標題: 墮胎權|美國部份診所即時關閉 多地爆發示威紐約25人被捕 [打印本頁]

作者: 幸福北極熊     時間: 2022-6-25 20:07

美國最高法院大法官以6對3比數推翻羅訴韋德案(Roe v. Wade)中奠定維護的女性墮胎權後,意味墮胎權不再受憲法保護,美媒6月24日報道,美國部份診

拜登叫大家出黎示威,唔拉埋佢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/785621/墮胎權-美國部份診所即時關閉-多地爆發示威紐約25人被捕
作者: kw_lam     時間: 2022-6-25 20:46

香港黃畜幫邊便好呢?女性冇墮胎權,比人強姦,亂倫,畸形胎都唔可以,慘慘慘,自由民主大國尊重普世價值講人權,應該支持邊便?
作者: 綠腳趾     時間: 2022-6-25 21:37

華盛頓偽民主政權又打壓手無寸鐵和平示威呢條美麗風景線
作者: 小李廣花榮00     時間: 2022-6-25 21:40

下星期就美國國慶,一齊賀佢老母
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-6-25 21:41

做乜係呢處示威
點解呢啲示威唔係係白官 因為D人知白宮整座被封左幾年
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-6-25 21:42

算唔算打壓自由
作者: ryokun99     時間: 2022-6-25 22:15

剝奪咗女性自己決定可否墮胎唧權利,到底總算唔算自由民主國家呢?國際女權主義組織全部消失咗呀?
作者: tomng01234     時間: 2022-6-25 22:18

孩子也應該有生存自由
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2022-6-25 22:38

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2022-6-25 20:07 發表
美國最高法院大法官以6對3比數推翻羅訴韋德案(Roe v. Wade)中奠定維護的女性墮胎權後,意味墮胎權不再受憲法保護,美媒6月24日報道,美國部份診

傻侵帶隊攻上國會山莊,
有警察拉佢嗎?

作者: 趣緻寶寶     時間: 2022-6-25 23:29

6票vs 3票, 真係好L 民主
作者: 2282008     時間: 2022-6-25 23:39

霉國燦爛美麗風景線 賞心悅目百看不痴厭😁
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2022-6-25 23:41

枪毙最高法
作者: orang-utang     時間: 2022-6-26 00:10

又遍地開花 記住唔好打手冇寸鐵既抗爭者啊
作者: getoff123     時間: 2022-6-26 02:14

睇人仆街最開心,美國最高法院永遠唔會令人失望。
作者: CS601P     時間: 2022-6-26 02:37

引用:
原帖由 kw_lam 於 25-6-2022 08:46 PM 發表
香港黃畜幫邊便好呢?女性冇墮胎權,比人強姦,亂倫,畸形胎都唔可以,慘慘慘,自由民主大國尊重普世價值講人權,應該支持邊便?
=============
牠們會九吾搭八咁話"民主國家,四年換一次總統","民主國家,有罷工,示威的自由","民主國家XXXXX",...."民主國家的屎是香".....

作者: happyhappyguy     時間: 2022-6-26 03:32

濫捕?
作者: CS601P     時間: 2022-6-26 04:09

"....全美多地也出現抗議活動,包括紐約、洛杉磯、芝加哥等城市,其中在亞利桑那州鳳凰城6月24日一度出現混亂,警方指有部份支持墮胎權的示威者敲打州議會大廈的玻璃門,警方之後使用催淚彈驅散示威者"

美國警察用催淚彈驅散示威者,外國無出半句聲指責.
香港警察用催淚彈驅散暴徙,美英等國家就不斷指責.
作者: ATP     時間: 2022-6-26 05:07

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2022-6-25 20:07 發表

美國關你乜事
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-6-26 06:09

咁都有25人被掃?

