標題: NASA署長示警 小心中國佔領月球 [打印本頁]

作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 07:18

(星島日報報道)美國太空總署(NASA)署長尼爾森接受德國媒體訪問時表達了對中國太空計畫的擔憂,認為中國可能登月,並宣布月球是中國領土。

美國一九六九年就已經登月,並在月球上插上國旗;而太空總署去年啟動「阿提米絲計畫」,預計最快二○二五年重返月球。該計畫是前總統特朗普掌政時發起,原本目標是二○二四年前將人類再次送上月球表面。

二○○四年一月,中國國務院批准月球探測,並命名為「嫦娥工程」。二○一九年一月,中國發射嫦娥四號月球探測器成功陸月球表面。

此外,中國與俄羅斯正聯手推動月球科研站計畫,預計將在二○三五年前,分三階段在月球建立長期科研站。

尼爾森向德國《圖片報》表示:「我們必須擔心中國會在登月後說,『這是我們的,你們別過來』。」他稱:「中國的太空計畫其實是軍事太空計畫」、「又有一場新的太空競賽,這次是中國。」
稱中國太空站研摧毀他國衞星

尼爾森還說:「你認為中國的太空站會發生甚麼事?他們會在那裏學習如何摧毀別人的星。」

報道指,中國多年來一直在研究使用機械臂或機械網「捕捉」星並使其墜毀的技術,據說是為了清理自己的太空碎片。

今年一月,中國的實踐二十一號衞星就被發現捕捉一顆失效星,並將其丟棄到一處「墳場」軌道。報道又稱,實際上外國星也可能以這種方式受攻擊。

係唔係有被迫害妄想症?

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/daily ... 際-NASA署長示警-小心中國佔領月球
作者: 4000cc     時間: 2022-7-3 07:20

咁叻美國上月球佔領佢先。
作者: 版煮報夢.     時間: 2022-7-3 07:21

美國乜唔係30年前已經佔領月球喇咩
紙紮探索器 四驅郎模型車 仲插埋支美國旗添

圖片附件: IMG_20220703_072155.jpg (2022-7-3 07:23, 475.12 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: lpj88     時間: 2022-7-3 07:24

自己衰格, 就以為人地都系咁衰格.
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 07:27

美國五十年前聲稱已經可以載人去到月球,但又聲稱要到2025年先至可以再重返月球

作者: 剎華     時間: 2022-7-3 07:33

老美霸權思想,我得不到,也不給別人得到!
作者: lamlampeter1     時間: 2022-7-3 07:49

50年前登月根本天荒夜談,當時專家計算過成功率得0.00027%,咁低成功率尾國居然敢玩直播!你都知乜事啦!

當年仲6次登月,次次成功!
作者: cb600     時間: 2022-7-3 07:49

nasa想r多d budget,中国威胁論近期最啱用
作者: 四代火影     時間: 2022-7-3 07:50

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 07:18 發表
(星島日報報道)美國太空總署(NASA)署長尼爾森接受德國媒體訪問時表達了對中國太空計畫的擔憂,認為中國可能登月,並宣布月球是中國領土。

美國一九六九年就已經登月,並在月球上插上國旗;而太空總署去年啟動「阿提米絲計畫」,預計最快二○二五年重返月球。該計畫是前總統特朗普掌政時發起,原本目標是二○二四年前將人類再次送上月球表面。

二○○四年一月,中國國務院批准月球探測,並命名為「嫦娥工程」。二 ...
老尾精神病患者~
作者: cwilson1     時間: 2022-7-3 07:50

太空土地資源, 有能者得之, 美國無能, 而家想出口術喎
作者: mmljf     時間: 2022-7-3 07:52

美國佬真係on9到一個點。

總之,民主=/=普選
一人一票選乜乜七七呢d,我懷疑係古希臘/羅馬人太on9而發明的
因為選民總是愚昧,選出來的也是on9,on9仔總統也不定會為愚民爭取d乜囉

作者: team123123     時間: 2022-7-3 07:53

2046話中國科技落後美國幾十年,美國佔領先都未到中國呀
作者: hermanherman     時間: 2022-7-3 07:53

北約勢力。。歐洲,亞太區,月球。。北約國夾錢給美國。
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 07:54

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-7-3 07:49 發表
50年前登月根本天荒夜談,當時專家計算過成功率得0.00027%,咁低成功率尾國居然敢玩直播!你都知乜事啦!

