標題: 沙半山手記|特首跑馬仔人選快浮面 「排位表」料月底出爐 [打印本頁]

作者: eman666     時間: 2022-1-14 18:47

沙半山手記|特首跑馬仔人選快浮面‎ 「排位表」料月底出爐

支持CY出山,踢走黃皮白心,禍港累民的淋病毒娥!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/723 ... utm_medium=referral
作者: Sleeps2019     時間: 2022-1-14 19:16

引用:
原帖由 eman666 於 2022-1-14 06:47 PM 發表

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/723758?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
垃圾思歪
支持陳馮富珍參選
作者: richandhealthy     時間: 2022-1-14 19:23

CY或比卡超都OK,最緊要肯聽大陸講,真正爭取通關
作者: Peter_H

作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-1-14 19:24

支持梁先生
作者: Peter_H

作者: 阿乜水     時間: 2022-1-14 19:28

如果林太入紙, 即係得到北京祝福, 其他人就都係陪跑.
作者: 寒冷方正的蘿蔔     時間: 2022-1-14 19:50

都係連任架啦,其他都係陪跑
作者: 中秋可愛的魚蛋     時間: 2022-1-14 19:55

支持 CY
作者: 小朋友JJ     時間: 2022-1-14 19:56

林鄭政治觸覺性太差, 她被很多人批評原因都是因為她政治敏感度不足, 我認為林鄭不應該再連任, 再做多4年遲早又會好似2019年咁撞板
作者: wow...     時間: 2022-1-14 19:58

引用:
原帖由 Peter_H 於 2022-1-14 19:24 發表
目前有兩個選擇⋯總之d成日想做的一定無份
業瘤嗎?
作者: green2016     時間: 2022-1-14 20:04

引用:
原帖由 Sleeps2019 於 2022-1-14 07:16 PM 發表

垃圾思歪
支持陳馮富珍參選
陳馮富珍好似 74 歲啦,選乜鬼呀?

作者: 奇異果博士     時間: 2022-1-14 20:06

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2022-1-14 07:56 PM 發表
林鄭政治觸覺性太差, 她被很多人批評原因都是因為她政治敏感度不足, 我認為林鄭不應該再連任, 再做多4年遲早又會好似2019年咁撞板
基本上宜家個形勢係無論泛民、建制、商界、公務員,同冇人真係妥佢,做多4年都真係唔知佢啲嘢點執行?到時咪又係變咗事無大小都要阿爺出手!
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-14 20:12

可以撼低林鄭嘅只有CY,佢有特首工作成績又有廣泛人脈 ,陳馮富珍勝任特首,但係特首工作繁重,佢年紀太大已經不適合,老董推佢出嚟只係向林鄭施加壓力。至於現在香港人選未明朗,問題在北京各山頭角力中,未達共識,過咗春節就會明朗。有一點要注意,如果北京支持林鄭連任,參考當年北京支持老董及曾生連任做法,一早有重量級人士發聲挺,例如風傳老董撐陳馮出選,被佢否認咗,如果佢支持林鄭,會講埋挺林鄭連任,依家冇喎,所以林鄭連任希望凍過水,但係如果CY參選,反對佢嘅勢力必硬推林鄭連任,就算得唔到中央支持都會咁做,如同去屆撐胡須曾。
作者: 理+誠     時間: 2022-1-14 20:13

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2022-1-14 07:56 PM 發表
剩係19年黑暴初期失蹤兩個月,佢都無資格再連任。
遇難避事,佢配做一個地方之領導?
作者: wk221ab     時間: 2022-1-14 20:15

引用:
原帖由 eman666 於 2022-1-14 06:47 PM 發表

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/723758?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
李家超
作者: ifung5     時間: 2022-1-14 20:17

引用:
反而我覺得佢政治觸覺好高,點解?就係因為佢高,所以佢處理事情偏向詐儍扮懵,最多你話我唔掂,但你睇唔到及想唔到我點解咁做,就算你有位入我,但又證據不足,另外佢係城府好深的人,同好忍得,你好難估佢,佢目標就係保自己,安心個個月出糧,論班數,佢高過陳四萬兩班
作者: KENKEN818     時間: 2022-1-14 20:19

