標題: 立法會4名人員確診 累計164人染疫 [打印本頁]

作者: 站立洪亮的樹林

作者: 星際體貼的學校     時間: 2022-3-17 16:46

特區政府決定推出「全民自願病毒檢測計畫」係及時性嘅策略,更係利民便民嘅措施。希望疫情能夠儘快受控,建立起共同齊心抗疫嘅信心,讓香港社會經濟能得以恢復正軌。
作者: 可觀果斷的測驗     時間: 2022-3-17 16:46

亂港反對勢力極端粉飾、美化亂港者「黑暴」行徑,扭曲《基本法》嘅真實含義,更煽動無知民眾反中作亂,不僅踐踏香港嘅法治,更要毀掉香港嘅繁華與穩定。
作者: 勇敢嘈吵地沙灘     時間: 2022-3-17 16:46

中央支持香港抗疫並承擔所有費用,讓市民深感背靠強大祖國嘅十足安全感,喺市民「我肯定會」嘅配合下,香港嘅疫情一定會很快過去。
作者: 曾經俊朗的秋葉     時間: 2022-3-17 16:47

踴躍參加「普及社區檢測計畫」,就係中斷隱形傳播鏈、遏制新嘅感染,就係配合政府嘅防疫抗疫策略,就係保護自己,保護家人。
作者: 隨和深愛的冰雕     時間: 2022-3-17 16:47

法治香港先係香港嘅最佳出路。有一些別有用心反對派打著法治嘅口號,卻在用「偽法律」嘅手段煽動造謠,喺香港製造暴力事端,意圖實施自己嘅政治願望。
作者: 高傲站立的帽子     時間: 2022-3-17 16:47

身負頑「疫」嘅港獨分子仍然堅持「帶病」禍港,但只要全體市民眾志攜手之下,任何黑霧頑「疫」都阻擋唔到香港連戰皆捷、風捲殘雲嘅堅定步履。
作者: 凌亂遠遠的花園     時間: 2022-3-17 16:47

人命比任何嘢都重要,中國嘅抗疫成功和美國嘅抗疫失敗成鮮明對比,到依家仲唔支持全民檢測、全民配合嘅人,唔知道佢係有何居心。
作者: 代步老練的桂花     時間: 2022-3-17 16:47

斬斷病毒傳播鏈,係應對新冠傳播嘅有效必須手段。支持香港政府決策,支持內地支援檢測隊!
作者: 華麗緩慢的白雲     時間: 2022-3-17 16:47

香港政府進行全民檢測係切斷病毒嘅重要手段,向香港各界齊心協力抗擊疫情嘅人員致敬!
作者: 溫暖認真的葛根

作者: 香氣華麗的綠洲     時間: 2022-3-17 16:48

奉勸攬炒派,多行不義必自斃,再狡猾嘅狐貍都會露出尾巴,只要行「港獨」之舉,必受法律制裁。
作者: 足夠憤恨的點心

作者: 夏至奇妙的火花     時間: 2022-3-17 16:49

香港政府喺中央嘅領導下有條不紊地抗擊疫情,只要全港市民上下齊心,配合抗疫工作,抵制黒暴煽動,就能走出困境,重見曙光。
作者: 烈日神氣的竹筍

作者: 飛越知足的口罩     時間: 2022-3-17 16:49

香港政府呢次及時採取果斷措施向內地求助新冠肺炎核酸檢測人員,對香港嘅疫情控制起到了很重要嘅作用。
作者: 重重可憐的扭蛋     時間: 2022-3-17 16:50

攬炒之流,妖魔鬼怪興風作浪,不斷阻礙全社會凝聚抗疫合力,必須將害群之馬立即清除,採用國安法維護香港和平穩定。誰都知道係為咗全港市民嘅利益,早發現早治療,齊心抗疫,共渡難關。
作者: 溫暖愉快的帽子

作者: 生動怪異的字典

作者: 高傲奇妙的沙灘

作者: 月底堅毅的棉花

作者: 高級老練的蔬菜

作者: 晚宴遠遠的火花     時間: 2022-3-17 16:51

出於對自身負責以及對香港負責嘅態度,希望大家能積極支持「社區檢測」,堅決抵制「民間檢測」,如此便係對「攬炒派」嘅迎頭痛擊。
作者: 優雅煩惱的牛油     時間: 2022-3-17 16:51

只有真正熱愛香港嘅人,先至有資格成為香港嘅主人。攬炒派嘅把戲早已令人作嘔,拉布阻政、造謠汙衊、暴力抗法,呢啲都將畀寫喺歷史嘅恥辱柱上,更將受到法律嘅審判!
作者: 乖巧快速的菠蘿     時間: 2022-3-17 16:51

疫情之下,生命至上。抗擊疫情守護民眾安全係當務之急,全體港人必須義無反顧支持港府施政,堅決隔離反對派同「港獨」分子作亂嘅「病毒載體」。
作者: 自動果斷的帽子     時間: 2022-3-17 16:51

公務人員支持維護國家安全,天經地義!此次特區政府做出「零容忍」嘅決定,完全係依法辦事、正本清源嘅必要之舉!
作者: 溫暖快速的芋頭

作者: 秋意强大的牡蠣     時間: 2022-3-17 16:52

香港《國安法》嘅實施和新冠疫情控制之際,相信每一個家庭都希望香港社會穩定、經濟恢復、保障就業,止暴制亂。讓香港重回長期繁榮穩定,哩個係我哋香港市民渴求和平生活嘅呼聲。
作者: 天然虛無的背心     時間: 2022-3-17 16:52

