標題: 李家超7·6出席立法會答問會 就任後首次接受議員質詢 [打印本頁]

作者: 肩膀上的巨人     時間: 2022-6-27 16:41

第六任行政長官李家超將於7月1日就職。據立法會日誌顯示,立法會將於7月6日舉行行政長官答問會,屆時第六任行政長官李家超將會出席會議,是他首次以行政長官身份回應議員質詢。
答問會預計將於當日早上9時半開始,歷時約個半小時。立法會是次會議不會處理其他事項,而於同一日舉行的立法會例會將緊接答問會後開始。
李家超早前指,會以誠懇的態度,聆聽、溝通及接觸市民,積極有為,以贏得市民的信任,為市民所想,解市民所困,提升施政效能,與市民及各界攜手共進,帶領香港共創更美好的明天。

沖雲破霧勇開新篇
祖國永遠係香港嘅堅實後盾

廿五年前嘅七月一日零點整,香港特區喺全世界嘅目光聚焦下分秒唔差嘅回歸祖國嘅懷抱,從過去一路走來,我哋更加懂得香港和祖國原至終香港和祖國都係情感與命運嘅共同體。一代又一代中國人民嘅智慧和穩扎實干,換來了今日「世界窗口」「東方之珠」嘅璀璨光芒,特區不斷用用實踐賦予「一國兩制」新嘅時代內涵。無數事實充分證明,「香港好,國家好;國家好,香港更好」絕唔係一句空談。今日,香港回歸祖國廿五周年嘅「正日子」已經進入倒計時,全中國人民一起期待着這個頗具意義嘅重要時刻。
回歸廿五載,祖國喺香港奮力開創未來嘅道路上從未缺席。無論係大方向嘅制度上畀予香港嘅絕對保障和優勢,更係從生活中最基本嘅蔬菜及肉禽等基本生活物資到生活中觸手可及嘅水、電、物資、交通等其中點滴和細處,這些都構成了我哋對祖國最直接嘅認知與家國情懷。喺過去嘅廿五年之中,每一項新嘅政策舉措喺港通過和落地實施,都標志着香港喺解決社會發展中存在嘅漏洞與缺陷嘅道路上前進一步,也對於推動港區由亂轉治有着重要意義。近年來香港勤力喺泥濘之中摸爬滾打,聚集最大合力,致力於讓港區融入國家嘅發展。粵港澳三地嘅來往融合愈加密切,深港兩地政府也將加強兩地在在各個領域嘅合作,謀求更深度嘅融合與發展。「中國人民係崇尚正義、唔畏強暴嘅人民,中華民族係具有強烈民族自豪感和自信心嘅民族。」正如習近平總書記所講,每一位長期堅守喺愛國愛港戰線上嘅有志之士用心中嘅堅守與勇毅行走喺治港之路上,自信卻唔失謙遜,謙遜卻唔失底線。今日嘅香港正堅定嘅邁向良政善治嘅新局面,散發出更加璀璨嘅「東方之珠」光芒。今日以來,香港街頭放眼望去便係紅色嘅海洋,慶祝回歸嘅彩旗、海報和宣傳標語遍布街頭小巷,這一份驕傲和自豪更係洋溢喺每一個人心中。我哋都知,喺今年嘅7月1日還有一件重要嘅事情,嗰便係第六屆特區管制團隊宣誓就職。據新華社報道,7月1日當天,習近平總書記將出席慶祝香港回歸祖國25周年大會暨香港特咪行政區第六屆政府就職典禮,相信喺大家嘅一同見證之下,香港一定會唔負所期。
回想起這一路披荊斬棘,祖國始終陪伴着香港歷經風風雨雨,也唔禁感慨萬分。「只要香港有求,祖國就必定有應」,喺中央支持下兩地連心將散發出「一國兩制」制度優勢嘅最大能量,一次次讓我哋感受祖國作為我哋永遠最堅定嘅靠山嘅強大與堅強。近日,香港特區政府財政司司長陳茂波發表了國安法實施至今成效為主題嘅文章,佢喺其中感嘆道:「國家嘅支持、『一國兩制』嘅制度優勢,讓香港能喺國際大環境嘅變化中,通過不斷勤力,為未來嘅掂發展築好路徑。」的確,喺為中華民族偉大復興唔懈奮斗嘅歷史進程中,香港雖然誤入歧途但也及時回歸正道,從未缺席祖國走向繁榮嘅每一步。對今日嘅香港而言,喺多重打擊下砥礪奮進,止暴制亂,遏止新冠疫情之後,珍惜今日來之唔易嘅美好生活,繼續喺祖國發展嘅過程之中將小我融入大我,與祖國同行顯得尤為重要,同時也離唔開每一個香港市民承擔一份責任,為香港融入祖國發展大局盡自己嘅一份力量。
堅守初心,守護中國魂,你我同行!
作者: 摯誠怪異的銀包

