標題: 【新冠肺炎】陳智燊拍片直擊英國9成半人不戴口罩 零社交距離當地人稱已回到常態 - 香港經濟日報 - TOPick - 健康 - 健康資訊 [打印本頁]

作者: todaychanchong     時間: 2022-6-29 14:25

在英國出生及成長的藝人陳智燊(Jason),日前為了兩個兒子,在沒有太太宋熙年(Sarah)陪同下,隻身前往英國研究當地教育,並拍片與觀眾分享疫情下的生活環境及點滴。Jason更進行街頭訪問,並觀察到

陳智燊拍片直擊英國9成半人不戴口罩 零社交距離當地人稱已回到常態

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/3287890/【新冠肺炎】陳智燊拍片直擊英國9成半人不戴口罩 零社交距離當地人稱已回到常態
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-6-29 14:29

好巴閉
帶果啲人是因為之前入左存貨太多⋯變咗時裝咁用

作者: chimingchan2014     時間: 2022-6-29 14:32

最弊就係日日都要死百幾二百幾人呢。
作者: 忙着發財     時間: 2022-6-29 14:37

老番一向就算病到攤攤腰都未必帶口罩😩仲話喺乜國長大🙄
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 14:40

係咪帶唔起jar
開支都話要減少.....口罩慳得就慳掛

作者: 乞衣曱甴     時間: 2022-6-29 14:42

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-6-29 14:32 發表
只要不是死自己,死多少又有什麼所謂,呢個係西方原則😏
作者: 寒冬小老闆

作者: 奇異果博士     時間: 2022-6-29 14:45

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-6-29 14:32 發表
仲要係講緊對上幾個月,每日維持大概成一百萬人係確診中😨
作者: 鼠貓     時間: 2022-6-29 14:47

引用:
西人思想係佢自己唔死就得,其他人死係唔關事
作者: 茶余面后     時間: 2022-6-29 14:49

恢復人命比狗賤,
每日新冠種族滅絕,

西人偽善常態.
作者: 運籌帷幄中     時間: 2022-6-29 14:51

以前文宣香港崇日, 見日本人傷風會帶口罩, 叫有公德心.

現在崇英格蘭, 見英格蘭人唔帶口罩, 隨便感染人叫自由.
作者: 滴滴更新     時間: 2022-6-29 14:58

早個幾月睇英超直播咪得咯,曼聯利記車仔紐卡根本無人帶口罩,人貼人睇波0距離,早就回复常態啦,駛咩飛去做調查姐
作者: chimingchan2014     時間: 2022-6-29 15:02

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-6-29 14:47 發表

西人思想係佢自己唔死就得,其他人死係唔關事
絕對正確,所以西人成日講乜嘢自由人權,其實只係美化佢地嘅自私自利嘅思想。
所以今次新冠疫情,佢地完全唔會想做好防疫,戴口罩又話無自由,減少社交活動又話無自由,但完全唔會考慮生命安全。
其實呢啲係屬於一種社會責任,大家為咗安全穩定,係需要犧牲一啲嘅自由及權利,就如同在一個法治社會中,每個人都應該盡公民責任去遵守法律一樣。
現在有很多香港人因為英國殖民洗腦,思想上都一樣有啲西化,所以香港都同樣有好多人想學西方國家咁,玩與病毒共存。
可惜係即使呢班人想咁玩,但好似第五波出現大量確診同埋死亡人數,又出現醫院門外啲人要等人院,佢地咪一樣驚。
呢班人根本就係認為只要死嘅或者得重症嘅唔係自己就理得人死,對住呢啲人,我會祝福佢地全家染疫,試下受新冠病毒嘅折磨,試下親人身故嘅快樂囉。
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2022-6-29 15:07

引用:
原帖由 todaychanchong 於 2022-6-29 14:25 發表
在英國出生及成長的藝人陳智燊(Jason),日前為了兩個兒子,在沒有太太宋熙年(Sarah)陪同下,隻身前往英國研究當地教育,並拍片與觀眾分享疫情下的生活環境及點滴。Jason更進行街頭訪問,並觀察到