根本就冇可能,退一萬步,以當年的科技,就算真係俾你去到,點係月球回程返黎地球?
作者: 007kk     時間: 2022-7-3 07:56

要小心嘅唔係中國,而係小人之心嘅美國!
作者: 海邊強勁的香蕉     時間: 2022-7-3 07:59

仲佔領,佔領要受靶架!
😂😂😂😂😂
作者: Mich281963     時間: 2022-7-3 07:59

引用:

二○○四年一月,中國國務院批准月球探測,並命名為「嫦娥工程」。二 ...
我經常屈其他國家,中國正在向我學習做同樣的事.....
作者: keung135     時間: 2022-7-3 07:59

引用:

有病就向淺中醫

定係個職位實在太得閒??無所事事
作者: Sukidachikan     時間: 2022-7-3 08:01

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 07:54 發表

根本就冇可能,退一萬步,以當年的科技,就算真係俾你去到,點係月球回程返黎地球?
睇片月球彈回去返回艙超頂
作者: u_77543     時間: 2022-7-3 08:02

引用:

美國就糸知道無其他人辨法認證到,月球登陸,所以拍了一場好大室內,登陸月球影片,呃世人,後來好多人已經踼爆了美國佬做假,登陸月球相🤪🤪🤪
作者: banjo.     時間: 2022-7-3 08:02

美狗咁惶恐, 證中國就嚟要超車了.
作者: ifung5     時間: 2022-7-3 08:02

驚知道之前做假
作者: andyyyy     時間: 2022-7-3 08:02

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-7-3 07:21 發表

就係驚中國降落之後發現老美當年真係冇去過!
作者: 報更正常     時間: 2022-7-3 08:05

老美嘅國力,已經好似佢哋領導一樣,老到失禁,如果再玩太空競賽,好快就走向蘇聯老路。
作者: waiwaid     時間: 2022-7-3 08:05

引用:

問下NASA記唔記得當年令蘇聯解體既星戰計劃
同一招過3,4十年又用返?
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2022-7-3 08:05

月球有矿 
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 08:07

引用:
原帖由 u_77543 於 2022-7-3 08:02 發表

美國就糸知道無其他人辨法認證到,月球登陸,所以拍了一場好大室內,登陸月球影片,呃世人,後來好多人已經踼爆了美國佬做假,登陸月球相🤪🤪🤪
仲係載人咁大件事喎,起碼都要經過無數次反覆又反覆既實驗先啦,美國佬唔使架,一炮過,真勁呀

作者: sylm01     時間: 2022-7-3 08:09

佔領月球都講得出? 首先,月球係美國或其他地球上國家?
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 08:10

睇網上話,當年美國登月既一切資料同設計圖完全唔見哂,唔知真定假呢

作者: wk221ab     時間: 2022-7-3 08:12

引用:

三十年前荷里活制作
作者: AKB-48     時間: 2022-7-3 08:14

咁都得?
作者: 人為財S     時間: 2022-7-3 08:15

佢老尾真係7到唔識講佢!

太空處掌都咁L7!

作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 08:16

係唔係有腦霧呀?講嘢九唔搭八,語無倫次

作者: ballking118     時間: 2022-7-3 08:17

咁美國做乜唔去佔領先呢?

又話幾十年前輕鬆登月回來,仲系月球揸車添
作者: 春雨彎刀     時間: 2022-7-3 08:19

引用:

唉呀!中國又攪到吊你老尾🤯精神病發😁
作者: montejo     時間: 2022-7-3 08:22

引用:

只要想想,架太空船點樣裝一台五十幾年前嘅電腦?
作者: beelzebub     時間: 2022-7-3 08:23

嫦娥同吳剛算唔算原住民
作者: smart889     時間: 2022-7-3 08:23

以前覺得歐美嘅人理性,公正,係我哋學習嘅對象,依家覺得成班都係垃圾,只會歇斯底裏打壓任何威脅到佢哋嘅人,以後只會鄙視呢班種族主義者

作者: mlz     時間: 2022-7-3 08:23

乜當年登月係假架?

