標題: 東鐵過海綫首個上班日 金鐘站轉車人流未見擠擁 [打印本頁]

作者: *克羅斯*     時間: 2022-5-16 09:36

由新界東北直達港島核心地帶的東鐵綫過海段昨日(15日)正式通車,而今日(16日)是首個上班日運作,為防出現乘客「逼爆」,

由新界東北直達港島核心地帶的東鐵綫過海段昨日(15日)正式通車,而今日(16日)是首個上班日運作,為防出現乘客「逼爆」,港鐵表示會監察載客情況,有需要時加派短途「子彈車」疏導,東網記者今晨7時許在金鐘站視察乘客轉車情況,只見站內人流疏落,至8時許上班上學的人流才多起來,但大堂月台均未算擠擁,相信與列車班次頻密疏導有關。

今日由太和站乘搭至金鐘站上班的馮小姐指,自己已期待東鐵過海段很久,通車後自己不用在九龍塘及旺角站轉車,除了行程快了20分鐘外,亦可一路在車廂休息,雖然車廂較以往擠迫,仍然感到開心。另一乘客莫小姐則認為車廂空間與以往相若,自己由火炭前往金鐘上班亦快了8至10分鐘。據了解,今晨繁忙時間期間發生小插曲,一輛列車駛至九龍塘站時,有乘客在車廂內不適嘔吐,港鐵隨即安排清空列車並將車調走消毒,列車服務一度受阻。

港鐵表示,東鐵綫過海段在繁忙時間,列車班次可增至每2.7分鐘一班,相信足夠應付今日首個上班日的人流需要,港鐵會不時監察載客情況,有需要時會加派特別班次。此外,通車初期港鐵將預留足夠人手,確保車站運作暢順,並會額外加派400名職員,包括協助乘客熟習轉線及使用新車站設施。東鐵綫過海段作為本港第4條過海鐵路,乘搭該綫往來金鐘至上水站,全程僅40分鐘,較過往經荃灣綫轉車慳足15分鐘,車費維持不變;新的會展站往來紅磡僅需時5分鐘,單程收費10.1元,與現時過海最低收費看齊。

有冇人今日搭咗東鐵過海呀?係咪真係好多人?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220516/bkn-20220516082059031-0516_00822_001.html
作者: 火腿美人回來了     時間: 2022-5-16 09:50

有一班東鐵乘客係以九龍塘->旺角->過海, 依家直接過海........唔覺會多咗好多乘客...........

D 報紙佬未搭過港鐵............
作者: chkhl     時間: 2022-5-16 09:56

港島返科學園
港鐵開架列車火炭做 終點站,真是好照顧乘客需要
作者: 西部花花裙     時間: 2022-5-16 10:04

意思大白象工程?
作者: 另一個天堂     時間: 2022-5-16 10:16

引用:
原帖由 西部花花裙 於 2022-5-16 10:04 發表
意思大白象工程?
失業日日係屋企,外面咩野工程對我都大白象工程啦
作者: 西部花花裙     時間: 2022-5-16 10:19

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2022-5-16 10:16 發表

失業日日係屋企,外面咩野工程對我都大白象工程啦
你就好啦。我吾🉐️,手停口停。
作者: 另一個天堂     時間: 2022-5-16 10:22

引用:
原帖由 西部花花裙 於 2022-5-16 10:19 發表

你就好啦。我吾🉐️,手停口停。
咁咪好囉,所以世上係無大白象工程嘅,工程期間都養唔少個家庭啦
作者: wkkenneth     時間: 2022-5-16 10:30

香討磚家又話東鐵9卡過海會迫爆上唔到車架喎😂
作者: Joeycky     時間: 2022-5-16 10:30

第一個工作天金鐘人流未有擠擁,市民尋日不是熱烈瘋狂擁護沙中線嗎,訓醒覺無這回事麽。
作者: andysan4     時間: 2022-5-16 10:41

鄉港人唔逼到爆唔開心
作者: ke2011     時間: 2022-5-16 11:05

有些市民WFH,有些人失業待業,有些市民打算觀察一下先,所以今日上班時未見擠擁
作者: 笨豬傻咪     時間: 2022-5-16 11:18

東網記者今晨7時許在金鐘站視察乘客轉車情況,只見站內人流疏落,至8時許上班上學的人流才多起來

大家睇清楚D時間啦!
晨早7時都唔係港島寫字樓區返工時間
咁金鐘站又點會多人呢
而家D傳媒機構既新聞真係好易誤導人
作者: 鴻昇嘉型     時間: 2022-5-16 11:24