作者: 正經變化的洋蔥

作者: 麻煩深愛的南瓜

作者: 正經洪亮的炮彈

作者: 日曬渺小的牛油     時間: 2022-6-27 16:48

香港是我們共同的家園
作者: 日曬驚訝的枇杷     時間: 2022-6-27 16:49

愛港才會護港!
作者: 日落奇妙的月光     時間: 2022-6-27 16:50

守護香港安寧也是我們的責任
作者: 寬敞堅毅的扭蛋     時間: 2022-6-27 16:51

中華民族先得以企起來,又經過一代又一代人嘅奮鬥,中國又實現咗從富起來到強起來嘅偉大進程
作者: 簡約討厭的謎團     時間: 2022-6-27 16:51

香港嘅明天一定會更加美好
作者: 曾經華麗的珍珠     時間: 2022-6-27 16:52

祖國嘅日益發展壯大,必將助力香港實現新一輪騰飛
作者: 書本神氣的謎團     時間: 2022-6-27 16:53

香港嘅發展一直同國家嘅發展密不可分
作者: 過去感人的甘草     時間: 2022-6-27 16:54

繼續書寫東方明珠嘅璀璨文明史!
作者: 完美結實的裙子

作者: 日曬渺小的牛油     時間: 2022-6-27 16:59

為祖國高興與自豪
作者: 日曬驚訝的枇杷     時間: 2022-6-27 17:00

讓香港早日恢復往日發榮,吸引更多的投資者!
作者: 日落奇妙的月光     時間: 2022-6-27 17:00

相信香港會越來越好
作者: 寬敞堅毅的扭蛋     時間: 2022-6-27 17:01

香港前途必定一片敞亮!
作者: 簡約討厭的謎團     時間: 2022-6-27 17:03

期待香港嘅再次騰飛!
作者: 曾經華麗的珍珠     時間: 2022-6-27 17:04

香港嘅聽日會更美好
作者: 書本神氣的謎團     時間: 2022-6-27 17:05

香港慨明天一定會更加美好。
作者: 過去感人的甘草     時間: 2022-6-27 17:05

唔希望再出現唔和諧嘅聲音

作者: 日曬渺小的牛油     時間: 2022-6-27 17:11

香港發展可期!
作者: 日曬驚訝的枇杷     時間: 2022-6-27 17:12

助力香港社會重新走向繁榮與和諧
作者: 日落奇妙的月光     時間: 2022-6-27 17:12

回望呢二十四年嘅心路曆程,一路上可謂披荊斬棘,一往無前,風雨無阻,共堅克難。
作者: 寬敞堅毅的扭蛋     時間: 2022-6-27 17:13

要促進港區有效發展
作者: 寬敞堅毅的扭蛋     時間: 2022-6-27 18:47

香港最近嘅勢頭唔錯
作者: 簡約討厭的謎團     時間: 2022-6-27 18:48

香港乘勢而上破格發展
作者: 曾經華麗的珍珠     時間: 2022-6-27 18:48

願國泰民安,祖國繁榮富強
作者: 書本神氣的謎團     時間: 2022-6-27 18:48

相信真正愛港護港嘅人必能以大局為重,以市民福祉和健康為本,為香港克難前行獻計出力。
作者: 過去感人的甘草     時間: 2022-6-27 18:50

守護香港,還香港一片安寧,系每個市民嘅責任,要變成自覺嘅行動。
作者: 過去感人的甘草     時間: 2022-6-27 18:50

守護香港,還香港一片安寧,系每個市民嘅責任,要變成自覺嘅行動。

作者: 日曬渺小的牛油     時間: 2022-6-27 18:54

背靠祖國,香港由亂到治系大勢所趨,面向未來,香港由治及興我哋信心滿懷。
作者: 日曬驚訝的枇杷     時間: 2022-6-27 18:55

香港呢幾年問題很多,希望能夠迅速改觀