標題: 俄羅斯接下來是不是要侵略瑞典芬蘭?? [打印本頁]

作者: voltes1     時間: 2022-4-11 20:27

俄羅斯接下來是不是要侵略瑞典芬蘭??
俄羅斯宣傳說是因為烏克蘭要加入北約所以才侵略 那現在瑞典芬蘭也要加入北約了 那俄羅斯是不是也要侵略瑞典芬蘭了

=====================
英國泰晤士報引述官員報道,俄烏沖突將促成芬蘭與瑞典最快將在今個夏季加入北約,進一步凸顯俄國犯了“戰略錯誤”。
  據報導,做為俄烏沖突的直接影響,華府希望將北約成員國從30個擴大成32個,而多出來的兩國就是芬蘭和瑞典。一名美國官員表示,在上週北約外長會談期間,芬蘭與瑞典皆有出席,關於這兩國的北約成員國資格是多次會議的重要話題。

芬蘭總理馬林日前表示,芬蘭國會將在未來幾星期作出討論,希望能在夏季之前結束。

瑞典首相安德松上月底接受訪問透露,正進行安全政策分析,將在5月底前完成,政府預計分析完成後宣布立場。

北約秘書長斯托爾滕貝格(Jens Stoltenberg)表示,若瑞典和芬蘭決定申請加入北約,可以很快地加入,兩國已經和北約合作多年,“我們知道他們在軍事合作、對武裝部隊的控制等層面符合北約標準”
作者: 紫色字宙     時間: 2022-4-11 21:03

如果有納粹主義,邊度都要格殺勿論。
作者: dogdogk     時間: 2022-4-11 22:28

引用:
原帖由 voltes1 於 2022-4-11 20:27 發表
俄羅斯宣傳說是因為烏克蘭要加入北約所以才侵略 那現在瑞典芬蘭也要加入北約了 那俄羅斯是不是也要侵略瑞典芬蘭了

英國泰晤士報引述官員報道,俄烏沖突將促成芬蘭與瑞典最快將在今個夏季加入北約,進一步凸顯俄國犯了“戰 ...
想知普京係咪打, 二戰表現唔得今次再黎, 普京唔好做衰仔
作者: 笑1笑     時間: 2022-4-11 22:42

引用:
原帖由 voltes1 於 2022-4-11 20:27 發表

英國泰晤士報引述官員報道,俄烏沖突將促成芬蘭與瑞典最快將在今個夏季加入北約,進一步凸顯俄國犯了“戰 ...
無侵略,係出兵,或者叫解放
作者: jim_jim_s     時間: 2022-4-11 22:47

可能加速俄羅斯秋季前兼併烏克蘭,然後令到瑞典芬蘭打退堂鼓。
作者: s-chris     時間: 2022-4-11 23:52

俄羅斯唔怕被羞辱多次?
作者: justin~~     時間: 2022-4-12 11:21

普京可能發顛, 好似打機咁狂㩒制, 一次過射晒.........D核彈.
作者: 求勝心切     時間: 2022-4-12 12:00

俄佬唔使再对佢地客氣,全部送核弹啦,包保佢地收晒聲。

又或者,俄佬根本胜卷在握,仍未需要出核弹威脅。
作者: 秋落     時間: 2022-4-12 12:55

两国祸自招死也不值同情。
作者: vanga     時間: 2022-4-12 13:04

瑞典芬蘭侵略俄羅斯 
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-4-12 13:12

非常支持
作者: bronze18man     時間: 2022-4-12 15:21

話左對抗納粹歐盟要直接掟核彈架啦!
應該今晚就用核彈突擊佢地整個納粹歐盟十國!
唔係就二戰後現在春風吹又生!
納粹北約已經直接威脅俄羅斯及世界安全,無計為有不動聲色直接使用核彈秒間滅佢十國納粹主義國家吧!