快就梗
至少分流左九龍塘負苛
作者: liuche01     時間: 2022-5-16 11:31

港鐵頂果班毒L唔順, 所以昨日晨咁早開特別班車, 等佢班友想興奮就早D發洩J出哂, 廢事今日正常返工繁忙時間先迫去打卡

作者: good103     時間: 2022-5-16 11:31

理應大圍加條鐵路直穿荃彎!
作者: carol2017     時間: 2022-5-16 11:32

東鐵服務質素下降,由 12 卡降至 9 卡
作者: cannabisbaby     時間: 2022-5-16 11:34

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2022-5-16 10:30 發表
仲有個姓田既二少爺屌最能大聲
作者: 暴龍隊員     時間: 2022-5-16 11:59

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-5-16 11:32 發表
其實仲有一招,加設三等車箱,票價平一蚊,車箱不設坐位。載客量立刻上升兩倍。

.
作者: 山下外圍的裙     時間: 2022-5-16 12:45

今日金鍾站人流係多左

圖片附件: 20220516_112426.jpg (2022-5-16 12:45, 277.05 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 山下外圍的裙     時間: 2022-5-16 12:46

今日金鍾站人流係多左

圖片附件: 20220516_112426.jpg (2022-5-16 12:46, 245.64 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Zzlaz     時間: 2022-5-16 12:47

如果馬鐵過海就唔洗咁辛苦
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-5-16 12:50

Good News
作者: thunderpig     時間: 2022-5-16 13:06

通常八點半至九點先最爆吧,七點幾八點唔爆好正常
作者: windwater68     時間: 2022-5-16 13:06

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-16 09:36 發表
由新界東北直達港島核心地帶的東鐵綫過海段昨日(15日)正式通車,而今日(16日)是首個上班日運作,為防出現乘客「逼爆」,

由新界東北直達港島核心地帶的東鐵綫過 ...
在未塞爆,因為失業率……。到市面重開,9成人返工,四線集中在金鐘站,到時上下班就見塞爆情況。以前未有四線咁多,繁忙時間都要企定等兩回。😏
作者: windwater68     時間: 2022-5-16 13:09

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2022-5-16 11:59 發表

其實仲有一招,加設三等車箱,票價平一蚊,車箱不設坐位。載客量立刻上升兩倍。

.
12卡是因為當年kcrc初開時只有紅磡去羅湖兩個主站,為裝多人加上大陸人,才有12卡。現在入到市區,應減卡減意外機會,市區仲可以開多班裝番夠同樣人數。
作者: Heha_ChRis     時間: 2022-5-16 13:24

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2022-5-16 09:50 發表
有一班東鐵乘客係以九龍塘->旺角->過海, 依家直接過海........唔覺會多咗好多乘客...........

D 報紙佬未搭過港鐵............
本身都已經多人, 所以唔覺得而家多咗囉
迫, 好迫, 好X迫, 其實都一樣架
作者: bbc16M     時間: 2022-5-16 13:32

我淨係知紅磡站個出口改咗位,但啲閘機同指示都未搞掂,有啲閘機仲係臨時咁,啲閘機有啲又神神地,前面幾個出閘仲要嘟好多次先出到。
作者: 普陀山     時間: 2022-5-16 13:37

引用:
原帖由 山下外圍的裙 於 2022-5-16 12:46 發表
今日金鍾站人流係多左
5个老人家
重多過返工啲人

作者: Heha_ChRis     時間: 2022-5-16 13:40

引用:
原帖由 windwater68 於 2022-5-16 13:09 發表

12卡是因為當年kcrc初開時只有紅磡去羅湖兩個主站,為裝多人加上大陸人,才有12卡。現在入到市區,應減卡減意外機會,市區仲可以開多班裝番夠同樣人數。
你講KCRC喎, 九港鐵路有無加車卡我就唔記得啦
但20-30年前大陸D人同而家差好遠啦, 唔好發夢好唔好呀?
一定香港人上去多過大陸人落嚟囉, 當年仲要搬大牛龜電視上去嘅年代,
大陸人嚟香港做乜呀? 自由行??? 佢地好窮, 唔會嚟掃奶粉嗎?

