標題: 全民檢測︱林鄭:封城禁足一定唔做 將支援居家治療:抗疫要現實 [打印本頁]

作者: 武德鼎     時間: 2022-3-2 15:42

全民強檢有機會本月實施,特首林鄭月娥今日(2日)迎接內地首班鐵路「援港專列」時,表示香港一定不會實施整個城市的禁足及封鎖,「不出不入,香港

全民強檢有機會本月實施,特首林鄭月娥今日(2日)迎接內地首班鐵路「援港專列」時,表示香港一定不會實施整個城市的禁足及封鎖,「不出不入,香港一定唔會做!」她說社會對某些「用字」有遐想,澄清全民強檢必須考慮不同經濟板塊的運作及市民日常生活的影響,繼而規劃如何減少人流,強調大幅壓縮人流的措施一定會做,正如以往小區圍封強檢都會做,但程度及範圍要再考慮。

林鄭月娥表示,全民強檢若需時5至6天才出結果,就會與原意不一致,幸得內地支援、尤其是深圳化驗室的配合方得落實。她說當局將按照香港實際情況制定策略,強調香港是國際金融中心,運作上是廿四小時,限制市民出入必須考慮實況。

抗疫須講現實 確診者不可能全隔離

林鄭又指全民強檢後,最理想當然是將所有呈陽性及密切接觸者送走隔離,但「都要講現實」,目前每天數以萬計的新增確診,要全部移離社區隔離是沒可能,所以政府須作調較,但會諮詢衞生專家意見,經調較的措施不會違反抗疫要求。這些措施包括有確診者須居家隔離,政府將有效安排及分流,強調會提供支援,目前就指定診所及的士接載的商討工作,正是要配合家居隔離。她又指,這些人若接種了疫苗,隔離6至7天後,快測呈陰性即可恢復正常生活。

她指政府會做好資訊發放,所以配合全民強檢須有一套非常廣泛及有效公眾宣傳,讓市民都知道計劃下對每個人的要求;如果在檢測中確診,又有何安排,因此仍需時準備。

籲勿誤信謠傳:物資將源源不絕到港

林鄭月娥對內地利用鐵路運輸物資到港表示感謝,指確保物資充足是內地援港的重要一環,形容中央全面援港力度很大、而且速度很快。她指政府承諾,一定會盡最大努力,保障市民的日常及鮮活食品、日用品供應:「請市民唔好誤信謠傳,出現恐慌或搶購日用品。這些日用品不論透過水路、陸路或者鐵路,都會是源源不絕運送到港。」

呢條八婆繼續陽奉陰違繼續搞對抗

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/742153/全民檢測-林鄭-封城禁足一定唔做-將支援居家治療-抗疫要現實
作者: QingKing     時間: 2022-3-2 15:43

拘捕淋奠
作者: 123火車頭     時間: 2022-3-2 15:45

又再諗起你講既,滴水不漏

跑在疫情之前,抗疫,快,狠,準
作者: 睇天做人     時間: 2022-3-2 15:46

點呀
作者: 綠腳趾     時間: 2022-3-2 15:46

引用:
特首林鄭月娥今日(2日)迎接內地首班鐵路「援港專列」時,表示香港一定不會實施整個城市的禁足及封鎖,「不出不入,香港一定唔會做!」
令呢兩日攞到一屋爆晒食物既港羊好憤怒
作者: 武德鼎     時間: 2022-3-2 15:48

引用:
原帖由 123火車頭 於 2022-3-2 03:45 PM 發表

快狠準地帶領香港與病毒共存
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 15:49

其實你地覺吾覺,中央報紙或電視台之類既,都無指點香港。其實我覺得中央見香港咁爆法,都想允香港做個案例,看下情況。。再講,現實又無咁多地方隔離,香港又吾同大陸,大陸封一省,有其他地方照生產補充,對中央經濟影響吾大,香港一停就死直。。按比例咁係香港可以封一區,但吾可以封全港。
作者: falconV8     時間: 2022-3-2 15:49