作者: owen11223344     時間: 2022-7-3 08:23

美國佬真係越嚟越傻閪
作者: Kingjjman     時間: 2022-7-3 08:25

吊你老尾 月球你架?咩都係你老尾架?食能屎拉 吊李魯無 死老尾
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-7-3 08:25

傻閪尾國
作者: 阿乜水     時間: 2022-7-3 08:26

美國佬幾十年前已經佔領左月球 .............. 布景啦.
作者: Kingjjman     時間: 2022-7-3 08:27

引用:
原帖由 mlz 於 2022-7-3 08:23 發表
乜當年登月係假架?
老尾而家咩都有機會係假 一個只搞其他國家地方內亂 自己又欠人週身債 人權立立亂 仲要係度扮大佬 又無錢又要威 又要拖傻仔國做盟友支持自己 笑死人
作者: 紫色字宙     時間: 2022-7-3 08:27

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-7-3 07:49 發表

希望中國唔好咁快登月,否則美國登月啲假野,好快穿煲。
作者: owen11223344     時間: 2022-7-3 08:27

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 08:10 發表
睇網上話,當年美國登月既一切資料同設計圖完全唔見哂,唔知真定假呢

真的,話俾搞衛生阿姨唔覺意當垃圾掉曬
作者: 曲明     時間: 2022-7-3 08:28

改咩名好?嫦娥省?
作者: 曲明     時間: 2022-7-3 08:30

引用:
原帖由 lpj88 於 2022-7-3 07:24 發表
自己衰格, 就以為人地都系咁衰格.
以己度人
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 08:31

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-3 08:22 發表

只要想想,架太空船點樣裝一台五十幾年前嘅電腦?
最好笑既係,太空人係月球既活動畫面居然可以咁清晰,真係荒謬到絕頂,唔好話五十幾年前科技冇可能做到,就算以現今的科技技術都未必做得到
作者: 我係Miss大佬     時間: 2022-7-3 08:31

大陸移民上月球咁又點
作者: 北上趣味     時間: 2022-7-3 08:32

nasa年年都係用呢D恐嚇來cap水,遲D佢仲會話大陸會係太空搞軍事基地添,仲會喺月球製造高達直接進攻地球呀
作者: cheuk3318     時間: 2022-7-3 08:32

咁驚可以話50年前已經係美國領土🤣🤣
作者: 曲明     時間: 2022-7-3 08:33

引用:
原帖由 mlz 於 2022-7-3 08:23 發表
乜當年登月係假架?
連一半美國人都認為係假,你唔係當真下
作者: yifeifei2     時間: 2022-7-3 08:34

引用:
原帖由 cb600 於 2022-7-3 07:49 發表
好,一於拉美國玩太空競賽,拖死佢
作者: sdmy     時間: 2022-7-3 08:36

月球係中國嘅,耶穌出世前,嫦娥已經移居月球。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-7-3 08:37

引用:

月球距離地球38萬km, 根本無可能有實時直播, NASA地面控制室問一句, 太空人即時回覆一句
作者: 追擊網上的謊言     時間: 2022-7-3 08:38

引用:

遲啲會話中國想控制成個銀河系,No me
作者: WahahaGam     時間: 2022-7-3 08:40

不如話美國被中國佔領。
作者: 追擊網上的謊言     時間: 2022-7-3 08:40

老尾班儍佬真係病到上晒腦!
作者: taifat     時間: 2022-7-3 08:40

老尾真傻唔係扮
作者: er007     時間: 2022-7-3 08:42

老美當年登月唔係nasa 功勞,背後全靠荷里活。
作者: sng850     時間: 2022-7-3 08:42

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 07:27 發表
美國五十年前聲稱已經可以載人去到月球,但又聲稱要到2025年先至可以再重返月球

五十年前是在片場拍攝登月,片段是用來恐嚇蘇聯及欺騙世人!
作者: Essentials     時間: 2022-7-3 08:42

咁慘班死鬼佬咪揸只生銹垃圾穿疏機上去搶lor....
作者: sng850     時間: 2022-7-3 08:43

引用:

在片場拍攝,成功率係百分百!
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-7-3 08:44

引用:
原帖由 owen11223344 於 2022-7-3 08:27 發表

真的,話俾搞衛生阿姨唔覺意當垃圾掉曬
10幾次成功登陸月球, 科研文件, 登陸記錄, 應該有成座山咁多paper record, 一個清潔阿姨可以掉晒, 一定喺China China China指使
作者: imkmleung     時間: 2022-7-3 08:46

嫦娥,吳剛,仲有隻竉物小白兔🐰已經住左好耐
作者: er007     時間: 2022-7-3 08:47

引用:
原帖由 Kingjjman 於 2022-7-3 08:27 發表

老尾而家咩都有機會係假 一個只搞其他國家地方內亂 自己又欠人週身債 人權立立亂 仲要係度扮大佬 又無錢又要威 又要拖傻仔國做盟友支持自己 笑死人
老尾民主都係假。
作者: 金光大盜     時間: 2022-7-3 08:47

老美跟本都癡9線
作者: 加燦     時間: 2022-7-3 08:49

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 08:10 發表

美國係咁講,但有冇正常人會信先?
作者: 山邊委屈的老闆     時間: 2022-7-3 08:49

幾千年前嫦娥已經霸佔成個月球,仲有小心太陽已經畀后羿射程目標內
作者: janjanjanus     時間: 2022-7-3 08:50

引用:

美蟈先至係做假老祖宗
作者: keung1997     時間: 2022-7-3 08:50

NASA傻了!佔領全宇宙好嗎?
作者: 追擊網上的謊言     時間: 2022-7-3 08:51

老美唔似中國有自己的太空站,要同俄羅斯太空人共用國際太空站,唔知會唔會為爭野用而打架?
作者: chowcn     時間: 2022-7-3 08:51

月球係先到先得,同當發現美洲新大陸咪一樣,中國起碼無屠殺原居民。
作者: siuhung     時間: 2022-7-3 08:51

咁美國夠可以霸火星咯!岸鳩舞若衣!
作者: janjanjanus     時間: 2022-7-3 08:52

引用:
原帖由 er007 於 2022-7-3 08:47 發表

老尾民主都係假。
只有騙徒是真的
作者: tony.hk     時間: 2022-7-3 08:54

所有中國人都知,首名踏足月球嘅人係嫦娥
廣寒宮係第一個,由人類建造的月球基地,
中秋節流傳到今日,已成為公衆假期,
所以公報月球係中國領土好合理

講真,如果真係中俄合作佔領月球,
美國同歐洲無能力阻止,美國已不能送人上太空,
過去美國太空人都係坐俄國飛船來回,
今日美國科技倒退至飛彈點火都失敗

中俄合作佔領月球,起大量酒店渡假村,
歡迎世界各地富豪到月球旅遊....
作者: bonod     時間: 2022-7-3 08:55

小心美國佔領火星
作者: sng850     時間: 2022-7-3 08:56

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-7-3 08:44 發表

10幾次成功登陸月球, 科研文件, 登陸記錄, 應該有成座山咁多paper record, 一個清潔阿姨可以掉晒, 一定喺China China China指使
幾百箱資料,要用十部貨櫃車才能搬走!
作者: 007kk     時間: 2022-7-3 08:57

看來50年前的起高科技載人登月及即時傳送畫面技術,即將要被中國在月球上公開!
老尾一埸大龍鳳消費咗世全世界幾十年,又拍電影,又出歌,又出錶,又集資,NASA 更成為品牌,如果是假的????地球第一大騙局?又赢啦!
作者: edi907     時間: 2022-7-3 08:57

驚冇得分未砌開去一人一份囉,咩都話要!
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2022-7-3 08:59

引用:

惡人先告狀。呢招英國同美國經常用。
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-7-3 08:59

引用:
原帖由 共享陽光 於 2022-7-3 08:31 發表

最好笑既係,太空人係月球既活動畫面居然可以咁清晰,真係荒謬到絕頂,唔好話五十幾年前科技冇可能做到,就算以現今的科技技術都未必做得到
以一般人的常識推理,我認為是近乎不可能
作者: bravohk     時間: 2022-7-3 08:59