1996年起進行中期翻新延命工程,列車外觀和車廂內部皆被徹底更新.......在列車編組方面,
所有列車均統一為6卡一組,編組可隨意以每6卡為一組調動,全列列車亦統一為共12卡<<<<

因為6係組合, 所以6&12卡, 我住大埔好多年, 大埔站月台用咗最少30+年無改動過
而且東鐵一直沿用有頭等車箱, 佢係用舊車翻新, 不如你講蒸氣化火車啦
作者: 得閒看看     時間: 2022-5-16 13:47

唔該佢哋8點零鐘去大埔墟睇下喇!唔好忘記仲未開關㗎!
作者: Heha_ChRis     時間: 2022-5-16 13:47

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2022-5-16 10:30 發表
1. 現時無羅湖&落馬洲站, 如果正常, 一定會差好遠
2. 疫情下, 仲有D人WFH, 街都少人咗, 你睇下九巴班次先
3. 屯馬線開通, 唔只係興奮, 過海方法, 由大部份九龍塘轉, 分散晒
有D係鑽石山轉又得, 而家仲可以直達金鐘
作者: 粉色忘憂草     時間: 2022-5-16 13:49

港鐵東鐵線過海段首個工作日,
港鐵表示截至今早11時,會展站共有超過12400名乘客人次出入,紅磡站有34300人次,而金鐘站則有49500人次出入🧜‍♀️

圖片附件: Screenshot_20220516-134623_Samsung Internet.jpg (2022-5-16 13:49, 125.74 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 得閒看看     時間: 2022-5-16 13:52

8點7左右有一班由大埔墟去金鐘。以前開車前3分鐘上車仲有位坐,依家12分鐘前已經有人排隊!
作者: 粉色忘憂草     時間: 2022-5-16 13:53

原來都咁多人要坐東鐵線過來香港這邊工作噃🤔
作者: Heha_ChRis     時間: 2022-5-16 13:54

引用:
原帖由 山下外圍的裙 於 2022-5-16 12:46 發表
今日金鍾站人流係多左
金鐘係轉車站, 你影月台先有用, 你影出閘? 九龍塘都無咩人出閘, 但月台就勁多人
再講, 今朝係指幾點 6點又係今朝, 9點又係今朝
你話銅鑼灣今朝無人, 但影住6點, 咁梗係人少啦
作者: 暴龍隊員     時間: 2022-5-16 14:23

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-5-16 13:52 發表
8點7左右有一班由大埔墟去金鐘。以前開車前3分鐘上車仲有位坐,依家12分鐘前已經有人排隊!
公平D,拆曬D位,一齊由上水,企到金鐘。載客量倍增,地鐵又贏......

遲啲通左關,大陸人都一齊企到金鐘,咁就真公平,無歧視.....

.
作者: 暴龍隊員     時間: 2022-5-16 14:35

引用:
原帖由 粉色忘憂草 於 2022-5-16 13:49 發表
港鐵東鐵線過海段首個工作日,
港鐵表示截至今早11時,會展站共有超過12400名乘客人次出入,紅磡站有34300人次,而金鐘站則有49500人次出入🧜‍♀️
增加載客量

圖片附件: Screenshot_20220516-143319_Chrome.jpg (2022-5-16 14:35, 170.78 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: atkatk002     時間: 2022-5-16 14:40

擠擁就鬧規劃失當,
唔擠擁就鬧大白象,
而家無鬧,算點?
呢個黑記新入行?
作者: 得閒看看     時間: 2022-5-16 14:43

未夠,全港所有公共交通工具拆晒啲位就最公平。
作者: 一個中國人!     時間: 2022-5-16 14:48

引用:
今朝繁忙時間8點,一嘢上到車,人唔多
作者: 得閒看看     時間: 2022-5-16 15:04

奉勸女士唔好著成咁搭東鐵!

圖片附件: caaz1ifr.nhrwfuvsjei.0yguctblook.qzq.jpg (2022-5-16 15:04, 136.97 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: ooqq3     時間: 2022-5-16 15:23

曬氣啦,狗鐵見你班奴隸唔洗迫人
之後就會減番班次

今日岩岩開波先多幾部車試水炸
作者: andysan4     時間: 2022-5-16 15:31

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2022-5-16 14:35 發表

增加載客量
條女後面果位搖到當場射精呀
作者: 暴龍隊員     時間: 2022-5-16 15:54

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-5-16 15:04 發表
奉勸女士唔好著成咁搭東鐵!
增加載客量

圖片附件: Screenshot_20220516-143319_Chrome.jpg (2022-5-16 15:54, 170.78 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: eliskw2000     時間: 2022-5-16 16:00

非繁忙時間去睇,又點會多人? 傳媒又想玩野誤導人,好低B呀。
作者: jim_jim_s     時間: 2022-5-16 16:10

8點前上車OK唔逼
作者: 暴龍隊員     時間: 2022-5-16 16:34

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2022-5-16 16:10 發表
8點前上車OK唔逼
認真,識搭,一定搭頭班車....