不能盡信佢講的説話, 一時一様。 
作者: @海東青     時間: 2022-3-2 15:50

港英餘孽垂死掙扎
作者: 武德鼎     時間: 2022-3-2 15:51

行政長官林鄭月娥指出:「因為一個如此大規模的行動,需要很認真去籌備,及要將整個行動每一環節想得很精細。我們一定要考慮,香港實際情況及需要,不論經濟版塊需要或市民日常家居需要,例如他要買藥或看醫生,包括抗疫人員出外的需要,所以這將會是我們所規劃。有些地方全城禁足或封城,是不出不入,香港一定不會做這些事,但某種程度限制外出,從而達致目的大幅壓縮人流,以前在做,日後配合全民強檢相信也要做。我們會在資訊發放做好工作,所以配合全民強檢需要有一套非常廣泛、有效公眾宣傳,讓每位市民知道檢測計劃下對其有何要求,如果在檢測中是確診者,又有何安排,正因如此需要一段時間。」

繼續拖
作者: SiuAlvin     時間: 2022-3-2 15:52

居家治療同禁足有咩衝突?即是居家治療者都可以隨時外出?咁全民強檢有咩實際作用?
作者: chitchats     時間: 2022-3-2 15:52

消息日日唔同,玩謝小市民
作者: 武德鼎     時間: 2022-3-2 15:52

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-3-2 03:50 PM 發表
港英餘孽垂死掙扎
成功押後特首選舉,食過翻尋味
作者: 冗員七號     時間: 2022-3-2 15:52

不封城係好, 但是諗得太耐
作者: 綠腳趾     時間: 2022-3-2 15:53

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-2 03:49 PM 發表
其實你地覺吾覺,中央報紙或電視台之類既,都無指點香港。其實我覺得中央見香港咁爆法,都想允香港做個案例,看下情況。。再講,現實又無咁多地方隔離,香港又吾同大陸,大陸封一省,有其他地方照生產補充,對中央經濟影響吾大,香港一停就死直。。按比例咁係香港可以封一區,但吾可以封全港。
好似試行民主一樣,香港真係一個好地方

港人終於有機會為國家作出貢獻
作者: 武德鼎     時間: 2022-3-2 15:54

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2022-3-2 03:52 PM 發表
居家治療同禁足有咩衝突?即是居家治療者都可以隨時外出?咁全民強檢有咩實際作用?
當交差
作者: Puke007     時間: 2022-3-2 15:54

封城禁足吾係唔做、系根本做吾到. 如果香港可以兩三個星搞70萬病床出來、醫療配備、香港就駛等7年上車排公屋.
支援居家治療系可行、但方案呢、其實現正好多休業者可以救居家者、但呢個香港痛苦有淋鄭、笑恥、香港人只有痛苦.
作者: 海邊笨拙的榴槤     時間: 2022-3-2 15:55

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-3-2 03:42 PM 發表
全民強檢有機會本月實施,特首林鄭月娥今日(2日)迎接內地首班鐵路「援港專列」時,表示香港一定不會實施整個城市的禁足及封鎖,「不出不入,香港

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220302/575709312500895744608379.jpeg/IHG2UIRT45vkKlWS8IrjgxH-R7-W48kQEJDNFRCQzRU

全民強檢有 ...
咁算啦!d 染病者走來走去,不如連全民檢測都慳返啦!乜都話做唔到
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 15:55

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-3-2 03:53 PM 發表

好似試行民主一樣,香港真係一個好地方

港人終於有機會為國家作出貢獻
做試點咁咯。。看下死亡比例,之后有無再复陽。。試過只毒吾勁既,我估中國都會適當解封,全球有問題,得你無問題,都吾係辦法。都要解決
作者: 阿卡斯     時間: 2022-3-2 15:55

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-2 03:49 PM 發表
唔全港封一定有問題.............全民檢完之後有一百萬,二百萬個案跟住又冇後著...............樣樣野見步行步........擺明想整死香港人....
作者: @海東青     時間: 2022-3-2 15:55

在深圳商討防疫政策的是李加超,往後跟衛健委合作安排。柒蛾已被定性叛逆必追究責任
作者: johnwong9394     時間: 2022-3-2 15:55

即係禁足是做定不做?
作者: 初人     時間: 2022-3-2 15:56

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2022-3-2 03:52 PM 發表
應該會帶手環,但要靠巿民自律
作者: 何必有我     時間: 2022-3-2 15:57

我唔想再聽佢講野啦
作者: max3350     時間: 2022-3-2 15:57

訂幾佰萬條手帶先
作者: sunday8999     時間: 2022-3-2 15:59

作者: wsvchuen     時間: 2022-3-2 16:00

班公墓園真係垃圾
作者: achau     時間: 2022-3-2 16:01

引用:
香港是中國的一個城市,香港封城全國支援,你的思想是香港獨立。
作者: 西門官人07     時間: 2022-3-2 16:01

習主席講明控疫喺香港壓倒一切嘅任務,林鄭仲喺度强調“香港是國際金融中心,運作上是廿四小時”,喺咪玩嘢?