又發表威脅論加大國防預算,小粉紅又扯晒旗話美國佬怕撚咗中國 🤣🤣🤣🤣
作者: edi907     時間: 2022-7-3 09:00

我以為尾狗癈,原來狗主都係咁
作者: 幪面超人     時間: 2022-7-3 09:01

呢班人真係好幼稚
作者: skyeyes     時間: 2022-7-3 09:01

NASA 署長拎起個望遠鏡 見到月球插滿中國旗 咁就失禁咗啦
美國人真慘 先黎一個拜登 依家又多一個太空署長
中國紙尿片真係長做長有
作者: owen11223344     時間: 2022-7-3 09:02

引用:
原帖由 bravohk 於 2022-7-3 08:59 發表
又發表威脅論加大國防預算,小粉紅又扯晒旗話美國佬怕撚咗中國 🤣🤣🤣🤣
原來你都知美國佬成鳩日呃錢
作者: bravohk     時間: 2022-7-3 09:02

引用:
原帖由 007kk 於 2022-7-3 08:57 發表
看來50年前的起高科技載人登月及即時傳送畫面技術,即將要被中國在月球上公開!
老尾一埸大龍鳳消費咗世全世界幾十年,又拍電影,又出歌,又出錶,又集資,NASA 更成為品牌,如果是假的????地球第一大騙局?又赢啦!
見到你咁講就知你幾撚井底,人地啲登月車乜撚都留晒响上面,上網搵下啲月面圖,全部搵得返,今時今日仲話人地片場拍,繼續柄埋响房打飛機啦 🤣🤣
作者: 自閉兒     時間: 2022-7-3 09:02

引用:

"他們會在那裏學習如何摧毀別人的星。"............... 有人講出自己心聲!
作者: bravohk     時間: 2022-7-3 09:03

引用:
原帖由 owen11223344 於 2022-7-3 09:02 發表

原來你都知美國佬成鳩日呃錢
呃錢?人地要自己政府批錢,唔通叫大陸比?? 真係憨撚鳩,响大陸就易啦共產下啲馬雲級就搞撚掂🤣🤣🤣
作者: lawumi     時間: 2022-7-3 09:04

引用:
原帖由 cb600 於 2022-7-3 07:49 發表
呢個先係重點,而家軍方嗰邊吹中國軍事吹咁行就係R預算,NASA 見個餅畀人食多咗,自己當然要出盡力R
作者: owen11223344     時間: 2022-7-3 09:04

引用:
原帖由 bravohk 於 2022-7-3 09:03 發表

呃錢?人地要自己政府批錢,唔通叫大陸比?? 真係憨撚鳩,响大陸就易啦共產下啲馬雲級就搞撚掂🤣🤣🤣
師兄,繼續撐啦,見到你真辛苦
作者: macaukit2014     時間: 2022-7-3 09:05

美國佬都on99!
作者: IdoUdo     時間: 2022-7-3 09:05

如果50年前真係已經上過月球,
點解咁多年嚟都唔再上多次?
就算10年先一次,都上咗5次啦
死老美當年上月球嘅大話西遊片,
已經全無公信力,仲喺度作故仔
作者: 望見巨乳P圖

作者: allgoals     時間: 2022-7-3 09:07

美國想自己佔領,但就出口術話人
作者: 007kk     時間: 2022-7-3 09:08

引用:
原帖由 bravohk 於 2022-7-3 09:02 發表

見到你咁講就知你幾撚井底,人地啲登月車乜撚都留晒响上面,上網搵下啲月面圖,全部搵得返,今時今日仲話人地片場拍,繼續柄埋响房打飛機啦 🤣🤣
係呀,登月車成條長城咁大,所以幾十年前用老尾10G技術已經好易揾到同睇到😂😂😂
信就是了
作者: denniscwip     時間: 2022-7-3 09:08

美國又來發花癲。不過唔鳩作,國會又cut budget。
作者: 共享陽光     時間: 2022-7-3 09:08

會唔會見到柯柏文?