PS  返灣仔餐廳,開 11:00

.
作者: 得閒看看     時間: 2022-5-16 17:06

今朝見到連頭等都企滿人。應該要回水!
作者: woody666     時間: 2022-5-16 17:17

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-16 09:36 發表

由新界東北直達港島核心地帶的東鐵綫過 ...
因為好多人已經失業, 仲邊有咁多人返工.
作者: tomymt     時間: 2022-5-16 17:40

根本班次夠多怕咩擠擁?
作者: bbc16M     時間: 2022-5-16 17:48

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2022-5-16 14:23 發表

公平D,拆曬D位,一齊由上水,企到金鐘。載客量倍增,地鐵又贏......

遲啲通左關,大陸人都一齊企到金鐘,咁就真公平,無歧視.....

.
仲未計考完DSE,其實係少咗一班學生。
仲有原來東鐵紅磡站得返一條扶梯上大堂,啲膠官以為個個坐東鐵都要過海架?返尖東/紅磡嘅人死晒?
紅磡站仲要啲閘機今日都仲有臨時位,佢地會唔會低估咗紅磡站出入嘅需求?
仲未講今日紅磡大堂出天穚條扶梯壞咗,好壞唔壞,通車第一日上班日先來壞。
作者: hui4573     時間: 2022-5-16 18:06

嘩!見到好多人由東鐵線直去香港金鐘站轉柴灣線😳
作者: cwbguy     時間: 2022-5-16 18:55

引用:
原帖由 wkkenneth 於 16-5-2022 10:30 發表
東鐵線原只行走新界,站和站之間相距甚遠,開車後要近6-10分鐘才到下一站,而且鄉郊地方遼闊,車站在地面,故容許興建較長的車站月台,以配合12節車廂坐更多人。但地鐵走市區,要在地底穿過,挖掘成本極貴,月台越短越好,站和站之間較近,開車後一般3-4分鐘已到下一站,若列車太長,沒足夠距離加速轉頭又要剎車。而且班次密,若列車太長,前後列車距離不足,前車一有事故剎車,好易被後面列車追撞。
作者: ie7     時間: 2022-5-16 19:05

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2022-5-16 10:22 發表

咁咪好囉,所以世上係無大白象工程嘅,工程期間都養唔少個家庭啦
非常好既思維,不過井蛙國人好多都吾會明白
作者: ie7     時間: 2022-5-16 19:07

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2022-5-16 11:59 發表

.
你都傻傻地,為一蚊做三等人,井蛙國人話甘我咪好無面
作者: 暴龍隊員     時間: 2022-5-16 22:25

引用:
原帖由 ie7 於 2022-5-16 19:07 發表

你都傻傻地,為一蚊做三等人,井蛙國人話甘我咪好無面
咁仲簡單,要坐每程加十蚊....

載客實倍增.......

.
作者: 002534     時間: 2022-6-1 23:56

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-5-16 11:32 發表
其實講左10幾年,由2004年九鐵決定改由東鐵過海時做既決定,因遷就過海段無法使用12卡,所以要全數用9卡,亦唔可以用12卡係紅磡站轉車,因為統一用新月台,新月台統一係9卡月台,舊月台同大堂需要拆卸作擺放列車用,列車要出場,就要使用渡線前往新月台方向駛去金鐘站由頭接客

作者: 002534     時間: 2022-6-2 00:13

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-5-16 17:48 發表

仲未計考完DSE,其實係少咗一班學生。
仲有原來東鐵紅磡站得返一條扶梯上大堂,啲膠官以為個個坐東鐵都要過海架?返尖東/紅磡嘅人死晒?
紅磡站仲要啲閘機今日都仲有臨時位,佢地會唔會低估咗紅磡站出入嘅需求?
仲未講今日紅磡大堂出天穚條扶梯壞咗,好壞唔壞,通車第一日上班日先來壞。
12卡車用左40年,係冇得留低,全部要統一轉用新9卡月台

