標題: 俄烏戰爭怎收場?基辛格談3個方案 [打印本頁]

作者: johnlong18     時間: 2022-7-3 08:36

美國前國務卿基辛格(Henry Kissinger)在接受《旁觀者》(Spectator)記者採訪時說,烏克蘭危機可能會以三種方式結束。《旁觀者》在7月2日刊出基

瓜所講嘅三種方案都唔係俄佬會接受的,俄佬接受的只有一種方式,那就是徹底控制烏黑爛!這當然包括分裂烏黑爛。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/787991/俄烏戰爭怎收場-基辛格談3個方案
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 08:39

我估最終的結局係類似南北韓狀態
作者: gogoaway     時間: 2022-7-3 08:51

等到烏民醒覺把司鷄烏奸拉下馬就會係收場日子
作者: 4ichicken     時間: 2022-7-3 08:57

引用:
原帖由 gogoaway 於 2022-7-3 08:51 發表
等於當年叫中国人民要将毛蔣拉下馬,捧汪精衛上台一樣,你咁恩维,真漢奸也
作者: 心即性.性即是道     時間: 2022-7-3 08:58

證明美國借烏克蘭東擴來對付俄羅斯是失敗收場
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-7-3 09:09

先攪清楚俄羅斯發源地其實在烏克蘭,而現今烏克蘭許多土地其實係蘇聯分裂才有的,而居住在這些土地上的許多人其實是俄羅斯人
作者: gogoaway     時間: 2022-7-3 09:10

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 08:57 發表

等於當年叫中国人民要将毛蔣拉下馬,捧汪精衛上台一樣,你咁恩维,真漢奸也
你有病, 真黃絲曱甴也
我愛國愛港, 中國好香港更好。

作者: lam_km     時間: 2022-7-3 09:17

谁急着要结束战争?
作者: 4ichicken     時間: 2022-7-3 09:18

引用:
原帖由 gogoaway 於 2022-7-3 09:10 發表

你有病, 真黃絲曱甴也
我愛國愛港, 中國好香港更好。
俄烏戰争関你地差事咩,我国從不干預外国事務,你連祖国政策都吾跟,談什麼爱国,我看你只是披上蓝皮的真漢奸!

作者: lam_km     時間: 2022-7-3 09:18

欧洲的冬天很难过,九月天气就开始冷了!
作者: ifung5     時間: 2022-7-3 09:21

老基,現在的尾角不是你當年的尾角,方案不是你講點就點
作者: bigasss     時間: 2022-7-3 09:22

烏已經係歐美嘅大包伏,剩返嘅嘢都唔多,談判分治已經係最佳嘅結局
作者: bensonchow     時間: 2022-7-3 09:46

司機當選唔夠半年民望趺到淨得30%唔夠,唔係俄佬開戰佢一早落左台喇
作者: 十月土山     時間: 2022-7-3 09:46

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-7-3 09:09 發表
先攪清楚俄羅斯發源地其實在烏克蘭,而現今烏克蘭許多土地其實係蘇聯分裂才有的,而居住在這些土地上的許多人其實是俄羅斯人
一話講晒,俄羅斯要收回祖家(基輔/烏克蘭),這才是正常的结果✌️✌️✌️😁😁😁
作者: krolik     時間: 2022-7-3 09:57

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-7-3 09:09 發表
烏克蘭即係小俄羅斯,所有烏克蘭人都係俄羅斯人
作者: 市民甲     時間: 2022-7-3 10:07

引用:
原帖由 gogoaway 於 2022-7-3 08:51 發表
話被俄軍攻擊,詐死整容到歐美機會率多
作者: s336990     時間: 2022-7-3 10:39

第2、3版本基本無咩可能出現
投放咁多資源落去,又打咗咁耐,受嘅靶都受曬
交返佔領嘅地區出嚟?
食懵咗呀?