作者: chilawytk     時間: 2022-5-13 08:00

引用:
原帖由 秋落 於 2022-4-12 12:55 發表
两国祸自招死也不值同情。
女權國家的思維方式,有時是很難理解的。
不過,事實上,在這兩國內,也有不少反對聲音,只是他們是無權力的普通人。
作者: 秋落     時間: 2022-5-13 08:03

什么女权国!只不过傻白美三分颜色上大红。
作者: 4891     時間: 2022-5-13 08:09

打烏克都準備左十年八年,而且瑞典芬蘭有冇簽類似明斯克協議吾加入北約先
作者: michael     時間: 2022-5-13 09:02

夠胆講俄佬打九芬佬, 老尾只會口頭鬧二句就算七數
作者: derbi     時間: 2022-5-13 09:48

引用:

北約和俄爹一齊射核彈,地球毁滅。
作者: s-chris     時間: 2022-5-13 10:00

佢夠芬蘭打咩?
作者: ruspc2     時間: 2022-5-13 10:09

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-13 10:00 發表
佢夠芬蘭打咩?
依到有好多黃俄,佢地認為一定夠打。
作者: ruspc2     時間: 2022-5-13 10:11

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-4-12 15:21 發表
話左對抗納粹歐盟要直接掟核彈架啦!
應該今晚就用核彈突擊佢地整個納粹歐盟十國!
唔係就二戰後現在春風吹又生!
納粹北約已經直接威脅俄羅斯及世界安全,無計為有不動聲色直接使用核彈秒間滅佢十國納粹主義國家吧!
其實冇哂人就自然冇納粹。
你的講法好有道理,為左冇納粹而殺哂所有人。
作者: bronze18man     時間: 2022-5-13 12:21

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-5-13 10:11 發表

其實冇哂人就自然冇納粹。
你的講法好有道理,為左冇納粹而殺哂所有人。
納粹黨只有西方十億隻豬,殺光佢地就可以解決人類糧食危機同帶來世界和平了,科學家都有話納粹無色孽種一日唔死光,世界一日都會發生第三次世界核戰,要係發生之前殺光依班野蠻維京畜生後裔先可以為人類帶來久和平,有毒既蜘蛛永遠係死性不改,天性來的孽種係時間巨輪淘汰既時辰了!

當世界~
無左西天顏色種族霸權,
無左西天顏色種族盟主自由思想霸權,
無左西天顏色種族屠殺,
無左西天顏色種族亂葬崗,
無左西天顏色種族宗教暗清洗,
無左西天顏色種族侵略美加澳,
世界核三戰一定唔會依家咁快發生,西天極樂恐怖襲擊一定唔會依家咁恆常化!
天知地知係人都知,只係無人夠胆講啫,就等全L既上帝,來多次全球瘟疫屠城,大幅水滅全球下世,留返十幾億熱愛和平又可與大自然共存既儒家生物就夠了!
現今世上只有我地國民能總動員配合上界建做籮呀仿舟衝出太虛!
時辰到了!
全球十億無血色既死鬼孽種,祝你地一路死光一路好走,唔好再攪我地中國香港喲幼稚園學童啦!
唔係既話只會因果報應,繼續遭天讉,上帝再一次出手瘟疫滅你次界!
最後提點好自為知關人撚事祝願你死光!!

作者: 藍廢老     時間: 2022-5-13 13:53

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-4-11 21:03 發表
咁瓦格納集團咪要殺哂?
作者: kim_12346     時間: 2022-5-13 14:58

引用:
原帖由 藍廢老 於 2022-5-13 13:53 發表

咁瓦格納集團咪要殺哂?
瓦格納集團有冇好似烏軍咁樣用導彈攻擊克拉馬托爾斯克火車站
有冇強姦殺害平民?
你似乎證明唔到人地係納粹
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-5-13 15:13

咪講笑啦,人地有f35.,瑞典係武器大國,真係實現到家門口了

作者: 雨點子     時間: 2022-5-13 15:28

引用:

全球最大最恶的黑社会组织谁不想它保护,只要交得起保护费,当然无问题。重要黑社会唔去欺压其他外人,还需要黑社会?那么不能入会就只有被欺诈,又怎能生存?
作者: molittlemo     時間: 2022-5-13 16:24