吹大D啦...
作者: ddcharles1977     時間: 2022-1-14 20:19

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 08:12 PM 發表
可以撼低林鄭嘅只有CY,佢有特首工作成績又有廣泛人脈 ,陳馮富珍勝任特首,但係特首工作繁重,佢年紀太大已經不適合,老董推佢出嚟只係向林鄭施加壓力。至於現在香港人選未明朗,問題在北京各山頭角力中,未達共識,過咗春節就會明朗。有一點要注意,如果北京支持林鄭連任,參考當年北京支持老董及曾生連任做法,一早有重量級人士發聲挺,例如風傳老董撐陳馮出選,被佢否認咗,如果佢支持林鄭,會講埋挺林鄭連任,依家冇喎,所 ...
CY有咩成績?成功俾傳媒消費個女?
林鄭肯做,一定無對手。
作者: @海東青     時間: 2022-1-14 20:20

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2022-1-14 19:56 發表
佢政治立場非常明確,一直跟中央政策對抗!由黑暴到抗疫,在國內早已臭名遠播!
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-14 20:21

引用:
原帖由 wk221ab 於 2022-1-14 08:15 PM 發表

李家超
李家超係司長,出選要先辭職,除非北京示意佢一定贏梗,否則佢唔會放棄咁重要職位參選,益咗林鄭及聶德權,反而CY如果北京唔俾佢入閘,咁佢馬房波叔及高永文都係人選。
作者: @海東青     時間: 2022-1-14 20:21

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-14 20:19 發表

林鄭肯做,一定無對手。
我買佢入秦城勞動改造,後無來者
作者: 養和院彎     時間: 2022-1-14 20:21

陳馮 同 CY 我都鍾意。
作者: estateman     時間: 2022-1-14 20:22

引用:

新聞來源連結:

可能笑恥
作者: @海東青     時間: 2022-1-14 20:24

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 20:21 發表

李家超係司長,出選要先辭職,除非北京示意佢一定贏梗,否則佢唔會放棄咁重要職位參選,益咗林鄭及聶德權,反而CY如果北京唔俾佢入閘,咁佢馬房波叔及高永文都係人選。
預計準備武統台島,唯CY無出其右。
作者: ddcharles1977     時間: 2022-1-14 20:24

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 08:21 PM 發表

曾俊華嗰時都要辭職,最後咪又係輸
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-14 20:24

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-14 08:19 PM 發表

林鄭肯做,一定無對手。
有邊個有能力結束佔中又事後令建制選舉大勝?呢啲就係領導能力,林鄭有咩,泛民最怕就係CY.
作者: ddcharles1977     時間: 2022-1-14 20:27

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 08:24 PM 發表

有邊個有能力結束佔中又事後令建制選舉大勝?呢啲就係領導能力,林鄭有咩,泛民最怕就係CY.
結束佔中係靠cy咩?似靠林鄭多啲囉
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-14 20:28

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-14 08:24 PM 發表

曾俊華嗰時都要辭職,最後咪又係輸
曾俊華就係得唔到北京支持,所以李家超除非得到北京明確支持,否則佢唔會落場。
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-14 20:31

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-14 08:27 PM 發表

你佔中時未出世呀?如果反佔中由林鄭主導一定失敗。佔中時林鄭係要同黃之鋒談判㗎,被CY阻止,當年呢件事係公開嘅。
作者: wk221ab     時間: 2022-1-14 20:31

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 08:21 PM 發表

辭職後失選可以再做㗎
作者: @海東青     時間: 2022-1-14 20:34

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 20:31 發表

你佔中時未出世呀?如果反佔中由林鄭主導一定失敗。佔中時林鄭係要同黃之鋒談判㗎,被CY阻止,當年呢件事係公開嘅。
林奠果時應還是陰藉吧?
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-14 20:35

引用:
原帖由 wk221ab 於 2022-1-14 08:31 PM 發表

辭職後失選可以再做㗎
辭咗職就唔會官復原職,呢個位本來林鄭推聶德權但被北京換咗李家超,所以如果冇北京同意,李家超唔會辭職參選,佢等都等下一屆。
作者: bwah     時間: 2022-1-14 20:38

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 08:24 PM 發表

果個係鄧炳強 下屆特首一定係強硬派先有資格坐 因為要繼續打外國勢力
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-1-14 20:39

引用:
原帖由 養和院彎 於 2022-1-14 08:21 PM 發表
陳馮只係老版777
手袋黨出身
不就一樣?

