標題: 張學友強調愛國愛港 無法理解「香港加油」變成愛國標準「禁語」 - 20220703 - SHOWBIZ [打印本頁]

作者: Myavbuddy     時間: 2022-7-3 18:56

張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。

黑暴真係攪到正正常常一句香港加油都變左黃人象徵, 支持張學友!唔好被網暴曲解原意!
奧運期間大家叫香港加油!唔通又係黃人咩

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/ldy/showbiz/latest/20220703/1656841503818/張學友強調愛國愛港-無法理解「香港加油」變成愛國標準「禁語」

圖片附件: mobile_1.jpg (2022-7-3 18:56, 61.18 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 飛劍龍     時間: 2022-7-3 18:58

瓜田李下
作者: tinnit     時間: 2022-7-3 19:00

張學友 我心目中的歌聖.
作者: 鑊鑊甘     時間: 2022-7-3 19:01

黃色同黑色都唔係曱甴專用

我要重奪黃、黑色、雨傘標誌同香港加油口號
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 19:02

魚港藝人講政治只會自取其辱,想在中國賺錢,南蠻子必須修習道德文化…
作者: kw_lam     時間: 2022-7-3 19:31

「香港人加油」係被選為最難聽黑暴用語,唔係「香港加油」
作者: wk221ab     時間: 2022-7-3 19:32

走火入魔
作者: snooboy     時間: 2022-7-3 19:35

怪就怪黑暴用呢句做口號 😒
作者: walkera2006     時間: 2022-7-3 19:36

BNOers 揸柚
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-7-3 19:37

相信張學友係真心愛國愛港,我支持佢
作者: cantona777     時間: 2022-7-3 19:37

中國,行毛澤東路線
作者: 用咩戶名呀     時間: 2022-7-3 19:38

可想而之啲黑暴冚家剷幾咁撚乞人憎!
作者: falconV8     時間: 2022-7-3 19:39

支持學友。 
作者: 後天平平達人     時間: 2022-7-3 19:42

冇辦法,改用第二句!被人騎劫咗
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-7-3 19:42

每當變幻時
便知時光去
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 19:42

學友係愛國既,點都好過某天王,明明自己係內地出生,但又高調賣黃
作者: daniel47877     時間: 2022-7-3 19:43

著黑衫
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 19:44

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 19:42 發表
學友係愛國既,點都好過某天王,明明自己係內地出生,但又高調賣黃
果件同老豆一齊上天使
作者: 習大大飽點     時間: 2022-7-3 19:49

一個個偽員訪問做自白。
日後如發現表裡不一。呢段片就拎返出來揪稱。
亞爺高招!

但歌神也成精了,講野四平八穩、不溫不火。

作者: democrazyboy     時間: 2022-7-3 19:49

學友冇錯,愛唔愛國不是某些人可以界定,鷄蛋裡挑骨頭最乞人憎。
作者: 理+誠     時間: 2022-7-3 19:50

「香港加油」呢句說話本身並無問題,但當你加入某啲hidden meaning,就有問題嘞。
正如「小心啲呀𡃁仔」、「睇路呀𡃁仔」,說話本身無問題,但當你加入恐嚇意味,就有問題嘞。
作者: robsonbeckham     時間: 2022-7-3 19:53

正氣歌神
作者: democrazyboy     時間: 2022-7-3 19:54

以我嘅經驗,有啲表現好積極狂熱嘅反而可能是美國間諜。
作者: 蘇屈     時間: 2022-7-3 19:55

如果講「中國香港加油」就冇問題,掂晒!
作者: 夜來人     時間: 2022-7-3 19:56

學曾志偉 喊住講愛國啦!
作者: 前插後抽     時間: 2022-7-3 19:57

歌神你唔明架啦 而家d大陸人同香討低能愛國者玻璃心太脆,郁d就辱華架啦 香港加油真係無問題喎

作者: 蠢係要死     時間: 2022-7-3 19:59

黑暴都收晒皮啦~
中國香港,加油!!!!
哈哈,吹咩黃畜!
作者: democrazyboy     時間: 2022-7-3 20:00

香港已經是愛國者治港,現在最須要的是港人要團結建港,顏色不是永恆的,黃會變藍藍會變黃,人生就是多變,某些人以攻擊別人撈取政治本錢最可恨,愛國要實實在在。
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-7-3 20:00

