標題: 梁卓偉料兩周後爆發第六波疫情 - 香港文匯網 [打印本頁]

作者: hwwong     時間: 2022-5-15 03:01

大公文匯全媒體報道:政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉今日(14日)在港大醫學院內部網上論壇上預料,香港將會於兩周後有可能爆發第六波疫情。
據悉,梁卓偉在論壇上向醫生展示由2020年開始至今的病毒計算模型,按現時每日徘徊300宗左右確診,套用其數據模型分析後,香港將會在兩周後爆發第六波疫情。梁卓偉今日亦在Twitter撰文,稱港大醫學院於12日發出緊急呼籲,提醒師生勿到堅尼地城用膳,皆因該區一帶屋苑錄得污水病毒水平為600萬,病毒量相當高;經過連日大型屋苑的檢測、及過去數周香港所錄得的數字維持在300數字指標,意味着若稍有不慎,香港將會出現第六波疫情。

第五波疫情已經玩殘了香港, 希望不會出現第六波疫情就是了... 家陣香港變得頗虛弱, 未必抵受到新一波疫情衝擊啊...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202205/14/AP627fc484e4b036dce9ade29b.html
作者: 初人     時間: 2022-5-15 03:37

曾祈殷話唔會爆,東張西望講
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-15 04:01

淋病月蛾唔燒曬啲庫房邊度肯停手?
蛾粉同埋嗰啲濕鳩豬咁蠢嘅藍絲繼續盲撐啦。
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2022-5-15 06:29

如果係事實!!!台灣綠蛆一定永不超生!!!
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 06:36

第五波用咗三千億,
庫存仲有九千億,
仲有得玩
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 06:39

星星之火 可以燎原,
咁樣開放處所,
預咗啦,
你地要錢唔要命,
食得就好食多d!
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 06:41

又唔知瓜幾多
阿彌陀佛!
作者: banjo.     時間: 2022-5-15 08:34

唔使驚喎, 大L把隔離設施.
作者: Cloud1234     時間: 2022-5-15 08:46

收返緊啦,, 政府唔好再後知後覺
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-5-15 09:52

希望唔會啦!
作者: ansonkpl     時間: 2022-5-15 10:46

小心被人話惹起恐慌呀,早前港大醫學院叫人唔好去西區午膳已經畀人話喇
作者: hhhhkkkk1     時間: 2022-5-15 10:54

引用:
原帖由 初人 於 2022-5-15 03:37 發表
曾祈殷話唔會爆,東張西望講
就算爆病情應該都唔會犀利,因接種率已經好高。
作者: hhhhkkkk1     時間: 2022-5-15 10:56

引用:
原帖由 希夷 於 2022-5-15 06:41 發表
又唔知瓜幾多
阿彌陀佛!
你知唔知點解先日叫人接種疫苗呀 ?  可以抵預重症呀 。
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 10:58

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2022-5-15 10:56 發表

你知唔知點解先日叫人接種疫苗呀 ?  可以抵預重症呀 。
知,
e家要第4針添。
作者: falconV8     時間: 2022-5-15 10:59

若果無, 佢要執包伏。 
作者: videowatcher3     時間: 2022-5-15 11:03

"政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉今日(14日)在港大醫學院內部網上論壇上預料,

香港將會於兩周後有可能爆發第六波疫情。"

按照在下的「超低 B 模糊邏輯 XYZ-Alpha-Beta-Gamma 數手指無窮猜想數學模型」推算,

香港於兩周後有可能不會爆發第六波疫情。

作者: 光芒創新的揮春     時間: 2022-5-15 11:04

希望快d第六波武肺!!
作者: 初人     時間: 2022-5-15 11:05

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-5-15 10:59 發表
若果無, 佢要執包伏。 
梁卓偉辭左職,轉去馬會做高層
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-5-15 14:21

梁卓偉
作者: hwwong     時間: 2022-5-15 15:06

引用:
原帖由 希夷 於 2022-5-15 10:58 發表

知,
e家要第4針添。
香港醫學專家話, 年底... 高風險人士需要接種第五針...即是, 差不多每年要接種...

希望中國醫學專家盡快研究成功及生產有效治療美國肺炎病毒的藥物, 到時... 人類就可以當係普通傷風感冒那樣對付美國肺炎病毒了... 這時候, 才是與病毒共存的最基本條件, 中國醫學及藥物專家要努力加油...
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 15:21

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-5-15 15:06 發表

香港醫學專家話, 年底... 高風險人士需要接種第五針...即是, 差不多每年要接種...