示威唔喺民主大國基本人權嗎?
作者: miumiutravel     時間: 2022-6-26 06:20

引用:

美國唔會教係佢國內掉汽油彈嘅
作者: 大滾友     時間: 2022-6-26 06:28

各位手足,打好國際線,光復美國,墮胎訴求,缺一不可
作者: code116     時間: 2022-6-26 06:49

美國係2019年頭,果年己經成萬人感染流感死亡,其實係咪美國肺炎始源?
係自己針對人類DNA嘅實驗室;研發肺染最終害人一百自損百五下,而家美國嘅死亡率高於出生率。

見到唔對路,美國所以立即想廢除合法墮胎來挽救出生率。
作者: rayip     時間: 2022-6-26 07:31

支持反轉尾國
作者: maygii     時間: 2022-6-26 09:02

引用:
原帖由 大滾友 於 2022-6-26 06:28 發表
加油    玩盡佢
作者: 明亮的晨星二     時間: 2022-6-26 09:44

引用:
原帖由 CS601P 於 2022-6-26 02:37 發表

牠們會九吾搭八咁話"民主國家,四年換一次總統","民主國家,有罷工,示威的自由","民主國家XXXXX",...."民主國家的屎是香".....
典型回應:民煮國家,無論點扑街都好,因為有民煮選舉,所以有機會選出好領導人,就算今次選唔到,下次,下下次,下下下次,終有一次會選到,國家逐漸會轉好,變得富裕公平自由

極權國家,無論點富裕都好,必然會逐漸腐敗,遲早完
作者: 0987654     時間: 2022-6-26 09:46

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-6-25 20:46 發表
黃犬當然要扮盲睇唔到啦~
作者: devik     時間: 2022-6-26 10:02

中国都比美国自由!!
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-6-26 10:04

放心,美國無政黨係靠示威養人,每次示威完示威者都好快被消失
作者: 八海地     時間: 2022-6-26 10:17

和平示威都拘捕。。。wtf....
作者: discuss-5     時間: 2022-6-26 12:15

法律精神呀!
作者: denniscwip     時間: 2022-6-26 12:18

最好拍攪到美國各州獨立!繼而內戰,世界就和平寧靜。
作者: ansonkpl     時間: 2022-6-26 12:21

美國唔係可以合法和平示威咩,做乜拉人
作者: 0987654     時間: 2022-6-26 12:43

市民示威都被拘捕?美國市民依家連示威嘅權利都冇?睇嚟美國好快有移民潮
作者: 0987654     時間: 2022-6-26 12:44

引用:
原帖由 八海地 於 2022-6-26 10:17 發表
和平示威都拘捕。。。wtf....
警權過大,黑警當道?
作者: cll4793     時間: 2022-6-26 12:46

引用:

幾名法官可以推翻憲法,吊佢老美嘅憲法都好L兒戲。😂😂😂😂😂😂
作者: =大檸樂=     時間: 2022-6-26 16:19

引用:
原帖由 CS601P 於 2022-6-26 04:09 發表
"....全美多地也出現抗議活動,包括紐約、洛杉磯、芝加哥等城市,其中在亞利桑那州鳳凰城6月24日一度出現混亂,警方指有部份支持墮胎權的示威者敲打州議會大廈的玻璃門,警方之後使用催淚彈驅散示威者"

美國警察用催淚彈驅散示威者,外國無出半句聲指責.
香港警察用催淚彈驅散暴徙,美英等國家就不斷指責.
美國有特權對付示威者
作者: 黃金馬3     時間: 2022-6-26 16:19

喺美國,女人係男人嘅工具。
作者: behappy1997     時間: 2022-6-26 16:21

美国黑警对手无寸铁嘅示威者,开枪使用剧毒催泪弹。
作者: ~!!~     時間: 2022-6-26 16:33

引用:
原帖由 0987654 於 2022-6-26 12:43 發表
市民示威都被拘捕?美國市民依家連示威嘅權利都冇?睇嚟美國好快有移民潮

正如終審法院海外非常任法官賀輔明(Lord Hoffmann)所言,發自良知的公民抗命有悠久及光榮的傳統,歷史將證明我們是正確的

作者: champion2005     時間: 2022-6-26 16:38

美麗的風景線啊!
作者: 毋忘69慾火相傳     時間: 2022-6-26 16:50

引用:
原帖由 大滾友 於 2022-6-26 06:28 發表
時墮革命,爭取墮胎權 
播套澟烈子宮,搵隻自由雞講,我真係唔知經手人係邊個 
作者: 社長     時間: 2022-6-26 16:56