引用:

教宗方濟各:「北約在俄羅斯門前狂吠,導致烏克蘭被侵略」!
https://tw.news.yahoo.com/北約在俄羅斯門前狂吠導致烏克蘭被打-教宗方濟各-繼續嘗試約普京見面-103001961.html
作者: 無盡師兄     時間: 2022-5-13 18:03

光脆用核彈淨化最好。
作者: ruspc2     時間: 2022-5-13 19:18

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-5-13 12:21 發表

納粹黨只有西方十億隻豬,殺光佢地就可以解決人類糧食危機同帶來世界和平了,科學家都有話納粹無色孽種一日唔死光,世界一日都會發生第三次世界核戰,要係發生之前殺光依班野蠻維京畜生後裔先可以為人類帶來久和平,有毒既蜘蛛永遠係死性不改,天性來的孽種係時間巨輪淘汰既時辰了!

當世界~
無左西天顏色種族霸權,
無左西天顏色種族盟主自由思想霸權,
無左西天顏色種族屠殺,
無左西天顏色種族亂葬崗, ...
世界從都無和平,有冇白人都一樣。
在古代,各文明隔絶,但文明內一樣有戰爭,中國自己都大把,春秋戰國,楚漢相爭,三國,南北朝。。。。。。。
作者: bronze18man     時間: 2022-5-13 21:41

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-5-13 19:18 發表

世界從都無和平,有冇白人都一樣。
在古代,各文明隔絶,但文明內一樣有戰爭,中國自己都大把,春秋戰國,楚漢相爭,三國,南北朝。。。。。。。
現在白人係當你畜生咁屠殺,滅你世界異族,八國白人聯軍搶奪你地金錢同割讓土地資源,搶奪你地石油餓死你喲第三世界國家,日日都以任何方式做緊!
無左野蠻白族世界一定和平好多,我地中國既戰爭係為左抵抗外族入侵,更好既發展同人民既和平而戰,
死鬼維京孽種發動戰爭係要搶人地異族喲資源,屠殺其他種族係為左自私霸佔更多資源比自已享受!
講多都晒氣,今晚就核撚平納粹閪盟十億孽種!打撚完再講!
作者: eddie9470     時間: 2022-5-14 04:19

引用:
講就易,烏克蘭都搞吾掂仰想波蘭
作者: eddie9470     時間: 2022-5-14 04:29

講就凶狠,做就碌撚,呢句成語用來形容兩契哥,契弟最正
作者: vaim00     時間: 2022-5-14 05:50

成日用核彈嚇鬼,好似淨係得佢有咁窮撚國家根本沒錢維護D 重武器,九成都射吾出,或者射吾準,仲話想打埋波蘭,而家除時波蘭單挑都打嬴俄羅斯
作者: 紫色字宙     時間: 2022-5-14 09:37

引用:
原帖由 eddie9470 於 2022-5-14 04:19 發表

講就易,烏克蘭都搞吾掂仰想波蘭
烏東好多俄族人,所以一路都冇大舉進攻。其他國家可能唔會留手。波蘭呢啲國家邊會夠俄羅斯打,打親只有死路一條。🙂
作者: breadstick     時間: 2022-5-14 09:50

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-4-11 23:52 發表
俄羅斯唔怕被羞辱多次?
俄羅斯會怕傻仔?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-14 10:55

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-13 10:00 發表
佢夠芬蘭打咩?
其實你知唔知佢二戰所為打贏蘇聯有乜嘢背景?
嗰一陣,蘇聯覺得納粹德國會經芬蘭攻打佢哋,覺得芬蘭係個防禦弱點,所以想攻佔埋佢加強防守。
後尾佢同德國嘅戰況,令蘇聯覺得唔需要再打芬蘭,芬蘭先至甩難,芬蘭人都知再打落去衰緊。
現實相當時芬蘭人都知道唔可以得罪蘇聯,幾十年來都認低威,唔信可以查下乜嘢叫芬蘭化。