支持學友,大把錢講嘢特別智慧

作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-7-3 20:03

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
張學友早前接受內地央視訪問談香港回歸25周年,他在片段中以廣東話說︰「香港過去25年經歷過好多高高低低、起起跌跌,但係因為我係同呢個城市一齊成長,我喺度出生,喺呢度長大。我仍然都相信呢個城市,希望呢個城市變成一個比以前更加好嘅城市,香港加油!」學友被內地網民指他在片中未提「回歸」、「祖國」字眼,結果引起爭議。央視後來刪除了有關片段,有網民估計與學友在片中的言詞,如「香港加油」有關。
...
咁你地唔正常咁曲解冇L計架
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-7-3 20:03

以前聽到香港加油好感動…自從黑暴用呢句之後聽到想作嘔班趴街叫外國制裁香港…砸、燒、堵、打爛晒香港然後拍拍蘿友走咗去仲夠膽話好撚愛香港
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 20:06

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-7-3 20:00 發表
香港已經是愛國者治港,現在最須要的是港人要團結建港,顏色不是永恆的,黃會變藍藍會變黃,人生就是多變,某些人以攻擊別人撈取政治本錢最可恨,愛國要實實在在。
家有家規,上央視講土話不是別具一格。他如不懂普通話,就別獻醜為妙
作者: touya08     時間: 2022-7-3 20:11

引用:
原帖由 Myavbuddy 於 2022-7-3 18:56 發表
...
香港加油係無問題,只要唔係港獨果款「香港扭轉加油」同黑色字體就無問題
作者: 曲明     時間: 2022-7-3 20:11

將藍人分成兩邊,係黃人新一波策略,我幾時都覺黃人手段好高明
三年前政府都想將黃人分化成激進暴力派與和理非派,可惜失敗
所以,唔打加超,繼續打林鄭派,拉倒明日大嶼係最終目的,牙擦李又笑到最後 .....
將林鄭派講成黃皮白心,藍營就會分化,呢招毛主席都用過嚟打國民政府
將藍營槍頭唔係對住四大地產商,改為對付自己人,你話呢招高唔高?
作者: 今天熱情的作業     時間: 2022-7-3 20:12

我地正常香港普通市民講梗係無問題啦,但係黃畜閪曱甴講就唔撚得,呢班撚樣立心不良
作者: mega-box     時間: 2022-7-3 20:12

香港而家環境就係咁, 唔准反對...
以前就唔准讚成...

黃衛兵變成紅衛兵既年代...
一個極端走向另一個極端.....

非黃非藍既真正香港人就最慘, 經歷兩個極端思想年代....
作者: peter925     時間: 2022-7-3 20:13

語言文化會在社會演化中出現不同理解及接納度,變咗就係變咗返不了頭。
作者: dylan_l     時間: 2022-7-3 20:13

既然慶祝香港"回歸", 用香港加油,有咩問題?
唔通用中國加油咩?

中華民族愛國成癮
作者: rayhome99     時間: 2022-7-3 20:16

引用:
...
香港由亂到治,香港確實需要加油,撥亂反正。
作者: 一家團聚     時間: 2022-7-3 20:16

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-7-3 20:12 發表
以前就唔准讚成...

Agger 
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-7-3 20:17

仲駁咀?錯就要認,打要企定
建議中央將張學友列為劣跡藝人
黃人滾出中國!
作者: hellohello0300     時間: 2022-7-3 20:17

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-7-3 19:00 發表
歌神
作者: peter925     時間: 2022-7-3 20:17

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-7-3 20:13 發表
唔通用中國加油咩?

中華民族愛國成癮
有無問題唔咪你個人定義,唔識政治嘅可以藉口自己童言無忌,成熟啲嘅就會知乜野場合可以講乜嘢話。
作者: hellohello0300     時間: 2022-7-3 20:18

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-3 19:02 發表
魚港藝人講政治只會自取其辱,想在中國賺錢,南蠻子必須修習道德文化…
你去中國最北發展,來香討仲乜,儍人
作者: hellohello0300     時間: 2022-7-3 20:18

走火入魔x2
作者: peter925     時間: 2022-7-3 20:19

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-7-3 20:16 發表

香港由亂到治,香港確實需要加油,撥亂反正。
可以叫香港努力啫,香港必勝又得,公衆場合點解要講啲有陰影嘅話呢。
作者: 曲明     時間: 2022-7-3 20:20

提及"黑暴"
文中5次提及"中國人"
應該可以成功洗底
城城,黎明都要學下
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 20:20