作者: s336990     時間: 2022-7-3 10:41

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 09:18 發表

俄烏戰争関你地差事咩,我国從不干預外国事務,你連祖国政策都吾跟,談什麼爱国,我看你只是披上蓝皮的真漢奸!
做咩啫
烏克蘭輸咗你就唔想提,仲唔想人地提呀?

作者: 4ichicken     時間: 2022-7-3 10:46

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-3 10:41 發表

做咩啫
烏克蘭輸咗你就唔想提,仲唔想人地提呀?
不干預別国事務乃国策,不跟党路線的藍皮曱甴要收聲
作者: grayseries     時間: 2022-7-3 10:47

以目前情況,是對中國最佳.
俄佬被拖住,不能不依靠中國而進一步讓利.
俄佬不能快速攻陷烏國,底牌一露,中俄邊境安全矣,
畢竟強鄰在旁,以前亦侵占了中國不少土地.

所以我一直認為,最佳的情況不是烏克蘭速敗,是能拖住俄佬!
而付出拖住佢地代價既國家,係美國為首的西方國家.
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-7-3 11:06

引用:
原帖由 krolik 於 2022-7-3 09:57 發表

烏克蘭即係小俄羅斯,所有烏克蘭人都係俄羅斯人
司機係猶太人
作者: 風起雲湧浪     時間: 2022-7-3 11:08

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-3 10:39 發表
第2、3版本基本無咩可能出現
投放咁多資源落去,又打咗咁耐,受嘅靶都受曬
交返佔領嘅地區出嚟?
食懵咗呀?
俄國都可以提方案
北約退回蘇聯解體時狀況

第二方案
北約解散
作者: 怪物公司     時間: 2022-7-3 11:17

因為尾國疫情嚴重同埋反送中
搞到全球民不聊生
作者: wwwvv0701     時間: 2022-7-3 11:18

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 08:57 發表

哦!烏雞生死與香港無關...
中國一黨專政,1億黨員全部係社會精英,用科學治國,發展一日千里,帶領14億國民脫貧,我身為中國人,都感到光榮!
作者: 丫巴癲     時間: 2022-7-3 11:23

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-7-3 08:36 發表
美國前國務卿基辛格(Henry Kissinger)在接受《旁觀者》(Spectator)記者採訪時說,烏克蘭危機可能會以三種方式結束。《旁觀者》在7月2日刊出基

應該有政變
作者: Versailles     時間: 2022-7-3 11:25

呢個中囯老朋友 愈老愈胡里胡塗
作者: miumiutravel     時間: 2022-7-3 11:26

引用:
有美國搞事托廢人做領導傀儡, 点會拉落馬
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2022-7-3 11:28

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-7-3 08:36 發表

俄羅斯可接受的條件,分割烏克蘭,不可加入北約!沒有其他,這是維一條件!
作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2022-7-3 11:29

戰爭打多一兩年睇下會點
作者: 平常的人     時間: 2022-7-3 11:30

基佬己經老人痴呆啦!乜3個方案啫?方案只有一個,就係俄佬絕對控制烏黑爛❗
作者: keung1997     時間: 2022-7-3 11:32

順手拖垮歐洲和美國的經濟!
作者: 平常的人     時間: 2022-7-3 11:33

引用:
原帖由 Versailles 於 2022-7-3 11:25 發表
己經老人痴呆朝不保夕
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-7-3 11:34

引用:
原帖由 lam_km 於 2022-7-3 09:18 發表
從未如此想快d入冬
作者: gerson161     時間: 2022-7-3 11:37

基辛格始終係尾國人,諗嘅嘢都係從尾國思維出發
作者: supertom123     時間: 2022-7-3 11:39

好簡單問題, 停戰邊個國家受益? 一路打唔停邊個受益, 同埋衣家西方國家通脹高企, 佢地覺得唯一可以解決通脹就係不斷推高通脹.