一係CY,一係777做翻算
港人認命
作者: kr1201     時間: 2022-1-14 20:41

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-1-14 08:28 PM 發表

曾俊華就係得唔到北京支持,所以李家超除非得到北京明確支持,否則佢唔會落場。
比家超都得?佢講野我一句都聽唔到。
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-1-14 20:41

引用:
原帖由 wk221ab 於 2022-1-14 08:31 PM 發表

辭職後失選可以再做㗎
拜登會否任命特朗普做國務卿
作者: chiangmaiwolf     時間: 2022-1-14 20:42

引用:
原帖由 kr1201 於 2022-1-14 08:41 PM 發表

比家超都得?佢講野我一句都聽唔到。
比家昭非特首之材
香港形勢唔同
大局受控
武官無需過份重用
長治久安,點都要懂治理之道
作者: ~kurapika~     時間: 2022-1-14 20:49

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-1-14 08:17 PM 發表

反而我覺得佢政治觸覺好高,點解?就係因為佢高,所以佢處理事情偏向詐儍扮懵,最多你話我唔掂,但你睇唔到及想唔到我點解咁做,就算你有位入我,但又證據不足,另外佢係城府好深的人,同好忍得,你好難估佢,佢目標就係保自己,安心個個月出糧,論班數,佢高過陳四萬兩班
藍中帶黃,黃中帶藍。虛實難懂,有點必然認同,城府極深。
作者: hero9981     時間: 2022-1-14 20:56

支持CY!!!
作者: cchhii328     時間: 2022-1-14 20:57

千祈唔好連任
記住帶埋班🐷隊友走
作者: 百家樂研究生     時間: 2022-1-14 21:01

邊個派錢支持邊個!
作者: cwm001     時間: 2022-1-14 21:05

cy已經嘆緊世界仲點會做呢個三刹位,葉劉我覺得有機,當年佢保安局局長主力推23條而且清楚政府架構,下屆特首就要重新立法23條,講魄力講搏佢一定有,當初佢有參選但中央唔比佢出閘,相信係未到時候,林鄭負責引爆炸彈,依家已經完成任務,而且成為眾矢之的,連任的話對社會團結不利,必然要換人

作者: 三級警司     時間: 2022-1-14 21:07

引用:

新聞來源連結:

跑馬仔配樂guglielmo tell introduzione
https://youtu.be/6ESpCnlEN1s

作者: 賢豬     時間: 2022-1-14 21:14

引用:
原帖由 Sleeps2019 於 2022-1-14 07:16 PM 發表

垃圾思歪
支持陳馮富珍參選
陳熊富珍俾班蟥曱恰死,支持cy,批鬥曱甴
作者: 賢豬     時間: 2022-1-14 21:17

引用:
原帖由 wow... 於 2022-1-14 07:58 PM 發表

業瘤嗎?
唔好嗱,以前我都支持佢,不過而家覺得佢左右逄源,咪攪,邊個上場都好,但最基本要消滅蟥曱黑
作者: 韓風黃色神童     時間: 2022-1-14 21:17