作者: bbc16M     時間: 2022-6-2 07:29

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-2 00:13 發表

12卡車用左40年,係冇得留低,全部要統一轉用新9卡月台
荃灣線都用咗40年,以你嘅理論係咪無得留底?而且40年前嘅十二卡唔係之前退役個車種,35年前坐東鐵仲係黃膠橫排座位,旺角站月台仲有雞批賣可以上車食。
東鐵過海已第三個星期,紅磡大堂仲係用緊加緊出閘機同部份要用暫時閘機,好明顯政府又好港鐵管理層又好,都低估咗係紅磡出閘唔過海嘅乘客量,先會設計個咁低智得一條扶梯上大堂出閘嘅東鐵線月台啦。
作者: bbc16M     時間: 2022-6-2 07:41

引用:
原帖由 cwbguy 於 2022-5-16 18:55 發表

東鐵線原只行走新界,站和站之間相距甚遠,開車後要近6-10分鐘才到下一站,而且鄉郊地方遼闊,車站在地面,故容許興建較長的車站月台,以配合12節車廂坐更多人。但地鐵走市區,要在地底穿過,挖掘成本極貴,月台越短越好,站和站之間較近,開車後一般3-4分鐘已到下一站,若列車太長,沒足夠距離加速轉頭又要剎車。而且班次密,若列車太長,前後列車距離不足,前車一有事故剎車,好易被後面列車追撞。
其實入市區後,得金鐘-會展一個站係你所講嘅近距離,其餘全部都係站與站之間超過2分鐘嘅車程,為咗一個站,犧牲24%嘅載客量,仲要大部份東鐵乘客都用唔到。
朝早上水上車都仲要等2班先上到,第時通咗關真係唔敢想。
作者: 002534     時間: 2022-6-2 08:37

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 07:29 發表

荃灣線都用咗40年,以你嘅理論係咪無得留底?而且40年前嘅十二卡唔係之前退役個車種,35年前坐東鐵仲係黃膠橫排座位,旺角站月台仲有雞批賣可以上車食。
東鐵過海已第三個星期,紅磡大堂仲係用緊加緊出閘機同部份要用暫時閘機,好明顯政府又好港鐵管理層又好,都低估咗係紅磡出閘唔過海嘅乘客量,先會設計個咁低智得一條扶梯上大堂出閘嘅東鐵線月台啦。
我指係列車,你講去邊?仲有車種一直冇變,乜你唔知道烏蠅頭係由英國製造既黃頭翻新改裝而成(1996年至1999年間送左去法國阿爾斯通公司進行,因為原英國製造公司被收購),延長左原先既設計壽命?睇返新聞啦,點解叫「中期翻新列車」?你真係以為當年真係買新車,黃頭真係退役?只不過係改頭換面,留返一架係火炭鐵路大樓擺放俾人打卡咋,地鐵市區綫列車係1998年至2001年同樣係由同一間公司進行翻新改裝由白頭變成黑頭,唔同既係市區綫英製列車明年開始陸續退役,由大陸中車青島四方公司93列新列車取代,d 新車係小蠔灣候命緊

同埋東鐵過海同9卡車係KCR既意思,2004年呢個方案出台時個陣係田北辰做主席,係18年前既事了,一早係公開的,兩鐵合併後由MTR負責跟手,全數9卡車安排係2012年正式由立法會通過,即係動工個年,紅磡屯馬線同東鐵綫要全數搬去起既9 卡地底月台,配合成個工程,舊12卡月台現在關閉同拆除作擺設擺放吉車用,保留返位置禁區既直通車月台,唔再作通勤客運用途,有人提議將南行綫分支,9 卡過海,12卡用紅磡舊月台,鐵路公司彩你都傻,寧願攞來擺車stand by用,都唔會複雜咁搞南北各雙總站停,以免影響過海班次

作者: bbc16M     時間: 2022-6-2 09:48

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-2 08:37 發表

我指係列車,你講去邊?
我都係講列車,剛換嘅十二卡並唔係40年前個隻列車,仲有幾多卡同個月台設計有關,同架車用幾耐無關,你又講咗去邊?荃灣線都用咗40年但車卡並無增減個,點解你要講到好似用咗40年就要改做9卡?
作者: 002534     時間: 2022-6-2 10:08

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 09:48 發表

我都係講列車,剛換嘅十二卡並唔係40年前個隻列車,仲有幾多卡同個月台設計有關,同架車用幾耐無關,你又講咗去邊?荃灣線都用咗40年但車卡並無增減個,點解你要講到好似用咗40年就要改做9卡?
你睇返我上一段講咩先,我都未打完,又唔知黃頭當初係冇退役列,而係中期翻新換look成烏蠅車延長設計壽命繼續服務,你以為當年烏蠅頭係新買列車,你去睇下展示啦,1982-2022呀