戰爭總會有停止既一日, 就係烏仔被揸乾揸掙既時候, 再無油水, 到時候就會停. 呢個世界愈來愈小政治家, 反而政棍愈來愈多.
作者: montejo     時間: 2022-7-3 11:40

引用:

講事實……阿媽係女人
作者: montejo     時間: 2022-7-3 11:40

引用:

嗰個係偽政權喎!

作者: 17698lam     時間: 2022-7-3 11:42

其實得一個方案,烏要消失。一半烏還幾世都找不到數人民最後回歸俄,而歐梗係不想烏消失錢又冇糧又冇通漲可以去到百年高一遇。
作者: 我係Miss大佬     時間: 2022-7-3 11:44

冬天來到時,烏克蘭好快玩完
作者: aa1234bbb     時間: 2022-7-3 11:45

快啲和談 減少死傷 才是正道
作者: afternoon     時間: 2022-7-3 11:49

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-3 11:40 發表

嗰個係偽政權喎!
澤司機基本上都係美國控制的偽政權,歐美出軍火借烏克蘭人嘅性命去打俄軍,自己唔出手,烏軍基本上同偽軍無大分別
作者: gto1234     時間: 2022-7-3 11:49

仲有第四方案就係烏克蘭滅國,司機上吊!
作者: manhong1128     時間: 2022-7-3 11:54

引用:
原帖由 johnlong18 於 3-7-2022 08:36 發表

嘿嘿,繼續打咀炮無用嘅,人家 Russia 怕你有毛咩,拉鋸戰睇下邊個死得快 D 同佢一齊陪葬,歐美嘅人民就快會凍撚死
作者: chan198999     時間: 2022-7-3 11:55

引用:
原帖由 grayseries 於 2022-7-3 10:47 發表
以目前情況,是對中國最佳.
俄佬被拖住,不能不依靠中國而進一步讓利.
俄佬不能快速攻陷烏國,底牌一露,中俄邊境安全矣,
畢竟強鄰在旁,以前亦侵占了中國不少土地.

所以我一直認為,最佳的情況不是烏克蘭速敗,是能拖住俄佬!
而付出拖住佢地代價既國家,係美國為首的西方國家.
不會,俄羅斯還需要中國打贏歐美世界霸權。
作者: kwma     時間: 2022-7-3 11:57

引用:

咁撚高調、分分钟比拜灯抽后算脹鬧佢同泥黑鬆當年放生天朝、E+大个仔唔聽老尾話
作者: bonod     時間: 2022-7-3 12:02

美國會盡財力物力令俄烏戰爭打落去, 歐洲無會奈跟美國指揮, 俄羅斯會奉陪到底必要時將戰事升級, 烏克蘭係過河卒無得返回頭, 越走得前越無價值, 戰爭停止唯有等到烏克蘭兵盡糧絕
作者: WitGame     時間: 2022-7-3 12:05

基老(尊敬的稱呼)推測的三个方案都不可能發生。
方案(1),現俄已占領了烏東,烏拒絕和談。戰場優勢在俄,俄當然會乘胜追擊全占烏和廢了烏軍戰鬥力,所以俄軍不會停。
方案(2),單靠鳥根本冇資源及能力反胜,更或是收回克里米亞。
方案(3),俄用一百多天,花費大量人力物力,死傷無一放……絕不會讓回已占領的烏東。

所以講基老的三個方案是不會發生的。
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2022-7-3 12:05

普京慢慢同你玩,睇你冬天点過
作者: WitGame     時間: 2022-7-3 12:05

引用:

基老(尊敬的稱呼)推測的三個方案都不可能發生。
方案(1),現俄已占領了烏東,烏拒絕和談。戰場優勢在俄,俄當然會乘勝追擊全占烏和廢了烏軍戰鬥力,所以俄軍不會停。
方案(2),單靠鳥根本冇資源及能力反勝,更或是收回克里米亞。
方案(3),俄用一百多天,花費大量人力物力,死傷無一放……絕不會讓回已占領的烏東。