定喺想遲d宣佈管治失敗,加速回歸中央?

作者: sniperkill     時間: 2022-3-2 16:01

可以咁肯定
作者: pockycat     時間: 2022-3-2 16:02

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-3-2 03:42 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220302/575709312500895744608379.jpeg/IHG2UIRT45vkKlWS8IrjgxH-R7-W48kQEJDNFRCQzRU

全民強檢有 ...
反正佢間屋咁大,咁不如幫手接收D確診既病人啦

就住佢隔離房,咁佢又覺得OK嗎
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 16:02

引用:
原帖由 achau 於 2022-3-2 04:01 PM 發表

香港是中國的一個城市,香港封城全國支援,你的思想是香港獨立。
根本都吾同。大陸係以生產為主。你一個城封,其他城可以補充產值。。香港係哩方面就唔得
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2022-3-2 16:03

引用:
2月17日前你的講法有可能, 但自2月17日國家主席發出三個一切和二個確保的重要指示後, 中央已把香港疫情控制這問題揹上身了, 搞得好就更加凸顯內地的防控能力強, 單日確診宗數幾萬宗, 甚至過幾日破十萬宗的香港也可以清零, 其他小國睇到更會倣效中國的做法, 搞唔好就把這兩年控制疫情所得的分失去不少
作者: 佑..左..佑     時間: 2022-3-2 16:04

明哂喇,根本就唔係抗疫,係100%玩緊共存
全檢只係做SHOW,根本就唔係幫香港人
香港人,要走就快,香港真係會比佢玩死
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-3-2 16:05

避得過黑暴,避不過疫情,避得過疫情,避不過林鄭。
作者: 夜來人     時間: 2022-3-2 16:06

好快就可以去日本 泰國遊行 ,但唔比返大陸
作者: touya08     時間: 2022-3-2 16:06

引用:
原帖由 123火車頭 於 2022-3-2 03:45 PM 發表

滴水不漏--係講全港都會染疫

快,狠,準--係講新染疫人數數字
作者: wsvchuen     時間: 2022-3-2 16:07

引用:
原帖由 touya08 於 2022-3-2 04:06 PM 發表

滴水不漏--係講全港都會染疫

快,狠,準--係講新染疫人數數字
清零係冇中招既人清零
作者: mimi_cc     時間: 2022-3-2 16:07

聽住先啦
呢個政府不嬲朝令夕改
可能過多兩日又唔同講法
都唔係第一次俾人耍架啦🤭🤭🤭
作者: iou008     時間: 2022-3-2 16:07

某程度上特首今次又冇講錯啊
作者: songsong17     時間: 2022-3-2 16:08

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-3-2 03:51 PM 發表
行政長官林鄭月娥指出:「因為一個如此大規模的行動,需要很認真去籌備,及要將整個行動每一環節想得很精細。我們一定要考慮,香港實際情況及需要,不論經濟版塊需要或市民日常家居需要,例如他要買藥或看醫生,包括抗疫人員出外的需要,所以這將會是我們所規劃。有些地方全城禁足或封城,是不出不入,香港一定不會做這些事,但某種程度限制外出,從而達致目的大幅壓縮人流,以前在做,日後配合全民強檢相信也要做。我們會在資訊發 ...
"但某種程度限制外出,從而達致目的大幅壓縮人流"
報紙又歪曲...
作者: touya08     時間: 2022-3-2 16:09

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022-3-2 04:07 PM 發表

清零係冇中招既人清零
bingo
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 16:09

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-3-2 04:03 PM 發表

2月17日前你的講法有可能, 但自2月17日國家主席發出三個一切和二個確保的重要指示後, 中央已把香港疫情控制這問題揹上身了, 搞得好就更加凸顯內地的防控能力強, 單日確診宗數幾萬宗, 甚至過幾日破十萬宗的香港也可以清零, 其他小國睇到更會倣效中國的做法, 搞唔好就把這兩年控制疫情所得的分失去不少
問題係現實吾得。係大陸居家隔離都可以封到病毒。因為屋夠大。係香港,你本身無咁多隔離地點,係屋隔離又密又人多。香港咁多劏房,一人爆就差吾多全層中。。公屋又係,係屋都中招。。大陸未計城鎮,好多都單家獨戶,就算私樓,普遍都千幾尺。傳播率低好多
作者: 赤共