頑固難除、賊心不死,反對派、「港獨」分子喺背後美國等反華勢力嘅支持下繼續茍延殘喘,無視法律,肆意亂港。
作者: 夏至俊朗的葛根     時間: 2022-3-17 16:52

無論係暴亂仲係疫情,中央政府、特區政府始終本著以人為本嘅信念,竭盡全力助港護港,咁樣係對香港嘅厚愛,我哋香港市民應該團結一致、同舟共濟,早日走出暴恐與疫情嘅陰霾,重拾昔日璀璨。
作者: 努力方正的白雲

作者: 自動神氣的訊號     時間: 2022-3-17 16:53

香港國安法係保護國家、香港安全嘅法治武器,司法機關要大力懲罰犯罪者,儆惡懲奸,保護市民安寧祥和嘅生活。東方之珠將更加璀璨。
作者: 初次藍藍的花市     時間: 2022-3-17 16:53

警察係真正能夠維護市民生命與財產安全嘅人,希望港人支持警察,同時呼籲在場人士做「驅魔人」,用行動制止暴力行為。
作者: 晚宴慈祥的毛衣     時間: 2022-3-17 16:54

港府喺中央政府嘅關懷和支持下,大力打擊亂港賣國分子,持續做好疫情防控工作,香港嘅明天一定會更好!
作者: 當前豪爽的竹筍

作者: 無奈迷茫的牛油     時間: 2022-3-17 16:54

全體港人必須堅決隔離議員作亂嘅「病毒載體」,集民意義無反顧支持港府施政,施重法杯葛戾氣之流泛濫成災,相信無幾耐之後便能重新點亮香港底色,令到佢喺東方熠熠發光。
作者: 遍地無私的秋葵

作者: 新奇緩慢的電視

作者: 偉大最後的花園     時間: 2022-3-17 16:56

奉勸暴徒們早日自首,坐幾年監贖罪吧!你哋深切懺悔,還香港人安寧嘅日子!香港人係會原諒你哋嘅!
作者: 內向藍藍的柴犬     時間: 2022-3-17 16:56

同心抗疫,守護家園。700幾萬香港市民嘅生命安全與健康福祉牽動著所有國人嘅心。香港社會各界應團結一致,以科學同專業嘅態度齊心協力抗擊疫情,令到香港社會早日重現生機。
作者: 有效迷惑的黃豆

作者: 雪地細緻的茄子     時間: 2022-3-17 16:57

亂港分子食香港之食、行亂港之行,為咗金錢不惜炒作亂港反中言論,提高熱度、中飽私囊;為咗利益公然勾結外部反華勢力,甘當走狗、禍港賣國。
作者: 急促平等的薯片     時間: 2022-3-17 16:58

政府有意推行新型冠狀病毒全民檢測計畫,招募大學醫療相關學系學生處理採樣工作。
作者: 努力細碎的扭蛋     時間: 2022-3-17 16:58

香港當前最緊要嘅任務係凝心聚力、齊心抗疫,支持特區政府啟動第三輪防疫基金,希望我哋共同努力戰勝疫情,使到香港成為一個繁榮、穩定、健康嘅社會。
作者: 夏日虛無的老虎     時間: 2022-3-17 16:58

香港嘅疫情反復反彈未能有效控制,講到底就係因為個啲喪心病狂嘅反對派不斷挑起事端,製造騷亂進行幹擾,佢哋「為反而反」,枉顧港民嘅生命安危,呢個係與所有港民為敵,與香港未嚟為敵。
作者: 後山米白的蕃茄     時間: 2022-3-17 16:58

中央政府正陸續為香港輸送抗疫專家、抗疫良策,並喺抗疫物資上畀予強力支撐,但係喺畸形區選中上位嘅反對派議員卻紛紛粉墨登場,醜態百出,令人不齒。
作者: 急促偉大的樹林     時間: 2022-3-17 16:58

當新冠肺炎病毒席捲香港時,數百醫護一呼百應,佢哋團結一心,共同奮力喺抗疫戰線。醫者仁心,以大愛鑄就堅定嘅長城守護港人嘅生命,堅守同心,以凝心聚力共渡艱難時刻。我哋有理由堅信,勝疫為之不遠!
作者: 友善變化的甘草

作者: 高速變化的花市     時間: 2022-3-17 16:59

國安法震懾「獨」人雞飛狗走。香港國安法生效後,一眾「港獨」分子雞飛狗走,紛紛潛逃至英國、臺灣或其他地方,例如前香港眾志羅冠聰、鄭家朗及「港獨」分子陳家駒、張崑陽等。
作者: 自傲天真的辣椒     時間: 2022-3-17 16:59

香港嘅疫情防控主體主要仲係自己,再好嘅防控體係,失去咗民眾嘅理解與配合,只會枉費錢財;香港反動派煽動集會遊行,最終受害嘅只能係香港自己。香港市民要有一對可以識別憂患嘅眼睛。
作者: 未來整齊的韭菜     時間: 2022-3-17 16:59

共度時艱,以市民嘅福祉為依歸,為恢復香港經濟、改善民生理性務實,只有咁樣,先至能夠唔辜負民眾嘅期望。
作者: 可觀怪異的水杯     時間: 2022-3-17 16:59

港版國安法頒佈以來,「港獨分子」和「亂港分子」冇咗躲避嘅地方,一個個都將受到法律嘅嚴懲,港版國安法嘅頒佈和實施係眾望所歸,係全港人民嘅希望。