所以講基老的三個方案是不會發生的。
作者: 幪面超人     時間: 2022-7-3 12:06

戰敗者有屁資格提出方案
作者: krolik     時間: 2022-7-3 12:06

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-7-3 11:06 發表

司機係猶太人
所以佢唔care大俄羅斯人同小俄羅斯人同一民族互相殘殺
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-7-3 12:09

睇左基輔淪陷先
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2022-7-3 12:11

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 10:46 發表

你咪L自大啦,我地黃屍有乜能力干預別國內政?。。。
作者: windwater68     時間: 2022-7-3 12:11

引用:

兩成烏地太保守,如果無五成俄軍未必滿足,因為現在俄軍已可快速攻佔全烏唔理聯軍在烏死活。😅
作者: singsingbaby     時間: 2022-7-3 12:15

引用:

聶伯河 為界 基庫及以西 為烏克蘭。

這應該是俄羅斯目標。完全控制亞速海 接克里米亞,加強黑海控制能力。
作者: WitGame     時間: 2022-7-3 12:16

基老(尊敬稱呼)應該加多個先決條件或叫變量因數……即是時間,今年冬天一到,歐盟豬國面對嚴重的斷天然氣斷石油,歐豬國政棍必然會迫澤連斯基上吊,自行了斷,棄械投降,簽城下之盟……屈辱性和約。
作者: nikonlee     時間: 2022-7-3 12:18

引用:

关键在人民的选择

如果当年中国人民选择支持汪精卫,不是毛泽东

肯定世界不是现在这样

所以最终点,还是乌克兰人民选择,人民要泽连司机落台,无论区系毛泽东还是蒋介石,斗一样
作者: H叔     時間: 2022-7-3 12:18

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 10:46 發表

曱甴手畜應該同主子尾蟈講,賴屎燈日日都干預其他國家
作者: s336990     時間: 2022-7-3 12:18

引用:

烏克蘭輸咗啫
做咩今日嘅我打倒昨日嘅我講乜跟黨走?

唔通以為美爹、英爹同北約輸送武器、又派人員去、又打輿論戰,以為烏克蘭贏硬,仲外圍全副身家押落烏克蘭度
點知烏克蘭唔爭氣,學曬國民黨啲嘢,搶自己國民又倒賣軍火,全副精力去搞錢,結果輸到兵敗如山倒
搞到賭外圍嘅錢輸曬
所以語無倫次?
作者: 911Hero     時間: 2022-7-3 12:19

引用:

可能老美最後覺醒,幫手打烏乞蘭
作者: ah_wil     時間: 2022-7-3 12:19

Stand with Russia
作者: 碌碌無限     時間: 2022-7-3 12:20

最後得一個結果,烏龜亡國,全數收歸俄羅斯統治,歐美要接收千萬計難民,係佢地本土興起烏國黑幫,日夜同俄黑幫係紐約同倫敦街頭駁火😂
作者: s336990     時間: 2022-7-3 12:20

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2022-7-3 11:08 發表

俄國都可以提方案
北約退回蘇聯解體時狀況

第二方案
北約解散
呢兩個真係有啲機喎

只要俄羅斯加把勁
歐洲諸國工業大崩潰,人民無能源過冬
提出解散北約唔係無得傾,起碼退回去部份地方唔係無可能
作者: -碌柚     時間: 2022-7-3 12:24

第四種
瓜分烏克蘭
作者: cwm001     時間: 2022-7-3 12:25

俄國戰略目標必然係收番烏東南部,將污黑爛變成内陸國,去工業軍事化,永遠再唔能夠威脅到俄國,軍事行動第二階段就快完成收復頓巴斯地區之後第三階段就會向敖薩德進兵
作者: think888     時間: 2022-7-3 12:29

烏將滅亡。
作者: 007kk     時間: 2022-7-3 12:31

①勾尾放手,俾烏雞投降,以後低調,但自生自减
②烏雞被分割丶消失,大熊要東,勾美要西
③大熊戰勝,全面接管烏雞,司機逃亡或被殺
作者: 風起雲湧浪     時間: 2022-7-3 12:34