引用:
原帖由 hellohello0300 於 2022-7-3 20:18 發表

南蠻子心存怨恨氣不忿,總想借機攪事,終歸自取其辱

我上鄉土,屌黃畜為樂
作者: 城市民工     時間: 2022-7-3 20:20

有時都覺得好無癮,網民上綱上線,愛國市民都好疲累,多得微博粉紅大v唔少
作者: luckyma     時間: 2022-7-3 20:20

香港加油=愛國愛港 
作者: Michael007189     時間: 2022-7-3 20:21

等你再開演唱會,學友加油!
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 20:21

引用:
原帖由 hellohello0300 於 2022-7-3 20:18 發表

叫佢下次跑數咪撚返大陸
作者: 9個正理想     時間: 2022-7-3 20:22

引用:
原帖由 cantona777 於 2022-7-3 19:37 發表
中國,行毛澤東路線
根本就係.新乜撚時代社會主義啊.
作者: joeho173     時間: 2022-7-3 20:22

如果張是愛國,點解無出席香港回歸祖國25週年晚會??
作者: bizza     時間: 2022-7-3 20:23

引用:
...
兩邊都小氣的, 而家講到明唔撐黑暴, 又會有好多香港人憎佢
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-7-3 20:24

有冇人知姓張呢條友點解要穿著好似單眼骷髏頭骨的T-shirt拍片???
你老味姓張呢條柒碌著呢件衫拍片慶香港回歸, 究竟佢係攞景定贈慶???
作者: hwwong     時間: 2022-7-3 20:24

是否真心愛國愛港, 應該是發自內心本質及行動的... 口講什麼愛與不愛, 都未必是真心真意... 時間與行為會證實一切的...

家陣好多偽藍偽愛國愛港物體, 經常從一些知名人士的說話中挑骨頭來製造分化及矛盾衝突, 目的就是要讓一眾知名人士不再高調表明自己是什麼立場, 從而達到牠們製造香港其實很少名人是支持中國及香港政府的假象, 牠們的心腸真的很邪惡及歹毒...
作者: eliskw2000     時間: 2022-7-3 20:25

無法理解? 人地叫加油係指推翻政府喎,張學友唔好扮唔知啦好唔好。
作者: 害羞的すわわ     時間: 2022-7-3 20:25

引用:
原帖由 joeho173 於 2022-7-3 20:22 發表
如果張是愛國,點解無出席香港回歸祖國25週年晚會??
突破盲腸!
建議中央把張、郭、黎三人都列為劣跡藝人
作者: bike123     時間: 2022-7-3 20:26

引用:
...
你只蟑螂又想扇动曱甴出来?
作者: DocHolliday     時間: 2022-7-3 20:27

引用:
原帖由 snooboy 於 2022-7-3 19:35 發表
怪就怪黑暴用呢句做口號 😒
就好似make America great again 呢句野喺美國一樣。 一講MAGA人地就當你係極右侵粉。
作者: waiwaid     時間: 2022-7-3 20:27

引用:
...
黑暴禍害香港文化
最好全港藝人聯署香港加油袪除黑暴
作者: supermista     時間: 2022-7-3 20:28

上海加油 武漢加油 就冇問題

香港加油就有問題
作者: 甜美高雅的甘草     時間: 2022-7-3 20:28

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-7-3 19:31 發表
突破盲腸
作者: 呢個奔放的樓盤     時間: 2022-7-3 20:28

啲人玻璃心啫,有妄想被害症
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-7-3 20:29

姓張呢條柒碌著件單眼骷髏頭骨的T-shirt, 再配上[香港加油], 究竟佢有乜撚嘢居心???
作者: wwlcsm     時間: 2022-7-3 20:29

有d極端愛國者真係難服侍
作者: tamadabi     時間: 2022-7-3 20:31

要怪就怪班死黃狗
作者: chairmannone

作者: tim06162003     時間: 2022-7-3 20:32

我覺得佢個心係淺黄,但唔想放棄內地市塲,一定要中立,冇政治觸角,佢可以學城城,物野唔講,唔撑唔反。
作者: bigbig69     時間: 2022-7-3 20:32

又一隻老曱甴
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-7-3 20:33

引用:
原帖由 supermista 於 2022-7-3 20:28 發表
上海加油 武漢加油 就冇問題

香港加油就有問題
因為大陸人講[上海加油, 武漢加油], 係手揮五星國旗.
香港曱甴鳩叫[香港加油], 就係掟埋汽油彈.
作者: 習大大飽點     時間: 2022-7-3 20:33

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-3 20:06 發表

家有家規,上央視講土話不是別具一格。他如不懂普通話,就別獻醜為妙
廣東話在聯合國已經定為語言了。
在為中國人要自豪的說。
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2022-7-3 20:33

刷鞋都唔識刷
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-7-3 20:33

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-7-3 20:12 發表
以前就唔准讚成...