只有啲一知半解嘅人先會覺得芬蘭人好好打,打贏蘇聯巧威威,包括嗰個女權領導人。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-14 10:56

引用:
原帖由 vaim00 於 2022-5-14 05:50 發表
成日用核彈嚇鬼,好似淨係得佢有咁窮撚國家根本沒錢維護D 重武器,九成都射吾出,或者射吾準,仲話想打埋波蘭,而家除時波蘭單挑都打嬴俄羅斯
越吹越撚大,你睇下佢哋啲高超音速武器幾犀利先啦。
佢哋邊樣都可以慳,就係唔會慳呢樣。
另外近期盧布匯率大漲,佢哋經濟好快會大幅改善。
作者: eddie9470     時間: 2022-5-14 11:05

今時吾同住日啦,而家俄仔仲有西力去打其他咩,未打烏仔之前都仲可以打波蘭既
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-14 11:10

引用:
原帖由 eddie9470 於 2022-5-14 11:05 發表
今時吾同住日啦,而家俄仔仲有西力去打其他咩,未打烏仔之前都仲可以打波蘭既
其實你知唔知打烏克蘭只係用左一成左右有嘅兵力?
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-5-14 11:36

引用:
如果美國話
邊到有共產主義,就格殺勿論
又如何?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-14 11:40

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-5-14 11:36 發表

如果美國話
又如何?
納粹主義本身就要將人分三六九等,違反美國口中嘅普世價值。
共產主義反而冇。
作者: 心很想     時間: 2022-5-14 11:47

如果加入, 已經話斷佢國家天然氣, 算不算侵略
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-5-14 12:34

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-14 11:40 發表

納粹主義本身就要將人分三六九等,違反美國口中嘅普世價值。
共產主義反而冇。
安插罪名
扭曲真實
抹黑造假
你覺得好難?美國辦不到?

作者: lewark     時間: 2022-5-14 12:38

引用:

俄羅斯唔夠芬蘭打。
十倍軍力才勉強慘勝。
芬蘭守本土能力很強。
美英梗係想收芬蘭。
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-5-14 12:38

普京而家又話 finland , sweden 是恐怖組織基地
又怎樣?
話你係就係

美國話共產主義=恐怖主義,你估美國講不出口?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-14 12:42

引用:
原帖由 lewark 於 2022-5-14 12:38 發表

俄羅斯唔夠芬蘭打。
十倍軍力才勉強慘勝。
芬蘭守本土能力很強。
美英梗係想收芬蘭。
咁威洗鬼芬蘭化
作者: 紫色字宙     時間: 2022-5-14 13:15

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-5-14 11:36 發表

如果美國話
又如何?
聯合國已經通過左譴責納粹主義。得兩條人卜街,美國,烏克蘭反對。即係點呀?希特拉2.0呀?呢兩個今本就係國際頭號恐怖分子國。
第一呢啲野唔係美國話點,而係要聯合國通過。
第二聯合國有冇通過譴責共產主義?https://www.hk01.com/即時國際/713886/聯合國大會通過譴責納粹主義決議-僅美國和烏克蘭投票反對

作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-5-14 14:09

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-5-14 13:15 發表

聯合國已經通過左譴責納粹主義。得兩條人卜街,美國,烏克蘭反對。即係點呀?希特拉2.0呀?呢兩個今本就係國際頭號恐怖分子國。
第一呢啲野唔係美國話點,而係要聯合國通過。
第二聯合國有冇通過譴責共產主義?https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/713886/%E8%81%AF%E5%90%88%E5%9C%8B%E5%A4%A7%E6%9C%83%E9%80%9A%E9%81%8E%E8%AD%B4%E8%B2%AC%E7%B4%8D%E7%B2%B9%E4%B8%BB%E7%BE%A9%E6%B1%BA%E8%AD%B0-%E5%83%85%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%92%8C%E7%83%8F%E5%85%8B%E8%98%AD%E6%8A%95%E7%A5%A8%E5%8F%8D%E5%B0%8D
聯合國未通過譴責恐怖主義?