引用:
原帖由 estateman 於 2022-1-14 08:22 PM 發表

可能笑恥
呢個臭四累人累物
作者: JamesJamesLau     時間: 2022-1-14 21:18

做過個d就唔好番焯啦
又唔係做得好
作者: ichthys2     時間: 2022-1-14 21:21

我不太關心何人當選,反而無論何人當選,我仍要在低下階層掙扎求存。
作者: chung512     時間: 2022-1-14 21:25

咪又係一樣
作者: 125siuai     時間: 2022-1-14 21:44

思歪,雞珍兩件垃圾,直接派京官空降做頭頭最好
作者: 蛤蟆王子     時間: 2022-1-14 21:47

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-14 08:19 PM 發表

林鄭肯做,一定無對手。
CY未上任已叫停雙非,任內推動新界西北發展,亦為馬尼拉人質事件發信菲律賓總統要求道歉(雖然效果不太大,最後要中央出手),扣留新加坡戰車,和平解決佔中事件,呢啲都顯示出佢敢作敢為,有擔當
作者: nobody2014     時間: 2022-1-14 21:48

如果黑暴之母廢娥可以連任,香港就真係玩完了!
作者: angux123123     時間: 2022-1-14 21:53

單係催生黑暴而又制止唔到已經無得玩啦
作者: 33444433     時間: 2022-1-14 22:02

引用:
黃鄭繼續做,正苦內外牛鬼蛇神全引出來,一網打盡,反正香港變返漁港是時間問題,衰到盡頭夠鐘一國一制
作者: 33444433     時間: 2022-1-14 22:06

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-14 08:27 PM 發表

黃鄭一臺大和解
作者: fto94     時間: 2022-1-14 22:07

思歪2.0銅Kai仔!!
有運行…………
作者: satien281     時間: 2022-1-14 22:09

支持前一哥
作者: fb95c9207ee716     時間: 2022-1-14 22:18

引用:
原帖由 33444433 於 2022-1-14 10:02 PM 發表

黃鄭繼續做,正苦內外牛鬼蛇神全引出來,一網打盡,反正香港變返漁港是時間問題,衰到盡頭夠鐘一國一制
揸多d內銀冇死。切勿再買香港經濟股票
作者: 八卦大師     時間: 2022-1-14 22:28

引用:
原帖由 125siuai 於 2022-1-14 21:44 發表
思歪,雞珍兩件垃圾,直接派京官空降做頭頭最好
將來香港特首係進入政治局常委嘅 practical exam
作者: fkjan     時間: 2022-1-14 22:41

真心on9沙半山,重陳馮富珍,算把啦,日日呃稿費!擺個紙板公仔出嚟欲蓋彌彰。老董禍港25年,重諗住做造王者?
作者: eman666     時間: 2022-1-14 22:43

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-1-14 09:07 PM 發表

跑馬仔配樂guglielmo tell introduzione
https://youtu.be/6ESpCnlEN1s
九吾搭八
作者: 9個老遊艇     時間: 2022-1-14 23:10

引用:

新聞來源連結:

HK01亂L 咁up 帶風向,最後一定系HK01 最唔想個位贏,唔係HK01 會冇野好作。
作者: makmanyi02042     時間: 2022-1-14 23:32

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-1-14 08:20 PM 發表

佢政治立場非常明確,一直跟中央政策對抗!由黑暴到抗疫,在國內早已臭名遠播!
師兄,我都唔like林鄭,但人陸人唔知點解幾buy林鄭。。
作者: bigmouth2006     時間: 2022-1-14 23:45

沙田定快活谷
草地定泥地
日賽定夜戰?
作者: keke009     時間: 2022-1-14 23:51

cy 做下屆特首, 強硬對付泛民,港独残余勢力, 司法界要撥亂反正. 
作者: pkowen     時間: 2022-1-14 23:53

引用:

新聞來源連結:

ceo令到冇左好多野,又冇国際视野,太多燒錢計畫,騷民正策,69跣唐太讨陰險,太小氣,
換新人比較好
作者: keke009     時間: 2022-1-14 23:54

馮富珍, 做陳笑恥個位就岩.
作者: 今天幼小的高峰     時間: 2022-1-14 23:54

引用:
原帖由 cchhii328 於 2022-1-14 08:57 PM 發表
千祈唔好連任
記住帶埋班🐷隊友走
高手👍🏻
作者: 巴斯光年3.0     時間: 2022-1-15 00:08