作者: bbc16M     時間: 2022-6-2 10:40

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-2 10:08 發表

你睇返我上一段講咩先,我都未打完
你未打完我又點識答呢?
如果設計係按當時客量,而非未來客量去做,咁就已經係設計錯誤。但相信新紅磡月台同大堂唔係04年方案,我亦提出過咗海三個星期個大堂閘機數量都唔啱,仲要用臨時同日日工程增加緊永久閘機,就已經証明係預算失誤。當日通屯馬線時去天橋出口嘅閘機係通車前已設置好,當時只係用布封住未使用嘅閘機,並唔係通車後先日日趕工去做。仲有我講嘅上大堂出閘嘅電梯只有一部,係完全無考慮到人流嘅問題。我從尖東方向去東鐵月台,基本上等如由車尾入天橋接駁位壐行去車中間上大堂再行唯一一條扶梯去到車頭,然後由於東鐵線大部份非頭等乘客落車都要行到車尾(上大堂扶梯位置),所以去到月台又要由車頭行到車尾;下下都要由車尾行去車頭再行去車尾,完全無考慮行人動線,唔好又話我知係04年方案。
作者: 002534     時間: 2022-6-2 10:55

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 10:40 發表

你未打完我又點識答呢?
如果設計係按當時客量,而非未來客量去做,咁就已經係設計錯誤。但相信新紅磡月台同大堂唔係04年方案,我亦提出過咗海三個星期個大堂閘機數量都唔啱,仲要用臨時同日日工程增加緊永久閘機,就已經証明係預算失誤。當日通屯馬線時去天橋出口嘅閘機係通車前已設置好,當時只係用布封住未使用嘅閘機,並唔係通車後先日日趕工去做。仲有我講嘅上大堂出閘嘅電梯只有一部,係完全無考慮到人流嘅問題。我 ...
呢個世界上點會有咁多預計到未來既事呀,唔通下下煞停去諗,咁樣起100年都起唔完
作者: 002534     時間: 2022-6-2 11:56

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 10:40 發表

你未打完我又點識答呢?
如果設計係按當時客量,而非未來客量去做,咁就已經係設計錯誤。但相信新紅磡月台同大堂唔係04年方案,我亦提出過咗海三個星期個大堂閘機數量都唔啱,仲要用臨時同日日工程增加緊永久閘機,就已經証明係預算失誤。當日通屯馬線時去天橋出口嘅閘機係通車前已設置好,當時只係用布封住未使用嘅閘機,並唔係通車後先日日趕工去做。仲有我講嘅上大堂出閘嘅電梯只有一部,係完全無考慮到人流嘅問題。我 ...
起新月台都係早期plan 出來,原因係因為紅磡站同海底隧道太接近,舊月台係唔夠距離落斜入海底,加上何文田站咁近,又係地底車站,所以要係紅磡貨場地底興建新月台,當沙中線全部通車後,全線要搬哂落去地底新月台上落客,而舊月台原本用來騰出空間俾直通車停泊用,但後來考慮到高鐵通車會令到直通車需求下降,所以沙中綫全線通後,舊月台1-4號會進行拆卸改建作擺放東鐵吉車用途(考慮到紅磡貨場改用左來做屯馬綫列車吉車擺放,東鐵綫吉車冇位擺,所以拆舊月台),列車會經原2號月台北端路軌進出東鐵線,所以紅磡站係唔可能再有容納12卡車作支綫用途,最近成日見d人建議12卡同9 卡並存,12卡用舊月台作終點,但係會增加編排難度同混亂,所以鐵路公司彩你都傻
作者: tongchunyu     時間: 2022-6-2 12:08

其實晒鬼氣
東鐵線整個過海線去到總站金鐘簡直浪費金錢
搭東鐵線嘅市民可以響九龍塘落車轉地鐵坐荃灣線去金鐘中上環一帶,保留返以前東鐵線紅磡總站咪幾好,洗鬼整多條線過海咩多舊魚
作者: bbc16M     時間: 2022-6-2 23:25