作者: s-chris     時間: 2022-5-14 15:24

引用:
原帖由 breadstick 於 2022-5-14 09:50 發表

俄羅斯會怕傻仔?
俄羅斯梗唔怕你!
作者: kim_12346     時間: 2022-5-14 15:26

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-14 15:24 發表

俄羅斯梗唔怕你!
更加唔怕"韓國經濟領先中國幾十年"果啲
作者: s-chris     時間: 2022-5-14 15:28

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-14 10:55 發表

其實你知唔知佢二戰所為打贏蘇聯有乜嘢背景?
嗰一陣,蘇聯覺得納粹德國會經芬蘭攻打佢哋,覺得芬蘭係個防禦弱點,所以想攻佔埋佢加強防守。
後尾佢同德國嘅戰況,令蘇聯覺得唔需要再打芬蘭,芬蘭先至甩難,芬蘭人都知再打落去衰緊。
現實相當時芬蘭人都知道唔可以得罪蘇聯,幾十年來都認低威,唔信可以查下乜嘢叫芬蘭化。

只有啲一知半解嘅人先會覺得芬蘭人好好打,打贏蘇聯巧威威,包括嗰個女權領導人。
事實係芬蘭人係世界面對羞辱咗蘇聯!😁😁
作者: kim_12346     時間: 2022-5-14 15:29

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-14 15:28 發表

芬蘭羞辱蘇聯要羞辱到自己割地俾蘇聯?
作者: 商界幼小的手背

作者: antiapple     時間: 2022-5-14 15:34

芬蘭周四(12日)表明有意申請加入北約,其長期保持軍事不結盟傳統的鄰國瑞典翌日亦發表重要的安全政策檢討報告,表態似向加入北約踏近一步。瑞典外相發表報告時表示,加入北約可減衝突風險,起穩定作用,對波羅的海地區國家有益。但兩國加入北約恐面臨重大阻力,北約成員國土耳其的總統埃爾多安昨日表明對此「不抱正面心態」,批評瑞典等北歐國家收留土方視為恐怖主義的組織,又指以往支持希臘加入是「錯誤」。北約接納新成員須成員國一致通過,華府高官隨後表示,美方正釐清安卡拉的立場。

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2022-5-14 15:40

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-14 15:28 發表

1970 年 4 月,芬蘭發行了一枚郵票,以紀念弗拉基米爾·列寧誕辰 100 週年以及當年在坦佩雷舉行的列寧座談會。
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-5-14 16:45

引用:
原帖由 商界幼小的手背 於 2022-5-14 15:39 發表

又如何?
老尾敢咩?仲唔快D叫你老爹宣布!

我等緊老尾表演啊!
知道了?
就只是敢打,不敢打的問題
而不是甚麼鬼話,納粹主義,共產主義,恐怖主義

都是放屁
作者: 發財埋便     時間: 2022-5-14 17:27

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-14 11:10 發表

其實你知唔知打烏克蘭只係用左一成左右有嘅兵力?
係點統計出埋架?
作者: 十月土山     時間: 2022-5-14 17:33

引用:

中國古人說:打蛇打7吋,擒賊先擒王
俄羅斯想要自保,一定要直接跟美國打核戰,抱住一起炸爆地球才能有50%取得和平生活
否則俄羅斯在芬蘭及烏克蘭不能長久拖下去。
本人請俄羅斯打核戰吧!
作者: 秋落     時間: 2022-5-14 18:02

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-5-14 15:29 發表

芬蘭羞辱蘇聯要羞辱到自己割地俾蘇聯?
芬兰羞辱紧俄国吾紧要到时战火燃烧时最紧要吾好向别人哭诉😂😂😂。
作者: 紫色字宙     時間: 2022-5-14 19:30