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-1-14 08:06 PM 發表

基本上宜家個形勢係無論泛民、建制、商界、公務員,同冇人真係妥佢,做多4年都真係唔知佢啲嘢點執行?到時咪又係變咗事無大小都要阿爺出手!
林病,請你高枱貴手吾好連任,睇你後面憎你前面,香港2019年搞成咁佢最大責任,黃皮白心快d死番大陰帝國安享你既晚年吾好再陀衰香港,支持CY 或鄧炳強做特首
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2022-1-15 00:09

陳馮富珍
作者: williamsze31     時間: 2022-1-15 01:51

CY 穩陣!
林鄭最劣!
作者: ~Myrtle~     時間: 2022-1-15 03:37

引用:
原帖由 Peter_H 於 2022-1-14 07:24 PM 發表
乜唔係已經陰點咗李家超做特狗,蛋餅強接政務司位咩?
佢哋合作冚咗蘋果立場,係共產黨腐乳part of the deal
作者: beegeejk     時間: 2022-1-15 03:41

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2022-1-14 19:23 發表
CY或比卡超都OK,最緊要肯聽大陸講,真正爭取通關
x2 新一屆特首最緊要清除政府內部班漢奸內鬼
作者: eman666     時間: 2022-1-15 08:31

引用:
原帖由 makmanyi02042 於 2022-1-14 11:32 PM 發表

我認識好多國內人,什至中資机構駐港高管,都唔鍾意淋病毒娥!
只不過係有班港奸,背後有資本金主指使,不出發表歪理式,指鹿為馬地替施政失德,失責,失誤,無能的淋炳毒娥去唱好及漂白!
作者: 4ichicken     時間: 2022-1-15 08:56

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-1-15 01:51 AM 發表
CY 穩陣!
林鄭最劣!
689 叫佢死左條心啦,佢做咪即係話習大大之前錯左?咁会影响習威望架! 所以689係最冇机会
作者: 大雀躍的作業     時間: 2022-1-15 09:50

香港實在太細,來來去去都係果班人
作者: 4ichicken     時間: 2022-1-15 09:54

引用:
原帖由 beegeejk 於 2022-1-15 03:41 AM 發表

x2 新一屆特首最緊要清除政府內部班漢奸內鬼
好!全部淨番參加洪門宴咁高質素果D
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2022-1-15 10:08

幾時打地主吖???上任唔打地主!!!放過地主果個正衰仔!!!下面🖕🏻挺唔直!!! 攣架 〰️ 無🖕🏻用!!! cy 
作者: WakeUp77     時間: 2022-1-15 14:58

引用:
原帖由 Peter_H 於 2022-1-14 07:24 PM 發表
咪九 up
反為唔想做的一定無份
作者: 前往有盒子     時間: 2022-1-15 15:28

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-1-15 09:50 AM 發表
香港實在太細,來來去去都係果班人
呢位孤身直入曱甴穴,拿起杀它死猛喷,一年内就将香紧电台变回香港电台,杀哂班曱甴,将香港电台由美国手中交回给我地香港人。值得考虑

圖片附件: Screenshot_20220106_080508_com.android.chrome_edit_837268656121.jpg (2022-1-15 15:28, 218.15 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 33444433     時間: 2022-1-15 17:14

引用:
原帖由 makmanyi02042 於 2022-1-14 11:32 PM 發表

用黃鄭引曬的牛鬼蛇神出來,到一制時可大清洗曱甴
作者: wpk     時間: 2022-1-15 17:26

引用:
原帖由 阿乜水 於 2022-1-14 07:28 PM 發表
如果林太入紙, 即係得到北京祝福, 其他人就都係陪跑.
心水清 good
作者: CHORYAT     時間: 2022-1-15 17:42

點解波哥唔選呀,係陳健波,唔係個七頭陳茂波
作者: ic310     時間: 2022-1-15 17:49

2個必備條件
1.唔可以親西
2.一定要夠強硬
暫時有2個人適任,CY/鄧柄強
作者: ballking113     時間: 2022-1-15 18:02

誰敢下令開槍對付曱甴誰做
作者: montejo     時間: 2022-1-15 18:08

引用:

垃圾思歪
支持陳馮富珍參選
你支持佢乜嘢?受教!
作者: montejo     時間: 2022-1-15 18:11

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-1-14 08:17 PM 發表

省級唔係要呢啲呢!
作者: montejo     時間: 2022-1-15 18:13

引用:

林鄭肯做,一定無對手。
停雙非,限奶令,港人港地……
作者: montejo     時間: 2022-1-15 18:14

引用:
原帖由 養和院彎 於 2022-1-14 08:21 PM 發表
陳馮乜出身先?
作者: ifung5     時間: 2022-1-15 18:26

引用:
原帖由 montejo 於 2022-1-15 06:11 PM 發表

省級唔係要呢啲呢!
都係㗎,佢唯一強項係講英文,但現今香港及外圍環境已經唔同咗,英文叻冇用啦,王外長第日都係用中文屌班鬼佬,駛鬼用英文
作者: tam_n     時間: 2022-1-15 18:29

引用:

如果李家超辭職選特首,應該會2月辭職,但2月佢只係做咗司長七八個月,唔會咁快啩?
搞到好似香港冇人做咁,中央會想見到?
作者: 滴滴更新     時間: 2022-1-15 18:33

回歸咁多年,一系連任,唔連任就系政務司財政司頂上,從無例外,其他都系陪跑,排咩表姐!
作者: 獅子男     時間: 2022-1-15 18:37

引用:
原帖由 滴滴更新 於 2022-1-15 06:33 PM 發表
回歸咁多年,一系連任,唔連任就系政務司財政司頂上,從無例外,其他都系陪跑,排咩表姐!
梁振英當選特首前,只是行政會議召集人,就是唯一的例外。
作者: montejo     時間: 2022-1-15 19:15

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-1-15 06:26 PM 發表

都係㗎,佢唯一強項係講英文,但現今香港及外圍環境已經唔同咗,英文叻冇用啦,王外長第日都係用中文屌班鬼佬,駛鬼用英文
識英文而家唔吃香,內地好多人英文好過香港人,有啲仲識幾種語言
作者: ifung5     時間: 2022-1-15 19:29

引用:
原帖由 montejo 於 2022-1-15 07:15 PM 發表

識英文而家唔吃香,內地好多人英文好過香港人,有啲仲識幾種語言
講英文都唔緊要,但唔好用奴性咀面講,明明講香港事務問題,不是國際事務,不要用眉飛色舞咀面演繹,另外講關於香港問題,以後班外國記者提問,叫佢哋用中文問,不要用英文答,在香港搵食唔識中文,叫佢返屋企,否則鬼佬永遠睇你哋唔起華人,現在世界已經轉向了,要對等
作者: caihk     時間: 2022-1-15 19:29

排位表咁搞野

咁有冇賠率 ?
作者: montejo     時間: 2022-1-15 19:32

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-1-15 07:29 PM 發表

講英文都唔緊要,但唔好用奴性咀面講,明明講香港事務問題,不是國際事務,不要用眉飛色舞咀面演繹,另外講關於香港問題,以後班外國記者提問,叫佢哋用中文問,不要用英文答,在香港搵食唔識中文,叫佢返屋企,否則鬼佬永遠睇你哋唔起華人,現在世界已經轉向了,要對等
官員簽外國記者問題,應該用翻廣東話,最多提供翻譯!全世界都係咁
作者: caihk     時間: 2022-1-15 19:39

點解未換屆就換政務司司長 ?

呢個係最正路既估計
作者: ifung5     時間: 2022-1-15 19:46

引用:
原帖由 montejo 於 2022-1-15 07:32 PM 發表

官員簽外國記者問題,應該用翻廣東話,最多提供翻譯!全世界都係咁
下屆特首要改,點解?就係要對等,因為雖然已經好多國內大學生講英文冇問題,但仍不普及,香港班AO就本來用英文阻攔好多人材,只容許自己友維威喂,更大鑊係洗腦懂英文係高人一等,依樣會引伸好多問題,香港好多曱甴有一樣概念,香港好多有學識港女、剩女在網上情緣,一聽見用英文,就當係好人、高尚人,成副身家進貢,這樣可見一斑