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-2 11:56 發表

起新月台都係早期plan 出來,原因係因為紅磡站同海底隧道太接近,舊月台係唔夠距離落斜入海底,加上何文田站咁近,又係地底車站,所以要係紅磡貨場地底興建新月台,當沙中線全部通車後,全線要搬哂落去地底新月台上落客,而舊月台原本用來騰出空間俾直通車停泊用,但後來考慮到高鐵通車會令到直通車需求下降,所以沙中綫全線通後,舊月台1-4號會進行拆卸改建作擺放東鐵吉車用途(考慮到紅磡貨場改用左來做屯馬綫列車吉車 ...
繁忙時間增加12卡去紅磡站,係港鐵宣佈轉9卡時講架,唔係啲人老作。
你講咁近海底隧道,大可以安排遠啲係何民田站交接或馬鞍山線過海,總知係設計時已經係超載,就已經人係設計失敗。
基建連現狀都不能滿足,仲要衰過之前,講乜設計規劃?
作者: h9995435     時間: 2022-6-2 23:31

好多人仲未慣用呢條線
作者: 002534     時間: 2022-6-2 23:43

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 23:25 發表

繁忙時間增加12卡去紅磡站,係港鐵宣佈轉9卡時講架,唔係啲人老作。
你講咁近海底隧道,大可以安排遠啲係何民田站交接或馬鞍山線過海,總知係設計時已經係超載,就已經人係設計失敗。
但係買車個陣時冇預部分12卡,全線31*9=279,後補6*9=333卡
作者: bbc16M     時間: 2022-6-2 23:49

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-2 23:43 發表

但係買車個陣時冇預部分12卡,全線31*9=279,後補6*9=333卡
我唔知係咪因為記者追問繁忙時間點算時啲膠層亂噏啦,當時的確話可以考慮用12卡去紅磡站以疏導乘客。
總知通過海線三周連紅磡站大堂閘機都仲要用臨時機,就好明顯係錯估人流。
作者: 002534     時間: 2022-6-2 23:54

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 23:25 發表

但係12卡已到期退役,根本唔可以繼續長期服務落去,買車時係買左333卡,即係37列,根本冇士啤俾你抽調去做12卡(正常唔會買士啤),紅磡舊月台已經完成歷史任,係會進行改建,騰空更加空間佢擺吉用
作者: 002534     時間: 2022-6-3 00:07

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 23:49 發表

我唔知係咪因為記者追問繁忙時間點算時啲膠層亂噏啦,當時的確話可以考慮用12卡去紅磡站以疏導乘客。
總知通過海線三周連紅磡站大堂閘機都仲要用臨時機,就好明顯係錯估人流。
亂up 既多,本身北行已有羅湖/落馬洲分叉站,南行仲要搞分叉站已經好大問題,雙端雙總站會造成安排上混亂,不過一般鐵路錢包唔會咁做
作者: pycicamn     時間: 2022-6-4 02:36

反而往上水方向由金鐘站至紅磡站才逼,因紅磡站有人轉屯馬線,紅磡站開始才有所舒緩,夜晚兩個方向更不逼
作者: carol2017     時間: 2022-6-6 08:36

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-1 23:56 發表

其實講左10幾年,由2004年九鐵決定改由東鐵過海時做既決定,因遷就過海段無法使用12卡,所以要全數用9卡,亦唔可以用12卡係紅磡站轉車,因為統一用新月台,新月台統一係9卡月台,舊月台同大堂需要拆卸作擺放列車用,列車要出場,就要使用渡線前往新月台方向駛去金鐘站由頭接客
唔知點解為何過海要 9卡 ?

其實可以分用過海列車 9卡

及非過海列車 12卡

始終 12卡列車載客量多過 9卡列車
作者: 002534     時間: 2022-6-6 09:44

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 08:36 發表

唔知點解為何過海要 9卡 ?

其實可以分用過海列車 9卡

及非過海列車 12卡

始終 12卡列車載客量多過 9卡列車
因為新站冇法建12卡月台,兼上斜力有限,但12卡非過海列車入唔到紅磡地底月台,地底月台只有9 卡長,去舊月台做總站有以下3點問題:
1.因為分左部分車去做12卡,令到過海班次疏落,將減弱過海功能,形同虛設,你唔好睇小過海段既客洗
2.造成兩端雙總,造成掉頭編排既壓力
3.同站分新舊月台,而且距離相差比較遠,指示容易混亂,乘客都唔知應去邊個月台等車

除此之外,港鐵近期買車比較多,前九鐵營運路綫既各車廠可擺放位置接近飽和,需要更多空間,所以港鐵直接棄用紅磡舊月台,改作擺放東鐵吉車用途,之後有機拆除部分月台騰出更多空間,而家只拆大堂
作者: carol2017     時間: 2022-6-6 17:27