黃畜鍾意亂美國啱心水,快過去一齊玩
作者: tam_n     時間: 2022-6-26 17:05

引用:
原帖由 CS601P 於 2022-6-26 02:37 發表

呢次咁講更加九唔搭八。

最高法院推翻咗墮胎權,現任腫桶拜登係支持嘅,四年換一次腫桶有咩用?最高法院法官係終身制,如果拜登連任,未必可以提名好多個最高法院法官,足以恢復墮胎權。(呢次好似係6個贊成推翻3個反對。)如果下次換咗侵侵,提名多啲反對墮胎嘅最高法院法官,咁墮胎權更加冇希望啦。

另一個問題:美國最高法院推翻墮胎權之後,係俾各州自己決定可唔可以墮胎。既然各州議會係民煮嘅,等佢決定,理應完全冇問題。如果唔中意州議會嘅決定,咪下次投票俾其他人囉。但係而家抗議遍地開花,即係好多人唔相信呢個民煮制度。黃人應該話呢啲人係反美分子、奶共之類。
作者: 被打壓的小網民     時間: 2022-6-26 17:36

引用:

嘈乜春呀,意見不合咪分裂為兩個國家囉,南北美,東西美,懷孕美,墮胎美
作者: big3624     時間: 2022-6-26 18:39

美麗的風景線
作者: djimavic     時間: 2022-6-26 18:44

人權自由就係咁兒戲,二百萬零一快去美國享受鬼國極權管治。
作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2022-6-26 18:44

努力加油呀
作者: 黑麵包     時間: 2022-6-26 19:08

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-6-26 17:05 發表

呢次咁講更加九唔搭八。

最高法院推翻咗墮胎權,現任腫桶拜登係支持嘅,四年換一次腫桶有咩用?最高法院法官係終身制,如果拜登連任,未必可以提名好多個最高法院法官,足以恢復墮胎權。(呢次好似係6個贊成推翻3個反對。)如果下次換咗侵侵,提名多啲反對墮胎嘅最高法院法官,咁墮胎權更加冇希望啦。

另一個問題:美國最高法院推翻墮胎權之後,係俾各州自己決定可唔可以墮胎。既然各州議 ...
然而至少有半數州份是反墮胎的,甚至法案早已通過……只是受之前的最高法判例限制無法施行,嘿。
作者: kw_lam     時間: 2022-6-26 19:44

禁墮胎只是頭盤,相關法例修改陸續有來,如禁避孕等等,還有同志最關心的

Roe v Wade: US Supreme Court ends constitutional right to abortion
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-61928898

Justice Clarence Thomas, in his opinion, wrote: "In future cases, we should reconsider all of this Court's substantive due process precedents, including Griswold, Lawrence, and Obergefell" - referencing three landmark decisions of the past on the right to contraception, the repeal of anti-sodomy laws, and the legalisation of same-sex marriage respectively.
作者: 機械佬     時間: 2022-6-26 20:12

引用:
原帖由 趣緻寶寶 於 2022-6-25 23:29 發表
6票vs 3票, 真係好L 民主
而且當中有特朗普在任時委任嘅保守派法官
作者: 果個大大名車     時間: 2022-6-26 20:24

和平示威都拉人?邊個落命令?人權監察話支持拉人!環保笑女話在西方示威污染地球,只可在東方示威!傳道人話警方得到上帝授權!高佬澤話:對住你班恐怖份子,開槍合理到非常!
作者: launch_date     時間: 2022-6-26 20:27

要唔要小朋友,
唔應該係有咗先決定囉~~~

家下有N個方法避孕
咁多方法唔揀,揀墮胎,
係痴L線囉~~~

BB係生命泥架~~

宣傳墮胎班人渣根本無視生命,玩鳩世人~~~
班人兇殘成性,歪曲現實,專們宣傳歪理,攪亂世界玩鳩人民

咪L蠢,妳幾時都可以選擇唔要小朋友,
不過唔係有咗先選擇,咁L兇殘,OK?

唔通生埋出泥,都仲比妳諗要唔要咩~~~

⋯⋯

作者: ioriyagami0442     時間: 2022-6-26 21:23

應該人人揸支M16 抗議🤣🤣