...
中咗當感冒,瓜咗當自然,好事嚟!
作者: 鼠貓     時間: 2022-6-29 15:12

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-6-29 15:02 發表

絕對正確,所以西人成日講乜嘢自由人權,其實只係美化佢地嘅自私自利嘅思想。
所以今次新冠疫情,佢地完全唔會想做好防疫,戴口罩又話無自由,減少社交活動又話無自由,但完全唔會考慮生命安全。
其實呢啲係屬於一種社會責任,大家為咗安全穩定,係需要犧牲一啲嘅自由及權利,就如同在一個法治社會中,每個人都應該盡公民責任去遵守法律一樣。
現在有很多香港人因為英國殖民洗腦,思想上都一樣有啲西化,所以香港都同 ...
只講權利不講責仼就係咁樣
不過對住佢哋講責仼時,佢哋就會覺得冇咗權利,所以冇得救!
作者: 香港雞蟲     時間: 2022-6-29 15:19

睇英超都見到啦,大鄉里
作者: 鼠貓     時間: 2022-6-29 15:19

引用:
原帖由 運籌帷幄中 於 2022-6-29 14:51 發表
以前文宣香港崇日, 見日本人傷風會帶口罩, 叫有公德心.

現在崇英格蘭, 見英格蘭人唔帶口罩, 隨便感染人叫自由.
未有新冠前三幾個月,有同事咳多2聲就被現在那些共存L叫戴口罩,現在共存L話新冠唔使戴口罩,真係諷刺
作者: touya08     時間: 2022-6-29 15:20

引用:
原帖由 todaychanchong 於 2022-6-29 14:25 發表

...
恭喜, 中完可以再中
作者: 快思飛     時間: 2022-6-29 15:22

英國每日還有幾萬人確診,過百人死,叫回到常態?
作者: siuhung     時間: 2022-6-29 15:24

咁又代表d咩呢?
代表「國際標準」?
代表要香港跟隨英國做法?
英國人夠去烏黑蘭當兵啦,係咪又要香港班手足過去援烏呀?
作者: team123123     時間: 2022-6-29 15:33

中左招有後遺症或死人唔好賴人地政府就得喇,最緊要唔好返黎中國香港
作者: 運籌帷幄中     時間: 2022-6-29 15:34

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-6-29 15:19 發表

未有新冠前三幾個月,有同事咳多2聲就被現在那些共存L叫戴口罩,現在共存L話新冠唔使戴口罩,真係諷刺
香港D 黃人好易比傳媒操控.
作者: walkera2006     時間: 2022-6-29 15:37

東亞病夫日怕夜怕中招,死都要戴住個囗罩
作者: Henrywu18     時間: 2022-6-29 15:37

千祈唔好返來
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 15:38

佢傳比阿仔/女, 之後大鑊就唔係咁講架啦......
作者: 賭媽     時間: 2022-6-29 15:38

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-6-29 14:45 發表
我都係油管睇到,大陸好多地方啲人唔帶口罩周圍行
咪ON鳩啦
思維又唔清晰講乜鳩
英國每日死幾人
大陸每天死多少
誰更重視人命
作者: 封完再玩過     時間: 2022-6-29 15:44

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-6-29 15:37 發表
你老豆係鬼佬呀?
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2022-6-29 15:44

日日病死幾百人,過萬人確診係常態?
作者: 玄田心生     時間: 2022-6-29 16:04

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-6-29 15:37 發表
我地中國人條命係寶貴D 。
美國死過百萬人,我地食花生食得好開心
作者: 玄田心生     時間: 2022-6-29 16:05

引用:
原帖由 封完再玩過 於 2022-6-29 15:44 發表

你老豆係鬼佬呀?
應該係日寇

作者: 泛到無品口自臭     時間: 2022-6-29 16:34

引用:
而家英國每日平均係上升咗,都係60人以下
美國就約 350人
作者: 义電機     時間: 2022-6-29 16:34

冇事咪生猛囉
重症嗰D醫院典緊
又点會講
作者: ansonkpl     時間: 2022-6-29 16:45

既然行得共存呢條路,戴唔戴口罩都唔係問題啦,唔使當新聞報出嚟喎
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-6-29 17:09