每當變幻時
便知時光去
作者: MarkIV     時間: 2022-7-3 20:34

多L餘!點解只係曱甴可以講呢句?
作者: imad     時間: 2022-7-3 20:34

引用:
...
最憎呢班愛人民幣 唔愛國既偽人

香港加油 有問題, 前面加中國 2個字 你講唔講出口?
作者: democrazyboy     時間: 2022-7-3 20:34

香港加油就係意味鼓吹港獨,有啲小粉紅話因為唔提全名中國香港,咁我想問吓中共在香港嘅外圍組織民主建港聯盟不也是港獨組織嗎?理論上來講應該叫民主建設中國香港聯盟喎,係唔係要拉哂民建聯啲人?
作者: 冇腦宅男抵殺

作者: 智若愚     時間: 2022-7-3 20:34

的而且確,俾YC污染晒。
作者: 明玉九垂天     時間: 2022-7-3 20:35

引用:
原帖由 習大大飽點 於 2022-7-3 20:33 發表

在為中國人要自豪的說。
曱甴聯合國.
作者: niki885     時間: 2022-7-3 20:35

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-7-3 19:31 發表
其实加中國兩字变成中国香港加油,就唔使比黄人騎劫,又可反映學友爱國情懷,央视一定唔會cut
作者: 一昔如環     時間: 2022-7-3 20:36

由D曱甴講,【香港人加油】難聽過粗囗。😷
作者: 習大大飽點     時間: 2022-7-3 20:36

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-7-3 20:13 發表
唔通用中國加油咩?

中華民族愛國成癮
大大在演講都用「回歸」字眼。
但班擦鞋友仍覺得…..
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 20:37

引用:
原帖由 習大大飽點 於 2022-7-3 20:33 發表

在為中國人要自豪的說。
你叫佢去聯合國賣唱,大把尾金食過世。咪撚再返大陸討乞!
作者: discuss-5     時間: 2022-7-3 20:37

比D廢物用壞咗
作者: 習大大飽點     時間: 2022-7-3 20:38

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-3 20:37 發表

你叫佢去聯合國賣唱,大把尾金食過世。咪撚再返大陸討乞!
作為中國人,中國有兩種語言在世上普及,是自豪的。
何必要自貶自暴自棄?
作者: 一昔如環     時間: 2022-7-3 20:38

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-3 19:02 發表
咪系,跟洋鬼子①齊吠咪得囉。😷
作者: 山邊委屈的老闆     時間: 2022-7-3 20:39

香港人一向都係靠自己
作者: 天下唯一     時間: 2022-7-3 20:41

佢不嬲都係黃人
作者: 養和院彎     時間: 2022-7-3 20:41

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-7-3 19:00 發表
啱,歌乜都得,就係唔可以叫歌神,
歌神只得一個。
作者: lamlampeter1     時間: 2022-7-3 20:42

有D用詞用語被廣泛用於某隱藏意思,就唔好亂用!
如我問侯你全家!
祝你含家富貴
作者: niki885     時間: 2022-7-3 20:42

引用:
...
只要加上中國兩個字,即(中国香港加油),就唔怕小黄人騎劫,學友又可顯示其爱国心,央视也不可能剪走。
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 20:42

引用:
原帖由 習大大飽點 於 2022-7-3 20:38 發表

作為中國人,中國有兩種語言在世上普及,是自豪的。
何必要自貶自暴自棄?
港燦老是魚毛輪廁
作者: 黄金工程☀️     時間: 2022-7-3 20:43

引用:
...
已經唔畀學友做某個手勢, 已嚴重影響學友歌唱時運用的力度
作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2022-7-3 20:43

要怪就怪班黑爆

一邊掟汽油彈一邊叫香港加油
作者: lobstersoup     時間: 2022-7-3 20:43

好心d大陸人唔好咁玻璃心啦
作者: ufo2018     時間: 2022-7-3 20:44

香港加油唔係任何人專利
我愛國愛港香港加油
作者: @海東青     時間: 2022-7-3 20:46

引用:
原帖由 niki885 於 2022-7-3 20:42 發表

只要加上中國兩個字,即(中国香港加油),就唔怕小黄人騎劫,學友又可顯示其爱国心,央视也不可能剪走。
央視刪片都係幫佢另辟財路啫,跪安,滾吧…
作者: lobstersoup     時間: 2022-7-3 20:46

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2022-7-3 20:43 發表
要怪就怪班黑爆

一邊掟汽油彈一邊叫香港加油
佢地係叫「香港人加油」同埋「我地好L中意香港」