作者: 湊熱鬧的人     時間: 2022-3-2 16:09

香港的疫情爆到現在這情況還不夠現實?! 香港今日搞成咁絕大部份原因是你林鄭死都不肯採用大陸那套來在香港推行, 到今日仍這麼抗拒?! 你自認為比大陸那套更有成效的那套已徹底失敗了, 還要多少香港人死和感染你才接受現實?!
作者: 何必有我     時間: 2022-3-2 16:09

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2022-3-2 04:07 PM 發表
聽住先啦
呢個政府不嬲朝令夕改
可能過多兩日又唔同講法
都唔係第一次俾人耍架啦🤭🤭🤭
佢口口聲聲話多謝呀爺,其實佢同呀爺對抗緊
作者: caritalau     時間: 2022-3-2 16:09

即係要人繼續死
這就是西方的民主
明白了。
作者: achau     時間: 2022-3-2 16:10

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-2 04:02 PM 發表

根本都吾同。大陸係以生產為主。你一個城封,其他城可以補充產值。。香港係哩方面就唔得
而家重計產值?你估而家吊住條命經濟無影響?香港封城一個月,如能解決問題,所有產業停了又如何?香港會破產?最多豁免部份行業,例如股市照開,其他產業亦不定全停,現在後多人早已在家辦工。好多餐廳早已自行停市。長痛不如短痛,拖下去不是辦法。
作者: kelvintee1     時間: 2022-3-2 16:10

佢究竟玩完未,每日都吾同
作者: 一休小徒孫     時間: 2022-3-2 16:11

根本最終不可能通關....冇心通關。應該係想阻礙通關...

作者: songsong17     時間: 2022-3-2 16:11

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-3-2 04:05 PM 發表
避得過黑暴,避不過疫情,避得過疫情,避不過林鄭。
攬炒變成黑暴...
共存變成變左清唔到零...

咪又係外國洗腦搞鬼...
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 16:12

引用:
原帖由 achau 於 2022-3-2 04:10 PM 發表

而家重計產值?你估而家吊住條命經濟無影響?香港封城一個月,如能解決問題,所有產業停了又如何?香港會破產?最多豁免部份行業,例如股市照開,其他產業亦不定全停,現在後多人早已在家辦工。好多餐廳早已自行停市。長痛不如短痛,拖下去不是辦法。
你見吾見阿爺無再講香港?根本大家都係度計數
作者: batboy27     時間: 2022-3-2 16:13

引用:

全民強檢有 ...
每次話唔會,下次就開始!
收緊,停課,強檢,禁足
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2022-3-2 16:14

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-2 04:09 PM 發表

問題係現實吾得。係大陸居家隔離都可以封到病毒。因為屋夠大。係香港,你本身無咁多隔離地點,係屋隔離又密又人多。香港咁多劏房,一人爆就差吾多全層中。。公屋又係,係屋都中招。。大陸未計城鎮,好多都單家獨戶,就算私樓,普遍都千幾尺。傳播率低好多
當日林鄭堅持不全民檢測的理由也是現實香港不能做到, 香港做只會流於口號, 現在不是也強制做全民檢測嗎?!
作者: andysan4     時間: 2022-3-2 16:15

黃鄭
作者: achau     時間: 2022-3-2 16:15

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-2 04:12 PM 發表

你見吾見阿爺無再講香港?根本大家都係度計數
阿爺祇做不講,阿爺要香港政府負主體責任,目標是清零,林鄭做不到就下台,中央不用天天講的。
作者: garfield_ip     時間: 2022-3-2 16:15

引用:
原帖由 夜來人 於 2022-3-2 04:06 PM 發表
好快就可以去日本 泰國遊行 ,但唔比返大陸
要未死仲有錢先得
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 16:15

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-3-2 04:14 PM 發表

當日林鄭堅持不全民檢測的理由也是現實香港不能做到, 香港做只會流於口號, 現在不是也強制做全民檢測嗎?!
以前做,好多人有意見,爆完做,好多人無聲出。政治就係咁。。平民一向都被動
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2022-3-2 16:16

支條命……我家人26號自我檢測中招上報咗衛生署到今日都不聞不問,好彩有儲定d糧同藥物用品咪我哋一家食風呀…屋苑又唔比外賣送上樓係咪我哋落街去買?
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 16:16