希望中國醫學專家盡快研究成功及生產有效治療美國肺炎病毒的藥物, 到時... 人類就可以當係普通傷風感冒那樣對付美國肺炎病毒了... 這時候, 才是與病毒共存的最基本條件, 中國醫學及藥物專家要努力加油...
都係錢作怪姐
看國內,上海,深圳,廣州,有幾多人打針呀!
又唔見外資走
外資搵錢係長缐,
反而成日確疹,搞到d員工上落不定,
公司冇人做野,長期係咁,咁就要走。
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 15:29

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-5-15 15:06 發表

香港唔同內地,
人地,地方大,傳播封區,
事實證明可以控制,
香港人口密度高,地少,
聚集性高,兩個機組人員就九千億,
死亡九千⋯⋯,
教訓未完又重開處所,
上次二個人已經一鑊粥,
今次下下群組,叫番內地醫護人員落番嚟啦
作者: hwwong     時間: 2022-5-15 15:33

引用:
原帖由 希夷 於 2022-5-15 15:21 發表

都係錢作怪姐
看國內,上海,深圳,廣州,有幾多人打針呀!
又唔見外資走
外資搵錢係長缐,
反而成日確疹,搞到d員工上落不定,
公司冇人做野,長期係咁,咁就要走。
的確... 平爺領導下的中國, 本著以人民健康性命為先的目標態度, 以短時間內動態清零, 然後盡快回復社區正常生活及經濟活動, 這才是以民為本以保障經濟繁榮的正確態度及行動... 否則, 就會好似歐美賤國一Q樣, 與病毒共存搞到確診爆標死亡爆標經濟崩潰, 更出現各式各樣古怪後遺症...
作者: hwwong     時間: 2022-5-15 15:34

引用:
原帖由 希夷 於 2022-5-15 15:29 發表

香港唔同內地,
人地,地方大,傳播封區,
事實證明可以控制,
香港人口密度高,地少,
聚集性高,兩個機組人員就九千億,
死亡九千⋯⋯,
教訓未完又重開處所,
上次二個人已經一鑊粥,
今次下下群組,叫番內地醫護人員落番嚟啦
好明顯... 林鄭呢隻暗黃要大搞埋地雷, 想下屆特首沒有好日子過...

作者: CC_CHAN256     時間: 2022-5-15 15:36

又有消費券派,yeah !
作者: tomymt     時間: 2022-5-15 15:37

引用:
原帖由 Cloud1234 於 2022-5-15 08:46 發表
我相信唔會再爆,有事其他區都爆咗啦!
作者: 無聊之無聊     時間: 2022-5-15 15:57

哈哈哈
個個磚家講ge都唔同
猿教獸無事要打針
有事就食必利痛
只要打齊針就可以去堅尼地城食飯
都唔知信邊個好

作者: st105     時間: 2022-5-15 16:04

第六波我就唔信喇。 全港四百萬人已經中過,有哂自然免疫。 

計我話,現在應該大家除哂口罩,由身體免疫系統去打瓜隻菌。
作者: 無聊之無聊     時間: 2022-5-15 16:06

引用:

哈哈哈
上網聽到中國已經研發咗新冠疫苗口服藥
仲受外國醫學雜誌讚頌

作者: sunday8999     時間: 2022-5-15 16:06

第五波岩岩先好返d 你又出黎講第六波
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 16:07

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-5-15 15:34 發表

好明顯... 林鄭民隻暗黃要大搞埋地雷, 想下屆特首沒有好日子過...
通關係一個好重要環節,
唔係一定市民回鄉而通關,
有很多人投資生意要處理,
兩地市民落嚟購物,帶動 經濟,
首衝各大商場財源,
現在只通機場,有幾多經濟收益?
有都係商業上往來,
民生,現在開處所,
都係塘水滾塘魚,有限帶動,
民生依然困住,
可惜又行錯棋,又爆第六,
呢d什麼經濟磚家,
財係邊度都未搞清楚!
作者: sunday8999     時間: 2022-5-15 16:07

引用:
原帖由 st105 於 2022-5-15 16:04 發表
第六波我就唔信喇。 全港四百萬人已經中過,有哂自然免疫。 

計我話,現在應該大家除哂口罩,由身體免疫系統去打瓜隻菌。
病毒會變種 中過都可以再中
作者: st105     時間: 2022-5-15 16:13

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-5-15 16:07 發表

病毒會變種 中過都可以再中
流感每年都唔同。人唧免疫系統係用嚟打瓜西菌。長期帶著口罩,咁咪即係廢左人類嘅免疫系統。
作者: 希夷     時間: 2022-5-15 16:18