引用:
原帖由 Versailles 於 2022-7-3 11:25 發表
他是站在美國利益提方案
並非胡塗
作者: Wwwlll2123     時間: 2022-7-3 12:34

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 08:39 發表
第二次世界大戰至今,只有德國人和 有智慧聯合起一個國家而越南人則用血去統一。其他國家, 一直被美/蘇俄)支佩為東西/南北分治。其實美國係想張中國分為長江分治。奈何佢低估了中國的民族性。
只要美俄私底傾掂利益關係,烏克蘭又有什麼話語權呢?
作者: cmd1503     時間: 2022-7-3 12:37

北極熊國土增加了,已經在發護照。
作者: 33444433     時間: 2022-7-3 12:44

引用:
將烏人趕去北約
作者: WitGame     時間: 2022-7-3 12:45

引用:
稱他是“中國老朋友”只是外交辭令,不用認真。
基老是專業游説客,他是代表美國最大利益。
作者: 台灣小榴槤     時間: 2022-7-3 12:46

俄羅斯一定用核彈
作者: DEFEND     時間: 2022-7-3 12:46

任何地區都要平衡,那個獨大都對世界冇好處,美國完美示範了。歐佬柒下柒下上左當!日,台,韓懵下懵下做左狗!
作者: tam_n     時間: 2022-7-3 12:46

引用:
原帖由 -碌柚 於 2022-7-3 12:24 發表
第四種
瓜分烏克蘭
波蘭分烏西,烏東獨立,或者合併入俄羅斯?
作者: wingaman     時間: 2022-7-3 13:00

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-7-3 09:21 發表
基辛格咁講係將所有可能選項講出黎,但咁講其實即係佢唔會選1或2,因1削弱北約作用,2則有開戰風險,對美國佬黎講最務實係3,爭取重回開戰前狀態,但俄佬真係啋你都有味,咁即係俄佬白白開戰而乜戰果都無取得,問題亦無解決就罷手
作者: luckluck00     時間: 2022-7-3 13:01

最終的結局,是俄要了想要的地方,其餘地方交給聯合國,讓其成為中立國,不得讓其他國家駐軍
作者: 焦急加加速神     時間: 2022-7-3 13:02

兩邊割地俾我國
作者: 雙倍雙倍     時間: 2022-7-3 13:10

引用:
原帖由 Wwwlll2123 於 2022-7-3 12:34 發表

第二次世界大戰至今,只有德國人和 有智慧聯合起一個國家而越南人則用血去統一。其他國家, 一直被美/蘇俄)支佩為東西/南北分治。其實美國係想張中國分為長江分治。奈何佢低估了中國的民族性。
只要美俄私底傾掂利益關係,烏克蘭又有什麼話語權呢?
当年美蘇都想中國分成兩半,毛泽东啋佢地都儍,话 《打过长江去》!

大家可以search呢部片 《打过长江去》睇睇
作者: 雙倍雙倍     時間: 2022-7-3 13:11

引用:
原帖由 雙倍雙倍 於 2022-7-3 13:10 發表

当年美蘇都想中國分成兩半,毛泽东啋佢地都儍,话 《打过长江去》!

淨計呢樣,毛泽东已经是国家民族嘅英雄!
作者: gg197212     時間: 2022-7-3 13:13

引用:
老美就係要俄人鬼打鬼,真滅族!
作者: Wwwlll2123     時間: 2022-7-3 13:20

引用:
原帖由 雙倍雙倍 於 2022-7-3 13:10 發表

唔好諗這批老政治家的決定,就是當年美國想聯合國接管台灣,蔣介石也不同意。至於是否蔣毛在43 天㑹談中的默契,就天曉得?政治係可以好卑鄙的。
作者: ken2431     時間: 2022-7-3 13:29