引用:
原帖由 achau 於 2022-3-2 04:15 PM 發表

阿爺祇做不講,阿爺要香港政府負主體責任,目標是清零,林鄭做不到就下台,中央不用天天講的。
下台又點?死既人都死咯。我估落吾落台,特首都吾會太看重咯。。又吾係要坐幾年
作者: @海東青     時間: 2022-3-2 16:17

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-3-2 16:14 發表

國家衛健委已進港主導處理防疫政策。以後也沒柒蛾的事,無須理會港英餘孽。牠們只是最後的哀嚎…
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2022-3-2 16:18

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-2 04:15 PM 發表

以前做,好多人有意見,爆完做,好多人無聲出。政治就係咁。。平民一向都被動
這證明不是做不到, 是高官選擇比較容易的方式去做, 稍為困難點就話做唔到, 香港有這樣的父母官, 真係家山發
作者: hingfai709a     時間: 2022-3-2 16:19

資訊咁混亂, 難怪市民盲搶糧
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-3-2 16:19

物資源源不絕供港?

我只知不同集運商成個月都未發到貨落香港
作者: 魚仔曲其     時間: 2022-3-2 16:19

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-3-2 04:18 PM 發表

這證明不是做不到, 是高官選擇比較容易的方式去做, 稍為困難點就話做唔到, 香港有這樣的父母官, 真係家山發
一早做就無咁多人中。不過,香港要同外界來往,下次再有露洞,一樣再中
作者: HEGSWF     時間: 2022-3-2 16:19

疫情咁嚴重又打仗仲要人返工,真心cls,慘到
作者: oxygenshing     時間: 2022-3-2 16:20

早就叫中央咪單單黎"指導",
直接落黎"命令"先有用,
香港政府 = 垃圾堆田區
作者: 凡間哈遊艇     時間: 2022-3-2 16:21

👍🏻👍🏻
作者: 茶余面后     時間: 2022-3-2 16:21

引用:
原帖由 何必有我 於 2022-3-2 04:09 PM 發表

佢口口聲聲話多謝呀爺,其實佢同呀爺對抗緊
我都係咁認為.

佢全家英國人, 又就快離任. 寧得罪阿爺, 討好英國.
作者: achau     時間: 2022-3-2 16:22

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-2 04:16 PM 發表

下台又點?死既人都死咯。我估落吾落台,特首都吾會太看重咯。。又吾係要坐幾年
林鄭下台,就不會阻抗疫,現在抗疫愈做愈鬆,浪費中央資源。希望中央全權接手,不用林鄭同陳肇始陽奉陰違式抗疫。
作者: beachman     時間: 2022-3-2 16:22

引用:
原帖由 一休小徒孫 於 2022-3-2 04:11 PM 發表
根本最終不可能通關....冇心通關。應該係想阻礙通關...
仲講通關,唔好再比國家添煩添亂吧。
作者: 凡間哈遊艇     時間: 2022-3-2 16:22

好波
作者: 凡間哈遊艇     時間: 2022-3-2 16:22

即是共存了
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2022-3-2 16:22

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-3-2 04:17 PM 發表

國家衛健委已進港主導處理防疫政策。以後也沒柒蛾的事,無須理會港英餘孽。牠們只是最後的哀嚎…
問題是有這班廢官拉後腿, 不單止把中央的政策打折扣, 還講埋一些與中央政策背道而馳的話, 搞到港人人心惶惶
作者: 鐘覺霧     時間: 2022-3-2 16:22

佢好以玩"忽悠",玩謝香港,衰的、要罵的就入國家數,有點在內部振敗起衰味道。
作者: 平常的人     時間: 2022-3-2 16:23

林鄭你話物資不會短缺:
依家市民急需酒精(火酒)去邊度買❓定係你鳩呃❓
作者: 凡間哈遊艇     時間: 2022-3-2 16:24

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-3-2 04:19 PM 發表
疫情咁嚴重又打仗仲要人返工,真心cls,慘到
個感冒算啦,
作者: markodick     時間: 2022-3-2 16:24

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-3-2 15:46 發表

我買多咗3⃣️個雪櫃放食物呀,仆街!哦一皮野冇哂!屌!
作者: Ivyman1688     時間: 2022-3-2 16:24

引用:

全民強檢有 ...
慢慢來, 吾使急, 拖到四月頭已經大部份香港人曾經確診及康復, 支持吾到的已上西天, 到時可以檢測到的陽性不會太多, 拿拿拿, 鵝一早都話冇需要架啦! 變相共存了!
作者: 大和牛     時間: 2022-3-2 16:24