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-5-15 15:34 發表

好明顯... 林鄭民隻暗黃要大搞埋地雷, 想下屆特首沒有好日子過...
要明白,
內地係唔容許有疫症,
妄想d講,係關乎國家安全問題,
所以香港靠打針以為可以通關?
係唔得架,呢支唔係防疫針,
一樣可以中招入境,
大量市民入境,分佈全國,
後果嚴重,到時係國難,
外敵又剩人之危,
內憂外患,國家危險!
作者: marawong     時間: 2022-5-15 16:19

咁L快。。淋鄭話關人L樹
作者: 心慌慌     時間: 2022-5-15 16:27

點解梁子超意見相反?我們小市民突竟要信邊個專家?
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-5-15 16:29

引用:
原帖由 st105 於 2022-5-15 16:13 發表

流感每年都唔同。人唧免疫系統係用嚟打瓜西菌。長期帶著口罩,咁咪即係廢左人類嘅免疫系統。
正是
而家小朋友成日留在家,戴住口罩,少接觸病毒
免疫力較差,一有病,就可能好嚴重
作者: 茶余面后     時間: 2022-5-15 16:39

引用:
原帖由 st105 於 2022-5-15 16:13 發表

所以清零是最好.
清零後, 人類可以隨意吸普通流感病毒, 同時不被新冠/長新冠/mrna心肌炎所害.
作者: 機械佬     時間: 2022-5-15 16:42

唔變種都唔驚爆嘅
作者: shcheuk     時間: 2022-5-15 17:11

香港専家不是已經大半香港人染疫了嗎,群體免疫呢,
即是打了針,確診康復後仍然沒用,香港污水病毒量高,
那麽疫情最高的外國等地四處都是病毒污水嗎
作者: 茶余面后     時間: 2022-5-15 17:21

引用:
原帖由 shcheuk 於 2022-5-15 17:11 發表
香港専家不是已經大半香港人染疫了嗎,群體免疫呢,
即是打了針,確診康復後仍然沒用,香港污水病毒量高,
那麽疫情最高的外國等地四處都是病毒污水嗎
香港磚家, 一時吹群體免疫力, 一時催人無限打針.

如果真有免疫, 又洗乜打咁多針.

李呃人.
作者: 晚間灰壽包     時間: 2022-5-15 17:24

兩星期後唔爆第六波,梁卓偉係咪切佢條賓周出嚟?
作者: fifa20     時間: 2022-5-15 17:39

呢隻大曱甴不斷叫香港共泉
又話400萬人中招又話要比外國人吾係隔離
作者: kk2964     時間: 2022-5-15 18:22

唔爆佢好撚衰,好多人等緊wfh.
作者: Kai_Fong     時間: 2022-5-15 18:47

引用:
原帖由 心慌慌 於 2022-5-15 16:27 發表
點解梁子超意見相反?我們小市民突竟要信邊個專家?
呢個令小弟諗起陳奕迅o既一首舊歌"專家話":
https://www.joox.com/hk/single/Vzv06aXTSxeNXA8EUIFKxQ==

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-16 01:16

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2022-5-15 10:54 發表

就算爆病情應該都唔會犀利,因接種率已經好高。
亂吹疫苗效果比叫人唔好打疫苗危害更大。
而家香港嘅數據就話畀你聽打咗疫苗病毒都會上腦殺傷神經細胞都會令人失去味覺同埋弱智。
作者: kk2964     時間: 2022-5-19 13:15

按現時每日徘徊300宗左右確診,套用其數據模型分析後,香港將會在兩周後爆發第六波疫情。

唔該梁磚家解釋數據模型分析基礎及理據?
作者: hwwong     時間: 2022-5-19 15:21

引用:
原帖由 kk2964 於 2022-5-19 13:15 發表
按現時每日徘徊300宗左右確診,套用其數據模型分析後,香港將會在兩周後爆發第六波疫情。

唔該梁磚家解釋數據模型分析基礎及理據?
香港醫學專家話... 不要問, 只要信... 香港專業獨裁霸權霸道世界第一的啊...
作者: 大寶二寶     時間: 2022-5-19 16:27

