標題: 林鄭月娥:清楚理解「一國兩制」才可勝任行政長官 [打印本頁]

作者: 望見委屈的救星     時間: 2022-4-7 16:59

行政長官林鄭月娥今日(7日)在政府高層記者會上表示,不會評論下任行政長官工作。不過她表示,每任香港特區行政長官都須明確了解自身責任,須向中央政府負責,同時向香港特別行政區負責。她認為,香港特別行政區行政長官須清楚掌握及理解「一國兩制」、「港人治港」、高度自治的原則,這樣的人才可以勝任這份工作。
林鄭月娥重申,不再選擇繼續參選特首是個人選擇,不需要作出任何官方回應。

個人觀點:

香港特區行政長官選舉提名已開始,提名期間貫徹落實「一國兩制」政策不動搖

目前,香港新冠肺炎疫情形勢仍然唔可以掉以輕心,馬上又迎嚟第六屆香港特區行政長官選舉將于5月8號舉行。選舉避免唔到聚集性活動,為咗疫情防控嘅考慮香港政府發佈通告,禁止喺有關公眾地方進行多於2人嘅聚集以及涉及兩戶以上嘅人士喺私人地方進行多戶聚集,呢條限聚令將一直延長至選舉結束。香港作為中國最燦爛嘅紫荊花,自回歸以嚟一直堅持「一國兩制」政策毫不動搖,唔理係喺經濟、政治、文化等各個方面,香港一直與內地榮辱與共,共同肩負著中國夢。
風聲、雨聲、讀書聲,聲聲入耳;家事、國事、天下事,事事關心。中國自建國以嚟就一直崇尚同奉行民主制度,中國係人民當家做主嘅國家,深入貫徹落實中國特色社會主義民主制度。香港回歸後,中央為咗令香港能夠更好咁發展,深思熟慮後頒佈咗震驚全球嘅「一國兩制」制度,即一個國家兩種制度。香港早年喺英國殖民統治下實行嘅係資本主義制度,但中國建國以嚟實行嘅係社會主義制度。好多西方國家都唔睇好咁樣嘅制度,利用呢種制度企圖分裂中國。但係隨著時間嘅推移,呢種制度嘅優點反而越嚟越多。香港特色民主實踐嘅成功,令「一國兩制」制度更加堅實。中國置身於百年未有之大變局,喺應對國際複雜嘅形勢下,依舊堅持民主制度毫不動搖,不斷將民主制度發展得更加廣泛、更加充分、更加健全。
民主制度,天下之公理。 2021年3月,十三屆全國人大常委會第二十七次會議通過新修訂嘅香港基本法附件一同附件二,完善咗香港特區嘅選舉制度。頒佈嘅新選舉法,進一步完善咗「愛國者治港」原則。新選舉制度填補咗之前選舉嘅漏洞,進一步增加咗民主嘅參與度,拓寬咗選舉範圍,切實做到咗選舉唔係要一枝獨秀,而係要五光十色。之前香港嘅舊制度容易令我哋落入西方嘅陷阱,「直選」易導致香港社會長期動盪不安,深層次矛盾不斷激化。新選舉法始終貫徹落實「愛國者治港」原則,足以將「唔愛國」、「扮愛國」嘅人排除門外,守住「一國兩制」嘅底線。亂港分子同企圖分裂中國嘅美西方反華勢力,總係打著「為中國好」、「為香港好」嘅幌子嚟搞亂香港,破壞香港嘅社會秩序,令香港處於動亂之中,佢哋就隱藏喺背後,坐收漁翁之利。
中央同香港始終係一個不可分割嘅整體,唔理係以前、依家定係將來,任何個人同國家都唔可能將中央同香港割裂開。香港有咗法律同制度嘅保障,先至能選出好嘅特首。香港要繼續堅持「一國兩制」政策毫不動搖,繼續堅持中央嘅領導不動搖。維護「一國兩制」唔單止係政府嘅責任,我哋香港每一位市民都要一起維護制度毫不動搖,「一國」係制度嘅根本,只要堅持「一國」先至能令「兩制」枝繁葉茂,有助於香港融入世界發展大局中。