不是俄羅斯不肯收手,係美國不肯收手!
作者: bigasss     時間: 2022-7-3 13:29

烏雞其實係小菜一碟
當今三大戲肉,係臺海伊朗朝鮮
作者: mowind     時間: 2022-7-3 13:38

歐盟從美國進口天然氣首次超過俄羅斯
普京今次人財兩失

原文網址:
https://www.hk01.com/sns/article/788156
作者: ndslwii     時間: 2022-7-3 13:46

第四方案,拜登割賓州俾司機話事,喺賓州重建烏克蘭
作者: BIBIJI     時間: 2022-7-3 13:49

引用:

第四版本
俄佬佔領基輔控制整個烏克蘭,下個目標立陶宛。
作者: wongchongyang     時間: 2022-7-3 13:54

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 09:18 發表

陰國才是你的國
作者: 綠腳趾     時間: 2022-7-3 14:00

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 08:39 發表
等烏克蘭變內陸國
作者: laws168168     時間: 2022-7-3 14:07

尾國油太淫貪婪,用烏克蘭挑釁俄羅斯引發戰爭!
一切都是油太淫搞出嚟的。
作者: 愚人之石     時間: 2022-7-3 14:13

引用:

90幾碎阿伯,死開啦.

中美俄都係亞伯當政,全球就係咁嘞。
作者: 4ichicken     時間: 2022-7-3 14:29

引用:
原帖由 wongchongyang 於 2022-7-3 13:54 發表

陰國才是你的國
我一定比你愛中国,我的祖国!
你只係隻藍皮曱甴
作者: cll4793     時間: 2022-7-3 14:37

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-7-3 09:21 發表
現在的美國政客是不穿衣服的強盜,脫下人皮的畜牲。
作者: ~JW     時間: 2022-7-3 15:24

引用:
原帖由 lam_km 於 2022-7-3 09:18 發表
皇帝唔急太監急,你估鹵味國冬天難過咩,歐豬心急如焚就真
作者: 4ichicken     時間: 2022-7-3 15:25

引用:
原帖由 碌碌無限 於 2022-7-3 12:20 發表
最後得一個結果,烏龜亡國,全數收歸俄羅斯統治,歐美要接收千萬計難民,係佢地本土興起烏國黑幫,日夜同俄黑幫係紐約同倫敦街頭駁火😂
跟住俄佬壯大,食埋半个歐洲,老美衰亡,俄佬見東北富庶,揮軍过黑龍江,3个月佔東北3省,中共政府敗走南京。當年宋联蒙滅金,如今联俄抗美,歷史不斷重演
作者: 瞓個好覺     時間: 2022-7-3 15:31

俄、烏 自家人嘅事
你班美狗、歐豬就多多事幹
最仆街就係烏雞條小丑司機
起碼拉佢踎返三十年
🤣🤭
作者: pakinHK     時間: 2022-7-3 18:19

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-3 12:20 發表

呢兩個真係有啲機喎

只要俄羅斯加把勁
歐洲諸國工業大崩潰,人民無能源過冬
提出解散北約唔係無得傾,起碼退回去部份地方唔係無可能
開弓沒有回頭箭,一定拖爆歐美通脹,北約解散。
作者: pakinHK     時間: 2022-7-3 18:22

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 14:29 發表

我一定比你愛中国,我的祖国!
你只係隻藍皮曱甴
首畜係咪全部都有精神分裂??
作者: pakinHK     時間: 2022-7-3 18:23

引用:
原帖由 4ichicken 於 2022-7-3 15:25 發表

跟住俄佬壯大,食埋半个歐洲,老美衰亡,俄佬見東北富庶,揮軍过黑龍江,3个月佔東北3省,中共政府敗走南京。當年宋联蒙滅金,如今联俄抗美,歷史不斷重演
你D 歷史係咪睇毒果學返黎??
作者: 東方純情的馬桶     時間: 2022-7-3 18:34

基兄是違心宣傳還是離一線太久?
美要的是繼續打,勝負次要,
順勢托美元。
通漲受害只是平民,全球徵戰爭税。