引用:

...
老吹咩?澳洲教育唔及英國咩?!
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-6-29 17:10

引用:
原帖由 忙着發財 於 2022-6-29 14:37 發表
老番一向就算病到攤攤腰都未必帶口罩😩仲話喺乜國長大🙄
習慣唔求醫, 自己買藥食!!
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-6-29 17:12

引用:
原帖由 滴滴更新 於 2022-6-29 14:58 發表
早個幾月睇英超直播咪得咯,曼聯利記車仔紐卡根本無人帶口罩,人貼人睇波0距離,早就回复常態啦,駛咩飛去做調查姐
條友見做英國KOL搵到食, 咪過埋去撈一份囉~
作者: 阿柒回歸     時間: 2022-6-29 17:13

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-6-29 15:24 發表
咁又代表d咩呢?
代表「國際標準」?
代表要香港跟隨英國做法?
英國人夠去烏黑蘭當兵啦,係咪又要香港班手足過去援烏呀?
開戰前, 係有BNOers去烏克蘭準備做志願軍架~
作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 17:13

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-6-29 16:24 發表

師兄,講唔帶口罩😷你又想講去邊?
英國係咪煮野食既都唔帶先????
係咪條廚房佬唔帶都照食???

作者: 阿柒回歸     時間: 2022-6-29 17:15

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-6-29 16:34 發表

而家英國每日平均係上升咗,都係60人以下
美國就約 350人
Govt sources ??

作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 17:17

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-6-29 17:16 發表

睇我講乜先。唔係樣樣要上綱上線
到佢仔女奶大鑊就唔係咁講架啦
未中既牙能斬.......中咪死狗搵人幫+吊9人地傳比佢

唔帶佢既自由....唔使拍片文宣lor
帶就錯???

作者: 泛到無品口自臭     時間: 2022-6-29 17:23

Worldometer daily world report
I take records everyday on different countries of closer interests
and do a 7d sma to get an objective average

作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 17:25

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-6-29 17:23 發表

係家講緊除口罩,我話大陸好多地方啲人都除咗口罩,咁有乜問題?點解係都要拉埋幾多人中招黎講
都話帶唔帶係自由

除唔代表岩......
大陸傳播比人要罰架.....佢咪選擇除lor....有事負責任就得啦.
你估外國咁自私咩
作者: wongchongyang     時間: 2022-6-29 17:27

通脹9%,那有錢買口罩

作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 17:30

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-6-29 17:28 發表

咁普通嘅,你係都要抝到贏😎
大陸係咁.....你要除有risk+代價.....

香港話之你啦....點同?
e.g. 酒吧群組, 害到間吧......呢間唔開, 咪去第2間飲lor......

作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 17:38

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-6-29 17:34 發表

唔明點解一定要抝,大陸好多地方無疫情,應該無強制帶唔帶口罩
之前上海北京都冇架......
澳門好好多個月冇架.....so what???
人地控制得好.....起碼有99%有檢過+有資料

人地除罩既背後做左咁多野你睇唔到.......抝???

作者: marykiki     時間: 2022-6-29 17:39

躺平

作者: ngblowwater-a1     時間: 2022-6-29 17:43

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-6-29 17:42 發表

呢個回覆乜嘢意思😎即係你都同意無疫情嘅地方無強制帶口罩😁
大陸除罩既背後, 做左咁多野你睇唔到lor.......唔知邊7個抝???
大陸無強制帶口罩......但有強制檢驗lor

人地除罩大前提係封區檢驗......

作者: 馬路小薯仔     時間: 2022-7-3 11:05

喺英國出生成長,返來香港揾食,跟住帶子女到英國,子女大了又反香港揾食,循環不息
作者: 蘋果轉貼員

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 菊花杰全爆裂     時間: 2022-7-5 22:48

引用:

...
Ba4 5發達啦唔洗一個月200幻衝破
作者: ryokun99     時間: 2022-7-6 13:58

連取暖都就黎成民生問題唧窮國家,戴唔起口罩一D都唔出奇呀