血栓等副作用(官方同藥廠開頭唔認又扮唔知最後你有眼睇), 但就被所有谷歌及社交平台及媒體及官方禁言滅聲, 原本係退休教授突然被打成異教邪說。

作者: LEE1989     時間: 2022-7-7 20:47

爆硬,我話嘅
作者: fcw99     時間: 2022-7-7 20:48

一講通關消息就會爆升,心照啦
作者: 74x     時間: 2022-7-7 20:48

引用:
原帖由 seiyachan 於 2022-7-7 20:41 發表
全民下月打第四針 😂😂😂
盧局長未必學上手谷針

大陸果套不强制打針,但要二三日一檢,否則唔比搭車入商埸
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-7-7 20:50

引用:
原帖由 tkglobe 於 2022-7-7 20:42 發表

係呀,你自己求多福啦,唔通好多人頂唔順又話俾你知,呢個唔係藉口而係事實,你要做自私嘅防疫L係你嘅事,唔好阻住大部份人生活
今日光天白日, 銅廣二期提款機客被劫兩萬元, 反映社會上有一撮人, 已被逼「挺而走險」啦!!
作者: seiyachan     時間: 2022-7-7 20:52

引用:
原帖由 74x 於 2022-7-7 20:48 發表

盧局長未必學上手谷針

大陸果套不强制打針,但要二三日一檢,否則唔比搭車入商埸
一樣on9
PCR pandemic
驗得多"個案"自然成比例地多 😂😂

圖片附件: Screenshot_20220302_134105.jpg (2022-7-7 20:55, 182.57 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20220707_210019.jpg (2022-7-7 21:01, 145.22 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20220707_205933.jpg (2022-7-7 21:01, 206.46 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: tkglobe     時間: 2022-7-7 20:55

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-7-7 20:43 發表

香港主流民意是反對躺平!
精準封城動態清零是唯一活路

希望李長官和盧局長聽到民意
新政府上台就即刻放寬,擺明就係順應民意,大部份人之前都係反對關閉處所
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2022-7-7 20:57

聽住先,唔好咁快開心住