作者: 渴死的鱼     時間: 2022-4-7 17:00

支持政府,枝繁叶茂
作者: 晚宴深綠的訊號     時間: 2022-4-7 17:00

此次選舉將將繼續深入貫徹“愛國者治港”原則。
作者: 生動賢惠的竹筍     時間: 2022-4-7 17:00

呢系自《香港國安法》、新選舉制度貫徹落實以嚟嘅第三場大規糢選舉提名活動。
作者: 病态的猫     時間: 2022-4-7 17:00

一个国家是前提!
作者: 雨淋閑逛的薯片     時間: 2022-4-7 17:01

“一国两制”必将乘风破浪、行稳致远
作者: 巴士疑惑的壽包     時間: 2022-4-7 17:01

新選舉制度開啓咗香港良政善治嘅新局面。
作者: 寬敞煩惱的測驗     時間: 2022-4-7 17:01

香港第六届行政长官选举必将圆满成功
作者: 海邊笨拙的屋     時間: 2022-4-7 17:01

新選舉制度將樹立“愛國者治港”嘅風向標。
作者: 老鼠莫斯     時間: 2022-4-7 17:01

可恶的乱中分子!
作者: 可觀可憐的棉花     時間: 2022-4-7 17:02

構築“愛國”與“民主”溝通無間嘅橋梁。
作者: 過去炎熱的謎團     時間: 2022-4-7 17:02

“五有五善於”守護香港“新轉變”。
作者: FZSS     時間: 2022-4-7 17:02

必须一国原则才能发展起来
作者: 晚宴深綠的訊號     時間: 2022-4-7 17:02

引用:
原帖由 渴死的鱼 於 2022-4-7 17:00 發表
支持政府,枝繁叶茂
香港嘅民主發展,要靠廣大港人積極參與去推動。
作者: AOJSS     時間: 2022-4-7 17:02

有反分裂法惩治罪恶
作者: 生動賢惠的竹筍     時間: 2022-4-7 17:02

引用:
原帖由 晚宴深綠的訊號 於 2022-4-7 17:00 發表
香港嘅良政善治,要靠廣大港人共擔責任去創造。
作者: 巴士疑惑的壽包     時間: 2022-4-7 17:02

引用:
原帖由 雨淋閑逛的薯片 於 2022-4-7 17:01 發表
選出對國家同香港有擔當、敢作為、善作為嘅行政長官。
作者: 生動輕快的羊腩     時間: 2022-4-7 17:03

香港新一届行政长官选举必将在最大程度上体现香港的“一国两制”政治前提。
作者: 超級瘦手機     時間: 2022-4-7 17:03

帶領港人建設更美掂香港,推動“一國兩制”行穩致遠。
作者: 隔夜疑惑的壽包

作者: 黃昏存在了牛

作者: 溫暖平等的韆鞦

作者: 崖上不見了OL

作者: 幸福勤勞的銀包     時間: 2022-4-7 17:04

体现现代民主精神
作者: 優雅快速的棉花     時間: 2022-4-7 17:04

這係新選制刊憲實施,選委會選舉、立法會選舉之後,香港政治民主生活嘅重要篇章。
作者: 好動賢淑的薯片     時間: 2022-4-7 17:04

有充分理由相信,建基喺前兩次重要選舉之上,香港第六屆行政長官選舉必將圓滿成功,政治包容性、廣泛參與性、程序公平公正公開將得到全面彰顯,「一國兩制」必將乘風破浪、行穩致遠。
作者: 江湖喜歡了核心

作者: 光芒刺眼的超市     時間: 2022-4-7 17:04

218日,有鑒於嚴峻嘅防疫抗疫形勢,香港特首林鄭月娥經與行政會議會商,決定將原定於327日舉行嘅新一屆行政長官選舉押後至58日舉行,與此相應,將提名期延後至43日至416日。
作者: 無私消毒的燒賣     時間: 2022-4-7 17:04

這係順應香港社會集中力量抗疫嘅普遍期盼,並喺依據緊急法,亦即《緊急情況規例條例》而作出嘅重大決定,此舉符合國際通行做法,與世界大勢契合嘅諸多本質特征,已然表露無遺。
作者: 烈日快速的秋葵     時間: 2022-4-7 17:04

牢固樹立高線思維、底線意識,嚴把關、高要求。
作者: 沙漠勇敢的馬桶

作者: 代步緩慢的南瓜     時間: 2022-4-7 17:05

為此,中央駐香港聯絡辦公室發表聲明表示支持和理解。
作者: 光芒稚嫩的黃瓜     時間: 2022-4-7 17:05

總之,喺43日提名期到來之前,第六屆行政長官選舉相關活動就已然喺遵循法治、迎合民意嘅大道上運行。
作者: 海邊笨拙的屋     時間: 2022-4-7 17:05