引用:

你聽錯 係廢撚蠢 先啱
作者: kwating     時間: 2022-3-2 16:25

好混亂
作者: 何必有我     時間: 2022-3-2 16:26

引用:
原帖由 achau 於 2022-3-2 04:22 PM 發表

林鄭下台,就不會阻抗疫,現在抗疫愈做愈鬆,浪費中央資源。希望中央全權接手,不用林鄭同陳肇始陽奉陰違式抗疫。
絕對讚成
作者: @海東青     時間: 2022-3-2 16:26

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-3-2 16:22 發表

問題是有這班廢官拉後腿, 不單止把中央的政策打折扣, 還講埋一些與中央政策背道而馳的話, 搞到港人人心惶惶
港英餘孽現在是爭取時間盡力加速傳播,阿爺怎會不知?李加超較低調做實事,等著瞧吧…
作者: 何必有我     時間: 2022-3-2 16:26

引用:
原帖由 茶余面后 於 2022-3-2 04:21 PM 發表

我都係咁認為.

佢全家英國人, 又就快離任. 寧得罪阿爺, 討好英國.
剩係佢話聽野唔清楚就知啦
作者: @海東青     時間: 2022-3-2 16:27

引用:
原帖由 Ivyman1688 於 2022-3-2 16:24 發表

慢慢來, 吾使急, 拖到四月頭已經大部份香港人曾經確診及康復, 支持吾到的已上西天, 到時可以檢測到的陽性不會太多, 拿拿拿, 鵝一早都話冇需要架啦! 變相共存了!
你中了可以再中,怎樣算康復?
作者: kentyip8600     時間: 2022-3-2 16:27

仆街啦,清0
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-3-2 16:28

唔封城?

柒婆打倒佢嘅愛將笑恥?
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2022-3-2 16:28

引用:
原帖由 markodick 於 2022-3-2 04:24 PM 發表

我買多咗3⃣️個雪櫃放食物呀,仆街!哦一皮野冇哂!屌!
波叔知你買雪櫃, 補貼返你一皮野
作者: 後天紅色的羊     時間: 2022-3-2 16:28

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-3-2 03:46 PM 發表

佢日日都改口, 你而家咁講未免太早下判斷, 一陣忽然weekend 話開始檢測仲要全部人唔出得街, 都不是沒可能的
作者: HKGPRC     時間: 2022-3-2 16:29

做什麼,事先講,市民就有準備,唔會一窩蜂咁,對大家都好,對政府的安排有讚!
作者: lungyip     時間: 2022-3-2 16:29

直接架空個仆街權力拉,佢都唔想香港好,搞到香港人沒啖好食,自己個個月收人工,正仆街,害到個個都中招,佢最開心,仆街 777
作者: 心慌慌     時間: 2022-3-2 16:30

林鄭特色,忽悠中央,做事永遠唔湯唔水.
作者: 茶余面后     時間: 2022-3-2 16:32

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-3-2 04:27 PM 發表

你中了可以再中,怎樣算康復?
如果中第3第4次, 肺部累積破壞, 死亡率明顯上升, 我就笑.
作者: pqrdownloader     時間: 2022-3-2 16:33

55353,唉!
作者: law31     時間: 2022-3-2 16:33

垃圾香港政府搞掂正常供港蔬菜個價錢先啦...

圖片附件: bandicam 2022-03-02 16-31-40-860.jpg (2022-3-2 16:33, 61.58 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 一昔如環     時間: 2022-3-2 16:33

講少D當幫忙,現在幾時輪到你話事??
作者: 門前送行     時間: 2022-3-2 16:34

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-3-2 03:46 PM 發表
點呀
與病毒共存
作者: taxilo2004     時間: 2022-3-2 16:39

引用:
原帖由 門前送行 於 2022-3-2 04:34 PM 發表

與病毒共存
唔好吊!但要面對現實!
作者: achau     時間: 2022-3-2 16:39

引用:
原帖由 茶余面后 於 2022-3-2 04:32 PM 發表

如果中第3第4次, 肺部累積破壞, 死亡率明顯上升, 我就笑.
就算唔死可以有其他後遺症, 英國有25%康復者有腦霧,一年多都不好,可以影響記憶,反應能力等。亦有人長期頭痛, 死不是最可怕。
作者: 貝才貝才     時間: 2022-3-2 16:39

林鄭仲想玩多我哋幾多年?