引用:
原帖由 十月土山 於 2022-5-14 17:33 發表

中國古人說:打蛇打7吋,擒賊先擒王
俄羅斯想要自保,一定要直接跟美國打核戰,抱住一起炸爆地球才能有50%取得和平生活
否則俄羅斯在芬蘭及烏克蘭不能長久拖下去。
本人請俄羅斯打核戰吧!
只要俄羅斯証明到美國有提供武器訊息,就可以用核武打美國。
作者: s-chris     時間: 2022-5-14 20:29

引用:
原帖由 商界幼小的手背 於 2022-5-14 15:33 發表

芬蘭有核蛋?
老人家講過核彈係紙老虎
作者: s-chris     時間: 2022-5-14 20:32

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-14 15:40 發表

1970 年 4 月,芬蘭發行了一枚郵票,以紀念弗拉基米爾·列寧誕辰 100 週年以及當年在坦佩雷舉行的列寧座談會。
芬蘭獨立靠邊個呢?
Winter War係邊個向芬蘭發動侵略戰爭?

作者: s-chris     時間: 2022-5-14 22:11

引用:
原帖由 商界幼小的手背 於 2022-5-14 21:24 發表

咁芬蘭連紙老虎都不如!
芬蘭沒有紙老虎的。
作者: 中於終出鳥

作者: 紫色字宙     時間: 2022-5-15 06:18

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-5-14 14:09 發表

聯合國未通過譴責恐怖主義?
你又岩喎。🤣🤣🤣
不過俄羅斯打烏克蘭,烏克蘭應該唔介意,因為烏克蘭反對譴責納粹主意,即係接受納粹主意(包括其他人對佢納粹)。今次烏克蘭捉蟲喇,反對左譴責納粹主意,咁佢對俄族納粹唔譴責,同時俄對烏納粹一樣唔可以譴責。😎😎😎
作者: 笑1笑     時間: 2022-5-15 09:58

引用:
原帖由 中於終出鳥 於 2022-5-15 04:59 發表

同一道理日本從來都冇侵略過中國
錯,戰敗國已承認所有罪名
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-5-15 12:39

唔好攪笑啦樓主
作者: bronze18man     時間: 2022-5-15 15:53

引用:
原帖由 中於終出鳥 於 2022-5-15 05:01 發表

使唔使介紹個精神科醫生比你
介紹間幼稚園比你學習認清事實好過啦!
今日納粹白盟閪又開始種族大屠殺開始了!
今天死的是群黑人,仲要盲反落去,明天死既就係你地黃人!
你都唔想你喲子子孫孫日後活生生埋係被侵略既亂葬崗道架?
納粹閪人一日唔死光一日都只會繼續攪我地華人,繼續攪我地中國香港喲幼稚園學童!
作者: vule2011

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-5-17 11:46

駐軍都吃力啦,仲入侵,呢D叫唔衰攞來复衰,真係打到家門口

作者: 傷心尋回犬     時間: 2022-5-17 19:17

引用:
芬蘭係二戰軸心國,係納粹一份子,當然要清算
作者: 深海中心的老爺     時間: 2022-5-18 16:10

应该不会
作者: bi11     時間: 2022-5-18 18:03

俄不會侵略瑞典芬蘭 不過會解放瑞典芬蘭
作者: rambotam2008     時間: 2022-5-18 19:01

芬蘭瑞典入北約 對俄羅斯嘅影響冇咁大 北區冇強大西方國家做後盾 但係烏克蘭完全唔同 對住莫斯科有威脅 而家第一件事一定係要搞掂烏克蘭 馬里烏波爾鋼鐵廠搞掂 已經係一場大勝仗 烏克蘭政府成為內陸國家 仲要睇下西方仲肯支援幾多 如果烏克蘭東部公投 投入俄羅斯陣營 其實已經係一個大勝仗 可以再慢慢諗下點做
作者: 道士     時間: 2022-5-19 01:06

芬蘭又唔係斯拉夫民族,打起來會快狠準得多,其實俄戰略是吞拼歐洲,其他國家如要自保,應退出北約,加盟俄國保護國民。