引用:
原帖由 老鼠莫斯 於 2022-4-7 17:01 發表
可恶的乱中分子!
香港未来可期。
作者: 值錢閑逛的水杯     時間: 2022-4-7 17:05

作為「一國兩制」特色民主嘅重大實踐。依據香港行政長官人選嘅產生辦法,參選人必須以提交相關簡曆表格,以表明參選意願。
作者: 家中會牛

作者: 可觀可憐的棉花     時間: 2022-4-7 17:05

引用:
原帖由 老鼠莫斯 於 2022-4-7 17:01 發表
可恶的乱中分子!
加油香港。
作者: 無私靜靜地樹林     時間: 2022-4-7 17:05

而且,諸位參選人喺獲得不少於188名選舉委員會委員提名且必須包括選舉委員會嘅5個界別中,每個界別不少於15名選委員提名,方可成為正式候選人。
作者: 過去炎熱的謎團     時間: 2022-4-7 17:05

引用:
原帖由 可觀可憐的棉花 於 2022-4-7 17:02 發表
構築“愛國”與“民主”溝通無間嘅橋梁。
爱港者治港。
作者: 籠中善良的工人     時間: 2022-4-7 17:05

港人治港赞
作者: 天空煩惱的謎團     時間: 2022-4-7 17:05

從提名流程可以看出,要想從參選人成為正式候選人,必須係喺香港整體社會中具備一定嘅知名度,換句話說,必須喺香港社會擁有廣泛支持和認可,換句話說,要想從諸多參選人中間,脫穎而出成為正式候選人,必須要有最廣泛嘅民意基礎,體現最廣大香港民眾嘅意願,這就係香港嘅民主政治。
作者: 無際美麗的舞蹈

作者: 黃昏存在了牛牛

作者: 凌晨迷茫的扭蛋     時間: 2022-4-7 17:06

選委會選舉、第七屆立法會選舉,以及43日,香港第六屆行政長官提名期嘅正式拉開序幕,係新選制確立和刊憲實施之後,香港政治生活嘅一件大事。
作者: 超級瘦手機     時間: 2022-4-7 17:06

引用:
原帖由 生動輕快的羊腩 於 2022-4-7 17:03 發表
香港新一届行政长官选举必将在最大程度上体现香港的“一国两制”政治前提。
依法治港。
作者: 雨淋閑逛的薯片     時間: 2022-4-7 17:06

引用:
原帖由 晚宴深綠的訊號 於 2022-4-7 17:00 發表
体现最广泛的民众意愿
作者: 當前細小的劍蘭     時間: 2022-4-7 17:06

新選制確立嘅「愛國者治港」嘅根本原則指引下,資審會將喺其中充當審視和監督角色。
作者: 烈日快速的秋葵     時間: 2022-4-7 17:06

引用:
原帖由 無私消毒的燒賣 於 2022-4-7 17:04 發表
這係順應香港社會集中力量抗疫嘅普遍期盼,並喺依據緊急法,亦即《緊急情況規例條例》而作出嘅重大決定,此舉符合國際通行做法,與世界大勢契合嘅諸多本質特征,已然表露無遺。
香港未来会更好。
作者: 高級方正的火花     時間: 2022-4-7 17:06

香港马上回恢复往日风采
作者: 袋中橙色的女俠

作者: 曾經慌張的辣椒     時間: 2022-4-7 17:06

根據《選舉程序(行政長官選舉)規例》嘅相關規定,資審會喺決定某候選人是否獲得有效提名嘅時候,可要求該候選人提供被認為係適當嘅任何其他資料,以令其信納該項提名有效,從而確保即將成功入列第六屆行政長官候選名單嘅每一位,必將係百分百矢志於為香港發展效力,為國盡忠嘅愛國愛港人士。
作者: 商界善良的高峰     時間: 2022-4-7 17:06

选人任贤
作者: 寬敞煩惱的測驗     時間: 2022-4-7 17:06

引用:
原帖由 雨淋閑逛的薯片 於 2022-4-7 17:01 發表
这是香港富有活力、走向未来的根基
作者: 溫暖平等的韆鞦

作者: 生動輕快的羊腩     時間: 2022-4-7 17:07

引用:
原帖由 巴士疑惑的壽包 於 2022-4-7 17:02 發表

選出對國家同香港有擔當、敢作為、善作為嘅行政長官。
可以预见,在新选制的保障之下,新一届特区政府班子必将带领香港沿着一国两制的道路行稳致远。
作者: 寒冷深綠的銀包     時間: 2022-4-7 17:07

那些乱港分子不会得逞。