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-6 09:44 發表

因為新站冇法建12卡月台,兼上斜力有限,但12卡非過海列車入唔到紅磡地底月台,地底月台只有9 卡長,去舊月台做總站有以下3點問題:
1.因為分左部分車去做12卡,令到過海班次疏落,將減弱過海功能,形同虛設,你唔好睇小過海段既客洗
2.造成兩端雙總,造成掉頭編排既壓力
3.同站分新舊月台,而且距離相差比較遠,指示容易混亂,乘客都唔知應去邊個月台等車

除此之外,港鐵近期買車比較多,前九鐵營運路綫 ...
建議分兩類列車行駛東鐵線:
1. 9卡 "過海" 列車,終點站至 "金鐘"
2. 12卡 "非過海" 列車,終點站至 "紅磡"

12 卡列車,雖然非過海!相信有一定需求!

作者: 002534     時間: 2022-6-6 17:54

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 17:27 發表

無辦法,因為全部新車都係9卡基礎買入,而鐵路公司一般係要幾多買幾多,唔會預士啤俾你砌卡,亦唔會抽部分列車車卡去做12卡,唔同當年千九,千九係因為本來走3條唔同路線,所以全數東鐵千九撥歸屯馬線時係可以調整,但東鐵新車唔係,除左補購車卡,根本係無法調動,因為都要全隊新車不少於9卡
作者: 002534     時間: 2022-6-6 18:34

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 17:27 發表

其實你講既野版主已解釋點解唔得了,佢俾我更加專業,我同佢睇法接近
作者: 002534     時間: 2022-6-6 18:38

引用:

同埋而家建議都冇用,因為紅磡舊月台同大堂都會永久停止通勤客運服務,大堂d出入閘機都會移除,客服中心全部遷往新月台
作者: carol2017     時間: 2022-6-6 21:26

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-6 18:38 發表

同埋而家建議都冇用,因為紅磡舊月台同大堂都會永久停止通勤客運服務,大堂d出入閘機都會移除,客服中心全部遷往新月台
東鐵線,因為要 "硬闖過海",戴客量反而退步!

究竟,東鐵綫,為市民服務?
或是為創指標而興建?

舊東鐵線,由上水至紅磡,一共有 11個站,全部設計為 12 卡車載客量!

為興建多兩個站:會展、金鐘

將所有站,原設計為 12 卡車,一律改動為 9 卡!

為了加入 2 個站而作出重大變更,是進步或是退步,真係唔知道

作者: 002534     時間: 2022-6-6 22:37

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 21:26 發表

或是為創指標而興建?

舊東鐵線,由上水至紅磡,一共有 11個站,全部設計為 12 卡車載客量!

為了加入 2 個站而作出重大變更,是進步或是退步,真係唔知道
你要記住,成個工程既target 都係過海,並唔係減弱過海功能,同高鐵一地兩檢一樣道理,其實MTR 買37列9 卡車已經抵銷返原來28列12卡車既載客量,多左9列,而且全綫已經upgrade 新信號,可以加密返班次同速度,但不包括紅磡舊路軌,舊路軌而家只用作車務調度用, 舊月台用作舒緩泊車空間,而且又焗(全港最焗熱月台就係紅磡站舊月台),我係MTR 都寧願放棄啦,俾乘客去舒服d既新月台上落車
作者: 002534     時間: 2022-6-6 22:58

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 21:26 發表

或是為創指標而興建?

成個過海方案係2004年由當時田北辰掌管既KCR 提出既,係建基於沙中線紅磡站3線轉車帶來既人流負荷,同東鐵過海需求大於馬鐵既因素而修改左成個plan,將馬鐵同西鐵連成東西走廊,東鐵過海成南北走廊,12卡轉9卡都係當年既議題之一,都係諗過度過而拍板,重點係唔可以影響過海功能,其實都係合併前KCR 計劃,後來合併後再由立法會通過全部cut 至9 卡既方案,係有法律依據的啊,正常買車卡數一定係跟計劃需求,唔會買士啤卡來哂車廠位的,其實新站係有預留第10卡位置,但涉及可動工空間接近飽和,安全起建,一直hold 住先,日後再研究可以擴展,與其懷緬12卡,不如期待幾時可以加到10卡吧,到時睇係韓國車廠願唔願意接單,唔係間間車廠都肯做加購車加的