就嚟一周咯噃
作者: kk2964     時間: 2022-5-20 12:04

佢應該發表兩周後炒魷,還有一周?
作者: 大添二     時間: 2022-5-20 12:08

等緊睇鞭C
作者: Hermas.妹妹     時間: 2022-5-20 12:11

點解北韓咁嘅,又唔住.院 又唔打針 食咗乜
作者: windwater68     時間: 2022-5-20 12:18

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2022-5-15 11:03 發表
"政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉今日(14日)在港大醫學院內部網上論壇上預料,

香港將會於兩周後有可能爆發第六波疫情。"

按照在下的「超低 B 模糊邏輯 XYZ-Alpha-Beta-Gamma 數手指無窮猜想數學模型」推算,

香港於兩周後有可能不會爆發第六波疫情。

因為佢個數學模型,好依靠數據。現在他用的是特首=777,咪話會有第6波,佢如果換輸入1416……🤭
作者: lmao     時間: 2022-5-20 12:20

加油!

圖片附件: 1.gif (2022-5-20 12:20, 1.81 MB) / 該附件被下載次數 2

作者: windwater68     時間: 2022-5-20 12:21

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-5-20 12:11 發表
點解北韓咁嘅,又唔住.院 又唔打針 食咗乜
北韓原來一直零打針到現在仲係,港人驚唔驚政府會將唔打針的市民都送哂去北韓呢片樂土,集中哂一齊(講笑)?🤣

作者: Silver-Lion     時間: 2022-5-20 12:33

引用:
原帖由 Cloud1234 於 2022-5-15 08:46 發表
正苦思覺失調已成慣例
遲D肯定爆大鑊
作者: 大添二     時間: 2022-5-31 10:17

梁生,已兩星期
作者: 0987654     時間: 2022-5-31 11:14

應該去訪問佢,兩星期喇喎,有冇嘢想講?
作者: windwater68     時間: 2022-6-1 12:31

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-5-15 03:01 發表
大公文匯全媒體報道:政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉今日(14日)在港大醫學院內部網上論壇上預料,香港將會於兩周後有可能爆發第六波疫情。
據悉,梁卓偉在論壇上向醫生展示由2020年開始至今的病毒計算模型,按現時每日徘徊300宗左右確診,套用其數據模型分析後,香港將會在兩周後爆發第六波疫情。梁卓偉今日亦在Twitter撰文,稱港大醫學院於12日發出緊急呼籲,提醒師生勿到堅尼地城用膳,皆因該區一帶屋 ...
用自己份工賭一局,唔爆就要退場。😅
作者: harmonicahk     時間: 2022-6-1 12:36

鞭C,鞭C,鞭C,鞭C,垃圾模型應該拎去倒堆填
作者: lmao     時間: 2022-6-1 12:51

引用:
原帖由 0987654 於 2022-5-31 11:14 發表
應該去訪問佢,兩星期喇喎,有冇嘢想講?
未來14日係關鍵
作者: ocA_bca     時間: 2022-6-1 12:58

大佬俾多兩日走盞位得唔唔得!睇多陣吖!
作者: lctj9     時間: 2022-6-1 12:59

已經兩周, 無再嚴重落去都係好事
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2022-6-1 13:27

現在應防禦猴痘,市民應接種牛痘吧
作者: frankie_123.     時間: 2022-6-1 13:32

全靠及時忠告,市民提高警覺,避過一劫,由不可能變成可能,功德無量,可喜可賀,完!
作者: videowatcher3     時間: 2022-6-1 14:53

尊貴的梁院長:

您兩星期前的預測,搞到傳媒爭相報導,全城為之哄動。

依家預測失準,堂堂香港大學醫學院院長,

好頭好尾,是否應該稍為公開交代一下?

又若預測純粹是「學術探討」,那可否一併展示一下所依據的

structural model/causal model,

以及相關的 path coefficient 的數值,看看是否起碼超過了 0.5,

真能支撑您的論點,

謝謝!

又若您的預測並無科學上所要求的强度,只屬「善意的提醒」,

那請問您的「善意」,要置一直以來不斷與病毒搏鬥的同儕、行家、學生、友好於何地?

是要說他們的工作存在着不可彌補的漏洞、

抑或是要說無論他們如何努力、結果均會是徒然?

依家您的預測失準了,是否準備連「哈哈」都唔打一個,

就此算數?

作者: simonfdf     時間: 2022-6-1 15:30

6月啦,請問點?
作者: kk2964     時間: 2022-6-3 20:53

佢出緊政府糧,納稅人啲錢!